Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 12 минути, cybercop написа:

С добавката за панела какво стана ?

http://www.webupd8.org/2013/03/dockbarx-available-as-xfce-panel-plugin.html

Не знам за него, но мисля да я попробвам. Малко ми е неудобно, но се свиква.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

току що, бат'начо написа:

Не знам за него, но мисля да я попробвам. Малко ми е неудобно, но се свиква.

Същия ефект съм го виждал и в Plank, но, като отделен панел.

Тия грозни икони ги откраднаха от Icon-Only taskmanager, въобще от тоя десктоп на Лайняндос, много малко неща са измислени от М$.

преди 1 минута, bvbfan написа:

Тия грозни икони ги откраднаха от Icon-Only taskmanager, въобще от тоя десктоп на Лайняндос, много малко неща са измислени от М$.

:mad:

преди 33 минути, Ивайло Костов написа:

:mad:

Spoiler

Offtopic: "2.8 Не са желателни безсъдържателните мнения ("Хахахахахахаха", "Жестоко е!", "Много яко", "Харесва ми!", емотиконки и т.н.) и теми. Нека подобни мнения бъдат придружавани с обосновка."

преди 38 минути, bvbfan написа:

Сега погледнах снимки на въпросния Task Manager и наистина - приликата е поразителна.

Еее, всеизвестен факт е, че Лайняндоус крадоха от KDE като невидели. То е очевидна приликата, само дето KDE е мъъничко преди квадратната дизориентация на микромеките :D

току що, Ивайло Костов написа:

Дайте да видим кои точно патенти са нарушили от Майкрософт, така казано няма тежест.

Явно хич, ама хич не си се интересувал от Linux преди да започнеш да пишеш в този форум, щом говориш за патенти. :D

Инсталирах си Убунту Мате, добавих графична среда LXDE, проблема е, че не знам как да вляза с нея. При МИНТ има опция да избереш с каква среда да влезеш, при МАТЕ, няма. Предполагам, че е с някаква команда от терминала, но не знам. Чакам упътване.

преди 9 минути, veneslav написа:

Инсталирах си Убунту Мате, добавих графична среда LXDE, проблема е, че не знам как да вляза с нея. При МИНТ има опция да избереш с каква среда да влезеш, при МАТЕ, няма. Предполагам, че е с някаква команда от терминала, но не знам. Чакам упътване.

Избора на сесия се прави от мениджъра на вход. Излизаш от сесия - менюто "Система">>"Иход на XXX" и влизаш отново, като избираш нова сесия.

Мениджъра няма опция да избера нова сесия ЛХДЕ. Или аз не я виждам.

на 7/25/2016 в 15:17, Ивайло Костов написа:

Change_Desktop_Environment_Ubuntu.jpeg

Тази опция не ми излиза при Убунту, когато съм с Минт я има, чудя се защо е така !

на 22.06.2016 г. в 9:45, AlkatrazBG написа:

Не  си избрал правилната настройка за дяла :)

1.Правиш си swap 2 GB

2. Правиш си Root ( / )  Да речем  20 GB

3. Правиш си /Home всичко останало от мястото което си заделил за  дистрото.

Това което ти си избрал сега е  къде да се създаде и запише  груб лоудъра.  Във момента то ти е казало ,че не намира място където да си инсталира самия Антергос защото реално ти не си му направил дял за да го направи.

Да знаеш ,че  както ти е посочен сега целия диск за Груб  ще  го запише на мястото на бутлоудъра на Windows.  Ако по някаква причина после не ти хареса  дистрибуцията и я изтриеш  няма да може да си стартираш Windows. Ако искаш си направи един дял от  300 MB   и го  направи  /boot . долу в дясно дето ти пише Device:  АТА ST.....   го променяш на 300 мегабайтовия дял за  boot.

swap дяла може ли да е толкова колкото и рам паметта? Примерно 8гб

Някъде бях мернал че е добре swap дяла при ssd да е колкото рам паметта и се ползва за буфер когато почне да се задиша рамта.

При SSD даже хич не е  добре да има swap дял на този диск. Толкова рам ще я напълниш  когато цъфнат налъмите.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Я чакай да погледна аз какво пак съм правил при инсталацията че бях стигнал по 3-4 пъти на ден да преинсталирам. И така и не се наканих да разделя диска на 2 че поне единия линукс да работи.

Снимка от 2016-07-27 14-04-29.png

Искам пак да преинсталирам но искам да премахна и GRUB който е все още на лаптопа. Имам 3 флашки вече с мейт, кинамон и убунто. Как ще ме посъветваш да започна процеса?

Редактирано от サムライオートバイ (преглед на промените)

преди 36 минути, サムライオートバイ написа:

Имам 3 флашки вече с мейт, кинамон и убунто. Как ще ме посъветваш да започна процеса?

Трий всичко! :D

преди 2 часа, veneslav написа:

Тази опция не ми излиза при Убунту, когато съм с Минт я има, чудя се защо е така !

Явно не си инсталирал като хората новата графична среда. 

В едно се ползва mdm,  в другото - lightdm, а познай с кое от двете не се погажда (защото има страаашно много опции и по какво да цъкнеш, ако се сетиш). Например ако се цъкне нейде другаде, а не непременно около името...

screenshot.png

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

преди 9 часа, Melmak ® написа:

Трий всичко! :D

Има ли начин през лан да ти форматирам харддиска.

Някъде бях мернал че е добре swap дяла при ssd да е колкото рам паметта и се ползва за буфер когато почне да се задиша рамта.

Това "някъде" си го гледал когато 2GB беше много RAM.

Sent from my Vodafone 890N using Tapatalk

При SSD даже хич не е  добре да има swap дял на този диск.

А в случай, че е само с SSD и под 4GB RAM - къде ще сложи swap дяр- а, на флашка ли?

Sent from my Vodafone 890N using Tapatalk

Така никой не ми каза какви файлови системи да избирим при инсталация вместо да съкам автоматично и това е едно от нещата които много ме дразни. Какво да направя ако искам да имам примерно 2 линукс работещи ОС независимо една от друга (разбирайте като счупя пак ментата) и искам да разгледам малко по-добре Убунту със странните иконки и менюта.

преди 23 минути, サムライオートバイ написа:

Така никой не ми каза какви файлови системи да избирим при инсталация вместо да съкам автоматично и това е едно от нещата които много ме дразни. Какво да направя ако искам да имам примерно 2 линукс работещи ОС независимо една от друга (разбирайте като счупя пак ментата) и искам да разгледам малко по-добре Убунту със странните иконки и менюта.

Използвайте ext4, тази файлова система е достатъчно стабилна и производителна. Ако имате по-специални нужди (големи файлове, много бърз достъп до данни, последователен, случаен) ще трябва да ги дефинирате за да можем да измислим нещо.

Ако желаете да пробвате някоя дистрибуция най-разумно е да ползвате някоя виртуализация за да можете във всеки момент просто да изтриете виртуалната машина и да я създадете наново без да пипате хост ОС. Да, производителността не е същата, но е много по-сигурно от гледна точка на грешки, проблеми и т.н.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.