Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

При проверка за актуализации, единствено това изкарва, а Wine работи...

Снимка от 2019-01-16 18-30-37.png

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Николай, защо не си инсталира Wine от софтуер мениджъра на Линукс Минт?

Защото ми излезнаха един милион пакети и не знаех кой точно да изтегля... Как да ги премахна тези глупости, включително и тези, които съм инсталирал с WINE?

За много години на всички!

Купих си нова машина: Acer Aspire A717-72G-76WH, проблема ми е следният: След като инсталирам Канелката на Минт, нямам драйвери на тъч пада, нямам клавишни комбинации. Инсталирах 19.1 на друг компютър и нямах никакви подобни проблеми. Даже вече не си игра при инсталацията да разцепвам диска на много части, 60ГБ за / инсталация и 1тб NTFC. Трябва ли на 19.1 да отделям по време на инсталация за виртуална памет, EFI, SWAP (какво е това даже идея си нямам), или си ги създава само?

В сайта на Асер драйверите са само за Лайниндоус, самият лаптоп го продават с Линукс, но от там решиха да ми направят мечешка услуга и да ми турят Лайниндоус.

SWAP  е дял на диска който се изполва когато се запълни наличната РАМ, размерът му зависи от наличната РАМ до 4 ГБ е два по РАМ над 4 няма голям смисъл

преди 1 час, Тодор Андреев написа:

За много години на всички!

Купих си нова машина: Acer Aspire A717-72G-76WH, проблема ми е следният: След като инсталирам Канелката на Минт, нямам драйвери на тъч пада, нямам клавишни комбинации. Инсталирах 19.1 на друг компютър и нямах никакви подобни проблеми. Даже вече не си игра при инсталацията да разцепвам диска на много части, 60ГБ за / инсталация и 1тб NTFC. Трябва ли на 19.1 да отделям по време на инсталация за виртуална памет, EFI, SWAP (какво е това даже идея си нямам), или си ги създава само?

В сайта на Асер драйверите са само за Лайниндоус, самият лаптоп го продават с Линукс, но от там решиха да ми направят мечешка услуга и да ми турят Лайниндоус.

И хвани почети малко за Линукс не е страшно

Дайте някаква програмка за сплитване на .ape файлове на отделни песни. Под уиндоус има стотици, но за линукс открих само Flacon, която изкарва грешка като започне да сплитва

преди 1 час, tremal написа:

Дайте някаква програмка за сплитване на .ape файлове на отделни песни. Под уиндоус има стотици, но за линукс открих само Flacon, която изкарва грешка като започне да сплитва

Някой беше писал, че ползвал Wine + Win програми за FLAC и се получило. Не вярвам да е нужно, но имаш прилична резервна възможност.

преди 15 часа, petie1 написа:

SWAP  е дял на диска който се изполва когато се запълни наличната РАМ, размерът му зависи от наличната РАМ до 4 ГБ е два по РАМ над 4 няма голям смисъл

И хвани почети малко за Линукс не е страшно

Благодаря за крайни изчерпателния отговор, благодарение на него, всичко си оправих.

Прочети и разбери какво е ЩЩД, не е страшно.

преди 17 часа, Тодор Андреев написа:

Трябва ли на 19.1 да отделям по време на инсталация за виртуална памет, EFI, SWAP (какво е това даже идея си нямам), или си ги създава само?

Инсталатора може и да показва EFI системния дял, може и да не го показва. Ако инсталатора е графичен и заложиш на GPT дискова схема, по-вероятно автоматично да си направи такъв или даже да не го показва. В този случай просто опитай инсталация без него. Ако е трябвало да създадеш, ще покаже грешка още от рано.

Обаче, ако инсталатора е конзолен или стъпков, както в Arch, няма да минеш без ръчно да го направиш.

SWAP сигурно няма да искаш да създаваш. При положение, че вероятно имаш 16 GB RAM и SSD. Както вече ти обясниха, това метод да се ползва част от твърдия диск като продължение на физическата RAM.

Драйвъри няма да има на официалния сайт, но това  е ОК. Повечето драйвъри за Linux идват или с ядрото или с дистрибуцията или в най-лошия случай през пакетния мениджър. Много, много рядко се налага да трябва да ходиш по разни сайтове и после да прилагаш ръчно творчество с инсталацията им.

преди 36 минути, Тодор Андреев написа:

Имах първи клас като радиотелеграфист във ВВС и кода ЩЩД ,използван в морзовата азбука,означаваше псувня,отправена към отсрещната страна при радиообмен.

Малко се различава от реалността.... кода за ЩЩД ако се предаде без паузи формира други букви, а именно МАМАТИ :D

преди 7 часа, Miro40 написа:

Имах първи клас като радиотелеграфист във ВВС и кода ЩЩД ,използван в морзовата азбука,означаваше псувня,отправена към отсрещната страна при радиообмен.

Демек ми тегли една стоичковска ли?

преди 8 часа, Тодор Андреев написа:

Благодаря за крайни изчерпателния отговор, благодарение на него, всичко си оправих.

Е добре де защо ме псуваш? Нали ти помагам?

Не мога и не мога да го накарам това да работи...

ZGkBpYr.pngkOTO7TW.png

Опцията на klipper автоматично да пуска копиран текст към зададена програма. Или поне от документацията разбирам, че така трябва да работи: https://docs.kde.org/trunk5/en/kde-workspace/klipper/actions.html

В случая, на снимките горе, трябва автоматично със скрипта couch.bash да отваря копирани линкове, но не иска. Вместо това, трябва да натисна ctrl+alt+r или иконата „Invoke action“ в мениджъра, за да избера програмата, с която трябва да отвори линка:

eDL7JNQ.png>  LsJyW8G.png

За някаква опция „Enable Clipboard Actions“ чета в интернет, но никъде не я намирам. Може би е за по-стари версии.

ПС: Май това, дето използва новото KDE, изобщо не е klipper. Но все пак изглежда, че има опция за автоматично отваряне на копиран текст, която не работи.

Дистрибуцията е openSUSE leap 15, ако има някакво значение.

преди 16 часа, Miro40 написа:

Железен сте. Бях меко казано нервен и недостойно за моите действия (спрямо годините ми) действах импулсивно- тъпо.

Извинете! Не обичам псувните. Бях меко казано нервен и неприлягащо на годините ми пиша детски глупости. Помогнахте ми, прочетох разни работи по руски сайтове. Проблема ми е, че ми се налага да го пусна бързо в действие, а няма как да се разкъсам между двете работи, двете деца, образованието и накрая лаптопа...

Извинете, очаквах някакъв насочващ отговор, не да ме пратите да търся в нищото.

Намерих си и АРКХ дървото, стана ми ясно. Ядосвам се, че нямам клавишна комбинация, Минт 19.1 не ми е инсталиран като 19,0. Дъното ми е UEFI, а с това не съм се борил. Времето ми е крайно недостатъчно.

Проблема е някъде дълбок в мен и не мога да ги намеря.

Лек ден!

преди 4 минути, Тодор Андреев написа:

Дъното ми е UEFI, това дали има нещо с липста на драйвери на тъчпада, и клавишна комбинация.

В момента, драйвъра за тъчпада и клавиатурата е общ - xserver-xorg-input-libinput. Никакъв драйвър не ти трябва за клавиатурната подредба. 

Коя е дистрибуцията и графичната среда. Ако е Debian/Ubuntu базирана - дирекрно с конфигуратора.

https://www.kaldata.com/forums/topic/204004-настройване-на-клавиатурните-подредби-в-lubuntu-debian-с-lxde/

преди 2 часа, Тодор Андреев написа:

Дъното ми е UEFI, това дали има нещо с липста на драйвери на тъчпада, и клавишна комбинация.

Нямат много общо. Трябва да видиш в биоса дали е активиран iommu.

преди 21 часа, Miro40 написа:

ХА,ХА! Как няма да има ЩЩД , когато те пребият с РПТАЛ/повтори всичко от начало/:helpwanted4:

преди 5 часа, Тодор Андреев написа:

Железен сте. Бях меко казано нервен и недостойно за моите действия (спрямо годините ми) действах импулсивно- тъпо.

Извинете! Не обичам псувните. Бях меко казано нервен и неприлягащо на годините ми пиша детски глупости. Помогнахте ми, прочетох разни работи по руски сайтове. Проблема ми е, че ми се налага да го пусна бързо в действие, а няма как да се разкъсам между двете работи, двете деца, образованието и накрая лаптопа...

Извинете, очаквах някакъв насочващ отговор, не да ме пратите да търся в нищото.

Намерих си и АРКХ дървото, стана ми ясно. Ядосвам се, че нямам клавишна комбинация, Минт 19.1 не ми е инсталиран като 19,0. Дъното ми е UEFI, а с това не съм се борил. Времето ми е крайно недостатъчно.

Проблема е някъде дълбок в мен и не мога да ги намеря.

Лек ден!

За Канелата на Ментата да си нагласиш клавишните комбинации позвай това Menu > Keyboard Preferences > Layouts > Options > Key(s) to change layouts.,за тъчпада вече виж клавиатура тъчпад или подобна надстройка в настройки

Айде успех и да не ми пратиш ЩШШД пак

преди 5 часа, bornofash написа:

Не мога и не мога да го накарам това да работи...

ZGkBpYr.pngkOTO7TW.png

Опцията на klipper автоматично да пуска копиран текст към зададена програма. Или поне от документацията разбирам, че така трябва да работи: https://docs.kde.org/trunk5/en/kde-workspace/klipper/actions.html

В случая, на снимките горе, трябва автоматично със скрипта couch.bash да отваря копирани линкове, но не иска. Вместо това, трябва да натисна ctrl+alt+r или иконата „Invoke action“ в мениджъра, за да избера програмата, с която трябва да отвори линка:

eDL7JNQ.png>  LsJyW8G.png

За някаква опция „Enable Clipboard Actions“ чета в интернет, но никъде не я намирам. Може би е за по-стари версии.

ПС: Май това, дето използва новото KDE, изобщо не е klipper. Но все пак изглежда, че има опция за автоматично отваряне на копиран текст, която не работи.

Дистрибуцията е openSUSE leap 15, ако има някакво значение.

Борно я виж това https://docs.kde.org/trunk5/en/kde-workspace/klipper/actions.html

преди 3 часа, Тодор Андреев написа:

UEFI-то няма нищо общо. Всички нови са с UEFI и в повечето случаи може да бъде конфигуриран да емулира стария BIOS. Но така или иначе устройствата бачкат еднакво, независимо как е стартирана машината.

Сега, ако под клавишна комбинация имаш в предвид специалните функционални клавиши, дето ги слагат по лаптопите, това зависи най-вече колко са ти модерни библиотеките и приложенията. Също зависи колко ти е нов кернела, но по-малко. Понякога може да се случи на нов модел лаптоп да не работят, особено със "стара" дистрибуция. Но няма никакъв смисъл да търсиш драйвъри и прочие, със сигурност няма да намериш.

Що се отнася до клавиатурната подредба /layout-a/, езиците и ако слагаш някакви твои комбинации, това би трябвало да работи при всички случаи, като зависи от X-a и съответната графична среда. Поне аз никога не съм не съм срещал ситуация, където да не работят.

Не е лоша идеята на нова машина да слагаш Roling дистрибуция, за да ти се държи по-добре с хардуера. Mangaro, Arch, OpenSUSE и т.н. Като мине малко време и вкарат простотиите и в LTS дистрибуциите вече е все едно какво ще сложиш.

преди 2 часа, petie1 написа:

Оказа се, че може да го изключваш за определен клас прозорци. И по подразбиране са нахакали цял куп имена, както и тези на браузърите. Просто трябваше да ги премахна от списъка в разширените настройки (от първата снимка на предишния ми пост).

QMB3ZNp.png

Така, инсталирах си 19.0 и проблемите се оправиха, но отново нямам тъч. Интересното е, че когато го ъпдейтнах до 19.1, иконите на панела станаха по- големи. Отново започнаха заигравките когато започвам да променям цвета на папките, кошчето ми става кръгло и ми се губи софтуерния мениджър. Явно ще съм на 19.0 Тара.

преди 7 часа, bornofash написа:

Оказа се, че може да го изключваш за определен клас прозорци. И по подразбиране са нахакали цял куп имена, както и тези на браузърите. Просто трябваше да ги премахна от списъка в разширените настройки (от първата снимка на предишния ми пост).

QMB3ZNp.png

Ей събори го

преди 4 часа, Тодор Андреев написа:

Така, инсталирах си 19.0 и проблемите се оправиха, но отново нямам тъч. Интересното е, че когато го ъпдейтнах до 19.1, иконите на панела станаха по- големи. Отново започнаха заигравките когато започвам да променям цвета на папките, кошчето ми става кръгло и ми се губи софтуерния мениджър. Явно ще съм на 19.0 Тара.

При възможност изпробвайте MX Linux.Базиран на Debian "stable" но през Synaptic има възможност да се вкючат и тестови хранилища.

Изключително пъргав и лек Линукс.Идва с много инсталирани готови програми и настройки.

https://mxlinux.org/wiki/system/iso-download-mirrors

https://distrowatch.com/

преди 3 минути, nick_dimitrov написа:

При възможност изпробвайте MX Linux.Базиран на Debian "stable" но през Synaptic има възможност да се вкючат и тестови хранилища.

Изключително пъргав и лек Линукс.Идва с много инсталирани готови програми и настройки.

https://mxlinux.org/wiki/system/iso-download-mirrors

https://distrowatch.com/

Или направо чист Дебиан с КДЕ и ще се роди

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.