Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

Здравей! Тук пишат различни хора и не всички са будисти. Най-полезни ще ти бъдат постовете на scepsis, той практикува будизъм, аз също, но избягвам да пиша по форуми. Имаш късмет, че просто надникнах. 

Бих ти препоръчала "Пресичане на Духовния Материализъм" от Чьогям Трунгпа Ринпоче, можеш да я намериш в нета. "Просветление за всеки ден" на Негово Светейшество Гялванг Другпа - има я в книжарниците в момента. 

Много благодаря за бързия отговор. Вече не ми се четът книги. Прочел съм доста литература, разбира се от общ харектер. И имам чувството че е време за друг етап, като да се срещна с учител или с хора който практикуват. По скоро имам нужда от контакт, има ли учител в България който може да се посети и получат учения очи в очи?

Редактирано от einfachich (преглед на промените)

• Отговори 16k
  • Прегледи 894,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

Много благодаря за бързия отговор. Вече не ми се четът книги. Прочел съм доста литература, разбира се от общ харектер. И имам чувството че е време за друг етап, като да се срещна с учител или с хора който практикуват. По скоро имам нужда от контакт, има ли учител в България който може да се посети и получат учения очи в очи?

Такъв учител от който би могъл да получиш поучения няма в България, но има няколко будистки групи и центрове от различни школи. Група на Палю (една от Нийнгма традицията), група на Намкай Норбу Ринпоче (Дзогчен) и група на Диамантен път (Карма Кагю-необудизъм), както и някои други. Имаше Сакя група, но доколкото знам не съществува вече. Учителите при които учим аз и sceps не идват в България.

Вече не ми се четът книги. Прочел съм доста литература, разбира се от общ харектер. И имам чувството че е време за друг етап, като да се срещна с учител или с хора който практикуват.

Здравей! Аз тук много ъкъли не мога да давам, но "Пресичане на Духовния Материализъм" от Чьогям Трунгпа Ринпоче е нещо повече от книга( послушай gladiola). На мен ми се струва, че е като правилник за движение по пътищата. Дали имаш Опел, БМВ или Ролс минаваш през правилника (може да ми ми е недодялан примера, но това ми идва), отрезвява доста, малко е като да си потопиш главата в студена вода :).

Има време и за учители, но проучвай внимателно.  Поздрави!

Редактирано от скай-фай (преглед на промените)

Такъв учител от който би могъл да получиш поучения няма в България, но има няколко будистки групи и центрове от различни школи. Група на Палю (една от Нийнгма традицията), група на Намкай Норбу Ринпоче (Дзогчен) и група на Диамантен път (Карма Кагю-необудизъм), както и някои други. Имаше Сакя група, но доколкото знам не съществува вече. Учителите при които учим аз и sceps не идват в България.

Ами аз нямам възможност да пътувам извън страната, аз дори нямам възможност да пътувам редовно и до София за да участвам в някоя от групите който спомена. А това че няма учител е наистина жалко. Какво да правят хората като мен, които имат желание а нямат възможност да пътуват извън страната? Мислех че ако има учител които може да се посети и да получа настъвления които да практикувам и евентуално след време да срещна и обсъдя. Да може просто да получиш това от което имаш нужда от нивото на което се намираш?

Здравей! Аз тук много ъкъли не мога да давам, но "Пресичане на Духовния Материализъм" от Чьогям Трунгпа Ринпоче е нещо повече от книга( послушай gladiola). На мен ми се струва, че е като правилник за движение по пътищата. Дали имаш Опел, БМВ или Ролс минаваш през правилника (може да ми ми е недодялан примера, но това ми идва), отрезвява доста, малко е като да си потопиш главата в студена вода :).

Има време и за учители, но проучвай внимателно.  Поздрави!

Да знам, прочетох я. Както и "Великото Лекарство" от Шечен Рабджам. Много ме вдъхновиха и затова желанието ми за личен контакт се засили. Прочел съм за основните движения в Будизма, нямам предпочитание към определен метод, просто учител които лично да прецени кое е най подходящо за практикуване от нивото на което се намирам.

Редактирано от einfachich (преглед на промените)

Ами аз нямам възможност да пътувам извън страната, аз дори нямам възможност да пътувам редовно и до София за да участвам в някоя от групите който спомена. А това че няма учител е наистина жалко. Какво да правят хората като мен, които имат желание а нямат възможност да пътуват извън страната? Мислех че ако има учител които може да се посети и да получа настъвления които да практикувам и евентуално след време да срещна и обсъдя. Да може просто да получиш това от което имаш нужда от нивото на което се намираш

Трябва да отправяш много силни пожелания, за да възникнат подходящите условия  да се срещнеш с автентичен учител. Другото което би могъл да направиш е да се свържеш с някоя от групите по нета.

пп От къде си ако не е тайна?

Редактирано от gladiola (преглед на промените)

Трябва да отправяш много силни пожелания, за да възникнат подходящите условия  да се срещнеш с автентичен учител. Другото което би могъл да направиш е да се свържеш с някоя от групите по нета.

пп От къде си ако не е тайна?

Да, това бих направил, да се свържа с някой от тези групи. А за пожелания ако това вършеше работа досега трябва да ми се е появил някои, от доста време умът ми търси и пожелава такъв контакт. Но това си е само в сверата на пожеланията. Аз съм от Приморско.

Да, това бих направил, да се свържа с някой от тези групи. А за пожелания ако това вършеше работа досега трябва да ми се е появил някои, от доста време умът ми търси и пожелава такъв контакт. Но това си е само в сверата на пожеланията. Аз съм от Приморско.

Пожеланията работят със сигурност. Но не винаги резултата е мигновен. 

Беше ми приятно, сега изчезвам защото ставам в 4.30 часа. Хубава вечер!

Пожеланията работят със сигурност. Но не винаги резултата е мигновен. 

Беше ми приятно, сега изчезвам защото ставам в 4.30 часа. Хубава вечер!

Мерси още веднъж за вниманието. Успех и лека. :-)

Във всички случаи, ученията имали за цел да накарат хората да се съсредоточат върху качеството на възприятието и намеренията в техните умове в настоящия момент - с други думи, да ги въведе в режим на пустота. Оказали се там веднъж, те могат да използват учението за пустотата по предназначение: за да отслабят всички привързаности към възгледите, историите и предположенията, оставяйки ума свободен от алчност, гняв и заблуждения, и по този начин пуст, свободен от страдание и стрес. И когато вие идвате непосредствено до това, именно пустотата - то е това, което има значение.

превод от руски Śūnyatā

Какво значи "режим на пустота"? 

Какво значи "режим на пустота"? 

Обяснено е доста добре.Не мога по-хубаво,затова се ограничавам да превеждам просветлени учители.Но то е хубаво да превежда човек,макар и любителски и да отнема време, е като един вид активна медитация.Пробвай да прочетеш текста още няколко пъти,медитирай,прочети го пак и трябва да го разбереш.По-долу давам още няколко абзаца,които са част от друга лекция,някои от тях са си и цитати в нея,за който иска да я прочете цялата давам линка: http://www.theravada.ru/Teaching/Lectures/brahm_anatta-1999-yaremchishin.htm

"... Буда наричал появата на нещо солидно вълшебнически фокус. "Вълшебника прави така, че да си мислите, че има нещо солидно в това съзнание(СН, 22.95). Но това са просто предмети, те се появяват и изчезват. Това е всичко! Това, който знае, - е пуст процес. Понеже е пуст, той може да се спре. Ако там имаше нещо, познанието би било безкрайно. Има основен закон във физиката, който се нарича "закон за запазване на енергията". Енергията може да се трансформира от един вид в друг, и така тя преминава през цялата самсара. Но ако там няма нищо, ако съзнанието е пусто в своята субстанция, само тогава то може да спре.

Да видиш същността на съзнанието, пуста - това е освобождение. Това значи, че познавайки щастието или познавайки страданието, познавайки объркаността или познавайки яснотата, вие разбирате, че просто пустото съзнание си играе с вас игра, правейки  така, да си мислите, че това всъщност е всичко. Когато вие действително сте видели пустотата на съзнанието, това е равносилно, че накрая виждате, как изчезва телевизора, на който се случва цялата тази житейска драма...

... Аджан Ча, и той беше прав. Това завинаги ще остане с мен: "Няма нищо". Това е пустота. Няма извършител. Няма знаещ, съвършено пусто е. За да успеете да достигнете до тази пустота, вдъхновявайте себе си със знанието, че когато вие намерите тази пустота, тя е чудесна! Всички Просветлени, които познавах, винаги са били щастливи: те никога не са съжалявали, че са открили, че там няма нищо. Нито един от тях не ми е казвал: "По-добре да не бях откривал никога това". Това е освобождението, когато вие виждате, че там няма нищо. Няма за какво да се държите, а когато вие не се държите за нищо, повече няма страдание. 

Всяка жажда, всяка привързаност и всяка болка, възникващи от жаждата и привързаността, - всички те произхождат от илюзията за личност. Тази илюзия за личност създава усещането "аз" и усещането "мое", всичко това, което аз искам, всяко одобрение и осъждане, "аз съм" - самомнение: "Аз съм също добър, като и този човек", "Аз съм по-добър", "Аз съм лош". Колко от вас, продължават да страдат, защото сравняват себе си с някой друг? На вас не ви е нужно да се сравнявате с никой. Вас ви няма!...

... Медитирайте! Направете ума неподвижен. Наблюдавайте това, което ние наричаме ум, позволете на лотоса да се отвори, и ще видите най-прекрасната скъпоценност, която само може да бъде - нищото. Няма нищо по-добро, от нищото, и няма скъпоценност по-голяма, от Дхамма..." 

превод от руски Śūnyatā         

И нещо весело от мен във връзка с будизма. Далай Лама, който не може да загрее шегата:

https://www.youtube.com/watch?v=xlIrI80og8c#t=65

Редактирано от дакини (преглед на промените)

На 78 е човека...А ето нещо смешно и от мен,понеже все ме обвиняват тука,че не цитирам източници,когато отправям упреци към тибетския будизъм.Откъс от "Навлизане в Диаментения път" на Лама Оле Нидал, която имах нещастието да си купя от центъра на Карма Кагю(една от четирите основни школи на тибетския будизъм) в София преди 13-14 години,ама ето влезе в употреба.

"...Всичко върху него се беше превърнало в пепел освен снимката на Кармапа и малко ЛСД.Бяха ни го подарили,защото никой не знаеше колко е силен.В този духовен вакуум,една вечер взехме наркотика.Поне сега нещо щеше да се случи.Бяхме интерпретирали запазването на наркотика от огъня като знак,че трябва да го вземем,а особено се надявахме,че напрежението от вътрешната страна на телата ни ще се превърне в яснота.Наркотикът беше много силен,дори и за нас,и ни подейства страшно бързо.Оставихме телата си и се зареяхме наоколо,после се връщахме,излизахме отново и медитирахме върху текст от Падмасамбхава.На съмване,докато се любехме,се появи силово поле в ромбоидни форми и металически цветове и аз имах чувството,че искам Хана да забременее.."

Действието се развива на 103-та страница от 214,като преди тази са описани с особено умиление около 15 други такива случки с 6-7 различни видове наркотици.Интересен начин да въведеш българина в будизма,като се има в предвид че медитации се посещават от непълнолетни с разрешение на родителите,което не е много смешно,отплеснах се...

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

О, това е известно за експериментите с наркотици още от древни времена. Няма нищо чудно, тъй като са древни практики.

Дори си мисля, че голяма част от древните брахмани, шамани и прочие са си ходели редовно хай и аут ъф спейс.

Не е много ясно сомата дали не е била също с подобно въздействие.

Кога е писана книгата на Лама Оле Нидал? Ако е нейде из хипарските времена, изобщо няма да се учудя.

Но самият Буда е категоричен във връзка с упойващите вещества и алкохола. Мисля, че дори и в Йога Сутра се споменаваше нещо в тази връзка. Ето един любопитен линк на английски с цитати от различни сутти: http://www.erowid.org/spirit/traditions/buddhism/buddhism_tantra_article1.shtml

Кога е писана книгата на Лама Оле Нидал? Ако е нейде из хипарските времена, изобщо няма да се учудя.

Но самият Буда е категоричен във връзка с упойващите вещества и алкохола. Мисля, че дори и в Йога Сутра се споменаваше нещо в тази връзка. Ето един любопитен линк на английски с цитати от различни сутти: http://www.erowid.org/spirit/traditions/buddhism/buddhism_tantra_article1.shtml

1979 е писана,10 години след хипарските времена,но действието се развива когато казваш.

Канабис и датура в Индо-Тибетския езотеричен будизъм,попрегледах го набързо,ясна е работата.То иначе може ли да ти дойде на акъла да изрисуваш всичките тия дяволи такива шарени в тибетските икони.Спрях че пак щях да стигна до извращения и сатанизъм,откъде ги намираш тия  :ph34r:

О, това е известно за експериментите с наркотици още от древни времена. Няма нищо чудно, тъй като са древни практики.

Дори си мисля, че голяма част от древните брахмани, шамани и прочие са си ходели редовно хай и аут ъф спейс.

Не е много ясно сомата дали не е била също с подобно въздействие.

Е това наистина ме изненада, не съм и предполагал че за използвали тези растения за духовна практика и реализация. Но някак звучи логично, използвайки свойствата им за разбиране на феномени в умът на човек. Но съм сигурен че са ги употребявали по строго регламентиран начин и не за удоволствие и не са изпадали в зависимости от тях. Защото с тези неща е много лесно да се злоупотреби и да се изпадне в дълбоко безсъзнание което не е добре за развитието на практикуваш духовно практики човек. Аз мисля че е най добре да се държи умът чист от всякакъв вид замъгляващи и отвличащи вниманието субстанции. Въпреки че един Joint не е убил никой. :-)

И нещо весело от мен във връзка с будизма. Далай Лама, който не може да загрее шегата:

https://www.youtube.com/watch?v=xlIrI80og8c#t=65

Шегата беше много добра, но той човека не е свикнал да се шегува. От него се очаква отговорно поведение и сериозност. Вижда се че е най обикновен човек и това го прави толкова симпатичен. :-)

Е това наистина ме изненада, не съм и предполагал че за използвали тези растения за духовна практика и реализация. Но някак звучи логично, използвайки свойствата им за разбиране на феномени в умът на човек. Но съм сигурен че са ги употребявали по строго регламентиран начин и не за удоволствие и не са изпадали в зависимости от тях. Защото с тези неща е много лесно да се злоупотреби и да се изпадне в дълбоко безсъзнание което не е добре за развитието на практикуваш духовно практики човек. Аз мисля че е най добре да се държи умът чист от всякакъв вид замъгляващи и отвличащи вниманието субстанции. Въпреки че един Joint не е убил никой. :-)

И сега ги използват, не само преди... С медитация също можеш да достигнеш по-фините нива на съзнанието и ефекта е много по-контролируем,докато един джойнт не би те убил,ако си го отгледал ти,но тогава рискуваш да медитираш зад решетките с лоши, груби мъжаги  :ph34r:

И сега ги използват, не само преди... С медитация също можеш да достигнеш по-фините нива на съзнанието и ефекта е много по-контролируем,докато един джойнт не би те убил,ако си го отгледал ти,но тогава рискуваш да медитираш зад решетките с лоши, груби мъжаги  :ph34r:

Естествено че с медитация е най добрият и правилен начин да се постигне това, И един сериозно практикуващ човек не може да се позволи такова удоволствие. А за един Joint не вкарват в затвора, а и не ме е страх от "груби, лоши мъжаги". :-)

Моето мнение за постигане на просветление чрез опиати и психеделици е, че то, принципно, по нищо не се различава от опитите да се постигне нирвана или мокша чрез различни практики. Колкото повече човек се стреми да се докопа до нирвана, толкова по-неуловима и недостижима става тя за него. Тъй като се превръща в цел, в още едно нещо, в което да се вкопчиш, в една замаскирана дукха. Хората, които защитават употребата на наркотици за постигане на просветление, според мен са пропуснали нещо много съществено от всички учения, а именно, че просветлението не е нещо, до което можеш да се докопаш с някакви средства, нито има бърз влак към нирвана. Ако беше така, голям процент от наркоманите щяха да бъдат Буди, но не са.

Не е това което един човек трябва да използва ако иска да се развива духовно, всичко което мъти умът е противопоказно. Нека да поговорим за медитация, какви видове медитации има и ползите от тях. Много бих се радвал да науча повече и да мога сам да практикувам.

Не е това което един човек трябва да използва ако иска да се развива духовно, всичко което мъти умът е противопоказно. Нека да поговорим за медитация, какви видове медитации има и ползите от тях. Много бих се радвал да науча повече и да мога сам да практикувам.

Варианти бол,а за търсенето на полза бих ти препоръчал тази лекция на български е преведена, има и варианти за медитация. https://www.youtube.com/watch?v=yWV20IYJwQI

Варианти бол,а за търсенето на полза бих ти препоръчал тази лекция на български е преведена, има и варианти за медитация. https://www.youtube.com/watch?v=yWV20IY

Интересно е, въведение в Хинаяна Будизъм и техните методи на практика. Теравада е най старото Будистко учение до колкото знам и се казва че е изначалното учение на самия исторически Буда. Има ли някъде в България група която да живее и медитира по тези правила, с удоволствие бих се присаединил към тях?

Интересно е, въведение в Хинаяна Будизъм и техните методи на практика. Теравада е най старото Будистко учение до колкото знам и се казва че е изначалното учение на самия исторически Буда. Има ли някъде в България група която да живее и медитира по тези правила, с удоволствие бих се присаединил към тях?

И аз, но няма засега. 

И аз, но няма засега. 

Това не е ли странно, как може да няма? Толкова ли няма хора които да имат такива стремежи? Това значи много неща, трябва да си извадим изводи всички. И какво ще правим сега?

Това не е ли странно, как може да няма? Толкова ли няма хора които да имат такива стремежи? Това значи много неща, трябва да си извадим изводи всички. И какво ще правим сега?

Затова този период се нарича "тъмни времена", хората се интересуват от други неща, всичко изглежда като обърнато с краката надолу, и някои хора се чувстваме като Алиса в страната на чудесата :help wanted4: .

Тук си заслужава да се отиде, особено от начинаещи, Випассана по Гоенка:

Редактирано от valkiria1
2.7 (преглед на промените)

125. Вие сте вашият собствен учител. Търсенето на учители не може да разпръсне вашите съмнения. Търсете истината самостоятелно - гледайте навътре, а не навън. Познаването на себе си е най-важното.

131.  Вашите съмнения относно учителя могат да ви помогнат. Вземете от учителя най-доброто, но следете за собствената си практика. За развитието на мъдростта, трябва да следите вие самите.

133. Учителите са тези, които ни насочват по Пътя. След лекцията на учителя всеки сам за себе си решава - да върви ли по Пътя и да практикува или не.

185. Буда ни е учил да отхвърляме всички неща, които нямат някаква реална вътрешна същност. Ако вие ги отхвърлите всичките, ще видите истината. Ако не - няма да я видите. Всичко е точно така. И когато мъдростта се събуди във вас, вие ще виждате Истината, накъдето и да гледате. Истината ще бъде единственото, което вие ще виждате.

Аджан Ча

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.