Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

http://en.wikipedia.org/wiki/Skandha

https://skydharma.com/%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BA%D0%B8-%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5/%D0%BD%D1%8F%D0%BB%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D0%BC%D0%B0-%D0%B4%D1%83%D0%B4%D1%83%D0%BB-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8-%D1%87%D0%B5-%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D0%BE

https://skydharma.com/%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BA%D0%B8-%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5/%D0%BD%D1%8F%D0%BB%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D0%BC%D0%B0-%D0%B4%D1%83%D0%B4%D1%83%D0%BB-%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82-%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D1%89-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%BD%D0%B0

Редактирано от rurk (преглед на промените)

• Отговори 16k
  • Прегледи 894,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

Между практика и практика има разлика. Думата "практика" не е безобидна мантра. Тук се пропагандира усилено Ваджраяна, която е доста потайна и с основание, някои от практиките й са шокиращи и според мен не са подходящи за всички(за разлика от учението на Буда), но може би за "мъртви" индивиди, преживели лоботомия на разума са си ОК. Тибетските гурута проповядват, че всеки който признава Четирите Благородни Истини е будист, нещо като "Вярвай в Бога и прави каквото си искаш". Не е задължително да си психолог, за да видиш какво се е случило с мозъка на някои от тук драскащите "експерти" след многогодишна практика. Едно голямо НИЩО ! 

Вероятно с благородните мотиви на просветител, един "напълно жив индивид" като вас дори има мнение и относно нечия практика. 

Не стана ясно в присъдата по-горе - за кого точно нечии практики за "шокиращи". Между другото практиките в исихазма са шокиращи за миряните. Много от практиките в шаманството и магията - също. В пътя на практиката има само едно - практика. Практики много, същностните нишки - малко. Много глупости също са обявени за практика. Включително - за практика някои изживяват и многото говорене относно нея. Но понеже привиждат заимстването на думички с идеята че много ги разбират. И току-виж - вече са просветлени. Дори може би има и шорткът - от любопитството -> направо към просветлението... :)

Който се шокира от водата да не влиза (още повече - в дълбокото), а само да си плямпа стоейки на сухо и да си придава важности, като раздава съвети. Най-много да се изживее на велик плувец.  поне насън това става.

Още повече - след като това за мнозинството е напълно достатъчно.

И най-вече - когато не им стиска да скочат, а само размишляват колко е мокро, как се плува... И кое "дъно" към кой океан е, дали е цветна или безцветна водата...

Ама трябвало и "учител", ще скоча само ако... не точно сега... няма проблеми да скоча... плуването нищо не е - проста работа... и т.н. от игрите на още неузрелите. Те така или иначе не им остава друго и това ги запълва достатъчно. Пред същите, скачането в басейна ей така, неподготвен, се инциализира с безумие, смърт... иначе са сведующи за всички води и всякакво плуване и имат претенции кое какво е, закъде е, докъде води... На-УМ - насред сухото...

Шокиращи са всички техники за напреднали - гладуването 40 и повече дни, на мнозинството изглежда повече от шокиращо. Особено ако е придружено с непиене и на каквито и да било течности. Ама то не било просто гладуване, имало си техника, имало подробности. Имало вариации - при един случай, се прави това и това, при друг - друг вариант, съобреазено всичко със самия практикуващ. Едно толкова просто нещо като "гладуването", очистителните процедури. Обаче е пълно навсякъде с умници, които иначе гълтат и бълват съвети колко много знаят за гладуването. Пък тия - дето отдавна са минали 40-те дни - че кой го интересува.

Освен това - има хора, които просто минават през практиката без да се налага да теоретизират. Нито разсъждават особено - просто минават и заминават по пътя си. Други им се налага да оставят следи, трети - да помагат на практикуващите по пътя след тях. Обаче за ония, дето само плямпат, практиката примерно да се приема собствена урина, била "шокираща"... миличките! Направо ще ги успокоим, че "няма нужда чак дотам" - достатъчно е да се измечтаят на практикуващи.

Какъв алтруизъм, честност, доблест и уважение дебне отвсякъде. Колко добри и благи хора имало, ... поне с маските на такива де...

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

Здравейте!

Ваджраяна Будизма, или с други думи Диамантената Колесница си е вид Будизъм.

Всъщност нещата малко или повече преливат една в друго - като човек работи над алтруизма и сърцето си, като работи за придобиване на относителната бодхичита, той се намира на пътя на Голямата Колесница, или Махаяна.

Не съм чувал за будиски учител, или лама, който да отхвърля Ваджраяна като път и който да държи единствено на Махаяна.

Махаяна е просто методика, която може да отведе човек до просветлението, на всички са на мнение, че нещата с тази методика се случват по-бавно и вече, ако стремежа е много силен човек преминава към търсене на други средства, като допълнителни на тези от Махаяна и ако разбира се има потенциал, ако е развил качества.

Това не го решава никой сам, а го решава учителя. Има си стъпала, които бива да се изкачат и определени постижения, иначе практикуващия ще си циркулира в Шамата и в развиването на сърцето, просто защото на него лично не му е до това, защото привързаностите са му големи, умът разсеян и склонностите солидни.

:-)

Според мен Махаяна е не малко подготовка за Ваджраяна и всеки един сериозно практикуващ минава по този път, като някои участъци, според нивото на човека и потенциала му, могат да бъдат взето много бързо.

Ето тук човек може да се запознае повърхностно с нивата от деветте Яни:

https://skydharma.com/%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BA%D0%B8-%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB/%D0%B4%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%BD%D0%B9%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D0%BC%D0%B0-%D0%B4%D0%B8%D0%BB

Но аз, спрямо Scepsis, съм много "бос" по тези въпроси.

:-)

Всеки може да следва учението на Буда, ако има желание. Тези които пишат, че в България не може да се следва Дхарма и българите имаме лоша карма, да ходят да ги ядат комарите другаде. Те насаждат антибудизъм. В 21 век да се оплачеш от липса на учения и практики, които да следваш като мирянин в светския живот е признак на слабоумие. Попадал съм на "самозвани" учители от Ваджраяна, и за мен най-сигурния метод е, да се опирам на авторитети в будизма. Да се доверя на Аджан Ча не ми е проблем, да се доверя на Буда не е проблем, но на първобитни шамани от Тибетското плато или почитатели на Кастанеда избягали от България в Мексико и сайта skydharma, който натрапвате, е проблем. Тибетските шамани,мексиканските шамани и Кастанеда НЕ СА будисти. Ето тук са засегнати въпросите относно практиката,миряните,съмнението.

http://gorskovreme.com/2012/06/01/living-in-the-world-with-damma/

Всеки може да следва учението на Буда, ако има желание. Тези които пишат, че в България не може да се следва Дхарма и българите имаме лоша карма, да ходят да ги ядат комарите другаде. Те насаждат антибудизъм. В 21 век да се оплачеш от липса на учения и практики, които да следваш като мирянин в светския живот е признак на слабоумие. Попадал съм на "самозвани" учители от Ваджраяна, и за мен най-сигурния метод е, да се опирам на авторитети в будизма. Да се доверя на Аджан Ча не ми е проблем, да се доверя на Буда не е проблем, но на първобитни шамани от Тибетското плато или почитатели на Кастанеда избягали от България в Мексико и сайта skydharma, който натрапвате, е проблем. Тибетските шамани,мексиканските шамани и Кастанеда НЕ СА будисти. Ето тук са засегнати въпросите относно практиката,миряните,съмнението.http://gorskovreme.com/2012/06/01/living-in-the-world-with-damma/

:-)Приятелю, успокой се, никой не те напада и никой няма да те отхвъри, но пък едва ли ще получиш от мен по-голямо признание от това, като към всяко ценно човешко същество.Просто няма да го получиш като към някой, който разбира от Будизъм. Което не значи, че ще спра да те уважавам, или ще те ценя по-малко.Това, което лично аз съм писал със сигурност на е натрапване на Иво или на групата му. Това даже не съм и коментирал.Просто в този сайт има текстове на изключетелно важни учители за целия Будизъм, не само в Непал, Бутан и Индия, а по целия свят.Тези и текстове съм посочвал, просто защото другаде ги няма.Лично имам привличане и към други учители, като Калу Ринпоче, Согиал Ринпоче и към Джамянг Кхиентсе Чьоки Ладрьо.Ако има информация, че учителите, чиите поучения се публикуват тук, са измамници, или са на ниско ниво, или че не са будисти, моля да ни разкажеш, или да посочиш. :-)Ако има информация, че Ваджраяна не е Будизъм, може да посочиш.Далай Лама също е Ваджаяна учител.Разбира се, че всеки може да се опитва да практикува Будизъм, но разликата между това да опитваш да практикуваш сам и да практикуваш под вещото ръководство на едно просветлено същесво, какво в случая е ринпоче/гуру, е огромна.Второ - за да практикува човек сам да успее е нужно да натрупа, или да е натрупал много заслуга, сиреч положителна карма, а това с един живот не става, защото кармичния воал е много тежък за пречистване и са нужни няколко преинкарнации, може би над 10 за да се пречисти, в които преинкарнации човек е ученик, практикува, занимава се със съсрадание, развива ума и сърцето си и служи на другите.Това означава, че вече този човек не е съвсем обикновен, нормален според общия критерий на обществото.Принц Сидхарта е бил такъв човек, който до голяма степен е пречистил трите части на тялото и от предишни съществувания и въпреки това е имал шестима учители, до колкото аз знам.Трето - опасността от полудаване, от изблик на някакви подсъзнателни заслоявания, които да те накарат да бъдеш груб, дори убиец, измамник, похотлив и пр. е голяма, просто защото те се засилват когато енергията не се канализира правилно.Да се практикува без учител е като да тръгнеш към Аляска без упътването от други хора, само с една гола карта, и полуразвален компас, пеша, без провизии и с недостатъчно пари за храна и вода. По пътя ще трябва да работиш, да се луташ, да падаш, да ставаш и пр.Благодаря ти за участието и за раздумката!Жив и здрав!

Хубавото на фактите е, че нито могат да се скрият, нито да се замаскират. Кои аспекти на ваджраяна категорично не са будистки? Например влиянието и елементите които съдържа от религията Бон. Бон вярват че шаманите им могат да предизвикват дъжд и да правят пророчества, някои лами също имат тези магически умения. Богове и демони от Бон са включени в тибетския будизъм като Dharma Palas, защитници на дхарма. Имат си цяла иконография, ама били аспекти на ума, на кой ум, на психично болния ум? Потапяне на пръст в мляко и други взаимствани ритуали. Следователно не е случаен и факта, че тхеравада монаси се смеят от сърце на ваджраяна вярвания и практики. А за окончателното промиване на мозъци е достатъчно да се види традиционната молитвена практиката Lama Chopa, в която кандидат зомбитата казват:

Гуруто е Буда, 
Гуруто е Дхарма, 
Гуруто е също Сангха, 
Гуруто е източникът на всички радости .

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

Привет!:-) Оства да псочиш кои будистки учители от Тибет, Непал, Бутан, или Индия са на това мнение, с истински факти, или то е само твое и на разни западни коментатори, които си нямат и понятие от Будизъм, Ваджраяна и Бон. :-) До тогава нещата, които пишеш ще се считат за неиздържани и лишени от фактология.Всъщност знам прекрасно от де произлизат оформленията на мнението ти, но не ми е работа да ги коментирам, защото не съм молен за това, нито пък мисля, че желаеш някой да разяснява твоята обусловеност.Затова просто ще посоча поредния текст и то не защото е на Шечен и не защото го пропагандирам, а просто защото го считам за полезен и истинен, а по-горе посочих и книга от друга школа, различна от тази в Шечен, за който текстовете от Шечен са досадили.Та текстът е "Какво е и какво не е будизъм":https://skydharma.com/%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BA%D0%B8-%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B5-%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B5-%D0%B5-%D0%B1%D1%83%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC-%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF:-) Нека всички същества бъдат свободни от страдание и причините за страдание!

Нека всички същества бъдат свободни от страдание и причините за страдание!

А каква е Първопричината за Страданието?

Популярен текст, който всъщност нищо не казва. Общите шаблони, под формата на съвети в повелително наклонение не съдържат нищо по същество. Общи приказки, които лесно се имитират, завоалирани с многозначителността си.

В тоя смисъл "простичките неща", с простичкия изказ, с простите описания..."по елементарен начин" си остават точно такива, за съответствени на това хора.

Тънкостта е в детайла, разбирането не е предварително, а с практика. Практиката подава ниво за "разбирането". И чак тогава идва и то - по съответствие.

В цитираните думи, всъщност практика няма. Естествено в тема за любопитни няма някой който да говори за практика. От друга страна - без практика определени коментиращи претендират за "разбиране"... И то - с прости приказки, с елементарно звучене... Понеже става за коментиране и многозначителността му е чудесен параван за проекции.

Както се вижда ясно, Скепсис прави само основни пояснения - от позицията на обещанието му за коректност. И най-важното в темата е да даде някои съвсем, съвсем общи указания, и да насочи към компетентни будистки школи и учители - пак с цел да се започне практика. Пак практика, само практиката.

Будизма всъщност е практиката си. Някои си го правят философия, щото с нея лесно се борави от "любопитните" философи, става за разговори и общи приказки... По философски - демек разсъдително, с идеята че го "разбират"... Но... когато не стиска на някой да навлезе в практиката и да се посвети, му остава само да приказва, цитира, превежда... А нищо от това няма някакъв свой, изначален и обективен смисъл. Цялата тайна е в интерпретацията. А тя - не е универсална. и зависи отново от практиката и нивата, пред които тя превежда практикуващия. Едни и същи думи - през практиката на различните нива, през устните допълнения и технически напътствия, през асистенцията в практическите пътешествия - се интерпретират различно. Дори - качествено различно, спрямо различните нива на интерпретиращия. Как ли ги интерпретира тогава някой, който въобще никога не е почвал каквато и да е практика. Но пък - е велик. Той разбира, той е чел, той играе на вникващ и... разбиращ. Дори будизма... ма как бе - някакъв си будизъм, ...

Всъщност - е изключително просто. Само дето не изнася на коментаторите. Под маската на големи приказки и цитати, месиански мотиви и думи на някой, за нещо си, продължава да се измества темата от практиката, пак в обикновени концептуални стъкмистики приличащи на философия. Каквито има навсякъде, за всичко. Точно такъв "будизъм" трябва - побългарен, западнизиран, да става за умохранене, умосмилане и умо-отделяне...

Как да се центрира в практиката нещо, след като в него участват хора, които нямат никаква практика. Но пък - вече "разбират"... Тва е - тъпите будисти си играят и си губят времето в разни практики... А както е видно тук - ехеййй - не им трябват практика на писачите... Тва будизъм, тва дзен, тва източни "знаения" - бол. Цели библиотеки и колекции от думички... И целия интернет да е - пак е гола вода. Опита да се нагласи будизма като аналогия с популярните книжки и поп-духовността, си е пълен шит. Но пък обслужва масовите щения. На профанизма и посредствеността...

Българина по традиция, всичко "разбира". И за всичко може да говори. Знае, може... на думи. И винаги е убеден че е прав. Да му е честит и будизма (за любопитни) - на "българина..."

Абе господине, ти си последния човек тук от който бих искал някакво мнение. Ти си тотално изяпушил за мен. Моля те да не коментираш мой постове повече. Прави се на голяма на някой друг. Просто не ме докосвай даже и мисловно повече защото ме караш да се отвръщавам от теб. Браво постигна това което един учител иска "отвръщение" а не "посвещение". Как може администраторите да да остаят този човек тук да дава накони на всички с изпушилата си психична параноя. Иди на лекар по добре, Жалка работа. Засрамете се, 

А за хората в БГ, наистина няма къде да учат от такива болни който са си го присвили и са правят на големи разбирачи. Направо ми се драифа мерси _ramus_.   Въобще не ме интересува за кой се мислиш, моля повече да избягваш коментар на мой постове!!!!!

:-)Приятелю, успокой се, никой не те напада и никой няма да те отхвъри, но пък едва ли ще получиш от мен по-голямо признание от това, като към всяко ценно човешко същество.Просто няма да го получиш като към някой, който разбира от Будизъм. Което не значи, че ще спра да те уважавам, или ще те ценя по-малко.Това, което лично аз съм писал със сигурност на е натрапване на Иво или на групата му. Това даже не съм и коментирал.Просто в този сайт има текстове на изключетелно важни учители за целия Будизъм, не само в Непал, Бутан и Индия, а по целия свят.Тези и текстове съм посочвал, просто защото другаде ги няма.Лично имам привличане и към други учители, като Калу Ринпоче, Согиал Ринпоче и към Джамянг Кхиентсе Чьоки Ладрьо.Ако има информация, че учителите, чиите поучения се публикуват тук, са измамници, или са на ниско ниво, или че не са будисти, моля да ни разкажеш, или да посочиш. :-)Ако има информация, че Ваджраяна не е Будизъм, може да посочиш.Далай Лама също е Ваджаяна учител.Разбира се, че всеки може да се опитва да практикува Будизъм, но разликата между това да опитваш да практикуваш сам и да практикуваш под вещото ръководство на едно просветлено същесво, какво в случая е ринпоче/гуру, е огромна.Второ - за да практикува човек сам да успее е нужно да натрупа, или да е натрупал много заслуга, сиреч положителна карма, а това с един живот не става, защото кармичния воал е много тежък за пречистване и са нужни няколко преинкарнации, може би над 10 за да се пречисти, в които преинкарнации човек е ученик, практикува, занимава се със съсрадание, развива ума и сърцето си и служи на другите.Това означава, че вече този човек не е съвсем обикновен, нормален според общия критерий на обществото.Принц Сидхарта е бил такъв човек, който до голяма степен е пречистил трите части на тялото и от предишни съществувания и въпреки това е имал шестима учители, до колкото аз знам.Трето - опасността от полудаване, от изблик на някакви подсъзнателни заслоявания, които да те накарат да бъдеш груб, дори убиец, измамник, похотлив и пр. е голяма, просто защото те се засилват когато енергията не се канализира правилно.Да се практикува без учител е като да тръгнеш към Аляска без упътването от други хора, само с една гола карта, и полуразвален компас, пеша, без провизии и с недостатъчно пари за храна и вода. По пътя ще трябва да работиш, да се луташ, да падаш, да ставаш и пр.Благодаря ти за участието и за раздумката!Жив и здрав!

Ето това е по пълноцено от много други приказки тук. Това се опитвам да кажа, как бих могъл да тръгна за полюса без опътване. Ама и това може тук в БГ.  Страната на неограничените  възможности. Блгодаря :-)

Редактирано от einfachich (преглед на промените)

Най-известният будист в света, това е Далай Лама. Това всъщност е титла, а не име. Далай Ламите са се превърнали в емблема на Будизма, според западния мироглед, което за мен е доста наивно и в следствие от липса на грамотност.Та грамотността е много важно нещо за човека, защото го предпазва от различни заблуди и крайности в светогледа и действията.За да се разсее неграмотността ще посоча,че Далай Лама е част от школата Гелугпа - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%B9_%D0%9B%D0%B0%D0%BC%D0%B0 , която е основана от Цонкапа - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B5%D0%BB%D1%83%D0%B3#.D0.92.D0.B0.D0.B4.D0.B6.D1.80.D0.B0.D1.8F.D0.BD.D0.B0_.D0.BF.D1.80.D0.B0.D0.BA.D1.82.D0.B8.D0.BA.D0.B0_.D0.B2_.D0.93.D0.B5.D0.BB.D1.83.D0.B3 В тези два линка се вижда, че Ваджраяна ученията присъстват в тази школа и са неизменна част от нея.Само посредством неграмотността човек може да твърди и да е на мнение, че Ваджраяна е нещо небудистко, че е нещо "мръсно" и че е магьоснически шаманизъм, въпреки, че зависи кой какво значение привнася в думите "магьоснически шаманизъм".:-) В Будизма и според него се приема, че всичко което съществува, цялата битийност е ум, а умът като цяло се делина два основни вида - буда природа и семс. От тази гледна точка всичко, целият свят е ум, цялия свят е Буда и всеки, който е постигнал просветление, сиреч осъзнаване на буда природата, като своя* основна същност*, е Буда, пробуден, в същото време такъв целия свят.И както просветления човек владее ума си, тъй по същя начин може, ако иска да владее над света, защото светът и просветления са едно и също нещо.Такива хора в Хиндуизма се наричат Велики Сидхи, в Християнтвото това са светци, който вършат различни чудеса и притежават разни дарби. Същото като аналогия го има в Дао и пр..Имаше една такава история за един даоски монах, който в странстването си преминавал през едно село. По това време в селлото имало невиждана до преди това суша, която траела месеци. Когато хората от селото видели монаха, те го помолили за помощ, за благословия. Той в отговор ги помолил да построят навас и да не го безпокоят, докато е под него. Тъй и станало.Какво се случило? Първия ден от престоя на монаха под навеса започнало да притъмнява, да се струпват облаци. Втория ден започнало да ръми. Третия ден да вали и дъждът продължил тй няколко дни.След като даосът видял, че всичко е вече наред, понечил да си върви. Селяните го навестили и го попитали какво е направил, били много благодарни. Той им отговорил, че просто привел себе си в хармония с Дао.:-) Вътре и вън - в това няма разлика.Просветления човек може да прекратява войни, да спира вулкани, заметресения и пр, стига да реши, но просветлените хора виждат, че всичко си е точно на мястото и рядко правят такива неща, при това върде често е тайно и в следствие на молба.

А каква е Първопричината за Страданието?

От предишните мнения отговора става ясен.Тъй наречените "две замъглявания" - когнитивното (Скандхи-те) и емоционалното (Клеши-те).Усещането за "аз" и реакциите на този, с тези себеусещания."Четирите благородни истини" посочват, че страданието съществува, какво е страданието, каква е причината за страданието и начина за освобождение от страданието.

Просветления човек може да прекратява войни, да спира вулкани, заметресения и пр, стига да реши, но просветлените хора виждат, че всичко си е точно на мястото и рядко правят такива неща, при това върде често е тайно и в следствие на молба.

Да, и затова нито един просветлен, не е имал нито желанието, нито силата да спре която и да е война, дори и собствената си смърт.

От предишните мнения отговора става ясен.   Тъй наречените "две замъглявания" - когнитивното (Скандхи-те) и емоционалното (Клеши-те).   Усещането за "аз" и реакциите на този, с тези себеусещания.

"Четирите благородни истини" посочват, че страданието съществува, какво е страданието, каква е причината за страданието и начина за освобождение от страданието.

Знам Благородните Истини и Законите за причината и следствието.

Но аз попитах, коя е Първоначалната Причина, да се задвижи това Колело?Човекът е бил едно невинно същество, което не е познавало нито добро нито зло, когато е бил създаден. Как той е създал първата причина и как се е задействало това Колело на причинно следствените връзки, и ЗАЩО? Нима всичко на този свят е създадено за страдание?!

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Да, и затова нито един просветлен, не е имал нито желанието, нито силата да спре която и да е война, дори и собствената си смърт.Знам Благородните Истини и Законите за причината и следствието.Но аз попитах, коя е Първоначалната Причина, да се задвижи това Колело?Човекът е бил едно невинно същество, което не е познавало нито добро нито зло, когато е бил създаден. Как той е създал първата причина и как се е задействало това Колело на причинно следствените връзки, и ЗАЩО? Нима всичко на този свят е създадено за страдание?!

Явно за теб тялото дъга и тялото на великата трансформация нищо не говорят, след като смяташ, че просветлените, че всички просветлени умират.Първоначалната причина я посочих - замъгляванията, неведението. :-) Ако отговора не те удовлетворява с нещо повече не мога да помогна и е подобре да го търсиш другаде.Ако, както казваш, знаеш Четирите благородни истини - там отговора Будата го е дал - причина за сраданието е желанието/жаждата.Желанието и жаждата, според мен са в следствие от усещането за празнота (в негативния смисъл), от неудовлетворенот, а тя празнотата/неудовлетвореността е следствие от неведението, затова казвам, че неведението е първопричината, а не че и Буда не го е казвал много пъти.Неведението е основа на Скадхите и Клешите и, според мен, е първата от петте Клеши.Та от Буда и от Будизма може да получиш единствено тези отовори. :-)

Добра намеса на администратора тук, почисти малко ама пак не достатъчно. Някой хора се ползват с привилегии ама те явно могат имат право а други не. Еми така, какво да се направи. :-)

Явно за теб тялото дъга и тялото на великата трансформация нищо не говорят, след като смяташ, че просветлените, че всички просветлени умират.Първоначалната причина я посочих - замъгляванията, неведението. :-)Ако отговора не те удовлетворява с нещо повече не мога да помогна и е подобре да го търсиш другаде.Ако, както казваш, знаеш Четирите благородни истини - там отговора Будата го е дал - причина за сраданието е желанието/жаждата.Желанието и жаждата, според мен са в следствие от усещането за празнота (в негативния смисъл), от неудовлетворенот, а тя празнотата/неудовлетвореността е следствие от неведението, затова казвам, че неведението е първопричината, а не че и Буда не го е казвал много пъти.Неведението е основа на Скадхите и Клешите и, според мен, е първата от петте Клеши.Та от Буда и от Будизма може да получиш единствено тези отовори. :-)

Знам отговорите на всички религии и учения, но те пак не ме задоволяват.

И затова отново повтарям въпроса си към тези, които са по-наясно от мен и може би са намерили отговорите: Защо едно невинно създание като човека, което първоначално не е познавало доброто и злото , и у когото Природата, Бог, или както искате го наречете, е вложил/а  в неговото същество, всички тези характеристики, трябва да се бори непрекъснато и да бяга от своята същност?Защо не сме създадени без желания, без емоции, защо е трябвало да бъдем създадени с такива характеристики, пък после да се борим с тях?

Това, че човека е бил сътворен като "невинно" същество не е будиска концепция, а по-скоро аврамическа, но дори и там човека не е с принадежаща му и характерна невенност, именно поради незнанието за/на добро и зло, сиреч пак стигаме до неведението/замъгленията.Но тук не е мято да обсъждам дълбочината на аврамическите концепции. Има си други теми за това.

Това, че човека е бил сътворен като "невинно" същество не е будиска концепция, а по-скоро аврамическа, но дори и там човека не е с принадежаща му и характерна невенност, именно поради незнанието за/на добро и зло, сиреч пак стигаме до неведението/замъгленията.Но тук не е мято да обсъждам дълбочината на аврамическите концепции. Има си други теми за това.

Няма значение към коя концепция ще отнесеш въпроса ми. Будизмът, също би трябвало да има отговор защо се е завъртяло това Колело. Не може човекът да е съществувал вечно, все някога е имало Начало и как е тръгнало всичко.Да, въпросите ми може би са наивни, но вие които сте запознати с толкова много учения, може би сте намерили отговорите.

Знам отговорите на всички религии и учения, но те пак не ме задоволяват.И затова отново повтарям въпроса си към тези, които са по-наясно от мен и може би са намерили отговорите: Защо едно невинно създание като човека, което първоначално не е познавало доброто и злото , и у когото Природата, Бог, или както искате го наречете, е вложил/а  в неговото същество, всички тези характеристики, трябва да се бори непрекъснато и да бяга от своята същност?Защо не сме създадени без желания, без емоции, защо е трябвало да бъдем създадени с такива характеристики, пък после да се борим да се очитваме от тях?

Описах ти гледната точка на Будизма и мисля, че след като не те задоволява и не ти обяснява тревожните въпроси, е по-добре да ги търсиш другаде и може би от други хора.Според мен, човек, не е невивен, дори изначално, поради наличното неведение. Сиреч той е потенциално виновен, грешен, но това, пак ти повтарям, не е за тази тема.Има си теми за подобни обсъждания. Будизма няма нищо общос това и той не се занимава с никакви първоначално създадени същества, нито се занимава с какъвто и да е Бог.

Привет!:-)Оства да псочиш кои будистки учители от Тибет, Непал, Бутан, или Индия са на това мнение, с истински факти, или то е само твое и на разни западни коментатори, които си нямат и понятие от Будизъм, Ваджраяна и Бон. :-)До тогава нещата, които пишеш ще се считат за неиздържани и лишени от фактология.Всъщност знам прекрасно от де произлизат оформленията на мнението ти, но не ми е работа да ги коментирам, защото не съм молен за това, нито пък мисля, че желаеш някой да разяснява твоята обусловеност.Затова просто ще посоча поредния текст и то не защото е на Шечен и не защото го пропагандирам, а просто защото го считам за полезен и истинен, а по-горе посочих и книга от друга школа, различна от тази в Шечен, за който текстовете от Шечен са досадили.Та текстът е "Какво е и какво не е будизъм":https://skydharma.com/%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BA%D0%B8-%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B5-%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B5-%D0%B5-%D0%B1%D1%83%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC-%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF:-)Нека всички същества бъдат свободни от страдание и причините за страдание!

Най-известният будист в света, това е Далай Лама. Това всъщност е титла, а не име. Далай Ламите са се превърнали в емблема на Будизма, според западния мироглед, което за мен е доста наивно и в следствие от липса на грамотност.

Мнението ми изложено тук е синтез на оригинални мои мисли, мнения от книгите които съм прочел и мнения на будисти по света , които съм анализирал и припознал за истина. Всеки сам може да прочете "Тибетска книга за живите и мъртвите" от твоя възлюблен Согиал Ринпоче и да види какъв буламач е забъркан от будизъм и Бон. В лекцията която си дал има много истини, но за мен ваджраяна може да се опише с притчата "Ако в една каца с мед, сложиш едно лайно, медът никой не го яде." 

Но ако каже гуруто "не бе, това лайно не е реално, то е само аспект на ума" - може :D

Всеки знае, че будизма е най-толерантната религия и учителите няма да седнат да се плюят открито в очите, не че не са го правили в миналото, информация има дори в този форум. Не знам дали осъзнаваш, че текста който даваш не се приема от всички будисти по света за абсолютна истина? Има и други мнения за това, какво е да си добър ученик на Буда. Текста който ще дам е от Lumbini Nepalese Buddha Dharma Society (UK), попадна ми когато търсех дали може да не вярваш в прераждането и да си будист, оказа се че има мнения че може и е личен избор дали да вярваш в него или не, за разлика от Четирите Благородни Истини и други основни учения обяснени от Буда, разбира се. Ето моя превод на последния абзац от статията в списанието: "...От тези обяснения можем да видим, че спорния въпрос за прераждането не е свързан с това да си будист.Това се потвърждава и от учението на Буда върху петте качества на добрия будист. Буда е казал, че всеки трябва да бъде: 1 ) надарен с вяра( възникваща от мъдрост. 2 ) да има добро поведение(да спазва предписанията). 3 ) да не е суеверен, но да вярва в делата(карма). 4 ) да не търси дарове - достоен за учението на Буда(да внесе учението на Буда в практиката) и 5. ) да направи първото си будистко служене за Будистката кауза(да се старае да поддържа Будизма).

Нека всеки сам си отговори ваджраяна кои точки грубо нарушава... А "разсейващият неграмотността" не е лошо да види, че Далай Лама е будистки философ извисил се над Гелугпа и тибетския будизъм, това го потвърждават реформите които прави в посока автентичен Будизъм, елиминирайки лами шамани, но това е бавен процес... 

Няма значение към коя концепция ще отнесеш въпроса ми. Будизмът, също би трябвало да има отговор защо се е завъртяло това Колело. Не може човекът да е съществувал вечно, все някога е имало Начало и как е тръгнало всичко.Да, въпросите ми може би са наивни, но вие които сте запознати с толкова много учения, може би сте намерили отговорите.

Дори да имам някакъв по вид отговор, той не е за тази тема, нито пък считам че би бил от полза. Тъй че... потърси го другаде. :-)

Описах ти гледната точка на Будизма и мисля, че след като не те задоволява и не ти обяснява тревожните въпроси, е по-добре да ги търсиш другаде и може би от други хора.Според мен, човек, не е невивен, дори изначално, поради наличното неведение. Сиреч той е потенциално виновен, грешен, но това, пак ти повтарям, не е за тази тема.Има си теми за подобни обсъждания. Будизма няма нищо общос това и той не се занимава с никакви първоначално създадени същества, нито се занимава с какъвто и да е Бог.

Ха ха, значи човекът е виновен, че е създаден потенциално грешен!  :)  И защо, ако е създаден грешен, трябва да носи отговорност за грешките си, които са потенциално заложени у него?

П. П. Аз се обръщам към вас, знаещите. Моля, не ме препращайте в други теми, защото въпросът се отнася за всички учения, в това число и за Будизма. Защото все пак той дава повече и по-добри отговори, отколкото другите религии.

Мнението ми изложено тук е синтез на оригинални мои мисли, мнения от книгите които съм прочел и мнения на будисти по света , които съм анализирал и припознал за истина. Всеки сам може да прочете "Тибетска книга за живите и мъртвите" от твоя възлюблен Согиал Ринпоче и да види какъв буламач е забъркан от будизъм и Бон. В лекцията която си дал има много истини, но за мен ваджраяна може да се опише с притчата "Ако в една каца с мед, сложиш едно лайно, медът никой не го яде." Но ако каже гуруто "не бе, това лайно не е реално, то е само аспект на ума" - може :D Всеки знае, че будизма е най-толерантната религия и учителите няма да седнат да се плюят открито в очите, не че не са го правили в миналото, информация има дори в този форум. Не знам дали осъзнаваш, че текста който даваш не се приема от всички будисти по света за абсолютна истина? Има и други мнения за това, какво е да си добър ученик на Буда. Текста който ще дам е от Lumbini Nepalese Buddha Dharma Society (UK), попадна ми когато търсех дали може да не вярваш в прераждането и да си будист, оказа се че има мнения че може и е личен избор дали да вярваш в него или не, за разлика от Четирите Благородни Истини и други основни учения обяснени от Буда, разбира се. Ето моя превод на последния абзац от статията в списанието: "...От тези обяснения можем да видим, че спорния въпрос за прераждането не е свързан с това да си будист.Това се потвърждава и от учението на Буда върху петте качества на добрия будист. Буда е казал, че всеки трябва да бъде: 1 ) надарен с вяра( възникваща от мъдрост. 2 ) да има добро поведение(да спазва предписанията). 3 ) да не е суеверен, но да вярва в делата(карма). 4 ) да не търси дарове - достоен за учението на Буда(да внесе учението на Буда в практиката) и 5. ) да направи първото си будистко служене за Будистката кауза(да се старае да поддържа Будизма). Нека всеки сам си отговори ваджраяна кои точки грубо нарушава... А "разсейващият неграмотността" не е лошо да види, че Далай Лама е будистки философ извисил се над Гелугпа и тибетския будизъм, това го потвърждават реформите които прави в посока автентичен Будизъм, елиминирайки лами шамани, но това е бавен процес...

Според мен, приятелю, си много объркан. Нищо лично обаче. Това не ме кара да те отхвърлям, или съжалявам. Това е просто факт за мен. :-) Бъди здрав!

Дори да имам някакъв по вид отговор, той не е за тази тема, нито пък считам че би бил от полза. Тъй че... потърси го другаде. :-)

Нямам нищо против да ми отговориш в която тема ти харесва.Но човек, у когото има толкова много знания, би трябвало да е намерил отговорите на тези елементарни въпроси, и да ги е свързал в една Истина. Защото само лъжите биват различин, а Истината е една.

Ха ха, значи човекът е виновен, че е създаден потенциално грешен! :) И защо, ако е създаден грешен, трябва да носи отговорност за грешките си, които са потенциално заложени у него?П. П. Аз се обръщам към вас, знаещите. Моля, не ме препращайте в други теми, защото въпросът се отнася за всички учения, в това число и за Будизма. Защото все пак той дава повече и по-добри отговори, отколкото другите религии.

Мисля се изразих ясно. Тези неща не са за тази тема и въобще не засягат Будизма. Ако ти мислиш обратното - това не е мой проблем, или проблем от гледна точка на Будизма. :-) По-практично е човек да работи нод скандхи и клеши и да се опита да разпознае буда природата.Може би тогава ще му се изяснят много отговори.Не виждам смисъл повече да повтарям едни и същи отовори към теб, за което те моля да не се сърдиш. :-)

Нямам нищо против да ми отговориш в която тема ти харесва.Но човек, у когото има толкова много знания, би трябвало да е намерил отговорите на тези елементарни въпроси, и да ги е свързал в една Истина. Защото само лъжите биват различин, а Истината е една.

Може би. :-)Все пак, прочети отново следните ми думи: http://www.kaldata.com/forums/topic/26632-%D0%B1%D1%83%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC-%D0%B7%D0%B0-%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5/page-130#entry2871516

Мисля се изразих ясно. Тези неща не са за тази тема и въобще не засягат Будизма. Ако ти мислиш обратното - това не е мой проблем, или проблем от гледна точка на Будизма. :-)По-практично е човек да работи нод скандхи и клеши и да се опита да разпознае буда природата.Може би тогава ще му се изяснят много отговори.Не виждам смисъл повече да повтарям едни и същи отовори към теб, за което те моля да не се сърдиш. :-)Може би. :-)

Интересуваш се от Будизъм, затова ти задодох въпросите тук. Но след като бягаш от въпросите, значи знанията които си натрупал, все още не са ти помогнали да откриеш отговорите. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.