Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

Интересуваш се от Будизъм, затова ти задодох въпросите тук. Но след като бягаш от въпросите, значи знанията които си натрупал, все още не са ти помогнали да откриеш отговорите.

о. к. :-) Живи и здрави!Пожелавам ти всичко най-добро и дано намериш отговорите, които търсиш. :-)
  • Отговори 16k
  • Прегледи 894,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

о. к.:-)Живи и здрави!Пожелавам ти всичко най-добро и дано намериш отговорите, които търсиш. :-)

А може ли да ми отговориш в друга тема? ..Ще ми бъде интересно да чуя твоята версия по въпроса, без значение с коя концепция ще свържеш отговора.

Някои "необъркани" искат фактология в подкрепа на писаното, но когато я получат и от тях поискат фактология и знания по дадена тема или проблем, изведнъж стават много хлъзгави и ти пожелават много здраве :D

Някои "необъркани" искат фактология в подкрепа на писаното, но когато я получат и от тях поискат фактология и знания по дадена тема или проблем, изведнъж стават много хлъзгави и ти пожелават много здраве :D

Това е поредното доказателство, че знанията, не са познание. И че трупането на знания, не води непременно до Истината. И че ако след толкова знания, не можеш да дадеш отговор на толкова елементарен, но съществен въпрос, то всичко което си научил, е напразно...

А може ли да ми отговориш в друга тема? ..Ще ми бъде интересно да чуя твоята версия по въпроса, без значение с коя концепция ще свържеш отговора.

Не разбира се. Вече отговорих поне два пъти на това: http://www.kaldata.com/forums/topic/26632-%D0%B1%D1%83%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC-%D0%B7%D0%B0-%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5/page-130#entry2871516:-) След което ти заключи, че назнам и че нямам отговорите, на което ти отговорих "о. к.". :-) Всичко най-добро!:-)

Всичко добро и на теб, друже! Пожелавам ти щастие! <3

Редактирано от rurk (преглед на промените)

Не разбира се. Вече отговори поне два пъти на това: http://www.kaldata.com/forums/topic/26632-%D0%B1%D1%83%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC-%D0%B7%D0%B0-%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5/page-130#entry2871516:-)След като ти заключи, че назнам и че нямам отговорите, на коети ти отговорих "о. к.". :-)Всичко най-добро!:-)

Благодаря, и на теб всичко най-добро, и ако стигнеш до отговора, моля, да го споделиш с нас.

Смятам, че на всички ще им е безкрайно интересно да го научат! :)

Това е поредното доказателство, че знанията, не са познание. И че трупането на знания, не води непременно до Истината. И че ако след толкова знания, не можеш да дадеш отговор на толкова елементарен, но съществен въпрос, то всичко което си научил, е напразно...

Написа толкова некоректни постове, Ауми. Нямам претенции да познавам Будизма или която и да е друга религия, но чета и следя форума. Отговор на въпроса ти е даван много пъти. Всеки път ти оставаш неудовлетворена. Нито един път обаче не се запита защо е така... Отговорите на другите не са твоите отговори и не биха могли да ти дават всичко, което искаш ти по начина, по който на теб ти харесва.

Хем правиш тотален отказ от самостоятелно мислене, хем отговорите на другите не те удовлетворяват, хем когато се опитат да ти обяснят, че готови отговори няма, а ти дават само своята гледна точка - се сърдиш като дете без играчка.

Ха ха, значи човекът е виновен, че е създаден потенциално грешен! :)  И защо, ако е създаден грешен, трябва да носи отговорност за грешките си, които са потенциално заложени у него?

Сама си написала във въпроса си думата "потенциален". Какво означава това?! Означава неизявен. Е, нещо, щом го носим само потенциално, без да сме го реализирали, как може да ни вмени реална вина?! А личната отговорност е в битката на човек тази принципна опасност да бъде преодоляна, бидейки отговорен за всичките си действия. Един вид - потенциалната вина да е обицата на ухото ни, която да ни предпазва, за да не кривнем от пътя. За това и през целия си живот човек търси път за самоусъвършенстване и познание. Това е в най-общи линии. /Аз не бих го казала така, но ти така поставяш въпроса./

И си позволявам да отговоря, защото самата ти поставяш въпроса в общочовешкия му, а не само в религиозния му аспект, а сама бягаш от отговора, защото ти се струва елементарен /може би/...

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

Написа толкова некоректни постове, Ауми. Нямам претенции да познавам Будизма или която и да е друга религия, но чета и следя форума. Отговор на въпроса ти е даван много пъти. Всеки път ти оставаш неудовлетворена. Нито един път обаче не се запита защо е така... Отговорите на другите не са твоите отговори и не биха могли да ти дават всичко, което искаш ти по начина, по който на теб ти харесва.Хем правиш тотален отказ от самостоятелно мислене, хем отговорите на другите не те удовлетворяват, хем когато се опитат да ти обяснят, че готови отговори няма, а ти дават само своята гледна точка - се сърдиш като дете без играчка. Сама си написала във въпроса си думата "потенциален". Какво означава това?! Означава неизявен. Е, нещо, щом го носим само потенциално, без да сме го реализирали, как може да ни вмени реална вина?! А личната отговорност е в битката на човек тази принципна опасност да бъде преодоляна, бидейки отговорен за всичките си действия. Един вид - потенциалната вина да е обицата на ухото ни, която да ни предпазва, за да не кривнем от пътя. За това и през целия си живот човек търси път за самоусъвършенстване и познание. Това е в най-общи линии. /Аз не бих го казала така, но ти така поставяш въпроса./ И си позволявам да отговоря, защото самата ти поставяш въпроса в общочовешкия му, а не само в религиозния му аспект, а сама бягаш от отговора, защото ти се струва елементарен /може би/...

От гледна точка на Будизма тази потенциалност е в следствие от неведението, замъгляванията.Невинен, ама прост е човека изначално - биха се изказали на жаргон някои, което обрича всичките му действия на погрешност и срадание, или почти всички, щото някои от действията водят до натрупване на добра карма, следователно са добри от относителна гледна точка.Какво следва от това? Че човекът бива да се отърве от неведението и да придобие мъдростта.В Будизма тази мъдрост е тъждесвена с буда природата и самата трансформация на Клешите е в трансцедентални мъдрости на Буда. :-) Неведението/невежеството води до страдание.Какво съм аз, кой съм аз, или кво не съм и кой не съм?Скандхите.

Общо взето няма еднозначен отговор, а всичко зависи от гледната точка на търсещия...

Твоята гледна точка е будистката... :) 

За това и казах, че и моят поглед е друг, но дадох отговор съобразно начина на поставяне на въпроса, с надежда да се изясним.

Иначе лично аз не считам, че човек е потенциално виновен само заради помислите си... ;) Или поне - не е повече виновен, отколкото невинен... :)

С една дума - не може да се даде /и да се изисква/ практичен и нормален отговор на въпрос, който се върти в сферата на предположенията, допусканията и потенциалностите.

Хубав ден!

Написа толкова некоректни постове, Ауми. Нямам претенции да познавам Будизма или която и да е друга религия, но чета и следя форума. Отговор на въпроса ти е даван много пъти. Всеки път ти оставаш неудовлетворена. Нито един път обаче не се запита защо е така... Отговорите на другите не са твоите отговори и не биха могли да ти дават всичко, което искаш ти по начина, по който на теб ти харесва.

Хем правиш тотален отказ от самостоятелно мислене, хем отговорите на другите не те удовлетворяват, хем когато се опитат да ти обяснят, че готови отговори няма, а ти дават само своята гледна точка - се сърдиш като дете без играчка.

Сама си написала във въпроса си думата "потенциален". Какво означава това?! Означава неизявен. Е, нещо, щом го носим само потенциално, без да сме го реализирали, как може да ни вмени реална вина?! А личната отговорност е в битката на човек тази принципна опасност да бъде преодоляна, бидейки отговорен за всичките си действия. Един вид - потенциалната вина да е обицата на ухото ни, която да ни предпазва, за да не кривнем от пътя. За това и през целия си живот човек търси път за самоусъвършенстване и познание. Това е в най-общи линии. /Аз не бих го казала така, но ти така поставяш въпроса./

И си позволявам да отговоря, защото самата ти поставяш въпроса в общочовешкия му, а не само в религиозния му аспект, а сама бягаш от отговора, защото ти се струва елементарен /може би/...

Твоят отговор, Мерил, е доста добър...но недостатъчен.Защото ако те питам, защо едно малко дете трябва да страда, след като не осъзнава действията си , едва ли би могла да ми отговориш, от светска гледна точка. Затова за мен, религиозните учения, показват пътя към Истината ...и отговорите са някъде там.

Но как да се отърве човека от нещо, което незнае че го има?! Нали неведението о прави незнаещ?!Значи първо е важно човек да разбере, че е обхванат от невежество, от неведение, а това става, чрез опитността, което си е процес на помъдряване.Опитността и сраданието го водят до това човек да започне да си задава въпроси и да търси отовори, следователно сраданието има своето предназначение.В това отношение в Будизма се казва, че въпреки че страданието е болезнено, изглежда тъй, че то никога не е достатъчно, тоест човек макар и да го боли, трудно помъдрява от това, трудно се пречупва и трансформира и трудно се захваща сериозно да търси отовори.И тъй този изначално "невинен" човек, който в Будизма не същесвува е в следващия момент виновен и Будизма не се занимава с тази несъществуваща невинност, а с причините за страданието, тоет Будизма е практичен.Щом има неведение, има проблем. Това е. :-)

Общо взето няма еднозначен отговор, а всичко зависи от гледната точка на търсещия...Твоята гледна точка е будистката... :) За това и казах, че и моят поглед е друг, но дадох отговор съобразно начина на поставяне на въпроса, с надежда да се изясним.Иначе лично аз не считам, че човек е потенциално виновен само заради помислите си... ;) Или поне - не е повече виновен, отколкото невинен... :)С една дума - не може да се даде /и да се изисква/ практичен и нормален отговор на въпрос, който се върти в сферата на предположенията, допусканията и потенциалностите.Хубав ден!

На практика никой не е виновен, но в същото време има престъпления, блуднва, кражби, убийсва... недобродетелни действия. Има омраза, агресия, завист, ревност, високомерие...Будиското заключение е че врагът в битката със страданието са замъгляванията - те са пречките - двете гореописани замъглявания.Иначе за вина не се говори буквално, но в същото време се говори за карма и за последвия от деятелността.Щом има карма, значи има е неправедност, нередност, грешност, но как да разберем кое е правилно и грешно, след като ме обхванати от неведение? Чрез опитността - да и преживеем на свой гръб неправдите, болките стрданията.:-) Това е пътя, Дхарма. Път към... особождение от спраданието.Страдание има.То е това и онова.Причината за е таи и тази.Начинът да премахнем сраданието е такъв и такъв.

На практика никой не е виновен, но в същото време има престъпления, блуднва, кражби, убийсва... недобродетелни действия. Има омраза, агресия, завист, ревност, високомерие...

Нали не искаш да кажеш, че опасността потенциалната вина да се превърне в реална отговорност, се преодолява само, ако хората практикуват Будизъм...  

Налично ли е неведението, щее налично и сраданието. Това е проблемът.Две замълявания. Така са ги концептуализирали в Будизма.Аз и деятелнотта ми.Скандхи и Клеши.Нужно е да се премахне неведението, замъгляванията относно това кво съм, кой си, или кагво не съм и кой не съм, от там би било възможна промяна и на характера на деятелността.

Налично ли е неведението, щее налично и сраданието. Това е проблемът.

Лично аз познавам не малко хора, които са в "неведение" съобразно твоите критерии и които чудесно и щастливо преминават през живота... ;)

Може би наистина би се стигнало до дискусия в темата, а не до наставления и "рецитация" на знания, ако хората, занимаващи се с будизъм приемат, че по-голямата част от света е населен със същества, които не знаят нищо за него... Както и да е. Спирам спама, защото от будистка гледна точка съм един голям спам в темата... :)

Нали не искаш да кажеш, че опасността потенциалната вина да не се превърне в реална отговорност, се преодолява само, ако хората практикуват Будизъм...

Зависи кой какво влага в думата Будизъм.Какво е Будизма? Учения за ремахване на неведението, някави по вид подходи за премахване на неведението.В тези методиките се впрягат на работа състраданието, милосърдието, себеотдаването, безкористността, парамите разни, или накратко равиване на ума и сърцето + правилно отношение към света и съществата.Ако искаш го наричай Будизъм. :-) Може да го кръщаваш както искаш.Будизъм е защото някой пробуден е преподал тези неща. Такова е наречието, дори в българския език - буден.Всяка ена религия има своето има, всяко едно учение си има име.До колко са еднакви, или различни, не е за тази тема. :-)

Лично аз познавам не малко хора, които са в "неведение" съобразно твоите критерии и които чудесно и щастливо преминават през живота... ;) Може би наистина би се стигнало до дискусия в темата, а не до наставления и "рецитация" на знания, ако хората, занимаващи се с будизъм приемат, че по-голямата част от света е населен със същества, които не знаят нищо за него... Както и да е. Спирам спама, защото от будистка гледна точка съм един голям спам в темата... :)

Тези които познаваш умират ли, боледуват ли, ядосват ли се?Да.Преживяват ли Свобода и Блаженство? Не.Робуватли на себе си?Да.Знаят ли това?Не.В Будизма се казва, че когато нямаш проблеми, всъщност имаш голям проблем. Това съотнесено към обикновения човек.В Хиндуизма се нарича фалшива Сатва (една от гуните).А аз му казвам мнимо щастие.Щом това ги задоволява... :-) Стремежът е тясно свързан с нивото на удовлетворение. :-)

Тези които познаваш умират ли, боледуват ли, ядосват ли се?Да.Преживяват ли Свобода и Блаженство?Не.Робуватли на себе си?Да.Знаят ли това?Не.

Хайде да не превръщаме темата в пропаганда и да не си говорим като сектанти, а като хора, които могат да бъдат толерантни и към останалите... Поне до този момент бях убедена, че Будистите са едни от най-толерантните хора в света.

Тези които познаваш умират ли, боледуват ли, ядосват ли се?

Тези, които познавам умират, ядосват се, боледуват - да!

А будистите не ли?!

Преживяват ли Свобода и Блаженство?

Защо мислиш, че това, което за Будистите е Свобода и Блаженство, непременно трябва да е Свободата и Блаженството за всички. Та нали точно за това Свободата е Свобода, за да е... Свобода да избираме... Намираш ли противоречието в думите си?! :)

Робуватли на себе си?

Сигурно! А Будистите не ли?!

Хайде да не профанизираме нещата в смисъл на обезсмисляне на всички животи на света, щом не са будистки! Прекалено е елементарно!

Хайде да не превръщаме темата в пропаганда и да не си говорим като сектанти, а като хора, които могат да бъдат толерантни и към останалите... Поне до този момент бях убедена, че Будистите са едни от най-толерантните хора в света.Тези, които познавам умират, ядосват се, боледуват - да!А будистите не ли?!Защо мислиш, че това, което за Будистите е Свобода и Блаженство, непременно трябва да е Свободата и Блаженството за всички. Та нали точно за това Свободата е Свобода, за да е... Свобода да избираме... Намираш ли противоречието в думите си?! :)Сигурно! А Будистите не ли?!Хайде да не профанизираме нещата в смисъл на обезсмисляне на всички животи на света, щом не са будистки! Прекалено е елементарно!

Прочети нещо за тяло на дъгата.Пробудените не страдат. По-реализираните от тях не боледуват и не умират. :-) Човекъ не е създаде за смърт и страдание. :-) Няма Свобода извън Свободата.Свобода на избор няма. Изборите се диктуват от обусловенотта, от склонностите, предразположенотите и пр.. Изборите ни са зависими.Те се определят от вече дошлата ситуация, която ния не определяме и над която нямаме контрол, определят се и от нашите самскари и от нашите светогледи, а те са взаимозависими.Това не е свобода. :-) Но за обикновения човек е.От гледна точка на Будизма не е. Темата е за Будизма. :-) Ако искаш дискусия извън философския възглед на Будизма, има други теми.За срявнявания и обсъждания на различните възгледи и религии, също има подходящи теми.Нали тази тема е за Будизма, или греша? :-) Нашата карма определя това, което ни се случва.От една страна в Будизма се казва, че имаме свобода на избора да не задействаме нова карма, която да ни определя в добро или лошо живота, от друга страна се казва, че привързаностите и слепотата ни са много силни, както и предразположеностите.Например идва един човек и ме нагрубява - моята реакция от мен ли зависи или от състоянието ми - психоемоционалното в момента и физичесото?!Ако аз вече съм изнервен, ще реагирам по един начин, а ако не съм - по друг.Ако съм болен от коварна болест дали ще мога въобще да реагирам и как?!Дори да искам може да не мога да реагирам, може да не мога да преодолея себе си, гнева си например, или пък може въобще да не се сетя за това.Ето защо изборите ни са взаимозависими.

Нали тази тема е за Будизма, или греша? :-)

Не. Не грешиш. Но е много неетично, когато обсъждаме нещо /каквото и да е то/, през различни погледи - твоя на будизма и моя - светски, да поставиш въпроса, че темата е за будизма едва, когато аргументите ти свършиха... Аз още преди три поста написах, че от тази /твоя/ гледна точка се явявам спам...

И да - темата е за будизма, но за любопитни... Сиреч - не пречи на мен, като на любопитен, да имам мнение и да си го изказвам.

Искам да ти кажа нещо, което до този момент никога не съм го споменавала, може би защото съм етичен човек и без да бъда будист, но сега ще ти го кажа точно на теб, за да се замислиш. Няма да цитирам конкретни имена и сайтове, но се регистрирах в един от тях. Четях. Без да пиша. Със страхопочитание дори, ако щеш. В един момент след около две-три седмици, прекъснаха "членството" ми във форума. ОК. Приех го. Само, че беше много неприятно, когато следващия път влязох в страницата и се опитах да чета в нескритите теми, а в общодостъпните и ми излезе надпис "Достигнахте пустотата". И това щях да отмина, макар че ми звучеше като подигравка... Но... наистина ми стана неприятно, когато на същата страница, нямаха нищо против да бъда дарител и ме приканваха към това...

Лекинко е арогантно, нали?! Ан така!

Не мисля, че на хората, които практикуват Будизъм, е излишен и погледа на лаика върху нещата от живота, но... всеки сам си блъска ангелите в тоя живот.

Искрено ти желая хубав ден! Мисля, че на този етап и по конкретния въпрос изчерпах участието си в темата... Поне, докато не изникне нещо друго "любопитно"... :)

Не. Не грешиш. Но е много неетично, когато обсъждаме нещо /каквото и да е то/, през различни погледи - твоя на будизма и моя - светски, да поставиш въпроса, че темата е за будизма едва, когато аргументите ти свършиха... Аз още преди три поста написах, че от тази /твоя/ гледна точка се явявам спам...И да - темата е за будизма, но за любопитни... Сиреч - не пречи на мен, като на любопитен, да имам мнение и да си го изказвам.Искам да ти кажа нещо, което до този момент никога не съм го споменавала, може би защото съм етичен човек и без да бъда будист, но сега ще ти го кажа точно на теб, за да се замислиш. Няма да цитирам конкретни имена и сайтове, но се регистрирах в един от тях. Четях. Без да пиша. Със страхопочитание дори, ако щеш. В един момент след около две-три седмици, прекъснаха "членството" ми във форума. ОК. Приех го. Само, че беше много неприятно, когато следващия път влязох в страницата и се опитах да чета в нескритите теми, а в общодостъпните и ми излезе надпис "Достигнахте пустотата". И това щях да отмина, макар че ми звучеше като подигравка... Но... наистина ми стана неприятно, когато на същата страница, нямаха нищо против да бъда дарител и ме приканваха към това...Лекинко е арогантно, нали?! Ан така!Не мисля, че на хората, които практикуват Будизъм, е излишен и погледа на лаика върху нещата от живота, но... всеки сам си блъска ангелите в тоя живот.Искрено ти желая хубав ден! Мисля, че на този етап и по конкретния въпрос изчерпах участието си в темата... Поне, докато не изникне нещо друго "любопитно"... :)

Темата е будизъм за любопитни, което ще рече, че в нея би трябвало да се разисква и дава информация за Будизма.Разбира се, че може да имаш мнение извън будиската философия за това как стоят нещата. Може да си имаш своя истина. Никой не ти пречи да я разискваш, но има безброй теми, а може и да се създават нови такива! :-) Та там, ако има желаещи да се води розговор на всякакви теми и сравнения.Често нещата ми приличат на това да сложиш тенджерата с боба в пералнята, а не в хладилника, или да си палнеш барбекюто в хола.Но то сме в Бг и точно защото тук всичко е позволено и сме изнасилено толерантни, нещо като криворазбраната циливилизация, то затова сме и на този хал и като държава, но и това е карма, което не значи да не се стремим към по-добра.Нямам нищо против нито към твоята истина, нито към това какво желаеш да обсъдиш.:-) Имай си я, да си жива и здрава и дано да ти е от истинска полза.А това, кето аз лично се опитвам да направя е да разговарям за Будизъм, но явноса малцина, с които това може да се случи, затова и към тях се обръщах в началото.Да ме пита кой гявол :-) ме накара да говоря с други потребители, но карма. :-) Апропо, нямам никакво по-голямо от това намерение да казвам кой какво и как да пише в темата, то и без туй моето изискване е в повече, а и не е моя работа. Има си модератори, админи. :-) Просто не се сърдете, ако не ви отговарям.Пожелавам ви щастие!

драга ни Ауми,

Ще бъде истинско чудо да ни обясниш,как точно разбираш кое е лъжа и кое истина и то точно в контекста на релгиите и будизма,за които честно си признаваш ,че нямаш познания.

боже мили,аз ли вече не мога да чета или ти ,която досега критикуваш религиите, твърдиш,че те показват пътя към истината :no-no:

Ако едно учение, религия или идеология, дава отговор на въпросите ми, значи то съдържа Истината или части от нея.

Прочети нещо за тяло на дъгата.Пробудените не страдат. По-реализираните от тях не боледуват и не умират. :-)Човекъ не е създаде за смърт и страдание. :-)Няма Свобода извън Свободата.Свобода на избор няма. Изборите се диктуват от обусловенотта, от склонностите, предразположенотите и пр.. Изборите ни са зависими.Те се определят от вече дошлата ситуация, която ния не определяме и над която нямаме контрол, определят се и от нашите самскари и от нашите светогледи, а те са взаимозависими.Това не е свобода. :-)Но за обикновения човек е.От гледна точка на Будизма не е. Темата е за Будизма. :-)Ако искаш дискусия извън философския възглед на Будизма, има други теми.За срявнявания и обсъждания на различните възгледи и религии, също има подходящи теми.Нали тази тема е за Будизма, или греша? :-)Нашата карма определя това, което ни се случва.От една страна в Будизма се казва, че имаме свобода на избора да не задействаме нова карма, която да ни определя в добро или лошо живота, от друга страна се казва, че привързаностите и слепотата ни са много силни, както и предразположеностите.Например идва един човек и ме нагрубява - моята реакция от мен ли зависи или от състоянието ми - психоемоционалното в момента и физичесото?!Ако аз вече съм изнервен, ще реагирам по един начин, а ако не съм - по друг.Ако съм болен от коварна болест дали ще мога въобще да реагирам и как?!Дори да искам може да не мога да реагирам, може да не мога да преодолея себе си, гнева си например, или пък може въобще да не се сетя за това.Ето защо изборите ни са взаимозависими.

Благодаря, Рурк. Дал си много изчерпателни отговори на въпросите ми. Бъди жив и здрав! :)

Ако едно учение, религия или идеология, дава отговор на въпросите ми, значи то съдържа Истината или части от нея.Благодаря, Рурк. Дал си много изчерпателни отговори на въпросите ми. Бъди жив и здрав! :)

Едва ли съм те удовлетворил. Според мен играеш театри. Правиш се на преблага. Твоя работа. Ти си знаеш.:-) Ако отоворите не те задоволяват, отоворите, които Будизма дава, е си длъжна да го търпиш и си свободна да ги потърсиш другаде.А лично тъй бих сторил.Едва ли ще съм ти от помощ за в бъдеще, тъй че прости, че няма да ти отговарям! :-) Всичко най-добро!

Просто не се сърдете, ако не ви отговарям.Пожелавам ви щастие!

Въобще даже няма да се сърдя, ако не отговаряш, защото така или иначе не казваш нищо по същество и конкретно и най- вече - нищо ново и повече от това, което сме чели десетки пъти в темата много преди ти да се появиш.

Темата е за будизма, което не означава седемстотин пъти да се пише едно и също определение за нещата по книга и да се обсъжда теория, която самите вие не може да адаптирате в заобикалящия ви свят. Очакваме и собствено мнение по конкретни въпроси от гледна точка на практикуващите будисти, което явно няма как да се случи...

Ето например, аз очаквах да коментираш предния ми пост относно будисткия форум, за който споменах и отношението към един обикновен потребител, което определих като арогантно. Но ти написа цяла страница неотносими към проблема неща, като същевременно се направи на интересен и саркастичен, апропо - съвсем не по будистки... разбира се, удобно пропускайки да отговориш по същество и неглижирайки поста ми.

И естествено, като черешката на тортата, намеси и администратори и модератори, които да ме преценяват като офтопик.

Хайде, кажи нещо по този мой конкретен въпрос! Защо може да дарявам средства за цели на будистки сайт, а в същото време, след като за три седмици не съм започнала практика, а продължавам само да чета, са имали арогантността да ми се подиграят, че съм достигнала пустотата и да ми сервират празна страница. Или това не е достатъчно възвишено за теб, за да бъде обсъждано?! Или и то не е по темата, щом не е само теоретично въртене на една и съща плоча...

Едит - всъщност знаеш ли... по-добре не ми отговаряй! Почти се досещам за отговора ти. Ако не го напишеш, поне няма да се натоваря да чета нещо за седемстотин и първи път...

Едва ли съм те удовлетворил. Според мен играеш театри. Правиш се на преблага. Твоя работа. Ти си знаеш.:-)Ако отоворите не те задоволяват, отоворите, които Будизма дава, е си длъжна да го търпиш и си свободна да ги потърсиш другаде.А лично тъй бих сторил.Едва ли ще съм ти от помощ за в бъдеще, тъй че прости, че няма да ти отговарям! :-)Всичко най-добро!

Театър?! :ohmy:  :(

Казах, че си дал доста изчепателен отговор. Но разбира се и ти самият знаеш, че той не отговаря напълно на въпроса ми, защото ако и ти самият беше намерил отговора в една религия или в едно учение, нямаше да го търсиш все още в различните учения....ъхъм... :D

Въобще даже няма да се сърдя, ако не отговаряш, защото така или иначе не казваш нищо по същество и конкретно и най- вече - нищо ново и повече от това, което сме чели десетки пъти в темата много преди ти да се появиш.Темата е за будизма, което не означава седемстотин пъти да се пише едно и също определение за нещата по книга и да се обсъжда теория, която самите вие не може да адаптирате в заобикалящия ви свят. Очакваме и собствено мнение по конкретни въпроси от гледна точка на практикуващите будисти, което явно няма как да се случи... Ето например, аз очаквах да коментираш предния ми пост относно будисткия форум, за който споменах и отношението към един обикновен потребител, което определих като арогантно. Но ти написа цяла страница неотносими към проблема неща, като същевременно се направи на интересен и саркастичен, апропо - съвсем не по будистки... разбира се, удобно пропускайки да отговориш по същество и неглижирайки поста ми.И естествено, като черешката на тортата, намеси и администратори и модератори, които да ме преценяват като офтопик. Хайде, кажи нещо по този мой конкретен въпрос! Защо може да дарявам средства за цели на будистки сайт, а в същото време, след като за три седмици не съм започнала практика, а продължавам само да чета, са имали арогантността да ми се подиграят, че съм достигнала пустотата и да ми сервират празна страница. Или това не е достатъчно възвишено за теб, за да бъде обсъждано?! Или и то не е по темата, щом не е само теоретично въртене на една и съща плоча... Едит - всъщност знаеш ли... по-добре не ми отговаряй! Почти се досещам за отговора ти. Ако не го напишеш, поне няма да се натоваря да чета нещо за седемстотин и първи път...

Практикуващите будисти - ами не всички са просветлени за да имат абсолютната бодхичита и да не се дънят и разбира се, че ще се дънят, че ще се правалят, че ще имат падения, но това, което дава практиката е тези неща да стават все по-рядко и накрая съвсем да изчезнат.Не ми е работа да кометирам трети лица и ситуация на която на съм бил пряк свидетел, още повече поднесена само от едната срана.Но дори и да са се издънили, то те не са застраховани против това. Всички практикуващи си има своята обусловеност докато не достигнат просветление, тъй че е нормално да се дънят. :-) Нормално е да бъдат крайни, заслепени и пр..Тъй че не знам точно кое е странното.А и не може да се съди за едно учени по една шепа последователи, които познаваме бегло. :-) Учението е истинно ако докарва последователите си до освобождение, но това освобождение на тава от днес за утре, просто защото обусловенотта, моделите са солидни и е нужно дългогодишно отучване и работа към това да се разпознае реалността.Представи си само 10 дневен курс по випасана медитация какво вади от човека и пак не е достатъчно, но поне човек се сблъсква с подсъзнанието си и вижда какво се таи в него без да подозира.Това прави практиката - постепенно освобождава.Между другото аз немога да нарека себе си будист, защото симпатизирам на всички религии и учения и ги изучавам.Та не се бъркай, че аз съм будист в традиционния смисъл на думата. Въпреки, че изучавам и практикувам будиските учения. Абе сложно е за обяснение. :-) Дано да е задоволително. Жива и здрава!

Театър?! :ohmy:  :( Казах, че си дал доста изчепателен отговор. Но разбира се и ти самият знаеш, че той не отговаря напълно на въпроса ми, защото ако и ти самият беше намерил отговора в една религия или в едно учение, нямаше да го търсиш все още в различните учения....ъхъм... :D

Точно поради това ти убеждение ти писах да търсиш отговора си другаде и че няма смисъл да ме питаш.Другото, сиреч теб, не ми е работа а коментирам.Ок, значи се разбрахме - според теб аз незнам, следователно няма за кое да ме питаш.Мен ме удовлетворява.Бъди здрава! :-)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.