Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

Сложил съм го в блога си. Най-новата публикация. Квинтесенциятаза Махамудра.

Познавам текста. Няма да редактирам стила, а само най-фрапиращите терминологични грешки – Бругпа   – Другпа (Кагю). Прибежище – Убежище. Обхождане – Обикаляне (това се нарича "кора" - обикаляне на ступи с правене на прострации). Дхармакая и другите две без този "ум" в края. Жод – Чод. Заглавието – "възглед, медитация/съзерцание, поведение".

––––––––––––––––––––––––

Самият руски превод не е много качествен. Добре е да се получат инструкции върху текста, да се практикува и тогава да се преведе. Без това не виждам за какво може да послужи. Според мен е безполезен понеже няма да се схване и 1/4 от съдържанието. Структурата е традиционна. Започва с 4-те общи подготовки, убежище и бодхичита. После имаш основната визуализация, която е Гуру-йога (тиб. Лами-налджор) в стиха:

Сега съзерцавай Учителя си над главата,

величествен и накичен с всички знаци на неговото достойнство.

И ревностно, от дълбочината на сърцето си, го призовавай.

Той се разтваря, след това, в светлината и се слива с твоето собствено съзнание.

Тук трябва да получиш инструкции като как изглежда учителя, какви украшения носи и т.н. После как да го призоваваш и как да се "слееш" с него, т.е. кие-рим и дзог-рим етапите. Според устната приемственост по време на практиката трябва да приемеш и четирите посвещение (на вазата, тайното, мъдрост-осъзнаване, на словото). Едва тогава в текста се обясняват трите аспекта, т.е. възглед, медитация и поведение.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

• 1 година по-късно...
  • Отговори 16k
  • Прегледи 894,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

• Администратор

Предишната тема се загуби безвъзвратно по технически причини. Можете да продължите дискусията си тук

Хаха невероятно, но факт. Нещо да има да каже най големия тук СкепсИ? Пак не ти се сбъднаха представите и констатациите, сам можеш да се видиш колко си далече от истината. И дишай дълбоко че, за малко да получиш инфаркт че са ти изтрили темата. Можеш спокойно да продължиш тук, от 8000 поста, успех и този път.

Какво е будизъм?Религия или философско течение.Или просто фолклор на определен народ

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

Току що, König написа:

Питай _ramus_, той ще ти обясни всичко. :-)

Не мога да проумея какво точно представлява будизма ,явно е много сложно или ми е чуждо .:)

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

Току що, acnekt написа:

Не мога да проумея какво точно представлява будизма ,явно е много сложно или ми е чуждо .:)

Трябва да намериш правилния човек да ти обясни. Затова ти кaзах да питаш _ramus_.

Цитат

Страдания ,скърби

са силна причина

да станеш най-после човек“.

Има ли нужда след като преживееш катарзис и скъсаш с миналото да прегърнеш нещо ново и то да ти усили вярата,волята и осмисли живота? Аз какво да прегърна братче,какво съм преживял?

на 6.02.2016 г. at 0:12, Калин Карабойчев написа:

Предишната тема се загуби безвъзвратно по технически причини.

Навсегда расстаемся с тобой, дружок. Нарисуй на бумаге простой кружок. Это буду я: ничего внутри. Посмотри на него, и потом сотри. 

И. Бродский

на 18.06.2014 г. at 9:39, scepsis написа:

както са правели практикуващите от миналото като един Миларепа в Тибет или един Доген Дзенджи в Япония?

plssss scepsis, по- малко романтика - ще рече човек, че в онези времена е бъкало от милареповци и догеновци. И двамата са изключение изобщо - независимо кой исторически период ще визираме. Още тогава и въобще винаги, нещата са били скапани, като сега - инак Буда (а и не само) нямаше да се отличава и да окаже такова силно влияние в света. Факта е, че територията, която наричаме днес Индия, е била разделяна м/у безчет царства, които са се трепали едно друго, за какви ли не глупости - имало е хора, като Махавира и Буда, които са изоставили комфорта на троновете си, за да покажат нагледно, за каква дивотия иде реч, пък а дано и на някой друг да му включат реотаните. През това време в Европа е било пълна варващина - свърталище на бесове и арогантни задници, които са завиждали на инак в сравнение действително цивилизованата и напреднала Индия, та са си търсили всякакви поводи, да ходят и да я газят, такава е картинката и до ден днешен, люлка на цивилизацията, ма другия път: люлка на смъртта е тази Европа, такава е била винаги, такава е и сега. В Африка пък обърнали еволюцията наопаки, та се качили по дърветата и ич не ги е еня, за някакво си развитие, осъзнаване и прочие. А за двата задокеански континента, просто повдигаме рамене и толкоз - още преди да са имали злочестия късмет, да ги налазят европейците, са станали някакви достатъчно унищожителни събития, че дори и самите местни жители, да не са наясно с миналото си.

Така, че света - сиреч хората - винаги сме си били такива: заспали и нехаещи, до такава степен, че сами си копаем гробовете, та даже и се самозариваме живи в тях. И може би това е и причината да се раждаме тука - ако изобщо има къде другаде, кой знае. Също, като пандиза - някой направил нещо, дето не трябва да прави и си получава съответното място: два на два и решетки, в които да си блъска тиквата. Проблемът си е все същия, стар като света - няма разлика в качеството, но има разлика в количеството. Мащабите са различни и това е, което допълнително влошава нещата - като бонус за прогреса, който ври и кипи из сънищата на сомнамбулите. Станахме много, прекалено много, не по критерий ресурси - ресурси има за още десет пъти по толкова - а прекалено много за осъзнаване. Няма пространство вече - до онзи ден, тупащите се в гърдите наивни атеисти, решаваха проблеми "много просто": ще фърлим бомба на проблемния народ и готово. А сега къде ще си мятат бомбичките се пита в задачата - насред собствения си дом. За събитията, на които сме свидетели днес, е имало хора още преди сто години - не просветлени, не вярващи и изобщо извън духовната сфера - които са алармирали не един път, ала кой да чуе, като всичко спи. Заелите ръководните постове по света, се интересуват главно от броя гласоподаватели - така че и дума не може да става за ограничения на раждаемостта: "животът е свещено право", брех да му се не види и политиците взеха да му разбират, ето наскоро чух някакъв кабинетчик с вратовръзка от Германия, взел та се изказал "ценностите в Европа вече не са християнски, а хуманни" и целия интелектуален елит му ръкопляска. Политик ще ми създава ценности - боже опази.

Цивилизацията все още съществува само в книгите - това тук е чиста лудница. И на 99,99% от хората изобщо не им дреме - пълно безхаберие. Не един, а сто Сидхартовци да се родят сега, ще се видят в чудо -  масата несъзнателност отдавна премина "допустимите граници", дори и за преподавателя на един училищен предмет ще бъде просто невъзможно да обучава наведнъж стотици хиляди деца, а какво остава за една толкова особена "материя", каквато е осъзнаването.

Дзен е много сериозно учение, чийто разцвет в Китай, времево съвпада с разцвета на мадхямика-прасангика в Индия, а безмълвното озарение практикувано в чан будизма е идентично с махамудра в тибетския будизъм.

из "Песен за Просветлението" - 7 век

Пустото илюзорно тяло - това е тялото на Дхарма. Когато си открил тялото на Дхарма, нито едно явление не съществува. Открили своята изначална природа - това е присъщия ни Буда. Петте скандхи са пусти облаци блуждаещи напред-назад. Когато възприемаме реалността - няма нито личности, нито дхарми, нито Буди. 

Отхвърли четирите елемента, не се вкопчвай в нищо. Спокойно яж и пий, прозрял същността на нирвана. Непостоянни са всички явления; всички са пусти. Това е просветлението на Татхагатите без недостатък.

Знам ти летиш по домашни чехли към Нирвана.Там вкъщи сред книжките и интернет.Това е светът дамс! Аз предлатам на назубриш първо сутрите и мъдростите и после да изследваш ума си! Белким стане!

И като спрат да ти говорят всички, ще повърнеш кармата щот ще си разбрал колко си велик!

Това е да си самовлюбен нарцис! Да си суетен и да се гледаш в огледалото се тая.На 39г. си си изгубил блясъка и незнам ко ти харесва Испанския Крал!

Редактирано от Beyond_Wisdom (преглед на промените)

на 9.02.2016 г. at 23:20, acnekt написа:

Какво е будизъм?Религия или философско течение.Или просто фолклор на определен народ

Ти имаш една истина. Мравката има друга. Слона трета. Сляпото куче четвърта. Всяка една от тези истини е истина и не е истина, има общи неща с другите истини и има различни неща от другите истини. А обективната  истина са всички истини и не е нито една истина. Това е накратко правилния възглед. Средния път както му викат.

преди 19 часа, Реджеп Иведик написа:

Ти имаш една истина. Мравката има друга. Слона трета. Сляпото куче четвърта. Всяка една от тези истини е истина и не е истина, има общи неща с другите истини и има различни неща от другите истини. А обективната  истина са всички истини и не е нито една истина. Това е накратко правилния възглед. Средния път както му викат.

Да, има безброй истини, или колкото вероятности има във Вселената. На нас всичко ни изглежда безкрайно, щото сме малки, но всяко нещо си има причина, тези причини са съществуващи, но не са истини, те са празни откъм субстанция и описанието им дори не е вярно, а само хипотетично, само една от многото истини. Това положение, в което се намираме всички ние, независимо дали го осъзнаваме или не, се нарича Среден път. 

преди 1 час, Реджеп Иведик написа:

Точно това се опитвах да обясня на Скепсис в темата за оплаквания, дали ме разбра ще видим, или няма да видим.

И такава тема ли има, явно е в някой друг раздел. Понякога посещавам някой будистки център и установявам, че изобщо не се набляга на възлови понятия в будизма, като нихсвабхава - липсата на собствена същност и шунята - празнота. Ужким по-начетените вярват че всичко било съзнание, то било като пространството, без да има осъзнаване на нещо елементарно, че пространство, като концепция, е отсъствие във всяка точка на тялото, а съзнанието е част от петте скандхи, има зависим произход, а не ги съдържа в себе си. Изобщо ако има същност, битие, аз - какво ти освобождение? 

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

преди 3 часа, Реджеп Иведик написа:

Точно това се опитвах да обясня на Скепсис в темата за оплаквания, дали ме разбра ще видим, или няма да видим.

съмнява ме, според него като ти ударят един шамар е много нирванско и е задължително да си подадеш и другата страна да ти ударят още 100 шамара

Па браво - съществуващото не било истина, че как тогава съществува?! Все не спирате да наричате фалшивото, истина - слона има една заблуда, мравката втора, сляпото куче трета - а вие вземате заблудата за истина. хахахаххахахаха

Истината е една - вселената е една - съществуването е едно - Бог е един - пространството е едно - тишината е една: наречете го не-две, наречете го цялост, наречете го пълнота, както искате така го наречете, но осъзнайте единствеността, която не може да бъде разделена, която е неделима .... имало безброй истини хахаххахахха това било средния път пппппппппхахахаххахахахахах

преди 2 часа, sound написа:

Истината е една - вселената е една - съществуването е едно - Бог е един

И съществува вън и независимо от съзнанието. Аз тази истина и този бог ги знам. Маркс Енгелс и Ленин им викахме на времето. Триединен бог. Светата троица, ако си чувал. Да се свети името им, нине, присно и вовеки веков, амин !!!

преди 1 час, Реджеп Иведик написа:

И съществува вън и независимо от съзнанието. Аз тази истина и този бог ги знам. Маркс Енгелс и Ленин им викахме на времето. Триединен бог. Светата троица, ако си чувал. Да се свети името им, нине, присно и вовеки веков, амин !!!

Знаел бил хахаххаха още не си се научил да не си позволяваш да мислиш вместо мен - какво знаеш тогава? Вън, вътре, зависимо, независимо - прикааазваш си, та чак ти действа още по и по- приспиващо. Ма няма лошо де, само че така или инак - огледало пред огледало, кое е отразяващото, кое е отразяваното.? хахаххахахаххаха И да не кажеш, че съм нечестен -кукуригото след твоя пост, също може да ти помага хахаххахахахахах съдействайте си, нали сте дружинката, дето ще спасява света или как беше "всички живи същества" :Д Или упс - ма какво е това, о Боже и хиляди дяволи, имате нещо против ринпочетата аааааааааааааахаххахахахахахахахха не може да бъде хахаххахах това е наистина забележително, изненадан съм, не вярвам, вие, такива дълбоки прозрения, както се казва "ай сиктир", що така бре джанъм, ко стана, до онзи ден, краката си счупвахте да им целувате задниците, па сега "в центровете нинам како - ринпочетата пък и те", м?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.