Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

Ако човек може да установи "поне някаква" връзка с вътрешния си водач, то нищо (извън него) не му пречи да установи и пълна такава - пък, ако човек вече има връзка с вътрешния си водач, то външен няма да му е  непременно необходим.

• Отговори 16k
  • Прегледи 895k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 6 часа, Śūnyatā написа:

Мисленето не е виждане, а виждането идва от клетката, няма от къде другаде, то е нейн продукт. Истинското виждане може да е опасно за неподготвения търсещ, защото то разрушава и клетката и егото. Представите за тях по-точно. Всъщност няма клетка, няма "аз", а бульон от Пустота :D

Откъде идва виждането и какво е, май вече забива към абстрактните разсъждения. Не знам, да ти кажа. Като се замисля понякога какво точно знам със сигурност и установявам, че май е почти нищо. Даже без почти. Аз само исках да акцентирам върху нуждата от самонаблюдение и намирането на собствените ограничения, иначе е видно какво става с търсещите. Както и да е... Пък дали истинското виждане е опасно - разбира се, че е опасно, направо е ужасно опасно за всичките ни фантазии за самите себе си, но нали това е целта.

преди 6 минути, sound написа:

Ако човек може да установи "поне някаква" връзка с вътрешния си водач, то нищо (извън него) не му пречи да установи и пълна такава - пък, ако човек вече има връзка с вътрешния си водач, то външен няма да му е  непременно необходим.

Необходим е, дори още повече от преди. Но не винаги, искам да кажа за всеки, може би има такава възможност.

преди 7 часа, Śūnyatā написа:

Мисленето не е виждане, а виждането идва от клетката, няма от къде другаде, то е нейн продукт.

Точно така клетките е мозъка.Ние виждаме с него а очите са придатък.И мисленето е в клетките мозъчните! Ти воже да имаш друго виждане тоест гледна точка.;)

преди 2 часа, witness написа:

Необходим е, дори още повече от преди. Но не винаги, искам да кажа за всеки, може би има такава възможност.

Разбира се, разбира се - обичайно се смята, че учителя е нещо външно, че е "онова тяло там, което ни говори разни мъдрости". Е - а дано срещнеш такъв ..... и да не избягаш от него. (:

преди 10 часа, witness написа:

Ми, ти пусна книгата, сега пък не одобряваш, че някой я прочел. И не че искам да оспорвам мнението ти за Намкай Норбу, но как си го изградил, като не си го срещал, а само си чел, противоречиш си.

Репликата ми беше към Рам, който не е прочел книгата, а коментира някакъв откъс от нея, който е преведен от мен и постнат от теб. Няма лошо да се чете, разбира се. Примерно, Гампопа е казвал, че прочитането на неговата основна творба ("Скъпоценният орнамент на освобождението") е равносилно на това човек да се срещне с него и да получи учение. Но има малка подробност. Човек трябва да гледа на Гампопа като на Буда, на думите му като на думи на Буда и да е установил връзка с неговата традиция (Дагпо Кагю). Също така е желателно да е получил и лунг (предаване чрез чуване на тибетския текст) и коментари от квалифициран учител. При нас книгата се изучава в течение на три години, макар че човек може да я прочете за три дена...

Относно Норбу Ринпоче. Вярвам на оценката за него на учителите, които познавам лично. И освен това такива като него са малко и имената им са известни сред хората, с които общувам. Все едно да си меломан и да знаеш, че определен пианист е виртуоз и т.н., но да не си го слушал на живо. Но си чувал записи, говорил си с хора, които са били на концертите му, с негови колеги или ученици и си наясно, че е изключителен изпълнител. Това отговаря ли на въпроса ти?

на 19.02.2016 г. at 21:15, witness написа:

обаче има един особен момент - да поискаш истински да излезеш не е просто и обикновено нещо. Работата е там, че никой не може да те научи как да стане, сякаш просто се случва и преобръща всичко, а ако ли не, водовъртежът си продължава.

Не четеш внимателно, а си измисляш. Виж какво казва Норбу Ринпоче в цитираното от теб: "Вторият от трите завета на Гараб Дордже е, че след получаване на прякото въвеждане...". Това се нарича ригпа–сел уанг и не се случва просто така, когато си поискаш, а се дава от учител, когато условията са подходящи, когато си готов, когато между вас има истинска връзка и т.н. Макар че Норбу Ринпоче го дава много свободно и на съвсем начинаещи, но с незначителен успех, според мен, ако съдя по това, което съм виждал. Но това е негово решение и аз не мога да давам оценка, нито да съм съвсем наясно защо го прави.

преди 16 часа, _ramus_ написа:

Ако това горното е точен превод на думи на НОРБУ, значи и той потъва в пързалката на популизма и вдъхновителния позитивизъм.

Всъщност това е превод на Уит. Аз бих превел "пряко веведение", а не "въвеждане". Но думите трябва да се четат в контекста, а не извън него...

преди 16 часа, _ramus_ написа:

Бърканицата започва, когато човек, който има личен път през тия дълбини, вземе че се опитва да ги описва на хора, които нито имат път, нито дълбочина. Това става изключително вредно за последните.

Един квалифициран учител има способността да предава информацията така, че да бъде разбрана като се съобразява с капацитета, нагласите и т.н. на своите ученици... Така е на теория. На практика разминаванията и погрешните интерпретации са често срещани. Но това е положението. Не само съвършените учители са рядкост, но и качествените ученици са рядкост. Хората обикновено се фокусират върху това какви трябва да са качествата на учителите и пропускат да изследват темата за качествата на учениците. Някак си по дефолт приемат, че са надарени изначално с качества като дисциплина, усърдие, щедрост, съчувствие, интелект и подобни. И едва след години започват да разбират, че това не е така. ;)

Е как - че кой друг, ако не АЗ е достоен и способен да разбере, та да бъде ученик на най- добрия учител във вселената. хаххахахахаха Онзи, който все още не е бягал съвсем съзнателно от истината, все още не се е и срещал с най- скритите си страхове.

преди 5 минути, sound написа:

Е как - че кой друг, ако не АЗ е достоен и способен да разбере, та да бъде ученик на най- добрия учител във вселената.

Точно така се случва. Много елементарен капан, в който попада почти всеки... Има истории, които илюстрират това. Напр., когато Гампопа, който по това време бил изучен геше от школата Кадампа и много сериозен практик (казва се, че можел да остава в шамата в течение на две седмици без да помръдне), най-накрая открил къде пребивава Миларепа, от когото искал да получи учения, то първо попаднал на една ученичка на Миларепа, която му казал: "Учителят ме изпрати да те посрещна. Каза, че ти си неговия духовен син, който е очаквал да го посети и на когото ще даде всичките си учения." Гампопа, макар да е бил на светлинни години в практиката си от нас (счита се, че това е Бодхисатвата, който е помолил Буда Шакямуни да предаде Самадхираджа–сутра), се почувствал особено специален и изключителен. Миларепа видял това и в течение на седем дни отказвал да се срещне с него и го пренебрегвал напълно. Гордостта на Гампопа угаснала и той придобил нагласата на гъба, както я нарича един приятел, т.е. нагласата, при която ученикът може да попива ученията така, както една гъба може да попива вода... ;)

https://en.wikipedia.org/wiki/Sky_burial

https://de.wikipedia.org/wiki/Himmelsbestattung

Небесни погребения

Тибетските будисти практикуват ритуала дисекция, или "Небесно погребение" - традиция на нарязване на мъртвия на малки парчета и даване на останките на животните, по-точно на птиците. Те го приемат като акт с който останките им се използват, за да се продължи живота на други живи същества; всъщност ритуалът се възприема като жест на състрадание и благотворителност. Днес над 80% от тибетските будисти избират небесното погребение.

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

преди 4 минути, acnekt написа:

Днес над 80% от тибетските будисти избират небесното погребение.

Едва ли... На някои места се практикува все още, но вече не е много разпространено. Няма кой знае какво значение какво ще се случи с тялото след смъртта. Ако го погребат в земята, то ще го изядат червеите, в морето – рибите, а на открито – лешоядите. Каква е разликата?

преди 6 минути, Śūnyatā написа:

Хайде гъбки, готови ли сте да попиете още малко преразказани митове и легенди :D

Ирония ли някаква? Ми, тогава цялата история за живота на принц Гаутама Сидхартха е един мит или легенда. В нея няма нищо, което да звучи достоверно от гледна точка на обичайното възприятие и това, което обичайно се наблюдава да се случва около нас. В историята за живота на Будата има далеч по-фантастично звучащи неща от тези, които са описани в намтарите на тибетските учители. Да не започвам да изброявам... ;)

Току що, scepsis108 написа:

Но да режа парче по парче и да  мятам  парчетата месо от умрелия на лешоядите.Някак си не ми се струва нормално.

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

преди 25 минути, scepsis108 написа:

.......

Лично аз не харесвам метафорите  с "попиване/ получаване" и все съм се чудил, коя е "моята" асоциация - към днешна дата, това са изразните похвати, които ползва Чогям. В книгата си постоянно говори за "откритост" и това е за мен възможно най- точната представа - да бъдеш открит, за да има(ш/те) на разположение откритото пространство, в което може да се случи учението. Примерно онзи всеизвестен разказ за пълната чаша - според мен чашата трябва да се изпразни, не за да се изпълни с учението на учителя, не за да изсипеш една информация/ съдържание, че да я напълниш с нова информация, друго е: от една страна, да, чашата ще стане празна; но от друга страна, празната чаша всъщност е пълна и е пълна точно до максимума, и не само това, но и не прелива нито капка. Така или инак, човек трябва да има една доста специфична нагласа, за да разбира учението - някой го разбира, като "гъба", друг като "откритост", трети като "заравяне на томахавката", както казва Кодо Саваки, а аз бих добавил "и да забрави къде е заровил", да си напълно беззащитен и уязвим, състояние, в което далеч не всеки би искал да бъде и не само, но и рядкост е човек да разбира дали вече е в това състояние, пък там е работата, че учителя, знае, знае много добре, знае по- добре от теб, така че ..... дупе да ти е яко . хахаххахахаххаа

преди 20 минути, scepsis108 написа:

Ирония ли някаква? 

Ами не знам, както искаш го възприемай, просто не приемам факта, че ако ти си гъба която попива учения, боравейки със светлинни години практики - то останалите, са обикновени човешки същества: мислещи, практикуващи, медитиращи на база собствен опит. За бодхисатви и тн. не мисля че някой тук ще те разбере, би трябвало да го осъзнаваш това след толкова години практика, защото пак ще останеш неразбран... 

Да пишеш постове за алая-виджняна, празни концепции, без четящите и пишещите тук да са запознати с основните неща в будизма, което е видно, според мен е напълно безсмислено.

преди 35 минути, acnekt написа:

Но да режа парче по парче и да  мятам  парчетата месо от умрелия на лешоядите.Някак си не ми се струва нормално.

А кое е нормално - да бъде заровен в земята т.е. християнското е нормално за теб. Но за други точно това ще е някак ненормално - за тях ще е нормално тялото да бъде изгорено, щото индуското е нормално за тях. И т.н. - обусловеността не е нито нормална, нито ненормална, тя си е просто обусловеност, научно погледнато и едните, и другите, все са си в еднакво (не)нормални.

п.п. а инак можеш да изчакаш, ей сегичка да дойде Реджепа, да ти обади, как битието не определя съзнанието хахаххахахахаххаха

Редактирано от sound (преглед на промените)

преди 9 минути, Śūnyatā написа:

Ами не знам, както искаш го възприемай, просто не приемам факта, че ако ти си гъба която попива учения, боравейки със светлинни години практики - то останалите, са обикновени човешки същества: мислещи, практикуващи, медитиращи на база собствен опит. За бодхисатви и тн. не мисля че някой тук ще те разбере, би трябвало да го осъзнаваш това след толкова години практика, защото пак ще останеш неразбран... 

Да пишеш постове за алая-виджняна, празни концепции, без четящите и пишещите тук да са запознати с основните неща в будизма, което е видно, според мен е напълно безсмислено.

Да се знае това, няма лошо. Но да се говорят теоретични неща на теория, наистина е безсмислено. Особено след като няма никаква лична опитност от практикуването на това. Особено господинът Saund, е типичен пример че, на такъв и с такъв просто няма смисъл да се обсъжда това. Той най на края се включи в някакъв разговор. След като това прави в всички теми, без особен успех. И е тук само да се мери и да отговаря , но не и а разбере. Наистина за какво е да се обеснява това на такива хора. И самото споделяне на каквато и да е практика без да има човек нагласата да я разбере е абсолютно неплодородно, да не говорим че даже вредно. Защото отключва фантазиите на неосъзнатите умове и ги праща в много грешна посока. 

преди 8 минути, sound написа:

п.п. а инак можеш да изчакаш, ей сегичка да дойде Реджепа, да ти обади, как битието не определя съзнанието хахаххахахахаххаха

Ето го и живия пример, това е сигурно специалитет на селския мегдан. "хахахахаха" :angry:

Ма драги - не се лъжи от привидното. Колкото и да се хапем със sceps то ти гарантирам, че на живо със него бихме завързали разговор и то със особен успех. И да - тук съм, за да отговарям, а каквото има да разбирам от участниците, го разбирам, но извън техните очаквания, намерения и нагласи: туй че свириш на гайда, не значи, че ще ти играя ръченица ..... особено пък, като свириш толкова фалшиво :/ хахаххахахахаххахах

преди 9 минути, sound написа:

Ма драги - не се лъжи от привидното. Колкото и да се хапем със sceps то ти гарантирам, че на живо със него бихме завързали разговор и то със особен успех. И да - тук съм, за да отговарям, а каквото има да разбирам от участниците, го разбирам, но извън техните очаквания, намерения и нагласи: туй че свириш на гайда, не значи, че ще ти играя ръченица ..... особено пък, като свириш толкова фалшиво :/ хахаххахахахаххахах

Знаем ние за теб, кой не е чувал за Saund. Ти си само теоретичен, това ако стане, онова ако беше... и т.н. Е да ма не е, не срещаш този дето ще завържеш страхотния разговор, не се случва нищо на практика с теб а се чудиш се къде да се навреш и с кога да си чешеш езика. И като гледам с каква сила се завърна да пишеш и то повече от всякога и във всички раздели, ох просто нямам думи. И след паузата си испростял, аз мислех че ти се е отразило добре, но явно си се издухал повече. 

Редактирано от König (преглед на промените)

преди 40 минути, König написа:

Въпросния саунд, заедно с ванку и ремуса са игнор, не ги чета, опасно е :D Наистина полезна опция, накрая ще останат 2-3ма сигурно ;)

преди 41 минути, König написа:

не срещаш този дето ще завържеш страхотния разговор

Което си е съвсем в реда на нещата - онези, с които мога да завържа "страхотния разговор" хаххахахахах са рядко срещани птици. И да - по- добре не ме четете, че знае ли се, току виж сте осъзнали, в колко скапано положение се намирате.

преди 18 минути, sound написа:

Което си е съвсем в реда на нещата - онези, с които мога да завържа "страхотния разговор" хаххахахахах са рядко срещани птици. И да - по- добре не ме четете, че знае ли се, току виж сте осъзнали, в колко скапано положение се намирате.

Не е, това не е нормално. Страни птици, "сериозно разговори" и темп подобни, са само в твоите фантазии. Ти по добре да завържеш някакъв истински контакт, щот накрая ще си останеш само с мечтите и намеренията. А относно нашето положение, ти въобще нямаш необходимото за да можеш да си точен в тава евтино предположение. Така че си ги спести. 

Аха,  от "страхотни" премина на "сериозни" разговори ..... ма сериозно ли хахаххахахахахахахах

преди 2 часа, Śūnyatā написа:

Mи, не съм съвсем съгласен, понеже щом ти или поне още един или двама разбират какво пиша, то значи има смисъл. Когато ти или друг цитира Нагарджуна, то колко наистина разбират за какво става дума? Пиша каквото ми се види подходящо в определен момент. То може да бъде схванато само от един, двама или от никого. Не мога да знам...

Между другото, днес е деня, в който се празнува просветлението на Миларепа. Миларепа е наистина уникален пример за силата на ученията, ако се получат от автентичен учител и се следват искрено. Историята му е известна... Един наш учител разказваше, че като я четял като дете плачел, когато четял за изпитанията и трудностите, през които минавал Миларепа, а по-късно, т.е. като по-голям се смеел и забавлявал искрено на премеждията му. Ще припомня накратко. Мила Шераб Дордже е бил едно обикновено, необразовано тибетско селянче. Изгубва баща си, когато е бил малко дете. Имуществото на семейството минава под попечителството на чичо му и леля му, които обричат майка му, него и сестра му на мизерия. Когато пораства майка му го изпраща да учи черна магия, за да отмъсти за стореното, което той прави. В даден момент Мила осъзнава значението на карма и започва да търси учител. Среща Марпа, който го подлага на много тежки изпитания преди изобщо да започне да му преподава. По това време Мила е към 40-те. Следващите 40 години прекарва в медитация из различни пещери в Тибет и постига пълна духовна реализация. Има много учени, между които двама са като Слънцето и Луната – Ренгчунгпа и Гампопа. Мила дал много учения под формата на песни (доха), подобно на индийските махасидхи. В една от тях насърчава себе си със следните думи:

"Е МА ХО, Марпа, въплъщение на самия Буда Ваджрадхара,

познал крайната истина,

благослови този просяк

да постигне целта си да практикува в усамотение.

Мила, горделивецо,

нека тази песен ти напомни и помогне.

Празни са гледките на любимата долина, която искаш да видиш.

Те не могат да те развълнуват.

Не се отдавай на блуждаещите мисли,

а позволи на ума да се успокои.

Ако се поддаде ще те овладеят отрицателни мисли.

Не се разсейвай, не се разсейвай, а бъди внимателен.

Ако не си внимателен,

практиката ти ще иде на вятъра.

Не тръгвай, не тръгвай, остани, където си.

Тръгнеш ли ще се препънеш.

Не търси удоволствия, а се овладей.

Търсенето на удоволствия не върши работа.

Не спи, не спи, а медитирай.

Ако спиш петте емоционални отрови ще те завладеят."

И добавя: "След като се порицах така, медитирах, без да разграничавам деня от нощта. Качеството на практиката ми се подобри и така изминаха още три години." Коментарът е излишен...

Което ме сети - преди години гледах един филм за Миларепа, доколкото си спомням бе тибетска продукция и се очакваше продължение. Някой сеща ли се, за кой филм става въпрос и ако, да - дали втората част е готова?

Каква евтина заинтересованост. Ти всичко разбираш от Будизм и будистите а пък един филм не знаеш дали има. Казвам ти че нямаш необходимото все още. 

Редактирано от König (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.