Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

Правилния възглед се формира от това, което ни се дава в опита, ежедневния, научния, мисловния и всякакъв друг опит. В опита, ни се дават зависимо възникващи феномени. Включително и ние самите се виждаме като зависимо възникващи, променящи се, имащи начало и край, раждане и смърт. Това ни се дава в опита. Не ни се дава, че битието определя съзнанието. Това са го измислили комунистите за да властват и да изтребват хората, които са им неугодни. В нашия опит, регистрираме битието и съзнанието, като взаимозависими феномени. Взаимновъзникващи, тъй като едновременно с възникване на съзнание и усещания възниква и съответният феноменален свят, съответстващ на това съзнание.и на тези усещания. Сега, какъв е "истинския" свят, който е независим от съзнанието на който и да било субект. Това няма как да разберем. Аллах е казал на Мохамед, "Не можеш да ме видиш докато си жив".  Този момент го има не само в исляма, но и във всички религии и философии. В "Критика на чистия разум" например, Кант аргумрнтирано и подробно обяснява, защо не ,можем да придобием познание за ноуменалния свят. Ноумени Кант нарича феномените сами по себе си. Откъснати от своята феноменалност. Или на български, явленията разделени от своето проявление. Явленията непроявени. Прав е Аллах. Как можем приживе да имаме познание за явленията непроявени. Непроявеното, за това е непроявено, защото е непроявено. Дори когато заговорим или се замислим за непроявеното, за феномените сами по себе си, ние  вече говорим и мислим за проявеното, за това, което ни се явява в мислите, в  думите, в представите. То вече не е ноумен. То вече е феномен. Дзен будистите казват, "Когато заговорим за дзен и дзен  изчезва"

• Отговори 16k
  • Прегледи 918,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 1 час, Реджеп Иведик написа:

Как можем приживе да имаме познание за явленията непроявени. Непроявеното, за това е непроявено, защото е непроявено. Дори когато заговорим или се замислим за непроявеното, за феномените сами по себе си, ние  вече говорим и мислим за проявеното, за това, което ни се явява в мислите, в  думите, в представите. То вече не е ноумен. То вече е феномен. Дзен будистите казват, "Когато заговорим за дзен и дзен  изчезва"

На пали санкхата (sankhata) обозначава всички конструирани явления вкупом, докато асанкхата (asankhata) тяхната противоположност - Неконструираното или Нирвана. 

Санкхата - всички предмети и явления (света, тялото, мислите, чувствата, усещанията, ума, разсъдъка и съзнанието) - са конструирани и обусловени, пусти са от самостоятелно съществуване, от независимост, лишени са от самодостатъчност. 

Следователно, както казва Гаутама Буда в ранните сутри относно sunna, как да говорим за Пустотата, когато тя е отсъствието на това, което го няма :D

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

преди 12 часа, scepsis108 написа:

На Вендета ли?

Това си е твоя идея. Няма никаква група от твои противници, която да се събира тук, за да те оплюва. Кому е нужно?

Инак, нямам намерение да пиша тук за Дхарма, но видях, че си се заял с колегата–модератор, който е много свестен тип. Щеше да се съгласиш с мен, ако го познаваше. Но щом му имаш зъб и искаш да си му го изкараш, то давай. Приятно занимание, щом това ти носи наслада, удовлетворение или нещо подобно.

Вземи си почини малко айде, недей да пишеш. Ти и без това си тук да поздравиш само някои твой познати, вече 5-6 месеца ги поздравяваш, ежедневно. Виждам как се бориш със себе си, как едвам се здържаш. Добре де нали си много просветен защо нещо не ти се получават схемите (постигане на трайно щастие), нито някой го интересува какво пишеш, нито по поведението ти гледам си успял да овладееш нещо в теб. Тогава на какво отгоре е това пъчене и правене на доминация? И ти си като една овца, бяга да търси сигурност и защита в стадото в групата. То за теб и _ramus_ е свестен пич, сега тоя също. Казах ти "Бандата на Скепсис" съберете се и си надлъгвайте един друг колкото искаш. И специално с твоите абсурдни диагнози и квалификации си може би най заблудения тук, защото наистина си мислиш че си научил нещо, че си разбрал. Колко си далече, та ти си толкова елементарен пример на човек от Самсара, както си се взел на сериозно и както си се накичил с медалите и като дърт ветеран само си ги показваш и чакаш аплодисменти. Това е толкова смешно и елементарно, да не говорим колко е далече от Будизма. И много пъти съм ти го казвал, позволяваш си да даваш и оценяваш от името на Будизма, демек щот ти го казваш, значи е вярно и е Будизъм. Това е много нахално от теб, никой не ти е дал това право, ти си си го присвойл и го използваш, Това е много далече от това какво трвбва да бъде. И ако още не си забалязал, аз съм един от малкото тук който няма нужда от това, да се пъчи и кичи с слава, не го правя и за удоволствия, аз не живея да изпитвам удоволствие. Просто след като сте такива разбирачи на Карма, защо не можеш да направиш елементарна връзка, с това което правиш и последствията. Както с въпросния модератор, тоя пич и той тръгнал да казва на хората кви били, и то щот е модератор и си мисли че е хванал някой за топките (просто да поизбие комплекси малко) . Да беше мислил като ми се правеше преди и си трупаше самочувствие като банва и се прай на бог, Така че това е напълно закономерно, както и всяка моя реакция на някой от пишещите тук, Не ми трябват фантазиите ви, измислените ви глупости, Като на Saund _ramus_ такива само измислени герой с само измислени глупости, не мерси. И ти и Мохи сте само пълнеж измислен. Реджеп и Шунаята са много по свястни хора от много тук, не съм чул веднъж да кажеш нещо хубаво за тях. Едва ли ще е щото си пристрастен, това не може да буде. Та ти си просветено същество, нашият Буда. 

преди 12 часа, WhiteHart написа:

Аз затова съм тук, за да му дам възможност да излее негативната си енергия върху мен и да му олекне. Трябва да се помага на всички чувстващи същества, пък били те и агресивни небудисти... :)

А сега ти си тук да ми дадеш тази възможност? Ха колко велико, и как само благо се опитваш да се изнижеш след като се видя колко си елементарен и неадекватен на фона на случващото се тук. Казах ти да си четеш фентазито и да дори да не симулираш някаква дейност. И там 200 лв дето ти ги давад да модерираш (ако въобще ти плаща някой), са ти много. Ама поне ти остава правенето, пъченето, натрупаното самочувствие, когато СкесА ти даде подкрепа. Уффф това е един болен театър тук с уморен от живота герой, с малки душичка но с голям апетит , и ламти и той за слава. Къде си още!

Ахахах, мноу си зле, заклевам се.... Кво общо има тва че съм модератор, значи не мога да пиша в темите ли, кво? Що да не ти кажа какво мисля за теб, след като ти самият си толкова щедър в даването на обидни квалификации към другите и постоянно смърдиш по темите с агресивно-селското си поведение в стил "квартален гамен". И да те светна още нещо - в този форум никой на никого не плаща. И един лев не съм взел, задето търпя кооперативно-аграрните изблици на такива като теб вече толкова години. Ама кво да се прави - трябва да се помага на чувстващите същества, дори и да са пълни имбецили...

преди 2 минути, WhiteHart написа:

Ахахах, мноу си зле, заклевам се.... Кво общо има тва че съм модератор, значи не мога да пиша в темите ли, кво? Що да не ти кажа какво мисля за теб, след като ти самият си толкова щедър в даването на обидни квалификации към другите и постоянно смърдиш по темите с агресивно-селското си поведение в стил "квартален гамен". И да те светна още нещо - в този форум никой на никого не плаща. И един лев не съм взел, задето търпя кооперативно-аграрните изблици на такива като теб вече толкова години. Ама кво да се прави - трябва да се помага на чувстващите същества, дори и да са пълни имбецили...

Не се кълни е Юда продажни. Без пари ли? Ох горкичкия, ми затова си толкова душевно беден, тръгнал и той да се прай на хората по форумите, поне да имаш някаква далавера. Ми как искаш да ти реагирам е, ти ще ми се праиш тук на велик и аз ще ти мълча ли е? Охо, я малко по сериозно. Гладни духче си копнееш още, може дам да ти даде някой малко внимание, малко състрадание. И ти вземи си помогни на теб малко първо, другите създания ги остави. Ти си загубена душа имаща нужа от помощ, ти не си в състояние да помогнеш на никой. 

Колега "БЯЛО СЪРЦЕ", разбира се, живота си е твой, но като му отговаряш само заиграваш сред филма на момчето. Той е врял и кипял, банван е многократно - винаги временно... Щото политиката на форума е такава.

Така, че за неговата игра, той си търси огледала, за да се закача. За който свари, който му се върже... Важното е сценката му да върви. 

Между другото - сигурен съм че не е само той де. Според мен, вие модераторите и админите, можете да напишете богата история на психичните проблеми... Тук има толкова много писмени паметници на това...

Току що, _ramus_ написа:

Колега "БЯЛО СЪРЦЕ", разбира се, живота си е твой, но като му отговаряш само заиграваш сред филма на момчето. Той е врял и кипял, банван е многократно - винаги временно... Щото политиката на форума е такава.

Така, че за неговата игра, той си търси огледала, за да се закача. За който свари, който му се върже... Важното е сценката му да върви. 

Между другото - сигурен съм че не е само той де. Според мен, вие модераторите и админите, можете да напишете богата история на психичните проблеми... Тук има толкова много писмени паметници на това...

Ето го и другия, колко предсказуемо само. Рамус колкото и да се правиш че не виждаш или не те интересува, всъщност това което те провокира, и ти дава енергия, е точно това, материал да плюеш по някой, да ровиш. Аз винаги съм ти го давал, и само съм ти гледал сеира. Как се мислиш и ти за нещо а всъщност си за психиатрията. Отдавна си изветрял, каро фулмастер оставен без капачка. Не пишеше вече, просто си изветрял, издухал. И пак си далече, грешни диагнози, задай си въпроса аз заяждам ли се с някой който не познавам, някой случаен? Даже и не пиша по други теми, като много от вас, във всички. Колкото и да кривиш, няма как да промениш факта че, съм реакция на вас, на теб, на твоето отношение, Нищо повече от това. Ти няма как да знаеш, какво може да бъде, защото ти не си опитал друг начин, единствено това е което правиш, аз само реагирам. И ти го знаеш и точно това провокираш, тогава какво се оплакваш. Ти това искаш аз ти го давам, 

преди 15 минути, _ramus_ написа:

Всъщност си прав, разбира се, и аз осъзнавам, че най-добрият начин в подобни ситуации е да не влизаш в локвата с прасето, защото на него ще му хареса в крайна сметка. Но има едно нещо, което не мога да понасям, и то е войнстващата, агресивна простотия, и понякога се дразня и се включвам в подобни безсмислени размени на плюнки. Спирам. Тоя нека си лае, не ми пречи...

преди 19 минути, WhiteHart написа:

Всъщност си прав, разбира се, и аз осъзнавам, че най-добрият начин в подобни ситуации е да не влизаш в локвата с прасето, защото на него ще му хареса в крайна сметка. Но има едно нещо, което не мога да понасям, и то е войнстващата, агресивна простотия, и понякога се дразня и се включвам в подобни безсмислени размени на плюнки. Спирам. Тоя нека си лае, не ми пречи...

Значи искаш да не те плюят? То що плюеш тогава ве? Виж си постчето, колко елемнтарно е, колко емоционално и безсилно. Яд те е и се пукаш през кръста а това е точно което аз искам. Научи ли сега за себе си колко си елементарен, и колко още имаш да учиш докато въобще ти се отдаде правото да съдиш и категоризираш както на теб ти се иска. До тогава, ще получаваш това в отговор на твоето супер неадекватно поведение и отношение. И това мое поведение, е просто нормалното поведение което получаваме всички в БГ, ежедневно, Правя го да знаеш с какво си имаш работа и да се видиш че въобще си супер безсилен да се бориш с това по този твой начин. Ти ми давай основания пък аз ще ти покажа, какво ще получиш и то в чист вариант, повярвай ми знам много добре. Къде какво си тръгнал да правиш въобще, кажи им да ти дават по 2-3 лв на коментар тук, ще е все пак нещо за теб, да не залиташ от глад. Като колегата _ramus_ без 5 лв за една баница с кисело мляко. 

И колкото и да му се иска на Ремуса да ме банат завинаги, това няма да му реши проблемите. Вън не можеш да банваш, вън на твоите приказки, ще ти разбият муцрата от бой. Тогава бих искал да те видя, колко отворен ще си.

Редактирано от König (преглед на промените)

преди 20 часа, Реджеп Иведик написа:

Агресията е човещина. Не можем да избягаме от човещината. Тук въпроса е доколко можем да избягаме от човещината, без да избягаме от човещината. Пияният учител е будист, трезвеният също. Всички сме будисти и вървим по средния път, който не е по средата. Затуй му викат среден път. Изповядваме правиния възглед, който не е правилен възглед. Затуй му викат правилен възглед.

Агресията е твърде човешка. Но пък доколкото тук пишат хора, а не будисти (като мен), всичко е наред. А средният път е само за етерналисти (като мен). Вие, дето искате да сте будисти, за какво толкова държите да сте върху този среден път, след като реално жадувате за края му. Аз съм по средата на средния път и не жадувам за края му. Затова съм будист.

преди 25 минути, Shiniasu написа:

Агресията е твърде човешка. Но пък доколкото тук пишат хора, а не будисти (като мен), всичко е наред. А средният път е само за етерналисти (като мен). Вие, дето искате да сте будисти, за какво толкова държите да сте върху този среден път, след като реално жадувате за края му. Аз съм по средата на средния път и не жадувам за края му. Затова съм будист.

Поредната бозичка, определено не си в час, затова не си и будист.

Средния път е разотъждествяването на будиста от всички явления, той става напълно безразличен към тях. Повтаряме като за бавноразвиващи се едно и също: света, тялото, чувствата, усещанията, мислите, ума, съзнанието - всички те са пусти (какво означава това на теб няма смисъл да ти се обяснява, защото имаш твърд възглед, който ще умре заедно с теб). Будиста стъпил на Средния път не е в този свят, но не е и извън него - затова е напълно свободен (самбодхи, Нирвана). 

Между другото, в ранния будизъм самбодхи и Нирвана са слети в едно, това е освобождението от Самсара, разделят се в махаяна, за нейните си цели.

преди 12 часа, Реджеп Иведик написа:

Правилния възглед се формира от това, което ни се дава в опита, ежедневния, научния, мисловния и всякакъв друг опит.

И ся ко стана - съзнанието се формира от битието хахаххахахахаххахахах то не е само да си мислиш, че отричаш нещо Реджепе, а и да го разбираш, инак се получава те тъкмо това: мислиш, че го критикуваш, пък всъщност го потвърждаваш. Пред тези твои приказки Маркс просто би повдигнал рамене "че нали и аз това казвам". :Д

преди 22 минути, Śūnyatā написа:

Поредната бозичка, определено не си в час, затова не си и будист.

Средния път е разотъждествяването на будиста от всички явления, той става напълно безразличен към тях. Повтаряме като за бавноразвиващи се едно и също: света, тялото, чувствата, усещанията, мислите, ума, съзнанието - всички те са пусти (какво означава това на теб няма смисъл да ти се обяснява, защото имаш твърд възглед, който ще умре заедно с теб). Будиста стъпил на Средния път не е в този свят, но не е и извън него - затова е напълно свободен (самбодхи, Нирвана). 

Между другото, в ранния будизъм самбодхи и Нирвана са слети в едно, това е освобождението от Самсара, разделят се в махаяна, за нейните си цели.

И още хиляда пъти да повториш - все тая. Ама ти си повтаряй... по будистки.

Само Шината и Реджеп са в час тук. Аз само коментирам абсолютно безпристрастно. 

Добре вие какво искате? Да се съберете себеподобни и да препотвърждавате и преоткривате познатото,прегърнатото?И в реалния живот търсите себеподобни и общност защо?Защото с тях може да си ги говорите! Искате да се криете ли? На секта замирисва!

Друго мнение не се приема за нищо на света! Ма вие имате култ към личността Буда и Нагарджуна!

преди 5 часа, sound написа:

И ся ко стана - съзнанието се формира от битието хахаххахахахаххахахах то не е само да си мислиш, че отричаш нещо Реджепе, а и да го разбираш, инак се получава те тъкмо това: мислиш, че го критикуваш, пък всъщност го потвърждаваш. Пред тези твои приказки Маркс просто би повдигнал рамене "че нали и аз това казвам". :Д

Не ми е на нивото! Предупредих го че потъва!

Цитат

Повтаряме като за бавноразвиващи се едно и също: света, тялото, чувствата, усещанията, мислите, ума, съзнанието - всички те са пусти

Терминът ви е грешен! Не мога да те ядосам?Ако те погъделичкам?Съзнанието било пусто а избирателно отговаря?Его няма разбира се! Чиста илюзия!

Като си пуст защо ходиш на лекар?Какво да ти гледа?:D

За колесницата, дето като се разглобява и не се знае от кой момент нататък вече не е колесница.

Да вземем един прост стол. За мравката, той е огромен. За слона е малък. За човека е стол като стол. Какво е битието извън съзнанието. Какво е стола извън съзнанието на възприемащите го субекти. Нещо огромно ли е, нещо малко ли е или е стол като стол.

Ти знаеш как възприема една мравка стола или слона.Стола е изобретен съзнателно и му е дадено име! И си остава такъв каквото и да си мислиш.На стола не му е нужно да живее в нашето съзнание.Битието определя съзнанието.Виждаж го и знаеш че се нарича стол и си го възприел.И кат ти кажа стол се сещаш за ко иде реч.

Съзнание будистко да определя битието може в някакъв паралелен свят но той е вътре заключен в нечия глава.Съзнание да командва битие моля не сте магьосници!

Реджи да имаш право ако си го закъсал за пари може съзнанието да те подтикне и да започнеш да крадеш да си оправиш битието!:D

Ако е несъзнателно тогава.........дамс.

За мравката и слона съдя по себе си. Когато нещо е по голямо от мене, ми се вижда голямо. Когато нещо е по малко от мене, ми се вижда малко. И проектирам собствените си кусури върху мравката и слона.

Разбира се не съм чак такова дърво, че да знам, какво му е нужно на стола.

"Няма сигурност на този свят. Той е като горяща къща. Това не е място, където можеш да останеш задълго. Ужасният демон на непостоянството ще те връхлети след миг, независимо дали си богат или беден, стар или млад. Ако искаш да бъдеш като будите и дзен учителите, просто отвърни поглед от външните неща. Чистата светлина на твоя ум в момент на самоосъзнаване е същността на Буда, която живее в теб."

Линдзи Исюан

преди 3 часа, Реджеп Иведик написа:

"Няма сигурност на този свят. Той е като горяща къща. Това не е място, където можеш да останеш задълго. Ужасният демон на непостоянството ще те връхлети след миг, независимо дали си богат или беден, стар или млад. Ако искаш да бъдеш като будите и дзен учителите, просто отвърни поглед от външните неща. Чистата светлина на твоя ум в момент на самоосъзнаване е същността на Буда, която живее в теб."

Линдзи Исюан

Отправям предложение-молба:

цитиращия горното да обясни какво точно за него се съдържа в тия думи - особено изречения 4 и 5. Знае ли кой е автора на тия думи, кой е преводача им, кога и къде са казани, пред кого, какъв е бил техния повод, за да се изрекат. Откъде е взето, кога е написано и за какъв контекст от таргет е отправено... разни такива неща. Дали и как всички тия аспекти на информацията относно думите и автора им - имат значение и как се свързват помежду си.

Но ми е най-интересно - с какво цитиращия смята че вижда в тия думи от "своята истина" ? Или пък - какво утвърждава с думичките, за какво са в подкрепа - теза, смисъл, значение или пък... придават нещо като "тежест"... Благодаря предварително ако цитиращия откликне на молбата ми, защото за мен точно това би ми било повече от полза.

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

Реджеп, никакви обяснения няма да даваш на тоя. Да си гледа издуханите си глупости и да не се занимава с това. Ти отворен РЕМУСЕ, твоите астрални глупости, като си ги дрънкаш наляво на дясно, някой пита ли те кога си ги измислил, в контекста на какво, и т н. Не никой не му дреме за твоите астрални етажи и светове. Така че въобще не се опитвай да въвличаш Реджеп в тъпите ти полемики. И да се откажи да се опитваш да завързваш някакъв разговор, ти си изчерпан, издухан, изветрял. С теб никой нищо не може да каже или въобще да намери нещо общо, трябва и той да е АСТРАЛНО създание, от АСТРАЛНИЯ ти свят и етаж. Ама там ще си седиш сам, в астралната ти клетка която астрално сам си си изходил. И ще се мазниш на колегите ти тук, "СКЕП, МОХИ, БЯЛО СЕРЦЕ", това последното направо ме разби, ти до това ли прибягна, толкова ли вече ниско си паднал че, подмазване и говорене на глезени малки именца само и само да се подмазваш. Колко зряло, колко сериозно, ти си по дете от много други тук!

Редактирано от König (преглед на промените)

преди 11 часа, Реджеп Иведик написа:

Да вземем един прост стол. За мравката, той е огромен. За слона е малък. За човека е стол като стол. Какво е битието извън съзнанието. Какво е стола извън съзнанието на възприемащите го субекти. Нещо огромно ли е, нещо малко ли е или е стол като стол.

Смесваш съзнанието с разбирането. Самият стол е създаден от човека, в будно съзнание, използвайки разбирането, мисълта, опита си и т.н. Какво е столът извън съзнанието няма никакво значение. Съзнанието и формата са двете страни на една монета. Съзнанието се проявява чрез форма - винаги. Формата може да е конкретна или абстрактна (рупа или арупа), но винаги присъства.

преди 4 часа, Shiniasu написа:

Съзнанието и формата са двете страни на една монета. Съзнанието се проявява чрез форма - винаги. Формата може да е конкретна или абстрактна (рупа или арупа), но винаги присъства.

Разбирам желанието да се самообожествиш, като скепсис, мохини и много други, чрез елемента на съзнанието, но то също е обусловено - санкхата. Ти го смесваш с асанкхата и бъркаш или поне това твойто не е будизъм, а некъв друг шит, който се опитваш да наложиш на хора като Реджеп, които са на светлинни години пред теб като осъзнаване, но ти и това не сгряваш, помисли за пенсия...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.