Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

Забрави да добавиш, че пишеш от будистки манастир хахахаахааххахахаххах

• Отговори 16k
  • Прегледи 894,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 3 минути, sound написа:

Което ме сети - преди години гледах един филм за Миларепа, доколкото си спомням бе тибетска продукция и се очакваше продължение. Някой сеща ли се, за кой филм става въпрос и ако, да - дали втората част е готова?

Да. Филмът е този:

Не знам да има продължение. Мисля, че се отказаха... Аз някак не мога да си го представя, понеже продължението би трябвало да представя периода, в който Мила е практикувал и се е просветлил. Как да стане? Ще бъде някаква боза.

Толкова е трудно да се намерят качествени филми по темата. :/ Таях надежди за тази продукция - бе доста необичайна. Все пак мерси за информацията.

преди 36 минути, sound написа:

Толкова е трудно да се намерят качествени филми по темата. :/ Таях надежди за тази продукция - бе доста необичайна. Все пак мерси за информацията.

Има добри документални филми. Има един за Дилго Кхйенце Ринпоче, един за 16-я Кармапа, както и един за тибетските йоги. Можеш да ги откриеш в нета. В Колибка примерно.

За Кармапа –

За Дилго Кхйенце Ринпоче –

Редактирано от scepsis108 (преглед на промените)

преди 10 минути, scepsis108 написа:

Има добри документални филми. Има един за Дилго Кхйенце Ринпоче, един за 16-я Кармапа, както и един за тибетските йоги. Можеш да ги откриеш в нета. В Колибка примерно.

За Кармапа –

За Дилго Кхйенце Ринпоче –

Помня твой пост в който критикуваш гледането на филми и по принцип ползването на Интернет за образоване. Това сега полезно ли е или вредно?

преди 28 минути, König написа:

Помня твой пост в който критикуваш гледането на филми и по принцип ползването на Интернет за образоване. Това сега полезно ли е или вредно?

Работата е там, че аз пиша според усещането си за моментната ситуация. Това означава, че днес мога да кажа, че гледането на филми е полезно, а утре мога да кажа, че не е. Това се случва, понеже разговарям с различни хора, които имат различни нагласи и капацитет. И дори това е опростено, понеже техните нагласи, капацитет и настроения се променят постоянно. Затова се поражда впечатлението, че си противореча. Но аз казвам нещо на някого в точно определен момент и друго на друг в друг момент. Ако говорех едно и също на всеки, то щях да съм като магнетофон, който върти едно и също, понеже не се съобразява с аудиторията. Не знам дали това обяснение ти звучи разумно, но не мога в момента да го обясня по-ясно.

преди 5 часа, sound написа:

п.п. а инак можеш да изчакаш, ей сегичка да дойде Реджепа, да ти обади, как битието не определя съзнанието хахаххахахахаххаха

На Реджепа нито детската градина нито училището нито университета нито жена му ако има такава му е повлияла?

:D

преди 27 минути, scepsis108 написа:

но не мога в момента да го обясня по-ясно.

Може би едно рамо - основния коментар мисля, че е на Ньоген, но не съм сигурен.

Цитат

Веднъж в разговор с монасите Саншън казал:

"Когато идва.нов ученик, аз излизам, да, го посрещна без намерение да му помогна". Брат му, Синхуа, като чул тази забележка, казал: "Когато идва нов ученик, аз не винаги излизам да го посрещна, но ако все пак изляза, непременно ще му помогна".

Линджи, велик Майстор по Дзен от династията Тан, напусна този свят на 10 януари 867 г. Преди да умре той казал: "След като си отида не разрушавайте моя Дзен. Пазете го помежду си". Саншън, един от неговите ученици, попитал: "Че кой трябва да разруши твоя Дзен?" "Ако някой те попита, какво е Дзен, какво ще му кажеш?" - се заинтересовал Линджи. Саншън започнал да вика: "Хей!" Учителят бил доволен от отговора и отбелязал: "Кой би могъл да помисли, че моят Дзен ще бъде разрушен от това сляпо магаре?" След тези думи той умрял.

Будизмът използва негативни думи, за да изрази реалността. Това е единственият начин да се избегнат недоразуменията. Когато Линджи помолил да не се разрушава неговият Дзен, той постулирал своя Дзен двойнствено, затова Саншън се присъединил към неговия начин на изразяване. И все пак, когато Учителят пожелал с очите си да види как ще живее, Саншън нагледно му го показал, и монасите, които били там, станали свидетели на безсмъртието на своя любим Майстор. Последните думи на Линджи били негативно изразяване на похвала.

Дзен не е нещо, което може да бъде дадено наученика от Учителя. Вятърът може да загаси пламъка от свещта, но когато възникнат благоприятни условия, тя отново ще загори със същата светлина както и преди. Нима след това той няма да е все същия непрекъснат пламък? Саншън не бил единственият човек, който получил Дзена на Линджи, но той се оказал достатъчно храбър, за да го демонстрира пред Учителя си. И Дзенът станал негов.

Относно коана, знаем, че най-добрата помощ по Дзен е "да не се помага". Много секти от различни религии си поставят за цел да помагат на хората, без да разбират, че излишната помощ пречи на вътрешното израстване както на тези, на които се помага, така и на този, който помага. Както слънцето изпълва градината, така и Саншън посрещнал ученика без каквато и да било мисъл да му помага. Какво чудно разположение на духа на обичната добродетел!

Синхуа изразил своя Дзен позитивно без да противоречи на Дзена на Саншън, но поддържайки го от противоположна гледна точка. Положителността без отрицателност може да бъде опасна. Отрицателността без положителност води до вялост. Синхуа сигурно е искал да задържи поводите на контрола над "сляпото магаре", но аз казвам: "Тук, братле, внимавай за всяка своя крачка. Защото пред теб има пропаст!"

Генро:

Единият от братята казва "не", а другият "да". Така те продължават делото на баща си, като го усъвършенстват.

Жълтата река тече хиляди мили на север...

След това завива на изток и тече без прекъсване.

Не е важно какви завои прави тя,

нейните води са от извора в планината Кунлун

п.п. изгледал съм всички филми, които бяха изброени във форума на Калушев - но пък що да не изгледам пак някой от тях.

преди 6 часа, scepsis108 написа:

Ирония ли някаква? Ми, тогава цялата история за живота на принц Гаутама Сидхартха е един мит или легенда. В нея няма нищо, което да звучи достоверно от гледна точка на обичайното възприятие и това, което обичайно се наблюдава да се случва около нас. В историята за живота на Будата има далеч по-фантастично звучащи неща от тези, които са описани в намтарите на тибетските учители. Да не започвам да изброявам... ;)

И защо всичко се приема за истина и достоверно! Измислено от хора може да има и лъжи! Да всички хора там са били непорочни,честни,почтени по онова време а сега светът е станал лош дамс.Как отричаш Христос и с какво го доказа та приемаш Буда? Ами ако е същото? И защо трябва да се вярва и да се почитат неща преди новата ера и там някъде? Кое го налага?

А да, и обяснете кой кого е блокирал! Благодаря!

на 19 Февруари 2016 г. at 23:11, _Alex&Vanko_ написа:

От кого трябва да е написана книгата за да е свещенна и какво трябва да съдържа?

всеки случай не от тебе Хилядата акаунта и да не съдържа обиди като твоите тука

ПЕСЕН ЗА ДУХОВНАТА ПОЛЗА

Джецун Миларепа

Покланям се в нозете на преводача Марпа!
Ученици събрали се на това място,
чуйте тази песен с последните инструкции.
Чрез състраданието на Марпа от Южните Урви
старият отшелник Миларепа изпълни своята цел.

Всички вие, ученици и монаси,
ако се вслушате в думите ми,
ще постигнете в този живот
великата цел, която облагодетелства вас и другите
и така ще осъществите намерението на Будите от миналото и моето.
Всичко друго противоречи на вашите и на другите нужди
и на моите пожелания.

Без да бъдете водени от автентичен лама, който има приемственост,
каква е ползата да търсите посвещения?
Без вътрешно осъзнаване на Дхарма,
каква е ползата от заучаването на тантрите?
Каква е ползата от медитиране според инструкциите,
ако не изоставите светските цели?
Каква е ползата от ритуалите,
ако тялото, речта и ума ви не са в хармония с Дхарма?

Каква е ползата да медитирате върху търпението,
ако не понасяте обидата?
Каква е ползата от приношенията,
ако не победите привързаността и отвращението?
Каква е ползата да давате милостиня,
ако не изкорените егоизма си?
Каква е ползата да ръководите голям манастир,
ако не считате всички същества за свои родители?

Каква е ползата да строите ступи,
ако увереността не израсне в ума ви?
Каква е ползата да правите фигурки,
ако не можете да медитирате
през четирите части на деня?
Каква е ползата да отбелязвата смъртта ми,
ако не ме призовавате с истиннска отдаденост?
Каква е ползата да оплаквате смъртта ми,
ако не следвате инструкциите ми?
Каква е ползата да видите трупа ми,
ако не ме почитате, докато съм жив?

Без отвращение от самсара
и стремеж към освобождение,
каква е ползата от отричането?
Ако не се научим да обичаме другите повече от себе си,
каква полза има от размишленията?
Без изкореняване на невежеството и желаниията,
каква е ползата от следването на учител?
Каква е ползата от множество ученици,
ако те не се вслушат в думите ми?

Оставете всякакви безполезни действия –
те само ви вредят.
Отшелник, осъществил своята цел,
аз повече нямам нужда да се боря.

milarepa.jpg

преди 14 часа, haidukpikaso написа:

всеки случай не от тебе Хилядата акаунта и да не съдържа обиди като твоите тука

Някой трябва да го играе лошия.В дуален свят живееме, сори! Аз иначе гнусно да напсувам тибетски монах ще ми прости.А тук българи демонстриращи високомерие!

И хората не сме правени по калъп,различни сме.Тук ако се води дискусия тря се уважават събеседниците.

Цитат

Ако не се научим да обичаме другите повече от себе си,
каква полза има от размишленията?

Екстра и да приемаме хората такива каквито са!?

преди 15 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Екстра и да приемаме хората такива каквито са!?

Някой трябва да го узакони ли или как?

Току що, sound написа:

Някой трябва да го узакони ли или как?

Защо твоите приятели копие на тебе ли са?

И с твоите виждание и вярвания?

преди 1 минута, _Alex&Vanko_ написа:

...

Е питам те същото - това правило ли трябва да бъде, закон да се направи някакъв, да се впише в конституцията, независимо коя?

Тука трябва да поемеш по средния път и тогава си ценен  и важен.

Какъв закон,каква конституция това си е до характер.Стана ми ясно защо исляма е бил против будизма и мен ме дразнят някои работи!

Е в исляма пък трябва да поемеш по пътя на Аллаха - все същото и няма как да е по друг начин, докато мотива, който движи човека е да бъде ценен и важен.

Редактирано от sound (преглед на промените)

По принцип - да бъде както ще да бъде; ала де фактото, това е вече "по същество".

Кротък и смирен да се прави на надменен и високомерен.Каква трябва да е реакцията?

който движи човека е да бъде ценен и важен.

Колкото е възможно по- адекватна, а те това няма как да се напише на книга, щото адекватността е според ситуацията, пък ситуациите са неизброими и неизчерпаеми.

Скепсис се моли и извинява да не си изгуби учениците.Изчезва харизмата за преподаване на Дхарма.Аз съм коренно различен. Много ми е интересно да видя будист на живо и да взема да отида до Пожарната сигурно таз на Герена и да питам втора смяна кой е!

Konig предай нататък!

преди 2 часа, WhiteHart написа:

Той исляма е против всичко по принцип...

Сложно е, всъщност.

Ислямът не е някаква цялостна традиция, както не е такава и всяка друга. В христянството има православни, католици и протестанти. В будизма има последователи на Тхеравада, Дзен и Ваджраяна. В исляма има сунити, шиити, както и суфи. В индуизма има няколко класически школи (даршани), които тълкуват Ведите и Упанишадите по различен начин. И всякакви други течения има във всяка една от тези традиции. Има и всякакви ню-ейдж течения. И бедата е, че повечето от тях твърдят, че са носители на абсолютното знание.

Личното ми виждане е и поведението, което се опитвам да следвам е да не критикувам ничии възгледи и представи, ако не противоречат на това, което бих назовал "изначална доброта". Според моето схващане, загрижеността за другите е естествено отношение, което ни е присъщо. Това е основата на всяка искрена комуникация, която се основава на емпатия. Метафизичните и теологичните спорове са нещо вторично и маловажно в този контекст. Как мислите, колеги, бъркам ли в оценката си? Прекалено идеалистично ли съм настроен? ;)

Редактирано от scepsis108 (преглед на промените)

преди 51 минути, scepsis108 написа:

Прекалено идеалистично ли съм настроен? ;)

Кой знае - я кажи, имал ли си ситуация, в която да го нарека условно кандидат- самоубиец да се е обръщал към теб относно решението му и как си постъпвал?

преди 1 минута, sound написа:

Кой знае - я кажи, имал ли си ситуация, в която да го нарека условно кандидат- самоубиец да се е обръщал към теб относно решението му и как си постъпвал?

Не... имах едно гадже, което ме провокира като се овеси на един балкон. Бяхме тийнейджъри. Отнесе един шамар после. Но това не беше истинско намерение да се хвърли – просто бяхме шантави лапета. Това беше първия случай, когато ударих жена. Вторият беше пак с нея, когато изпадна в истерия при вида на едно змийче, когато се катерехме по едни скали, но беше с терапевтична цел, понеже ако не я бях плеснал, имаше вероятност да скочи от доста високо и да се утрепе на място...

Но с истински кандидат-самоубийци не съм си имал работа.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.