Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

125. Вие сте вашият собствен учител. Търсенето на учители не може да разпръсне вашите съмнения. Търсете истината самостоятелно - гледайте навътре, а не навън. Познаването на себе си е най-важното.

131.  Вашите съмнения относно учителя могат да ви помогнат. Вземете от учителя най-доброто, но следете за собствената си практика. За развитието на мъдростта, трябва да следите вие самите.

133. Учителите са тези, които ни насочват по Пътя. След лекцията на учителя всеки сам за себе си решава - да върви ли по Пътя и да практикува или не.

185. Буда ни е учил да отхвърляме всички неща, които нямат някаква реална вътрешна същност. Ако вие ги отхвърлите всичките, ще видите истината. Ако не - няма да я видите. Всичко е точно така. И когато мъдростта се събуди във вас, вие ще виждате Истината, накъдето и да гледате. Истината ще бъде единственото, което вие ще виждате.

Аджан Ча

Много правилно и разбирам напълно текста и смисъла, но сам без "показателя" не знам къде и как да търся. Учител може да ти бъде всеки по принцип, аз не държа на това да е Гуру или някаква свята личност. Просто човек който има опит в това пътуване и просто да ми покаже къде да търся и как. 

• Отговори 16k
  • Прегледи 894,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

Много правилно и разбирам напълно текста и смисъла, но сам без "показателя" не знам къде и как да търся. Учител може да ти бъде всеки по принцип, аз не държа на това да е Гуру или някаква свята личност. Просто човек който има опит в това пътуване и просто да ми покаже къде да търся и как. 

Моя подход е следният. Тъй като няма учител в България на който мога да се доверя(пробвал съм няколко), чета  лекции и учения които се разпространяват в книги или по електронен път(не живеем в каменната ера),осмислям и след това се опитвам да прилагам тези учения в живота си и най-важното - медитирам. Природата на емоциите е такава, че  избуяват и ставайки неконтролируеми ни пречат да виждаме Истината, тук на помощ идва медитацията и мъдростта която я следва. Разбира се всеки решава кое на най-добро за него, като трябва да се внимава за опасностите. Тайни учения и фантасмагории,преподавани срещу пари не са за мен, защото Истината не е неразбираема тайна, а нещо което можем да разберем тук и сега в рамките на нашите вътрешни и външни възприятия.

Моя подход е следният. Тъй като няма учител в България на който мога да се доверя(пробвал съм няколко), чета  лекции и учения които се разпространяват в книги или по електронен път(не живеем в каменната ера),осмислям и след това се опитвам да прилагам тези учения в живота си и най-важното - медитирам. Природата на емоциите е такава, че  избуяват и ставайки неконтролируеми ни пречат да виждаме Истината, тук на помощ идва медитацията и мъдростта която я следва. Разбира се всеки решава кое на най-добро за него, като трябва да се внимава за опасностите. Тайни учения и фантасмагории,преподавани срещу пари не са за мен, защото Истината не е неразбираема тайна, а нещо което можем да разберем тук и сега в рамките на нашите вътрешни и външни възприятия.

Много правилно, и аз това правя от няколко години вече. Опитвам се да се самообразовам на темата и да практикувам. Но идва време когато въпроси започват да изискват своя отговор. вътрешния свят на човека е една вселена и много лесно може да се загуби човек. А за тези учители който преподават едва ли не някаква тайни заклинания само и само да те използват (най често финансово) съм напълно съгласен, нещо толкова лесно и фундаментално го правят да изглежда невъзможно и объркано. Жалко че няма някой който да дава чисто знание и без ангажименти. 

Единствено остава нашият ум сам да опита да се освободи от невежеството. По трудна задача даже от  на самия Буда. :-) 

Дзен притча за характера

Веднъж един ученик се оплакал на дзен-майстора Банкей:

- Учителю, имам неконтролируем характер. Как да го поправя?

- Това е нещо много необичайно - казал Банкей - Позволи ми да го разгледам внимателно.

- Но аз не мога да го демонстрирам на момента! - отвърнал ученикът.

- А кога ще можеш да ми го покажеш? - попитал Банкей.

- Всичко се случва неочаквано - казал ученикът.

- В такъв случай - направил извод Банкей - това не може да е твоят характер. Ако това е твоят истински характер, щеше веднага да успееш да ми го демонстрираш. Когато си се родил, ти не си го имал и твоите родители не са ти го дали. Помисли над това.

Ученик Дзен пришел к Банкею и пожаловался:
"Учитель, у меня неуправляемый характер. Как мне можно исправит его?"
"Это У тебя что-то необычное, - ответил Банкей - Позволь мне взглянуть внимательнее."
"Но я не могу продемонстрировать его прямо сейчас" - ответил ученик.
"А когда же ты сможешь показать его?" - спросил Банкей.
"Все происходит неожиданно"- ответил ученик.
"В этом случае,- сделал вывод Банкей.- это не может быть твоим характером. Если бы это был твой истинный характер, ты бы сразу смог  бы продемонстрировать его мне. Когда ты родился, у тебя его не было, и твои родители не давали его тебе. Подумай об этом хорошенько".

Опитвам се да се самообразовам на темата и да практикувам. Но идва време когато въпроси започват да изискват своя отговор. вътрешния свят на човека е една вселена и много лесно може да се загуби човек.

Каква е тази вселена?По време на медитация ли я виждаш?

Единствено остава нашият ум сам да опита да се освободи от невежеството. По трудна задача даже от  на самия Буда. :-) 

Ние имаме учението на Буда все пак. А той се мъчил много... преди да открие Средният път.

Каква е тази вселена?По време на медитация ли я виждаш?

Ние имаме учението на Буда все пак. А той се мъчил много... преди да открие Средният път.

Под "вселена" имам предвид, че когато обърнеш погледът навътре, виждаш че това е нещо огромно. Всичко което трябва да се наблюдава и количеството на неща които се случват, без дори и осъзнавам, ме плаши понякога. И виждам че има много работа ако искам там аз да намеря спокойствието и мъдростта. Умът е много хитър и не се дава без "бой", вади илюзиите и заблудите като жокери от ръкава. Безкруполен е и никога не казва, стига, достатъчно. Така че това си е сериозна предизвикателство и процес, трябва да се прави правилно и контролирано. И напътсвията на друг човек с повече опит са много важни. А да не говорим колко е важна ролята на Учителя. Но това е на теория май само. :-)

Под "вселена" имам предвид, че когато обърнеш погледът навътре, виждаш че това е нещо огромно. Всичко което трябва да се наблюдава и количеството на неща които се случват, без дори и осъзнавам, ме плаши понякога. И виждам че има много работа ако искам там аз да намеря спокойствието и мъдростта. Умът е много хитър и не се дава без "бой", вади илюзиите и заблудите като жокери от ръкава. Безкруполен е и никога не казва, стига, достатъчно. Така че това си е сериозна предизвикателство и процес, трябва да се прави правилно и контролирано. И напътсвията на друг човек с повече опит са много важни. А да не говорим колко е важна ролята на Учителя. Но това е на теория май само. :-)

За съжаление не е само на теория, на практика си е точно така.

Ето напътствия на друг човек с опит, дори е Учител: http://gorskovreme.com/category/%D0%B0%D0%B4%D0%B6%D0%B0%D0%BD-%D1%87%D0%B0/

Ето напътствия на друг човек с опит, дори е Учител: http://gorskovreme.com/category/%D0%B0%D0%B4%D0%B6%D0%B0%D0%BD-%D1%87%D0%B0/

Благодаря ти, много подробен текст. ще имам нужда от време да го разгледам подробно. :-)

На 78 е човека...А ето нещо смешно и от мен,понеже все ме обвиняват тука,че не цитирам източници,когато отправям упреци към тибетския будизъм.Откъс от "Навлизане в Диаментения път" на Лама Оле Нидал, която имах нещастието да си купя от центъра на Карма Кагю(една от четирите основни школи на тибетския будизъм) в София преди 13-14 години,ама ето влезе в употреба.

"...Всичко върху него се беше превърнало в пепел освен снимката на Кармапа и малко ЛСД.Бяха ни го подарили,защото никой не знаеше колко е силен.В този духовен вакуум,една вечер взехме наркотика.Поне сега нещо щеше да се случи.Бяхме интерпретирали запазването на наркотика от огъня като знак,че трябва да го вземем,а особено се надявахме,че напрежението от вътрешната страна на телата ни ще се превърне в яснота.Наркотикът беше много силен,дори и за нас,и ни подейства страшно бързо.Оставихме телата си и се зареяхме наоколо,после се връщахме,излизахме отново и медитирахме върху текст от Падмасамбхава.На съмване,докато се любехме,се появи силово поле в ромбоидни форми и металически цветове и аз имах чувството,че искам Хана да забременее.."

Действието се развива на 103-та страница от 214,като преди тази са описани с особено умиление около 15 други такива случки с 6-7 различни видове наркотици.Интересен начин да въведеш българина в будизма,като се има в предвид че медитации се посещават от непълнолетни с разрешение на родителите,което не е много смешно,отплеснах се...

Не разполагам  със свободно време и най-вече с мотивация, за да продължавам да пиша в тази тема, но все пак не ми се ще да подминавам поредната опашата лъжа на колегата Шунята.

Както съм обяснявал многократно всички будистки школи следват Трипитака, която има три раздела – Виная, Сутра и Абидхарма. Виная-питака описва етичните правила или дисциплина. Тези правила се разделят на осем групи: (1) напълно посветени монаси (санскр. бхикшу, тиб. гелонг), (2) напълно посветени монахини (бхикшуни, гелонгма), (3) монахини (шиксамана, гелобма), (4) послушници (шраманера, гецюл), (5) послушнички (шраманерика, гецюлма), (6) миряни (упасака, гениен), (7) мирянки (упасика, гениенма) и (8) краткосрочни обети (упавасатха, ниенне) като соджонг-обетите, които се взимат всеки месец на новолуние и пълнолуние. Основата на всички обети са 5-те обета за индивидуално освобождение (пратимокша-обетите). Петият от тези обети е въздържане от алкохол, опиати, наркотици, халюциногени и прочие субстанции, които изменят съзнанието. Това се спазва и следва от практикуващите будисти от всички школи, т.е. и от тези, които следват тибетската традиция.

–––––––––––––––––––––––––––

Що се отнася до Оле Нидал, макар да имам резерви към стила му на преподаване и квалификацията му, то написаното от Шунята е клевета. Всеки, който е чел цитираната книга знае, че описаната случка е последния случай, в който той и Хана приемат наркотици. Това е преди да се заемат с редовна практика под ръководство на техните учители. Не само, че не приемат наркотици повече, но и Лама Оле става един от най-активните пропагандатори срещу наркотичната зависимост. Това е едно от условията, за да може човек да бъде негов ученик и да посещава неговите групи и центрове. Има такива в София, Варна и Русе и който иска да се убеди може да иде там и да се убеди лично дали учениците на Оле имат нещо общо с наркотиците.

––––––––––––––––––––––––––––

ПП Относно това защо няма квалифицирани учители у нас... Ще помоля Глади, когато намери време и ако има желание да разкаже за 8-те свободи и 10-те приемущества, които характеризират т.нар. "скъпоценен човешки живот".

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Не разполагам  със свободно време и най-вече с мотивация, за да продължавам да пиша в тази тема, но все пак не ми се ще да подминавам поредната опашата лъжа на колегата Шунята.

Както съм обяснявал многократно всички будистки школи следват Трипитака, която има три раздела – Виная, Сутра и Абидхарма. Виная-питака описва етичните правила или дисциплина. Тези правила се разделят на осем групи: (1) напълно посветени монаси (санскр. бхикшу, тиб. гелонг), (2) напълно посветени монахини (бхикшуни, гелонгма), (3) монахини (шиксамана, гелобма), (4) послушници (шраманера, гецюл), (5) послушнички (шраманерика, гецюлма), (6) миряни (упасака, гениен), (7) мирянки (упасика, гениенма) и (8) краткосрочни обети (упавасатха, ниенне) като соджонг-обетите, които се взимат всеки месец на новолуние и пълнолуние. Основата на всички обети са 5-те обета за индивидуално освобождение (пратимокша-обетите). Петият от тези обети е въздържане от алкохол, опиати, наркотици, халюциногени и прочие субстанции, които изменят съзнанието. Това се спазва и следва от практикуващите будисти от всички школи, т.е. и от тези, които следват тибетската традиция.

–––––––––––––––––––––––––––

Що се отнася до Оле Нидал, макар да имам резерви към стила му на преподаване и квалификацията му, то написаното от Шунята е клевета. Всеки, който е чел цитираната книга знае, че описаната случка е последния случай, в който той и Хана приемат наркотици. Това е преди да се заемат с редовна практика под ръководство на техните учители. Не само, че не приемат наркотици повече, но и Лама Оле става един от най-активните пропагандатори срещу наркотичната зависимост. Това е едно от условията, за да може човек да бъде негов ученик и да посещава неговите групи и центрове. Има такива в София, Варна и Русе и който иска да се убеди може да иде там и да се убеди лично дали учениците на Оле имат нещо общо с наркотиците.

––––––––––––––––––––––––––––

ПП Относно това защо няма квалифицирани учители у нас... Ще помоля Глади, когато намери време и ако има желание да разкаже за 8-те свободи и 10-те приемущества, които характеризират т.нар. "скъпоценен човешки живот".

Мерси полезна информация, много жалко че няма от кой да получим даже и основни настъвления. Какво да правим? 

Толкова ли няма кой да поеме тази отговорност? Какво ако самият Буда беше казал че няма време или мотивация?

Редактирано от einfachich (преглед на промените)

Лъжа и клевета не знам къде видя? Цитирах книгата и дадох коментар, че не е удачно да се дава на нови членове и деца да я четат, тъй като в половината книга се описват като приятни някои преживявания с различни наркотици смесени с "духовна" практика, а също и контрабанда на наркотици. Моето мнение е, че тази книга не е правилна мотивация за нов член с което могат не само да го отблъснат,но и да му навредят "неволно". Дали приемат наркотици в тези центрове нямам представа и не съм давал такава информация, но по света има доста случаи на използването им, въпреки че Буда е забранил.

"Във вълнуващата компания на спътници, пренасящи наркотици, и други авантюристично настроени приятели през тези години, ние успяхме да прекараме много време с най-висшите тибетски и бутански лами. Техният пример и изключително изкусни учения ни вдъхновяваха и след внимателно изследване, те ни избраха за свои партньори, способни да пренесат мощната им приемственост и медитации на запад..."

Сред превземането на Тибет от Китай, тибетския етнос е в последна битка преди пълното си заличаване и преминаване в забвение.Последния им шанс за съхранение е разпространение на културата им и се хващат като удавник за сламка. Лично мое мнение, нека никой не се вживява. Все пак нали търсим истината, като предлагаме различни гледни точки и факти. Но не правя компромиси когато забележа нередност, тъй като един компромис е опасен с това, че може да доведе до смъртта на цяла идея...

Лъжа и клевета не знам къде видя? Цитирах книгата и дадох коментар, че не е удачно да се дава на нови членове и деца да я четат, тъй като в половината книга се описват като приятни някои преживявания с различни наркотици смесени с "духовна" практика, а също и контрабанда на наркотици. Моето мнение е, че тази книга не е правилна мотивация за нов член с което могат не само да го отблъснат,но и да му навредят "неволно". Дали приемат наркотици в тези центрове нямам представа и не съм давал такава информация, но по света има доста случаи на използването им, въпреки че Буда е забранил.

"Във вълнуващата компания на спътници, пренасящи наркотици, и други авантюристично настроени приятели през тези години, ние успяхме да прекараме много време с най-висшите тибетски и бутански лами. Техният пример и изключително изкусни учения ни вдъхновяваха и след внимателно изследване, те ни избраха за свои партньори, способни да пренесат мощната им приемственост и медитации на запад..."

Сред превземането на Тибет от Китай, тибетския етнос е в последна битка преди пълното си заличаване и преминаване в забвение.Последния им шанс за съхранение е разпространение на културата им и се хващат като удавник за сламка. Лично мое мнение, нека никой не се вживява. Все пак нали търсим истината, като предлагаме различни гледни точки и факти. Но не правя компромиси когато забележа нередност, тъй като един компромис е опасен с това, че може да доведе до смъртта на цяла идея...

Това са предразсъдъци.

Има лява и дясна тантра. Едната е свързана с добродетелния път, а другата с "тъмната страна". И двата пътя водят до просветление, но тъмният е по-опасен, по-труден, но казват и по-бърз, защото осъзнаването и трансформацията могат да бъдат мълниеносни. Както и затъването. Кой път човек ще избере зависи от нагласите в съзнанието. От личен опит мога да твърдя, че сблъсъкът с тъмното в нас, дори неговото изживяване чрез изваждане от подсъзнанието и израстване-трансформиране, наистина е много добра практика. Но както казах и "опасна", поради риска от пристрастяване. По този път вървят малцина.

Това са предразсъдъци.

Има лява и дясна тантра. Едната е свързана с добродетелния път, а другата с "тъмната страна". И двата пътя водят до просветление, но тъмният е по-опасен, по-труден, но казват и по-бърз, защото осъзнаването и трансформацията могат да бъдат мълниеносни. Както и затъването. Кой път човек ще избере зависи от нагласите в съзнанието. От личен опит мога да твърдя, че сблъсъкът с тъмното в нас, дори неговото изживяване чрез изваждане от подсъзнанието и израстване-трансформиране, наистина е много добра практика. Но както казах и "опасна", поради риска от пристрастяване. По този път вървят малцина.

Съгласен съм, но ще се повторя, че не е хубаво деца да го четат, защото не са укрепнали и както сама казваш е "опасна".

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

Съгласен съм, но ще се повторя, че не е хубаво деца да го четат, защото не са укрепнали и както сама казваш е "опасна".

Лявата тантра, вама марга или http://en.wikipedia.org/wiki/Vamachara, в този й аспект е пътят на малцина, изключително големи индивидуалисти-смелчаги, защото е неортодоксална, екстремна практика. Има една книжка в тази връзка: Lords of the Left-Hand Path by Stephen Flowers, Ph.D. http://www.amazon.com/Lords-Left-Hand-Path-Forbidden-Practices/dp/1594774676

Добре аз имам един въпрос и дали ще има кой да ми отговори. Виждам че тук има хора който разбират от Будизъм или на мен така ми прилича защото не разбирам. Но имам впечатление от хора който са се занимавали с Ваджраяна Будизъм Джокчен и други много задълбочени и мистични учения че говорят за едва ли не някакви магически и мистериозни преживявания. Имат видения и задълбочени прозрения.

А от друга страна в много от това което съм чел за Будизъм чисто и просто става въпрос за вътрешна природа на човек, неговият ум и това как фунционира и няма нищо магическо и нищо извънземно. 

Кажете ми в какво да вярвам? 

Добре аз имам един въпрос и дали ще има кой да ми отговори. Виждам че тук има хора който разбират от Будизъм или на мен така ми прилича защото не разбирам. Но имам впечатление от хора който са се занимавали с Ваджраяна Будизъм Джокчен и други много задълбочени и мистични учения че говорят за едва ли не някакви магически и мистериозни преживявания. Имат видения и задълбочени прозрения.

А от друга страна в много от това което съм чел за Будизъм чисто и просто става въпрос за вътрешна природа на човек, неговият ум и това как фунционира и няма нищо магическо и нищо извънземно. 

Кажете ми в какво да вярвам? 

Ако вярваш в концепции свързани с Бог, Абсолют, карма, живот в отвъдното, прераждане и всякакви Висши сили, които правят "чудеса" или раздават справедливост, също на пророци и духовни учители, вървейки по техните стъпки...никога няма да стигнеш до себе си.

Ако вярваш в концепции свързани с Бог, Абсолют, карма, живот в отвъдното, прераждане и всякакви Висши сили, които правят "чудеса" или раздават справедливост, също на пророци и духовни учители, вървейки по техните стъпки...никога няма да стигнеш до себе си.

Значи да не им вярвам, особено на хора който говорят за невероятни преживявания по време на медитация, как направо са "изтрелвали" каквото и да значи това. Как усетили тази и тази вибрация с такава и онакава енергия, как учителят им се явява на съм и им предава учения. А да вярвам ли когато някой обещава да даде ново учение, не виждано досега? Получено едва ли не от извънземни Дарма учители, да вярвам ли на хора който се мислят за много големи и разбиращи умотани в арогантност и себелюбие? Да вярвам ли че извънземни са тук и под формата на различни Аватари ни преподават разни учения, от нови не чувани цикли досега?  Ако слушам вътрешния ми глас, той казва че всичко това са глупости и не е сериозно и това е голяма заблуда за да се държат ученици на "кайшка" и да се лесни за манипулация. 

Но нека бъдем честни, когато се огледаме наоколо какво виждаме? Само измамна и фалшива информация от всякакъв характер. Толкова много неистини изказани уж от "духовни" хора, толкова много измамни хора който са на този път и си мислят че правят нещо а всъщност даже не разбират Будизъм. А тя "истината" не може да бъде объркана, някак автоматично всеки Ум знае как да да я разпознае. 

Така че, кажете вие напредналите, на какво и на кой да вярвам?

В какво му предлагаш да вярва ?

Значи да не им вярвам, особено на хора който говорят за невероятни преживявания по време на медитация, как направо са "изтрелвали" каквото и да значи това. Как усетили тази и тази вибрация с такава и онакава енергия, как учителят им се явява на съм и им предава учения. А да вярвам ли когато някой обещава да даде ново учение, не виждано досега? Получено едва ли не от извънземни Дарма учители, да вярвам ли на хора който се мислят за много големи и разбиращи умотани в арогантност и себелюбие? Да вярвам ли че извънземни са тук и под формата на различни Аватари ни преподават разни учения, от нови не чувани цикли досега?  Ако слушам вътрешния ми глас, той казва че всичко това са глупости и не е сериозно и това е голяма заблуда за да се държат ученици на "кайшка" и да се лесни за манипулация. 

Но нека бъдем честни, когато се огледаме наоколо какво виждаме? Само измамна и фалшива информация от всякакъв характер. Толкова много неистини изказани уж от "духовни" хора, толкова много измамни хора който са на този път и си мислят че правят нещо а всъщност даже не разбират Будизъм. А тя "истината" не може да бъде объркана, някак автоматично всеки Ум знае как да да я разпознае. 

Чети историите за учителя Банкей. Когато дойде момент да започнеш да ги разбираш, значи си започнал да разбираш света. На мен признавам си чистосърдечно, ми отне много време докато ми просветне за какво става въпрос.

В какво му предлагаш да вярва ?

Чети историите за учителя Банкей. Когато дойде момент да започнеш да ги разбираш, значи си започнал да разбираш света. На мен признавам си чистосърдечно, ми отне много време докато ми просветне за какво става въпрос.

Благодаря, аз също харесвам да чета Дзен коани. Има много смисъл в тях въпреки че са много трудни за разбиране понякога. И като цяло Дзен методът е много директен и чист. :-)

Редактирано от einfachich (преглед на промените)

Благодаря, аз също харесвам да чета Дзен коани. Има много смисъл в тях въпреки че са много трудни за разбиране понякога. И като цяло Дзен методът е много директен и чист. :-)

Аз гледам на тях като на философски миниатюри.

Няма нужда да вярваш на хора.

Чети писанията, медитирай над тях, размишлявай сам. Чети тълкувания на признати учители, но сверявай с интерпретациите и на други.

В един момент ще започне на самия теб да ти "просветва". Като със задачите по математика, на които дълго време не успяваш да намериш решение, ако са по-сложни, но ако не се откажеш и продължиш да търсиш отговора на задачата, в един момент се "светваш" и ги решаваш. После се смееш на себе си как си могъл да бъдеш толкова глупав и да не виждаш колко, всъщност, е просто решението на задачата. А то вече е станало просто, тъй като си се "просветлил" със знание и умение лично ти, сам-самичък… А не си прочел отговора на задачата в края на сборника. В това е разликата - малка, уж, незначителна, но твърде важна, тъй като е лично преживяна и достигната. По този начин не се налага да вярваш на нещо външно на теб, непознато на теб, а вярваш и разчиташ на себе си.

Дзен е много интересен, нещо като древна квантова физика, сблъсквайки, създавайки и анихилирайки мисли. Може да е опит да се даде отговор на въпроса "Що е истина", а може и отговорът да е, че няма истина... Или тази истина да е недостъпна за нашия модел на мислене.

Медитирането над коани или притчи го възприемам още и като разглеждане на един и същ текст от много гледни точки. От колкото и страни да съм погледнал даден текст, фраза или дума, все излиза, че има и още. Нещо като в този линк. Естествено не е ясно, дали това са истинските действащи лица, но всъщност никога не е ясно, колко истина има в която и да е история.

http://oper.ru/news/read.php?t=1051601923

Няма нужда да вярваш на хора.

Чети писанията, медитирай над тях, размишлявай сам. Чети тълкувания на признати учители, но сверявай с интерпретациите и на други.

В един момент ще започне на самия теб да ти "просветва". Като със задачите по математика, на които дълго време не успяваш да намериш решение, ако са по-сложни, но ако не се откажеш и продължиш да търсиш отговора на задачата, в един момент се "светваш" и ги решаваш. После се смееш на себе си как си могъл да бъдеш толкова глупав и да не виждаш колко, всъщност, е просто решението на задачата. А то вече е станало просто, тъй като си се "просветлил" със знание и умение лично ти, сам-самичък… А не си прочел отговора на задачата в края на сборника. В това е разликата - малка, уж, незначителна, но твърде важна, тъй като е лично преживяна и достигната. По този начин не се налага да вярваш на нещо външно на теб, непознато на теб, а вярваш и разчиташ на себе си.

Благодаря много, това е един от добрите отговори който получих. То така си се случва и без това, когато нямаш друг избор. Какво ти остава друго, освен да се опитваш сам да преминаваш през личен опит с това. И съответно да изпиташ ефектът от това. Аз лично за мен си имам изградено мнение и отношение по този въпрос но когато чета из форумите и на някой хора писанията който имат претенции за Духовни постижения оставам със съвсем друго впечатление от това което аз изживявам. Като чили говорят за нещо съвсем непознато за мен, и затова питам в случай че има нещо което аз съм пропуснал и не съм разбрал в практиката си. Просто ми е интересно, :-)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.