Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да пишем правилно

Featured Replies

преди 4 минути, аm-аm написа:

Как е правилно да се напише ударението на кирилската буква а: а́ или а̀?

ами на моята клавиатура направих справка с цапнато с мокър парцал...ъ-ъ-ъ...тъй де, ударено и, а резултатът е "ѝ"

• Отговори 527
  • Прегледи 268,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Mistress Linda
    Mistress Linda

пунктУация

• Дефис се казва. В цялата тема.

• Trichocephalus
    Trichocephalus

ПО въпроса с пълния и празния член  :   Сутринта някой във Фейсбук беше постнал (цитирам дословно): „И сам война е войн“.  Отдолу никой не беше написал: „Моля?!“ В смисъл - войната е мъж и е сам, и е

преди 9 часа, аm-аm написа:

Как е правилно да се напише ударението на кирилската буква а: а́ или а̀?

В текстове на български език, е правилно да се използва диакритическият знак garve accent. Това е малка наклонена чертичка, чийто горен край се намира вляво спрямо долният и край. Unicode символът е U+0300 - Combining Grave Accent.

В отличие от българския език, на руски, белоруски, русински, украински и македонски, се използва диакритическият знак acute accent. Това е малка наклонена чертичка, чийто горен край се намира вдясно спрямо долният и край. Unicode символът е U+0301 - Combining Acute Accent.

На сръбски, хърватски и словенски се използват двата по-горни плюс още два диакритически знака.

Значи правилно е а̀. А какво ще рече, че а́ е:

преди 1 час, darkterminal написа:

В отличие от българския език

Май точно това е разликата. По един начин се пише, когато си го има, примерно при "пара", а по друг, когато се указва, примерно как е в "Словения".

Редактирано от аm-аm (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Моля за помощ!

Правилно ли е написано следното заглавие, публикувано днес (12.02.2018 г.),  в официална страница на българска държавна институция?

"СНЦ „МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА – ИСПЕРИХ“ С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА ОПИК 2014-2020” В ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПОДХОДА ВОМР ОБЯВЯВА ПРОЦЕДУРА ЗА ПОДБОР НА ПРОЕКТИ BG16RFOP002-2.019-МИГ ИСПЕРИХ, МЯРКА ОПИК1 „КАПАЦИТЕТ ЗА РАСТЕЖ НА МСП“ "

линк: http://opic.bg/news/snts-mestna-initsiativna-grupa-isperikh-s-finansovata-podkrepa-na-opik-2014-2020-v-izpblnenie-na-podkhoda-vomr-obyavyava-protsedura-za-podbor-na-proekti-bg16rfop002-2019-mig-isperikh-myarka-opik1-kapats

на 12.02.2018 г. в 20:38, mitkovsh написа:

Моля за помощ!

Правилно ли е написано следното заглавие, публикувано днес (12.02.2018 г.),  в официална страница на българска държавна институция?

"СНЦ „МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА – ИСПЕРИХ“ С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА ОПИК 2014-2020” В ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПОДХОДА ВОМР ОБЯВЯВА ПРОЦЕДУРА ЗА ПОДБОР НА ПРОЕКТИ BG16RFOP002-2.019-МИГ ИСПЕРИХ, МЯРКА ОПИК1 „КАПАЦИТЕТ ЗА РАСТЕЖ НА МСП“ "

линк: http://opic.bg/news/snts-mestna-initsiativna-grupa-isperikh-s-finansovata-podkrepa-na-opik-2014-2020-v-izpblnenie-na-podkhoda-vomr-obyavyava-protsedura-za-podbor-na-proekti-bg16rfop002-2019-mig-isperikh-myarka-opik1-kapats

изпуснали са няколко запетайки - след ".....Исперих",след ".....2020",след ВОМР.

Вие, добре се занимавате с ударения ,четички,запетаи, но младеЖта, си знае: ste se vidim li dove4era, ne moga ne me puskat, 6tasliv sim v jivota. Направо ми се доаква.

• 1 месец по-късно...
на 2/17/2018 в 16:48, balki65 написа:

Вие, добре се занимавате с ударения ,четички,запетаи, но младеЖта, си знае: ste se vidim li dove4era, ne moga ne me puskat, 6tasliv sim v jivota. Направо ми се доаква.

Неграмотността сред младите хора е потресаваща. :(

Заради все по-неграмотни студенти Югозападният университет въвежда часове по писмена култура

Чудя се, как попадат полуграмотни младежи във ВУЗ-овете, след като има кандидатстудентски изпит?

преди 2 часа, Мойра написа:

Заради все по-неграмотни студенти Югозападният университет въвежда часове по писмена култура

Чудя се, как попадат полуграмотни младежи във ВУЗ-овете, след като има кандидатстудентски изпит?

Не се чуди!!!

Преди няколко години, познато момче беше „прието“ във Варненския свободен университет, с уговорката - ще започне учебни занятия, ако ... си оправи двойката по български!!! От матурата!!!

преди 38 минути, jhoro написа:

... си оправи двойката по български!!! От матурата!!!

2-ката по български ли е или по литература ?
Щото на мен литературата ми последната грижа в живота.
Какво ми пука на мене кой драскач кво е писал преди десетилетия та да го изучавам ?

преди 28 минути, Белгиеца написа:

2-ката по български ли е или по литература ?
Щото на мен литературата ми последната грижа в живота.
Какво ми пука на мене кой драскач кво е писал преди десетилетия та да го изучавам ?

Тогава, наблегни на Българския език, то не е само да надраскаш две изречения, а има и препинателни знаци, които да са поставени на правилното място. Поне, заради заглавието на темата, и такова съкращение кво, ще обърнеш някои хора в гроба.

преди 7 часа, Мойра написа:

Понеже съм завършил ЮЗУ-то та мога да говоря от личен опит. Отивам на изпит през януари и срещам познат. Питам го какво прави - тръгнал да си плаща таксата за вече изминалия семестър, защото не му дават да се яви на изпит. Начинът на попадане е винаги един и същ - колкото повече студенти, толкова повече приходи от такси. За някой специалности има по N на брой класирания, докато запълнят бройките, а се сещате с какво ги запълват.

abv пощата предлага създаването на текстов подпис, който да се добавя след всяко писмо. Забелязвам, че то има следния вид:

Цитат

--------------------------------------

Еди кой си.

Еди какъв си

където пунктира се добавя автоматично. Не е ли правилно да напиша в писмото това:

Цитат

Поздрави,

Еди кой си

а след това да се добави този подпис:

Цитат

--------------------------------------

Еди какъв си

Китапът си е хубаво нещо , ама после празното не може да се скрие - кънти на кухо....:)

by_chechi, спести ми заядливите си подмятания. Спама е като рекламата, няма лоши, все е кяр за реципиента, ама аз искам да се науча. Написах как срещам да ми пишат. И ми пишат от министерствата, а не ти или други маймуни. И не разбирам защо. Когато съм учил тези неща, правилата бяха други. Сигурен съм, че не знаеш нито как е било, нито новите езикови реформи. Сега правилото е всичко да се плесне вляво. Никакви пунктири няма, нито линии. Но така го срещам в писмата, така пощата го добавя автоматично, и търся някаква логика.

на 3/29/2018 в 21:49, аm-аm написа:

by_chechi, спести ми заядливите си подмятания. Спама е като рекламата, няма лоши, все е кяр за реципиента, ама аз искам да се науча. Написах как срещам да ми пишат. И ми пишат от министерствата, а не ти или други маймуни. И не разбирам защо. Когато съм учил тези неща, правилата бяха други. Сигурен съм, че не знаеш нито как е било, нито новите езикови реформи. Сега правилото е всичко да се плесне вляво. Никакви пунктири няма, нито линии. Но така го срещам в писмата, така пощата го добавя автоматично, и търся някаква логика.

Учи граматика бре ! ........и проверявай в Гууглето за новости ! Сложно ли ти е ? Баси (нова езикова форма :lol6:) !:)

Проблемът ти се нарича Мързел и Невежество......може да продължиш с отсъствие на изградена Ценностна Система......:lol6:(в същност последното е съвсем сериозно)

на 29.3.2018 в 20:49, аm-аm написа:

Прочете ли , какво си написал, или чрез транслатор си направил превода. Ти искаш да се научиш, но когато са те учили не си го научил, намери учебник за четвърти клас и го прочети, там има пунктири, линии, даже кавички, смени си пощата, или напиши им да си сменят програмиста с по образован, че объркват хората с нови правила на писане, които не сме учили. И от кога са новите езикови реформи, в Държавен весник не намирам нищо, че с тези пун_ктур_ни линии нещо прекъсва, 

Защо цапате пейзажа двамцата? Езиковите реформи не следя лично, имаме си лингвисти, които го правят. Обаче какви пунктири, какви линии, за какво пишете, дето бъкел не разбирате?? Че вие сте видимо полуграмотни в постовете си, в които казвате, че владеете български език. Циганско потекло ли имате, балкито още в 4-ти клас ли е, че помни какво са му казали, не знам, обаче смърди на "уроци по балгарски".

на 4.4.2018 в 9:42, аm-аm написа:

Защо цапате пейзажа двамцата? Езиковите реформи не следя лично, имаме си лингвисти, които го правят. Обаче какви пунктири, какви линии, за какво пишете, дето бъкел не разбирате?? Че вие сте видимо полуграмотни в постовете си, в които казвате, че владеете български език. Циганско потекло ли имате, балкито още в 4-ти клас ли е, че помни какво са му казали, не знам, обаче смърди на "уроци по балгарски".

Че, не си прочел предния си пост, да видиш за пунктирите и линиите, кой какво е написал, майната му. Но темата е, как да пишем правилно, нали, затова ще те подсетя, че български език, се пише с главна буква Б. В четвърти клас го учих, сега съм пети. 

преди 11 минути, balki65 написа:

....ще те подсетя, че български език, се пише с главна буква Б. В четвърти клас го учих, сега съм пети. 

Стига се излага бе човек. Кажи на учителите си по БЕЛ, че са сторили голям грях да те пуснат в пети клас. Учебните дисциплини се пишат с малки букви, вкл. "български език". Как не те е срам да пишеш в темата и да даваш акъл, като всичко написано от теб, което имах злощастието да чета, в заблудата, че ще получа помощ, е бъкано с правописни грешки.

• 5 месеца по-късно...

Изчетох всичките страници с огромен интерес и, смятам че научих доста за милия ни език. Явно се оказва, чедоста от по - възрастните във форума са били студенти, или на майка ми, или на баща ми... може би и на Пашов, Елевтеров, Брезински . Изпълни ме с позитивизъм. За моя жалост,  не мога да се похваля с изключителни знания и речник .

• 2 седмици по-късно...
на 21.09.2018 г. в 11:32, Stefan Caromov написа:

Изчетох всичките страници с огромен интерес и, смятам че научих доста за милия ни език. Явно се оказва, чедоста от по - възрастните във форума са били студенти, или на майка ми, или на баща ми... може би и на Пашов, Елевтеров, Брезински . Изпълни ме с позитивизъм. За моя жалост,  не мога да се похваля с изключителни знания и речник .

Надявам се това да е казано иронично.

• 1 година по-късно...

Възмутена учителка наскоро сподели, че се дразни от това "ме-кане" да отидеМЕ, да видиМЕ и пр. вместо да отидем, да видим и т.н.. Обясних й, че в шопско 1 л.ед. ч. бъд. вр. е "че отидем", "че видим" и заради това 1 л. мн. ч. става "че отидеме", "че видиме".
На добър път на подражателите на чистия и свят шопски правоговор! 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.