Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за....../

Featured Replies

преди 12 минути, laplandetza написа:

Нали уж нямало прераждане, а пък <душите> били зависими от делата на други души- нероднински преди тях. .............. сега според Буда след земния живот  <душата> имали сценарий за нея пак на Земята или Земната Роля Приключва?

Това го пише Шунята. Питай него.

преди 15 часа, Śūnyatā написа:

Идеята за прераждането е мем, който е привнесен в будизма от индуизма с цел по-широко разпространение на будистките идеи. По онези времена по-голяма част от населението на Индия е вярвало в прераждането и че има награди и наказания в следващите животи, в зависимост от постъпките в настоящия.

А защо твоята представа да не е "мем"? Значи милиарди в течение на столетия са се заблуждавали, но пък ти вече си чул за "мем"-овете и знаеш истината. Не само това, но излиза, че Буда е лъжец, само и само с идеята за по-широко разпространение на будистките идеи. Но след като прераждането според теб не е будистка идея, то тогава не се ли получава противоречие? Разпространяват се небудистки идеи за да се разпространят по-добре будистките идеи. Добре ли си го обмислил?

• Отговори 10,1k
  • Прегледи 518,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• А, като започнат да пускат само ваксинирани да пишат и в раздела за мистика и езотерика, проблемът ще се оправи. Тогава ще си все сред нормални хора. Иначе няма да мирясаш, докато не изгониш и не опра

• Śūnyatā
    Śūnyatā

Ако можете поне малко да осъзнаете емоциите си в момента на тяхното възникване, вие ограничавате тяхната активност и те стават подобни на тийнейджъри, които са под надзора на бдителен възпитател. Вие

• Реджеп Иведик
    Реджеп Иведик

Добре дошла ! Къде беше като те нямаше ?

Публикувани изображения

• Автор

Много хора вярват, че в това тяло, когато то умре, остава нещо, което се преражда в друго тяло. Това е вярване, което се е появило в ерата на Упанишадите и е било възприето от много различни религии. Това вярване е широко разпространено, но не е будистко. Това не е будисткото учение.

Най-фундаменталният принцип в будизма е, че в това, което наричаме "човек", няма човек. Просто използваме думата, но няма човек тук. Така че да се каже, че този човек отива и се преражда, е напълно погрешно. Тук няма човек, така че няма какво да отиде и да се прероди. Има раждане тук, има раждане там; но това е съвсем различен човек. Не е този човек, който се преражда отново и отново, или това "аз", което се преражда. Тук няма "аз", няма "душа", която да отиде и да се прероди втори път. Има просто раждане, раждане, раждане и раждане навсякъде, от всякакви различни неща.

Така можем да кажем, че тялото, физическото раждане, това тяло се ражда, след това умира и друго тяло се ражда и умира. Но първото тяло не е "аз", така че няма други тела, които да се появят по-късно, не са прераждане на "аз", защото първото тяло не е включвало "аз".

Или психическото прераждане, за което говорим. Умът, в който се ражда "аз", "аз"-концепцията се ражда веднъж, след това избледнява. И тогава друга "аз"-концепция се ражда в различен ум. Този ум, където се случва едната "аз"-концепция, а след това следващият ум, дори ако се случат в много бърза последователност, е различен ум. Това не е същият ум. Това не е едно и също нещо, което се преражда.

Може да има някои сходства, които ни объркват, но това е различно нещо, което се случва. Не е прераждане. Има просто раждане, психическо раждане, психическо раждане, психическо раждане, понякога в бърза последователност; но различни раждания, различни умове.

И аятаните, тези сетивни функции, всеки път когато функцията на окото спира и след това стартира отново; това вече е различно око. Виждате ли как само физическото око, от една функция към друга, не е същото око, нито същото ухо, нито същата нервна система, нито същия мозък? Всичко се променя непрестанно, така че не е същото. Тези функции се случват многократно, но никога не е същото око, ухо, нос, език, тяло или ум, които изпълняват функцията. Но когато трябва да говорим за това, е много трудно да се обясни.

Независимо дали става дума за физическо раждане, психическо раждане чрез привързване, или просто за раждането на сетивното преживяване или сетивната активност, функцията винаги е изцяло нова. Това просто е раждане. Не е нещо, което се повтаря. Няма повтарящо се нещо, нито физически, нито психически, нито в сетивната активност. Само раждане, раждане, раждане, раждане!

Ето защо казваме, че в будизма няма прераждане, а само раждане. Основното учение на будизма е не-аз. Можем да кажем, не-човек, не-душа, каквото и да е, не-его; и така, как може да има нещо, което се преражда? Няма какво да се преражда. Има само раждане.

За съжаление, на едно място имало глупав монах, който обикалял, казвайки, че Буда учи, че viññāṇa се преражда. Viññāṇa обикновено означава сетивното съзнание, което възниква през очите, ушите, носа, езика, тялото и ума; но по онова време много индуси вярвали, че viññāṇa е вид дух, който се преражда. Този човек обикалял и казвал, че viññāṇa се преражда, отива и се преражда в някакво друго тяло. А Буда много ясно казал: "Това е погрешно. Никога не казвай такова нещо. Това няма нищо общо с моето учение, абсолютно нищо. Разваляш цялата работа." Viññāṇa не отива и не се преражда. Сетивното съзнание не отива и не се преражда. И ако мислите за viññāṇa като за дух, това със сигурност е извън учението.

Въпреки това, това е много ясно в писанията. Но също така, ако някой чете някои от текстовете, ще срещне препратки в много обикновен език, които казват, че "Този човек отиде и се прероди там". Така че има такива неща, тези препратки в писанията и така, разбира се, имаме хора, които спорят за това нещо през цялото време.

И така, както казахме по-рано, не е нужно да вярвате, а да откриете сами кое е истина. Според нашето разбиране най-фундаменталното учение на будизма е учението за не-аз. Буда се връща към това отново и отново. Но ако искате да придадете по-голямо значение на някои от тези препратки, на нещо като прераждането, можете да го направите. Но наистина важното е да изследвате и да откриете кое е правилно, да откриете сами кое е правилно. Просто чрез цитиране на писанията не можем да ви докажем нищо.

Anatta and Rebirth

BUDDHADASA BHIKKHU

преди 6 минути, Śūnyatā написа:

... Но наистина важното е да изследвате и да откриете кое е правилно, да откриете сами кое е правилно. Просто чрез цитиране на писанията не можем да ви докажем нищо.

Anatta and Rebirth

BUDDHADASA BHIKKHU

Така ми харесва..............щом е така, значи аз задавам Правилата..............................ами ето, аз съм будист и съм Задал Законите........... Няма Бог, като от приказките, няма абсолют и имам Природен Лиценз да <Убивам>, без небесни или дълбокоземни последствия.

преди 16 минути, laplandetza написа:

Така ми харесва..............щом е така, значи аз задавам Правилата..............................ами ето, аз съм будист и съм Задал Законите........... Няма Бог, като от приказките, няма абсолют и имам Природен Лиценз да <Убивам>, без небесни или дълбокоземни последствия.

Това в което вярва той, няма нищо общо с учението на Буда и Будизма.

преди 24 минути, Śūnyatā написа:

Много хора вярват, че в това тяло, когато то умре, остава нещо, което се преражда в друго тяло. Това е вярване, което се е появило в ерата на Упанишадите и е било възприето от много различни религии. Това вярване е широко разпространено, но не е будистко. Това не е будисткото учение.

Най-фундаменталният принцип в будизма е, че в това, което наричаме "човек", няма човек. Просто използваме думата, но няма човек тук. Така че да се каже, че този човек отива и се преражда, е напълно погрешно. Тук няма човек, така че няма какво да отиде и да се прероди. Има раждане тук, има раждане там; но това е съвсем различен човек. Не е този човек, който се преражда отново и отново, или това "аз", което се преражда. Тук няма "аз", няма "душа", която да отиде и да се прероди втори път. Има просто раждане, раждане, раждане и раждане навсякъде, от всякакви различни неща.

Така можем да кажем, че тялото, физическото раждане, това тяло се ражда, след това умира и друго тяло се ражда и умира. Но първото тяло не е "аз", така че няма други тела, които да се появят по-късно, не са прераждане на "аз", защото първото тяло не е включвало "аз".

Или психическото прераждане, за което говорим. Умът, в който се ражда "аз", "аз"-концепцията се ражда веднъж, след това избледнява. И тогава друга "аз"-концепция се ражда в различен ум. Този ум, където се случва едната "аз"-концепция, а след това следващият ум, дори ако се случат в много бърза последователност, е различен ум. Това не е същият ум. Това не е едно и също нещо, което се преражда.

Може да има някои сходства, които ни объркват, но това е различно нещо, което се случва. Не е прераждане. Има просто раждане, психическо раждане, психическо раждане, психическо раждане, понякога в бърза последователност; но различни раждания, различни умове.

И аятаните, тези сетивни функции, всеки път когато функцията на окото спира и след това стартира отново; това вече е различно око. Виждате ли как само физическото око, от една функция към друга, не е същото око, нито същото ухо, нито същата нервна система, нито същия мозък? Всичко се променя непрестанно, така че не е същото. Тези функции се случват многократно, но никога не е същото око, ухо, нос, език, тяло или ум, които изпълняват функцията. Но когато трябва да говорим за това, е много трудно да се обясни.

Независимо дали става дума за физическо раждане, психическо раждане чрез привързване, или просто за раждането на сетивното преживяване или сетивната активност, функцията винаги е изцяло нова. Това просто е раждане. Не е нещо, което се повтаря. Няма повтарящо се нещо, нито физически, нито психически, нито в сетивната активност. Само раждане, раждане, раждане, раждане!

Ето защо казваме, че в будизма няма прераждане, а само раждане. Основното учение на будизма е не-аз. Можем да кажем, не-човек, не-душа, каквото и да е, не-его; и така, как може да има нещо, което се преражда? Няма какво да се преражда. Има само раждане.

За съжаление, на едно място имало глупав монах, който обикалял, казвайки, че Буда учи, че viññāṇa се преражда. Viññāṇa обикновено означава сетивното съзнание, което възниква през очите, ушите, носа, езика, тялото и ума; но по онова време много индуси вярвали, че viññāṇa е вид дух, който се преражда. Този човек обикалял и казвал, че viññāṇa се преражда, отива и се преражда в някакво друго тяло. А Буда много ясно казал: "Това е погрешно. Никога не казвай такова нещо. Това няма нищо общо с моето учение, абсолютно нищо. Разваляш цялата работа." Viññāṇa не отива и не се преражда. Сетивното съзнание не отива и не се преражда. И ако мислите за viññāṇa като за дух, това със сигурност е извън учението.

Въпреки това, това е много ясно в писанията. Но също така, ако някой чете някои от текстовете, ще срещне препратки в много обикновен език, които казват, че "Този човек отиде и се прероди там". Така че има такива неща, тези препратки в писанията и така, разбира се, имаме хора, които спорят за това нещо през цялото време.

И така, както казахме по-рано, не е нужно да вярвате, а да откриете сами кое е истина. Според нашето разбиране най-фундаменталното учение на будизма е учението за не-аз. Буда се връща към това отново и отново. Но ако искате да придадете по-голямо значение на някои от тези препратки, на нещо като прераждането, можете да го направите. Но наистина важното е да изследвате и да откриете кое е правилно, да откриете сами кое е правилно. Просто чрез цитиране на писанията не можем да ви докажем нищо.

Anatta and Rebirth

BUDDHADASA BHIKKHU

Пак се връщаме на това, че Буда лъже, а Будадаса казва истината. Буда не е будист, а Будадаса е. Разбира се в текста е обвинен някакъв монах, че е изопачил учението на Буда. ... Но пък в крайна сметка човек сам трябва да се научи да различава лъжците. 

преди 5 минути, _Aumi_ написа:

Това в което вярва той, няма нищо общо с учението на Буда и Будизма.

Имам обосновани съмнения, че никой не зане Какво е учението на Буда , и Будизъм , както при много други <учения> и световни и локални религии е сделан от монасите Нагласйофф и Натъкменко-слава украйне !😀

преди 4 минути, laplandetza написа:

Имам обосновани съмнения, че никой не зане Какво е учението на Буда , и Будизъм , както при много други <учения> и световни и локални религии е сделан от монасите Нагласйофф и Натъкменко-слава украйне !😀

Съмненията ти не са обосновани. Въпросните монаси в много от случаите самите те са постигнали просветление. А и какво значение има съмнението ти, ако нямаш намерение да живееш според будистките идеи? Ако пък имаш такова намерение, просто ще ги последваш и сам ще провериш истинността им. Време имаш достатъчно. Ти (и всеки друг непросветлен, и аз включително), така и така не ги разбираме напълно. А това може да стане само с практиката, с опита, при които умът в някои свои аспекти латентни в обикновения човек се развива; тялото и сетивата се пречистват и стават по-фини; знанията и разбирането нарастват и човек постепенно започва да осъзнава невъзможни за останалите неща.

преди 3 минути, Just a Stranger написа:

Съмненията ти не са обосновани. Въпросните монаси в много от случаите самите те са постигнали просветление. А и какво значение има съмнението ти, ако нямаш намерение да живееш според будистките идеи? Ако пък имаш такова намерение, просто ще ги последваш и сам ще провериш истинността им. Време имаш достатъчно. Ти (и всеки друг непросветлен, и аз включително), така и така не ги разбираме напълно. А това може да стане само с практиката, с опита, при които умът в някои свои аспекти латентни в обикновения човек се развива; тялото и сетивата се пречистват и стават по-фини; знанията и разбирането нарастват и човек постепенно започва да осъзнава невъзможни за останалите неща.

Няма практика без да имаме Теорията, нямаме Идеологията на БудизЪма, за какво се бори, каква е Картината?

Никой не е сигурен какво е говорил Буда и какви са идеите на Буда, тогава изобщо за какво учение говорим?, не е учението на Буда. Някакви други учители са оставили своите си идеи и следи, тогава трябва да казваме Учението на Последователите на Буда, което не е будизъм с основните насоки на Буда.

Щом аз или Не Аз ще решава, тогава НеАза казва , че имам лиценз за всичко и съм Идеалното Дружество с Неограничена Безотговорност, което всъщност съм независимо кои и колко богове, учения и религии ще раздвижват въздуха по земните и космически кълбета.

преди 1 минута, Just a Stranger написа:

Съмненията ти не са обосновани. Въпросните монаси в много от случаите самите те са постигнали просветление.

И как може да се докаже, че са постигнали просветление като за всеки просветлението идва в различна форма? Някой може да си мисли, че еманира и стига до просветление на всеки 10, 5 че даже и по малко минути. Виждайки понякога какво изписвате тук във всеки отделен пост в такава честота точно така ми се струва.

преди 1 минута, Just a Stranger написа:

А и какво значение има съмнението ти, ако нямаш намерение да живееш според будистките идеи? Ако пък имаш такова намерение, просто ще ги последваш и сам ще провериш истинността им. Време имаш достатъчно. Ти (и всеки друг непросветлен, и аз включително), така и така не ги разбираме напълно. А това може да стане само с практиката, с опита, при които умът в някои свои аспекти латентни в обикновения човек се развива; тялото и сетивата се пречистват и стават по-фини; знанията и разбирането нарастват и човек постепенно започва да осъзнава невъзможни за останалите неща.

Ти според будистките иде ли живееш? И какво значи този булшит, че тялото и сетивата се пречистват и стават по-фини? Тялото като остарява нищо не може да спре и затъпяването на сетивата и бавния, но сигурен марш към неизбежното. И като казваш "знанията и разбирането нарастват и човек постепенно започва да осъзнава невъзможни за останалите неща", кои тези невъзможни за осъзнаване от другите хора неща? Какво толкова ти ще осъзнаеш като медитираш и нищо не ти се случва с часове освен че ще си повредиш тялото от кривата поза Лотос? Очевидно хората свързват мъченията и изпитанията с някакво просветление като механизъм за справяне и вярват в това толкова силно, че си причиняват болка от тъпотия и похабена мисловна енергия в това да не мислиш за нищо докато дори не си и почиваш, а си под напрежение от стойката и концентрацията. По-добре някакви психиделици да кълвеш от колкото да заставаш в шантави пози и да се храниш със светлина или мрак. Поне ако го правиш на слънце ще генерираш витамин Д, ако го правиш в някой манастир в студена стая, не знам какво получаваш освен това, че си хабиш енергията в търнесе на просветление, което няма да дойде в студената стая. Поне тези техники да бяха някакъв мускулен релаксант, да се унесеш и да заспиш и да събереш енергия. Сънищата са най-приятното нещо, което може да имаме като натурално удоволствие, а не нещо предизвикано на сила с монашеска дисциплина и медитация.

преди 2 минути, laplandetza написа:

Няма практика без да имаме Теорията, нямаме Идеологията на БудизЪма, за какво се бори, каква е Картината?

Има теория. Запознай се. Но тя върви с практиката. И тук нямам предвид само медитация и някакви упражнения, а да заживееш според съответните идеи.

преди 2 минути, Гражданин написа:

И как може да се докаже, че са постигнали просветление като за всеки просветлението идва в различна форма?

Ще го разбереш. Какво има да се доказва ако животът според съответните идеи ти носи удовлетворение и виждаш ясво пътя на развитие пред себе си?

преди 4 минути, Just a Stranger написа:

Ще го разбереш. Какво има да се доказва ако животът според съответните идеи ти носи удовлетворение и виждаш ясво пътя на развитие пред себе си?

Кажи ти в какво се просвети и как? Всеки има история за своето просветление. Ако нямаш такава просто нямаш. Любопитно ми е, не се крий от този въпрос.

преди 7 минути, Just a Stranger написа:

Има теория. Запознай се. Но тя върви с практиката. И тук нямам предвид само медитация и някакви упражнения, а да заживееш според съответните идеи.

Ние На знаем Какви са Идеите на Буда. Знаем някакви идеи на някакви хора, които не са Буда. 

Ако според Буда няма Нищо след биологичната смърт, няма прераждане .............. мен не ме очаква Нищо Отвъд. Тогава за къфф ми е да си поставям ограничения, мен ми се пие,яде, е-е , краде от богатите, убива лошите  изедници,  и т.н.т  Живота е Само Един, защо да се скопявам заради некви задръстеняци !?

• Автор
преди 5 минути, laplandetza написа:

... краде от богатите, убива лошите  изедници,  и т.н.т  Живота е Само Един, защо да се скопявам заради некви задръстеняци !?

Защото омразата поражда омраза. Омразата се прекратява с отсъствие на омраза. Докато има такива като теб, ще има кражби, убийства, лоши изедници и задръстеняци.

преди 6 минути, Śūnyatā написа:

Защото омразата поражда омраза. Омразата се прекратява с отсъствие на омраза. Докато има такива като теб, ще има кражби, убийства, лоши изедници и задръстеняци.

Какво ми дреме, Живота е Само един, няма прераждане, боли мъ фара за съдбата на глупците, робите и шепата вампиролаци , които ги опъват, доят, смучат, дерат........... да вървят на........................Х-й !🙂

преди 7 минути, Гражданин написа:

Кажи ти в какво се просвети и как? Всеки има история за своето просветление. Ако нямаш такава просто нямаш. Любопитно ми е, не се крий от този въпрос.

И какво ако ти кажа? Още повече, че не съм се обявявал за просветлен. Точно обратното. Разбирам, че може и да ти е любопитно, но очакваш невъзможното от мен. Тук можем да си говорим за идеи и възгледи, но не за опитност. Ти най-малкото не осъзнаваш, че ти си този, който трябва да разкрие своя опит в будизма (или друго учение). Това е защото моят опит, въпреки че не съм учител в тази област е по-голям и аз мога да разбера къде се намираш по пътя и какво точно да споделя. Това би показало и че имаш стремеж и желание да се учиш. 

преди 5 минути, Just a Stranger написа:

И какво ако ти кажа? Още повече, че не съм се обявявал за просветлен. Точно обратното. Разбирам, че може и да ти е любопитно, но очакваш невъзможното от мен. Тук можем да си говорим за идеи и възгледи, но не за опитност. Ти най-малкото не осъзнаваш, че ти си този, който трябва да разкрие своя опит в будизма (или друго учение). Това е защото моят опит, въпреки че не съм учител в тази област е по-голям и аз мога да разбера къде се намираш по пътя и какво точно да споделя. Това би показало и че имаш стремеж и желание да се учиш. 

Какъв опит. Нали едни от последователите на Буда , просветлени и осветени, те твърдят че НеАза, т. е. <аз> мога и трябва сам да определям пътя, правилата........................ еми аз ги Определих за 15 секунди, ето ми го опита  Има само едно правило и то е Всичко ми е Разрешено, каквото и да е и каквото и да направя, Без Ограничения. От тук моя опит на Неаза е Целият ми Живот до този момент Готово Просветлих се !

преди 49 минути, laplandetza написа:

Има теория, и тя се нарича Пали Канон. Това е цяла библиотека събирана в продължение на векове от устни предания с будистки текстове както от Буда Шакямуни, така и от други буди. За да се прочете и изучи целият канон, са нужни няколко живота.

Една от основните сутри на Буда с която той получава Просветление е Dhammacakkappavattana Sutta, или Сутрата за задвижване колелото на Дамма или Първата проповед

• Свързани беседи за истините

56.11. Задвижване на Колелото на Дамма

Така съм чувал . Веднъж Благословеният живееше в Баранаси в парка на елените в Исипатана. Там Благословеният се обърна към монасите от групата от петима така:

„Бхикшу, тези две крайности не трябва да бъдат следвани от човек, който е останал без дом. Какви две? Преследването на чувствено щастие в чувствени удоволствия, което е ниско, вулгарно, начинът на светските хора, неблагородно, безполезно; и стремежът към самоумъртвяване, което е болезнено, неблагородно, безполезно. Без да се отклонява към нито една от тези крайности, Татхагата се е пробудил за средния път, който поражда визия, който поражда знание, което води до мир, до директно знание, до просветление, до Нибана.

„И какъв е, монаси, този среден път, пробуден от Татхагата, който поражда видение... което води до Ниббана? Това е този Благороден осморен път; това е правилен възглед, правилно намерение, правилна реч, правилно действие, правилно препитание, правилно усилие, правилно внимание, правилна концентрация. Това, монаси, е онзи среден път, пробуден от Татхагата, който поражда визия, който поражда знание, който води до мир, до директно знание, до просветление, до Ниббана.

Ето това, монаси, е благородната истина за страданието: раждането е страдание, остаряването е страдание, болестта е страдание, смъртта е страдание; съюзът с това, което не харесва, е страдание; отделянето от това, което е приятно, е страдание; да не получиш това, което искаш, е страдание; накратко, петте агрегата, подлежащи на прилепване, страдат.

„Ето това, монаси, е благородната истина за произхода на страданието: това е копнежът, който води до обновено съществуване, придружено от наслада и похот, търсене на наслада тук и там; това е жажда за чувствени удоволствия, жажда за съществуване, жажда за унищожение.

„Ето това, монаси, е благородната истина за прекратяването на страданието: това е безкрайното изчезване и прекратяване на същото това желание, отказването и отказването от него, свобода от него, неразчитане на него.

„Ето това, монаси, е благородната истина за пътя, водещ до прекратяване на страданието: това е този Благороден осморен път; това е правилен поглед... правилна концентрация.

„„Това е благородната истина за страданието“: така, монаси, по отношение на неща, нечувани преди, в мен се появиха видение, знание, мъдрост, истинско знание и светлина.

„„Тази благородна истина за страданието трябва да бъде напълно разбрана“: така, монаси, по отношение на неща, нечувани преди, в мен се появиха видение, знание, мъдрост, истинско знание и светлина.

„Тази благородна истина за страданието беше напълно разбрана“: така, монаси, по отношение на неща, нечувани преди, в мен се появиха видение, знание, мъдрост, истинско знание и светлина.

„„Това е благородната истина за произхода на страданието“: така, монаси, по отношение на неща, нечувани преди, в мен възникнаха видение, знание, мъдрост, истинско знание и светлина.

„„Тази благородна истина за произхода на страданието трябва да бъде изоставена“: така, монаси, по отношение на неща, нечувани преди, в мен възникнаха видение, знание, мъдрост, истинско знание и светлина.

„„Тази благородна истина за произхода на страданието беше изоставена“: така, монаси, по отношение на неща, нечувани преди, в мен се появиха видение, знание, мъдрост, истинско знание и светлина.

„„Това е благородната истина за прекратяването на страданието“: така, монаси, по отношение на неща, нечувани преди, в мен възникнаха видение, знание, мъдрост, истинско знание и светлина.

„Тази благородна истина за прекратяването на страданието трябва да бъде осъзната“: така, монаси, по отношение на неща, нечувани преди, в мен се появиха видение, знание, мъдрост, истинско знание и светлина.

„„Тази благородна истина за прекратяването на страданието беше осъзната“: така, монаси, по отношение на неща, нечувани преди, в мен се появиха видение, знание, мъдрост, истинско знание и светлина.

„„Това е благородната истина за пътя, водещ до прекратяване на страданието“: така, монаси, по отношение на неща, нечувани преди, в мен възникнаха видение, знание, мъдрост, истинско знание и светлина.

„Тази благородна истина за пътя, водещ до прекратяване на страданието, трябва да бъде развита“: така, монаси, по отношение на неща, нечувани преди, в мен възникнаха видение, знание, мъдрост, истинско знание и светлина.

„„Тази благородна истина за пътя, водещ до прекратяване на страданието, беше разработена“: така, монаси, по отношение на неща, нечувани преди, в мен възникнаха видение, знание, мъдрост, истинско знание и светлина.

„Доколкото, монаси, моето знание и визия за тези четири благородни истини, каквито са в действителност в техните три фази и дванадесет аспекта, не бяха напълно пречистени по този начин, аз не твърдях, че съм се пробудил до ненадминатото съвършено просветление в този свят с неговите девове, Мара и Брахма, в това поколение с неговите аскети и брамини, неговите деви и хора. Но когато моето знание и визия за тези Четири благородни истини, каквито са в действителност в техните три фази и дванадесет аспекта, бяха напълно пречистени по този начин, тогава аз заявих, че съм се пробудил до ненадминатото съвършено просветление в този свят с неговите деви, Мара и Брахма, в това поколение с неговите аскети и брамини, неговите деви и хора. В мен се зароди знанието и видението: „Непоклатимо е освобождението на моя ум. Това е последното ми раждане. Сега вече няма обновено съществуване.“

Това каза Благословеният. Възторжени, монасите от групата от петима се зарадваха на изявлението на Благословения. И докато тази беседа се изговаряше, в Достопочтения Конданна се появи чистата от прах, чиста визия на Дамма: „Всичко, което подлежи на възникване, всичко подлежи на прекратяване.“

И когато Колелото на Дамма беше задвижено от Благословения, обитаващите земята деви надигнаха вик: „В Баранаси, в Парка на елените в Исипатана, това ненадминато Колело на Дамма беше задвижено от Благословен, който не може да бъде спрян от нито един аскет, или брамин, или дева, или Мара, или Брахма, или който и да било в света.” След като чуха вика на обитаващите земята деви, девите от царството на Четирите велики царе надигнаха вик: „В Баранаси … това ненадминато Колело на Дамма беше задвижено от Благословения, което не може да бъде спряно … от всеки по света." След като чуха вика на девите от царството на Четирите велики царе, девите Таватимса … девите Яма … девите Тусита … девите Нимманарати … девите Паранимитавасавати … девите от компанията на Брахма надигнаха вик: „В Баранаси, в Паркът на елените в Изипатана, това ненадминато Колело на Дамма е задвижено от Благословения, което не може да бъде спряно от нито един аскет, брахман, дева, Мара или Брахма, или никой в света.”

Така в този момент, в този миг, в тази секунда, викът се разпространи чак до света на Брахма и тази десетхилядократна световна система се разтърси, разтърси и потрепери и в света се появи неизмеримо славно сияние, надминаващо божественото величие на девите.

Тогава Благословеният произнесе това вдъхновено изказване: „Koṇḍañña наистина разбра! Koṇḍañña наистина разбра!“ По този начин Достопочтеният Koṇḍañña придобива името „Añña Koṇḍañña—Koṇḍañña, който е разбрал”.

https://suttacentral.net/sn56.11/en/bodhi?reference=none&highlight=false

преди 5 минути, _Aumi_ написа:

Има теория, и тя се нарича Пали Канон. Това е цяла библиотека събирана в продължение на векове от устни предания с будистки текстове както от Буда Шакямуни, така и от други буди. За да се прочете и изучи целият канон, са нужни няколко живота.

,,,,

Няма Теория. Няма нищо писано от буда, а само някакви самозванци, които твърдят уж какво, някога бил казал Буда.

До сега - Според Буда  има или няма Бог, Богове, които могат да налагат репресия над мен приживе или на някаква душа, някъде си.

Има или няма прераждане

Аз ли Задавам Правилата или Някакъв Бог?

Кой е Началника тука?

преди 4 минути, laplandetza написа:

Няма Теория. Няма нищо писано от буда, а само някакви самозванци, които твърдят уж какво, някога бил казал Буда.

До сега - Според Буда  има или няма Бог, Богове, които могат да налагат репресия над мен приживе или на някаква душа, някъде си.

Има или няма прераждане

Аз ли Задавам Правилата или Някакъв Бог?

Кой е Началника тука?

Според Буда има Карма - закон, според който всеки носи последствията от действията си.

1. със сигурност ще остарея; Не мога да избегна остаряването. Подвластен съм на стареене, не съм отишъл отвъд стареенето. Jarā dhammomhi jaraṃ anatīto....
2. със сигурност ще се разболея; Не мога да избегна болестта. Подложен съм на болест, не съм отишъл отвъд болестта. Vyādhidhammomhi vyādhiṃ anatīto....
3. Сигурен съм, че ще умра; Не мога да избегна смъртта. Подвластен съм на смъртта, не съм отишъл отвъд смъртта. Maraṇadhammomhi maraṇaṃ anatīto....
4. Трябва да бъда отделен и разделен от всичко, което ми е скъпо и любимо. Ще раста различен, отделен от всичко, което ми е скъпо и привлекателно. Sabbehi me piyehi manāpehi nānābhāvo vinābhāvo....
5. Аз съм собственик на действията си, наследник на действията си, действията са утробата (от която съм излязъл), действията са моите отношения, действията са моята защита. Каквито и действия да направя, добри или лоши, от тях ще стана наследник. [2] Аз съм собственик на моите действия, наследник на моите действия, роден от моите действия, свързан чрез моите действия и моите действия са мой арбитър. Каквото и да направя, за добро или за зло, на това ще падна наследник. [3] Kamma ssakomhi kammadāyādo kammayoni kammabandhū kammapaṭisaraṇo yaṃ kammaṃ karissāmi kalyāṇaṃ vā pāpakaṃ vā tassa dāyādo bhavissāmī.... [4]

Буда съветва: „Това са петте факта, върху които човек трябва да размишлява често, независимо дали е жена или мъж, мирянин или посветен.“ [5]

преди 1 минута, _Aumi_ написа:

Според Буда има Карма - закон, според който всеки носи последствията от действията си.

1. със сигурност ще остарея; Не мога да избегна остаряването. Подвластен съм на стареене, не съм отишъл отвъд стареенето. Jarā dhammomhi jaraṃ anatīto....
2. със сигурност ще се разболея; Не мога да избегна болестта. Подложен съм на болест, не съм отишъл отвъд болестта. Vyādhidhammomhi vyādhiṃ anatīto....
3. Сигурен съм, че ще умра; Не мога да избегна смъртта. Подвластен съм на смъртта, не съм отишъл отвъд смъртта. Maraṇadhammomhi maraṇaṃ anatīto....
4. Трябва да бъда отделен и разделен от всичко, което ми е скъпо и любимо. Ще раста различен, отделен от всичко, което ми е скъпо и привлекателно. Sabbehi me piyehi manāpehi nānābhāvo vinābhāvo....
5. Аз съм собственик на действията си, наследник на действията си, действията са утробата (от която съм излязъл), действията са моите отношения, действията са моята защита. Каквито и действия да направя, добри или лоши, от тях ще стана наследник. [2] Аз съм собственик на моите действия, наследник на моите действия, роден от моите действия, свързан чрез моите действия и моите действия са мой арбитър. Каквото и да направя, за добро или за зло, на това ще падна наследник. [3] Kamma ssakomhi kammadāyādo kammayoni kammabandhū kammapaṭisaraṇo yaṃ kammaṃ karissāmi kalyāṇaṃ vā pāpakaṃ vā tassa dāyādo bhavissāmī.... [4]

Буда съветва: „Това са петте факта, върху които човек трябва да размишлява често, независимо дали е жена или мъж, мирянин или посветен.“ [5]

Значи според Някого, но не и Буда, защото буда нищо не е оставил, а само някакви Самозванзи са писали и преписали години след това.

Да речем има Карма, как обаче някакви последствия ще ме застигнат, след като аз си Отивам, Заминавам към Бездната-Нищото , значи и Нищо Последствия. Няма връзка, всичко приключва.

току-що, laplandetza написа:

Значи според Някого, но не и Буда, защото буда нищо не е оставил, а само някакви Самозванзи са писали и преписали години след това.

Да речем има Карма, как обаче някакви последствия ще ме застигнат, след като аз си Отивам, Заминавам към Бездната-Нищото , значи и Нищо Последствия. Няма връзка, всичко приключва.

Да, ако няма Прераждане - всичко се обезсмисля. 

Но това не е твърдение на будистите, а на Шунята. Той се страхува от живота и от последствията от действията му, затова не желае и не признава съществуването на Прераждане.

току-що, _Aumi_ написа:

Да, ако няма Прераждане - всичко се обезсмисля. 

Но това не е твърдение на будистите, а на Шунята. Той се страхува от живота и от последствията от действията му, затова не желае и не признава съществуването на Прераждане.

Сега- Според разни Самозванци имало Прераждане, но тея не са Буда, а аз освен на Буда на други не вервам. Тогава кво праим?

преди 11 минути, laplandetza написа:

Сега- Според разни Самозванци имало Прераждане, но тея не са Буда, а аз освен на Буда на други не вервам. Тогава кво праим?

Остава да вярваш на твърденията, че са предадени от Буда - или да не вярваш.

Което не обезсмисля Закона за причината и следствието, без значение дали вярваш в съществуването му, или не вярваш.

току-що, _Aumi_ написа:

Остава да вярваш на твърденията, че са предадени от Буда - или да не вярваш.

Което не обезсмисля Закона на причината и следствието, без значение дали вярваш в съществуването му, или не вярваш.

Обезмисля го. Не е издаден от лицензиран Орган, Буда нищо не е оставил. Самозванците си пишат каквото искат и си противоречат. Освен на Буда на други няма да вервам, пълно е с мошенници в тъмна индия !

Всъщност аз се Просветлих, Буда ми се яви и Заповяда , че Не подлежа на Никаква Отговорност, Издаде ми Лиценза за Убийства и Злодеяния и си замина към дебелариума.............. Така, вече съм Просветлен, Осветлен, Мъдър Будист !😀

преди 31 минути, laplandetza написа:

Каквото искаш прави. Нали си наясно, че няма как да вярваш на Буда, ако не знаеш какво е казал? Всички тези твои допускания са абсурд.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.