Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Юдеизъм /за любопитни/

Featured Replies

преди 4 минути, glen написа:

от известно време 

По- точно - откакто Валкирия стана модератор.

• Отговори 2,8k
  • Прегледи 309,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сидхартха
    Сидхартха

Я да изпробвам чувството за хумор на Божия народ в лицето на Валкирия ... Събрали се евреите от местна общност и равинът им казал: - Слушайте сега... Знам аз, че нас, евреите, никак не ни харесв

• valkiria1
    valkiria1

Дълбоко в Синайския полуостров ,на територията на Египет се намира Синай-известна още като: планината Хорив, планината на Моше, Джебел Муса/според бедуинската традиция/, планината ,която равинската ли

• Философ?!!   Душица... Нито четеш, нито знаеш, нито мислиш... но предиряш кой на какъв (ти се ) правил, като че целия свят е един безкраен вариант на мъжки моабет и състезание по надпиране кой

Публикувани изображения

преди 6 минути, glen написа:

не отскоро а преди това по рядко! и то умишлено не влизам в тази тема за да не влизаме в спорове,които от хиляди години от много по умни хора от нас не са успяли да ги решат!от известно време по най груб начин в тази и в други теми се хулят по най безобразен начин всичко що е свято за православните християни-Господа на Славата,Евангелието,някои от Апостолите предимно Павел,Светийте и Светините!малко ми е трудно защото нямам нужните знания да го направя с кротост както ни е и заповядано,но поради липса на такива хора се опитвам с това което знам да опровергая тази сквернота и заблуда!

Глен, ти отново влизаш във вътрешно противоречие. Според теб определени думи сквернословят за светени на православието. А не се ли замисляш че твои думи може да сквернословят за светини на йудаизма? Така че в благостта си ти вършиш грях

преди 14 минути, sound написа:

Те щото са пръснати по цял свят и повечето евреи фактически живеят извън Израел, че и има евреи, които протестират срещу Израел - заради това са "обединени". И не НИЕ сме избрали ГЕРБ.

А защо аджеба говориш за трепане на народ? - че и намесваш други хора в тази идея

Да има такива евреи които не са съгласни с политиката на Израел.Но , защо намесвате политиката с вярата.Нима мислиш , че не ме боли за смъртта на хиляди деца в конфликта с Палестина.Омразата и гордостта водят до смърт.Да съжалявам и ще си коригирам поста.

Редактирано от Родина (преглед на промените)

преди 3 минути, sound написа:

По- точно - откакто Валкирия стана модератор.

тя периодично го прави!аз я разбирам,юдеите винаги са го правили!дори и  Иисус са го провокирали с въпроси не веднъж и два пъти!но незнам как да го обясня!тя провокира безверие,атеизъм !с нейните разяснения тя по точно отблъсква хората от Твореца!след това налага по много груб начин свои морални устои и разбирания,но пак не казва докрай истината! винаги те тласка към грешка с някакви капани!това за някои хора не е нищо но това е с много гаден замисъл!демек в грешката си ти се отричаш от Бога!незнам дали го обясних ясно,но следи постовете е ще се убедиш!

преди 8 минути, capnemo написа:

Глен, ти отново влизаш във вътрешно противоречие. Според теб определени думи сквернословят за светени на православието. А не се ли замисляш че твои думи може да сквернословят за светини на йудаизма? Така че в благостта си ти вършиш грях

не е точно така,повечето ми коментари са сравнени АБСОЛЮТНО ВИНАГИ С ТЕЗИ НА СВЕТИТЕ ОТЦИ!!!особенно, винаги когато изяснявам Словото защото иначе ставам сектант,не може всеки да тълкува!

там където съм по груб е лично от мене,то се разбира!

преди 1 час, glen написа:

......

Няма нужда да следя постовете й - достатъчно ми е да прочета един, два, за да разбера, че тя си е попаднала в най- обичайния капан, в който попадат вярващите. От там насетне, разбиранията и възгледите на тази жена, на мен са ми познати. А какъв е капана. 

Идеята, че евреите са богоизбран народ НЕ Е юдейска. Юдаизма е религия създадена от умове, чиито взор е отправен към божественото и отвъдното, а не от умове стремящи се към земното и политическото. Духовността е над- национална, над- етническа, над -расова. Душата няма цвят, форма и национална принадлежност - пък камо ли Бога. Идеите, че евреите били избрани от Бога народ, че им било обещано да са първи в света, че ще управляват човечеството, вероятно са се промъкнали по времето на вавилонския плен - този исторически период е големия бич за евреите, защото тогава юдаизма изгубва своята автентичност или по-точно вавилонците са се постарали да унищожат религията на поробените. После се е почнало едно "кърпене" - в което се състои двузначния смисъл на думите на Исус - в опит да възстановят религията си. Исус - разбираемо за всеки един поне от малко духовно просветен човек - застава срещу всички тези идеи, които пропагандират, че евреите са някакъв много специален народ. Човека се е опитал да им обясни, че такива възгледи не само не са състоятелни, но и пораждат безсмислени конфликти. И явно е бил доста убедителен, за да се стигне до убийството му.

Къде е проблема, кой е капана - капана е този, че такива идеи са изключително хранителни за егото: аз съм специален, аз съм избран не от кого да е , а лично от Бога, аз ще съм първи в света, аз съм НАЙ. А това опиянява - това те кара да се чувстваш особено значим и придава толкова солиден смисъл на живота ти. Така, че - кой би се отказал? Кой би имал куража да захвърли всичко това? В единия момент ти имаш завършен възглед, ти си велик - в следващия момент нямаш никакъв възглед и си никой. Ако някой си мисли, че е лесно - то дълбоко се заблуждава. С което отговарям и на @Родина - и Исус се е опитал да изкорени робството от неговия народ, ала уви: безуспешно. Дори Исус не е успял - нататък, всеки сам да си преценява. 

Та  Валкирия си е съвсем подвластен роб, именно на тези идеи - без тях, коя е тя. Всичко, което я крепи в живота е именно идеята, че принадлежи на най- великия народ в историята на света, народ, който е избран от Бога. От там и цялата тази язвителност и провокация, която демонстрира - да се убеди в собствената си значимост, да се убеди, че ти си низш, а тя стои по- високо от другите.

Редактирано от sound (преглед на промените)

преди 15 минути, sound написа:

........

много си прав,но го обясняваш с други думи,не точно както е!

това племе, този народ наистина е избран от Бога,по точно Авраам!те имат свята мисия,те трябваше да запазят спомена за Бога между всички други извратени хора на земята,той положи с тях завет,даде им обещания,които щеше да им даде и им даде когато Го следваха!всичко това те трябваше да правят до установеното време,до идването на Месия!и то е много дълго за обяснение само ако е интересно ще продължа!

само ще добавя,защото след 2000 години все още не се знае що е Христос!това е Сам Бог,това е неговото Слово,което се въплати и стана човек!това Слово е Светлината на света!То е предвечно,преди всички векове-Божието Слово,дали ще се каже Бог или Христос то е едно и също!То Словото дойде по обещание,То не е евреин,То е Сам Бог !Той се въплати и стана човек! Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца !

това е обещанието на Отца!

те не го познаха въпреки че целия закон и пророците говореха само за това,дадено им беше и годината и деня в който Той ще дойде!а тези които Го познаха не го приеха!

преди 14 минути, valkiria1 написа:

Дадох на Глен, и цитат от СЗ в който ясно е указано ,как Бог брои дните

valkiria,valkiria,какво иска да ти каже този цитат?какво предизвестява?да броиш дни не е като да броиш шекели!

ако наистина искаш да разбереш утре ще ти обясня че стана късно!айде лека!!!

Тази таблица не отговаря на информацията от евангелията - не може да се стигне до еднозначен отговор, защото в едни текстове пише, че ще възкръсне "след" третия ден, в други, че "на" третия ден, има пасажи упоменаващи, че третия ден се явява неделя, има и такива, в които пише, че е разпънат в деня преди събота. Съответно без някакъв компромис, няма как да стане - пък, ако е било чаааак толкова важно и съществено, в  кой точно ден и час, ще бъде разпънат, умъртвен, погребан и възкръснал Исус, щеше да бъде упоменато изрично, а не с метафори и примери. Та да се провокира някой относно въпроса, не е нищо по- различно от проява на дребнавост и заяждане - а както виждам, в таблицата чак до часове сте стигнали, да бяхте посочили и минутите, и секундите, с хронометър сте били там и сте засекли  "час на смъртта 15:00". Всеки може да си напасне подобна таблица и да изкара какви ли не дни от седмицата, например - Исус се появява след 18 часа в неделя и е погребан преди 18 часа в петък, ей ги три дни и три нощи, както уж ги бил броил Бог.  И по начина, по който може да бъде оспорена една такава таблица - може да бъде оспорена и таблицата, която сте постнали. 

Заради това Глен избягва пряк отговор на въпроса - защото въпроса е неправилен, а е неправилен, защото не знаете, дори половината от отговора, а не знаете, защото не сте се запознали с богословската литература по въпроса, нещо за което явно Глен е проявил интерес, та е отделил време и внимание да се информира достатъчно. 

п.п. баси - неам побеждаване в такива спорове :Д  Извинявам се, за което -  знам, че не е честно от моя страна да се намесвам, ама като ми е гъдел пусто. Порок - туй то. 

Според мен няма как да се напасне таблицата и да се манипулира.Човек трябва да се запознае с календарната система и написването на самата библия преди да твърди подобно нещо.По времето на Исус времето се измерва по лунният календар на евреите.А слънчевият измерва времето по различен начин.Нима мислиш , че така наизуст са измислени имената на месеците в еврейската система.Всяка дума и запетайка в библията при превода е била разисквана с богослови ,астрономи ,езиковеди , математици.Не е превеждана на сляпо.Бог е най великият математик .В библията има повече астрономия и математика отколкото си мислите.Не може да се манипулират небесните тела и скоростта им и времето им.Ето линка http://www.bojiataslava.com/bg_god_calendar.html

преди 8 часа, sound написа:

има и такива, в които пише, че е разпънат в деня преди събота.

В оригинал е "Шабат", което не е задължително да е събота. Но не виждам какво значение има точният ден. Реално никой не празнува смъртта на Христос, а възкресението му. Не че още два почивни дни (сряда и четвъртък) към тези, които се празнуват официално, ще ми дойдат в тежест, но това едва ли ще се случи. Може би денят има значение и от чисто астрологическа гледна точка, но астрологията пък не е нещо, с което църквата и юдаизмът официално си служат.

Редактирано от Shiniasu (преглед на промените)

мбаси, май съм много тъп ...ъ-ъ-ъ...тъй де, не го отричам
според тази таблица, ако приемем, че Исус е заровен през деня в сряда, то тогава:

сряда-ден до четвъртък ден е едно денонощие
четвъртък-ден до петък-ден са две денонощия
петък-ден до събота-ден са три денонощия
събота-ден до неделя-ден са четири денонощия
мбаси колко съм тъп, Исус възкръснал на четвъртия ден
:shock11:

Виждам, че отново е изтрит поста ми за Древнобългарския произход на празника Пасха (Пасех). Юдейската цензура не си поплюва ;)

Самото име на Пасха идва от думата Писка / Писанка - Денят , в който Древните българи са почитали Пролетното зараждане на живота от Богинята майка на Плодородието и Раждането. Тъй като Дедите ни и родоначалниците на човечеството са смятали Яйцето за този символ на живота, те са писали, шарели яйца на този пролетен празник. Този обичай дотолкова е вкоренен в съзнанието на цялото човечество, че той преминава и във всички днешни световни религии - а в християнството е запазен като Великден, Пасха.

Не случайно в юдаизма празникът Пасха започва със седене около празничната трапеза, което се нарича Седер (отново дума с български корен).

По-късно юдеите са заменили оригиналното значение на този празник като символ на пролетното зараждане на новия живот с конкретната история за бягство от Египет. Така, върху основите на Древнобългарските духовни традиции юдеите са започнали да строят и създават своя нова национална история. 

Редактирано от Aliya (преглед на промените)

преди 19 минути, valkiria1 написа:

ма верно правилно си признаваш ,че  си тъп. Виж харесвам хора ,които имат правилна самооценка.

Хайде сега  брой така ,както е казано да се брои в Библията и сметката ще ти излезе.

Жокера е" след залеза на слънцето " и  " преди изгрева на слънцето"

умна си, но си буквалистка и това ти пречи за разбирането на Библията
както казват, за невиждащите има притчи, белким разберат

преди 16 минути, Aliya написа:

това пък, що за измишльотина е?

:shock11:

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 18 часа, 3.14 написа:

Бе, мислех си аз, че кудкудякането било женска черта, но тук някои мъже сте си спретнали доста весел курник.

Дружески се съюзявате и пак не можете да надвиете таз лоша кака, Валкирия. Сори, с кукдкудякане просто нямате шанс, само с интелект и познания.:lol6:

Мо,

Властелина на пръстена изобщо не се интересува от пръстена. Важни са пчеличките и това неуморно да се трудят. Качеството няма никакво значение. Важно е количеството защото то носи шекелите от рекламата в царството.

Вещицата и Стражаря изобщо нямат притеснение за титли в едно тръгнало да умира царство. Виртуала-не , а Реала  им  е толкова вълнуващ , изпълнен с емоции, преживявания. Титлите и шекелите им  са там.В доволно количество да си задоволяват  прищявките. Кого го вълнуват тенекиените подрънквания на Артур или пък истеричните прималявания  на Годайва. Никой. Който иска да вдига революции .Който иска да пише постове на килограм .

Това като едно време. Едно мишленце те навря в собствените си виртуални изживявания,за да прикрие   реално отхвърляне от един  мъж . 

Помниш драмите нали ? Но не знаеш другото: мишленцето си закри форума и  изрита всички ,които му ходеха по акъла  и се кротна да си драска сутрин от 5 ,вечер до 11 в думичките. Това не беше случайно.

Това беше имунитет срещу бан. От време на време  наднича в темичките и като види опит за революция  срещу Вещицата праща по някоя среднощна вест на въстаниците. Отново опит да го играе сивия кардинал. 

И ,какво ?....

наздраве с един коктейл ,Мо и една песен.  

Открих я наскоро тая певица ,харесва ми. Много е разпускаща.

Редактирано от valkiria1 (преглед на промените)

преди 1 час, valkiria1 написа:

Това като едно време. Едно мишленце те навря в собствените си виртуални изживявания,за да прикрие   реално отхвърляне от един  мъж .

О не, съвсем самичка си се наврях в това, поради 5-те чифта розови очила, през които гледах към хората и света. Идеализмът ми сам ме подведе. Но нямам проблем с това да си го призная директно. Но пък ангел добре я насади на пачи яйца като й хакна блога, от който тя се опита да ни изрита, когато повече не й бяхме нужни за целите й. И аз, и той се подведохме, защото бяхме идеалисти. Но беше отличен урок и за двама ни.

преди 2 часа, valkiria1 написа:

Открих я наскоро тая певица ,харесва ми. Много е разпускаща.

Ъъъъххх ! Няма жицаааа .......глезла ! :(

Открий тук - във "вехтите книги" е истината . Тази е бойната другарка - може очите ти да издере или в задника да те срита.....: :)

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

преди 16 часа, Родина написа:

Молете се всеки на своя Бог, защото 2020 година всичко ще се обърне с хастара наопъки.Нека Исус е с вас.

А, тез съм ги чувал.

2000та година щяха да спират компютрите, ама сичките за веднъж - спряха, ама не спряха

2012 година щеше да е края на света - преживяхме го и края на света

Значи следователно, щом 2020 година сичко ще се обърне с астаря наопъки - нищо няма се обърне с астаря наопъки.

преди 2 часа, valkiria1 написа:

Едно мишленце те навря в собствените си виртуални изживявания,за да прикрие   реално отхвърляне от един  мъж .

Кое ?

Пак съм изтървал

преди 54 минути, Реджеп Иведик написа:

А, тез съм ги чувал.

2000та година щяха да спират компютрите, ама сичките за веднъж - спряха, ама не спряха

2012 година щеше да е края на света - преживяхме го и края на света

Значи следователно, щом 2020 година сичко ще се обърне с астаря наопъки - нищо няма се обърне с астаря наопъки.

Кое ?

Пак съм изтървал

Аз ,не съм Алена или врачка .Изхождам от това което виждам .Не съм казал ,че света ще свърши.А ,че промяната в света е тотална и от нас зависи дали ще ревем.Нима за последните 50 години света да не се е променил.Пък и всяко пророчество може да се избегне, стига човек да е умен.Няма да ти спирам компютъра, за да ти пиша ,да ми купиш нов хастар.

преди 16 часа, valkiria1 написа:

Щом като Исус категорично посочва като доказателство за възкресението си  дните и нощите на Йона ,то в това  не може да има нищо случайно ,той  просто уличава тези,които в бъдеще ще злоупотребят с неговото име и мъченичество.  Той сам посочва дните на своето разпъване и възкръсване и това изобщо не е случаен знак .

Не иудеите , а християните изопачиха истината и в резултат на това както писах разпъват  в петък мъртвец, а в неделя съживяват вече жив човек .

Стига с тези локуми, обясних с надеждата да разбереш, че изразът, използван от ап. Павел и в Символа на вярата е (да взема да го напиша с червени големи букви дали ще има ефект?) 

"беше погребан, и възкръсна на третия ден"

и че никъде не е налагано на християните да вярват, че от петък вечерта до неделя в полунощ има период от три дни и три нощи. Думите на Иисус от ев. на Матей се отнасят символично за нещо, което винаги във вековете се случва със Сина на Човека (който в известен смисъл е и не е само една личност), преди да възкръсне, ама кого го интересува. Пророк Йона се моли "от сърцето на морето", наречено ад - шеол - и от дълбините на земята, в морето ли е казал Иисус на фарисеите, че ще стои лично той три дни и три нощи? В сърцето на земята - 

7. До планинските основи слязох, земята със своите завори ме навеки затвори; но Ти, Господи, Боже мой, ще изведеш душата ми из ада.

оттук от молитвата на Йона, изглежда тръгва преданието, че Христос е слязъл след смъртта си на кръста в ада, за да за да изведе всички оттам. И Йона включително, и всеки един от нас ще бъде спасен и спасяван от Сина на Човека, това е.   

Редактирано от witness (преглед на промените)

преди 45 минути, witness написа:

оттук от молитвата на Йона, изглежда тръгва преданието,

Не бе, не е от Йона (гълъба), ами от шумерската Инана, царицата на висините, на която бил посветено "мястото на рибата" Ниневия, или кой знае още откъде тръгва. Та, жената на пастира Тамуз, според мита, слязла в подземния свят за три дни и три нощи, нещо като преизподнята, и там била умъртвена с "окото на смъртта" от сестра си, след това била прикована на стълб от седемте, след това оживяла и се заиздигала нагоре, но преследвана от демони и т.н. 

А защо са три дни и три нощи, както вече казах, нямам идея - ако някой знае защо е толкова важно да са точно три дни и три нощи, да го обясни първо в историята с Йона и Инана / Ищар, после може да помислим защо според евангелист Матей Иисус е използвал този мит. 

преди 9 часа, Родина написа:

Според мен няма как да се напасне таблицата и да се манипулира.Човек трябва да се запознае ...

... с Евангелието, пък после да съставя таблици, а не обратно. След примера, който не можете да оборите - дори това не можете - те ти защо таблицата е невярна: според тази таблица Исус възкръсва на четвъртия ден, защото е след 18 часа, да речем възкръснал е в 18:01 часа. Те ти колко е "сериозна" и "достоверна" тази таблица - елементарно напасване на събития според часовете, както ти изнася.

преди 7 часа, Shiniasu написа:

В оригинал е "Шабат", което не е задължително да е събота. Но не виждам какво значение има точният ден.

Разбира се, че не е задължително да е събота, но до сряда без гризане на нокти и мънкяне, че другите нищо не разбирали - няма как да се докара.  

Инак да -  расистката едвали някога ще проумее, че християните празнуват възкресението, а не третия ден от погребението. Отделен е въпроса, че "три дни и три нощи" е метафора, а не датиране на времето според някакъв календар - знак било, че и за бъдещите поколения :Д смешки някакви. 

Великденски зайци са търчали най-напред   из немските детски градини  и оттам идва традицията от 15-век. Великденски яйца се чукат пак на тия езически обреди на саксонската  Астра 

нали още от старо време имало обичай у юдеите, особено при бедните, да поднасят яйца на свои познати, приятели и покровители на рождения  им ден  и на нова година! по примера на св. Мария Магдалина в християните влязло като обичай да се даряват един другиму червени яйца за спомен на Христовото Възкресение.тя е първата благовестница на възкресението, тя е призната от църквата за равноапостолна!

или Мария да си прави екскурзии до Рим и да си говори с Тиберий .

тя сама проповядвала словото Божие и за това  посещавала разни страни. от Рим св. Мария Магдалена дошла в Ефес, където до самата си смърт помагала на св. Йоан Богослов в неговите апостолски трудове! свидетелство за това можем да видим в характерния поздрав на апостол Павел до света Мария, в посланието му от град Коринт до християните, намиращи се тогава в Рим.

преди 2 часа, witness написа:

А защо са три дни и три нощи, както вече казах, нямам идея - ако някой знае защо е толкова важно да са точно три дни и три нощи, да го обясни първо в историята с Йона и Инана / Ищар, после може да помислим защо според евангелист Матей Иисус е използвал този мит. 

Светата Троица: Отец, Син и Светата Душка

Тримерността в човека - Тяло, Душа, Разум

Минало, бъдеще, сегашно

Време, простраство, материя

Дълбочина, ширина, дължина

Твърдо, течно, газообразно (състояние)

Тримерна реалност

Обаче какво четем в евангелието от Матей:

Цитат

Матей 12:40 Библия, ревизирано издание (BPB)

40 Защото както Йона беше в корема на морското чудовище три дни и три нощи, така и Човешкият Син ще бъде в сърцето на земята три дни и три нощи.

Дните се броят от залез слънце до залез слънце.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

отговаряш на себе си ,драга ми Уит. Забелязваш ли ?

Разбира се. Даже бях написала "не бе, Уитнес", но второто го изтрих. Забранено ли е да се шегуваш със себе си в темата ...ти)

Песах няма нищо общо с Пасха. Затова и се нареждате на опашката да я празнувате след еврейския празник.

Ами, изхода от Египет и приключенията в пустинята наистина предшестват разпятието и възкресението като символични етапи. Не е тайна. 

Твърдиш ,че  имаш познания върху писанията ,но непрекъснато летиш из бла-бла-кабала облаците , а не виждаш ,че  ботушките на дядо Мраз , потропват в църквите , а не в синагогите.

Виж сега, макар да ти е досадно моето частно мнение. Християнското учение, църквата, тайнствата, литургията, християнската символика не са производно на юдаизма, както си мислиш, особено в късния му вариант по време на царуването на Тиберий и по-нататък. Двете религиозни течения имат общо сечение и то се появява очебийно в книгите на пророците от СЗ, но те и двете никога няма да си го признаят и посочат, защото по собствени причини искат да се изкарат "чисти" от такава улика. Много, прекалено много образи са взети от езическите мистерии в различни периоди от юдаизма, а християнството от един непознат днес предисторически Египет. Така казват и има основания... Коренът е общ, макар образът на повърхността да се е размил и претопил с вековете в хиляда образа. Проблемът е, че при вас най-важното се е изгубило в пясъците на пустинята. 

преди 7 минути, 3.14 написа:

Светата Троица: Отец, Син и Светата Душка

Тримерността в човека - Тяло, Душа, Разум

Минало, бъдеще, сегашно

Време, простраство, материя

Дълбочина, ширина, дължина

Твърдо, течно, газообразно (състояние)

Тримерна реалност

Обаче какво четем в евангелието от Матей:

А де... и аз си изброявах какво ли не даже по други системи, ама това са само спекулации. Не знам, но със сигурност не е случайна приликата между изказването от Матей 12 и трите дни и нощи в подземното царство от шумерския мит, свързани с Инана оттам с Йона и оттам с думите за знака на Йона. 

преди 12 минути, witness написа:

А де... и аз си изброявах какво ли не даже по други системи, ама това са само спекулации. Не знам, но със сигурност не е случайна приликата между изказването от Матей 12 и трите дни и нощи в подземното царство от шумерския мит, свързани с Инана оттам с Йона и оттам с думите за знака на Йона. 

Два шаббата са замесени в случая, отброяването на дните е неточно, християните неправилно са пренаписали историята и по този начин поставят сами под съмнение автентичността на Божия Син.

Всеки се чуди и мае как може да е разпнат в сряда, като в цялата християнска традиция се говори за разпети Петък?

Обаче гугълчо е велика машина, в нея има всякаква информация, стига човек да умее да рови и да знае точно какво търси.

Spoiler

By comparing details in both accounts, we can clearly see that two different Sabbaths are mentioned along with a workday in between. The first Sabbath was a “high day”—the first day of the Feast of Unleavened Bread, which fell on a Thursday. The second was the weekly seventh-day Sabbath.

The original Greek in which the Gospels were written also plainly tells us that two Sabbath days were involved in these accounts. In Matthew 28:1, where Matthew writes that the women went to the tomb “after the Sabbath,” the wordSabbath here is actually plural and should be translated “Sabbaths.” Bible versions such as Alfred Marshall’s Interlinear Greek-English New Testament, Green’s Literal Translation Young’s Literal Translation and Ferrar Fenton’s Translation make this clear.

Try as you might, it is impossible to fit three days and three nights between a late Friday burial and a Sunday morning resurrection. The Good Friday–Easter Sunday tradition simply isn’t true or biblical. But when we look at all the details recorded in the Gospels and compare them with Jesus’ own words, we can see the truth—and it matches perfectly.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.