Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Юдеизъм /за любопитни/

Featured Replies

преди 5 часа, _ramus_ написа:

Но има и друго - "мъдростта" е чудесен пристан и оправдание за всякакви аутсайдери и искейписти, вкл и за психични девианти, търсещи спасение, изход или опора сред религиозните митологии

Абе има такова понятие (измислено от учените сигурно) "литература на мъдростта", отделена като жанр в древността. Образци има в Библията, има от Египет, Шумер, Вавилон, Индия и пр. Как пък твоите девиации навсякъде си търсят храна.

• Отговори 2,8k
  • Прегледи 309,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сидхартха
    Сидхартха

Я да изпробвам чувството за хумор на Божия народ в лицето на Валкирия ... Събрали се евреите от местна общност и равинът им казал: - Слушайте сега... Знам аз, че нас, евреите, никак не ни харесв

• valkiria1
    valkiria1

Дълбоко в Синайския полуостров ,на територията на Египет се намира Синай-известна още като: планината Хорив, планината на Моше, Джебел Муса/според бедуинската традиция/, планината ,която равинската ли

• Философ?!!   Душица... Нито четеш, нито знаеш, нито мислиш... но предиряш кой на какъв (ти се ) правил, като че целия свят е един безкраен вариант на мъжки моабет и състезание по надпиране кой

Публикувани изображения

преди 21 часа, valkiria1 написа:

Както написах, илюстрация на артефакт от стените на  египетска гробница/ на Рехмир/, показваща семитски роби, правещи тухли.

Това   за сведение  И на другата  функционално неграмотна чавка Анне, според чието "компетентно " мнение, робство на евреите в Египет е нямало.

Не че нещо, но не са ли и всички араби семити?

Тоест, как се разбира, че тези семитски роби от стенописите са точно евреи?

Никак, защото не ги е имало там. Поне не като роби. Като знам и евреите как точно мразят физическата работа...........:popcorn2:

преди 2 часа, witness написа:

Това ли 

. В четиристотин и осемдесетата година след излизане на Израилевите синове от Египетската земя, в четвъртата година на Соломоновото царуване над Израиля, в месец зиф, който е вторият месец, Соломон почна да гради храм Господу.

Цитирала си правилно 3 Царе. Но посоченото от теб " 1446г. според СЗ." не е тази година!!! Това е предположение на хора, които приемат тази дата за Изхода, а не че това е така според написаното в Тора и Танах.Ти просто се хващаш за първото нещо, което ти поднесе Гугъл, без изобщо да се замислиш.  Причината е, че са пропуснати два важни периода  от живота на евреите, които предхождат царуването на Шломо и които изместват времето на Изхода. затова те попитах и уточних, дали изобщо си вникнала в текста или го преоткриваш сега, когато възникна дискусията. Трябва да прегледаш и Летописи –поколенията, написаното в Битие, в Изход и пр. и пр..Нали писах, има толкова много неща, които са пропуснати и причината затова е,че не познават в детайли нито историята на евреите ,нито тази на египтяните. За анахронизмите в писанията от онези времена отделно. За  така нареченото "изтриване на паметта" с което някои египетски владетели са унищожавали  свидетелства за управление на предишните такива  има много свидетелства-като тези две снимки на дървен саркофаг  с образа на  фараон Ехнатон, които показах и чието име в картуша е било буквално изчегъртано  от саркофага. За счупените и разпилени негови статуи отделно.  И най-вече, най-вече едно изключително важно извънбиблейско произведение като доказателство. То е написано от историк, който  е цитиран от наистина разбиращи материята хора. Най-голямото преимущество идва от факта,че -първо източника е египетски и  автора назовава  директно фараона, второ източника е извънбиблейски. Не видях споменат този и още едно доказателство в линковете на пишман бакалаврите по египтология които ми даваш.

преди 2 часа, M.Николов написа:

Не че нещо, но не са ли и всички араби семити?

Тоест, как се разбира, че тези семитски роби от стенописите са точно евреи?

Не че нещо, но вече съм го обяснила.

Връщай се и чети,ако толкова те интересува.  Нямам време да обяснявам едно и също нещо на всеки , който влиза в средата на дискусията.

преди 13 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Както аз направих религия - така са направени и другите религии

аман от дечковци с памперси, потънали с рев или смучене на залъгалки. И като се гледат в огледалото на таксито докато сучат, виждат герой и дракон едновременно.

преди 13 часа, witness написа:

"литература на мъдростта", отделена като жанр в древността

и? какво от това? ЖАНР в литературата, определен от някой си. Има и едно понятие - МЪДРОСТ... дето всеки си му слага негово си значение. Така е и в историята, в литературата... Така е и сред свободните форумни субективисти... :)

И ти написах, че мъдростта и познанието не са примесени с чудеса, привидения, знамения, разговори с бога или субективни преживелици на някого. Глупостите на двете Елени са си точно това - измислици, нагласени за надъхване чрез пълен бъркоч от който, което, откъдето докопали. Не че е лесен такъв литературен бъркоч но никой не смята двете Елени за колеги на Тургенев, примерно. А те са си просто писателки, авторки на литературен жанр, станал за някои хора много важен за запълване и проекции, в сложна социална криза. Кризата мина и премина, изреждат се други кризи... но фантазмите си остават, защото са храница за новите нуждаещи се от пълнежи, копнежи за бягство в духовни идеализми, разигравани главно по виртуала, че така е по-удобно.

Защо въобще коментираш отново нещо, за което дори не си прочела, но... много ти е важно да си оставиш мрънкащо защитаване. Споменах нещо за ДАоДъДзин... или за Диамантената сутра, примерно - в тях нещо не се чете за бог, за йерархии, за бели учители, за владици или управители, за наставници, закрилници и че "мислите били в особено поле и мозъка бил само приемник - поредните мисли, като станел готов..."... и останалите духовни романтизми и измишлоьотинки. Бебчото пък щял да скача към 'висши сфери" щото в свещената му книжка основния стил е "духовна надъхвация" от някакъв си литературен герой, дето бил владика Иларион, а зад него стоял "управител" на това, на онова... Ми голяма езотерика и окултизъм е това... :)  Не една или две книжки, все от "духовни ченълинги" всеки си пише неговото си, с неговия си "учител" или наставник... копират си един от друг, или пък си измислят лични нагласации - само и само да върви духовно-романтичната каручка да подпира ранените и сакатите.

Има още два ника, освен вас, дето сте вкопчени в същата сламка - и всичките ближете съвсем обикновени и житейски рани. Всички, до един. Толкова да личи, толкова силно вкопчени... И стискате с все сила... защото това или онова. Отгоре на всичкото два от никовете са с рязко изявен нарцисизъм, който дори потиснат, намира мегдан да се "провикне"... докато иначе се плямпа за не-его и разни свободни съчинения от личните сънища на всеки. Духовните сънища не са духовност, нито са познание или мъдрост.

Написах ТЕЗА - няма никаква нужда от МЪДРОСТ в религиозни четива, нещо повече - те я развалят, разводняват и свалят качеството и нивото й. Защото религиозността е таргетирана за масовите ранени душици, с които е пълен света толкова хилядилетия. А при тях ПОЗНАВАТЕЛНА МЪДРОСТ и досега няма как да стигне, защото не им върши никаква работа, вкл и за проекции, защото няма как да й резонират. И посочих съвсем прости примери - с две произведения, които съдържат следи от може би най-висшата есенция на човешкото познание... И ако за ДС все пак авторството и редакциите са доста спорни, то за ДдД си има ясен автор. И досега двете четива всякакви се надпират да ги интерпретират, та изучаване, та анализ... А това не е ЕСЕНЦИЯТА НА ПОЗНАНИЕТО, но все пак е някой от начините и пътищата й.

Специално Юдаизма - основите са за дадена човешка група, която се идентифицира по него и така регулира социалния си живот, което е толкова добре направено и модифицирано през вековете, че продължава да има значение за тия хора и ги прави да са сред най-напредничавите и така не само оцеляващи, организирани и сплотени. И това е така още от основното си писмено слово, което играе центриращата за всички роля. Религиозността сред това е нещо естествено, както е и сред будизма, примерно - целевите групи определят вида, стила и нивото на посланията...

преди 11 часа, valkiria1 написа:

Не видях споменат този и още едно доказателство в линковете на пишман бакалаврите по египтология които ми даваш.

Линковете на "пишман бакалаврите" ти ги дадох във връзка с папирус Ипувер да видиш, че Гардинър няма нищо общо с твърденията, че папируса уж описвал египетските язви. Впрочем вторият линк беше към самата книга на Гардинър, съдържаща превода. Превод, на текста на папируса, който ако човек си направи труда да прегледа ще види как сходствата не са чак толкова "поразителни", а са извадени от контекста на цялата творба. Чието създаване повтарям - трудно може да се отнесе към време дори след ранната датировка на изхода. Различни показатели са накарали египтолозите да го отнесат към Средното царство и евентуално 12-а династия. Не към 18-а, към която трябва да принадлежи фараона от Изход. Така че уж доказателството за Изход от папирус Ипувер отпада. Освен ако някой не предатира убедително самото произведение. 

преди 11 часа, valkiria1 написа:

И най-вече, най-вече едно изключително важно извънбиблейско произведение като доказателство. То е написано от историк, който  е цитиран от наистина разбиращи материята хора. Най-голямото преимущество идва от факта,че -първо източника е египетски и  автора назовава  директно фараона, второ източника е извънбиблейски. Не видях споменат този и още едно доказателство в линковете на пишман бакалаврите по египтология които ми даваш.

Стига с тези гатанки, да не съм на разпит, понеже съм извършила престъпление... Както видя, бях ти отговорила за датите. Само че като написах ранната от 15 век и добавих Аменхотеп II, изтрих името на фараона и написах - не знам. Защото е прекалено да пиша нещо, което никой със сигурност не знае в момента. Да, Аменхотеп/Аменофис, понеже това е името дадено от Манетон, както е цитиран от Йосиф Флавий. А Втори, понеже наистина е предпочитаният кандидат по разни индикации, обаче... е управлявал още 20 години после и мумията му още е в наличие и да приема, че са го заменили с друг Аменхотеп след като е загинал в Червено море са вече диви спекулации. Зоната на здрача. 

Е, ако ти имаш предвид Аменхотеп IV / Ехнатон, може вече да ни представиш защо и как си стигнала до това. И без това вече ми стана интересно. 

преди 3 минути, witness написа:

Зоната на здрача.

толова може с гугъл и виртуала. Зад монитора често всичко е "зона на здрача", докато иначе в главата на някого "свети сияние"...

преди 14 минути, _ramus_ написа:

толова може с гугъл и виртуала. Зад монитора често всичко е "зона на здрача", докато иначе в главата на някого "свети сияние"...

Смени си ника на "конска муха с претенции". 

преди 51 минути, witness написа:

Смени си ника на "конска муха с претенции"

това духовен съвет ли е, или е послание от висшите йерархии? :)

Мъдростта в този съвет извира от всякъде и изпълва поредния кенеф, докато някой шари по виртуала, удобно сврян зад монитора. 

Само един насочващ въпрос - ти къде и за колко си пътувала последните години зад граница, и с каква цел? Можеш и да не отговаряш... само прилича на въпрос. С което онагледявам, че познавам доста "изследователи" през виртуала, докато си седят удобно на стола и чакат някой да им качи нужната информация, за да си играят на "гугъл-откриватели" и читатели на любопитното, но преди всичко в главата и фантазиите си за света и хората. Те плуват без да са докосвали вода, те са духовни, мъдри и добри само защото "много знаят" и много са чели за всякакви работи...

Проблемът с фантазиите е именно Фантазьора, на който те му служат за патерички.

преди 9 часа, witness написа:

Стига с тези гатанки, да не съм на разпит, понеже съм извършила престъпление...

Очакваш и се надяваш  да ти дам в  в устичката смелена храна,ли ? Дала съм достатъчно жокери, които да ти посочат начина по който да изчислиш Изхода. Не съм длъжна да ти давам готов отговор. Ще търсиш и мислиш със собствената си глава. Това принципно е начина да се избави човек от мозъчна ленност.

Едно мнение. Да не се обижда, @valkiria1 , но си е съвсем на място. И на мен ми падат евреите в очите. Като се заинтересувах от историята на евреите в моя град,  им писах във фейсбук да ги питам дали знаят нещо за синагогата в нашия град, отговор и интерес нямаше! Добре, че беше една възрастна жена от моя град, която е чувала за синагогата и къде се е намирала. Защото, за моя огромна изненада, няма и една снимка на синагогата, тя не се вижда никъде и на снимките от птичи поглед. Дори на Валкирия сигурно няма да и е интересно да се порови за историята за берковската синагога. Взе, че се оказа, че християните са по - добри и по - склонни да помагат от евреите. Разочарована съм!

Цитат

Аман, по-добре не. При все наистина глупавото изказване на Емилова, при все страдание в концлагерите (впрочем не само на евреи, макар и най-вече на евреи), писна ми от ходене на пръсти около "Шалом" и всички световни техни събратя, сакън да не се обидят нещо. Аман от претенции за свещени крави и специален стандарт. Сметка да искат, та и на телевизията.
Но като гледам за колко други доста безобидни неща се скача и се посипват глави с пепел, сто процента и тука ще стане така, най-късно утре.

Цитат

Точно така мисля и аз - ефектът на оцелелия. Гладът е допринесъл, а не обратното, за смъртта от болести на онези, които не са пряко убити с оръжие или в газова камера. От останалите съвсем не всички са доживели до сто, а е близко до ума да са оцелели в по-голям дял онези, които са били по-здрави физически. Да кажеш колко добре се е отразил гладът на тези хора, е изключително глупаво, дума да няма, дори не е истински цинично, защото е просто кифленски наивно и глупаво, особено ако приемем, че си вярва. Тя самата също е твърде самодоволна и напориста в рекламата си.
Въпреки това и съчувствам, защото стандартът е двоен. За другите народности и общности могат да се говорят глупави или обидни неща (а за българите у нас е даже прието да се говорят основно обидни неща, както виждаме и в поста след мен), ама виж, за евреите в днешното общество само на някой леко да му замирише на обида или омаловажаване на страданията им през ВСВ, канселиран си веднагически, а медията е изправена в извинителен режим. Както стана с предаването "Последният печели" и Орлин Горанов.

Даже глад не е точната дума. Починали са от анемия.Недохранването води до анемия. Това старо название "глад", би трябвало да се "махне". Анемията от своя страна води до много проблеми - сърдечни и други.

И само евреите все се споменават, което е доста неточно. В лагерите са били затваряни и хора с "неправилни политически възгледи" - комунисти, социалисти,  да не забравяме и хората с увреждания, алкохолиците, просяците, циганите, хомосексуалистите. Разбира се, днес никой не жали за комунистите и социалистите, те едва ли не са си го били заслужили. За хората с увреждания не се говори и няма филми за тях, защото си нямат лоби. Малко се говори и за поляците и славяните.

Цитат

тя не споменава евреи, а преживели тежко гладуване в концентрационните лагери. Там е имало и не евреи (поляци, руснаци, цигани, немци итн). Не е подигравка с етнос нейното, а делюзия. Ако сама си вярва е изкуфяла. Срамота е лекар да не провери фактологията.  Не е вярно, че всички оцелели от лагерите минават 100г или даже 90г, още по-малко, че гладуването в лагерите е било оздравително. Просто не е вярно. Те не са отишли там болни, та да ги е оздравило. Не зная точни цифри, но снощи чух по телевизията, че между 200 и 300 000 евреи са оцелели смъртните маршове, през които ги карали да вървят пеша, без храна по 50 и 60 километра до други лагери. От тях не е невероятно 200, 300 и даже 1000 да са все още живи, предвид че са били и млади и здрави тогава. Останалите са умрели отдавна.

Доста повече от 50 - 60 км са вървяли. Някой знае ли колко е разстоянието пеша от "Аушвиц - Биркенау" до "Берген - Белзен"? Само давам точна представа за какви точно маршове на смъртта става въпрос. Защото към края на войната съюзниците бомбардират германската железопътна мрежа и тя не може да работи.

Цитат

Само предвиждам какво според мен ще последва - гневна реакция от "Шалом" и обилни смирени извинения от телевизията, което ще е, защото все пак основна част от пленниците в концлагерите са били евреи. Ако не бяха, реакцията нямаше да е такава, нямаше да е чаааак толкова недопустимо и чаааак толкова важно, а щеше да си остане глупост без голямо значение, казана в развлекателно предаване. То си е глупаво и нелепо, и ако не си вярва, би било и цинично, няма две мнения. Но двойният стандарт в това отношение от едно време насам ме дразни. За едни може обиди и омаловажаване, за други - не може дори нещо, което само звучи като обида, едни са важни за света, други - не дотам. Ако засяга едни, е свобода на изразяването, дори ако си казал глупост или обида (аз подкрепям принципно, впрочем, такава степен на свобода - да може да се говорят дори простотии), за други е недопустимо.

Не го казвам с лошо, но точно такова двойнствено поведение пак ще доведе до антисемитизъм. Не, че го искам. Обаче евреите прекалено се вживяват.

Има и други жертви на концлареги, някои от тях - все още живи. За тях не се говори и споменава нищо! Става дума за събитията в Чили, режима на Аугусто Пиночет и лагерите в Чили. В това число и колония "Дигнидад", която, според "Уикипредия" също се води концентрационен лагер. Освободен/спрял да функционира през 2007 година! През 2007! Кой чу за това, кой каза или направи нещо? Никой! Жертвите на Аугусто Пиночет още са живи, но са изцяло сами. Бедни, изоставени от държава и правосъдие, живеят мизерно, нямат образование и работа и, ако не беше разследването за смъртта на Адолф Хитлер, нямаше и да разбера за "Дигнидад". Отвратително! През 2007 година сме си живяли живота, а едни хора са се чудили какво да правят със свободата си, къде да идат, как да си намерят работа, нямат образование, нямат основни познания по география, даже не говорят и испански език, а само немски! Не стига това, не е и само педофилията на онзи извратеняк, но и факта, че ражданите там бебета с увреждания са били веднага убивани! В уж модерен и демократичен Чили! Някой да каже нещо по въпроса? На тези хора може още да им се помогне. Чилийските евреи обаче явно не ги интересува това.:angry:

на 24.01.2025 г. в 20:43, valkiria1 написа:

Не съм длъжна да ти давам готов отговор.

Аз спрях дотук, понеже също не съм длъжна. Пък и ти настояваш за някаква друга година, аз ти посочих какво съм намерила като по-прието и всъщност не ми е от съществен интерес да зная. За мен тези исторически подробности и уточняване на дати имат отношение към религията само по допирателна, а към нейната истинска задача съвсем никакво. 

преди 4 часа, witness написа:

Аз спрях дотук, понеже също не съм длъжна. Пък и ти настояваш за някаква друга година, аз ти посочих какво съм намерила като по-прието и всъщност не ми е от съществен интерес да зная. За мен тези исторически подробности и уточняване на дати имат отношение към религията само по допирателна, а към нейната истинска задача съвсем никакво. 

Когато заявяваш това:

"Да, обаче доста побъркана енциклопедия. Разчита само на това, че никой няма да седне да проверява какви каши забърква, уж исторически"

Трябва да си готова поне от кумова слама да отстояваш мнението си.

1 Питах дали си чела с разбиране Тора?

2 Дадох два пъти съществени жокери. Не можеш и да смяташ. Плескаш някакви линкове, които са на всезнайковци точно колкото тебе. И още нещо..яахадут е знание,а след това вяра. По това се различава от християнството.

на 31.01.2025 г. в 19:28, valkiria1 написа:

Когато заявяваш това:

"Да, обаче доста побъркана енциклопедия. Разчита само на това, че никой няма да седне да проверява какви каши забърква, уж исторически"

2 Дадох два пъти съществени жокери. Не можеш и да смяташ. Плескаш някакви линкове, които са на всезнайковци точно колкото тебе. И още нещо..яахадут е знание,а след това вяра. По това се различава от християнството.

Добре, знаеш си ти, че любопитството ми все надделява )

Относно болднатото и линковете, да повторя, че го казах и дадох линкове заради твърдението ти, че папирус Ипувер доказва Изход. И че ти постави текста от папируса заедно със стелата Мернептах като две паралелни разказа за едно и също събитие - изхода. Ето 

на 20.01.2025 г. в 18:28, valkiria1 написа:

Нямам представа, защо си си внушила,че искам да покажа някакво влияние на еврейските писмени  източници върху египетските такива. Точно в египетските източници има доказателства за събития, описани в Тора и Танах. Стелата на Мернептах е една от тях. Намира се в Каирския  музей. Последно, когато я видях я бяха подготвили да я пренесат в Новия музей. Историята на евреите не естанала във вакуум. Тя е свързана с историята на всички анроди около нея. Най-много с тази на Египет. Показвам, как събития описани около случващото се в Изхода са описани в два различни източника. Папируса само доказва Изхода. Всеки автор описва това по свой начин. Това, понеже твърдиш,че свидетелства за Изхода -няма. Другите доказателства-отделно.

Аз проверих за кои периоди са датирани и заключих, че е невъзможно първото "доказателство", т.е. папируса, да доказва египетските язви от изход, по простата причина, че е създаването на самата творба (не преписа) е отнесено към много, много по-ранен период, ок. 1800 г.пр.н.е., а стелата е от края на 13в., т.е. 1213-1203 (ли беше..) ОК. Не че някои не отнасят Изход и към периоди от времето на Пепи II, но тогава кашата съвсем тръгва към вратата ... и последният от датировчиците на изхода все още не я е затворил. Никой не знае кога се е случил със сигурност, колкото хора и учени толкова мнения. Библейската хронология на равините отделно. 

За фараона и годината на Изход четох съвсем други статии, тази https://armstronginstitute.org/882-who-was-the-pharaoh-of-the-exodus и няколко съпътстващи свързани. Че и някои съвсем без връзка, просто така... 

Чудя се защо си толкова убедена, че знаеш фараона и годината със сигурност, даваш снимки на Ехнатон (предполагаемия) с липсващия картуш, но всяко версия е ущърбна в някаква подробност, дали с висока или ниска хронология. Или библейският разказ не може да се приеме напълно буквално, или да се игнорират фиксирани от днешната история неща като годината на Соломоновия храм. 

Иначе на мен, честно казано, ми е все тази кога е бил Изхода. Мога да се задоволя и с ранната 1446 г., и с традиционната еврейска хронология, според която изхода трябва да се е случил през 1312 или 1310 г. Като събереш годините от изхода до Първия храм (480) с годините на Първия храм (410) с времето на вавилонския плен (70) с годините на Втория храм (420), който е разрушен през 70г. от н.е., получаваш 1310 г. за изход. Или по друг начин, Тора е дадена през 2448 година от сътворението, сега според традиционното еврейско летоброене сме 5785 година - получава се 1312. Това струва ми се са годините, дадени от равините, от Маймонид. Къде обаче може да се постави фиксираната от историците година 966-967 за строежа на Храма, нямам представа. И т.н. Ако не си чела статиите от последния линк, прегледай ги, те почти ме убедиха, че Аменхотеп II е единственият фараон, пасващ във всички детайли на библейския разказ, при условие, разбира се, че се вземат буквално. А Ехнатон е фараона от времето на завладяването на Ханаан заради писмата от Амарна за набезите  на "хабиру". 

https://en.wikipedia.org/wiki/Merneptah_Stele

Забравих стелата на Мернептах. Която пък няма нищо общо с Изхода от Библията. Известна е с това, че е най-ранното споменаване на името Израел в египетски източник, по-точно единственото безспорно споменаване. Става въпрос за едно кратко изречение, гласящо "Израел е опустошен, семето му го няма вече", като "Израел" в случая означава народ, а не държава или царство. Споменат е като номадско множество без градове/укрепления. И единственото, което доказва тази стела, посветена на победите на фараон Мернептах над либийци и морски народи плюс няколко имена на градове, места и племена от друга военна кампания в Ханаан, е че през 1205 г. пр. н. е. (когато е изписана стелата) Израел е бил някъде в Ханаан под вид на неуседнала група хора. Това по време, когато според библията може би вече трябва да е завладял градове там. 

Само че със завладяването нещата са по-зле отколкото и с изхода. От сто и кусур години са копали по всички споменати в Библията места и единственият резултат е, че в момента всички археолози без изключение са изоставили идеята за каквото и да е буквално четене на Изход и Исус Навин. Преобладаващото мнение е, че такава инвазия и заселване на Ханаан отвън в края на бронзовата епоха не се е случвала, а процесите са били бавни, вътрешни и постепенни. Нямало е превземане на градове, а на някои от споменатите места изобщо е нямало поселения през цялата късна бронзова епоха. Че библейските разкази не са верни по никакъв начин, а епосът за създаването на Израел е мит, превърнат в история най-вероятно по време и след вавилонския плен, за да се предпазят от асимилация. 

преди 1 час, witness написа:

https://en.wikipedia.org/wiki/Merneptah_Stele

Забравих стелата на Мернептах. Която пък няма нищо общо с Изхода от Библията. Известна е с това, че е най-ранното споменаване на името Израел в египетски източник, по-точно единственото безспорно споменаване.

Не си забравила. Това е вторият път в който папагалиш нещо, което не си разбрала изобщо. Е, къде в този мой пост се твърди,че тази стела е доказателство за Изхода? Аз съм я виждала лично стария музей в Каир, така ,че няма нужда да ми се упражняваш с Гугъл да ми раказваш неща, които познавам в детайли, в пъти по-добре от теб. Ето ти цитати от мои постове, а после и мои  снимки точно на изречението  от стелата, което говори за военни действия в Ханаан. И това съм го обяснила вече в един от постовете си до теб, но ти си функционално неграмотна за да разбереш какво ти се обяснява...Прочети внимателно и се опитай с каквото имаш там в главата, да разбереш в какъв смисъл ти се "казва" това. Изтрития картуш с името на Ехнатон съм споменала във връзка с изтрити факти , които подтвърждават факта на "изтриване на паметта", което е нанесло много щети на историята. Споменаването на периодите на датиране също. Не ми досаждай, щом не можеш да разбереш какво ти се обяснява. Дадох ти  жокери, как да смяташ Изхода- доказателствата са в Тора. ... и го повторих много пъти..но чукча не чете, чукча трака ли трака по клавиатурата ....

Точно в египетските източници има доказателства за събития, описани в Тора и Танах. Стелата на Мернептах е една от тях. Намира се в Каирския  музей. Последно, когато я видях я бяха подготвили да я пренесат в Новия музей. Историята на евреите не естанала във вакуум. Тя е свързана с историята на всички анроди около нея.

на 22.01.2025 г. в 1:46, valkiria1 написа:

Стелата на Мернептах  е доказателство за военните кампании в Ханаан

на 24.01.2025 г. в 0:18, valkiria1 написа:

За  така нареченото "изтриване на паметта" с което някои египетски владетели са унищожавали  свидетелства за управление на предишните такива  има много свидетелства-като тези две снимки на дървен саркофаг  с образа на  фараон Ехнатон, които показах и чието име в картуша е било буквално изчегъртано  от саркофага.

spacer.png

Стелата в музея в Каир.

spacer.png

Изречението в което се споменава военната кампания срещу евреите. Намира се на последния ред на стелата.

преди 17 минути, valkiria1 написа:

Не ми досаждай, щом не можеш да разбереш какво ти се обяснява.

Ти сама настоя да продължа да пиша... значи последно стелата и папируса не доказват Изхода  според теб - ами добре, и аз това казвах. Макар че всичко започна от това

преди 2 часа, witness написа:

Само че със завладяването нещата са по-зле отколкото и с изхода. От сто и кусур години са копали по всички споменати в Библията места и единственият резултат е, че в момента всички археолози без изключение са изоставили идеята за каквото и да е буквално четене на Изход и Исус Навин. Преобладаващото мнение е, че такава инвазия и заселване на Ханаан отвън в края на бронзовата епоха не се е случвала, а процесите са били бавни, вътрешни и постепенни. Нямало е превземане на градове, а на някои от споменатите места изобщо е нямало поселения през цялата късна бронзова епоха. Че библейските разкази не са верни по никакъв начин, а епосът за създаването на Израел е мит, превърнат в история най-вероятно по време и след вавилонския плен, за да се предпазят от асимилация. 

Историята на Исраел няма нужда от адвокати, които да я защитават от всяка тъпа шматка, която се опитва да се упражнява върху нея. . Толкова много артефакти има из нашите земи земи,  из съседните земи на народи с които евреите непрекъснато са взаимодействали  и взаимодействат до ден  днешен, които никога не сте виждали,а по всяка вероятност и точно тях няма да видите. Времето е скъп ресурс особено, когато предоволно ми се заплаща.  Въпроса е, можеш ли да си го позволиш, за да седна да ти обяснявам подробно и да не губя освен време и средства?!

преди 8 минути, witness написа:

Ти сама настоя да продължа да пиша... значи последно стелата и папируса не доказват Изхода  според теб - ами добре, и аз това казвах. Макар че всичко започна от това

За пореден път, защото явно при теб и повторението не работи.

Никога не съм твърдяла,че стелата е доказателство за Изхода, но папируса е!!!!

пп Няколко пъти като за малоумни повторих и натвърдих, четете Тора и Танах-доказателствата са там!!!

Всеки интелигентен човек, много ясно ще разбере в колко етапа е ставал Изхода!!!!

Времето е дихание, броят на диханията ни са предопределени. Макар за нас това да няма особен смисъл. 

преди 9 минути, valkiria1 написа:

Въпроса е, можеш ли да си го позволиш, за да седна да ти обяснявам подробно и да не губя освен време и средства?!

моето време е безплатно, споко

на 31.01.2025 г. в 19:28, valkiria1 написа:

2 Дадох 

Времето е дихание, броят на диханията ни са предопределени. Макар за нас това да няма особен смисъл.

Тогавай дишай, не се уригвай.

моето време е безплатно, споко

Така казал и крокодила, който никога не станал портфейл.

преди 1 час, valkiria1 написа:

Никога не съм твърдяла,че стелата е доказателство за Изхода, но папируса е!!!!

Стига де, как да не си, само преди два поста ти го цитирах, ти обаче си самоцитираш същото без последната част. Много хитро. Ама щом казваш, че не си и папирус отпреди 4000 години доказва една алегория, добре. И хиляда действителни Изхода да се бяха случили, ако не носят в себе си смисъла на тази страхотна разширена метафора, щяха да са безцелни.  

Нямам представа, защо си си внушила,че искам да покажа някакво влияние на еврейските писмени  източници върху египетските такива. Точно в египетските източници има доказателства за събития, описани в Тора и Танах. Стелата на Мернептах е една от тях. Намира се в Каирския  музей. Последно, когато я видях я бяха подготвили да я пренесат в Новия музей. Историята на евреите не естанала във вакуум. Тя е свързана с историята на всички анроди около нея. Най-много с тази на Египет. Показвам, как събития описани около случващото се в Изхода са описани в два различни източника. Папируса само доказва Изхода. Всеки автор описва това по свой начин. Това, понеже твърдиш,че свидетелства за Изхода -няма. Другите доказателства-отделно.

преди 43 минути, valkiria1 написа:

Тогавай дишай, не се уригвай.

Така казал и крокодила, който никога не станал портфейл.

По-добре жив крокодил, отколкото мъртъв портфейл.

преди 34 минути, witness написа:

Стига де, как да не си, само преди два поста ти го цитирах, ти обаче си самоцитираш същото без последната част. Много хитро. Ама щом казваш, че не си и папирус отпреди 4000 години доказва една алегория, добре. И хиляда действителни Изхода да се бяха случили, ако не носят в себе си смисъла на тази страхотна разширена метафора, щяха да са безцелни. 

Какво не ти  е ясно отново? Не можеш да разбереш пет пъти,че говорим за общата  история на Египет и различни доказателства свързани с нея. Не можеш да разбереш смисъла на това , което ти поствам за четвърти път:

Точно в египетските източници има доказателства за събития, описани в Тора и Танах. Стелата на Мернептах е една от тях. Намира се в Каирския  музей. Последно, когато я видях я бяха подготвили да я пренесат в Новия музей. Историята на евреите не естанала във вакуум. Тя е свързана с историята на всички анроди около нея

на 22.01.2025 г. в 1:46, valkiria1 написа:

Стелата на Мернептах  е доказателство за военните кампании в Ханаан

преди 38 минути, witness написа:

Ама щом казваш, че не си и папирус отпреди 4000 години доказва една алегория, добре. И хиляда действителни Изхода да се бяха случили, ако не носят в себе си смисъла на тази страхотна разширена метафора, щяха да са безцелни. 

Каква е алтернативната реалност на фантазиите ти, нито ме интересува, нито има значение за историята на евреите. Ти я предлагаш, значи само ти можеш да я опишеш. Ти си функционално неграмотна жена, която изобщо не може да зацепи многократно повтаряното: чети Тора и Танах!!!

Втори път :

преди 1 час, valkiria1 написа:

Всеки интелигентен човек, много ясно ще разбере в колко етапа е ставал Изхода!!!!

преди 40 минути, witness написа:

По-добре жив крокодил, отколкото мъртъв портфейл.

Е, отново не разбрала, защото не вникнала в написаното.

преди 16 часа, witness написа:

броят на диханията ни са предопределени.

Няма как... Вярванията са едно, но живота показва други работи. Значи - че вярванията не отразяват живота, а личните падалки на някого, дори и когато са заемки.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.