Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Юдеизъм /за любопитни/

Featured Replies

на 7.02.2025 г. в 10:57, _ramus_ написа:

падалки

Трябва да издадеш речник на измислените от теб думи, които не съществуват в българския език.

• Отговори 2,8k
  • Прегледи 309,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сидхартха
    Сидхартха

Я да изпробвам чувството за хумор на Божия народ в лицето на Валкирия ... Събрали се евреите от местна общност и равинът им казал: - Слушайте сега... Знам аз, че нас, евреите, никак не ни харесв

• valkiria1
    valkiria1

Дълбоко в Синайския полуостров ,на територията на Египет се намира Синай-известна още като: планината Хорив, планината на Моше, Джебел Муса/според бедуинската традиция/, планината ,която равинската ли

• Философ?!!   Душица... Нито четеш, нито знаеш, нито мислиш... но предиряш кой на какъв (ти се ) правил, като че целия свят е един безкраен вариант на мъжки моабет и състезание по надпиране кой

Публикувани изображения

преди 19 минути, Solly написа:

Трябва да издадеш речник на измислените от теб думи, които не съществуват в българския език.

:offtopic_s:А стигате сте му правили забележки .... :) ... смисъла е ясен .... :) 

преди 4 часа, Solly написа:

Трябва да издадеш речник

само когато ти си напишеш книжката с форумни изцепки и клишета.

• 2 седмици по-късно...
на 6.02.2025 г. в 20:15, valkiria1 написа:
на 6.02.2025 г. в 19:24, witness написа:

Ама щом казваш, че не си и папирус отпреди 4000 години доказва една алегория, добре. И хиляда действителни Изхода да се бяха случили, ако не носят в себе си смисъла на тази страхотна разширена метафора, щяха да са безцелни. 

Каква е алтернативната реалност на фантазиите ти, нито ме интересува, нито има значение за историята на евреите. Ти я предлагаш, значи само ти можеш да я опишеш. Ти си функционално неграмотна жена, която изобщо не може да зацепи многократно повтаряното: чети Тора и Танах!!!

Честно казано колкото повече време минава, толкова по-малко желание ми оставаше да отговарям. Докато не е изчезнало съвсем, само с няколко думи - тази твоя убеденост че символизма в Библията и конкретно историята на Изхода е моя фантазия леко ме втрещи. Ами че иносказателното му тълкуване е част не само от християнската традиция или от гностицизма, но и от традицията на юдаизма. Египет най-общо е аналогия на телесното, физическо съществуване, но по-точно е т.нар. "плътски ум"(който е роб на страстите и греховете) и затова някои от отците пустинници говорят за "духовен египет" или "мисловен египет", както има и "духовен амалик". Историята на изхода от египет символизира пътя на всяка душа към бога/обетованата земя/небесното царство. Който неизбежно минава през трудностите на пустинята, битките с изкушенията, охлаждането на унинието от тежкия труд (което е "амаликяните", нападащи изоставащите по пътя). В хасидските учения Мицраим се чете още като ограничения, "тесни проливи" или тясно място, а наложено върху тялото е шията, стояща между тялото и главата, ума и сърцето според Ари... и т.н. Има много вариации и елементите на разказа са безчет, но най-общият смисъл е такъв. Не случайно ап. Павел казва "това им се случваше образно" в 1 Кор. 10, а той преди да стане апостол е бил фарисей, при това образован не само в елинските науки, ами и в устната Тора, така че винаги, още тогава се е знаело за какво става въпрос и тези неща с образния език не започват от християнството, нито от юдаизма И сега се знае и е кристално прозрачно, но на повечето люде им харесват други неща. Око да види ръка да пипне, както се казва, религията на всеки е според ума му. А ти пък чети освен Тора и коментари по Мидрашите - ако искаш, разбира се. ,

vKxH11781050.jpg?_i=_n504BC99DD0473598AAE3BCDC5D75568D

Съвременният юдаизъм по същество е безбожна религия. От старозаветните писания става ясно, че в миналото бог Яхве/Йехова се е намесвал в делата на своя богоизбран народ. После по някаква причина връзката с пророците и богоизбрания народ е прекъсната. Бог Яхве просто изчезва някъде. 

Няма Ковчег на Завета, няма Светая Светих, няма го и божието присъствие. Вторият храм в Йерусалим е разрушен от римляните и на храмовия хълм са изградени джамия и ислямско светилище с позлатен купол. Няма и кой да поддържа култът към Яхве, и да го налага на богоизбрания еврейски народ така както е било в миналото.  

Годишният кървав ритуал в юдаизма за очистване и умилостивяване е заменен с осъвременена версия на празника Йом Кипур. Ако в миналото мотивът е бил да се избегне наказание и да се поддържат добри взаимоотношения между божеството и богоизбраните, днес изглежда, че мотивът не е нищо повече от препратка към стари традиции адаптирани към съвременния свят. 

Споровете между юдаизма и християнството с претенциите му към юдаизма изглежда, че са породени именно от отсъствието и липсата на бог Яхве. Няма го бог Яхве, няма и кой да изобличава и наказва. Случайно или не, претенцията на евреина Йешуа бен Йосиф/Исус Христос, че е нещо като живото въплъщение на Ковчега на Завета идва след като бог Яхве се е оттеглил от делата на своя богоизбран народ.

на 20.02.2025 г. в 16:51, witness написа:

Има много вариации и елементите на разказа са безчет, но най-общият смисъл е такъв. Не случайно ап. Павел казва "това им се случваше образно" в 1 Кор. 10,

И? като има вариации, значи че било преди всичко "образно" и метафорично... Пътя към бога минавал през шията - тясното място. Щото главата била бог, а плътското - тялото... И това било "изхода" - пътя към бог, дето почвал от напускането на плътското и вървял през отказ от него, към божественото. Повторения на едни и същи основни схеми, дето според други вярващи били "вечни"... Направо пътят към бога отново е един и само се менкат описания, религии... и отновото до модерните истории за владици, управители, висши йерархии...

Дори и да е така - аналитичните въпроси са толкова много и няма дори една посока от тях, която да не води към нонсенси - логически, смислови, понятийни... И не е само това - нонсенсите са стигат до действителността. 

Обаче - това било божественото - имало си своя "логика" и тя е толкова ясна, ама толкова са ясни посланията... И как за всяко ще се намери "цитат", тайна фразичка в това или онова, аналогия, даже звездите са наредени по тая схема, даже света е направен така, че бог да е някъде след "плътското" и отказа от него.

Имало цитат от Павел - една фраза... и ето - вече тя е показателна. В какъв контекст, сред какво, казана ли е въобще, от кого, какво е имал предвид тоя... това няма значение. Имат значение само свободните тълкувания на едни или други, докато се договорят помежду си на кого какво е изгодно, за да си докарат до тяхното си.

Хиляди години вече шестват наивинитетите, че като направиш нещо и ще дойде онова, което желаеш. И като се откажеш от едно, ще дойдело нещо друго. А в това няма нищо "божествено". Това е обикновен опит да се прокарат проекции за контрол, за насочване, в свят сред който изменчивостта плаши човешките деца с непредсказуемостта си и толкова напират да я изгонят и да засънуват колко ги бива да "програмират" какви ще станат, какво да направят, за да дойде онова, дето го искат... 

Това отразява празните мераци на толкова хора, които толкова да им се иска да са други, да са "божествени". Пък то това няма как да стане и нито е ставало, нито ще стане.

преди 1 час, _ramus_ написа:

Имало цитат от Павел - една фраза... и ето - вече тя е показателна. В какъв контекст, сред какво, казана ли е въобще, от кого, какво е имал предвид тоя... това няма значение.

Пийни едно кафе и виж че контекста е даден, 1 Кор. 10, фразата е в 11 стих. Не се обръщах към теб впрочем, въртоглавий... За теб нищо от това няма значение, защото го отричаш по принцип. Ако нямаш библия под ръка имаш гугъл и няма нужда от "констатации" за липса на контекст, щом реши да се обаждаш... а ако някой наистина провери ще забележи, че фразата дори липсва в преводите, защото е налична само в подстрочника към гръцкия текст, от посочените взаимозаменяеми варианти от ранни ръкописи тази е в най-ранния от 4 век. Просто традицията и в трите авраамически религии е буквалистка и тълкуванията гледат да не се отклоняват от тази линия, но православната версия все пак си е държала да се използва "образи" и "образно" вместо "пример", както е в протестантските преводи. По-близко е до оригинала, ако оригинал може да се нарекат няколко поправки. 

Но защо ли ти го пиша това, като само си търсиш повод да дърдориш и в случая, да отричаш дори основно положение в юдаизма, каквото е поправянето на човека и оттам на света.  

Щото главата била бог, а плътското - тялото...

И откъде ги измисляш такива глупости Рамусе, бълнуваш си на клавиатурата и ме караш да се боря с моята на телефона, щото автоматичния редактор не прощава и ги домисля също като твоите...

преди 8 часа, witness написа:

1 Кор. 10, фразата е в 11 стих

сред гугъл никъде не намерих такава 'фраза'. Интерпретациите и видовете преводи са доста и трите основни я предават по три различни начина. :) 

Но и ти не разбра - какво важно значение въобще може да има една фраза? :) измъкната от контекста на цапнати други фрази като нея поучителни и разхвърляни, за какво ли не. Целите "коринтяни" са сборка от смислово мазало. Това, дето го разтягате като "символично" е просто нужното удобство в интерпретацията, за да се групирате по ползи... преди две хилядолетия, за неграмотни, безимотни наивни труженици, сред тоталната им мизерия може и да е имало някакво значение. Но сега - отдавна няма никаква поучителна стойност.

Егати голямата работа - имало там една фраза... някой му се ще да се преживее сред филма за Индиана Джоунс... :) Там намират съкровища и такава фраза накрая се оказва адекватна към нещо в действителността. Докато тук - фантазни и проекционни упражнения, на който каквото му трябва. 

Цялата схема, която се напъваш да обясняваш чрез "образи" е проблемна. Това че някъде си, някои си вярвали че било така, нищо значимо не означава. Имало е време - била е важна за някого. Други са направили други схеми - те са били важни за тях... И какво от това? Минават и заминават...

Не измислям нищичко - просто продължавам една линия - на шията и аналогия на "изхода" през шията към главата. Измислянето е и "от двете страни" - просто ти си харесваш дадено, и си го тачиш като "истинско", само защото му придаваш такова значение. А го правиш заради съвсем частни и лични ползи, от получените лични проекции. Намираш нужните си "потвърждения" - отново и отново. Други имат други техни си проекции - намират си техни си потвърждения... И какво от това - нищо не ги прави адекватни към действителността... И досега това продължава да е така.

Тук игричките ги въртите няколко фантазни човечета, изгубени някъде сред мозъчните си образни заигравки. И всеки напира - вижте истината... да ви я покажа, разкажа, посоча... Едно и също върви - вече хилядолетия, но това не са средните векове, защото вече е налице нещо напълно различно като призма. Тя е адекватна към действителността и това че пишеш на екрана и го виждаме всички е част от това, както е и много друго, вкл и "телефона ти". :) Защо не се обадиш на бог да му разкажеш за тия си забежки, и той да го съобщи на останалите по вселената? А може би... защото бог очаква да оставиш тленното, щото е носител на нисши страсти и да станеш висша безстрастница... :) 

Да измислям си, разбира се, макар да следвам дадени условни линии. Но гледам че други правят същото, а за някого това се оказва нужната им нишка за която се вкопчват.

на 22.02.2025 г. в 17:56, _ramus_ написа:

Но и ти не разбра - какво важно значение въобще може да има една фраза? :) измъкната от контекста на цапнати други фрази като нея поучителни и разхвърляни, за какво ли не. Целите "коринтяни" са сборка от смислово мазало. Това, дето го разтягате като "символично" е просто нужното удобство в интерпретацията, за да се групирате по ползи... преди две хилядолетия, за неграмотни, безимотни наивни труженици, сред тоталната им мизерия може и да е имало някакво значение. Но сега - отдавна няма никаква поучителна стойност

Не беше измъкната от контекста. Точно от контекста става ясно, че не може да има друго значение, освен което аз представих. И я има "в гугъл", но да не те обременявам. Чудех се нещо, понеже се намеси в темата. Ти имаш ли някакво мнение по въпроса, който последно обсъждахме и ако имаш какво е то? Ако изобщо си спомняш за какво ставаше дума. Не си съгласен с мен, разбирам, а тогава приемаш ли другата теза? Ако не приемаш и двете, гледаш на библията като на артефакт без значение, което всъщност казваш, но тогава защо изобщо участваш в такива теми. Въпросът ми е  - смяташ ли историята за изхода на евреите от Египет за буквален, исторически достоверен разказ?

Между другото, онова за шията беше просто пример за небуквално тълкуване, понеже попаднах на него. Какво точно е имал предвид Аризал нямам представа, не съм запозната. Сега да не се отплеснеш и по "мизерията" на Аризал и всите кабалисти. 

Ако говорим за ползи или "ползички", както обичаш пренебрежително да казваш, то моите ако изобщо имам някакви, са безобидни. Но буквализмът предоставя други съвсем не безобидни ползи за разни групи и по мое мнение е доста опасен, макар и очевидно неизбежен. 

Точно от контекста става ясно, че не може да има друго значение, освен което аз представих.

Точно от контекстът става ясно че си обикновена и елементарна пристрастница - с характерната религиозна и банална игра на проекции и привиждания на "потвърждения". :) Ти в оригинал ли си го чела, или го интерпретираш с "духовното си око"? А може би бог те е насочил кое и какво е "написано"... че даже и "контекста".

И да ми се фръцкаш с "контекст" - може би щото разхвърляните му изреченийца са мнооооого велики и всичките са само от бог диктувани... И точно едно от тях има "точно това значение, което ТИ ПРЕДСТАВИ"... :)

смяташ ли историята за изхода на евреите от Египет за буквален, исторически достоверен разказ?

все ми е едно, защото не ме засяга с нищо. И принципно историческите събития, корени, принадлежности... не са ми нищо особено и не ме изразяват.

Може би това ми дава възможност да забележа каква банална роля играе пристрастието на повярванките и как сред всичко и всеки те напират да си намерят "потвърждение". И ето това са ти ползичките.

Само да напомня - личните ползички няма как да са "безобидни". Те водят за носа малките маймунки и ги теглят натам, накъдето вътрешните психични инерции да се укротят поне за малко... Дали е колективно или лично - е въпрос само до мащаб и не това има значение... поне за мен.

Изгубените в пристрастията си сред раздела са резултат именно от тази "безобидност"... :) 

преди 18 часа, _ramus_ написа:

Точно от контекстът става ясно че си обикновена и елементарна пристрастница - с характерната религиозна и банална игра на проекции и привиждания на "потвърждения". :) Ти в оригинал ли си го чела, или го интерпретираш с "духовното си око"? А може би бог те е насочил кое и какво е "написано"... че даже и "контекста".

И да ми се фръцкаш с "контекст" - може би щото разхвърляните му изреченийца са мнооооого велики и всичките са само от бог диктувани... И точно едно от тях има "точно това значение, което ТИ ПРЕДСТАВИ"... :)

Е как да не съм елементарна, щом намирам някакъв смисъл (какъвто и да е той) в посланията на Павел. Виж, да ти се мержелеят там само безсмислици е белег на титанична умствена сложност и мощ. И да, в оригинал имаш възможност да го прочетеш и ти https://manuscript-bible.ru/greek.htm 

преди 18 часа, _ramus_ написа:

все ми е едно, защото не ме засяга с нищо. И принципно историческите събития, корени, принадлежности... не са ми нищо особено и не ме изразяват.

А мен да не би да ме изразяват? Само че се присмиваш на моето "пристрастие", що се касае до историческите факти, към консенсуса сред историци и археолози, че не е имало нищо подобно като описания в библията изход и завоевания. Да клониш към тяхната версия е елементарщина, а да вярваш буквално в изхода от библията е израз на интелигенстност. Нали това си говорехте преди - как малцина сте били интелигентите тука.. Попитах те за мнението ти защото бях сигурна, че няма да отговориш или ще се извъртиш и ти не ме разочарова, понеже теб единственото, което може да те изрази е нарицателното "безгръбначно". 

преди 1 час, witness написа:

щом намирам някакъв смисъл

а между другото всеки, който си търси нещо, си го намира... някъде.  Затова ги има и проекциите - като нещо липсва и го нямаш, а много ти трябва, ще си изиграеш "намиране".

Тия, на когото най-много им липсва, най-много им трябва и най-много го търсят да го привидят... някъде, в нещо, в някого...

нещо повече - тия, които си намират  обект за проекция, като компенсация на личен дефицит и остро усещане за него, много им е нужно да представят проекцията си като "извън тях", като нещо повече от проекция... Така същата стабилизира и втвърдява значението си...

Това са азбучни основни положения, заради които по-горе направих обобщението за "елементарна пристрастница".  Скучно и банално, но това е положението.

Така е, защото на няколко човечета , които се самоизписват сред КАЛДАТА и са си избрали проекции с техни си етикети "духовни" ужасно много им липсва СМИСЪЛЪТ, като заместител на остър дефицит. Обикновено това са хора НЕпреминали през основни психични драми и продължителни негативни (токсични) въздействия - в началото от средата си, после - същото, но в тях самите...

1. "Коринтяни", са преди всичко разхвърляни фрази, групирани в система. Да наречеш това "контекст" и да имаш претенции че именно "твоето представяне на интерпретация" било истинското... е меко казано несериозно. А сериозно - издава елементарния пристрастник, с тежка форма на вкопченост в избраните от него компенсационни проекции.

В УИКИ могат да се намерят три основни ПРЕВОДА, от трите основно-приети преводи на библията. И в трите думите на въпросния "стих" са различни, вкл е различно и значението им, словореда и смисъла. Преводачите са си играли да нагласят според тяхното си... и това също е съвсем банално, но дори така подпомага нуждаещите се от свободните тълкувания 'пристрастници' да си намерят "тяхното си" за проекция.

Та така.... - съвсем естествено и като всеки емоционално непораснал и комплексиран субект, ти от 'елементарната пристрастница' си избра точно "първата думичка'... която всъщност в моето описание, смисъл и значение има само съвсем незначителна роля. Но пък изигра ролята си на поредния тригър, който завъртя около него нужните реакции, коментари и прибра към себе си "фокуса" на интерпретатора.

Духовност... не са патерички. Редките хора със здрава психика, преминали през психичните капани и отработили тяхното кризисно значение, са способни да стигнат най-далеч в пътя на развитие. Домогването на "малките ранени хора'' до "духовности" някакви си, е само според тях си - има много причини за това, но една от тях е, че именно това им дава фалшива възвишеност, която да преживяват като компенсация на своят остър дефицит на същото.

Не е трудно.. ако нещо ще е сериозно, първо са нужни сериозни стъпки. Сериозно... ако не знаеш какво значи, думичките ти нямат друго значение, освен за селска седянка.

преди 1 час, witness написа:

Само че се присмиваш на моето "пристрастие"

Никога ли не си била способна да спреш комплексарщината и емоционалната си негативна чувствителност?

Друго няма ли... Ти само това ли си... Само това ли има значение... и това те е обзело изцяло и докрай... и завинаги???

Поне опити за "онази другата" - няма ли... или вече и те са напълно забравени и погребани?

преди 42 минути, _ramus_ написа:

Тия, на когото най-много им липсва, най-много им трябва и най-много го търсят да го привидят... някъде, в нещо, в някого...

преди 43 минути, _ramus_ написа:

Това са азбучни основни положения

Няма такова правило. По тази "логика", всеки търсещ истината я привижда не където трябва. И май все са другите, тези "няколко ника", дето постоянно са ти в болния мозък. Дали не е точно защото много ти се иска и това привиждаш. 

преди 24 минути, Theros написа:

всеки търсещ истината я привижда не където трябва

бебчо, самите думички "истина" и "трябва"... те издава колко много са ти нужни памперси.

"Истина", бебчо, ти е личностната патеричка... и същата дума има съвсем проекционно значение. Свободните игри със заучени думички нямат никаква стойност, освен за проекциите на дефицитните.

И така, бебчо - благодарен съм на КАЛДАТА за чудесния пример, на който ти си израз и списваш съвсем свободно и по своя воля.

преди 25 минути, Theros написа:

По тази "логика",

логика... е на баба ти хвърчилото, с цвета на владиката. :) 

Може и да се ограмотиш след няколко хиляди прераждания, но не съм оптимист за същото. И не че ме интересува - и неграмотията може да е поучителна и да служи за пример.

преди 14 минути, _ramus_ написа:

самите думички "истина" и "трябва"... те издава колко много са ти нужни

Ами те бяха казани по отношение на теб, но ти удобно пропусна половината изречение, така изменяйки написаното от мен. Удобно поставяш и търсенето на истината като проблем, какъвто то не е. Опитите ти стават все по-жалки, изпълнени с все повече и повече противоречия и лъжи. Имаш крещяща нужда да промениш нещо, защото започваш много да се изтъркваш и думите ти на никого не правят вече впечатление.

УИКИ могат да се намерят три основни ПРЕВОДА, от трите основно-приети преводи на библията. И в трите думите на въпросния "стих" са различни, вкл е различно и значението им, словореда и смисъла. Преводачите са си играли да нагласят според тяхното си... и това също е съвсем банално, но дори така подпомага нуждаещите се от свободните тълкувания 'пристрастници' да си намерят "тяхното си" за проекция.

Абе човек, дадох ти подстрочника. Можеш да видиш какво пише в гръцкия текст, какви психични драми и други от редовните ти мании са те патили. В 11 стих пише "това им се случваше образно" и т.н. Ако не разбираш руски вече е проблем... може да се видят гръцките думи една по една. 

Преди време дори изучавах малко старогръцки за да мога да схващам падежите и връзките в изреченията

преди 8 минути, Theros написа:

Опитите ти стават все по-жалки, изпълнени с все повече и повече противоречия и лъжи.

И по-зле ще става с годините. 

преди 30 минути, _ramus_ написа:

на баба ти хвърчилото, с цвета на владиката. :) 

Ей го нивото му. Може да запълни цяла тема, раздел, форум, няколко форума с такива диарии и го е правил. 

преди 2 часа, witness написа:

Ако не разбираш руски вече е проблем... може да се видят гръцките думи

И... какво да му е на "руския", лястовичке? И на гръцкия ли ти самата вади думите? Образно им се случило - :) На теб кое точно ти се случва 'образно'? И какво като ги прочета - та толкова хора ги "четат" - кое точно ги направи толкова важни? Аааа - забравих, че точно ти си тази, дето "ПРАВИЛНО" ги разбира тия изречения... щото там владици, управители, бог... И понеже всеки от ранените птички напира на своето толкова години така и не се разбрахте. 

То и как да се :разберете" - не се четете дори помежду си, докато всеки е зает със собствения си репертоар от клишета и как да стане. 

Не само че не четеш, не можеш да си разрешиш да го направиш, ако ти носи дисонанс? И оня льольо и той се плюнчи огледално за пореден път... само и само няколкото кукувички да се пробват да си поближат взаимно раничките. Миличките ранени птички - едни и същи, като в списък за психиатрична лечебница с многогодишен репертоар. Като че форумът ви е длъжен, като че вашето е най-важно, най-точно, най-истинско... щото вие така си го преживявате.

Че даже и "възгледи" и "гледни точки"... че и "възможности"... :) Тия глупости на кой точно се мъчите да ви минат? Обикновена отживелица, накичена последствие с какво ли не - от "коренните раси", та до измишльотинките за "тази вселена". 

А, между другото - и тия филми имат различни сценарии. Ти на коя версия си почитателка или си имаш собствен ченъл? То не бяха владици, то тибетци, то учители или тайни общества, раси, разкази, историйки - всички плоски та дрънкат, някои си повтарят заемки от други, само украсяват и обогатяват "приказката". Обаче... така поднасят пясъчник за игрите на "търсене".

Толкова години един и същ репертоар. В друго не се участва, никакви технически и дори съвременни познания - като неандерталци, научени да си играят с "гугъл", но пък... място за игрите на "духовности" и всеки неговата си. Няма значение какви са - тва съм "аз" и сте ми длъжни, щото форума е свободен. Е, свободен е и не ви е длъжен никой да ви играе сред филмите и да живее сред сънищата ви, щото така ви е "харно" да е.

Ку-ку... кога ще пораснете бре ? Та още сте застинали на етап "филми" и не ви се мърда от там. 

преди 2 часа, witness написа:

Преди време дори изучавах малко старогръцки

И западно-монголски да си "изучвала малко" няма нищо, което да ти се СЛУЧИ ОБРАЗНО. Дори и да е оригиналното гръцко значение на думите, няма как да се знае адекватно според кой исторически контекст са и какво точно са имали предвид...

Дори буквално да е, същото може да означава толкова много неща и именно заради това е толкова удобно на "свободните' духовни интерпретатори".

Това не е въпрос на думичката, а на интерпретацията. И това че е написано, не значи че го "ПРОЧИТАШ" и проблемът тук е отново сред интерпретираното,, заради което ползвах "елементарната пристрастница".

:) бебчо, ти вечер да не заспиваш с мантрата "огледалце, огледалце, я кажи ( колко владиката тежи)) " 

Огледалните инфантилни номера те издават, бебчо. Ползваш ги винаги, когато си в когнитивна немощ. Все едно си слагаш табела с надпис... :) 

Няколкото бебчовци ползват същите инфантилни номера - повтарят думи, докато иначе мрънкат как техните били "извъртани"... Луда работа, ей! :) 

преди 4 часа, _ramus_ написа:

И... какво да му е на "руския", лястовичке? И на гръцкия ли ти самата вади думите? Образно им се случило - :) На теб кое точно ти се случва 'образно'? И какво като ги прочета - та толкова хора ги "четат" - кое точно ги направи толкова важни? Аааа - забравих, че точно ти си тази, дето "ПРАВИЛНО" ги разбира тия изречения... щото там владици, управители, бог... И понеже всеки от ранените птички напира на своето толкова години така и не се разбрахте. 

И какво те вълнува, теб, толкова.Четат, не четат.Ако искат да четат образно, ако искат безобразно.

Пишеш за растеж.Защо си мислиш, че непременно се стремят към растеж? Още повече кой определя растежа колко и към какво е. 

преди 9 часа, badr написа:

И какво те вълнува, теб, толкова.

Не ме вълнува. Вълненията не ме интересуват особено, вкл и моите собствени. Това не ми пречи да забележа, че не е така за другите.

Религиозните казуси за едни са вълнения, за мен - не са. Пиша защо е така и как става. Ползвам тях за примери, за други, които четат - това е похват. Дракането е естествен резултат от вкопчването и пораждането на дисонанси и за мен е нещо като "бял шум" - минал и преминал. Други пък се фиксират именно в него.

Дали едно, или друго... Там е въпросът - сънищата им може да са за какво ли не, те си ги артикулират словесно тук, защото така укрепват преживяването си. Едни и същи хора, пардон - "автори на никове", че трудно  се различават от  ботове. Хора отдавна няма - няма нищо човешко, претопено в представител, изразител и говорител на личната приказка. И понеже именно те са най-шумни и с най-силни вътрешни напрежения... и така. :) 

Растеж... да, всички думички са дублирани сред сънищата им, за да имитират по-успешно своя версия на реалност. Така добиват свободата те да си сложат смисъл и пълнеж. За удобство. Според тях си... е еквивалент на приказката им, и в нея всичко може да е за всякви думички. 

Бърборкане с глупости - си има сред всяка тема . Но примерно "войната в Украйна" бърборкането е почти денонощно, но поне няма претенции за повече и се е превърнало дори в "навик" и територия на "живот" за някои никове. Същото е и в "общи приказки и забава" и именно тия са породени от "вълнения" - чисто, неприкрито и натурално. Обаче тук... вълнения... - философия, психология, религия... щото някой се "вълнувал"... за мен е просто лековато. 

Дори и така - не им пречи никой и нищо - да се вълнуват. Не са доволни, че не върви по тяхната приказка, а те са сред форума именно заради нея. Това поражда реагирането в недоволство и дразнене, вкл и да прераства в лична битка. 

Все пак КАЛДАТА не е ФБ, нито БГ-мама...

Когато нараненият човек не успява да асимилира болката, той опитва да я върне кям другите, с които я свързва. Ако не директно, към други подобни хора. Това е омраза, не лично насочена, а към съответния типаж, замаскирана, за да се оправдае в своите собствени очи. Фокусът винаги е към другите, защото той самият трябва да е уж безразличен, уж безстрастен, уж безпристрастен, но именно поведението на "разобличаването" на всяка цена е отдушникът. То е изключително наситено с лично отношение. Квалификациите са "оправдани" понеже отсреща "не са хора, а ботовете са по-добри".... Мога да продължа още дълго.

Кулата в един ден отново ще рухне. Отново, защото предходното рухване не е асимилирано правилно. Не знам какво е конкретно, но то далеч не е преодоляно, както много се настоява. Случващото се тук е един вид вендета. Безуспешна, но поне му служи за отдушник на болката, която определени мнения му причиняват със самото си присъствие. Играта е на постоянно описване и разкриване какви са и какво правят тази "група никове", които за него не са и хора (хора са тези неуточнените, към които това уж е насочено). С диагнозите се освобождава от изпитваната болка. Нея той не разбира, че всъщност си причинява сам, асоциирайки някои участниците тук, с нещо в миналото си. ...

на 2.11.2021 г. в 22:44, _ramus_ написа:

Преднамерено е. Не е винаги, но когато го правя създавам преднамерено "препятствието". Вече съм писал много пъти защо го правя.

Има още няколко "проверки" - това е, че обикновено вмъквам още в началото на текста "послание" към емоционално прочитане. Обикновено именно там "спират" и вече са реагирали. И като се случи - останалото вече или въобще не се чете, или е замъглено от стартираната негативна емоция. Примерите за емоционален 'стоп' са непрекъснати.

Дългото писане, по-сложните конструкции на изреченията, понякога обърнат словоред, различния понятиен пълнеж... Всичко това е именно с цел да създам "препятствие". Те го усещат чудесно

За да се прочете "дългото и да се проследи нишката през различния изказ" е нужна репетирана концентрация и известни умения с нея. . Личната емоционална реакция издава че това не са зрели хора, нямат опит, нямат все още дори основи... но пък - надувката е чисто комплексарска реакция и няма как да не я проявят - всеки по своя си начин.

Малката мишка не може да преглътне че някой пише нещо, дето тя да не й е възможно да смели. Множественото число, подпирането в клишета с които се подпира "сигурността" на вече валидираното социално одобрение... Всичко това са само щрихи на мишия свят, в сиво. Те няма как да допуснат че са далтонисти... щото "между тях си" всички са си така и това си е "норма". И остава само 'църкането'.

-------------

Така и така ти отговарям, да кажа, че тия ти последни коментара в няколкото теми направо къртиш - мерена реч, точен изказ, точни понятия и чисти извеждания. Не за друго - имаш си го, но рязко контрастира с "оня, разхвърлян и малко див" стил, дето праскаш доста често.  :)

И не - не те провокирам вече. Няма защо. Чудно ми е как намери начина да ме четеш, как преодоля "препятствията"... При положение че "почна като всички останали", ти намери постепенно начина и прехвърли летвата - при това сравнително бързо.  Може би спомогна трика - че видя "отстрани" как става при другите и се досети как да 'скочиш'...

Разбира се, не пречи и сам да забележа че ти също започна да променяш стила - ти също пишеш дълго, понякога с безкрайни подчинени изречения, сменяш шрифтове, сменяш изказ, редиш дълги "нишки" от силогизми, аналогии, сходства... Също е трудно да бъдеш "прочетен"... :)

От друга страна - тия последните ти... Човек, смях се до сълзи на иронията с "двете баби"... :lol6:

Тук прекрасно е описал какво си мисли, че прави. Но така и липсват причината и мотивът. Голяма част от горното е оправдании, но нека всеки сам прецени защо.

преди 1 час, Theros написа:

Когато нараненият човек не успява да асимилира болката

С диагнозите се освобождава от изпитваната болка. Нея той не разбира, че всъщност си причинява сам, асоциирайки някои участниците тук, с нещо в миналото си. ...

Kakто и с анонимната книжка, от която черпиш пример за подражание и имитации, така и в този пореден случай - когато невеж популист се фантазира как е прочел поредици от популизми, наречени от някого "психология".

И това точно ти :) - момчето застинало още в тийн възраст и живеещо сред духовна приказка. Момченцето, което толкова години "изразява" някаква си гледна точка... което е духовен йогин, от йога, в която огънят имал форма и даже и можел да "кристализира"... 

Вярва и сам проповядва измислени от някого герои, които са духовни същества и излива толкова години сред форума преди всичко наливки от любимата си книжка, от която черпи афирмации, даже с "бустерни дози", вкл и като сам подражава на стила и надъхващия маниер на същата книжка и подобните на нея... За него изхождането с послания от клишета и подражание от любимия му комикс,  било "нормално" и даже "дискусия" по темите.

Момчето, измислящо си как помага на някакви виртуални хора, които иначе били 'уверени'... И като са уверени - защо тогава имат нужда от "помощ"... Не може да нямат, защото иначе героя му няма подходящия си "духовен и мисионерски" контекст. :) 

Момчето което играе на някаква игра, в която той бил "вярващ", даже тва исус, тва бог даже и будизъм, хиндуизъм... ама пак с популизми.  Но с имитации, клишета, заемки и фантазии толкова може.

Точно същото момче се напъва да обяснява той колко е осъзнат, а някой си рамус колко много работи не осъзнавал и колко " болка таил". :) Вероятно понеже момчето "знае" и вселенските закони, от типа на "кармичните". Даже и може с уравнението на чичко Алберт за енергията и масата, да обясни как огънят нямало проблем да имал "форма", даже и да е "кристал"... щото "енергиите" са невидими и материята била "енергия във форма"... 

Не за друго - главният  герой от комикса му разказвал това на "хората" и на особените сред тях - дето са "духовно-отворени", съзрели, подготвени... Естествено се подразбира, че бебчото е такъв "човек" и за да го преживява че е така, ползва КАЛДАТА за огледало и манеж на номерата си.

За същото "момче" мислите не били "негови", а плували някъде сред вселената и само като му разрешат висшите същества в които той вярва, и когато бил готов и узрял за тях... се появявали в главицата му.

Толкова изфантазирани от теб глупости си изходил сред КАЛДАТА, за толкова години... И всички от тях са комбинации от клишета и готови заемки. Понеже си много осъзнат и много възвишен, ти си носител на красотата и доброто, вкл и като техен говорител и изразител...

Иначе как да те забележи някой, как да имаш мнение, как да имаш житейски опит, широта във визията и когнитивния си хоризонт... като ги нямаш бебчо... Затова като го "няма нещо" и се измисля и проектира... в приказки.

Ето затова си "бебчо". :) Още много памперси ще ти сменят докато пораснеш... в някой друг живот.

Но така и липсват причината и мотивът.

Не, бебчо. Не липсва нищо. :) И двете "дето липсват" са писани много пъти. "Очички и гънки" ти липсват... Даже и владиката няма как да ти обясни...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.