Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

До колко стигналото до нас Божие слово е такова?

Featured Replies

преди 14 минути, dioib написа:

Проблема не е

Проблемът е, че е отегчителен навлек. Но аз затова бях кратък и снизходителен откъм епитети, защото не искам да се занимавам с подобни отрепки. Повече няма какво да се коментира, поне за мен.

• Отговори 439
  • Прегледи 28k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• ЦЕРН, никога не се е занимавала с опити от такова естество.Там се правят изследвания в областа на физиката на елементарните частици.Какви са тия изсмукани от пръстите раздувки ? да минеш за много знае

• няма как слепец да види каквото и да е. Няма как, няма с какво, няма и защо. Не му се връзвайте на момчето - в научното знание той е пълен дилетант. Заблуждава ви характерната имитация с писане н

• Аха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха......................................................... Ето такива моменти правят форума невероятно забавен.Това е почти като оргазъм.  Не мога да не

Публикувани изображения

преди 1 час, Just a Stranger написа:

Останалото няма нужда да чета.

верно е - няма нужда. И полза няма.

Отдавна няма нужда - те нуждите и ползите... вече са задоволени от фантазии. Включително  - и от наивни тарикатлъци сред виртуала. Вероятно ти изглеждат много духовни и възвишени - поне пред монитора.

преди 23 минути, Just a Stranger написа:

Но аз затова бях кратък и снизходителен откъм епитети, защото не искам да се занимавам с подобни отрепки.

:lol6:Много духовно... и много възвишено - даааа! Шматка!

Няма да пораснеш, ей! До теб е стигнало "божието слово" колкото камилата до хладилника. Но пък друго си е да се показваш колко си фанатизиран.

Но най-весели и възвишени са диалозите ти със сливенкия спиртосан Ганчо. С него всеки калдатски 'диалог' е един и същ - "духовен и възвишен"...

• Автор
преди 6 минути, Just a Stranger написа:

отегчителен навлек

Аз не го разглеждах като такъв и успях да го накарам да ме блокира. ;) 

От там на сетне му се присмивам ... -> Не съм милостив като теб. ;) 

След като за теб е отегчителен, то игнорирай неговите постове. ;) = Остави го да словоблудства ... 

на 4.02.2022 г. в 16:10, Just a Stranger написа:

. Техническият прогрес, въпреки,че осигурява определени удобства, засяга преди всичко материалната страна на съществуването и то не само позитивно, по-малко интелектуалната и почти никак духовната. 

Не . Чрез техническия прогрес ( в частност ИИ.) Господ Бог ще ни се разкрие и всички ще се преселим в рая контролирано . И няма да има глад ,и лишения за никого .

преди 1 час, Anzhel Dimitrov написа:

Бог ще ни се разкрие и всички ще се преселим в рая контролирано

Мно'о ясно! :lol6:

Спокоен съм щото ти ще контролираш целия процес - с таксито, на някаква божествена тарифа. 

И дано в рая да има некви дето да ти дадат "френска", че ще се прецакаш кофти.

=======

Как успя калдата да ви събере толкова много психиатрични случаи?

на 30.01.2022 г. в 23:43, _ramus_ написа:

проблемите навсякъде сред темите са главно заради това, че поради достъпността на информацията всеки който чете нещо си, се преживява, че разбира, че си изгражда мнение и гледни точки, някакви си. И после - хуква да ги утвърждава и доказва колко са му правилни и велики. И не е като да не разбираш какво имам предвид.

За мен е несериозно да "съм си прочел нещо си" и после да си "изградя мнение и гледна точка"... Баба ти Джанговица от село Уйново, вероятно също ще си направи 'мнение" и гледна точка" относно тренда на житото на стоковата борса в Ню Йорк. Да е жива и здрава. :) 

И все пак - не е срамно с нищо някой да си спише откровено, че нещо не го разбира. Мен не ме е срам, пиша си го и нямам никакъв проблем с това. Това не пречи с нищо да забележа че мадхямика е невеж и всички думички от напомпаните му изцепки са подбран микс от чуждици, които да си папагали.

Както и че същия продължава , в която и да е тема, с оглед някой да му се закачи, с интерес или въпроси - заради които да изиграе толкова нужната му сценка. Темата "будизъм" пресъхна и вече не му е интересна, главно защото спадна интереса към нея. Респективно - и към него, като основния й стожер.

И не е единствен с това - докато "в почивката си "простия странник" е намерил своето вдъхновение отново сред любимото си религиозно четиво и упорито продължава да го налива в подбраната за целта, тема.

Просто няколкото дечица упорито си търсят ролевите си маркери, за да изиграят любимите си сценки за преживяване. И това е - заради вживяването че някой нещо си прочел... и поради това той си изградил мнение и даже имал гледна точка... Ами, добре, да е жив и здрав - просто е несериозно, особено когато става въпрос за научно познание - то не става с аматьорщини от рода "ми четох за това, видях линк за другото - значи че нещо си било така или иначе... "

Какво ли бихме правили без теб 👏.Без твоите конструктивни критики . На мен лично ми е интересно как се изказваш в опозиция . 

преди 13 минути, Anzhel Dimitrov написа:

Без твоите конструктивни критики

психиатри са ви нужни... лечения, медикаменти, терапии... Тази палячовщина и наивно вживяване е симптоматика и няма как да се скрие зад 'алтернативни истини".

Критиката е само за интелигентни хора, не изтрещели. Изтрещелият - и да е интелигентен, това няма особено значение, защото потъне ли - край на всякаква интелигентност. Интелигентността не е лекарство, нито е терапия. А от по-изявените изтрещели сред Калдата трима са по-интелигентни, другото е ментална пустош, но и не че толкова има значение.

преди 50 минути, _ramus_ написа:

Мно'о ясно! :lol6:

Спокоен съм щото ти ще контролираш целия процес - с таксито, на някаква божествена тарифа. 

И дано в рая да има некви дето да ти дадат "френска", че ще се прецакаш кофти.

=======

Как успя калдата да ви събере толкова много психиатрични случаи?

Даже съм обяснил как ще стане цялата процедура - изцяло научно , но науката ти е далечна тема и ще трябва да се задоволиш с обясненията на махядмика , щото не четеш ,, анжелизъм - 2022 " .

преди 28 минути, _ramus_ написа:

психиатри са ви нужни... лечения, медикаменти, терапии... Тази палячовщина и наивно вживяване е симптоматика и няма как да се скрие зад 'алтернативни истини".

Критиката е само за интелигентни хора, не изтрещели. Изтрещелият - и да е интелигентен, това няма особено значение, защото потъне ли - край на всякаква интелигентност. Интелигентността не е лекарство, нито е терапия. А от по-изявените изтрещели сред Калдата трима са по-интелигентни, другото е ментална пустош, но и не че толкова има значение.

Ти по принцип си ,,  шута на форума " . 

преди 51 минути, Anzhel Dimitrov написа:

изцяло научно

разбира се. :lol6:Той бог ти е обяснил какво е науката, а ти си я измислил. Даже и таксито, и тарифите, и кинетиката и физиката - ти си ги измислил. Няма "по-научни" обяснения и експертизи от твоите. Те затова съм 'спокоен' за рая.

Единственото ми съмнение е дали ще си доволен от 'френската любов" на райските любовчийки. Щото земните много са те разглезили явно...

преди 8 минути, _ramus_ написа:

разбира се. :lol6:Той бог ти е обяснил какво е науката, а ти си я измислил. Даже и таксито, и тарифите, и кинетиката - ти си ги измислил. Няма "по-научни" обяснения и експертизи от твоите. Те затова съм 'спокоен' за рая.

Единственото ми съмнение е дали ще си доволен от 'френската любов" на райските любовчийки. Щото земните много са те разглезили явно...

Не Бог , аз чета научна литература ,и гледам научни филми .

Трябва да си спокоен , защото според анжелизъма  всички ще са в рая ( с малки разлики , за едни ще има повече ,за други по - малко ) .

То  те , земните ще са си с  мен в рая. Знаеш ,че според анжелизъма всички ще имат по няколко проекции . Така че , всичко е наред . 

на 29.01.2022 г. в 11:23, witness написа:

Защото много добре знаеш, че на мозъка му е все едно и че не различава действителност от сън,  или визуализирано действие.

Мозъка ги различава повече от добре, а ако собственика на мозъка е достатъчно наблюдателен, дори и наука няма да му е нужна, за да забележи това.

п.п. а по темата - ако това е божието слово, то бог е ужасно слаб оратор, по- добре четете художествена литература, има в пъти по- съдържателни книги от тия антични комикси.

преди 3 часа, insec написа:

а ако собственика на мозъка е достатъчно наблюдателен

всъщност точно това е деликатният казус - "собственика" е в същия Мозък. :)

Толкова време задавам един простичък въпрос - как и по кой начин принципно е възможно нещо в мозъка, да влияе на същия мозък?

• Автор
преди 1 минута, _Aumi_ написа:

Различни, ако в библията съществува само Новия завет, без Стария с Тората.

Да ти припомня, че Библията е набор от книжа събрани в една книга наречена свещена. 

За едни едни книжа са свещени, а за други други. 

И в тоя смисъл трябва да се казва коя Библия?! 

Друг е въпроса по отношение на ВЗ, който не е стар, а вехт, защото е до възприемането на Исус като син на Бог. 

След Исус се създава ново религиозно право (канони) по които да се управляват по-големи общности, а не само общността на даден род. ;) 

В Тората е даден един вариант и е на определена писменост, но тя е само свързана с религиозното право, а извън него има и "устни заповеди". ;) 

Бог на едни е дал едни заповеди, а на други различни. Няма как истината по отношение на Божието слово да е само в написаните. 

От там на сетне атеистите чрез други способи противопоставят вярващите. Именно те са дявола, т.е. ползват лукавството по отношение на управление на човеците. 

Образно казано, Бог на теб може да ти е заповядал едно, а на мен друго. Твоето слово не е цялостно негово. До известна степен твоето слово е истина, но до там!!! Не се ли вземе под внимание и друго слово, което е различно от юдейското, то юдаизмът си остава ерес!!! (Не е етично да се натъртва, че само и единствено юдеите са приносители на Божието слово и то го има само в Тората...) 

преди 6 минути, dioib написа:

юдаизмът си остава ерес!!!

😄 Само че, в случая основното учение е на Юдаизма и на Тората, и християнството е основано на учението на юдеите.

Християнството не може да съществува без писанията на юдеите, при които търсят доказателства и на които се базира техният Нов завет.

Така че, ерес в случая не е Юдаизма, а Християнството.

• Автор
преди 2 минути, _Aumi_ написа:

християнството е основано на учението на юдеите

Не е точно така ... :) Забравяш елините ... :) 

Да ти припомня ли, че и Кивота и първото писмено слово не са открити?! :)

Ауми ... Атон си е Атон ... и някои не ги допускат там ... а там си има книжа ... :) 

• 2 години по-късно...

Всъщност въпросът "Доколко Божиего Слово е такова?" може да се разгледа поне от два различни ъгъла. 

1) Доколко едно слово е Божие само по себе, си зависи от това, което е вложено при изричането му е истинно, разумно, извисяващо човека, утвърждаващо любовта и красотата .

2) Доколко едно слово е Божествено за възприемащия, зависи от това, доколко той лично може да различи и асимилира съдържащата се в него духовност. Такава винаги ива, дори и да е сравнигелно малко. Но точно в това 'малко" пък някой може да намери нещо ново, различно, полезно и ценно за него индивидуално. 

Когато търсим божественото, духовното в дадени думи, това не означава те да са изречени от Бог, някой пророк, учител или друг Негов представител. Ако беше така, хората щяха да са пълен антипод на Бога, а и реално нямаше да могат да разберат и приемат нищо божествено. Вместо това всеки изразява божественото, и не само с думите си, според волята и възможностите си. А то ще нараства с времето, ще става по-истинно и чисто, като и най-малката достигната истина оправдава цялата верига от заблуди преди това. А тя ще послужи като ядро около което знанията и разбиранията ще нарастнат, ще си взаимодейства с други подобни ядра и бавно, но сигурно невежеството ще се трансформира в мъдрост.

преди 10 часа, 16562 написа:

Доколко едно слово е Божие само по себе, си

зависи от това, което е вложено при изричането му е истинно, разумно, извисяващо човека, утвърждаващо любовта и красотата .

това е поредния малоумен фейк, заложен да е малоумен в самия му изказ, смисъл и закономерен резултат от нечии фантазии... с претенции че са 'божествени', щото били "извисени и са от "Утвърдители на любов и красота". :) 

преди 10 часа, 16562 написа:

Доколко едно слово е Божествено за възприемащия зависи от това, доколко той лично може да различи и асимилира съдържащата се в него духовност. Такава винаги ива, дори и ...

...напълно изтрещели да се фантазират относно същата.

Фанатичните малоумия с претенциите че били "духовни" са просто микс от популистки клишета, опитани да се слепят с невежество .

преди 19 часа, 16562 написа:

2) Доколко едно слово е Божествено за възприемащия, зависи от това, доколко той лично може да различи и асимилира съдържащата се в него духовност. Такава винаги ива, дори и да е сравнигелно малко. Но точно в това 'малко" пък някой може да намери нещо ново, различно, полезно и ценно за него индивидуално. 

Доколко ще възприемем дадено нещо казано от някой като някакво, зависи от нашите нагласи и всичко е много субективно.

Ако някой живее с нагласите, че това което му се поднася е Божие слово, ще го приеме като такова, защото този човек приема всичко на сляпа вяра, без критично мислене и анализ на това което му се поднася.

Милиони хора в света приемат религиозните писания като Божие слово, защото нямат критично мислене.

преди 2 часа, _Aumi_ написа:

защото нямат критично мислене.

о, не - много от тях имат такова, макар да им е имитация и подражание, с нагласена "логика", даже и "аргументи".

И винаги - съотнесени към всичко друго, което да не заплашва за житейският им психичен сценарий от устои и опори. Така подражанието на "критично мислене" се ползва за защита от 'чужди влияния на приказки", особено ако те са "опасни" за подбрания личен вариант на същото.

Целият форум е осеян с примери за лични нагласации и отстояването им от чужди "домогвания" докато те самите си "доказват" личната приказка пак през тая на всеки друг. Това се е превърнало вече в норма и естественост и се приема по подразбиране, особено по виртуалните народни клюкарници.

Признак за "извън нормата" е, обаче вкопчването на някои със сходен психичен профил в личната си приказка и неистовия си устрем да я проповядват, обясняват, поясняват... с преживяването че са с мисия, че това е добро, правилно, че са възвишени, умни, мъдри, знаещи, добри и спомагат за "красотата и развитието"... Това вече е девиация, особено когато самото й проявление издава толкова вкопчени в това комплексари, жадуващи да са нещо много повече от това, което са извън фантазиите си.

преди 4 часа, _Aumi_ написа:

Доколко ще възприемем дадено нещо казано от някой като някакво, зависи от нашите нагласи и всичко е много субективно.

Ако някой живее с нагласите, че това което му се поднася е Божие слово, ще го приеме като такова, защото този човек приема всичко на сляпа вяра, без критично мислене и анализ на това което му се поднася.

Милиони хора в света приемат религиозните писания като Божие слово, защото нямат критично мислене.

Това са им представите за божествено и духовно - това приемат за такова. Идеалът се променя с промяна на разбиранията. Не можеш да ги съдиш, че разбиранията им са такива и да очакваш промяна без това да кореспондира с опита им.

с което преди всичко наблегна че "духовното" е обикновен надъхващ набор от идеали, предназначен преди всичко за депресари ... :)

А особено пък - за някаква "промяна", при положение че ти самият си пример за липсата й.

А тия клиширани отживелици, папагалени като "съдене"... издават чудесно как се кряка имитация на "съдържание".

преди 19 часа, 16562 написа:

Това са им представите за божествено и духовно - това приемат за такова. Идеалът се променя с промяна на разбиранията. Не можеш да ги съдиш, че разбиранията им са такива и да очакваш промяна без това да кореспондира с опита им.

Понякога хиляди тръгват зад такива лъжливи представи и лъжливи пророци които твърдят, че говорят от името на Бог, и представят твърденията си като единствената истина.

преди 1 час, _Aumi_ написа:

такива лъжливи представи и лъжливи пророци

няма представа, която да е "истина".

Истинска - е само за повярвалия в нея, заради породеното усещане за опора, спасение, поне с обещание и проекции за награда. Понеже не могат да си ги съчинят сами, се намира някой като тях, който да изиграе ролята на "пророк, месия или водач"...

Няма как за Повярвалите нещо да е "лъжливо", щом им донася начин да смъкнат бремето на страданието дори и с "малко"... Не се ли вижда по темите кои са "носителите на представи, в ролята на техни истини". Но не били "техни", а вселенски, будистки, божествени и духовни - та закони, принципи или наливки на подборки ... и надъхващите мешавици с които се сънуват.

Когато отвътре остане празно.... "представите", фантазиите, и проекциите подават възможност за преживявания за друго и са единственото, което остава за "пълнеж". Затова става и вкопчването  и дори вманиачаването в тях - за "най-Празните", защото точно за тях, това им остава като 'единствено". Има "нещо отвътре в тях", което е проектирано да ги оцелее и това му е "основен и абсолютен" и за Същото е без всякакво значение дали спасителните 'сънища' били забЛУДИ... дори и да е в ролята на 'божие слово'...

Докато е налице такова "търсене", ще е налице и "предлагане". Историята, дори и най-новата... продължава да записва следите на същото... и така е от хилядолетия навсякъде по глобуса. Така е и сред виртуала, и сред темите...

преди 14 минути, _ramus_ написа:

Ти лайкваш... но дали се разпознаваш като една от същите? Щото вече бая годинки и напъни ти самата също си отстояваш твоите си заблуди... под претекст че са "истина", макар да са сглобени от социални представни парченца, които ти привиждаш за 'твоя истина'.

преди 1 час, _Aumi_ написа:

Понякога хиляди тръгват зад такива лъжливи представи и лъжливи пророци които твърдят, че говорят от името на Бог, и представят твърденията си като единствената истина.

Никога не са изцяло лъжливи. И не е ли същото и в политиката, и навсякъде? С времето грешките ще се изправят. Ако нещо е идеално, няма да има развитие и изобщо промяна.

Да, заблудите и несъвършенствата сред хората са много. Даже прекалено много спрямо възможностите ни да водим по-добър живот. Но растежът трябва да е естествен, за да е истински. Не можеш да накараш едно дърво да даде плодове насила. Просто създаваш нужните условия и чакаш природата да си свърши работата. При човека участие взема и самия той, но процесът пак е бавен и труден.

Осъзнаването се развива само отвътре. Сред последователите дори на едно и също учение разбиранията са много различни. Нещо във външната форма на учението ги обединява, но същественото е как и доколко всеки ще я разбере. Иначе някой може да знае думичките наизуст. В това само по себе си няма нищо лошо - някоя молитва повтаряна от последователите може да е красива и вярна, и пак всеки ще влага изричайки я не съвсем същото като другите.

Лъжята произхожда от истината; лъжливите учения - от истинските. Не може да възникне фалшиво учение, ако първо няма истинско, което да бъде изопачено; което хората да принизят от неразбиране; от което да създадат нови фалшиви разклонения водени от користните си лични цели. И пак много взаимствани наготово думи от оригиналното истинсщо учение остават, а те често са формули с изключителен потенциал и концентрирана в тях мъдрост. Съответно божественото е налице.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.