Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Войната в Украйна

Това е част 1 от дискусията Войната в Украйна.

Featured Replies

преди 15 минути, Pifi Pedolino написа:

Виде много добре как се бият за литър олио тези 70-80  измъчени хора които са повервали на тази идея.Като ги гледам как се бутаха със лакти онова бабе биеше един с бастуна си викам  е това края на хората живели в една илюзия.

Ще те поправя, защото виждам че и ти вярваш внщо, което не е било точно така. Хората, родени след 1944г. са виждали и живели само този строй. Всичко от първа необходимост+ здравеопазване, образование, спорт, изкуство, им е било безплатно- след като им удържат ДОД. Дали е било илюзия, да, изкуствено наложено равенство, но пък, осигуряващо живот като на средна класа. Минусите му не са били тайна за никого- липсата на банани през зимата и забраната за излизане зад граница, когато и за където си поискаш. Надеждите на всички, когато строят се срина беше, че над всичкото постигнато, ще се надстрои и ще стане по- добре. Не са си представяли, че ги чака 30 години мутри, мизерия, ограбени спестявания и деноминация, довела пенсиите до стотинки. Мисълта ми е, че е силно да се говори колко много били вярвали хората в идеята, след като те просто са имали масово един стандарт на живот, който никога вече не са постигнали, независимо от всичко, което се е стоварило отгоре им. Затова е носталгията им по онова време, не по идеята и разните там идеологически фантасмагории.

• Отговори 202,9k
  • Прегледи 7,7m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Идва Лавров при Путин и съобщава,че през нощта са изнасилили Урсула фон дер Лайен в Брюксел. Путин пита "Цяла Русия ли обвиняват или само мен?"

• Колев 74
    Колев 74

Я да Ви почерпя  та белким се успокоите поне на празника. Пожелавам ви живот и здраве и от дясно и от ляво. 24 часа - МИР И ЛЮБОВ

• crazy katon
    crazy katon

Днес укроуродите отново убиха хора в Донбас ... с тяхно или мериканско оръжие, няма значение, има значение, че убиват предимно беззащитни хора. Но това не е новина, новина е, че руснаците са избомбили

Публикувани изображения

преди 15 минути, A.com написа:

Кога съм коментирал какви познания имаш в различни области?

Търсиш в нета и намираш мнения на психолози.

Лудите съобразяват ли се дали говорят официално или не?

Когато кажеш, че някой е луд, медицината може да те опровергае и да го нарече ексцентрик. Калигула още по негово време в бил описван като луд. Хитлер... някой може да го смятат за психически здрав, но неразбран, за мен е луд за връзване, ама не са го вързали навреме.

:) Събират се нормални хора, застават(или ги поставят) начело, започват да властват, но властта започва да им се услажда и(най-често) най-властният става диктатор. Другите му помагат. В един момент диктаторът може да изперка - мисли се за новия цар, ще възстановява империята в старите ѝ граници, ще казва коя държава може да съществува, коя не, кой народ е истински, кой народ е измислен, кой въпрос няма да бъде оставен за бъдещите поколения, а ще бъде решен от него, сега и завинаги, ще заплашва с изпозлвне на ядрено одъжие, ще налага цензура, ще вкарва в затвор ако не си съглсен с него, политическите убийства ще са неизменна част от управлението му, ще променя закони и конституция както му е угодно, ще напада съседни държави, защото не искат да го слушат и т.н. За мен такъв човек не е нормален.

И сега руснаци и украинци трябва да плащат за грешката на Путин, ФСБ, ГРУ и т.н.

Отговарям ти честно - не знам.

Едното не изключва другото. Когато болшинството спи малцинството прави каквото си поиска. Превратите в България през 1923 и 1934 година от коя външна сила са дирижирани?

С други думи Русия се провали. И за да поправи провала си се... проваля отново.

Няма как организаторите на Майдана да подкупят всички, излезли да протестират и да свалят Янукович. А огромна част от тези хора са излезли с идеята, че  в/с Европа е по-добрият вариант за тях и децата им от това, което Русия им е предлагала до тогава.

Първите две изречения не ги оспорвам. Но все още не мога да разбера как точно САЩ провокираха Русия да анексира Крим и 8 години по-късно да нападне Украйна.

Това са все грешки на Русия.

Как така нещо, за което плащаш наем е твоя собственост?

Каквото имах да казвам, го казах.

Не споделяш моето мнение, няма проблем.

Да повтаряме едно и също до безкрай е безсмислено занимание.

Както казах вече, нямам за цел да променям ничии убеждения.

преди 14 минути, absurt написа:

Общо взето, това е и моята максима. "Господ дава, но в кошара не вкарва". Не знам къде по пътя сме се повредили толкова, та представата на обществото ни за просперитет да е свързана с това, някой да ни даде. Че и миналото почнаха да ревизират в тази посока- не са ни бил дали достатъчно свобода, достатъчно земя, достатъчно пари....... За мен, тези европейски пари, които се раздават, са нещото, което ни дърпа надолу и ни пречи да си вдигнем икономиката, да произвеждаме и печелим. Отгледаме си олигарси от приватизация, траншове за това и онова, на този и онзи- избирателно и накрая- български картофи няма по магазините.

Сори, но европейските пари са тези, които ни спасяват от това да не изпаднем в пълна мизерия.

Никой не ни е виновен, че позволяваме тези пари да се изразходват не по предназначение.

Балтийските държави ги изразходваха по предназначение и сега стандартът им е доста по-добър от нашия.

Но това е защото там живеят балтийци, а тук живеят българи.

Никой не ни е виновен за това, че сме такива, каквито сме.

Никой не ни е виновен, че в магазините ни нямало български картофи или каквото и да е друго.

преди 6 минути, andiay написа:

Каквото имах да казвам, го казах.

Не споделяш моето мнение, няма проблем.

Да повтаряме едно и също до безкрай е безсмислено занимание.

Както казах вече, нямам за цел да променям ничии убеждения.

Сори, но европейските пари са тези, които ни спасяват от това да не изпаднем в пълна мизерия.

Никой не ни е виновен, че позволяваме тези пари да се изразходват не по предназначение.

Балтийските държави ги изразходваха по предназначение и сега стандартът им е доста по-добър от нашия.

Но това е защото там живеят балтийци, а тук живеят българи.

Никой не ни е виновен за това, че сме такива, каквито сме.

Никой не ни е виновен, че в магазините ни нямало български картофи или каквото и да е друго.

Нали това казвам и аз- никой не ни е виновен, което не пречи подаянията да ни правят още по- мързеливи и комбинативни в измамите. Плащат, например, на нашите животновъди 1/3 от това, което дават на техните и нашите пълнят джобове с марки, за да докажат „е уж отглеждат съответната бройка. Същото е и със зеленчците, с къщите за гости. ще кажеш, виновна е държавата, че не  ги контролира. Да, ама няма как да назначи до всеки я инспектор, я полицай. Чиповете ни са проблем, а даваните на калпак пари, допълнително ни държат в калта.

преди 39 минути, miro20 написа:

Много добре знам. антонтодоров и книги издаде как се е "работило" в цоциализма.

И за успехите на великата ни промишленост и износ. И какви са били загубите и т.н.

И то по документи от комунистическата партия и секретни доклади на службите.

Разбира  се, редовния комунист не вЕрва на секретни доклади на собственото БКП , той вЕрва на помпозните петилетки и пропаганда за великтие успехи и постижения и как петилетка се взема за 3 години :)

Ти не си ли работил по социализма, та ти трябва Антон Тодоров да ти каже? Горе долу нормално се работеше. Ама на соцпропагандата нормално не и вършеше работа, искаше извънземно. КОето естествено няма как да стане, ама иди го обясни тва на някой като Тодор Живков. И... почнахме да лъжем, че работим извънземно. А работехме нормално.

Има един филм от ония времена "Кит" мисля че се казваше- доста сполучливо обрисува картинката. Проблема, че и сегашната картинка не е много различна. Вадим зъб и го наричаме, сложна хирургическа намеса. Хехе... значи Кобрата е най- големия хирург в България. Тоя може да ти извади до 5 зъба с едно докосване.

.

Санкт Петербург:

Цитат

df06fe48159bbbdb4631281e845e8b242379d1b9

a28f737f3c216f049be54828b722229c233a434d

5ea571659f8e6f829557a12fd855d55c23bbc1c6

току-що, absurt написа:

Нали това казвам и аз- никой не ни е виновен, което не пречи подаянията да ни правят още по- мързеливи и комбинативни в измамите. Плащат, например, на нашите животновъди 1/3 от това, което дават на техните и нашите пълнят джобове с марки, за да докажат „е уж отглеждат съответната бройка. Същото е и със зеленчците, с къщите за гости. ще кажеш, виновна е държавата, че не  ги контролира. Да, ама няма как да назначи до всеки я инспектор, я полицай. Чиповете ни са проблем, а даваните на калпак пари, допълнително ни държат в калта.

Единственото с което съм напълно съгласен е това за "чиповете", тук е разковничето.

Ще се опитам да цитирам по спомен един журналист, който вече не е между живите - "Българите сме 5% тарикати на едро, които крадат на едро, 93% тарикати на дребно, които осмислят деня си, ако успеят да минат метър в градския транспорт, като не си дупчат билетчето и едни мижави 2%, които нито искат, нито умеят да бъдат тарикати. Точно те са най-прецаканите и за тях ми е жал."

Всичко останало е следствие на "чипа".

преди 24 минути, absurt написа:

Ще те поправя, защото виждам че и ти вярваш внщо, което не е било точно така. Хората, родени след 1944г. са виждали и живели само този строй. Всичко от първа необходимост+ здравеопазване, образование, спорт, изкуство, им е било безплатно- след като им удържат ДОД. Дали е било илюзия, да, изкуствено наложено равенство, но пък, осигуряващо живот като на средна класа. Минусите му не са били тайна за никого- липсата на банани през зимата и забраната за излизане зад граница, когато и за където си поискаш. Надеждите на всички, когато строят се срина беше, че над всичкото постигнато, ще се надстрои и ще стане по- добре. Не са си представяли, че ги чака 30 години мутри, мизерия, ограбени спестявания и деноминация, довела пенсиите до стотинки. Мисълта ми е, че е силно да се говори колко много били вярвали хората в идеята, след като те просто са имали масово един стандарт на живот, който никога вече не са постигнали, независимо от всичко, което се е стоварило отгоре им. Затова е носталгията им по онова време, не по идеята и разните там идеологически фантасмагории.

Не е заяждане!

Видя ли средната възраст на "опашката" за олио?

Това са хора живели в дефицит. В соц-дефицит.

преди 30 минути, absurt написа:

Как тъй забрави най-големия минус? Че не работи. 

преди 30 минути, absurt написа:

им е било безплатно

Не
знам аз в магазина видех само как им се предостави сметката на тези хора за безплатния обяд,и как подивеха.

току-що, parmobil написа:

Не е заяждане!

А онези в развитите страни, които се блъскаха за тоалетна хартия преди две години, те в какъв дефицит са живяли?

Или пък опашките и блъсканиците по време на Черният петък в САЩ?

преди 1 час, Лудар написа:

В никоя. Скоро.

Затова "говориш" така.

преди 1 час, Джугашвили написа:

Какво ще кажеш, за местните неориентирани бандеровци!!! Всички дружно плачат за един другарски народен съд!!!

Има хора,които никога няма да се научат да бъдат "неутрални" по отношение на собствената си глупост и неразумност.

Те са беззъби "клавиатурни"тигри,които днес знаят за случващото се в Украйна толкова,колкото и в първия ден.

Хора,които имат дълбоки пропадания в знанията за собствената си история,няма как да са обективни за историята на други народи.

Натоварените с багажа на горните две качества  в реала осигуряват за години напред сладкия хляб на американската оръжейна индустрия.

Иначе Путин се видя, че може да победи и КОВИД -19 и да вкара с един танк страна в ЕС .

Казвам честно, ако свали и Гала от екран,примерно с един букет  цветя вместо десант  в студиото , ставам му фен веднага.

преди 32 минути, absurt написа:

Затова е носталгията им по онова време

Па-па, единствените носталгици сте чугуните от последните редици на БКП. Стига си пропагандирала от името на всички

преди 1 минута, parmobil написа:

Не е заяждане!

Ох, не е това. Не знам на колко години си бил през 1990+ година и какво си спомняш.Това са хора, преживели Жан Виденовата и Лукановата зима. Когато ставахме по тъмни нощи да висим на опашки за мляко и хляб. И купони ни бяха раздали, ама пак трябваше да имаш връзки в магазина, че да стигне до теб. Още си спомням едни комшии, които бяха напълнили антрето си с олио. Помня и как тичаха хората след камионите с американски пуканки и сухо мляко, от които мятаха пакети в движение, защото в спряло състояние се беше проляла кръв от биещите се. Колкото и да е нямало това и онова в провинцията, в селата и по- малките градчета, никога не е било такова скотско нямане

преди 6 минути, parmobil написа:

Не е заяждане!

Да. Но тези със "средната възраст" не могат да си купят 50 стека. Просто нямат средствата. Основните изкупвачи бяха селски играчи, или подставени лица.

току-що, andiay написа:

А онези в развитите страни, които се блъскаха за тоалетна хартия преди две години, те в какъв дефицит са живяли?

Това с хартията е необясним за мен феномен. Но брашно, ориз и т.н. си е наш патент. Под "наш" разбираш за кои региони говоря

преди 1 минута, andiay написа:

Какво общо има черния петък !?

преди 2 минути, andiay написа:

Това са извънредни ситуации валидни за цял свят

преди 3 минути, valkiria1 написа:

Затова "говориш" така.

Да не би да ми казваш, че споменатите са се сринали под нивото на Матушка Рус, от последните ми посещения? Боже, ми да им съберем некви капачки тогава.

преди 3 минути, Лудар написа:

..... или подставени лица.

май, май - щото и по луканова, и по виденова зима, опашки имаше в пъти по- големи, ала така да се млатят по магазините, нещо спомен нямам. (може и да бъркам де)

преди 3 минути, Лудар написа:

Да. Но тези със "средната възраст" не могат да си купят 50 стека. Просто нямат средствата. Основните изкупвачи бяха селски играчи, или подставени лица.

Това ми направи впечатление и се питам, кой и защо реши да спретне тоя номер? По веригите, в това число и Кауфланд, при промоциите пише, в 99% от случаите, че се разрешават 2-5 бутилки на човек. Как изведнъж решиха да дават неогарничено? 

преди 7 минути, absurt написа:

Колкото и да е нямало това и онова в провинцията, в селата и по- малките градчета, никога не е било такова скотско нямане

Това "нямане" се дължеше на любимите ви вождове от БКП които скриха всичко

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.