Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Класата на безполезните хора – компютърни игри и религия


Препоръчан отговор

kaldata.com
 

Класата на безполезните хора – компютърни игри и религия

Даниел Десподов

Оригиналът е на Yuval Noah Harari, автор на силно нашумялата книга „Sapiens“, който споделя някои твърде нестандартни идеи и има много почитатели.

 

Повечето професии, които съществуват днес, могат да изчезнат през следващите няколко десетилетия. Тъй като изкуственият интелект започва да превъзхожда хората във все повече области, той очевидно в съвсем близко бъдеще ще ги замени във все повече професии. Напълно е възможно да се появят съвсем нови професии, като например, дизайнери на виртуални светове. Но тези професии ще изискват много по-голяма креативност и гъвкавост, и е под въпрос дали 40 годишните безработни таксиметрови шофьори или застрахователни агенти ще могат да се преквалифицират и да станат дизайнери на виртуални светове. И ако все пак един бивш застрахователен агент успее по някакъв начин да стане въпросния дизайнер на виртуален свят, темповете на прогреса вече са такива, че само след десет години той ще трябва да преосмисли своето съществуване и отново да се преквалифицира.

Главният проблем не е в създаването на нови работни места. Главният проблем е в създаването на нови работни места, при които хората се справят по-добре от най-новите алгоритми с елементи на изкуствен интелект. Според нашите анализи, към 2050 година е възможно да се появи нова класа – класата на безполезните хора. Хора, които не само са безработни, но и нетрудоспособни.

Разбира се, същата технология, която е направила тези хора безработни, ще направи възможно изхранването и поддържането на тези безработни маси с помощта на Безусловния Базов Доход. Но в такъв случай ще се появят нови проблеми – как да бъдат удовлетворени тези маси и с какво ще се заемат тези хора. Хората трябва да имат някаква целенасочена дейност, понеже в противен случай психиката им не издържа и те започват да се побъркват. Но с какво ще се занимава тази така наречена безполезна класа?

Един от възможните отговори могат да бъдат компютърните игри. Икономически излишните хора могат да прекарват все повече време в триизмерните светове на виртуалната реалност, които ще им осигурят необходимите емоции и вълнения в сравнение с „реалния свят“ навън. Всъщност, това е едно много старо решение. В продължение на хиляди години милиарди хора са намирали смисъл в предишните игри във виртуалната реалност, които в миналото са се наричали религии.

Какво всъщност е религията, ако не голяма игра в един виртуален свят, на която играят милиони хора? Религиите като исляма и християнството измислят въображаеми закони, като например „не яжте свинско месо“, „повтаряй едни и същи молитви определен брой пъти всеки ден, или „не прави секс с човек от същия пол“ и т.н. Тези закони съществуват само в човешкото въображение. Нито един естествен закон не изисква повтарянето на някакви магически формули и не забранява за храна да се използва точно свинско месо. Мюсюлманите и християните просто изминават житейския си път, опитвайки се да наберат точки в своята любима VR игра. Ако се молите всеки ден, получавате точки. Ако забравите да се молите, губите точки. Ако в края на живота наберете достатъчно точки, то след смъртта ще преминете към следващото ниво на играта, което обикновено наричаме Рай.

Както всъщност ни показват религиите, съвсем не е задължително виртуалната реалност да бъде затворена в някаква изолирана кутия. Тя може да бъде наложена на физическата реалност. В миналото това се е правело с помощта на човешкото въображение и свещените книги, а в настъпилия 21-ви век това може да бъде направено с помощта на смартфоните.

Преди време аз отидох със своя 6-годишен племенник Матан на лов за покемони. Когато минавахме по улицата, Матан непрекъснато гледаше своя смартфон, който му даваше възможност да вижда покемоните около нас. Аз не виждах никакви покемони, понеже не си бях взел смартфона. Малко по-късно видяхме на улицата още две деца, които искаха да уловят същите покемони, с които Матан едва не се сби. Бях поразен доколко тази ситуация прилича на конфликта между евреите и мюсюлманите по повод на светия град Йерусалим. Ако идвате някъде отвън и просто гледате обективната реалност, ще видите, че Йерусалим се състои от камъни и сгради. Никъде не се вижда каквато и да било святост. Но както погледнете на всичко това през призмата на Светите книги, като Библията и Коранът, ще разпознаете светите места и ще се досещате за ангелите наоколо.

Идеята да се намери смисъл в живота играейки VR игри, разбира се, е характерна не само за религиите, но и за светските идеологии и стилове на живот. Потреблението също е една VR игра. Вие набирате точки (печелите пари), купувате си нови автомобили, избирате скъпи брандове, почивате зад граница и ако имате повече точки от останалите (явно пари), си казвате, че печелите играта.

Можете да възразите, че хората наистина се радват и наслаждават на своите бързи автомобили и дълги почивки. Разбира се, така си е. Но религиозните хора харесват да се молят и да извършват обреди, а на моя племенник му харесва да лови покемони. В края на краищата реалното действие винаги се отразява от човешкия мозък. Има ли значение дали неговите неврони се стимулират чрез наблюдаване пикселите на екрана на компютъра или при гледането на карибския курорт през прозореца, или пък при вида на рая в нашите очи? Във всеки случай, смисълът, който придаваме на това което виждаме, се проявява чрез нашия разум.

В революционното си есе „Дълбоката игра: бележки за боевете с петли сред балийците“ (1973 г.) антропологът Клифърд Гирц описва как на остров Бали хората изразходват много време и пари, залагайки на боеве с петли. Залаганията и битките са съпроводени от сложни ритуали, а резултатите от тях оказват значително влияние върху социалното, икономическото и политическото положение както на играчите, така и на зрителите.

Боевете с петли са толкова важни за балийците, че когато индонезийското правителство обявява тази практика за незаконна, хората пренебрегват закона и рискуват да бъдат арестувани и глобени. За балийците боят с петли е „дълбока игра“ или измислена игра, в която се влага толкова много смисъл, че тя се превръща в реалност. Подобни есета могат да се напишат за футбола в Аржентина или за юдаизма в Израел.

Една от особено интересните особености на израелското общество е, че то е една уникална лаборатория за изучаване на това как да живеем удовлетворени в света в който вече почти няма работа. В Израел значителен процент от ултраортодоксалните еврейски мъже никога не работят. Те прекарват целия си живот в изучаване на свещените писания и извършване на религиозни ритуали. Те и семействата им не гладуват, отчасти защото съпругите им работят, а отчасти защото правителството им отпуска щедри субсидии. Въпреки че обикновено живеят в бедност, благодарение на държавната подкрепа, никога не им липсват стоки от първа необходимост.

Това си е въпросният Безусловен Базов Доход в действие. Въпреки че те са бедни и никога не работят, тези ултраортодоксални еврейски мъже демонстрират много по-голяма удовлетвореност от живота в сравнение с която и да било друга част на израелското общество. Във всички глобални изследвания относно удовлетвореността от живота, Израел почти винаги е на първо място най-вече заради приноса на тези безработни „дълбоки играчи“.

Не е необходимо да отивате в Израел, за да видите света, в който вече няма много работа. Ако имате син на тинейджърска възраст, който обича компютърните игри, можете да проведете свой собствен експеримент. Осигурете му минимална субсидия от кока-кола и пица, а след това премахнете всички изисквания за работа и целия родителски контрол. Най-вероятният резултат ще бъде, че той ще седи в стаята си по цял ден, залепен за екрана. Той едва ли ще си пише домашните и няма да върши задълженията си и ще престане да ходи на училище, да се храни и дори да си взема душ и да спи. Въпреки това е малко вероятно да страда от скука или чувство за безцелност. Не и в краткосрочен план.

Именно това са виртуалните реалности, които ще станат ключа към придаването на смисъл на живота на безполезния клас хора, когато настъпи ерата на „света, в който вече почти няма работа„. Напълно е възможно тези виртуални реалности да се създават с помощта на компютри. А може да бъдат създавани и без компютри във вид на нови религии и идеологии. А може те да бъдат комбинация от двете неща. Възможностите са безгранични и отсега никой не може да каже какви така наречени „дълбоки игри“ или по-скоро задълбочени игри ще ни интересуват след 2050 година.

Така или иначе, по това време липсата на работа едва ще означава край на смисъла на живота, понеже този смисъл се поражда от въображението, а не от работата. В края на краищата работата е необходима за постигане на смисъл само според определени идеологии и стилове на живот. Английските провинциалисти от 18-ти век, съвременните ултраортодоксални евреи и децата във всички култури и епохи са намирали голям интерес и смисъл в живота, без да работят. През 2050 година хората вероятно ще могат да играят по-задълбочени игри и да изграждат по-сложни виртуални светове, отколкото когато и да било в историята.

Но какво ще стане с истината? Какво да кажем за реалността? Наистина ли искаме да живеем в свят, в който милиарди хора за потопени в някакви фантазии, стремят се към измислени цели и се подчиняват на въображаеми закони? Искаме или не, но именно в такъв свят живеем от вече хиляди години.

24093829243-scaled.jpg?resize=696%2C418&

В книгата си „Homo Deus: Кратка история на утрешния ден“ Ювал Ноа Харари описва възможните религии на бъдещето: технохуманизъм и дейтаизъм – нова идеология, според която хората са загубили доминиращата си роля в цифровия свят и са станали излишни. Технохуманизмът залага на развитието на човешките способности чрез невронни интерфейси и киборгизация. Харари прогнозира, че интелигентните човешки същества ще престанат да съществуват като вид до 2100 година и ще се издигнат на по-високо ниво, понеже човечеството ще се модифицира чрез изкуствен интелект и биотехнологии.

Харари предполага, че към 2050 година хората ще следват нови игрови сценарии или във вид или на видеоигри, или в нови религии и идеологии. Смисълът на живота ще се състои в нови видове дейност и нови ритуали. Според историка, работата е била смисъл на живота само в определени исторически периоди и в отделни мирогледи.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Явно на някой му липсва въображение ... :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 часа, _ramus_ написа:

Но какво ще стане с истината? Какво да кажем за реалността? Наистина ли искаме да живеем в свят, в който милиарди хора за потопени в някакви фантазии, стремят се към измислени цели и се подчиняват на въображаеми закони? Искаме или не, но именно в такъв свят живеем от вече хиляди години.

"Разказът" за въображаемите закони върви усилено някъде от 2000-и някоя до сега. И Харари е просто модерно зайче, покемон, вървящ в комплект със смартфона, но никой извън джаджата няма да го отрази заедно с приказките за "въображаемите закони". Ако наистина си вярва, ако тези, които го набутаха в смартфона вярват на глупостите му, това им изиграва лоша шега, защото оттук нататък покемончето ще бъде по необходимост сменено заедно със сцената. Сцената стана малко неудобна след последните и страшни, и смешни изпълнения, публиката оредява и плъхчетата напускат или направо не пристигат, след като върховният папа/шут се превръща усилено в обект на присмех и то не къде да е. Време е хидрата да си отсече главата сама и да си израсте нова. А подобните на Харари никога няма да си извадят главата от з-ка.. както обичат да казват братята американци. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 минути, witness написа:

Време е хидрата да си отсече главата сама

Не думай!!! :) Сега ли се нахрани с подходящата резолюционна боза, за да я изтипосаш тук? Или по принцип ти си заредена с нея и въобще имаш идея какво се случва в света, а само през монитора - сред религиозните и социални клюкарници и нескопосани революционери?

преди 8 минути, Iztre6tel написа:

Това е утопия.

Извинете, но Изтрещелия дори не е прочел, че т.н. "утопия" и сега на много места по света, е налична. А има и доста хора, за които чопленето на носа, както и сърбежа на въображението им - е труд, или пък е "почивка".

Това е тема за психология и въобще в нея нямат нито място, нито Е място, за "изтрещели" богобоязливци, с библейските си залитания и вечни нужди да проповядват.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Скучните ви следобеди са скучни само за вас. И сигурен съм - защото не се трудите.

Някакви намигвания - сигурно пред монитора си ги правите на "оня отсреща".

А иначе - предразсъдък - се нарича съвсем друго нещо, за което още не сте се научили да подозирате... Ааа, трябваше да се сетя че и няма как... :)

преди 9 минути, Iztre6tel написа:

Простете

С вашия господ, там... - трябва да се разберете по това. Относно мен - баналността не ми предизвиква "обвинение" или "страдание" по никакъв начин, за да се налагат после "прошки".

Освен това - в "играта на прошка" цялата работа е "Опростения", а не в образа на 'Прощаващия" и най-голямата част от терапиите е именно клиента да схване че играта е в неговата глава и .,.. да свикне с идеята "да си прости" и така преодолее ВИНАТА и СРАМА и обвиненията към другите че ТОЙ ги носи тия в душата си.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 31 минути, _ramus_ написа:

Това е тема за психология

Харари откога е психолог, че да е за психология. Според него между шимпанзетата и хората няма никаква разлика, освен че хората можели да действат по-организирано в големи групи, понеже били способни да създават "въображаеми закони". 

Само че въображаемите закони са до време, както тъкмо историята показва, и са под други закони, с които истинските науки и учени по принцип се занимават. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 28 минути, witness написа:

Според него между шимпанзетата и хората няма никаква разлика

това той ли го е написал или е твоя интерпретация? Редно е тя да се посочи чрез "според моят прочит на статията по-горе....."

Между другото - биологично и физиологично - разликите са нищожни и дали между нещо и друго нещо има разлика - "истинските учени" констатират чрез сравнителен анализ и посочват по какви критерии...

преди 33 минути, witness написа:

Харари откога е психолог,

да ти напомня ли кой е раздела? Че религиозните като ви натиснат чевиите на дисонансите и ставате слепи и глухи, ако не го разтоварите от себе си.

Текста от антрето касае социология, антропология, сравнително религиознание и др . Твоята революционна изцепка от по-горе - какви "сериозни науки" точно касаеше?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 50 минути, _ramus_ написа:

това той ли го е написал или е твоя интерпретация? Редно е тя да се посочи чрез "според моят прочит на статията по-горе....."

Между другото - биологично и физиологично - разликите са нищожни и дали между нещо и друго нещо има разлика - "истинските учени" констатират чрез сравнителен анализ и посочват по какви критерии...

Ами ето откъде е и за какъв "сравнителен анализ" става дума. Не от тази статия, но почти, той го повтаря във всякакви формати. За мен тези негови социологически или антропологически "анализи" са крайно опростенчески и погрешни. Откъдето и да ги погледнеш са "масов продукт" за определена аудитория, отличаваща се само с претенции и нищо друго. Не се представят никакви доказателства защо нещата ще се развият точно както той мисли, на какво са основани тези прогнози. Това са фантазии, фалшиво представени като факти. 

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 часа, _ramus_ написа:

Ако в края на живота наберете достатъчно точки, то след смъртта ще преминете към следващото ниво на играта, което обикновено наричаме Рай.

Ето това е елементаризиране и опит да се представи привидяното като действително. Тази посредствена представа за религиите и за рая е показател за пристрастеността на автора и непознаване на това, което коментира.

преди 7 часа, _ramus_ написа:

В продължение на хиляди години милиарди хора са намирали смисъл в предишните игри във виртуалната реалност, които в миналото са се наричали религии

Това  пък е уникална простотия, а черният курсив из цялата статия показва ясно с каква цел е публикувана тук (Иначе в религиозните бил проблемът, а то си е отражение на джихада на рамус срещу религиите).

Сравняването на религия с игра говори за изключителна посредственост. Религиите, дори и несъвършени и не безпогрешни, възпитават добродетелност, извеждат от вкопчването в егоизма и материалното, съдържат и множество практически приложими насоки... Дори и да не се приема съществуването на описаната от тях действителност отвъд очевидността, те са съвсем различни от игрите в които примерно трепеш всичко наред или от филмите. Приравняването на религиите с творчеството на какво реално се основава, освен на представите на автора? Той реално е в същата позиция на представящ фантазиите си за истина, само защото си вярва. 

Не знам какъв му е таргетът, но от малкото, което прочетох от автора виждам повече недообмислени, по-скоро популярни и търсещи популярност твърдения, отколкото нещо наистина стойностно.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, witness написа:

За мен .........

аа, това е вече друго. Браво!

преди 1 час, Just a Stranger написа:

Сравняването на религия с игра говори за изключителна посредственост.

На кого "така говори"? На теб ли?... :)

Защото други учени извеждат, че целият живот, с всички детайли, преживявания, отношения... на всички мащаби, представлява низ от човешки игри, по модели още от детството ни... Изучени и изследвани чудесно, разгледани и анализирани детайлно, но пък психолози, социолози или антрополози също са "изключително посредствени" ( за теб, може би - като един корифей, философ, религиовед и специалистка по сравнително религиознание). 

Знаеш ли - баналното зацикляне колко са велики религиите, колко били важни, колко спомогнали на хората... са само в главите на религиозните. И няма смисъл всеки религиозен да се изходи с едно и също в темата, защото за него това било дисонанс.

преди 1 час, Just a Stranger написа:

игрите в които примерно трепеш всичко наред или от филмите.

Олелеее!!! :) Ти въобще не знаеш какво говориш и за какви "игри" става въпрос - когато се разглеждат човешките отношения и екзистенция "като игри". Как въобще се натискаш тогава да даваш мнения, които толкова да се стараеш да приличат на компетентни?

преди 1 час, Just a Stranger написа:

но от малкото, което прочетох от автора виждам повече недообмислени, по-скоро популярни и търсещи популярност твърдения, отколкото нещо наистина стойностно.

Като се зачетат коментарите ти и колко силно напред е изнесен емоционалният и религиозно-защитният аспект в думичките, как мислиш - дали е толкова трудно да се предположи "малкото, което си го зачела от "автора", кое и как си го "прочела"?

преди 1 час, witness написа:

Не се представят никакви доказателства защо нещата ще се развият точно както той мисли, на какво са основани тези прогнози. Това са фантазии, фалшиво представени като факти. 

И ето го точният пример - какво си "прочела"?

Авторът излага тези, съставени от предположения. Пише  размисли по едно несбъднато  бъдеще, но чрез чудесни познания за настоящето . Нито е екстрасенс, нито е вещер... само системи от предположения.

Предположенията не изискват "доказателства". А и ти не разбираш достатъчно от тия неща и не е там силата ти. Обосновките са изписани навсякъде и чудесно в тях се ориентират запознати с тия неща, хора.

Ама - дилетантите не им ставало ясно... :) и не виждали 'доказателства", било всичко "изключително посредствено", но от друга страна - същите дилетанти явно "не са от мейнстрийма" и матрицата ( за които таргет било направено всичко това),  а са един вид "специалисти, които много ги разбират нещата - главно от интернет и от библиотеките по виртуала и вкъщи" (понеже това не е мейнстрийм, разбира се).

В допълнение - всичко това е от "малкото, което са прочели от същия автор, им говори че....."

==============

Не само е несериозно, дилетантски и повърхностно... Всичко това е дори е елементарно и все пак си достатъчно интелигентна за да го овладееш като порив, но проблемът веднага се подпали от дисонанса с "религиите - като игри"... :) И айде - защитничката, на амбразурата  - да се жертва в името на... игрите и вярванията си.

Само един религиозен човек сред този форум има, който да ме респектира със знания, със зрелост, с поведение и отношение.... И не е само насред форума - той е едно генерално изключение от религиозните масови поведенчески и психични модели. За съжаление рядко общува, но това не пречи да го отбележа като факт.

преди 1 час, Just a Stranger написа:

а то си е отражение на джихада на рамус срещу религиите

:lol6:Демек - и срещу "такива като теб" ли? Схващаш ли разликата, основанието за фръцването и подскоците...???

Що ли е това "религия"? Какво ме интересува идеологическата им част, ако не е влиянието и значението им върху определена типология човешки същества?

И още нещо - влиянието и значението на религиите върху мнозина от човешките същества - не е едно и също с "религия". Пак ли не схващаш разликата?

То прилики по свободни аналогии всеки може да си измисля - въпроса тук е относно "различаването"...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 31 минути, _ramus_ написа:

Защото други учени извеждат, че целият живот, с всички детайли, преживявания, отношения... на всички мащаби, представлява низ от човешки игри

"Следващото ниво на играта" предполага точно определен тип игри ( примерно компютърни или конзолни). В случая спекулираш с думата "игра", защото "психолозите" ти едва ли са имали предвид въпросните. Отделно е въпрос кого наричаш "учен", защото психологията не е точно наука.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Този човек ми хареса, винаги съм твърдял, че работата пречи на смисъла на живота - само да намеря време, се навих да прочета някоя негова книга. Да си безполезен е чудесно и за съжаление са изключителна рядкост хората, които разбират това. Вярно е, че поради някаква причина човешката психика изпитва необходимостта да бъде потребна, но тази нужда я възприемам по- скоро, като болест, като някаква девиация. За религиите до преди години ги сравнявах с комикси - хората в древни времена е нямало с какво толкова да се забавляват при сравнение с днешния свят, в който има и книги, и радио, и телевизия, и компютри; така че е напълно коректно сравнението им с виртуална реалност, същото е. Като цяло наблюденията му са интересни!!!, а някои от изводите, които прави откровенно ме изненадаха - никога не се бях замислял, че капитализма всъщност се заражда от (ре)инвестицията, макар самия аз да бях втрещен, когато открих на практика какъв финансов потенциал има това. (и то при положение, че математиката ми се отдаваше много)

 

п.п. пък, че някои го разглеждат, като пророк - нищо ново: откакто свят светува, когато глупаците срещнат интелигентен човек, айде пророк бил, пратеник на бога, аватари, месии, чудесии и всичко това защо ..... защото е по- лесно да вярваш, отколкото да разбереш, както ти написах в другата тема.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, _ramus_ написа:

Като се зачетат коментарите ти и колко силно напред е изнесен емоционалният и религиозно-защитният аспект в думичките, как мислиш - дали е толкова трудно да се предположи "малкото, което си го зачела от "автора", кое и как си го "прочела

Няма никакви емоции. Но пък ти имаш необходимостта да ти привидиш във вярващия фантазьор, дето живее в приказката си и я пази на всяка цена. Признавам, че написаното по-горе не е добре структурирано, но този автор не заслужава сериозно внимание. И аз няма да му го отделя.

преди 1 час, _ramus_ написа:

Само един религиозен човек сред този форум има, който да ме респектира със знания, със зрелост, с поведение и отношение.... И не е само насред форума - той е едно генерално изключение от религиозните масови поведенчески и психични модели. За съжаление рядко общува, но това не пречи да го отбележа като факт.

И кого точно трябва да го интересува горното. Но пък щом е само един, то ще се окажа прав, че не си за тази планета.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Конкретно по темата- Безполезни? За кого? Кой е най важният, за когото някакви хора не са полезни? Колко важно е за живота на планетата дали някой човек, класа или народ ще има полза (далавера) от друг? Човек сам ли определя своята стойност или друг му казва колко струва?

Има философски системи, според които насладата, комфорта, приятните усещания са цел на живота. Има други, според които хората се делят на касти и някои хора не стават за нищо- отхвърлени далити . Съвременната демокрация, доколкото я има, смята хората за равноправни, с конституционна свобода на възгледите. От това следва, че идеята за класа на безполезните хора е една сегрегационна теория. В този смисъл авторът е проповедник на нехуманна доктрина.

Връщам се на въпроса, на кого да са полезни, на кого да носят далавера? Види се на управляващите като власт, религия или производство. Личната отговорност на свободния човек е на първо място към човека в себе си, а после към рода племето, държавата. Не че има лошо и в друг поглед, примерно, че отговорността е първо към държавата, но либералната доктрина в момента е насочена към свободите на личността. Така че нарушавайки правото на личността да избира свой начин на живот е нарушение на основен принцип (не че той е неизменен). Просто общество, в което някой определя кой е полезен и кой не е, не е либерално и демократично, а някакво друго.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, _ramus_ написа:

Само един религиозен човек сред този форум има, който да ме респектира със знания, със зрелост, с поведение и отношение..

Доколкото ми се струва, че го познавам подобна оценка е преувеличение.

--------------------------------------

Да това е крайно  повърностен материал, който, ти, използва много удачно.От антропологична гл.точка споменавания ултрадоксален евреи се явява чудесен пример за еволюционна стратегия.Минимални усилия, максимални резултати, гарантирано оцеляване това е типичния антиентропиен характер на тези схеми.Когато са налице необходимите условия за даден процес той винаги протича.

Ако така беше поставен въпроса може да се говори за някаква научност.Но с този базов доход, работа звучи лековато. .

    

Редактирано от badr (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Доста екстравагантна аналогия между религии и видеоигри ... 

Доколкото и двете са резултат на човешката мисъл и въображение, дотолкова имат и прилики. 

Да си обясняваме игрите чрез религията и религията чрез игрите, опитвайки се да защитим някаква теза, която споделяме, може да е погрешно. 

Искрена усмивка предизвиква у мен, теоритизирането, че живеем в симулация. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, Just a Stranger написа:

то ще се окажа прав,

Ама кака няма да се "окажеш прав"... Разбира се че си!

:) Никой не е изненадан че... "ти ОТНОВО се оказваш прав", но само дето... според теб си, защото на теб така ти изглежда, имаш усещането и "чувството". Но и защо ли пък друго да има значение...

Тоя комплексарски номер го пробвате няколкото човечета и силно ви издава какви сте отвъд форумната ви ала-бала-ница.

Най-малките човечета, най-силно жадуват "да са прави". И заради това - те го настояват непрекъснато. Като не идва от другите - сами на тях си.

преди 2 часа, badr написа:

Но с този базов доход, работа звучи лековато. .

Всъщност - това съвсем не е така. Но по принцип социологията, а и видимо антропологията и психологията не са ти силната страна - както са историята, сравнителното религиознание, математиката и физиката, примерно.

Базов доход е имало в далечните исторически времена например - "Римските граждани". Имало е подобно "осигуряване" и в други от старите "градове-държави" спрямо определена част от населението, което е смятано за елитарно, с повече права от основната маса...

За базов доход се говори през всички години от историята когато е налице достатъчно замогване и "вдигане на стандарта на живот". Този "доход" може да дойде само от други, които да се трудят заради първите.

Колкото до личното ми мнение - цялата работа в разминавките е заради готовия шаблон относно понятието ТРУД - що е то и относно какво има предвид условният автор от антрето. РАзбира се, че сред сбирщината от пишман-специалисти и религиозни защитници, които първи се нахвърлиха жадно да си изходят дисонанса, няма кой от тях да помисля дори за елементарни неща. Те си ги приемат за дадености и важният напън е да се постигне вечното утвърждение на повярваното.

Защото стоенето пред телевизора за кеф - не се нарича от никого ТРУД. Но когато пред същия телевизор се занимават с анализ на спортни събития ( което е професия, за която се плаща) - вече се нарича ТРУД. За една дейност - се нарича ТРУД, за същата, но в друг контекст - вече не е... За да се продължи се изисква поне базови социологични положения относно организацията и динамиката в структурите на обществата - през историята до днес...

Подобно невидимо положение също е думичката тук ИГРА, която не е това, което дилетантите си знаят, щото... как няма да знаят :). Даже и "предполагали" кое какво значи. С естествения опит на всеки автор да елементаризира изразяването на идеите си заради масовия таргет, то и мнозина други широко популярни автори, дори физици, "въобще не са учени", защото обяснявали елементаризирано и така - твърде ненаучно. И това - според кого - точно елементарните хора. 

Крайно време е някои деца да научат "кое какво е "НАУКА". И че колкото психологията е наука, толкова е и историята, социологията или антропологията. Щом в едно познание се ползва рационалния подход и повечето от научните критерии - то то е НАУЧНО ПОЗНАНИЕ. Има точни науки, има и други - всяка с различни особености, спрямо целите, задачите и посоките на познание в които са насочени.

Иначе - всеки тук чете нещо си... и спрямо вътрешната си нагласа, отношение и образователно и интелигентно ниво, интерпретира нещо си свое. Оттук идват и "бързите" оценки от рода - това тук е "изключително елементарно", друго - не било наука, трето -  предполага се, че...

------------

Относно социологичния казус - въвеждането на паричните знаци и завъртането на човешката цивилизация към идеала на парите и високо властово и социално положение, репутация... на практика векторизират основната човешка маса, като й подават стремежи, с обещанията за награди. Нещо, което прави и всяка идеология, вкл и религиите - само чрез смяна на основната схема от обещания, и проекции за награди, които да служат за цели и стремежи...

Всичко това канализира човешката свободна енергия, време. Служи за полагане на основи за резонанси, за съ-труд-ничество и едновременно за съревнование.

Познавам хора, които в пандемията им се наложи да "не работят", а всъщност работата и ангажираността по цял ден ги запълваше и спирането и принудителното им оставане вкъщи ги подлуди - буквално. защото ги остави без стандартния им "запълващ" наркотик и празнотата отвътре лъсна с пълна сила, вкл и през "проблемните отношения в самата семейна среда"

Познавам и други хора, които са изключително адаптивни и гъвкави, и смяната на средата, условията... въобще не ги трепва и изключително бързо се нагаждат към измененията.

Ние, хората сме изключително различни, и то в толкова широки граници, които на твърде много от форумните дърдорковци не им допадат, а и няма как да го "поберат в главата си".

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, Търсещ истини написа:

Така че нарушавайки правото на личността да избира свой начин на живот е нарушение на основен принцип (не че той е неизменен). Просто общество, в което някой определя кой е полезен и кой не е, не е либерално и демократично, а някакво друго.

Де пък ги прочете тия чудесии - ма честно? Някой щял да определя, някой щял да нарушава. Имаме една осезаема маса безработни - без значение, дали щото не искат да учат или щото не искат да бачкат, или нещо си друго - а кажи тия хора как ще се изхранват и кой/ как ще им снася пари за нищо, че да не пукясват от глад и мизерия, и да не се превърне континента във втора Индия? Допълнително културните, битовите и психологически особености, които произтичат. Явно, дори не подозирате, че технологиите са достатъчно напреднали, та още сега маса професии да бъдат заети от най- общо казано роботи. Работната ръка, която се търси е все по- високо квалифицирана, а на сила кого ще накараш да учи?!

Ма като вие дрънчи религията у главите, йок какво бил написал за религиите - как можело така. Ако ви кажа, че още преди сто години е имало хора, които са се досетили за този развой на събитията и са препоръчали населението да бъде насочено към медитацията, пак ще почнете да блеете тука за карми и богове, и астрални светове. Пък да си безполезен, да си неангажиран със светското и данъците, и все пак да имаш приличен социален живот, е мечтата на медитаторите още от времената преди Буда. Какво знаете за медитацията - нищо, гола вода и кал по гърбъ. Колко сте медитирали - пак нищо, интелектуални интерпретации на зле преведени текстове. Така, че ми е повече от ясно, че в обозримото бъдеще хората няма да се заинтересуват от медитацията и въпроса какво ще правят, за да не мръднат хептем на акъл, като останат и без работа, остава отворен. И тъй като човешкото същество е говедо - това щото явно не харесвате шимпанзета - и най- обича да консумира, то е съвсем резонно да се разсъждава в посока, как и каква зоб да му се предостави.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 часа, _ramus_ написа:

да ти напомня ли кой е раздела?

Тази тема е за раздел политика, а не психология ... :) 

Иначе, говорим за 2050-та година ли, при положение, че и сега има въпросната "класа"?! :)

По-скоро психологическия аспект е: Какво ще прави човек в свободното си време при положение, че материално е задоволен? 

Задоволеният човек се занимава с глупости. Друг е въпроса, че някои творейки глупости си изкарват прехраната. :) 

Една от бъдещите професии е Глупак. :) Уви някои ще си останат аматьори и в тази професия ... :) 

В момента обаче модата е да си професионален депутат. = Това е професията която ти носи завидни приходи!!! В тази класа "депутати" не се влиза с игри, а с подкрепата на хора с много пари или религиозни схващания. 

И не забравяй, че геймърите също са обединени в религия. :) 

...

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 55 минути, insec написа:

Имаме една осезаема маса безработни - без значение, дали щото не искат да учат или щото не искат да бачкат, или нещо си друго - а кажи тия хора как ще се изхранват и кой/ как ще им снася пари за нищо, че да не пукясват от глад и мизерия, и да не се превърне континента във втора Индия?

Отбелязвам, че си за социална държава и си загрижен за безработните. Както споменах, един от политическите възгледи е, че всеки има право сам да си избира живота, вкл. дали да седи пред екрана, стига да не безпокои другите, като си носи отговорността за това. Има и други политически възгледи, като този за социалната държава или комунистически, със задължителна заетост. В момента актуален е либералният. Помисли на следващите предсрочни избори за кого гласуваш. :) 

Нямам старо мнение за помощите за циганите и хората, които никога не са работили, но моралът е толкова покварен, че и ново не мога да си съставя. Виждам шарлатани, които печелят, чувам за големите печалби от криптовалута, рекламират ударно хазартни залагания. Това не е точно труд, но не е осъдително по НК. Дори такива може и помощи да получават. Не зная. Може днес да са на помощи, а утре да върнат всичко чрез големи печалби и данъци. Знам ли? Един познат се хвалеше, че печелил от някаква игра в група. Сигурно и пред родителите си се е похвалил. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...