Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Да, съсипаните здравеопазване и образование също.

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 249,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

bozho76 - аз в тая държава освен рушене друго не съм видял.

преди 17 часа, attj написа:

През 2015 год. средната заплата в София е около 1300лв., а в провинцията около 700-800  лв  - така цифрите са по-реални.  И е сложно - защото в столицата например обядвам някъде за около 10 лева, а в провинцията -за около 3 лева. 

Можете ли някакви доказателства да публикувате за това. Аз Ви давам доказателства за обратното- виж сайта:  www.bgrabotodatel.com

преди 16 часа, baner4ooo написа:

bozho76 - аз в тая държава освен рушене друго не съм видял.

Така е от 09.09.1944 год. до сега. Нищо ново. Ако правителството на Царство България беше добро, то нямаше да допусне окупация на България от Червената армия. Минке, Минке. Да знаеш какъв народ сме само. В България ще умре последният комунист, когато в Русия отдавна няма да има жив нито един комунист. - Димитър Талев. БЪЛГАРИТЕ СА ЕДИНСТВЕНИЯТ НАРОД В СВЕТА ПОСРЕЩНАЛ ПОРОБИТЕЛИТЕ СИ НА 09.09.1944 год. НА КОЛЕНЕ С ХЛЯБ И СОЛ И ЦВЕТЯ В РЪЦЕТЕ СИ. АНАТЕМА.

преди 17 часа, Wankata написа:

Да, съсипаните здравеопазване и образование също.

По- времето на НРБ имаше лекарства само в Правителствена Болница. В останалите болници и поликлиники само три антибиотика и то Български. Инфарк по- времето на НРБ се лекуваше с антистенокардин и 30 дни лежане в Болница. Пациентите умираха щастливи, понеже мислеха, че лекарите ги лекуват. Откакто България е в Европейският съюз кардиоинвазивните клинични пътеки са много скъпи, инфарктите намаляха и хората са по- здрави.

преди 18 часа, Wankata написа:

Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и голяма част от икономиката ни бяха съсипани умишлено и целенасочено не заради лошо качество, а напротив - за да не представляват конкуренция, за да могат активите да бъдат изкупени евтино, за да бъдем някакъв малък пазар и за да бъдем износители на евтина работна ръка. Плюс да бъдем буферна територия при евентуален конфликт.

https://www.kaldata.com/forums/topic/242533-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B2-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82-4/?page=84#comment-3152379

https://www.kaldata.com/forums/topic/244078-%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B5-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D1%81%D1%81%D1%80/?page=6#comment-3168242

Всичко това - благодарение на продажници, кръстили се "демократи", "антикомунисти", "дисиденти" и други подобни. Цифрите, които посочих днес, говорят сами за себе си. Останалото е пропаганда, нищо повече. На някои може да не им е харесвало, но като цяло показателите сочат, че тогава се е живеело по-добре. Факт. И 26 години разни поплювковци реват по радиа, телевизии и форуми как "червената номенклатура" и "ДС" са виновни за всичко, просто защото е най-удобно, а и така не подлежат на наказание за дългогодишните кражби и държавна измяна.

Със същата цел са и ограниченията за внос и износ (квоти им викат), и много по-ниските субсидии за нашите фермери, и така нататък.

Пазарите бяха загубени също по политически причини, без никаква икономическа логика. От същите национални предатели.

Вашите линкове към Wikipedia, Калдата форум и Жълтата преса, който Вие давате, като доказателства на твърденията Ви НЕ ги приемам за сериозни доказателства. Отричате до последна пръдня и скачате в Щурм да защитавате обратното на това, че всички днешни Български капиталисти и работодатели до един са пребоядисани комунисти и управляват по- комунистически с безплатен труд тоест без да плащат на работниците си, като ги бият, лъжат, мамят и изнудват. ИЛИ ТАКА ВИ ИЗНАСЯ ИЛИ НЕ ЗНАЕТЕ НА КОЙ СВЯТ СЕ НАМИРАТЕ.

Във въпросната Уикипедия отдолу има графи "Бележки", "Източници" и "Външни препратки". Я виж накъде сочат.

https://www.google.bg/#q=%D1%80%D0%BE%D0%B1%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%83%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE

<- виж тук що източници има, дано там има някой източник с цвят, който ти харесва...

Ще ми обясниш ли кратко и със свои думи къде се намирам?

Отношението към работниците е пряко следствие от бездействието на институциите. Ако не беше то, никой Бай Ганю работодател нямаше и да си помисли да се отнася така с тях.

Тая глупост със здравеопазването изобщо няма да я коментирам - тогава беше много по-достъпно от сега. Факт. Само помисли колко пенсионери не си вземат лекарствата и защо.

Викаш, форумът на Калдата не е сериозен източник, но мястото, откъдето извади тия три метра писания, е? :D

Редактирано от Wankata (преглед на промените)

преди 58 минути, Wankata написа:

Отношението към работниците е пряко следствие от бездействието на институциите.

Отношението към работниците и служителите, не е пряко следствие от бездействието на институциите, а е пряко следствие от отношението на работниците и служителите (към бездействието на институциите). Точно по тази причина, нещата не могат да бъдат променени с намеса "отвън", т.е. от страна на институциите, които обслужват интересите на работодателите. Подобни очаквания са необосновани. Нещата са съвсем прости, според мен. Тези, които имат дори мъничко икономическа и/или политическа власт се опитват да я задържат и разширят. Институциите и медиите са инструментите за осъществяването на тази цел, понеже са зависими от тях. Да се очаква, че те ще се откажат от нея по някакви алтруистични мотиви е наивно.

Добре дошли, в света, такъв какъвто е... от хилядолетия. ;)

Редактирано от scepsis108 (преглед на промените)

""Можете ли някакви доказателства да публикувате за това. Аз Ви давам доказателства за обратното- виж сайта:  www.bgrabotodatel.com ""      Вижте данни от НСИ - макар и изкривени!     Защото в България още е модерно да се пестят пари от здравни и всякакви други осигуровки.

Моя  братовчедка  остана  вдовица  с  две  деца  без  квартира.  Отиде  при  Бай  Тошо.  Отиде  сутринта,  докато  се  прибере  ключовете  от  апартамента  я  чакаха.  

Имаше  ли  клошари,  бездомници  и  просяци   по  негово  време,  а  безработни   цигани?

Гълъбар  съм  -  милицията  ми  е  търсила  откраднати   гълъби,  а  сега  как  е?        

преди 2 часа, октим написа:

Моя  братовчедка  остана  вдовица  с  две  деца  без  квартира.  Отиде  при  Бай  Тошо.  Отиде  сутринта,  докато  се  прибере  ключовете  от  апартамента  я  чакаха.  

Имаше  ли  клошари,  бездомници  и  просяци   по  негово  време,  а  безработни   цигани?

Гълъбар  съм  -  милицията  ми  е  търсила  откраднати   гълъби,  а  сега  как  е?        

Всеки от улицата, който и когато пожелае отива при президента или монарха. Защо сега не отидеш снободно на среща с президента, когато пожелаеш ама друг път. По времето на НРБ клошари имаше, но казваха, че ровят в кофите да търсят хляб за кокошкити и ги изселваха от градовете. По- времето на НРБ имаше жителство. Няма аз съм от село в провинцията и искам в окръжен град или столицата. В паспорта имаш жителство по- адресна регистрация БЕЗ ПРАВО ДА ИЗБИРАШ КЪДЕ ДА ЖИВЕЕШ В БЪЛГАРИЯ. Имаше жителство по- разпределение за професии, като лекари в погранични райони за 5-10 години. Милицията в НРБ е биещото сърце на партията. И по- времето на НРБ имаше неразкрити престъпления и престъпност. Като вица. В НРБ с доволните се занимава икономическа милиция, с недоволните - държавна сигурност и репресивният апарат и служби, а с Щастливите се занимават психиатрите. Изводите за Вас.

Редактирано от bozho76 (преглед на промените)

За Бай Тошовото време си спомнят само търтеите, които нищо не работеха. Които с доноси постигаха своето, без компетентност, със завист, без познаия да заемат мястото на шефа.Интиганти, кокошкари, доносници, некомпетентни, без идеи, но шеф, . Имам 5 год., стаж в две предпиятиа, нямам работа за 50дена,  откъде идва заплатата ми. Още тогава бях на 20г., се замислих, че това , този строй няма как да издържи. Тези хора не си спомнят за изчезналите , за заточените в лагерите без причина, а убитите в тях, без причина..Не искат да си спомнят, че България капитулира без един изтрел и плати репатирации за милионои левове, даже златото бе продадено на Русия на половин цена.Мечтаят за Бай Тошо,, но имало една поговорка ,Който не работи не трябва да яде.

преди 14 часа, balki65 написа:

За Бай Тошовото време си спомнят само търтеите, които нищо не работеха. Които с доноси постигаха своето, без компетентност, със завист, без познаия да заемат мястото на шефа.Интиганти, кокошкари, доносници, некомпетентни, без идеи, но шеф, . Имам 5 год., стаж в две предпиятиа, нямам работа за 50дена,  откъде идва заплатата ми. Още тогава бях на 20г., се замислих, че това , този строй няма как да издържи. Тези хора не си спомнят за изчезналите , за заточените в лагерите без причина, а убитите в тях, без причина..Не искат да си спомнят, че България капитулира без един изтрел и плати репатирации за милионои левове, даже златото бе продадено на Русия на половин цена.Мечтаят за Бай Тошо,, но имало една поговорка ,Който не работи не трябва да яде.

Не дай си Боже това да е вярно. До къде стигнахме? Виновни и вина няма. Анатема. Изтриха ми предишният коментар, та с този да допълня. Малко спомени от Родната казарма Социалистическа и след това Демократична.

преди 20 часа, balki65 написа:

И защото не са работели България е имала сигурно 100-кратно на сегашното производство, цялата нация нахранена с месо, мляко и много други продукти, за които да си ги набавиш днес трябва да си богат или да вземаш средна заплата, където не дават навсякъде. Стотици хиляди домакинства нейде из България все още ползват уреди и машини на 30-40г. 

Думата безработица просто не е съществувала.

Всъщност сегашно "производство" може би 50% се крепи на чужди компании... Западните "инвеститори"! То и ЕС, НАТО и САЩ няма да издържат още дълго. Именно в момента заради толерастката си политика ЕС е пред колабс. Няколко държави обсъждат и излизането от Шенген. Великобритания обмисляха излизането си от ЕС. Че там малко чалми има, та още да им натресът. 

Е сега като не е комунизъм тази изкуфяла бабичка Меркелица с тези нареждания повече ли ти харесва? Аз съм съгласен, че Милицията и ДС са репресирали по някакъв начин народа, но този, който си е живял нормално и си е кротувал не е имал проблеми. 

Демокрацията в този си вид е много по-страшна от комунизма едно време! 

И защото не са работели България е имала сигурно 100-кратно на сегашното производство, цялата нация нахранена с месо, мляко и много други продукти, за които да си ги набавиш днес трябва да си богат или да вземаш средна заплата, където не дават навсякъде. Стотици хиляди домакинства нейде из България все още ползват уреди и машини на 30-40г. 

Всъщност сегашно "производство" може би 50% се крепи на чужди компании... Западните "инвеститори"! То и ЕС, НАТО и САЩ няма да издържат още дълго. Именно в момента заради толерастката си политика ЕС е пред колабс. Няколко държави обсъждат и излизането от Шенген. Великобритания обмисляха излизането си от ЕС. Че там малко чалми има, та още да им натресът. 

Е сега като не е комунизъм тази изкуфяла бабичка Меркелица с тези нареждания повече ли ти харесва? Аз съм съгласен, че Милицията и ДС са репресирали по някакъв начин народа, но този, който си е живял нормално и си е кротувал не е имал проблеми. 

Ти направо колБасира с тази демокрация :)

на 29.12.2015 г. at 14:19, attj написа:

Защо ли сега външният дълг на България е над три пъти по-голям от този през 1989 година ?   Изглежда сегашните ни управници надминаха тези от времето на бай Тошо.

И въпреки това държавата не обявява фалит.Да се неначуди човек при какви обстоятелства се обявява фалит на държава.

преди 2 часа, baner4ooo написа:

Я, стига глупости, производство, за къде, с какво качество , с какви новаторски идееи,със стругове фрези и др., машини на по 25г., да бъдеш конкурентно способен на западните фирми.Нямало безработица, та нали вземаха от теб от мен за да дадат на третия.Знаеш ли колко тютун, гю.лово масло, злато , консерви и др., неща БГ е изнесла за Русия, колко долари и др., ценности, за нищо.Безработица няма , но на работа не правиш нищо и получаваш заплата.Знаеш ли най великото решение на ЦК, понеже в Москва имало река, решили да прокопаят канал от  Дунав до София.Където били задължени хората да отработват човеко дни независимо от професията, и доктори са копали там.Макр, че София  е на по високо морско рвнище,от Дунав,Има един Бг филм на сещам заглавието , където правят от хамсията кит,така беше  тогава от дребна иновация се стигше до ново откритие, което се открило преди 20г.,Продавахме мотокари за Япония, а те простите правеха от един два/ три мотокара

на 6.01.2016 г. at 15:42, bozho76 написа:

Инфарк по- времето на НРБ Пациентите умираха щастливи,

щастливи бяха защото умираха спокойни,имаше държавно погребение,а сега са нещастни защото знаят че като умрат близките им за да ги погребат трябва да изтеглят бърз кредит на 80 процента лихва и после трябва да рефинансират!!!:lol6:

Цитат

Я, стига глупости, производство, за къде, с какво качество , с какви новаторски идееи,със стругове фрези и др., машини на по 25г

Искам да ти кажа, че сега се работи със същите машини в полу разграбените вече заводи.  Или ти от германията си мислиш, че в демократична България вече летим в космоса със совалки?

Аз живея в провинциален град на р. Дунав, който е имал няколко големи завода и пристанище с постоянен поток на стоки. Разказвали са ми, как суровините са пристигали от Русия и тук се е произвеждало, като произведеното е имало сигурен пазар в СССР. Сега да ти кажа ли какво има? Цяла България е една лъскава София, за да не се излагаме пред чужденците, а останалото е един голям батак. Между другото, гледам, че си от Берлин и няма как да не те поздравя. Аллах Акбар! 

Редактирано от Тøни (преглед на промените)

Виждам, всичко се свежда до ... спомени на деца от детската градина, когато всеки се е радвал на щастливо детство, и не е мислил за ... реалностите от живота - изхранване, сметки, и т.н..

Да, и аз имам само хубави и щастливи спомени от това време. Но да живееш в тази утопия, да те лъжат за икономически показатели, да те лъжат как сме затъвали в нерационално работеща икономика и цялостно - като система - социализъм, и като фалирала общност - СИВ ... .не е оправдание.

Всички сега, порастнали деца, плюят всичко живо , без да дават алтернатива.

КАкво ? да върнем социализма, безкрайните суровинни доставки от СССР ?  :)

Няма как да стане това...  по обективни причини .

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

Цифрите говорят. Те не са нито мързеливи, нито работливи, а обективни. Ако някой има някаква носталгия по онова време, тя не е заради това, че не му се е работело, а че болшинството тогава са живели по-добре, отколкото сега. Който се интересува, да ми види постовете в тази тема, няма да повтарям едни и същи аргументи по 100 пъти.

За сведение - работя и по 16 часа на ден, когато се налага. Verstanden?

Съветвам те да вземеш да видиш дали е било за нищо. Попрочети. Препродажба на руски петрол, оръжие, строителство на предприятия на практика без пари...

преди 2 часа, Wankata написа:

Цифрите говорят. Те не са нито мързеливи, нито работливи, а обективни.

Невярно. Цифрите могат да бъдат променяни, особено в случаите когато измерванията и сравненията не могат да бъдат многократно обективно проверени (т.е. в случая да се върнеш назад във времето). А дори и да няма спор за верността на самите цифри, тълкуването винаги може (и бива - хора сме) извъртяно. Нали знаеш вица за песимиста оптимиста и чашата. Никой не оспорва количеството ѝ, но тълкуванията им са различни.

За стоте аргумента дето не искаш да повтаряш има поне толкова за обратното - и какво? Темата си върви. Въпреки , че носталгията по изначало обречен (лесно ми е да го казвам в ретроспекция, ама живота не е честен :P ) и безвъзвратно заминал си строй не е особено продуктивно и полезно нещо.

П.П. Ама защо ли се чудя... Хората никога няма да се научат... Ето ги финландците искат да въведат задължителен базов доход. Успех им желая в начинанието, макар че мисля, че ще има трагичен край (колкото повече се задържи, толкова по-ще е трагичен).

Невярно. Носталгията не е по строя, а по качеството на живот. По чисто количествените показатели - виж по-назад за къщите, апартаментите, вилите, почивките и колите. Цифрите се базират на обективни и еднакви за всички, при това признати и непроменяни от години, критерии. Огледай се. Някъде беше споменал, че си от Чирпан. Скоро връщал ли си се там?

Всички ли са некадърници и лентяи там, или има нещо друго?

преди 1 час, Wankata написа:

Невярно. Носталгията не е по строя, а по качеството на живот. По чисто количествените показатели - виж по-назад за къщите, апартаментите, вилите, почивките и колите. Цифрите се базират на обективни и еднакви за всички, при това признати и непроменяни от години, критерии. Огледай се. Някъде беше споменал, че си от Чирпан. Скоро връщал ли си се там?

(нека допуснем, че е било по-добро) Естествено, ти приемаш за факт, че животът може да спре да се развива и всичко да остане вечно в едно положение, нали? Не например, да е направено нещо си, без никаква реалистична визия за бъдещето, което да изглежда перфектно, обаче да има вградена бомба със закъснител вътре?

Чирпан е поредният изкуствено развиван град от тогавашният режим... Магистралата му заби последният пирон в ковчега. Всъщност аз с почти нищо хубаво не свързвам живота си в Чирпан - деня, в който разбрах че са ме приели в Пловдив да уча беше един от най-щастливите ми моменти в живота. И както и друг път съм писал аз явно съм "рядко" изключение, да живея в относително зле тогава и относително добре сега. Ние нямахме собствено жилище, та камо ли вила. Кола ли каза? Каква част от хората имаха коли тогава и каква сега?

Обективни критерии? Дръжки. Не може да има обективни критерии, като сега има определящи за качеството на живот неща, които тогава нямаше. Дядо беше хоби-есперантист (още нещо изкуствено и ненужно, но човекът до последно вярваше, че е бъдещето на комуникациите) си беше писал на някакъв кореспондент в Полша или Чехия да му купи и изпрати слухово апаратче, че такова нещо беше нечувано (па и колко други такива имаше). Сегашните лелки пищят на умряло, как им пробутват шампоан с парабени, а тогава се кефеха да мият чиниите с прословутото Веро, чийто ефект върху ръцете е, като на разредена сода каустик. Е, ама нямаше интернет, да им напише някой това. О, чакай. То ако имаше и напишеш как държавната власт прикрива вредния ефект от верото (по-точно хич не им е пукало) щеше да е последното нещо чуто от теб. Сега насила тровели с ваксини, едно време пак така, но никой не му и минаваше на ум да протестира. Ей кумата ми (невероятно силен човек) е осакатена за цял живот от неправилно сложена ваксина, но дали майка ѝ е скочила да иска оставката на бай Тошо? Така че, остави я ти тази обективност. Няма как обективно да сравниш две общества в различно време със различно технологично развитие, достъп до информация и свобода на придвижване и търговия. Ни стаа и туй то.

Редакция: Добре че се сетих. Замислих се за кефа да имаш сушилня, да не ти се вмирисва на въглища прането през зимата - както става по селата и така - По онова време, вуйчо много се бъзикаше за Димитровград, че керемидите им са бели и че като пробваш да си сгънеш прането може да се счупи - заради праха от циментовите заводи... Ама никой не се оплакваше. Просто такъв е живота и толкова. И хората си го търпяха. Никой не се замисляше за вредата от дишането - не го пишеше във вестниците. Та как беше? Качество на живот. Обективност. :P

Редактирано от flare (преглед на промените)

Цитат

Естествено, ти приемаш за факт, че животът може да спре да се развива

Тц. Абсолютно невярно.

Иначе - изходи от факта, че не може всички да са учили в Пловдив (макар самият аз да съм), не може всички да избягат в София или в чужбина, не може всички да станат високоплатени специалисти - ИТ, адвокати или консултанти, по простата причина, че има нужда и от хора, които работят други професии. Няма икономика, която да ги захранва, и оттам нататък става това, което виждаш в Чирпан.

Изобщо не съм съгласен с теб, че градът е изкуствено развиван - аз ли да ти обяснявам какъв е основният поминък в целия тоя регион около Чирпан, Първомай и Плодовитово? Ти не свързваш, ама има хора, за които това градче (което не е никак лошо, в интерес на истината), е целят им живот. И си го искат такова, каквото го помнят, без да ги е еня за никакви показатели, политици и т.н. Искат както те си вършат работата, така и някой най-накрая да си свърши неговата и този потенциал там да се използва. Имаше някакъв институт там, който вече не работи, имаше винарски завод, има чудесна земя... Искат просто това отново да се използва.

Не ми говори за реалистични визии, щото такива няма и никога не е имало при създаването на кой да е град почти по целия свят. Тук-там има изключения, разбира се. Визията идва с използването на наличните дадености и приспособяването им към реалността. Т.е. приспособяването на наличното, което там не е никак малко, към времето. Както прави и Ню Йорк, ако щеш. Или Пловдив, който е на над 1000 години. Да не са го създавали с визия?

Развитието се състои в правилното използване на даденостите и създаването на нови такива, а не в умишленото им унищожаване.

Винаги обаче ще се намери някой, който да твърди, че в това да съсипеш нещо, няма нищо лошо, и че тези, които са против това съсипване и ограбване, са против човешкото развитие, без визия и прочие. Че да упражняваш геноцид всъщност е нещо съвсем нормално и закономерно.

преди 15 минути, Wankata написа:

Изобщо не съм съгласен с теб, че градът е изкуствено развиван - аз ли да ти обяснявам какъв е основният поминък в целия тоя регион около Чирпан, Първомай и Плодовитово? Ти не свързваш, ама има хора, за които това градче (което не е никак лошо, в интерес на истината), е целят им живот. И си го искат такова, каквото го помнят, без да ги е еня за никакви показатели, политици и т.н. Искат както те си вършат работата, така и някой най-накрая да си свърши неговата и този потенциал там да се използва. Имаше някакъв институт там, който вече не работи, имаше винарски завод, има чудесна земя... Искат просто това отново да се използва.

Така ли? Струва ми се че имаш пропуски в знанията за Чирпан от онова време. Това дето казваш БИ ТРЯБВАЛО ДА Е основният поминък - и сега се вижда, колко хора може да изхранва. Щото и сега няма пустеещи земи там. Но хората необходими за да ги обработват са къде по-малко от тогава. Но точно това е - по онова време никой не говореше за земеделие. Говореше се за великият завод "Бъдещност" (не може да не ме напуши смях от тая дума) и за ПП "Искра", за завод "23и Септември" и т.н. Няма логика, условия и смисъл за промишленост там и това е изцяло изкуствено набито. И когато тва излезе на бял свят, огромна купчина хора останаха без работа. Виждал си огромното недостроено недоразумение в центъра на града, нали? Че то е към половината на Арена Армеец... Искаш да кажеш че е оправдано за град дето в разцвета си е бил под 25к? "Не ми говори за реалистични визии, щото такива няма и никога не е имало при създаването на кой да е град почти по целия свят." Еми точно - тия са си мислели че града ще расте докато стане 200000.... Ето това имам предивид като липса на реалистична визия. Градове изчезват и западат по целия свят. Това си е факт, както и урбанизацията и концентрацията на хората в големите градове. Градове се създават и изчезват. Тия дето са на по-хубаво място, оцеляват повече. Също "хубаво" се променя. На Чирпан му беше хубаво да е на пътя София-Бургас. На шофьорите не толкова, предвид солидно високите легнали полицаи в центъра. Викаш трябваше да не строят магистралата, та да живурка града? Унищожение? Ми то е страничен ефект от сгромолясването на един строй. Кратка консултация с историята ще ти покаже същото навсякъде. Когато е дошъл комунизма е било така. И не не твърдя че да съсипеш нещо умишлено е хубаво, а твърдя, че да наричаш отказа да държиш нещо на командно дишане на всяка цена, "съсипване" е логическа заблуда - позоваване на емоциите на читателя.

Не. Недоразумения има и сега - вземи стадионите и спортните зали в Северна България, например, които се строят в градчета и селца по 5 до 15 хиляди жители. Никой не е говорил за земеделие, но именно то е било основата - и "Искра", и земеделският институт, и училището в Садово затова са там. Виж цеховете за гъша продукция и вълна в Първомай и Горски извор. Не можеше ли ние да си ги отворим? За нас имаше ограничения, но понеже фирмите са френски, ограничения вече няма? Логика няма.

Не съм "викал" нищо за магистралата. Тя може само да е плюс за града... ако не се разпадне, щото тръгна вече. На три места пропада, ама с по метър, само три месеца след откриването ѝ. Високите легнали полицаи са там заради дългата права улица през центъра на града и манталитета на нашите пишман състезатели. Унищожение е не само там, унищожение е навсякъде в България без няколко града. Може и да е страничен ефект, но хората това не ги интересува особено, те помнят времето, когато не е било така, и виждат какво се прави сега да не е така. А се прави... едно голямо нищо.

Не казвам да го държиш на командно дишане, казвам да дадеш възможност да се развива това, което може да се развие. Казано по твоя начин - поне да не се вкарва в изкуствена кома. Не да му налагаш квоти и всякакви други законови ограничения, за да не го прави. Примерите с димитровградските заводи. Имат потенциал, имат и пазари, но ги унищожиха умишлено. Консервната фабрика я модернизираха, смениха пазарите със западноевропейски, стъпиха и на други, нови пазари, взеха заеми, подмениха машините... и дойде заповед да се затвори. Защо затвориха пазара ни за Русия? Цялата земеделска продукция отиваше там. Каза се "Не" и край. Точно в момента може да се върне една част от тоя пазар, ама не - санкции, ограничения... Ей за това говоря. Недалновидна политика, оттам идва всичко.

За 200 000 жители не знам, но по онова време населението в България е растяло и хората са си правили сметката да има инфраструктура за повече хора, както и за тенденцията за урбанизиране, която още тогава си е съществувала.

Редактирано от Wankata (преглед на промените)

Не мога да разбера до кога ще се оправдава упадъкът на България с комунизма? Поколенията се сменят и има някои, които са изцяло модерни и капиталистически. Ако комунистите са мързеливи, какво да кажем за подрастващите хомосексуалисти, наркоманчета и други дегенерати? 

Как ще са мързеливи, като са ходели по бригади, които между другото са били нещо чудесно. Освен това са ми казвали, че ако не искаш да работиш насила ти намират работа, която в повечето случаи не е била особено приятна, та да си помислиш следващият път, дали ще мързелуваш.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.