Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вярата и невярата

Featured Replies

за темерутите няма правилно чувство за хумор.

Благодаря :angry:

• Отговори 225
  • Прегледи 29,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• То не е на вяра. Третото състояние е на познанието. Изпитвай нещата, винаги се съмнявай, не ги отричай, но и не вярвай сляпо, не им давай гръб, но и не ги следвай робски. Съмнявай се! Съ-мнението е тв

• Аз съм "табула раса", не разчитай, че знам нещо, ако ще ме учиш. Това е уникално, напомня ми на неща все невписващи се в темата, но пък са допирателни на тази окръжност. Ще е добре Трих

• Виждам две неща - лудо желание за alegro - да го наречем спам и още по-влудяваща невъзможност. Няма как - обречен си с диагноза модератор. moderato - от итал. - умерен. Нали знаеш - каквото човек

Благодаря :angry:

Ето го това усещане за единственост, за което говорех. Не наричам теб темерут. Но ти реагираш. Макар и с благодарност.

Изключително вярвам, че колкото повече човек се вторачва в отрицанието, толкова повече потъва в отрицание, а от това не произлиза нищо добро-нито за него, нито за околните му близки. Такъв човек губи изцяло смисъл на съществуването си, не създава, а руши. Несъзидание и разруха в най-широкия смисъл на думите.

Всичко е енергия, нали?

Нека е положителна и насочена навътре към онова място, което е връзката ни с другите светова.

И да е с усмивка. До последно.

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Всичко е енергия, нали?

Уважаема Нел, пак не схванах...

Уважаема Нел, пак не схванах...

Природните закони, приятелю!

Какво мисля, че знам:

Всичко е Любов - съзидателен процес, чрез който Вечното се самосъздава влюбено в себе си и всичко произлизащо от него-кръговратът в природата.

Каквото е горе, такова е и долу, каквото е вътре, това е и отвън - закон за подобието. Ние не измисляме, а само преоткриваме вече сътвореното от мислите на всички ни. Обратна връзка осмисляща нашето съществуване. Възможност да открием Бога в себе си.

Закон за Единство и проява (борба) на противоположностите - проявата е осъзнаване на борбата като естествен стремеж за равновесие, а не за надмощие на Вечното, противопоставяйки се на "нечия глупост";

Закон за запазване на Енергията - нищо не се губи. Вечното е процес, възстановяващ нарушеното равновесие на Цялото. Резултатът е движение;

Закон за ритъма (преобразуването) - всичко се видоизменя ритмично, като вълна: ден - нощ, добро - лошо...;

Закон за причинно следствената връзка(Карма) - нищо не е случайно!

Всичко е Енергия - Е = m.C2 (Енергията = масата х скоростта на светлината 2), но всичко е и движение и една едновременна трансформация на Енергията в материя (Е → m) и на материята в Енергия (m → Е) и много светлина - C2 = (Е →m) / (m → Е).

Всичко е вибрации - всичко трепти, но с различна скорост, определяща нивата в йерархията на Вечното. Всяко "нещо" си има своята вълнова характеристика;

Човек - начин на Бога да изживее собствените си ограничения. Той го прави чрез нас и ние трябва да се научим да го правим чрез Него;

Обратна връзка (Съдба) - част от изходният сигнал се връща, за да се подобрят определени качествени параметри на системата. Смърт - Живот - обратната връзка на Вечното .

• Автор

Едно дете ;)

най-сетне се зарадвах на спам в темата...

Прекрасен микс между даоизъм и физика + една щипка будизъм и гностицизъм ;) На това му викам духовна каша. Моля те не ми се сърди, но просто съм откровен с теб, защото знам, че ще го понесеш без да ми се обидиш...

Как съгласуваш това

Закон за причинно следствената връзка(Карма) - нищо не е случайно

с това

Човек - начин на Бога да изживее собствените си ограничения. Той го прави чрез нас и ние трябва да се научим да го правим чрез Него;

Що за Бог е този, който има ограничения. Т.е. творението е начин Бог да се развива, тъй ли? Но тогава той се променя, а ако се променя не е постоянен, а е съставен/възникнал на основата на причини и условия и следователно не е никакъв Бог ;)

Редактирано от dagpo (преглед на промените)

Прекрасен микс между даоизъм и физика + една щипка будизъм и гностицизъм ;) На това му викам духовна каша. Моля те не ми се сърди, но просто съм откровен с теб, защото знам, че ще го понесеш без да ми се обидиш...

Пропускаш християнството(вярвам в учението на Христос и вярвам, че той е Единственият в човешки образ, притежаващ качеството-алтруизъм), пропускаш нежността и обичта на суфите, пропускаш Кабала, Пропускаш Дзен).

Да. Вярванията ми са микс, който ми носи щастие и удовлетворение. И съм отворена за още!

Кашата е хомегенна, вкусна смес. ;)

Що за Бог е този, който има ограничения. Т.е. творението е начин Бог да се развива, тъй ли? Но тогава той се променя, а ако се променя не е постоянен, а е съставен/възникнал на основата на причини и условия и следователно не е никакъв Бог ;)

Творението има ограниения, но и възможност да се развива и да достигне Твореца. Все пак ние не сме богове, но можем да свалим преградите и да се слеем с него. Прочети няколко пъти и ще разбереш.

Ние сме в Бог и той е в нас. Той самият ни е дарил ограниченията, за да се движим. Затова и харесвам примера с лотоса, който разцъфва от блатото.

Той самият ни е дарил ограниченията, за да се движим.

Не хитрувай ;) Ти каза, че Бог има ограничения, които иска да преодолее чрез творението. ОК, променяш тезата си и тогава ще те попитам следното: защо Бог ни е създал? Още един въпрос: има ли обратна връзка, т.е. когато ние се променяме, това оказва ли влияние на Бог? Между другото идеята за карма и Бог са много трудно съвместими и индийските философи бая са се изтормозили как да решат този въпрос.

Ето го това усещане за единственост, за което говорех. Не наричам теб темерут. Но ти реагираш. Макар и с благодарност.

Изключително вярвам, че колкото повече човек се вторачва в отрицанието, толкова повече потъва в отрицание, а от това не произлиза нищо добро-нито за него, нито за околните му близки. Такъв човек губи изцяло смисъл на съществуването си, не създава, а руши. Несъзидание и разруха в най-широкия смисъл на думите.

Всичко е енергия, нали?

Нека е положителна и насочена навътре към онова място, което е връзката ни с другите светова.

И да е с усмивка. До последно.

Щом не наричаш него, значи нариличаш мен така? :wors:;):lol6: :lol6: :lol6: Само дето Дагпо се шегуваше, както и аз го правя сега.

Всичко е енергия, ама отрицателна енергия няма всъщност.Има само енергия и липсата и.Което всъщност значи, че и положителна енергия няма.;)

Пропускаш християнството(вярвам в учението на Христос и вярвам, че той е Единственият в човешки образ, притежаващ качеството-алтруизъм), пропускаш нежността и обичта на суфите, пропускаш Кабала, Пропускаш Дзен).

Да. Вярванията ми са микс, който ми носи щастие и удовлетворение. И съм отворена за още!

Кашата е хомегенна, вкусна смес. :)

Творението има ограниения, но и възможност да се развива и да достигне Твореца. Все пак ние не сме богове, но можем да свалим преградите и да се слеем с него. Прочети няколко пъти и ще разбереш.

Ние сме в Бог и той е в нас. Той самият ни е дарил ограниченията, за да се движим. Затова и харесвам примера с лотоса, който разцъфва от блатото.

Изобщо страшен коктейл си забъркала, дано не води до силен махмурлук след края на купона! :baby:

п.п. Принципно и аз харесвам еклектизма, надявам се да си уцелила точните съставки.

Редактирано от N e o (преглед на промените)

Не хитрувай ;) Ти каза, че Бог има ограничения, които иска да преодолее чрез творението. ОК, променяш тезата си и тогава ще те попитам следното: защо Бог ни е създал? Още един въпрос: има ли обратна връзка, т.е. когато ние се променяме, това оказва ли влияние на Бог? Между другото идеята за карма и Бог са много трудно съвместими и индийските философи бая са се изтормозили как да решат този въпрос.

Не хитрувам. Казах ти да прочетеш пак и да осмислиш какво казвам.

Нали ти казах, че Бог обича да се забавлява. И така Той(понеже е на всякъде) решил да се скрие в собственото си най-висше творение. Не напразно вечният въпрос във философията е: кое е първичното-кокошката или яйцето.

Защо ни е създал? :lol6: Питай Него? И Го питай има ли Бог? Мен този въпрос не ме интересува, скоро го казах и ще го повторя пак: във въпроса "защо" няма движение.

Мислиш ли, че можеш да промениш Вечността?

Щом не наричаш него, значи нариличаш мен така? Само дето Дагпо се шегуваше, както и аз го правя сега.

Всичко е енергия, ама отрицателна енергия няма всъщност.Има само енергия и липсата и.Което всъщност значи, че и положителна енергия няма.;)

Драко непоръбена :lol6: Много си сладък! А позволи ми да говоря и метафорично де... нали се барам пишман писател :lol6: Знам, че Дагпо се шегува, имам удоволствието да го опознавам. :baby:

Изобщо страшен коктейл си забъркала, дано не води до силен махмурлук след края на купона! :wors:

п.п. Принципно и аз харесвам еклектизма, надявам се да си уцелила точните съставки.

Добре е, добре. Вкусновато. Харесвам си махмурлуците(разбрах какво ми казваш), чувствам се все едно правя любов

в друго измерение. :)

...

Закон за запазване на Енергията - нищо не се губи. Вечното е процес, възстановяващ нарушеното равновесие на Цялото. Резултатът е движение;

...

"Законът за запазване на енергията във физиката не е истина. Той е само предположение, което е валидно при обясняването на огромно количество природни явления. Такова предположение никога не може да се докаже, тъй като дори безкраен брой на явления, да могат да се обяснят с него, не може да се докаже неговото универсално приложение. От друга страна, този закон може да бъде отхвърлен само с един феномен, който не може да бъде обяснен с него. Това отхвърляне обаче не засяга валидността му. Това просто изтъква необходимостта и дори съществуването на друго предположение, което е по-валидно. Такъв е случаят с предположението за запазването на енергията, което беше заменено от Айнщайн с по-глобални и по-валидни постулати – за запазването на енергията и масата. Предположението на Айнщайн не е вярно в същата степен, както и предишното не е било "истината".

Наука за мен, и за огромното мнозинство от уважавани учени, не се отнася за тайните на природата и дори не се отнася за истината. Науката е просто методът който ползваме, за да се опитаме и приемем минимален набор от предположения, които могат да обяснят, чрез ясна логическа връзка, съществуването на много явления в природата."

Елияху Голдрат - физик

Иска ми се да проумея кое накланя везните в една или друга посока в този избор.

Ако пред вас стои един млад човек, който все още не е взел решение и не е обременен от предрасъдаци, как бихте го убедили да вярва в Бог или да не вярва в бог? Какво ще му обещаете? Какъв е света с Бог и какъв е без бог? Вярата в Бог бреме или благодат е; патерици или криле; окови или прозрение?

.........тази част която копирах и прочетох,ме кара да мисля че ти си изгубен и сам.

вярата е на етапи.

познавам вярващи които само си мислят че са вярващи;

в библията пише че на всеки се дава толкова светлина,колкото е готов да поеме-иначе ще ослепее.

аз не ходя в църква-не мисля че бог е само там;

влизал съм и видях,че църквата още е един голям пазар.

библията е дебела за мен книга,но я прочетох с невероятех интерес.

ако се замислиш щте забележиш че тя е истина до последната буква.

не всеки ще я разбере.

както е казано колкото светлина си готов да поемеш-толкова ще те облее.

аз,не съм се родил вярващ;но когато станах се промени всичко.

не съм имал неприятности,проблеми и каквото съм поискал в рамките на-ненахалното е ставало.

в библията също пише,че бог знае от какво имаш нужда по добре от самия ти!

и ти го дава.

някой го наричат съдба.

И така Той(понеже е на всякъде) решил да се скрие в собственото си най-висше творение.

Ако Бог е навсякъде, той има характеристки като съставност и промяна. Това означава, че не е Бог. ;)

Кажи ми, приятелко, к`во виждаш в честните ми сини очи...

gallery_46356_441_122340.jpg

...мен ако питаш - дивотия и безумие...хихихихихи.

:) Виждам две неща - лудо желание за alegro - да го наречем спам и още по-влудяваща невъзможност. Няма как - обречен си с диагноза модератор. :jeer: moderato - от итал. - умерен.

Нали знаеш - каквото човек си направи сам и друг не би могъл. ;):P:)

dagpo хубаво приятелю .Няма смисъл да спориме! Щом си избрал да невяраш хубаво!

Ако има Бог дано ти прости , ако не....

Беше ми приятно да си чатим.Весели празници!!!!

Весели и на теб! Turn the page, т.е. продължи нататък като изследваш нещата... По-трудно е от това да вярваш безкритично в някоя свещенна книга, но е по-полезно. Пробвай и успех :)

:wors: Виждам две неща - лудо желание за alegro - да го наречем спам и още по-влудяваща невъзможност. Няма как - обречен си с диагноза модератор. :jeer: moderato - от итал. - умерен.

Нали знаеш - каквото човек си направи сам и друг не би могъл. :clap::P:wub:

Душата, господжа дохторке, душата ми к`ва е - то другото е ясно - шибещина нек`ва...:wors:

"Законът за запазване на енергията във физиката не е истина. Той е само предположение, което е валидно при обясняването на огромно количество природни явления. Такова предположение никога не може да се докаже, тъй като дори безкраен брой на явления, да могат да се обяснят с него, не може да се докаже неговото универсално приложение. От друга страна, този закон може да бъде отхвърлен само с един феномен, който не може да бъде обяснен с него. Това отхвърляне обаче не засяга валидността му. Това просто изтъква необходимостта и дори съществуването на друго предположение, което е по-валидно. Такъв е случаят с предположението за запазването на енергията, което беше заменено от Айнщайн с по-глобални и по-валидни постулати – за запазването на енергията и масата. Предположението на Айнщайн не е вярно в същата степен, както и предишното не е било "истината".

Наука за мен, и за огромното мнозинство от уважавани учени, не се отнася за тайните на природата и дори не се отнася за истината. Науката е просто методът който ползваме, за да се опитаме и приемем минимален набор от предположения, които могат да обяснят, чрез ясна логическа връзка, съществуването на много явления в природата."

Елияху Голдрат - физик

Съгласна съм, Вало. Наясно съм, че много от сегашните научни истини ще претърпят огромни промени.

Дори не съм физик, прост(о)машинен инжeнер, който използва някоя и друга наука в работата си. Доколкото знам има много учени, които дълги години са бягали от вярата в Бог и в някакъв момент, в процес на работата си, са повярвали. Най-вероятно са осъзнали съвършенството или са го видели, но нямайки възможност да го обяснят и да го създадат...

Не разбрах тезата ти(твоята) с този пост.

Доколкото знам има много учени, които дълги години са бягали от вярата в Бог и в някакъв момент, в процес на работата си, са повярвали.

По-често се случва обратното :cool:, но пак зависи как дефинираш Бог. Мани...

Душата, господжа дохторке, душата ми к`ва е - то другото е ясно - шибещина нек`ва...:)

Душата, Вальо, както твоята, така и на никого, вкл. и своята, аз на показ по форуми не излагам. Каквото виждам там, си остава за мен. Да изчепкаш от дохтор нещо, което не иска да каже - трудна работа, пиши я невъзможна. :cool:

Редактирано от Lucia_free (преглед на промените)

Душата, Вальо, както твоята, така и на никого, вкл. и своята, аз на показ по форуми не излагам. Каквото виждам там, си остава за мен. Да изчепкаш от дохтор нещо, което не иска да каже - трудна работа, пиши я невъзможна. :)

Е, нищо, без друго съм се примирил - никога няма да разбера и`ам ли душа, не`ам ли...нещо като "имаше ли Гюро глава, немаше лиии...?"

Се е въпрос на вяра, значи. Е аз вярвам, че имам душа, ма временна, сиреч - смъртна. Щото е иманентна на една смъртна телесна система.

А иначе съм съгласен с теб, че това, в което се самоосъзнаваме и самоопределяме обикновено, е само бледа сянка на безсмъртната ни истинска същност, осветила с еманациите си множество реалии...

Съгласна съм, Вало. Наясно съм, че много от сегашните научни истини ще претърпят огромни промени.

Дори не съм физик, прост(о)машинен инжeнер, който използва някоя и друга наука в работата си. Доколкото знам има много учени, които дълги години са бягали от вярата в Бог и в някакъв момент, в процес на работата си, са повярвали. Най-вероятно са осъзнали съвършенството или са го видели, но нямайки възможност да го обяснят и да го създадат...

Не разбрах тезата ти(твоята) с този пост.

Има истина на относително ниво, която е само приближение. Истината на относително ниво е "карта" на месността, не самата местност. Истината на относително ниво, както казват в Дзен е "пръст сочещ към Луната" а не самата Луна.

Ние не възприемаме нещата каквито са, а представите си за тях. "Природните закони" също са представи. Не е необходимо да сме привързани към представите си.

Мисля, че повечето от учените не вярват в Бог. За американската академия на науките четох някъде, че 93 % са атеисти. Което не означава бездуховни. :-)

Има истина на относително ниво, която е само приближение. Истината на относително ниво е "карта" на месността, не самата местност. Истината на относително ниво, както казват в Дзен е "пръст сочещ към Луната" а не самата Луна.

Ние не възприемаме нещата каквито са, а представите си за тях. "Природните закони" също са представи. Не е необходимо да сме привързани към представите си.

Мисля, че повечето от учените не вярват в Бог. За американската академия на науките четох някъде, че 93 % са атеисти. Което не означава бездуховни. :-)

Вало, Бог също е представа. Няма ограничения на представите. Ако ти харесва мисли си, че е старче, седнало в небесата, ако не ти харесва, наречи го Буда-природата. Той е нещата, такива каквито са. За мен няма значение как ти ще си го представиш, защото не съм религиозна и не претрепервам ако някой не използва думите на попа, на пастора и там какъвто и да е религиозен водач.

Преди няколко поста попитах в какво вярват атеистите?

Не вярват ли в същите онези човешки ценности, в които вярват и религиозните? Основните човешки ценности?

И ще задам още един въпрос: Някой ще ми каже ли какво значи духовност?(това по повод американските учени, които съм сигурна, че не са бездуховни)

Вало, Бог също е представа. Няма ограничения на представите. Ако ти харесва мисли си, че е старче, седнало в небесата, ако не ти харесва, наречи го Буда-природата. Той е нещата, такива каквито са. За мен няма значение как ти ще си го представиш, защото не съм религиозна и не претрепервам ако някой не използва думите на попа, на пастора и там какъвто и да е религиозен водач.

Преди няколко поста попитах в какво вярват атеистите?

Не вярват ли в същите онези човешки ценности, в които вярват и религиозните? Основните човешки ценности?

И ще задам още един въпрос: Някой ще ми каже ли какво значи духовност?(това по повод американските учени, които съм сигурна, че не са бездуховни)

От будистка гледна точка има много богове, те имат смущаващи чувства и живеят в Самсара - безкрайният цикъл на раждане, страдание и смърт. От будистка гледна точка няма Бог - творяща сила създала всичко.

Можеш ли да дадеш определение на Буда природата, както ти я разбираш?

Kак стигна до това заключение? Както сам показа в темите за Исляма между религията и морала може да има бездна...

Никъде в Корана не е записано, че в Боговдъхновена книга!

Повтарям - НИКЪДЕ !

И едва ли боговдъхновена книга се събира чрез преписване от друга Книга!

И още - В Корана има примери, в които недвусмислено се разбира, че Коранът има съавтор!

Един пример:

Сура 27, аят 91 и 92

90. А които дойдат със злина, ще бъдат хвърлени в Огъня унизени. "Нима ви се въздава за друго освен за делата ви?"

91. Повелено ми бе да служа единствено на Господа на този град [Мека], който Той обяви за свещен и Негово е всяко нещо, и бе ми повелено да съм от отдадените на Аллах,

92. и да чета Корана. Който се напътва, за себе си се напътва. А на когото се заблуждава, кажи [о, Мухаммад]: "Аз съм само предупредител."

Ако Коранът съдържа думите на Аллах, то би трябвало да има по-висш Бог от Аллах, които да му повелява да служи на Мека и да чете Корана!

А ако това са думи на Някой друг, то би трябвало този Някой да е съавтор на Корана / понеже изрича Повелено ми е , ... и да чета /

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.