Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мнения и дискусии относно фен-преводи на любовни романи

Featured Replies

Много ти благодаря Пете, ако искаш ще ти пратя тази страница и половина която преведох, за да прецениш как се справям, пък ако ти хареса да я използваш. Само да те попитам, погледна ли осемнайста дали е обикновенна сцена, имам предвид без "екстри", за да знам дали да я захващам въобще, защото тя моята отива малко на разиграване и наистина ми е неудобно да се занимавате с мен.

• Отговори 313
  • Прегледи 35,9k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Много ти благодаря Пете, ако искаш ще ти пратя тази страница и половина която преведох, за да прецениш как се справям, пък ако ти хареса да я използваш. Само да те попитам, погледна ли осемнайста дали е обикновенна сцена, имам предвид без "екстри", за да знам дали да я захващам въобще, защото тя моята отива малко на разиграване и наистина ми е неудобно да се занимавате с мен.

Ще се радвам да ми я пратиш, само че сега не мога да се занимавам с това, в смисъл да чета, че учене ми е на главата...

Иначе прегледах 18 глава, няма интимности - само лека злополука с Фиона, но нищо сериозно.

Момичета да ви питам, непрекъснато срещам едно като възклицание ли е, обръщение ли, не знам - "Aye" - това нещо като "да" ли означава :whist:

Ок, вземам 18 глава. Който ги записва, да прехвърли 5-та на Петето.

• Автор

Ок, вземам 18 глава. Който ги записва, да прехвърли 5-та на Петето.

Хихи Петето си ги записва само в главата, но като всеки човек на възраст е хубаво да хване химикалката и да ги запише и на хартия :)

Момичета, моля зачислете ми и на мен още една глава, ако е с любовна сцена още по-добре, ще си изпробвам способностите :) Че с,ятам, тея дни, да седна да превеждам и колкото повече толкова по-добре :)

Редактирано от Ralna (преглед на промените)

• Автор

Момичета, моля зачислете ми и на мен още една глава, ако е с любовна сцена още по-добре, ще си изпробвам способностите :whist: Че с,ятам, тея дни, да седна да превеждам и колкото повече толкова по-добре :question:

Мила, 19 е следващата свободна, ама дали има креватни изпълнения не знам, така че ако я поемаш казвай да ти я пиша на сметката :question:

П.С. Аватара ти е страхотен, обожавам я тази корица! :clap:

Ами пиши я :whist:

Пете, доколкото ми е известноAYE е нещо като паразитна думичка в шотландския акцент и се превежда като "да", "нали" и т.н. Зависи как ти се вързва с контекста.

Ако греша, моля някой да ме поправи.

AYE

съществително 1. глас за 2. утвърдителен отговор

наречие 1. винаги

междуметие1. да! 2. тъй вярно!

Момичета, споменавахме, че ще уточним как точно се пишат имената на героите и местностите. В отделен пост ли ще бъде или всеки ще пита когато му дойде времето? Или вече ще ги уточнили и аз пак не съм разбрала? Ако е така се извинявам. И още едно въпросче, този път към Съни - цялата глава ли да ти пращаме или може и на части?

Момичета, споменавахме, че ще уточним как точно се пишат имената на героите и местностите. В отделен пост ли ще бъде или всеки ще пита когато му дойде времето?

Или вече ще ги уточнили и аз пак не съм разбрала? Ако е така се извинявам.

И още едно въпросче, този път към Съни - цялата глава ли да ти пращаме или може и на части?

За мен е без значение мила както на вас ви е по удобно. А за имената ние в общия чат поуточнихме някои поне на главните, но то ще изскачат и други така че смело си питайте когато се затрудните с някое изкелефещено хихи.

Има ли ги някъде написани уточнените имена, че съм пропуснала общия чат. Главния в крайна сметка - Джак ли е или Джек?

Има ли ги някъде написани уточнените имена, че съм пропуснала общия чат. Главния в крайна сметка - Джак ли е или Джек?

Аз смятам, че е Джак, пък и не знам защо Джек ми звучи някак просташки. :(

Така за момента другите имена се уточняват като например името на отчето но за едно сме категорични с останалите момичета и това са главните, а те са най-важни щото бая ще се повтарят. И така, имаме си работа с Джак Кинкейд и Фиона МакЛийн. А и спри да пропускаш общия чат щот там дърлим всички проблеми. Нямам против да пиша и в темата, но мисля че иначе е по-лесно и бързо.

Редактирано от cheetah (преглед на промените)

Благодаря ти за отделеното време, Съни. Просто нямам възможност да вися постоянно на компа, и едва ли съм единствената. Редно е, като има общ проект, да има и достъпна информация. Иначе всеки ще си прави каквото си знае и после ще е много по-трудно при сглобяването и редактирането. Е, това разбира се е само мое мнение. Предпочитам да съм малко досадна, отколкото да пиша свободни съчинения.

Благодаря ти за отделеното време, Съни. Просто нямам възможност да вися постоянно на компа, и едва ли съм единствената. Редно е, като има общ проект, да има и достъпна информация. Иначе всеки ще си прави каквото си знае и после ще е много по-трудно при сглобяването и редактирането.

Е, това разбира се е само мое мнение. Предпочитам да съм малко досадна, отколкото да пиша свободни съчинения.

Спор няма слънце. Работата е обща тоест и организацията. И точно тук е ролята на това чудо да информира всяка своевременно. Но за целта изобщо не е необходимо да висиш непрекъснато, а да можеш когато имаш възможност да се осведомиш или запиташ каквото те интересува. Повярвай като почнат да пристигат главите аз ще съм най-досадна ако въобще можем да си досадим с различното мнение и различни гледни точки.

Аз имам няколко точки за доуточняване и една последна редакция, преди да се обявя за готова с моята глава:

marriage of convenience- буквално е удобен брак, но не ми звучи добре. В речника го има като брак по сметка, ама аз под сметка разбирам главно по парични причини, а тук не е такъв случая. Може да се преведе като уговорен брак, но аз поне под уговорен брак разбирам уговорен от трето лице. Гугъл ми го преведе като фиктивен, но се колебая дали това ще стои добре. Някакви идеи и предложения в тази насока?

cravat - не знам дали в някоя друга глава се споменава, но в моята думата я имаше. Тъй като в българския език съществува чуждицата крават, аз така съм го превела, с бележка под линия какво точно представлява за по-ясно.

Black Jack - не играта на карти, а нашто момче. Сега ми стои като Черния Джак, но ако има предложения за не толкова буквалистки превод съобразно контекста на други части от книгата, аз съм отворена за съвети.

tupping - тая дума ми е голям проблем. Съгласно един он-лайн речник значи: to tap / have sexual relations with / fuck . Явно се използва в смисъл да ч*аш овца. И произходът й е от Отело на Шекспир /...an old black ram is tupping your white ewe.../. Който се сеща да ми подскаже остаряла дума за ч*кане, която да не ми звучи твърде архаично. Или ако някой има под ръка томчето на Шекспир да види как е преведено там. :):help: :help:

Callum съм го превела буквално Калъм.

Devonsgate при мен се произнася Девънсгейт.

Чакам съвети и предложения.

cravat - и при мен имаше, първо се спрях на шалче, после го смених на вратовръзка. Не знам кое е по-правилно. Спецовете по облекло да се произнесат. Що се отнася до Калъм и Девънсгейт, мисля, че и останалите са се спрели на този вариант. Но доколкото разбрах, съвсем скоро ще ги има имената в началната страница за сверка

cravat - и при мен имаше, първо се спрях на шалче, после го смених на вратовръзка. Не знам кое е по-правилно. Спецовете по облекло да се произнесат. Що се отнася до Калъм и Девънсгейт, мисля, че и останалите са се спрели на този вариант. Но доколкото разбрах, съвсем скоро ще ги има имената в началната страница за сверка

Ами вярното си е крават - щом го намерих в мрежата да се продава под това име, значи си е навлязло в българския.

Крават е вид бяла вратовръзка с дантелени краища,заменила дантелената яка в мъжката мода през 60-70 г. на 17 век.

Редактирано от geneviev (преглед на промените)

Малии,като ви слушам,ми вие сте спецове.А аз се мъча с думи...не е работа. Реших да си принтна главата, та да мога и през другото време да я мъча. Лошото на слабия англ ,е че схващаш смисъла ама да го напишеш на бг е невъзможно.Други работи като ги гледаш под лупа звучат по-скоро смешно,отколкото романтично. Междудругото Джек ми звучи като шебек,не знам що ме нерви толкова.

Аз имам няколко точки за доуточняване и една последна редакция, преди да се обявя за готова с моята глава:

tupping - тая дума ми е голям проблем. Съгласно един он-лайн речник значи: to tap / have sexual relations with / fuck . Явно се използва в смисъл да ч*аш овца. И произходът й е от Отело на Шекспир /...an old black ram is tupping your white ewe.../. Който се сеща да ми подскаже остаряла дума за ч*кане, която да не ми звучи твърде архаично. Или ако някой има под ръка томчето на Шекспир да види как е преведено там. :help::help: :help:

Чакам съвети и предложения.

Думата означава и сношение.В контекста на книгата се използва като жаргон за правене на секс - от типа на въргаляне,клатене...

Naismith - за брака, в контекста е, че бракът им е за удобство, в случая да прекратят враждата. КрЕват и КрАват има разлика, в случая е вратовръзка. Блек ДжАк, за наш'то момче, понеже прякора му иде от името на играта. В краен случай Черния Джак, пак е със запазен смисъл. Тъпинга не помня за кого се отнасяше, ама мисля, че беше да се потъркалят, да се повъргалят в леглото. Боричкат също става.

така да си кажа и аз въпреки че то се поизясни. Ако е да търсим думи всички си имаме кожа речници когато имаме проблеми хубаво е да се изнасят в контекст да не търчим преровим цялата книга преди да отговорим. кревата си е чисто шалче и ще се радвам дами ако максимално избегнем чуждиците когато е възможно и намалим обясненията под черта. Ако се налагат нека са думи и имена непреводими на бг. естествено нямам предвид пишем драсни пални клечица но... по въпросите нямам какво да кажа защото вече се отговори.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.