Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мнения и дискусии относно фен-преводи на любовни романи

Featured Replies

Миииии аз още снощи я излапах ама ти липсваше и така. Само кажи кога и ти я пущам :cool:

сега слънце

• Отговори 313
  • Прегледи 35,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Момичета ,поизостанах с книжката,че бях малко болна миналата седмица и по лекари и глупости,та надявам се да не чаката само мен.

Момичета ,поизостанах с книжката,че бях малко болна миналата седмица и по лекари и глупости,та надявам се да не чаката само мен.

Не се притеснявай, те и мене качат и не само. :cool:

• Автор

Да се отчета и аз, първа страница от общо 6 на пета глава. (демек Пепи, не си само ти :cool: )

стига ве да не сте на състезание.всеки е по задачи, пък да не говорим непредвидените екстри. забранявам болести да знаете. когато и както и като стане ша има ухааааааааааа

айде дойде време и аз да се отчета остават ми около 2 страници,които не знам кога ще им дойде реда Ако не умра тази седмица - като преди празници ни подготвят за кланница през сесията и вече почнах да изперквам та,малко ще се забавя ама какво да се прави

Редактирано от Jamey (преглед на промените)

Такааааааааам. Време мина и рекох да направя един такъв отчет кви ги дробим. Та до момента от това наистина вълшебно книжле сме изпопревели и изпоредактирали (Криска жива да си ми слънце) следните глави: Пролог, 1, 2, 3, 6, 7, 9, 12, 13, 14, 18, 20. Сиреч сме я преполовили. Този пост няма за цел да дава зор защото напълно съзнавам, че студентките кукли учат, а дори и да не учат работят. Още по си давам сметка, че такава дейност изисква време. Дет се вика аз ако не знам кой да го знае. Просто искам да знаете че напредваме и да кажа едно голямо БРАВО на тези, които сколасаха да отделят време и за този проект и които продължават да го правят. А и щото инак няма да съм аз да ви кажа, че почнахме и втората и нали се сещате колко също много е гоооооооооооот. Дерзайте момичета чакам труда Ви и ще го оценя по достойнство!

Ох, аз от понеделник съм отпуска /наййййййййййй- после :beer11: / и ако не ми мине котко път ще видя сметката на 10 глава. Нямам търпение да я прочета цялата.

Ох, аз от понеделник съм отпуска /наййййййййййй- после :) / и ако не ми мине котко път ще видя сметката на 10 глава. Нямам търпение да я прочета цялата.

Тъкмо се чудех де са изгуби. Когато имаш време ради. все ша стани

Момичета имам да ви въпросирам нящо. Нещо ни са опъна заглавието на дъждовинка тоест книгата, която всички така усърдно превядате и понеже нещо съм развила неприязън към заглавието " Един за друг" та да ви питам имате ли идей как да я кръстим. Буквалното не ми иде нещо, а не искам много си измишльотваме или поне да е близко до атмосферата на книгата като цяло. Та чакам предложенията Ви! Благодаря предварително за свежите идеи, които сигурна съм ще дадете.

На мен ми харесва оригиналното заглавие. Аз по принцип в девет от десет случая бих запазила оригинала доколкото е възможно, така че съм пристрастна.

Може да се съкрати на Да отвлечеш шотландски лорд.

• Автор

На мен ми харесва оригиналното заглавие. Аз по принцип в девет от десет случая бих запазила оригинала доколкото е възможно, така че съм пристрастна.

На мен също адски много ми допадна оригиналното заглавие и подкрепям всякакви производни като посоченото от Naismith.

На мен също адски много ми допадна оригиналното заглавие и подкрепям всякакви производни като посоченото от Naismith.

Така станахме три.... :cool:

И аз ви подкрепям, за заглавието. Честно казано, то ме привлече към книгата. Има интрига в него.

Съни, знаеш какво ми е мнението, преди време беше станало дума.

Подкрепям.

Понеже,съм на тъмно за съдържанието,ще се изкажа малко на аба,ама..Каква беше равнозначната думичка на лорд-може би лерд

е подходящо?

Наистина, в повечето случаи е хубаво човек да се придържа колкото е възможно по-близо до оригиналното заглавие.

За съжаление, понякога това не е най-доброто решение. Не знам колко от вас знаят как е оригиналното заглавие на ПТИЦИТЕ УМИРАТ САМИ - THORNBIRDS. Убедена съм, че почти всяка една от нас е била привлечена първоначално от заглавието на книгата, но колко ли отнас биха й обърнали внимание ако се казваше например "Бодливи птичета" или нещо от този род.

По принцип заглавията трябва да бъдат максимално кратки, атрактивни и лесно запомнящи се.

С риск да си навлека неодобрението на някои от вас :yanim: ( :clap: ), бих казала, че предложеното заглавие ми е малко тромаво.

Аз бих предложила: Похищението на планинеца (мисля, че няма смисъл да обяснявам защо, тъй като болшинството от вас знаят оригиналното заглавие).

А с малко повече фантазия, и намигване към един небезизвестен филм - Шотландски пленник :clap:

Редактирано от shemett (преглед на промените)

И аз съм на мнение, че това заглавие е най-подходящо. Ако не знаех нищо за книгата, то заглавието със сигурност би привлякло вниманието ми. А и по принцип съм на мнение, че колкото едно заглавие е по-близо до оригиналното, толкова по-добре. Само да си кажа, че още не мога да преживея "Един за друг", а и мисля, че и Отровните думи не бяха отровни, ами думи за любов... "Кажи, че ме обичаш", ако не се лъжа де :biggrin:

И аз съм за оригиналното заглавие, винаги съм мислила, че заглавието което автора е дал е най-доброто, особено след като звучи добре и в превод не виждам защо трябва да се променя. Един за друг е тъжен пример за окипазяване на нещата...

Само да си кажа, че още не мога да преживея "Един за друг", а и мисля, че и Отровните думи не бяха отровни, ами думи за любов... "Кажи, че ме обичаш", ако не се лъжа де :cool:

Уфффф! Не ми напомняй за "Един за друг", че още не мога да се побера в кожата си!!! :cheers: Тази книга със сигурност можеше да си излезе с почти оригиналното заглавие, поради простата причина, че и на български то звучеше изключително добре, а и напълно отговаряше на съдържанието й.

Добре, че имаше кой да ме светне за коя точно книга става въпрос, защото иначе изобщо нямаше да разбера, че е излязла!!!

А да не говорим и за корицата, която й изтипосаха! Като изключим каретата, останалото изобщо не отговаря на това, което вътре! :)

С риск да си навлека неодобрението на някои от вас :) ( :D ), бих казала, че предложеното заглавие ми е малко тромаво.

Аз бих предложила: Похищението на планинеца (мисля, че няма смисъл да обяснявам защо, тъй като болшинството от вас знаят оригиналното заглавие).

А с малко повече фантазия, и намигване към един небезизвестен филм - Шотландски пленник :(

Похищението на планинеца, звучи малко двузначно, един вид може планинеца да е похитил някой. Пък и честно казано Джак въбще не ми прилича на планинец.

А що се отнася до Шотландски пленник - той беше такъв съвсем за малко. За сега Да отвлечеш шотландски лорд си е най-свързано със сюжета на книгата. Или Да превъзпиташ шотландски лорд - и това става. Иначе е хубаво, че се появяват и различни предложения. В крайна сметка, ще реши мнозинството.

Редактирано от kristi_34 (преглед на промените)

Момичета, оценявам желанието ви да запазим максимално оригинала, но имам едно НО и то е, че дори и първата да я преведем максимално буквално втората книга вече това просто ще е невъзможно. Та идеята ми е да ги обединим цялата поредица в едно шотландско.... Чела съм само двете така че за сега предлагам за тях: Първата да е Шотландско отвличане, втората да е Шотландска стихия. Като мина и останалите ще имам идея и за тях. Идеята ми дойде от едни други поредици където в оригинал са озаглавени на този принцип. Чакам мнението ви по въпроса.

Момичета, оценявам желанието ви да запазим максимално оригинала, но имам едно НО и то е, че дори и първата да я преведем максимално буквално втората книга вече това просто ще е невъзможно. Та идеята ми е да ги обединим цялата поредица в едно шотландско.... Чела съм само двете така че за сега предлагам за тях: Първата да е Шотландско отвличане, втората да е Шотландска стихия. Като мина и останалите ще имам идея и за тях. Идеята ми дойде от едни други поредици където в оригинал са озаглавени на този принцип. Чакам мнението ви по въпроса.

Както е станало ясно на всички,нямам си идея за какво иде реч в книгите.Ако в тях има обединяващ мотив/не само имената и факта,че героите се познават/,то тогава идеята е супер.Ако обаче,не се преплитат сериозно в действието,съдбите на героите,по-добре заглавията да са си сами за себе си.И честно казано "Шотландско отвличане" звучи тъпо/знам,че е грубичко,ама.../
  • Автор

Ами аз да почна малко от далече, но да съм честна именно заглавията на петте книжки ми плениха вниманието (разбира се след страхотните им корициПубликувано изображение) - според мен са адски провокативни и "гъделичкащи" ако мога така да се изразя - особено номер 3 - "To Catch a Highlander "Публикувано изображение. Изглеждат ми супер атрактивни на фона на заглавия от типа "Лея", "Време за рози" (не знам за какво става въпрос в книгата, ама не вярвам действието да се развива в някоя леха) и всякакви такива безумщини, които ако не са с разгърдена корица дори няма да разбера че са роман и да си го купя...както и да е, да не изпадам в лирични отклонения. Пък и все по-силно ми прави впечатление като се ровя за нови корички - явно им е мода на заглавията тип - да хванеш, да ожениш, да измамиш, да си легнеш с дюка/херцога/разбойника/негодника и всякакви подобни...и на мен страшно много ми допадат - различни са, забавни са и най-важното ако я мерна книгата в книжарница ще ме накарат да се спра и да й обърна по-сериозно внимание.

Това е мнението ми Съни, но може и да го променя, ако предложиш нещо по-различно, просто Шотландско отвличане не ми звучи... (само да вметна, че за книга номер 2 -Шотландска стихия е друго нещо, много ме грабна!).

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.