Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

не разбирам защо трябва badr да е изкупителна жертва както за престъпления на фалшив ислям,организиран от лъжехристияни, така и за неща,които непознаваме като бит,култура,и начин на живот на голяма част от човечеството!нека темата послужи да опознаеме тези хора и да не ни притеснява факта,че са различни!това,че не ги разбираме явно плаши доста хора!ако някой има сведения,че badr е терорист,тогава ще се включа и аз в оплюването!

Не става въпроса за оплюване и всъщност даже не става въпрос за атентатите - американците и европейците каквито сме ги свършили по света, никой не може да ни стигне. Атентатите са въпрос на политика и бизнеси.

Но има друг въпрос, който е съществен - когато един човек израстнал в една култура, заживее сред друга и иска да привнесе ценностите на неговата култура. Това е съществения момент, който вече касае не само мюсюлманите, но и като цяло религиозните, а и атеистите Обосноваването на ценностите чрез религия, вече не е добър и полезен вариянт - и поне западния свят вече е поел посоката, на изследване и търсене на други устои за ценностите и принципите. Какво, що, но този път вече е поет и връщане назад няма.

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 410,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

западния свят вече е поел посоката, на изследване и търсене на други устои за ценностите и принципите. Какво, що, но този път вече е поет и връщане назад няма.

да,западните ценности и принципи ги гледах преди няколко год.,когато на най-светлия християнски празник Великден започнаха бомбадировка на над 43 православни храма,метоси,църкви ,избиха над 2000 мирни мъже,жени,възрастни хора и деца,като на бомбите бяха написали с боя-честит ви вашия великден!

Талибаните давали ли са свобода на словото и права на жените, Badr? Аз като ви гледам мюсюлманите, вие и днес не бихте разрешили свобода на словото и права на жените. Една карикатура на Пророка и заплашвате с кървава отплата. Това ми звучи много мирно.

Май пропусна да отбележиш, че съм за светски ценности и обявявам война на всякакви религиозни идеологии, на които хората са принудени да се подчиняват под заплаха от смърт.

Вие религиозните, ще си стоите наказани в ъгълчето и няма да се бъркате в живота на останалите хора. Няма да се налага шариат и какво ли не, жените ще имат права, ако ще да проституират на улицата не е ваша работа да казвате какво ще става, а на етиката и законите. Светските.

В едно светско общество моето е мнението, което тежи повече. Защото не размахвам пушката, като направят карикатура на Мохамед или Исус. Не казвам как трябва да се БИЕ една жена. И т.н. Може да звуча като екстремист в тази тема, но всъщност съм много умерен. Обаче заставам зад светският статут на държава и ще го защитавам с всички възможни средства.

Моите исторически ретроспекции са също толкова нелепи, колкото и удобно ползваш подбрани статистики, за да правиш тенденциозни изводи и псевдологика.

Драги Симчо, на теб обаче хич не ти харесват фактите.В кое общество моето и твоето мнение ще са равни.Нали и сега живеем в светско общество.Защо тогава твоите мнения са така лековати пред моите.Ето, че ти изказваш съмнения в статистики направени от научни институти.

Посочих ти статистическите изследвания на министерство на правосъдието на САЩ, на прокуратирата на САЩ, на статистическите прочвания на ФБР.Посочих ти доклад базиран на статистика изготвена от Форин Офис.Да не би аз да съм ги правил бе Симчо.

Тези статистики сочат единозначно  САЩ като тотален свръхлидер в броя на завършените сексулни престъпления над жени.Посочил съм ги.

А ти какво подскачаш - било псевдологика.Хайде бе, псевдологика - напротив логиката ми е перфектна и строго научна.Дали дадена идеология влияе положително или отрицателно в/у даден проблем се вижда именно от статистиката.

На теб че не ти харесва е твой проблем.Посочвам факт и неговото потвърждение.

Броя на изнасилванията в САЩ е в пъти, и то не един, по-голям от този в Ислямските страни.

Ако Исляма препоръчваше насилие над жените щяхме да го видим изразено от статистиката.

Ако Исляма препоръчваше самоубийства това веднага би довело до по-голям процент самоубийци в ислямските страни.А понеже исляма забранява самоубийството, то затова ислямските страни са на последните места по този показател.

Не ти се връзват нещата, затова и моето мнение тежи повече, защото се базира на проверими аргументи, а не на заклинания както при теб.

Знаеш ли кога има мир? - когато едни и същи закони, имат една и съща тежест, и важат еднакво, за всички хора без значение от идеологичните, политическите, социални и всички възможни различия. Докато законът за един е един, а за други друг, то няма мир, няма как да има мир.

"Ние" религиозните не можем да ги определяме тези правила и не защото сме или не сме образовани, а защото други хора не изповядват нашата религия, а трети изобщо не изповядват някаква религия - можем да определяме правилата, само ако не са продиктувани от религиозната ни принадлежност.

Там е работата че точно религията Ислям първа  постановява равенство в правата.

Всички човешки права права са пропгласени именно от Исляма.

Известен е случая за крадец близък до семейството на Мухаммад, за когото пред него е направен опит да бъде постановено снисходително решение, на което той отговорил.

Хора, във равенството пред закона се крепи вашето благополучие, ако дори дъщерята на Мухаммад(Фатима) открадне и нея трябва да я сполети наказанието. 

Човешките права в Исляма

Член 1

Правото на живот

a) Човешкият живот е свещен. Никой няма право да го отнема: »Ако някой убие някого, (а именно) не (поради отмъщение) заради някого (другиго, който е убит от него) или (за наказание на) несправедливостта (която той) е предизвикал на земята, то е така, сякаш той е убил всички хора, а ако някой запази нечий живот, то е така, сякаш е запазил живота на всички« (Коран 5, 32).

Тази свещенност може да бъде престъпвана само от властта на закона и чрез присъщите й начини и методи.

б) Защитена е материалната и нематериална същност на човека; законът го пази за вечни времена и след смъртта. Той има право на внимание и оказване на чест след смъртта: »Ако някой от вас се сбогува със свой брат, трябва да го направи както трябва« (Хадит). Трябва да се покрият неговите лични грешки и лоши дела; »Не ругайте мъртвите, защото те стигат до това, което сами са си подготвили« (Хадит).

Член 2

Правото на свобода

a) Свободата на човека е свещена като неговия живот. Това е първото естествено качество, с което човек се ражда: »Всеки се ражда със своята природа« (според Абе Бакир и 'Умар).

Това естествено качество придружава човека и е неотменно. Никой не може да го нарушава: »Вие подчинявате хората в робство, но техните майки са ги родили свободни« (според 'Умар). Трябва да се създадат достатъчно гаранции за защита на свободата на индивидите. Само чрез закона и определените от него начини и методи те могат да бъдат ограничавани.

б) Нито един народ не може да отнема свободата на друг. Атакуваният народ може да отвърне на атаката и да изисква връщането на свободата си по всякакъв начин: »Не може да се застава срещу тези, които си помагат сами, след като ги е сполетяла несправедливост« (Коран 42, 41). Международната общност трябва да помага на всеки народ, който се бори за своята свобода. Мюсулманите са задължени да правят това, без някакво специално разрешение: »Те, след като сме им дали власт на земята, изпълняват повелята, да подкрепят това, което е правилно, и да забраняват това, което е грешно« (Коран 22, 41).

Член 3

Правото на равенство

a) Всички хора са равни пред закона: »Арабинът няма предимства пред този, който не е арабин, както и светлокожия пред тъмнокожия, освен набожността« (от книгата на пророците). Никой не е с предимство при прилагането на закона: »Дори ако Фатима, дъщерята на Мохамед открадне, ръката й също ще бъде отсечена.« (Хадит); още при защитата, която гарантира закона: »Най-слабият сред вас е най-силен при мен, ако му дам право, а най-силният сред вас е най-слаб пред мен, ако му отнема правото« (от халифа Абер Бекир по повод началото на неговото управление).

б) Всички хора имат една и съща човешка стойност: »Всички сте създадени от Адам, а Адам е от прах« (думи на пророците по повод Поклонението). Много повече те се отличават по постъпките: »И всички се ценят по това, какво са направили« (Коран 46,19). Никой не може да бъде подлаган повече от друг на опасност или вреда: »Кръвта на мюсулманите е една и съща« (Ахмед). Всеки разум, всяко законодателство и всяко състояние, които позволяват да се прави разлика между хората заради техния пол, раса, цвят, език или религия, са пряка пречка за този общ ислямски принцип.

в) Всеки има правото да ползва материалните ресурси на обществото, като притежава същите възможности за работа като другите. »И ако носите земята на своите рамене и ядете от това, с което ви е дарила!« (Коран 67,15). Не е позволено да се прави разлика между хората с оглед на тяхното възнаграждение, когато положените усилия и направената работа са еднакви като вид и обем: »Ако тогава някой ви е причинил дори прашинка добрина, тя ще му се върне. А ако някой ви е причинил дори прашинка злина, тя също ще му се върне« (Коран 99,7-8)

.

Както виждам дискусията се развива в правилна  посока. Религиите са мизерия, капитализма също. Едните убиват и робуват на душевни измишльотини, другите на материални измишльотини. В името и на двете, и от двете страни се водят войни и се убиват хора. Разгеле, остана единствената свясна идея - комунизмът!

Причина поради, която правото да се отстоява убеждението, че жената е втора класа човек и че е подчинена на някого/ нещо, по различен начин от мъжа - това убеждение няма как да се отстоява, защото мъжът и жената имат еднакви права, инак няма мир и най- напред няма мир м/у мъжът и жената.

Ами виж какво да ти кажа, ако имаш такива убеждения си е само твой проблем.

Редактирано от badr (преглед на промените)

Там е работата че точно религията Ислям първа  постановява равенство в правата.

А е човек - ма ти вярно май се опитваш да изкараш другите слепи. Та нали точно този ислям, произнесе, колко бяха, че не помня - две или три - смъртни присъди на Салман Рушди и десетина милиона долара награда за лгавата му, тези присъди все още са в сила. Нали същия този ислям изправи на съд Елиф Шафак. В случая не визирам терористични групировки, а официалното законодателство.  За какво равенство говориш и какви са тези права, които осъждат заради творчеството им, двама от най- значимите творци в световната литература от последните десетилетия. Говоря за събития слуващи се сега. Как да стане тази работа я ми кажи - пиша книга и исляма ме осъжда на смърт? Ами няма да ги бъдат тези ваши права - изобщо не ме интересува какво пише на хартия, при положение, че на практика излиза друго. Вашите собствени водачи се изказват пред медиите, как жената трябвало да се бие - дори и такива откровени дивотии, че мики маус трябвало да умре, е това си е чиста патология, естествено, че с куршуми няма да се решават нещата, ала или си оправете манталитета, или си има психиатрични клиники за целта, това вашето просто е нездрава психика, то е очевидно.

Драги Симчо, на теб обаче хич не ти харесват фактите.

Удобно отново се правиш на ударен. Фактите просто са такива, каквито са. Удобно обаче пропускаш да отбележиш, че населението на САЩ е 316 милиона, а на Саудитска Арабия - 25 милиона. Удобно пропускаш да отбележиш, че в Саудитска Арабия едва ли всичките престъпления над жени стигат до записите в статистиките и въобще до органите на реда. Забравяш да отбележиш, че в Саудитска Арабия ако една жена обвини в насилство над нея мъж, нейната дума тежи май по-малко от тази на мъж. Удобно забравяш да отбележиш, че ако не докаже обвиненията си, може да бъде тя обвинена в изневяра и дори екзекутирана.

Ето това са част от нещата, които си забравил да отбележиш. Тенденциозно избираш статистики, така че на пръв поглед да изглежда, че защитават тезата ти и градиш изводи със съмнителна достоверност.

Очевидно, че удобно пропускаш много факти. За това стотинката на релсите все още си ти.

И още 5 стотинки от мен - Като човешките права са от исляма - колко нагло само е подобно твърдение, но не е първото ти приписване на произволно нещо на исляма. Особено при условие, че Западът е много по-добре в спазването на човешките права, а е християнски... Та кажи ми, къде е днес Саудитска Арабия с човешките права? Какви са тези екзекуции? Каква е свободата на словото?

В заключение - преди още веднъж в логорея да повтаряш как не са ми харесвали статистиките и да извърташ въпроса, то аз проблем със статистиките нямам. Просто очевидно не всички престъпления ще са признавани и не всяка жена ще се оплаче от насилие над нея, ако рискува да й отрежат главата. Буквално.

То според статистиките сме едни от най-богатите в Европа, щото почти всеки бил със собствено жилище. Я ни виж дали сме най-богатите. По статистика и средната заплата е 800лв. В провинцията навсякъде обаче е стабилно 2 пъти по-малка.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Другото, което е забравил да спомене, когато е цитирал Закона, е за правата на НЕмюсюлманите.

Всъщност какви права имат те ?

А моля ви се, в "Религия, мистика и езотерика" факти не се допускат. Тук е важно не какво е вярно, а в какво вярваш. Или по-скоро това в което вярваш е вярното, а фактите са мента за залъгване на неверниците.

Удобно отново се правиш на ударен. Фактите просто са такива, каквито са. Удобно обаче пропускаш да отбележиш, че населението на САЩ е 316 милиона, а на Саудитска Арабия - 25 милиона. Удобно пропускаш да отбележиш, че в Саудитска Арабия едва ли всичките престъпления над жени стигат до записите в статистиките и въобще до органите на реда. Забравяш да отбележиш, че в Саудитска Арабия ако една жена обвини в насилство над нея мъж, нейната дума тежи май по-малко от тази на мъж. Удобно забравяш да отбележиш, че ако не докаже обвиненията си, може да бъде тя обвинена в изневяра и дори екзекутирана.

Ето това са част от нещата, които си забравил да отбележиш. Тенденциозно избираш статистики, така че на пръв поглед да изглежда, че защитават тезата ти и градиш изводи със съмнителна достоверност.

Очевидно, че удобно пропускаш много факти. За това стотинката на релсите все още си ти.

И още 5 стотинки от мен - Като човешките права са от исляма - колко нагло само е подобно твърдение, но не е първото ти приписване на произволно нещо на исляма. Особено при условие, че Западът е много по-добре в спазването на човешките права, а е християнски... Та кажи ми, къде е днес Саудитска Арабия с човешките права? Какви са тези екзекуции? Каква е свободата на словото?

В заключение - преди още веднъж в логорея да повтаряш как не са ми харесвали статистиките и да извърташ въпроса, то аз проблем със статистиките нямам. Просто очевидно не всички престъпления ще са признавани и не всяка жена ще се оплаче от насилие над нея, ако рискува да й отрежат главата. Буквално.

То според статистиките сме едни от най-богатите в Европа, щото почти всеки бил със собствено жилище. Я ни виж дали сме най-богатите. По статистика и средната заплата е 800лв. В провинцията навсякъде обаче е стабилно 2 пъти по-малка.

Хем си прав, хем не си. Няма как да не си прав за тази идея за статистиките. Смешно е да се каже, че понеже дадено престъпление не е регистрирано, то то не е престъпление. Значи ли, че щом в Афганистан няма данни за престъпления на сексуална основа, за педофилия (50 годишен се жени за 13-годишна), за хилядите други издевателства, че в Афганистан е по-добър живота на жената, отколкото в Европа и в САЩ. Ами убийството с камъни и какво ли още не... Няма данни и за педофилията, случаите на инцест и изнасилвания в най-пропадналите цигански махали и села в България. Значи ли, че тях ги няма? 

Иначе не си прав, според мен за Исляма. Това, което им преподават в медресетата и в зомби-училищата няма как да е същото, като словото на техния пророк. Не помня точно от историята, но мисля, че 13-14 век всичко се променя. Тогава ли беше. И разбира се не суфите излизат като основно разклонение, или някое друго мирно крило, а агресорите... Аз от малък живея сред мюсюлмани, имам много приятели, и лошо от тях за повече от 30 години не съм видял. Те младите не са толкова набожни, но по-възрастните са. А и тъй като те не са особено открита общност ли, не знам, но не посягт към чашката, почтителни са към възрастните, мога да разчитам на тях.

Както каза доктор Михайлов по друг, нашенски, повод, страстите се манипулират лесно. Защо сме толкова лесни? Много бързо си написаха речите, приготвиха си клипчетата, статусите, мантрите и крокодилските сълзи.

Ще ни осведомят ли някога официално кой стои зад атентата в Сарафово или разстреляните в гръб на майдана в Киев, съмнявам се. Та Евронюз наскоро представи безпристрастна хронология на събитията в Украйна, в която "пропусна" да отрази зверствата в Одеса, значи не е имало такива... Мълчаха два дни, докато грузинската армия изтребваше цял град, за което после "нашите гр. приятели" бяха наградени с минерална вода и тонове натовска тоалетна хартия, да я използват - ясно за какво.

Сега чувам, че Салман Рушди и Шафак били най-значимите творци времето ни, ще взема да ги поразгърна... пък нека вече мусюлманите обясняват, че нямат сестра. След това православните, после ще измислим кой е на ред, според случая и позицията световния конфликт. А "религиозен" конфликт е невъзможен, според мен, но това не може да се обясни на общество от колабирали в сънищата и стомасите си биологични единици никъде.

Изразих лично мнение, нали може? Ще видим.

Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров изрази в свой коментар позицията си относно атаката над френското списание „Шарли Ебдо“, при която загинаха 12 души. Според него, лозунгът на протеста срещу тероризма трябва да гласи „Ние сме Шарли“ - в множествено число.

„Поредният акт на вече започналата война на цивилизациите е вече факт. В центъра на нашата цивилизация – Париж – мястото, където в 1789 г. за първи път в Европа бяха осъществени понятията демокрация и свобода, включително и най-вече - на словото, няколко бойци на друга цивилизация избиха десетима журналисти. Тази друга цивилизация не признава много неща от нашата цивилизация, включително свободата на словото, и иска да наложи възгледите си с „Калашников”. Е, добре и ние имаме „Калашников” и дори си ги произвеждаме в Казанлък. И ако ще си говорим чрез „Калашников”, ще си поговорим. Все пак потомци сме на кан Тервел и Карл Мартел, които в 717 г. и 734 г. си „поговориха” с нахлулите в Европа ислямски орди и ги оттласнаха от Стария континент за 7-8 века“, припомня историкът. 

„Нека не си затваряме очите. Нека не се връзваме на приказки от рода: „Тези терористи /и френските, и тези от „Ал Кайда”, и от „ИДИЛ”/ не изповядват исляма, а учението на дявола. Ислямът не е религия като християнството или будизма, които, като махнем митологията, са си набор от морални ценности. Ислямът е политическа религия, която в доктрината си поставя две неприемливи за демократичния свят цели. Те са: първо, налагане на исляма на цялото човечество, ако трябва и с огън и меч, и, второ, овладяване на политическата власт, както в отделно взети страни, така и създаване на световна държава на исляма – халифат. Както и замяна на светското законодателство със законодателство, произтичащо от нормите на исляма – шериат“, обяснява Димитров. 

„Аз съм убеден, че стотици милиони мюсюлмани по света, както и преобладаващата част от мюсюлманите в България, се интересуват главно и дори само от етичните норми на исляма, които не се различават по нищо от християнските и будистките. Факт е обаче, че поради заложените в базата на учението цели, винаги ще ги има и т.нар. фундаменталисти, които с „Калашников” в ръка ще избиват християни и дори несъгласни с тях мюсюлмани /в Сирия и Ирак избиват главно мюсюлмани/, за да постигнат целите на религията, така както те ги разбират“, смята той.

Клането в Париж е атентат, станал и в България, доколкото от 1 януари 2007 г. живеем на практика в една държава. Ето защо не харесвам подкрепата под лозунга „Аз съм Шарли”. Лозунгът трябва да бъде „Ние сме Шарли” и призовавам всички журналисти да го подкрепят точно такъв“, апелира той.

„В края на краищата и кан Тервел и Карл Мартел не са били сами. Зад нашия владетел са стояли 80 000 тежко въоръжени български конници, а зад Карл Мартел - 6000 рицари“, напомня още директорът на НИМ.

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

колко е лесно да кажеш смърт на мюсулманите!егати професора е тоя, права е била valkiria за него,а аз и оспорих!почерка на този атентат на връх Коледа прилича на онзи през 1999г на връх Великден!операция Благородна наковалня!

Сега чувам, че Салман Рушди и Шафак били най-значимите творци времето ни, ще взема да ги поразгърна... пък нека вече мусюлманите обясняват, че нямат сестра.

Има ли значение дали са най- значимите творци или са най- посредствените творци - ако ще, както посочиха по- горе и карикатура на Мохамед да е, то пак е неприемливо за това човек да бъде осъден, а още повече пък на смърт. А в ислямския свят е точно така - така е било по всички краища на света, в един или друг исторически период, но нали тенденцията е да отпадат такива дивотии.

.....

Те такива професори, са не по- малко опасни от терористите - аз лично съвсем няма намерение да ползвам калашников, за да водя преговори, този човек е вече на възраст и ми е ясно, че го боли сайдера, ако почне война, щото си дава сметка, че не му остава много: що да не почна война така и така края вече се види. Уж историк, а не е научил най- очевадния урок на историята - насилието не решава проблеми.

Религиозната и етническа дандания е идеално прикритие за сериозни процеси. Смятам така като конспиратофил и вярвам, че тук ислямът или ако щете конфуцианството нямат общо. Нещо се мъти и просто е обвито с религиозна смрад, за да си насочим всички носовете в правилната посока, така щото да ни работят спокойно отзад. :eiffel:

Сега чувам, че Салман Рушди и Шафак били най-значимите творци времето ни

Велико! Сега остава да поставиш в едно изречение Маркес и Дан Браун, и те признавам!

Можеш да убиеш журналисти,но не можеш да разстреляш свободата!

абе малоумни ислямисти, дай им само да се взривяват и стрелят по цивилни  

Има ли значение дали са най- значимите творци или са най- посредствените творци - ако ще, както посочиха по- горе и карикатура на Мохамед да е, то пак е неприемливо за това човек да бъде осъден, а още повече пък на смърт. А в ислямския свят е точно така - така е било по всички краища на света, в един или друг исторически период, но нали тенденцията е да отпадат такива дивотии.

Вчера бях по-емоционално натоварена и отвращението ми изби, за мое съжаление... Обикновено избягвам да се изказвам за неща, които съвършено не познавам, и тези двама писатели са от тях. Обаче непосредствено преди това прочетох генералния извод на Рушди за религиите като "средновековна форма на безумие", разпространяван с прекалена наслада от "свободомислещите" и избухнах - защото това обобщаващо отрицание не е по-добро от ничий краен буквалистичен фанатизъм.

Ясно е, че се оправдавам. И разбира се, никой не заслужава смъртна присъда само заради непреднамерена или дори преднамерена хула, или глупост. Като например карикатура с нанизани един на друг Бог Отец, Син и Св. Дух. Негова грижа сме. В противен случай всички до един трябва да се екзекутираме едни други. Тенденциите видимо обаче не вървят към отпадане на дивотията ни.

Забелязвам последните два дни, че чрез сантименталността, както ѝ е присъщо да е примесена с прикрита жестокост, се прокарват внушения за изначалната сбърканост на исляма като религия, проповядваща насилие от самото си възникване. Редно е да да изслушаме, преди да съдим, но никой никого не иска да изслуша, ако под лъжичката му ври желание за мъст.

Такива - банални - работи, общо взето. Всички получиха каквото им трябва, освен жертвите на екзекуцията.

Велико! Сега остава да поставиш в едно изречение Маркес и Дан Браун, и те признавам!

Спамим, колега, обаче ми напомняте на един друг колега с ник Митьо Пищова и подобни :whist:

.......

Рушди е рядко срещан ум и каквото казва, не го казва без да осъзнава, защо го казва - неговия възглед е, че всяка една идея, всяка една философия, религия, наука, а дори и всяко едно изкуство, трябва да подлежи не само на критика, но трябва да е способно и да бъде осмивано, ясно е защо. Ако една идея не може да понесе хумора и сатирата в/у нея, то значи не е особено интелигентна и е по- скоро във вреда, тъй като, както и се очаква, води до обезумяване - а религиите уви, масово така се развиват, че никак не носят на смях, ама никак даже, та дори и изпадат в такива крайности, че да отвръщат с насилие и агресия, което е неприемливо, щом като на човека му достига акъл да проумее това, то значи религията просто не е за него или самата религия нещо не е наред.

Спамим, колега, обаче ми напомняте на един друг колега с ник Митьо Пищова и подобни :whist:

Иронията е, че спам са 99 процента (да не кажа 100 процента) от мненията тук. Както отбеляза съвсем точно и колегата, който е завършил богословие, а бачка в сферата на строителството ( поне с такова впечатление съм останал за него;възможно е да греша), липсва ви подготовка на пишещите тук графомани. Нито един от вас не е прочел първо Библията, камо ли да е изучавал теология, но графоманствате със завидна самоувереност, каквато не притежават дори най-видните съвременни богослови. Единственото ви оправдание е, че това е лаишки форум. И не е лошо да попрочетете малко спец. литература, а не разни интернет сайтове със съмнителна достоверност. Всеки средно интелигентен индивид знае, че за да се получи стабилна подготовка в дадена област на човешкото познание, се четат "дебелите книги". Друг метод не е измислен все още за съжаление на тук пишещите. Знам, че ви мързи да посещавате такива места като местната библиотека, ама поне не пишете глупости тогава. Има едно неписано правило, датиращо от дълбока древност: "Умният, макар и да знае, си трае, а глупакът все се стреми да се изяви".

П.П. И когато някой ти посочва очеизвадна глупост в писанията ти ( в случая да поставиш на един кантар класик като Рушди с авторката на масови боклуци Елиф Шафак), е редно да благодариш.

Иронията е, че спам са 99 процента (да не кажа 100 процента) от мненията тук. Както отбеляза съвсем точно и колегата, който е завършил богословие, а бачка в сферата на строителството ( поне с такова впечатление съм останал за него;възможно е да греша), липсва ви подготовка на пишещите тук графомани. Нито един от вас не е прочел първо Библията, камо ли да е изучавал теология, но графоманствате със завидна самоувереност, каквато не притежават дори най-видните съвременни богослови. Единственото ви оправдание е, че това е лаишки форум. И не е лошо да попрочетете малко спец. литература, а не разни интернет сайтове със съмнителна достоверност. Всеки средно интелигентен индивид знае, че за да се получи стабилна подготовка в дадена област на човешкото познание, се четат "дебелите книги". Друг метод не е измислен все още за съжаление на тук пишещите. Знам, че ви мързи да посещавате такива места като местната библиотека, ама поне не пишете глупости тогава. Има едно неписано правило, датиращо от дълбока древност: "Умният, макар и да знае, си трае, а глупакът все се стреми да се изяви".

П.П. И когато някой ти посочва очеизвадна глупост в писанията ти ( в случая да поставиш на един кантар класик като Рушди с авторката на масови боклуци Елиф Шафак), е редно да благодариш.

Явно Вие сте прочел Библията и не само прочел, а разбрал и, не само разбрал, ами експерт. Че явно сте завършили и описаните "науки"(кавичките не са случайни) свързани с Християнството! Какво правите тогава, в този "лаишки форум". Някой модератор да не си помисли, че това което сте написали, е обида към всички пишещи във форума и към екипа, който го съпортва. Сакън! 

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

Бъди сигурен, че ни развеселяваш, така че продължавай!!!

Светът е уморителен. Не всичко може да се обясни на всеки от всеки и не винаги във времето.

Нещо, на което по друг (засега отпаднал) повод попаднах днес, но ми се струва подходящо за тази тема и момент:

Зинаида Гипиус

ГРЕХ

И мы простим, и Бог простит.
Мы жаждем мести от незнанья
Но злое дело – воздаянье
Само в себе, таясь, хранит.

И путь наш чист, и долг наш прост:
Не надо мстить, не нам отмщенье.
Змея сама, свернувши звенья,
В свой собственный вопьется хвост.

И мы простим, и Бог простит.

Но грех прощения не знает,
Он для себя себя хранит,
Своею кровью кровь смывает,
Себя вовеки не прощает –
Хоть мы простим, и Бог простит.

1938

Редактирано от witness (преглед на промените)

Рушди е рядко срещан ум и каквото казва, не го казва без да осъзнава, защо го казва - неговия възглед е, че всяка една идея, всяка една философия, религия, наука, а дори и всяко едно изкуство, трябва да подлежи не само на критика, но трябва да е способно и да бъде осмивано

Ми добре... Няма да осмивам Салман Рушди, само че ето какво подозирам: повечето тук сте "чукчи" и повтаряте като папагали каквото сте закачили. Без да сте го чели, освен цитатчета, пуснати услужливо някъде. За да изглеждате учени и в тон с писъка на тълпата. Обаче. "Сатанински строфи" е преведен и го има в Читанка - чети, хайде да видим... Колкото за мене, мерси. Може да е умен, но талантът му е миниатюрен и явно съдбата му е направила услуга като на Пуси Райът. Впрочем те промениха отношението си към религията след всичко това.

Да повтаряш чужди мнения като папагал - я да видим кой тогава е с промит мозък?

Хората, които са станали религиозни заради собствено търсене са точно обратното на промити мозъци. Даже е задължително. И Мохамед е бродил с керваните, за да търси истината.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.