Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

Имаме късмета да живеем близо до края на света.Не просто на края на Земята,но и на края на Вселената.

Мюсюлманите виждаме как предсказанията се сбъдват едно след друго пред очите ни..страшно е,но усилва вярата ни и стремежа да се борим.Алхамдулиллах!

Тоз път ще се въздържа. Виждам, че Нео се справя отлично. :mad:

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 421,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

Не се плашете юнаци,нашия край е много по-близо и после:

Бисмилла..

1 Бедствието!***

الْقَارِعَةُ

2 Какво е Бедствието?1

مَا الْقَارِعَةُ

3 И откъде да знаеш ти какво е Бедствието?

وَمَا أَدْرَاكَ مَا الْقَارِعَةُ

4 Деня, в който хората ще бъдат като пръснати пеперуди

يَوْمَ يَكُونُ النَّاسُ كَالْفَرَاشِ الْمَبْثُوثِ

5 и планините ще бъдат като разпокъсана вълна...

وَتَكُونُ الْجِبَالُ كَالْعِهْنِ الْمَنفُوشِ

6 Онзи, чиито везни натежат,

فَأَمَّا مَن ثَقُلَتْ مَوَازِينُهُ

7 ще има живот в доволство,

فَهُوَ فِي عِيشَةٍ رَّاضِيَةٍ

8 а онзи, чиито везни олекнат,

وَأَمَّا مَنْ خَفَّتْ مَوَازِينُهُ

9 завръщането му е бездна.

فَأُمُّهُ هَاوِيَةٌ

10 А откъде да знаеш ти какво е тя?

وَمَا أَدْرَاكَ مَا هِيَهْ

11 Пламтящ огън.

نَارٌ حَامِيَةٌ

***Това е едно от имената на Съдния ден, който с ужаса си поразява сърцата.

сура ал -Кариа'

Искам да кажа,че атеистите са губещи във всички случаи.

Аз съм атеист защото не следвам нито една от трите монотеистични религии конкретно.

Друг е въпроса какво се корени в същността на тези религиозни учения.

Ал на еврейски означава Бог (Ел, Елохим).

Ал - от арабската дума Аллах.

Ал-химия - кем от гръцки - смесване(на метали - следвай медта и желязото към бронзовата змия на Моисей или Муса при теб /двете полярности в човека-мъжка и женска/)на човека с Бога.

Какво е Ил в ИлАллах сама кажи. (:

Много ми е странен натрапчивия фанатизъм...

Редактирано от secret_rose (преглед на промените)

Най-неумелия отговор на въпроса "Защо да вярваме в Бог? е облога на Паскал, уважаема Алиах.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Не се плашете юнаци,нашия край е много по-близо и после:

Бисмилла..

1 Бедствието!***

الْقَارِعَةُ

2 Какво е Бедствието?1

مَا الْقَارِعَةُ

3 И откъде да знаеш ти какво е Бедствието?

وَمَا أَدْرَاكَ مَا الْقَارِعَةُ

4 Деня, в който хората ще бъдат като пръснати пеперуди

يَوْمَ يَكُونُ النَّاسُ كَالْفَرَاشِ الْمَبْثُوثِ

5 и планините ще бъдат като разпокъсана вълна...

وَتَكُونُ الْجِبَالُ كَالْعِهْنِ الْمَنفُوشِ

6 Онзи, чиито везни натежат,

فَأَمَّا مَن ثَقُلَتْ مَوَازِينُهُ

7 ще има живот в доволство,

فَهُوَ فِي عِيشَةٍ رَّاضِيَةٍ

8 а онзи, чиито везни олекнат,

وَأَمَّا مَنْ خَفَّتْ مَوَازِينُهُ

9 завръщането му е бездна.

فَأُمُّهُ هَاوِيَةٌ

10 А откъде да знаеш ти какво е тя?

وَمَا أَدْرَاكَ مَا هِيَهْ

11 Пламтящ огън.

نَارٌ حَامِيَةٌ

***Това е едно от имената на Съдния ден, който с ужаса си поразява сърцата.

сура ал -Кариа'

Ще си позволя и аз да цитирам белезите на последното време.

В миналото, a и днес има хора, които са се опитвали да определят датата на Христовото второ идване. Всички са останали разочаровани. Датата на второто Му идване знае само Бог Отец (Мат. 24:36). Изразите на Библията "последното време", "последните дни", "краят на времето" са синоними на епохата, която ще предхожда второто идване на Исус.

Първият белег, че живеем в последното време, е увеличаването на знанието (Дан. 12:4).

Вторият белег за края, това е морално-нравственото израждане на човечеството. Бог чрез перото на ап. Павел е описал това така: "... човеците ще бъдат себелюбиви, сребролюбиви, надменни, горделиви, хулители, непокорни на родителите, неблагодарни, нечестиви, без семейна обич, непримирими, клеветници, невъздържани, свирепи, неприятели на доброто, предатели, буйни, надути, повече сластолюбиви, а не боголюбиви" (2Тим. 3:1-4). Разводи, разбити семейства, престъпност от всякакъв род се ширят по цялата планета.

Трети белег: неверие и безбожие. В Лука 18:8 Исус задава следния риторичен въпрос: "Когато дойде Човешкият Син, ще намери ли вяра на земята?" А апостол Петър във 2Петр. 3:3,4 говори за безбожни подиграватели, които ще казват: "Где е обещаното Му пришествие?". От 18 век материализмът и атеизмът се засилиха, особено с появата на дарвинизма, въпреки, че геологията опроверга всички критики и съмнения в истинността на библейските писания. Истинската вяра и благочестие днес са рядкост.

Политическата област - в Мат. 24:6,7 се казва: "ще чуете за войни и за военни слухове... ще се повдигне народ против народ".

Ап. Яков в Яков 5:1-5 посочва един друг белег на Христовото идване: трупането на богатства. С напредъка на техниката и индустрията се оформи едно съсловие на богаташи, а от друга страна, огромни маси от бедни, и от там - зачестилите революции. Конфликтът между труда и капитала е предсказан и е видим.

В Лука 21:11,25,26 Исус предсказа природни аномалии - трусове, глад, мор, затъмнения на слънцето и луната, които ще настъпят преди края на света.

Сред белезите на последното време Свещеното Писание ни посочва безгрижието и порочната житейска философия на съвременния човек В Лука 17:26-30 Христос предсказа, че светът преди Неговото пришествие ще бъде подобен на жителите преди потопа и на жителите на Содом и Гомор.

За мнозина думите, изговорени от ап. Павел ще се изпълнят - за тях Исус ще дойде неочаквано, като крадец (1Сол.5:2,3).

http://www.bgbible.sdabg.net

Народността няма значение в Исляма.

Какво имаш предвид под ,,жерви,,?

От къде знаеш,че Исляма и Християнството ще се обединят и как ще стане това?

Aliah,най-отпред на Корана в увода го пише това за обединяването на исляма и християнстово.А и така,или иначе Истината си е Една!А инак за умирането и края на света-ще се въздържа от коментар.Но доста често ми е правело впечатление,че някои хора искат като те умрат-всичко живо да загине с тях.Наистина интересен начин на мислене.А и каква разлика дали ще умреш сам,или с още 5 милиона примерно(или милярда)?!В крайна сметка всеки ще отговаря сам за себе си.Намасте. :rolleyes:

Aй, стига с тия глупости за апокалипсиса, дето все не идва. Поздрав:

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=qXcNQTa3zgs&feature=related

Нали правите връзката с филма на Копола или не?

В крайна сметка всеки ще отговаря сам за себе си.

Правилно, Блу.

Aй, стига с тия глупости за апокалипсиса, дето все не идва. Поздрав:

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=qXcNQTa3zgs&feature=related

Нали правите връзката с филма на Копола или не?

Правилно, Блу.

Ай, стия с тес философии, тука хората имат Вяра...

Почакай и ще видиш, път може и да се изненадаш. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif :rolleyes:

Редактирано от fringe (преглед на промените)

Ай, стия с тес философии, тука хората имат Вяра... :rolleyes:

Вярата е полезно качество, ако е насочена към полезен обект... :)

Вярата е полезно качество, ако е насочена към полезен обект... :rolleyes:

Това и става :):P

Вярата е полезно качество, ако е насочена към полезен обект... :rolleyes:

:P Скепсис, заяждаш се :)

Но "обект" и "вяра" са интересни за разплитане.

:) Скепсис, заяждаш се :rolleyes:

Извинявам се!!!

Какво става с тези двойни постове не мога да разбера.

Ми този раздел е за мистика и езотерика, тъй че се случват странни неща. :P

По повод Апокалипсиса имах предид следното:

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=Gz3Cc7wlfkI

Извинявам се за спама, т.е. темата е за исляма, но стана дума за края на света и се отклонихме...

Извинявам се!!!

Ми този раздел е за мистика и езотерика, тъй че се случват странни неща. ;)

По повод Апокалипсиса имах предид следното:

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=Gz3Cc7wlfkI

Извинявам се за спама, т.е. темата е за исляма, но стана дума за края на света и се отклонихме...

------------------------

Хи-хи-хи, на "търкулнатите камъни" им липсва само хеликоптера, пълен с мацки - или със 77 стафидки, все тая :D

ПП Ето, това не мога единствено да простя на мастодонтите /авр. религии/ - липсата на чувство за хумор и самоирония.

А хумора и самоиронията са лакмуса за....това, което ми харесва, да речем.

-----------------------

Полетът на валкюрите е нещо доста...мрачно за..., надявам се... :) :)

Ех, този Вагнер, как да не го обичаш!

-----------------------

Използвам момента да поздравя говеещите братя мюсулмани - пазещи традицията на Рамадана! :wors:

Редактирано от valentinus (преглед на промените)

Говеещите братя Мюсюлманите благодарят за поздрава на Вал и правят молитва с добри пожелания и напътствие за всички Не Мюсюлмани!

Блу-просто исках уважаемите атеисти да се замислят и направят равносметка.Някой избягал ли е от смъртта?Отричайки Бог,отричат ли и това,че имат душа?

Нашия удобен свят плод на случайност ли е?И в крайна сметка кои са наивните:атеистите или вярващите в Бог?

fringe-за нещата от цитата говорят и хадистите в Исляма.Исус ще дойде,за да убие Антихриста.Ще го убие,но с това няма да настъпи края на света,хората ще живеят още.Знаците за края в Исляма се разделят на Големи и Малки.Може би 98% от Малките Знаци вече са се сбъднали..

Нашия удобен свят плод на случайност ли е?

Препоръчвам на всички мюсулмани да се запознаят със Summa Technologiae на Лем като начало, за да не задават детински въпроси като горния.

Говеещите братя Мюсюлманите благодарят за поздрава на Вал и правят молитва с добри пожелания и напътствие за всички Не Мюсюлмани!

Блу-просто исках уважаемите атеисти да се замислят и направят равносметка.Някой избягал ли е от смъртта?Отричайки Бог,отричат ли и това,че имат душа?

Нашия удобен свят плод на случайност ли е?И в крайна сметка кои са наивните:атеистите или вярващите в Бог?

fringe-за нещата от цитата говорят и хадистите в Исляма.Исус ще дойде,за да убие Антихриста.Ще го убие,но с това няма да настъпи края на света,хората ще живеят още.Знаците за края в Исляма се разделят на Големи и Малки.Може би 98% от Малките Знаци вече са се сбъднали..

Aliah,атеистите са хора,които са на кръстопът.Поне в повечето случай.И мога да ти кажа,че има неверници,които веднъж повярвали стават много по-добри вярващи от родените такива.Поне при мюсюлманите съм забелязала,че има такова нещо.Повечето родени като мюсюлмани просто си мислят,че са родени вярващи и за доста от тях е ок да ходят на джамия,и после на дискотека примерно(дори по време на Рамадан съм виждала мюсюлманин пиещ бира,примерно и други съм виждала да пият алкохол,или да ядат свинско),докато атеисти приели ислям съм забелязала,че се интересуват от религията,хадисите,и какво ли не-и колкото,и да е парадоксално накрая един "неверник" е по-наясно с нещата от "вярващите".Затова нека правим разлика между истински вярващите и онези,които само търсят някой,който да порицаят,и да го сочат с пръст какво не трябва да се прави.Това за мен е лицемерие!А инак за душата и кой я има,и няма-съжалявам,Aliah,но мога да кажа единствено-Аллах знае най-добре.За смъртта-изкушавам се да те попитам какво е за теб смъртта?!И ако със смъртта животът пак си продължава-дали наистина съществуването ни е започнало с раждането?! ;) За Съдния Ден-няма откъде да знаем на 100%.Както самият Иисус Христос казва-само Отца(Създателят)знае този ден и час.Но дали човек ще отрича или вярва в нещо-това си е негов избор,но все пак само,и единствено Аллах може да ни даде усета за някои неща/разбирания.Знанието е хубаво нещо и цената му е висока,но незнанието се заплаща още по-солено.А и наистина ли е нужно,и кому да лепим различни етикети-наивен,умен,вярващ,невярващ,неверник,глупак,по-нисш/висш/долен,и така нататък,или това е начин някои хора да се почувстват едно ниво над другите(но дали един истински еволюирал човек на високо ниво би се присмивал на тези,които са по-ниско от него и би ги тряскал по главата винаги,когато сбъркат?!)?!А и нали самият Аллах ни е дал правото на избор?!Но наистина е хубаво да се замислим за равносметка.И колкото по-често се замисляме все си мисля,че е по-добре,и за по-хубаво.Понеже,ако човек живее така все едно може да умре във всяка една минута,но и да живее вечно-доста по-различно биха били нещата,поне така си мисля,но аз може,и да бъркам-кой знае всъщност цялата,и абсолютна Истина,освен само,и Единствено Бог. ;)

П.С.:И аз поздравявам всички спазващи поста.Нека си спомним,че всички сме създания на Единия,независимо от различията! ;)

Aliah, точно това имах предвид и умишлено цитирах някои белези за последното време от Библията. Намирам доста сходни текстове в Корана И Библията. ;) За края на света се е знаело доста отдавна, преди Мохамед. Не е нещо ново. :(

Blue_Star, харесва ми начина ти на мислене. :cool:

scepsis за какво става въпрос, не я намирам на български?

Редактирано от fringe (преглед на промените)

Направих 1 тема за филма "The Arrivals" относо Исляма и другите религии ,http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=161842&st=0&p=1786190&fromsearch=1&#entry1786190 Изгледайте го и кажете какво мислите там :)

На руски става ли, защото не е преведена изцяло на български? http://lib.ru/LEM/summa/summcont.htm Не че някой ще го прочете, но ми се щеше да разширя познавателния хоризонт на нашите мюсулмански приятели, които са зациклили между Корана и Харун Яхя...

На руски става ли, защото не е преведена изцяло на български? http://lib.ru/LEM/summa/summcont.htm Не че някой ще го прочете, но ми се щеше да разширя познавателния хоризонт на нашите мюсулмански приятели, които са зациклили между Корана и Харун Яхя...

Мерси, ще го погледна, с моя позабравения ми руски... http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif И на мен ми е интересно защо повечето мюсюлмани не четат странична литература, а се ограничават? Знанието в исляма се поощрява!

между Корана и Харун Яхя...

Ако беше и Корана щеше да е добре, те следват хадисите предимно, което не веднъж ме е учудвало...

Aliah, точно това имах предвид и умишлено цитирах някои белези за последното време от Библията. Намирам доста сходни текстове в Корана И Библията. ;) За края на света се е знаело доста отдавна, преди Мохамед. Не е нещо ново. :)

Blue_Star, харесва ми начина ти на мислене. :doh:

fringe,мерси. ;) Но къде в Библията или Корана пише за края на света?!Доколкото аз знам навсякъде има за Апокалипсиса?!Защото аз просто отказвам да повярвам и приема,че всичко ей така-няма да го има.Все пак Исак Нютон е казал,че "нищо не се губи".А в крайна сметка да се "загубят" толкова същества и енергия,и цял един свят(за който ние знам със сигурност и е нашата мила,и скъпа планетка,а колко ли още има?!)-просто за мен е нелепо,някак ми се струва,че липсва някъде едно парче в тази теория/идея.Намасте. :)

fringe,мерси. ;) Но къде в Библията или Корана пише за края на света?!Доколкото аз знам навсякъде има за Апокалипсиса?!Защото аз просто отказвам да повярвам и приема,че всичко ей така-няма да го има.Все пак Исак Нютон е казал,че "нищо не се губи".А в крайна сметка да се "загубят" толкова същества и енергия,и цял един свят(за който ние знам със сигурност и е нашата мила,и скъпа планетка,а колко ли още има?!)-просто за мен е нелепо,някак ми се струва,че липсва някъде едно парче в тази теория/идея.Намасте. :)

Откровение, знамение или предсказания за идването на Христос

Апокалипсис (на гръцки Αποκάλυψις - „разкриване“, „смъкване на завеса“, „откровение“) е вид религиозни текстове.

В канона на Новия завет е включен апокалипсисът на апостол Йоан Богослов - „Откровение на Йоан“. В Стария завет подобни по жанр откъси и големи пасажи има при книгите на пророците - Исайя, Йезекиил, Даниил и др. В апокрифите от началото на първото хилядолетие след Христа, терминът се използва често. Сред новозаветните апокалипсиси са „Апокалипсис на Петър“, на Павел и др.

В разговорния език, поради съдържанието на най-известния апокалипсис в Библията — този на Йоан, думата се използва като синоним на „свършека на света“.

говоря за същото и че има общо в книгите за това. А пък ти пак си отказвай да приемеш или повярваш :P никой не те задължава. А и кой смъртен на земята в момента знае бъдещето ни, какво ще се случи с нас...Ако приемем, че има Бог и в него вложим всичко, което и не можем да си представим едва ли ще е голям проблем да се изпарим на секундата :rolleyes: Някои неща не можем да ги осъзнаем или възприемем, доста сме ограничени.

Откровение, знамение или предсказания за идването на Христос говоря за същото и че има общо в книгите за това. А пък ти пак си отказвай да приемеш или повярваш :speak: никой не те задължава. А и кой смъртен на земята в момента знае бъдещето ни, какво ще се случи с нас...Ако приемем, че има Бог и в него вложим всичко, което и не можем да си представим едва ли ще е голям проблем да се изпарим на секундата :rolleyes: Някои неща не можем да ги осъзнаем или възприемем, доста сме ограничени.

fringe,чакай съгласна съм с теб,че Бог,ако пожелае може да се изпарим за части от секундата,че даже и по-малко.Но аз просто попитах защо "свършека на света" се тълкува буквално?!Може просто да е свършека,края на сегашния и познатия ни свят?Да,предполагам,че има свършек в буквален смисъл,но енергията си се запазва,просто се преобразува...Поне аз така си го представям.И отказвам да приема някои неща.Може би е въпрос на избор!Не знам. :)А за ограничението-мисля,че ние,хората сами си избираме да сме такива.И най-интересното е,че имаме,дори,и това право.За това дали има човек,който да знае бъдещето-интересно дали,ако има такъв човек-дали би споделил?!Преди 2000 години един го заковаха на кръста,сега другия най-вероятно биха го пратили в лудница.А и откога бъдещето е абсолютно понятие,и константа?!

Защо някои от мюсюлманите четат предимно Корана и хадисите,и отказват да се дообразоват,ако така мога да се изразя-мисля си,че е,поради същата причина,заради,която някои християни,будисти,и прочие отказват да погледнат на нещата по различен начин от общоприетото в тяхната общност.А и всеки си избира някакъв път до целта-ако непрекъснато сменя пътя май все ще си седи на едно място,или почти.Пък и ако рискува да се сблъска с различни гледни точки от неговата-би трябвало да е готов да бъде подложена на изпитание неговата гледна точка,както,и вярванията му,а,и да си понесе отговорността за действията/мислите/и т.н.,хм...Защото,ако си вярвам,примерно само в будизма,но в един момент реша да се поинтересувам от други неща-може и да настъпи хаос(което в повечето случай е за хубаво,но и болезнено),и да има сблъсък на гледни точки,и то в мен самата-е,дали ще съм достатъчно силна да изляза от тази въртележка на дуалност?!Затова може би някои хора избират празнословието и да се интересуват от какво ли не,цитирайки различни автори,а други хора пък си държат само,и единствено на тяхната гледна точка,и за тях всички други са "неверници","заблудени",и прочие неща.А истински знаещите-те,просто си знаят и толкоз. :P Намасте. ;)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.