Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

Ще помоля скъпите съфорумци да уважат празника ни и всякакви въпроси да се разглеждат след 3 дена (вкл и днес)

Честит празник на всички мисюлмани !

Темата за исляма е безкрайна, особено с увъртанията на някои тук в нея... Но едно от нещата които истински харесвам е този ваш празник. Няма алкохол, има много сладкиши и почит към роднини, приятели, семейства, нещо с което други религии трудно могат да се похвалят в днешни времена. Не зная, вяра или просто традиция, но е приятно. Може да ни разкажете как се празнува ако искате. И честит байрам и от мен. :)
  • Отговори 5,4k
  • Прегледи 410k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

Какво интересно съвпадения. Днес гледах един репортаж от едно здраво комунистическо селце и те празнуват хората, ама не точно байряма, а 9-ти септември. Та честит празник на всички. Разлики в начина на мислене е трудно/да не кажа невъзможно/ да бъдат открити. :) До 11 сепември включително ли е празника? :)

Редактирано от neo2311 (преглед на промените)

Много и наистина ми е преинтересно как жена прави живота си по мъжки тертип, освен ако нещо или пророка не е мъж или Алая не е жена?...

Не в това е проблема. Да каже някой, че живее като пророк е висша култивация на егото.

Не в това е проблема. Да каже някой, че живее като пророк е висша култивация на егото.

Жената според исляма не е равна на мъжа, трябва да се съобразяева с него. Алия явно се бори да е така. :ph34r:

Ето една интересна случка, прочетете всичко, доста е поучително.

Редактирано от neo2311 (преглед на промените)

Жената според исляма не е равна на мъжа, трябва да се съобразяева с него. Алия явно се бори да е така. :ph34r:

както във всяка религия. :lol6:

Жалко, че няма пророци-жени та да защитят првата на жените. :D

"Жената да се учи в безмълвие и пълно покорство.

12. На жена не позволявам да поучава, нито да господарува над мъж, но заповядвам да бъде в безмълвие."

/1 Тим.: 10-11/.

=============================

"И жените имат същите права, каквито и задължения, съгласно обичая, но мъжете са с едно стъпало над тях. Аллах е всемогъщ, премъдър." [2:228]

Това предимство не е знак на превъзходство или упълномощаване на мъжа над нея. То отговаря на изключителните отговорности на мъжа и му дава компенсация за неограничените задължения. Гореспоменатото знамение винаги се тълкува във връзка с едно друго:

"Мъжете стоят над жените с това, което Аллах предпочете едни пред други и защото харчат от имотите си. Целомъдрените жени са послушни, пазят съкровеното си, както Аллах ги е запазил.” [4:34]

Тези изключителни отговорности дават на мъжа предимство над жената в някои икономически аспекти. Това не е по-висша степен на човешка природа или характер, нито е господство на единия над другия, или потискане на единия за сметка на другия. Това е разпределение на Божието изобилие според нуждите на природата, която Аллах е сътворил. И Той най-добре знае какво е добро за жената и какво е добро за мъжа.

http://islaminfocus.hit.bg/51.htm

Редактирано от Andrei1818 (преглед на промените)

Жената според исляма е второ качество човек. Алия явно се бори да е така. :ph34r:

Пророка им и Корана призовават тази разлика да бъде заличена - "пред Аллах всички са равни" (има безброй интересни притчи...)

Но на практика не е така. Тези хора са изтъкани от стремежи за подчинение на другите. Не просто мъжа над жената а и жени над жени. Его стремежите им са неумозрими, живеят в изградени малки или големи системи, йерархии, създават си правила и закони в които на първо място е стъпкването на ближния. Мюсюлманите днес нямат нищо общо с исляма в Корана. Живях в ислямска страна 10 години и посетих още няколко такива, нищо различно не видях. Исляма не е такава религия но е изопачена до неузнаваемост от последователите си.

Подобни думи могат да бъдат отнесени и до други религии, но в ислямския свят е страшно. В линка който даваш се говори за намаз. Аллах им е дал наставления - да се извършва на "тайно", не на показ. (:

Което може да се интерпретира според личните разбирания, в сърцето в тайната стаичка, например, но...

Познавам "бивши" мюсюлмани, избрали езотерично християнско учение пред исляма и обяснението е: "Истината е другаде" а в неписаните правила на мюсюлманите откъснатия от тази религия се наказва със смърт. И такава смърт може да бъде много по - страшна от физическата...

Но това е бит, повтарям се... Фанатизма е досаден. Мюсюлманите не са Корана, не са Мохамед, не са Али, колкото и да се култивират...

Жалко, че няма пророци-жени та да жащитят првата на жените. :lol6:

Има...

Конструктивен и взаимнообогатяващ диалог може да водим само от позицията на перспективизма, т.е. от допускането, че има много различни гледни точки към света, които са просто символни описания или интерпретации. Всяка от тях е релевантна в своя контекст, но никоя не е абсолютно вярна. Щастлив празник на всички мюсулмани!

Честит празник на всички мюсюлмани и от мен!

Прочетох всичко написано досега във форума и имам много въпроси.

Надявам се да има повече мюсюлмани,за да продължи диалога и така само ще се разбера къде е истината.

За съжаление се наблюдава,че мюсюлманите бягат от диалог.Браво на жените мюсюлманки,който са гърди напред, в това отношение,пред мъжете тук. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Поздрави!

Хе-хе,Красимирски,направи ми празника усмихнат :speak:Поздрави!

scepsis-ще коментирам постовете ти след Еида,както предпоръча брата.

Мюсюлманите благодарят от сърце на Не Мюсюлманите за поздравите и правят дуа за тях!

Как се празнува Еида: преди сутрешната молитва се плаща ислямския данък:Закат Ул Фитр.

Той е задължителен за всички Мюсюлмани и се разпределя между бедните и нуждаещите се.

След сутрешната молитва,след изгрев слънце,всички Мюсюлмани,мъже,жени,деца,облечени красиво

се събират на място,определено за молитвата(не в джамията).Предпоръчително е до мястото да се стигне по един път и да се прибереш по друг.

Младите момчета правят дуа един след друг на висок глас и звучи много красиво и тържествено.

Молитвата се различава от обичайните и се предшества от лекция,в която имама съветва хората.След това според традициите на различните държави се празнува различно.Сладкиши,подаръци,излизане,гости-обичайните неща.

Aliah,случайно да е прочела,че някои неща на Пророка(С.А.С.)са били позволени,а за нормалните хора са забранени.Явно доста мюсюлмани вярват в исляма,следвайки примера на пророка дословно-затова има и толкова Мухамед,Мехмед,Иса,и прочие имена при тях.Просто някои хора явно си мислят,че като копират Мухаммед(С.А.С.)ще станат Него.Уви,да,ама не-всеки човек е уникален по своему.Отгоре на всичко всички жени са били разрешени за Пророка(С.А.С.)от Аллах,но за обикновените хора са забранени!Уви,доста мюсюлмани в днешно време се женят за роднини,понеже Пророкът(С.А.С.)е имал това право.Нима,ако една жаба се подкове като кон-ще стане кон?!Въпросът е риторичен.Тъй че колкото и някои мюсюлмани да се опитват да си изсмукат от пръстите някакви обяснения няма да успеят,понеже те са си те,и ако ще всичко да направят дословно,което е направил Мухаммед(С.А.С.)пак няма да са Той,понеже Той е бил избран от Бог.Ама кой да се замисли...Наистина вярата е чудесно нещо,но уви,религията я използва за доста по-користни и манипулативни цели,а хората се превръщат в пионки.По този повод и това,което в Америка най-вероятно ще се случи след няколко дни.Ислямът е нещо невероятно,но човек,който дели-този човек има разделение в самия себе си.А човек,който отказва да си промени съзнанието и себе си-почва да се опитва да променя околните. ;) Искам и да попитам за Закат Ул Фатр-дали се дава само на хора изповядващи исляма,и/или на всички нуждаещи се,понеже имах преди време спор?!Примерно,ако на някое място хората изповядващи исляма са богати,а има много бедни и нуждаещи се,но са друговерци/неверници/врагове дали им се помага,и дава зекят,или не,понеже нали в крайна сметка всички сме хора,и всичко е от Единствения,от Аллах?!Алиах,страхотна песничка. :) И ми хареса какво е написано за праведността. :wors: За предопределеността-също е интересно как ислямът съчета това-свободният избор,волята на човек,и това,което е написано още преди всеки един от нас да се роди.Един вид-всеки може да се моли и да прави абсолютно всичко,но Аллах откаже ли да му даде опрощение-никой нищо не може да направи?!Както и обратното,де-ако Бог ти помогне,и помага-никой човек,и нищо надали могат да ти направят нещо,и на единия косъм... :) П.С.:Поздравявам всички истински мюсюлмани за Байрама.И се моля наистина мюсюлманите да се замислят върху някои неща,понеже,ако се подведат покрай някои провокации може да се окажат роби на Америка.Намасте. :):wors:

Добра вечер! Честит празник на всички празнуващи! Много интересен е форума. Почти нищо не знаех за исляма, но тук има потребители, чиито познания грабнаха вниманието ми. Наред с всички поводи за празник на този ден, бих искала да спомена, че Св.Православна Църква днес споменава Св. праведни богоотци Йоаким и Анна.

Имам един въпрос-някой може ли да ми препоръча някаква литература за исляма, от независими източници? За автентичния ислям, по времето на пророка или малко след него.

Тази книга е препоръчвам няколко пъти: КОРБЕН http://www.pe-bg.com/?cid=3&pid=1359 От нея може да се научи много за шиитския ислям и мистичните направления в исляма. Също и Оксфордски речник на исляма . Има и други. Он-лайн има много неща на руски и английски напр.

А инак за автентичните източници, трябва да научиш арабски и да четеш Корана и Хадисите в оригинал.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Тази книга е препоръчвам няколко пъти: КОРБЕН http://www.pe-bg.com/?cid=3&pid=1359 От нея може да се научи много за шиитския ислям и мистичните направления в исляма. Също и Оксфордски речник на исляма . Има и други. Он-лайн има много неща на руски и английски напр.

Мерси, че се отзова бързо! Интересно съвпадение, преди малко и аз преглеждах пингвините и видях речника. А какво можеш да кажеш за Ислямската заплаха: мит или реалност на Джон Еспозито? Ако си я преглеждал, естествено. Кажи ми някои автори на английски и руски.

Да, разбира се. Ето в този блог книгата на Експозито е подробно прерасказана: ТУК За автори на англ. и руски трябва да си помисля, защото исляма не е сред основните ми интереси. Всъщност, интересувам се най-вече от неговите мистерийни школи и връзката им с индийските и гностическите.

Мерси, че се отзова бързо! Интересно съвпадение, преди малко и аз преглеждах пингвините и видях речника. А какво можеш да кажеш за Ислямската заплаха: мит или реалност на Джон Еспозито? Ако си я преглеждал, естествено. Кажи ми някои автори на английски и руски.

Във връзка с ислямската заплаха, може би ще Ви е интересна позицията на Ориана Фалачи /ако вече не сте я чели/

http://www.helikon.bg/books/34/140845_silata-na-razuma.html

http://www.helikon.bg/books/34/643635_interviu-sas-sebe-si.-apokalipsis.html

Във връзка с ислямската заплаха, може би ще Ви е интересна позицията на Ориана Фалачи /ако вече не сте я чели/

http://www.helikon.bg/books/34/140845_silata-na-razuma.html

http://www.helikon.bg/books/34/643635_interviu-sas-sebe-si.-apokalipsis.html

Не, не съм я чела но това е повод да се замисли човек.

Ако изразите искрено мнението си за Ватикана, католическата църква, папата, Дева Мария, Исус или светците, никой няма да се занимава с вашето право на „свобода на мисълта и словото". Ако обаче направите същото за исляма, Корана, пророка Мохамед, за някой мюсюлманин - тогава ще ви нарекат ксенофоб и богохулник и ще ви обвинят в расова дискриминация. Ако крещите антиамерикански лозунги, ако наричате американците „убийци", „негодници", „врагове на човечеството", ако изгорите американското знаме и издраскате снимките на американските президенти с пречупени кръстове, нищо няма да ви се случи. Но ако направите същото срещу исляма, тогава ще ви хвърлят на кладата.

А нещо за уахабитите и влиянието им върху исляма?

А нещо за уахабитите и влиянието им върху исляма?

А, да, Фалачи, но не си падам по нея. Интересно е да се прегледа все пак.

Накратко, уахабитите са радикална сунитска секта, която преобладава в Саудитска Арабия напр. Връзката им с тероризма за мен е безспорна. Всъщност това е пример за т.нар. реформация (а не модернизация) в исляма.

А, да, Фалачи, но не си падам по нея. Интересно е да се прегледа все пак.

Накратко, уахабитите са радикална сунитска секта, която преобладава в Саудитска Арабия напр. Връзката им с тероризма за мен е безспорна. Всъщност това е пример за т.нар. реформация (а не модернизация) в исляма.

http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif За Фалачи, от това което прочетах преди малко, срамувам се но ще си призная започвам да й симпатизирам. Не би трябвало да се мълчи на лицемерието и двойствения морал, което го има в религиите. Ислямът може и да е добър в корените си, но определено изповядващите го го показват по друг начин.

И аз това имах предвид за уахабизма.

Имам един въпрос-някой може ли да ми препоръча някаква литература за исляма, от независими източници? За автентичния ислям, по времето на пророка или малко след него.

Гледай този док.филм правен 3 години от Alexander Kronemer и Michael Wolfe,много интересни ист.факти,вкл.9/11,личността на Мухаммад (с.а.с.),защо Исляма се разраства и т.н.:

http://topdocumentaryfilms.com/muhammad-legacy-of-a-prophet/

А инак за автентичните източници, трябва да научиш арабски и да четеш Корана и Хадисите в оригинал.

Трудовете на великите ислямски учени отдавана са преведени на различни езици,заедно с коментарите към тях,вкл.хадисите.

Гледай този док.филм правен 3 години от Alexander Kronemer и Michael Wolfe,много интересни ист.факти,вкл.9/11,личността на Мухаммад (с.а.с.),защо Исляма се разраства и т.н.:

http://topdocumentaryfilms.com/muhammad-legacy-of-a-prophet/

Трудовете на великите ислямски учени отдавана са преведени на различни езици,заедно с коментарите към тях,вкл.хадисите.

Мерси, Алия!

Кои ги има на бг? Май само Градината на праведниците я има преведена.

Редактирано от fringe (преглед на промените)

Aliah,случайно да е прочела,че някои неща на Пророка(С.А.С.)са били позволени,а за нормалните хора са забранени.Явно доста мюсюлмани вярват в исляма,следвайки примера на пророка дословно-затова има и толкова Мухамед,Мехмед,Иса,и прочие имена при тях.Просто някои хора явно си мислят,че като копират Мухаммед(С.А.С.)ще станат Него.......

Алия знае всички неща,които не са били за обикновените хора.Не мисля,че дори и най-заблудения Мюсюлманин мисли,че може да стане като Мухаммад (с.а.с.).Цел на Мюсюлманина е да живее живота си добре,като следва примера на Пророка (с.а.с.),а не да стане пророк.

За женитбите не си разбрала също.Всичко в Исляма е обяснено,остава да се открие,прочете и разбере.,,Пионки,,стават наивните и мързеливи хора.

Закат ул Фитр е само за Мюсюлманското общество.Богатите Мюсюлмани могат да дадат дру вид милостиня на нуждаещи се не мюсюлмани по всяко време и във всякакъв вид.Има неща,чрез които спечелваме милостта на Аллах,те са уточнени,за това и Исляма е Напътствие.

За робите на Америка не те разбрах.

Мерси, Алия!

Кои ги има на бг? Май само Градината на праведниците я има преведена.

На бг има предимно суфистка литература,тъй като исляма в бг е ,,мистичен,, и автентичните са 'уахабити'.

Ето ,,Граднините на Праведниците,,от великия имам Науауи (р.а.):

http://www.islamforbulgaria.com/onlinelibrary/index.html

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.