Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

Разбирам, не харесваме харунчо. :P

Значи пак ще ползваме якия метод.:wors:като не разбитаме да не питаме и тълкуваме, а просто да вярваме... НЕма начин. :)

Ами нищо не ти пречи да си го четеш, щом те кефи Харунчо.

А якия метод и той го ползва, но по завоалиран начин. Днес примерно научих, че смисъла на думите на арабски се губел в превода. Така, че ако знаеш арабски - чети, ако не знаеш го учи, инак нямало шанс да хванеш истиския смисъл. :hush:

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 410,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

Така е, но историческите промени които са се случили в някои други религии, все още в прилична степен липсват в исляма. Някак си тази религия ми бяга с няколко века назад.

...

Нищо чудно, Исляма е с няколко века по-млад от християнството и с няколко десетки века по-млад от зороастризма и хиндуизма... Малко е буен младежът, но от това не следва непременно, че е лош! Ако погледнем отблизо неговия братовчед, на същите години, какво ли ще видим - цели ордени монаси лихвари, садистичния орган на "светата" инквизиция, сеещите разруха кръстоносни походи... И в контраст, по същото време, когато в Европа търсено на философския камък се е преследвало от църквата, а еротичната поезия е била едва ли не ерес, в мюсюлманските държави се процъфтяват изкуствата на Ал Джибрил (по-известно ни като алгебра), на Ал Хам (алхимия - по старото име на Египет), астрономия, поезия архитектура - без страх се говори за човешкото тяло и дори се възпява греховното вино! Каква голяма разлика! Не случайно искрата на ренесанса се пали именно след сблъсъка на християнска Европа с източната култура. Можем само да се радваме, че е имало кой да инициира въпросните промени и преди да отричаме ценности, да помислим, с какво нашите са по-различни и откъде са дошли...

Нищо чудно, Исляма е с няколко века по-млад от християнството и с няколко десетки века по-млад от зороастризма и хиндуизма... Малко е буен младежът, но от това не следва непременно, че е лош! Ако погледнем отблизо неговия братовчед, на същите години, какво ли ще видим - цели ордени монаси лихвари, садистичния орган на "светата" инквизиция, сеещите разруха кръстоносни походи... И в контраст, по същото време, когато в Европа търсено на философския камък се е преследвало от църквата, а еротичната поезия е била едва ли не ерес, в мюсюлманските държави се процъфтяват изкуствата на Ал Джибрил (по-известно ни като алгебра), на Ал Хам (алхимия - по старото име на Египет), астрономия, поезия архитектура - без страх се говори за човешкото тяло и дори се възпява греховното вино! Каква голяма разлика! Не случайно искрата на ренесанса се пали именно след сблъсъка на християнска Европа с източната култура. Можем само да се радваме, че е имало кой да инициира въпросните промени и преди да отричаме ценности, да помислим, с какво нашите са по-различни и откъде са дошли...

Е, малко ще ти е трудно да докажеш, че тия постижения се дължат на религията. Да не казвам и че доста от изброените, пак са ги присвоили леко от съседи и завладени страни. Само ми е интересно с какво ще обясниш настоящия регрес, защото принципа е такъв в живота, няма ли развитие не се получава застой, а разпадане. :)

Е, малко ще ти е трудно да докажеш, че тия постижения се дължат на религията. Да не казвам и че доста от изброените, пак са ги присвоили леко от съседи и завладени страни.

Далеч съм от мисълта да доказвам, че достиженията на съвременната химия се дължат на Исляма! Това, което коментирам е, какво е позволявал той като религия и какво е било забранено от Християнството! Или с други думи, не чий директен продукт са културните достижения, а факта че не са крити, преследвани и забранявани, а напротив поощрявани са и са вадени на показ! От там до обмена на културни ценности и обусловената нуждата от него - съвсем не е далеч!

Само ми е интересно с какво ще обясниш настоящия регрес, защото принципа е такъв в живота, няма ли развитие не се получава застой, а разпадане. :cool:

Не бих казал, че отчитам регрес! Но мога да посоча причините за спрелия прогрес! Те са повече от ясни - липсата на нормално жизнено пространство и основни ресурси.

Редактирано от darkterminal (преглед на промените)

Сура 78 31 За богобоязливите има убежище [Рая] إِنَّ لِلْمُتَّقِينَ مَفَازًا 32 градини и лозя, حَدَائِقَ وَأَعْنَابًا 33 и с напъпили гърди девствени връстнички, وَكَوَاعِبَ أَتْرَابًا 34 и пълни чаши. وَكَأْسًا دِهَاقًا 078.031 YUSUFALI: Verily for the Righteous there will be a fulfilment of (the heart's) desires; PICKTHAL: Lo! for the duteous is achievement - SHAKIR: Surely for those who guard (against evil) is achievement, 078.032 YUSUFALI: Gardens enclosed, and grapevines; PICKTHAL: Gardens enclosed and vineyards, SHAKIR: Gardens and vineyards, 078.033 YUSUFALI: And voluptuous women of equal age; PICKTHAL: And voluptuous women of equal age; SHAKIR: And voluptuous women of equal age; 078.034 YUSUFALI: And a cup full (to the brim). PICKTHAL: And a full cup. SHAKIR: And a pure cup. 31. Surely for the godfearing awaits a place of security, 32. Gardens and vineyards 33. And maidens with swelling breasts, like of age, 34. And cup of overflowing. Е, какво означава това?

Редактирано от fringe (преглед на промените)

Оме́рта (на италиански: omertà — мъжественост, чест) е кодекс на честта на мафията. Включва следните принципи:

- има само една причина да се напусне организацията — смърт;

- обидилият един член на организацията, обижда цялата организация;

- правосъдие раздава само организацията;

- членовете на организацията се подчиняват на главата на организацията безпрекословно;

- предателството води до убийство на предателя и всички негови роднини.

Нещо да ви напомня?

хахаха,доста разлики има.

Та докъде стигнахме със свободната воля,съдбата и предопределението?Май бягаш,което е нормално:

,,и не вярващия е винаги срещу своя Господ,,(25:55) и следва нашепванията на сатаната.

,,ако им се напомнят знаменията на техния Господ, не остават пред тях глухи и слепи''(75:25);тези са търсещите и мислещите хора.

Блу-много е дълго есето ти,с много въпроси.Ще ти отговоря на първия:Курана върви със Сунна-та,така пише в него.Курана обеснява Сунната и Сунната обеснява Курана.Така,че ако няма точен отговор в единия източник на Ислям,със сигурност ще го намериш в другия.

И Блу-не съм си сменила религията,а съм я намерила.Няма лични причини,не виждам защо трябва да се съгласявам с противоречащите на Исляма неща.Толерантността си има граници,инак е равна на безразличие,не си ли съгласна?

Коте (диво) -това означава,че веднъж преминалите земните изпитания;тези в гроба и Съдния ден,хората ще влязат в Рая,където забраненото в земния живот ще е разрешено,но без отрицателните последствия.Всеки ще има каквото пожелае и няма да има нужда се се труди,за да го спечели,както сега.Мъжете разбира се искат жени-и ще имат красиви такива.Жените искат шопинг и клюки-и ще ги имат разбира се http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif

Бг превода е най-ощетения,на Ю.Али е най-добрия.

Искаш да кажеш, че според теб не съм разбрала какво учи Иисус Христос? Защото от избора на човека, от остротата на духовното му зрение, от това как разбира собственият си живот, зависят и интерпретациите му на Св.Библия. Обясни ми моля, кое точно твое разбиране за Евангелието те провокира да ми цитираш Лука 23:34 - "А Иисус говореше: Отче! прости им, понеже не знаят, що правят. И като деляха дрехите Му, хвърлиха жребие."

Защо на моите думи " Да, православна християнка съм. Съществува само Иисус Христос, Син на нашия Отец и Учител по свобода!", ти ми отговори с Лука 23:34? Благодаря!

Ти си отговорила на собствения си въпрос, цитирайки втората част на стиха: "... И като деляха дрехите Му..."

Не разбирам "дрехите" като одежди, като облекло, а като "знание"(познание).

Основното за мен е в глагола - "деляха". За мен истината е в НЕразделянето и когато споменавам чуждата агресивност, мисля за собствената си агресия. И... може и да ти е чудно, но я разбирам. А единственото, за което мога да се погрижа е точно собствената ми агресия, само нея мога да овладея(или да не овладея). Агресията е енергия, която неминуемо се връща със страшна сила към този, който я сътворява, като бумеранг(образно казано - с нашите камъни, по нашите глави).

Надявам се да съм успяла да обясня защо цитирах: "Отче! прости им, понеже не знаят, що правят."

Коте (диво) -това означава,че веднъж преминалите земните изпитания;тези в гроба и Съдния ден,хората ще влязат в Рая,където забраненото в земния живот ще е разрешено,но без отрицателните последствия.Всеки ще има каквото пожелае и няма да има нужда се се труди,за да го спечели,както сега.Мъжете разбира се искат жени-и ще имат красиви такива.Жените искат шопинг и клюки-и ще ги имат разбира се http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif

Искрено се надявам това да е шега, Алия-за красивите жени за мъжете и шопинга за жените... :blink:

Бг превода е най-ощетения,на Ю.Али е най-добрия.

:blink: Аве, Алийка преди малко така си точех ноктенцата за закуска, ама като ти видях поста и се смилих над теб! :lol6::)

Аха, ами то има и жени дето си мечтаят за няколко мъжаги(аз не съм от тези), пък ти за шопинги и някакви клюки ми приказваш.

Дребна работа. Ех, сядам да мечатая за разни други дребнички и незначителни неща... :D

Далеч съм от мисълта да доказвам, че достиженията на съвременната химия се дължат на Исляма! Това, което коментирам е, какво е позволявал той като религия и какво е било забранено от Християнството! Или с други думи, не чий директен продукт са културните достижения, а факта че не са крити, преследвани и забранявани, а напротив поощрявани са и са вадени на показ! От там до обмена на културни ценности и обусловената нуждата от него - съвсем не е далеч!

Не бих казал, че отчитам регрес! Но мога да посоча причините за спрелия прогрес! Те са повече от ясни - липсата на нормално жизнено пространство и основни ресурси.

Има и жизнено пространство и особено много ресурси, но са узурпирани от богатите, които не че са в състоятие да ги употребят лично, но чрез различни мерки пречат на останалите да го правят. Това е религията на алчността и егоизма, от която произлизат и всички други религии, наложени ни от хора които притежават алчност и егоизъм в излишък, но за да ни управляват и доят, знаят и ни учат, че ние овчиците трябва да сме смирени и безкористни, даже са ни написали учебници за което...Куран; Библия и прочие убиващи свободният дух книжлета. Точно така учението за уж свободният избор и за това, че всичко в книгата на живота е вече предопределено от Бог, е в първият случай надеждата в края на тунела, т.н. "светло бъдеще", а във вторият случай правещ ни кротки и хрисими примирени тревопасни, които вълците(богатите и властващите) да правят каквото си искат, (почти) без никакъв отпор.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Разбирам, не харесваме харунчо. :blink:

Щом толкова държиш ще го коментирам като ми остане малко време. Какво има да го харесвам или не. Човекът пропагандира исляма толкова добре, колкото може. Но по-добре е да ми кажеш как ти разбираш това, което е написал, а не просто да ми го цитираш като някакъв авторитет. Попитах те за другите две истории, които си цитирал. Как ги разбираш? Нали, ти си мюсулманин, ти трябва да обясняваш исляма не аз.

ние овчиците трябва да сме смирени и безкористни, даже са ни написали учебници за което...Куран; Библия и прочие убиващи свободният дух книжлета.

Съжалявам, че така разбираш Библията и Курана... съжалявам и, че се опитваш да материализираш духа, вкарвайки го в рамки, а на духовната свобода приписваш материални ценности.

Смирен никога не е означавало "примирен", но не означава и "чене за зъб", има едно положение на равновесие, което в различните учения се нарича "пустота", "тишина", "Любов", това не е безразличие, а нещо като... безпристрастност.

Значи пак ще ползваме якия метод.:)като не разбитаме да не питаме и тълкуваме, а просто да вярваме... НЕма начин. :blink:

Този метод е напълно валиден в ислямския калам и в христянската патристика. Ако нещо не може да се обясни, то трябва да се приеме на вяра. Съветът ми беше най-приятелски. В историята на калама има два етапа: ранен или мутаззилитски и късен или ашаритски. Мутазилитизмът се характеризира с полемичност и свободни дискусии по всички въпроси, докато при ашаризмът всички спорни въпроси се догматизират и изучаването се свежда до наизустяване на определени положения, както в късната схоластика.

Искрено се надявам това да е шега, Алия-за красивите жени за мъжете и шопинга за жените... :)

Какво те засяга теб,след като православния рай е само за душата?Ние вярваме,че ще бъдем съживени с дух и тяло.

(аз не съм от тези)

Мхм :blink: Каквото пожелаеш,мяу.Имай предвид,че ще сме различни създания с различни нужди.

И най-същественото е,че трябва да си го заслужим (Рая).

Ти пък Слайд

И къде е двореца-музей на Пророка Мухаммад (с.а.с.),съкровищата му?А тези на Исус?Иначе има истина в думите ти.

Този метод е напълно валиден в ислямския калам и в христянската патристика. Ако нещо не може да се обясни, то трябва да се приеме на вяра. Съветът ми беше най-приятелски. В историята на калама има два етапа: ранен или мутаззилитски и късен или ашаритски. Мутазилитизмът се характеризира с полемичност и свободни дискусии по всички въпроси, докато при ашаризмът всички спорни въпроси се догматизират и изучаването се свежда до наизустяване на определени положения, както в късната схоластика.

Нали се разбрахме,че ще обсъждаме фундаменталния Ислям.Пак към сектите завиваш и то към най-заблудените!??Остава и за Кадар-иите да отвориш дума.

И само дискретно да напомня,че не се намираш във форума на БАН и се съобразявай.Разбрахме,че си прочел много книги,за съжаление грешните :D

Съжалявам, че така разбираш Библията и Курана... съжалявам и, че се опитваш да материализираш духа, вкарвайки го в рамки, а на духовната свобода приписваш материални ценности.

Смирен никога не е означавало "примирен", но не означава и "чене за зъб", има едно положение на равновесие, което в различните учения се нарича "пустота", "тишина", "Любов", това не е безразличие, а нещо като... безпристрастност.

Духът е определено в "рамки", понеже няма доказателтво за обратното...а, хм, нали не вярваш на разните там фентъзи и хорър филми? Те както и доста подобни възпитаващи ни в някакви уж морални ценности, макар и чрез "убийствени" примери, показващи ни как (почти) все доброто побеждава злото, не са нищо друго освен друга пропагандна форма, носеща ни още малко фалшива светлина в тунела, и току си помислим че сме се измъкнали и "опънем петалата"(или ни ги опънат...).

Аз предпочитам физическата свобода и здраве. Нали знаеш къде живее здравият дух,... в болно тяло ще му е трудно, а защо трябва някой изкуствено да ме натиска чрез коствена(книжна) маша, докато той си прави каквото иска и ми се надсмива, докато съм коленичил пред него да бърша праха на дъбовия паркет в имението, което му служи за плажно бунгало...Поне на теория да кажем, че нали душата е тъй или иначе безмъртна, но тялото не е и трябва да му се угажда. Това не значи лентяйство, но не значи и всекидневен робски труд за жълти стотинки, какъвто по-света още се понамира, но пък у нас и той нещо стана "кът" напоследък...

Тъй и тъй грешните обикновени люде отиват в ада, ама лошите момчета ходят където си искат...

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Първият ти пост, в който припомняш за върховете на арабската култура много ми допадна, защото тези неща често се пропускат. Но да се твърди, че причината за липсата на прогрес е жизненото пространство и ресурсите е странно. Твърдението ти е много общо и само мога да гадая какво имаш предвид под "ресурси" напр. Вода, полезни изкопаеми, почви, образование, наука или нещо друго...

Нали се разбрахме,че ще обсъждаме фундаменталния Ислям.Пак към сектите завиваш и то към най-заблудените!??Остава и за Кадар-иите да отвориш дума.

Разбрах ме се, че ще наричаме исляма, който следваш фундаментален, а не че няма да обсъждаме другите направления. :D

Какво те засяга теб,след като православния рай е само за душата?Ние вярваме,че ще бъдем съживени с дух и тяло.

Ти пък Слайд

И къде е двореца-музей на Пророка Мухаммад (с.а.с.),съкровищата му?А тези на Исус?Иначе има истина в думите ти.

И само дискретно да напомня,че не се намираш във форума на БАН и се съобразявай.Разбрахме,че си прочел много книги,за съжаление грешните :D

Радвам се че ме разбираш донякъде.

За фундаменталният ислям може на по-късен етап да отделя специална тема, когато и ако назрее такава нужда. Тя ще може да се ползува и за отдушник на профили от типа на ivan_7788, т.е. ще е в раздел "Празни приказки и забава" или друг подходящ за това, но не и в настоящия...Ще е нова, за да не е съществено препълнена със съдържание и ще се заключва често с цел охлаждане на страстите, но постовете със съответното съдържание няма да се пращат моментално в коша, зашото някои от тях може да са ценни и да предизвикват нежелан ефект само заради предварително разгорещеният "дух", вследствие от набралият скорост в предишни изявления спор.

Мхм :blink: Каквото пожелаеш,мяу.Имай предвид,че ще сме различни създания с различни нужди.

И най-същественото е,че трябва да си го заслужим (Рая).

Аз не искам много :baby:

Кадафи ли казваш, ако е той много ми е симпатичен(както и Ахмединеджад)! :) Особено с тази случка, при поредното му посещение в Италия, център на Римокатоличеката църква. И той платил на незнам колко девойки да присъстват на речта му, като някои са приели исляма. Смешно ми стана като казал, християнството не е за тях и да приемат исляма. :D

Разбрах ме се, че ще наричаме исляма, който следваш фундаментален, а не че няма да обсъждаме другите направления. :)

За какво са ти лъжи,след като можеш имаш истината!??Я кажи: ''аудубиллахи мин шайтанир раджим!''-това са вълшебни арабски думички против въздействието на лошите сили.

Кадафи ли казваш, ако е той много ми е симпатичен(както и Ахмединеджад)! :baby: Особено с тази случка, при поредното му посещение в Италия, център на Римокатоличеката църква. И той платил на незнам колко девойки да присъстват на речта му, като някои са приели исляма. Смешно ми стана като казал, християнството не е за тях и да приемат исляма. :D

Не за него ставаше въпрос,но и на мен ми е симпатичен.Страхотен усет за призоваване към Исляма има :blink:

Ахмедин ме дразни като го дават по тв как се моли грешно,по шиитския начин..

Кадария са секта,която има специална гледна точка относно ал-Кадр (предопределението).

За какво са ти лъжи,след като можеш имаш истината!??Я кажи: ''аудубиллахи мин шайтанир раджим!''-това са вълшебни арабски думички против въздействието на лошите сили.

Не за него ставаше въпрос,но и на мен ми е симпатичен.Страхотен усет за призоваване към Исляма има :D

Ахмедин ме дразни като го дават по тв как се моли грешно,по шиитския начин..

Кадария са секта,която има специална гледна точка относно ал-Кадр (предопределението).

Да, чрез жените! Не е глупавичък, то си е изкуство това! :blink:

Ахмединеджад ми е интересен, с взаимоотношенията му със САЩ и Израел, не се дава. :baby:

Да, чрез жените! Не е глупавичък, то си е изкуство това! :down:

Ахмединеджад ми е интересен, с взаимоотношенията му със САЩ и Израел, не се дава. :biggrin:

Мда,не напразно всички Пророци са били много красиви и умни мъже.Има скрита мъдрост в това,както обича да казва Блу.

Има книга на англ. защо именно жените приемат масово Исляма.

Като изключим шиизма,Ахмедин и Чавес внасят разнообразие в централните новини.Не са пионки на 'големите'и това ми харесва.Добър пример са за арабските лидери.

Права си... не ме засяга. Просто клюките и шопинга досега хич ги няма в битийните ми приоритети и ми е малко чуждо да вярвам в такъв рай. Че то за мен това не е рай, а ад :cool:

(като пояснение - не си падам по чисто женски компании, а с удоволствие пазарувам само храна и най-неотложни и необходими вещи и това не е поради липса на финанси).

Попитах шега ли е, тъй като на мъжете в Исляма им е позволена повече от една жена, а не знам на жените да им е забранено да пазаруват и да клюкарстват...

Виж... ако ако в този живот си искал да си художник, но не ти е достигнало нещо, а в другия да можеш да рисуваш и да изпитваш наслада от творенията си... това го разбирам.

Редактирано от Нел (преглед на промените)

хората ще влязат в Рая,където забраненото в земния живот ще е разрешено,но без отрицателните последствия.Всеки ще има каквото пожелае и няма да има нужда се се труди,за да го спечели,както сега.Мъжете разбира се искат жени-и ще имат красиви такива.Жените искат шопинг и клюки-и ще ги имат разбира се http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif

Чак сега обърнах внимание на тези бисери. Сутринта отделих малко внимание на г-н Яхя, който е сътворил 2-3 страници, за да докаже, че психологическата стрела на времето е субективна, т.е. че времето е възприятие. Ми, то това и децата го знаят вече, но като прочетох как Алия си представя рая и си дадох сметка, че г-н Яхя е прав да обяснява елементарни и общоизвестни неща толкова подробно и с шарени картинки... И какво, драга Алия означава, че това, което тук е забранено, там ще е разрешено? Напр., инцеста, убийствата? Или хората там ще са само праведни и най-големите им пороци ще са да ходят по жени и на шопинг?

И какво, драга Алия означава, че това, което тук е забранено, там ще е разрешено?

Много неща означава.Така или иначе без 'ла иллаха ил Аллах,Мухаммад Рассул-Аллах' няма да имаш възможността да им се радваш така,че не си губи времето.Първо повярвай,че Бог е Един,после питай за Рай.

Нел-правилно разбираш.

Ти си необикновена жена между другото.

Алийка, :cool: тук го обърнахме направо на лаф-моабет за лайфстайл из Дженнета, пък тука на Земята не сме я докарали. :P Незнам за Пророците, но тези два, три велики субекта не блестят с голям сексапил, да знаеш. :) Скепсис, ти все лошо си мислиш, ние сме оптимисти и такива грозни гледки, няма да ги има там. Ще има туй, което не можеш да си представиш. Пък кой знае, може нашите плътски желания да не нужни там и друго ще ги заместват. Де да знаех. :P

Може ли да пропусна да коментирам г-н Харун Яхя... Ако те интересува темата за времето можеш да се включиш http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=159533&st=0. При цялото ми уважение към сунитския калам нивото на философска и теологична спекулация там е (в най-добрия случай) като това на средновековната христянска схоластика. Всички са преписвали от Аристотел. Но, ако си силно вярващ мюсулманин най-разумно е да се фокусираш върху исляма и обясненията, които се дават там. Допълнителната информация може да те обърка.

Ами и при цялото мое уважение към теб, г-н Харун Яхя е именно суфий, а не ортодоксален сунит.И не е алим.

Много над средновековната хр.схоластика е примерно един Ал-Газали, от чийто трудове именно заимства Кант за изграждане на своите критики.Негови са, а не на Кант именно изследванията за отношението акл(разум)/накл(сетива,чувства)и възможностите за постигане на истината чрез средствата на разума.Тези именно тези Кант доразвива.

А и философията е наука, точно колкото е научно баеенето на врачка.И точно това, но и още нещо, казва математика Хусерл в темата към която си дал линк.Но поне в тази тема отговора ти може с известни условия да бъде наречен точен.

Така че някои сме наблегнали в/у много допълнителна информация, включително строго научна, включваща точни науки, които видяхме че са объркали теб.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.