Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

Не мога да дефинирам понятието Аллах и тази дефиниция да бъде коректна.

Бог който може да бъде дефиниран не е Бог, а фикция.

За това си има откровения в които той описва себе си, и то в степен която сам е решил.

Е, това дава отговор на всяка дискусия свързана с Бог.
  • Отговори 5,4k
  • Прегледи 410k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

Апостатите се наказват със смърт,ако това не противоречи на законите на държавата в която са.

Ислямът е еднопосочна улица. Според Уикипедия:

Оме́рта (на италиански: omertà — мъжественост, чест) е кодекс на честта на мафията. Включва следните принципи:

- има само една причина да се напусне организацията — смърт;

- обидилият един член на организацията, обижда цялата организация;

- правосъдие раздава само организацията;

- членовете на организацията се подчиняват на главата на организацията безпрекословно;

- предателството води до убийство на предателя и всички негови роднини.

Нещо да ви напомня?

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Бадр, благодаря за отговора, но не ми се влиза в теологични спорове, при условие че казваш: "А отношението предопределение/свободна воля в Исляма, може да бъде коментирана коректно само и единствено на арабски език и то на класически арабски." Е, аз арабски не знам и нямам намерение, нито време да уча. Другият ти аргумент е, че не можем да прилагаме към бог човешката логика, защото не сме създадени по негов образ и подобие. ОК. Тогава какво друго ни остава, освен ВЯРАТА в това, че Аллах е един и Мохамед е негов Пророк, на когото той е низпослал Корана? Аз поне не виждам какво. Следователно, дори в Корана да пише, че черното е бяло, а бялото - черно, трябва да го приемем без възражения, нали? За някои хора това е достатъчно, за други не е. Съжалявам, но аз съм от вторите.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Ирландската Републиканска армия; ЕТА ( Euskadi Ta Askatasuna) или Баско отечество и свобода и други, да не са ислямски? При това са само основните действащи в различни страни на Европа...Има и камара такива в Азия, Южна и Северна Америки и дори вероятно в Австралия и Океания...

ТЕРОРИЗМЪТ, ГЕОРГИ СТОЯНОВ

Да инфото съм го взел и от там, има и линк към съответната глава, но тъй като не съм цитирал този авторски труд, не съм и дал наименованието му като източник в поста.

Да инфото съм го взел и от там, има и линк към съответната глава, но тъй като не съм цитирал този авторски труд, не съм и дал наименованието му като източник в поста.

Съжалявам, не погледнах линка, който си дал. :yanim:

Много добър труд!

Ирландската Републиканска армия; ЕТА ( Euskadi Ta Askatasuna) или Баско отечество и свобода и други, да не са ислямски? При това са само основните действащи в различни страни на Европа...Има и камара такива в Азия, Южна и Северна Америки и дори вероятно в Австралия и Океания...

ИРА са борци за свобода, достойни за уважение. И въобще тези, които споменавате, заради техните си проблеми с независимостта, мен лично не ме заплашват, не заплашват и целия свят. Мохамеданите обаче, ако изразиш искреното си мнение за тях, ще те ликвидират със сигурност. Днес е модерно да си толерантен, да плачеш за „страданията” на мохамеданите и никога за християните, евреите, будистите, хиндуистите.

Как да успокоя детето си заради това?

"Ако Коранът изгори, светът загазва"

ИРА са борци за свобода, достойни за уважение. И въобще тези, които споменавате, заради техните си проблеми с независимостта, мен лично не ме заплашват, не заплашват и целия свят. Мохамеданите обаче, ако изразиш искреното си мнение за тях, ще те ликвидират със сигурност. Днес е модерно да си толерантен, да плачеш за „страданията” на мохамеданите и никога за християните, евреите, будистите, хиндуистите.

Никой сеещ смърт не е достоен за уважение. Лично мнение. Ако теб не те заплашват от ИРА, то онези в Белфаст хич не са пожалени. Егоистично разсъждаваш.

Православна християнка си, нали?

Всяко престъпление(убийство, кражба, педофилия, некрофилия и т.н) е болест. И няма по-болни или по-здрави, в зависимост от религията, която изповядват.

И да го кажа в прав текст, защото тук много хора четат най-вече правия текст - не успокоявай детето си, а го учи да посреща трудностите, защото смъртта не идва само от терористите.

П.П. Скептик, Авел(означава Ридание) няма деца, но за сметка но това Каин има и имената им са Хет-Ужас и Навал-Безумец.

ИРА са борци за свобода, достойни за уважение. И въобще тези, които споменавате, заради техните си проблеми с независимостта, мен лично не ме заплашват, не заплашват и целия свят. Мохамеданите обаче, ако изразиш искреното си мнение за тях, ще те ликвидират със сигурност. Днес е модерно да си толерантен, да плачеш за „страданията" на мохамеданите и никога за християните, евреите, будистите, хиндуистите.

Изразявал съм мнението ми за мохамеданите и още съм почти два метра над земята. Много ми е интересно какво достойнство намираш от политико-военните средства на опита за деление на Ирландия от Великобритания. аз никакво робство или лош живот не виждам поради влиянието на централната власт на "Острова". Политическите елементи на ИРА искат просто да вземат управлението изцяло в свои ръце(естествено за да могат да се възползуват максимално от властта, като прокарат своите си корупционни схеми и канали за контрабанда, включително и на оръжие,наркотици и прост*тут*и), за което е нужна "независимост", всъщност нищо ново под слънцето от девиза, който капитализма е възприел от един доста по-древен автор, а именно: "Divide et impera"

Никой сеещ смърт не е достоен за уважение. Лично мнение. Ако теб не те заплашват от ИРА, то онези в Белфаст хич не са пожалени. Егоистично разсъждаваш.

Православна християнка си, нали?

Всяко престъпление(убийство, кражба, педофилия, некрофилия и т.н) е болест. И няма по-болни или по-здрави, в зависимост от религията, която изповядват.

И да го кажа в прав текст, защото тук много хора четат най-вече правия текст - не успокоявай детето си, а го учи да посреща трудностите, защото смъртта не идва само от терористите.

П.П. Скептик, Авел(означава Ридание) няма деца, но за сметка но това Каин има и имената им са Хет-Ужас и Навал-Безумец.

На черното, казвате бяло. Никак не съм егоистична! Зависи каква смърт се сее… И Левски е сял смърт, но го уважавам. А ти? Само, че сега не е коректно да се говори за това, не е коректно да си го спомняме даже. Явяват се някои, /като оная идиотка Мартина Балева/ и ни обясняват….не било така, инак е било. Трябва да сме толерантни съм синовете на Алах, да сме демократични. Каква е тази демокрация, която харесва теокрацията, която не ни позволява да говорим свободно, да вървим срещу течението? Що за свобода е тази, в която хората живеят в страх, сякаш са престъпници? Защо мен да ме е страх, ако някой изгори корана?! Направете клада от екземпляри на Св.Библия и никой яростно няма да ви крещи, че ще отидете в ада и да иска смъртта ви. Ислямът бил мека и милостива религия? О стига! Човек или е мохамеданин или не е. Ако е, трябва да се подчинява на корана. А със сигурност корана не е мека и милостива книга!

Да, православна християнка съм. Съществува само Иисус Христос, Син на нашия Отец и Учител по свобода!

Oпитай с това:

Публикувано изображение

"Трябва да знаем, че всеки, който посяга у нас на Православието, той посяга на самото съществование на народът. Който и да е той, макар и с най-високо положение, макар и да се казва, та и да го считат хората за най-голям доброжелател народен, за най-голям патриотин, но посяга ли на народната вяра — Православието, подритва ли и не зачита ли това свещено достояние, оставено нам от деди и прадеди като безценен залог, като незиблема основа на честито и трайно народно съществование — той не е и не може да бъде приятел на народът, защото с посегателствата си на вярата той подкопава единствената най-ягка и незиблема основа на съществованието и преуспяванието му.

......

Казах по-преди и сега пак ще кажа, че няма по-голямо зло, което би могло да се нанесе на народът ни от това — да не пазим и да не зачитаме на вярата му, да посягаме на Православието.

Да не забравяме никогаж: ИМА ПРАВОСЛАВИЕ У НАС, ИМА И БЪЛГАРСКИ НАРОД, НЯМА ПРАВОСЛАВИЕ — НЯМА И БЪЛГАРСКИ НАРОД."

/Из завета на митрополит Климент Търновски (1841 - 1901)/

Тениската е готина :)

Редактирано от lalili (преглед на промените)

Да, православна християнка съм. Съществува само Иисус Христос, Син на нашия Отец и Учител по свобода!

От трън, та на глог... Да не си симпатизантка на Пловдивския митрополит Николай, който преди време беше осенен, че трагедията на българите в Охридското езеро било божието наказание за проведения концерт на Мадона в София?

Май не си разбрала на какво учи Иисус...

ще ти припомня нещичко, останалото си зависи от теб

"А Исус каза: Отче, прости им, защото не знаят какво правят." - Лука 23:34

нали знаеш кога го казва?

А аз също съм християнка и определено съм мислила за онези пет века, но не ми дава мира онова разпокъсване на България през 14-и век... Но това не е тема по история.

Все пак е хубаво да виждаме и причините, а не само следствията.

Такива ми ти идиотски мисли имам и аз.

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Казах по-преди и сега пак ще кажа, че няма по-голямо зло, което би могло да се нанесе на народът ни от това — да не пазим и да не зачитаме на вярата му, да посягаме на Православието.

Изконната вяра на българите е в Тангра :)

Изконната вяра на българите е в Тангра :)

Сигурен ли си, че е точно на българите, впрочем какви са верите на славяните, траките и другите племена, с които сме се смесили след навлизането ни в пределите на Балканския полуостров и как е повлияло смесването на развитието на религията през 7век от новата ера? Да не забравяме и сериозното влияние, но все още не осъществено налагане на Християството от посока на Византия, както и наскоро родилият се Ислям!

Шегувах се, разбира се, но нали няма да превръщаме темата за исляма в историческо изследване на религиите. Просто считам, че всяка форма на фанатизъм (религиозен, политически, расов, етнически и т.н.) е вредна и опасна.

Шегувах се, разбира се, но нали няма да превръщаме темата за исляма в историческо изследване на религиите. Просто считам, че всяка форма на фанатизъм (религиозен, политически, расов, етнически и т.н.) е вредна и опасна.

Така е, но историческите промени които са се случили в някои други религии, все още в прилична степен липсват в исляма. Някак си тази религия ми бяга с няколко века назад. Впрочем модерните варианти на религиите ги наричат "секти" и също така служат някому, а именно на своите създатели(главно поради доста по-малкото си влияние, не са средство за управление използувано и от политиците, но последователите им обикновено губят даже повече от тези следващи няколкото основни течения, било Аврамически или Индуистки...Будизма просто не става за религия в смисъла, който ние определяме съответният термин - каква религия без някакъв Бог и почти без одвъдно в смисъла на нашите плътски мечти или страхове.

Така е, но историческите промени които са се случили в някои други религии, все още в прилична степен липсват в исляма. Някак си тази религия ми бяга с няколко века назад. Впрочем модерните варианти на религиите ги наричат "секти" и също така служат някому, а именно на своите създатели(главно поради доста по-малкото си влияние, не са средство за управление използувано и от политиците, но последователите им обикновено губят даже повече от тези следващи няколкото основни течения, било Аврамически или Индуистки...Будизма просто не става за религия в смисъла, който ние определяме съответният термин - каква религия без някакъв Бог и почти без одвъдно в смисъла на нашите плътски мечти или страхове.

Ами сложих ти плюсче, щото нямам какво да добавя. :)

Май не си разбрала на какво учи Иисус...

ще ти припомня нещичко, останалото си зависи от теб

"А Исус каза: Отче, прости им, защото не знаят какво правят." - Лука 23:34

нали знаеш кога го казва?

Искаш да кажеш, че според теб не съм разбрала какво учи Иисус Христос? Защото от избора на човека, от остротата на духовното му зрение, от това как разбира собственият си живот, зависят и интерпретациите му на Св.Библия. Обясни ми моля, кое точно твое разбиране за Евангелието те провокира да ми цитираш Лука 23:34 - "А Иисус говореше: Отче! прости им, понеже не знаят, що правят. И като деляха дрехите Му, хвърлиха жребие."

Защо на моите думи " Да, православна християнка съм. Съществува само Иисус Христос, Син на нашия Отец и Учител по свобода!", ти ми отговори с Лука 23:34? Благодаря!

Това е едно от най-големите логически противоречия и недоразумения. Ако Алах е предопределил всичко от самото начало, няма никакво място за свободна воля. Но то си е казано в коментара, че идеята за предопределението цели да утеши човека. Също така, ако бог е предрешил всичко не виждам защо човек трябва да е отговорен за постъпките си пред него. За всичко може да е отговорен само бог, който го е планирал и привел в действия. Разбира се, той ще е отговорен само пред себе си. :biggrin:

За съдбата трябва отделна тема.

Как ще коментираш това:

Времето също е възприятие

....Бог обаче не е ограничен във времето и пространството. Той е този, Който е сътворил всички неща от нищо. Поради тази причина миналото, настоящето и

бъдещето са едно и също за Бог. От Негова гледна точка всичко вече се е случило. Той няма нужда да чака, за да види резултата от дадено действие. За

него както началото, така и краят на едно събитие са се случили в рамките на един-единствен момент. Така например Бог знае какъв край очаква Фараона още

преди да изпрати Мойсей (м.н.) при него, дори преди Мойсей (м.н.) да бъде роден, а дори и преди Египет да стане царство. И всички тези събития,

включително и гибелта на Фараона, са се случили при Господ в един и същи момент. Освен това за Бог не съществува нещо като помнене на миналото. За Бог

миналото и бъдещето се явяват винаги настояще, всичко съществува в рамките на един момент.

Ако си представим живота ни като един диафилм, то ние го наблюдаваме, като че гледаме видеокасета, като нямаме възможност да превъртим филма напред. Бог

обаче вижда целия този филм наведнъж. Той е този, Който го е създал и е определил всичките му детайли. Така както ние може да видим едновременно

началото, средата и края на една линийка, така и Господ обхваща в един-единствен момент, от началото до края, времето, на което сме подчинени. Човешките

същества обаче изживяват тези събития единствено когато настъпи времето да станат свидетели на съдбата, която Бог е сътворил за тях. Това е в сила за

съдбата на всеки един човек от този свят. Животът на всеки, който някога е бил сътворен или който ще бъде сътворен на този свят и след това в отвъдното,

е представен пред Господа с всичките му детайли. Съдбите на всичко живо - планети, растения, животни и др. - са записани заедно със съдбите на милионите

човешки същества в безграничната Божия памет. Те ще останат написани, без да бъдат изгубени или намалени. Същността на съдбата е едно от проявленията на

безкрайното Божие величие, мощ и сила. Ето защо Той бива наричан Пазител (ал-Хафъз).

Представата за \\\\\\\"минало\\\\\\\" произлиза от информацията от нашите спомени

Поради внушенията, които получаваме, ние си мислим, че преживяваме отделни периоди от време, наречени минало, настояще и бъдеще. Единствената причина,

поради която имаме представа за \\\\\\\"миналото\\\\\\\" (както обяснихме и по-рано), е, че различните събития са разположени в нашата памет. Например моментът, в

който биваме приети в първи клас, е частица информация, намираща се в паметта ни, и следователно ние я възприемаме като случило се в миналото събитие.

Бъдещите събития пък не се съдържат в паметта ни. Следователно ние третираме нещата, които все още не знаем, като събития, които ще се случат в бъдеще.

Но така както миналото е изживяно, според нашата гледна точка, така е и бъдещето. Но тъй като тези събития не са ни предоставени в паметта, то ние не

можем да имаме познание за тях.

Ако Бог постави бъдещите събития в паметта ни, то тогава за нас бъдещето ще се превърне в минало. Например един тридесетгодишен човек в паметта си има

спомени и събития, равняващи се на тези 30 години, и поради тази причина той си мисли, че са изминали тридесет години. Ако бъдещите събития, които

трябва да се случат между тридесет и шестдесетгодишна възраст, бъдат поставени в паметта на този тридесетгодишен човек, то тогава за него както

изминалите тридесет години, така и \\\\\\\"бъдещите\\\\\\\" тридесет (годините между тридесет и шестдесетгодишната му възраст) ще се превърнат в минало. В такъв

случай и миналото, и бъдещето ще се съдържат в паметта и за него всяко едно от тях ще бъде изживяно събитие.

Тъй като Бог ни е сътворил така, че да възприемаме събитията в определена последователност, като че съществува време, което тече от миналото към

бъдещето. Той не ни информира за бъдещето ни, нито пък поставя каквато и да била информация за него в паметта ни. Бъдещето не се съдържа в нашите

спомени, но цялото човешко минало и бъдеще са в Неговата безкрайна памет. Това е, както казахме по-рано, като да наблюдаваш човешкия живот все едно че

вече е напълно изобразен и завършен върху един филм. Човек, който не може да превърти лентата напред, вижда само минаващите един по един кадри от своя

живот. Той греши, като си мисли, че кадрите, които все още не е видял, съставляват бъдещето.

http://www.harunyahya.com/bulgarian/Books/matter4.php

И това:

Галиан Дамашеги, който бил застъпник на идеята за детерминизма отишъл при Ол Рааи, известен учен, които вярвал във Фатализма и казал: \\\\\\\\\\\\\\\"Ти си този,

който предполага, че Бог иска греховете (да бъдат извършвани), т.е., според твоето мнение греховете се извършват защото Бог желае така\\\\\\\\\\\\\\\'\\\\\\\\\\\\\\\'.

Ол Рааи отговорил веднага: \\\\\\\\\\\\\\\'\\\\\\\\\\\\\\\'Ти си този, който мисли, че греховете се извършват ВЪПРЕКИ Божията виля; това означава, че ти вярваш, че нещо може да

стане ако е против това, което Бог желае.

Исаак Асфарайени, който е бил застъпник на съдбата, един ден седял при Сахиб Обад, когато Моталезех Джабар, който се противопоставя на обобщението на съдбата, влязал и като видял Абу-Ишаг, и казал: " Природота на Бог е пречиста, за да и се преписват позорни дел", в смисъл, че той мисли, че бог е

единствената причина за осъществяването на всички събития. Затова тази идея непременно включва приписването на пороци на Господ. Абу-Ишаг му отвърнал:

"Това значи, че ти смяташ, че Бог има съдружник и предполагаш, че нещо може да се случи без неговото желание.

"Всичко това чрез Него стана; и без Него не е станало нищо от това, което е станало." Йоан 1:3

:biggrin: :biggrin:

Редактирано от Andrei1818 (преглед на промените)

... но нали няма да превръщаме темата за исляма в историческо изследване на религиите.

Темата е просто "Ислям (за любопитни)", а не някой конкретен догмат в него. Без историческо изследване, не виждам как ще си задоволим любопитството що е това ислям, що за хора са тези дето са го наложили, какви ценности и практики ръководят живота им. Мен конкретно ме вълнува агресивността им. Каквато е била в историята, такава е и днес, само методите им са по-други.

Как ще коментираш това:

Може ли да пропусна да коментирам г-н Харун Яхя... Ако те интересува темата за времето можеш да се включиш http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=159533&st=0. При цялото ми уважение към сунитския калам нивото на философска и теологична спекулация там е (в най-добрия случай) като това на средновековната христянска схоластика. Всички са преписвали от Аристотел. Но, ако си силно вярващ мюсулманин най-разумно е да се фокусираш върху исляма и обясненията, които се дават там. Допълнителната информация може да те обърка.

От трън, та на глог... Да не си симпатизантка на Пловдивския митрополит Николай, който преди време беше осенен, че трагедията на българите в Охридското езеро било божието наказание за проведения концерт на Мадона в София?

Какво имаш против Негово Високопреосвещенство?!

http://www.sveta-nedelia.org/tm/nowini/bg/2010/2010-08-20-2.html

Галиан Дамашеги, който бил застъпник на идеята за детерминизма отишъл при Ол Рааи, известен учен, които вярвал във Фатализма и казал: \\\\\\\\\\\\\\\"Ти си този,

който предполага, че Бог иска греховете (да бъдат извършвани), т.е., според твоето мнение греховете се извършват защото Бог желае така\\\\\\\\\\\\\\\'\\\\\\\\\\\\\\\'.

Ол Рааи отговорил веднага: \\\\\\\\\\\\\\\'\\\\\\\\\\\\\\\'Ти си този, който мисли, че греховете се извършват ВЪПРЕКИ Божията виля; това означава, че ти вярваш, че нещо може да

стане ако е против това, което Бог желае.

Исаак Асфарайени, който е бил застъпник на съдбата, един ден седял при Сахиб Обад, когато Моталезех Джабар, който се противопоставя на обобщението на съдбата, влязал и като видял Абу-Ишаг, и казал: " Природота на Бог е пречиста, за да и се преписват позорни дел", в смисъл, че той мисли, че бог е

единствената причина за осъществяването на всички събития. Затова тази идея непременно включва приписването на пороци на Господ. Абу-Ишаг му отвърнал:

"Това значи, че ти смяташ, че Бог има съдружник и предполагаш, че нещо може да се случи без неговото желание.

Ами, защо не коментираш как ти разбираш това, което цитираш.

Какво имаш против Негово Високопреосвещенство?!

http://www.sveta-nedelia.org/tm/nowini/bg/2010/2010-08-20-2.html

Имам много против всякакви Високпреосвещенстващи политикани. Eто един поздрав за Негово Високопросвещенство, който можеш да му предадеш, когато го срещнеш:

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=Ah-5BcgCXzs

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Блу-говеенето е изпитание.Никой не може да познае наистина ли се въздържаш от храна и т.н.,само Аллах знае.

На никой не е забранено да говее,освен ако не вреди на здравето му.Знам жена,която говееше и то доброволно,извън Рамадана и отиде да ражда.Какъв е проблема щом не и тежи и доктора и разрешава?Ти не знаеш какво е да си Мюсюлманин и да си отдаден.Майката на Моисей е хвърлила новороденото си бебе в реката;Ибрахим е бил готов да убие сина си Исмаил,това е да вярваш в Аллах и да преминеш през изпитанието.

И да,търпението е повод за гордост и човек е много щастлив,че след лишенията през деня,вечерта разговява.Говеещите хора са щастливи два пъти:когато разговяват при залез слънце и когато ще срещнат Аллах.

Трудно е и когато си заобиколен от вкусни плодове да не ги опиташ,не си ли съгласна?Човека е сътворен слаб.Знаеш ли какво Бог е казал на Адам?-Казал му е да не се ПРИБЛИЖАВА до забранения плод,не просто да не го опитва.А как Сатаната го е измамил:казал му е да се приближи малко,после още малко и така докато е убедил сам себе си,че щом като е близо няма опасност,тогава може и да опита плода.Но се е излъгал.За това Мюсюлманите в ислямските земи се пазят от забраненото,пазят си Исляма и вярват в Рая,в който ще влязат ако преминат земните изпитания.Псевдо-довод за теб,цел на живота за мене.

ето Куран,щом настояваш:

О, вие, които вярвате, съдружаващите са скверност!(9:28)

А които не вярват в него (Курана) -; тези са губещите.(2:121)

Глухи, неми, слепи -; те не проумяват.(2:171)

така,че първо трябва не мюсюлманина намерения да чете Курана без користни цели.Иначе и без това няма полза за него.

Защо тогава в Корана на толкова много места Аллах СУТ ни казва да полагаме усилия?

Първо да кажа,че ми е трудно да повярвам,че в тази тема се пита за Кадр.Еволюирахме след 'всички мюсюлмани са терористи', 'обрязване' и т.н.

1)От кого или какво зависи нашата земна участ и задгробната ни съдба?

-Задгробната ни съдба зависи от Аллах,ако пожелае ще прости греховете,ако не:ще ни накаже.Земния ни път зависи от нас на първо място.

Всеки човек има вродена предразположеност (фитра)и ако я развие ще повярва в Бог и Богът ще го насочва към праведни дела,които човекът със собствената си воля ще реши да извърши или не.

Няма следствие без причина според Исляма,който твърди обратното,значи не разбира какво е ал Кадр: пред-определение,

Куран:напътствие,

в молитвите всички казват:'поведи ни по правилният път!'

Относно ал Кадр имам Шафа'и е казал:

,,Каквото Ти (Аллах) искаш се случва,дори и аз да не искам,и каквото аз искам,ако Ти не искаш да се случи,не се случва.''

Aliah,мерси за цитата от Корана-но къде точно е упоменато,че няма право да чете,който поиска Коран?!Според теб е разрешено на не мюсюлманинин да чете Корана,ако е с различни от користни намерения,нали така?!Но аз директна забрана за четене на Корана-никъде не видях.За следствието и че няма такова без причина-няма,и причина,без следствие.Всеки човек има вродена предразположеност (фитра)и ако я развие ще повярва в Бог и Богът ще го насочва към праведни дела,които човекът със собствената си воля ще реши да извърши или не. Това вече ме хвърли в чуденка...Благодаря ти,че и за пореден път си направи изводи за мен,и други неща без да си имаш идея нито от мен,нито от другите неща.Ти не знам как прецени какво знам или не знан. :) Но,мерси-развесели ме. :P Колкото до Сатана-ти знаеш ли кой е той?!А каква е разликата между Него и Дяволът?!Но в Корана наистина има много мъдрост.И накрая хубави думи си написала,но откога идолопоклоничеството е позволено в исляма,понеже да вярва човек в разни имами,"учени" и тем подобни вместо да се помъчи сам да намери Истината-странно звучи.Доста объркана ми се струваш като цяло.Дали и ти самата знаеш в какво наистина вярваш?!...А защо вече е отделен въпрос...

Кое не е смислено?Самата дума ал-кадаа'означава присъда,решение.Т.е. Аллах решава на къде да те напъти според делата ти.Отбележи,че Богът е извън времето.Ако си чел книга-игра знаеш,че пътищата и изходите вече са написани.Книгата е цяла и завършена отдавана от автора.

Ти имаш право да избираш как ще развиваш историята в книжката,вземаш решенията сам и те водят до определен изход,който е написан на еди коя си страница.Краят може да е добър или лош.Същото е и със съдбата:Аллах ти е дал възможности,ти избираш на къде да поемеш.

Апостатите се наказват със смърт,ако това не противоречи на законите на държавата в която са.

Интересно-хем книгата е предварително написана,хем ние сме можели да променяме историята.Aliah-нещата,които са предопределени-те така или иначе ще се случат(и се случват,помеждовременно,дори ние да отказваме да го видим),но ние къде сме в тази книга,и на коя страница-изборът си е нашо(или пък не?!).Плюс това мисля,че Бог има повече въображение от нас,хората.

Колкото до последното и наказването със смърт-значи Аллах отказва да накаже със смърт,но хората решават те са наказват със смърт?!Нещо ми се струва нерелано-Аллах дава,но хората ти отказват правото дадено от Аллах?!Нещо май се получава като в онази поговорка "Царят дава,пъдаря не дава".А после справедливост?!И не знаеше ли само Всевишният в сърцето на хората какво има,сиреч,и апостатите,понеже,и те са хора,нищо,че според някои "вярващи" са "неверници"?!Защо Аллах отказва да затрие тези хора,а ги оставя да си живуркат мирно,и кротко?!Тъй де...Но някои "мюсюлмани" решават да изземат явно ролята на Аллах?!А къде отива милосърдието и това,че само Аллах е Единственият,и Всемогъщ,Всевиждащ?!...Май лицемерието за някои хора е до шия...И после защо доста голям процент от хората отказват да търсят истината или са се откажали въобще от такова си желание/я-еми много просто-или ще те обяват за луд,или ще те убият...И то само,защото си искал да знаеш?!Откога желанието за знание се наказва?!И от кого?!-Нещо трудно ми е да повярвам,че Аллах,чийто първи думи към Мухаммед(С.А.С.)са "чети" ще забрани на някой,който и да е да чете за Него,и всичко,че ще иска хората да бъдат избивани само,защото Той ги е създал такива,каквито са?!Понеже се замислям,че,ако всичко е предупределено-то,Той,самият Аллах е дал на някои хора правото на избор и да вярват в Него,или не,и даже отказва да ги тряска по главата,че са се отрекли от Него?!Защо ли?!Самият Създател ни дава право,но разни хора ни задължават да вярваме лицемерно,понеже аз твърдо стоя зад убеждението,че един човек или вярва,или не вярва-средно положението има,но рядко.И това със заплахи,и страх явно според някои хора може да се поправи?!Хах,явно и те самите толкова вярват,ако мислят,че като някои заплашва останалите-те ще вярват.Упс,грешка-ще се правят,че вярват,а такива "вярващи" са по-кофти като поведение от неверниците.Демек,ако някой насочи пушка към един човек,който мрази и го задължи да почне да обича-човекът би следвало да почне изведнъж,и внезапно да обича безусловно,мухахаха,доста забавно,наистина,но някои,дори вярват в това,което е още по-интересно,че даже ни карат нас,останали да живеем според техните разбирания,и техния начин на живот,възприятия,самоосъзнаване,но дали един истински човек има нужда да си налага мнението,или каквото,и да е над другигу,понеже това е ПОДТИСНИЧЕСТВО(а в Корана за това е написано пределно явно какво е отношението на Аллах)?!...Значи Аллах забранява подтисничеството за самия себе си,но някои хора решават,заради Аллах да го разпространят сред хората?!Тук няма ли абсурд или само така ми се струва,а?!Че откога Владетелят на Всичко има нужда от нещо и някого?!

Aliah,човек,за да си смени религията има много причини-твойте са си твой лични причини и сигурно си имала мотиви,но да заклеймяваш всичко различно от твойте виждания,и теб самата-доказва само едно нещо,а именно,че си си все същата,но просто сменяш фона на сцената.Но така или иначе ти имаш право на свободен избор,и аз ти го уважавам!!!Намасте. :hush:

Редактирано от Blue_Star (преглед на промените)

Може ли да пропусна да коментирам г-н Харун Яхя...

Разбирам, не харесваме харунчо. :P

Но, ако си силно вярващ мюсулманин най-разумно е да се фокусираш върху исляма и обясненията, които се дават там. Допълнителната информация може да те обърка.

Значи пак ще ползваме якия метод.:hush:като не разбитаме да не питаме и тълкуваме, а просто да вярваме... НЕма начин. :)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.