Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

Видях в уйкипедия, че 73% от жителите на Саудитска Арабия са сунити-уахабити и за това питах за тях. Не знаех че е обидна дума. Все пак съществуват и са част от населението на страна, в която се е зародил исляма. В същност каква е разликата между тях и сунитите? Изглеждат силно консервативни, не са ли поддръжници на автентичния ислям?

Според Уикипедия и извънземни има.

Просто в Саудитска Арабия няма толкова много суфи и шии,както в останалите старани

Ти, ако я слушаш Алия и ислямисти-терористи няма, а всеки, който изповядва нещо различно от арабската сунитска версия на исляма, изобщо не е мюсулманин.

"Да, познавам такива хора. Те съществуват и аз като арабист, който много добре познава Корана, заявявам, че при тях на някои места в Родопите стават странни неща. Например на мен не ми позволиха да се докосна до Корана. Ето това е радикалното. А не ми позволиха..

Алиа, според теб, разрешено ли е и допустимо ли е един христянин или атеист да се докосва до Корана?

С първата част на изречението не съм съгласна,с втората до някъде.Избягвай да правиш обобщения от такъв вид.

Ха ха,тая Сърница е много опасно място,пълно с брадати 'уахабити' :)

Не мюсюлманите няма защо да пипат Курана,нито могат да го четат,нито има картинки за разглеждане.Преводите на Курана обаче са достъпни за всички.Аудио и видео на различни рецитатори също.Нека чуем малко Куран,с тези думи Мюсюлманите започват молитвите си:

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 410k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

С първата част на изречението не съм съгласна,с втората до някъде.Избягвай да правиш обобщения от такъв вид.

Уважаема Алиа, обобщението НЕ Е МОЕ, а на цитирания арабист К. Цонев, който е първия арабист в съвременната българска дипломация. Завършил е Московския държавен университет по международни отношения с първи език арабски. Дългогодишен дипломат, работил е в посолствата на България в Дамаск, Кайро и Алжир. Бил е посланик в Алжир и в Мавритания и първи български консул в Обединените арабски емирства. Бил е началник-отдел „Арабски страни“. Преподава предметите „Българо-арабски отношения“ в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и „Външна политика на арабските страни“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“, Благоевград. Член е на Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти и Съюза на преводачите в България. Заместник-председател е на Дружеството за българо-алжирско приятелство. Цитирах го, за да покажа, че термина уахабизъм (вахабизъм) не е измислица на уикипедия, а е общоприет в научните, дипломатическите и политическите кръгове и употребата му от моя страна е напълно легитимна.

Не мюсюлманите няма защо да пипат Курана,нито могат да го четат,нито има картинки за разглеждане.

Аха... По тази логика и всички мюсулмани, които не знаят арабски или са незрящи напр. няма защо да докосват Корана, щото не могат да го четат и няма картинки.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Ти, ако я слушаш Алия и ислямисти-терористи няма, а всеки, който изповядва нещо различно от арабската сунитска версия на исляма, изобщо не е мюсулманин.

Уважаеми scepsis,това изречение визирах.

От кога арабистите имат задълбочени познания по Ислям?

Логиката отново те подвежда,не е това правилния отговор,постарай се повече.

Отново се разсейваш. :) Ставаше дума, че обсъжданият термин е приет от изследователите на исляма и политическите анализатори, за да се отграничи една от крайните реформистки форми на исляма от умерения ислям. Защо реформистки? Защото уахабитите призовават към реформа, която се изразява в завръщане към изначалните ценности на исляма, към неговите корени или основа (фундамент). Затова се наричат и фундаменталисти... Но разговора стана прекалено теоретичен. Ясно е, че няма да постигнем пълно съгласие за употребата на термините. Ти напр. казваш, че няма ислямски терористи, защото Корана забранява тази практика и всеки, който е терорист не е мюсулманин. И аз съм съгласен с това. Но аз казвам, че има хора, които са мотивирани чрез превратно тълкуване на исляма да извършват терористични актове. Причините, разбира се, са социални и политически. Как да наричам тези хора? Мога да ги нарека просто терористи, но така не мога да ги отлича от други видове терористи. Затова, за да постигнем някакъв консенсус, започнах да ги наричам ислямисти-терористи.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Но аз казвам, че има хора, които са мотивирани чрез превратно тълкуване на исляма да извършват терористични актове. Причините, разбира се, са социални и политически. Как да наричам тези хора? Мога да ги нарека просто терористи, но така не мога да ги отлича от други видове терористи. Затова, за да постигнем някакъв консенсус, започнах да ги наричам ислямисти-терористи.

ok,консенсуса е постигнат.

Относно ''Уахабизма''-той се разбира от масите като нещо крайно.Често фундаментални неща се отричани и заклеймявани като ,,уахабистки,,защото еди кой си духовен водач е направил собствена преценка и я е наложил въпреки,че противоречи на ислямската Акида .Така,че термина ''Уахабизъм'' не бива да се използва на мястото на ''Фундаментален Ислям'',защото фундаменталният Ислям е умерения във всички аспекти.Точка.

Е, това вече внася някаква терминологична яснота.

Алхамдулиллахи Раббил Аламин!

(Слава на Господът на Световете!)

ще те чакам търпеливо докато и с Шахада'-та се съгласиш ;)

Не мюсюлманите няма защо да пипат Курана,нито могат да го четат,нито има картинки за разглеждане.Преводите на Курана обаче са достъпни за всички.

Aliah,нямах идея,че немюсюлманите за теб са на чак толкова ниско ниво-чак да не може да четат.Хм. :wors: И хубаво си пуснала клипче как започват молитвите на истински вярващите,но всякаш според казаното във видеото-човек би могъл да се надява Аллах да го опази,но сам трудно би могъл всичко да знае.А аз останах с убеждението,че ти знаеш повече от един нормален човек,че,дори си по някакъв начин длъжна да пазиш Аллах.Просто някак странна работа. :) "Насочи ни по правия път,пътя на тези,които си дарил с благодат,а не на [тези],над които тегне гняв,нито на заблудените!"-интересен цитат,не мислиш ли?! :whist: И за докосването на Корана-интересно къде го прочете в самия Коран?!Тъй де,един мюсюлманин,който просто иска да прелисти Корана-може да го докосва,но един арабист-не можел.Аз таквоз нещо в самия Коран-никъде не съм прочела.Явно това,че си била християнка оказва влияние върху религията ти-както в Библията някои неща липсват,но хората си ги доизопачават и доокрасявят-явно същото това нещо е възможно,и в исляма,което е малко кофти,понеже да се добавят неща,които ги няма в Корана е меко казано странно,и все едно прибавящият ги знае по-добре от Аллах и Неговият Пророк(С.А.С.),което пък направо граничи с абсурдното. Намасте. :):wors:

Редактирано от Blue_Star (преглед на промените)

За първата част може и да ме придумаш с някои уговорки, но за втората нямаш шанс :)

Не мюсюлманите няма защо да пипат Курана,нито могат да го четат,нито има картинки за разглеждане.Преводите на Курана обаче са достъпни за всички.

По принцип в Исляма не се препоръчва да се докосва Корана ако човек е нечист, независимо от религията си, разбира се може да го премести от едно място на друго, но ако има намерение да го чете и по специално на арабски той трябва да се измие, с частично или цялостно обмиване. Това важи и за мюсюлманите, тъй като той е словото на Всевишния, част от нашата религия е да го докосваме само в състояние на физическа чистота. Голямо обмиване се налага когато човек е бил в контакт с другият пол или е получил семеизпразване както и при някой други положения. То се извършва като човек се искъпе целият без по него да остане сухо място, в предание на Пророка с.а.с. се казва: без да остане сухо място дори колкото върха на игла за шиене по тялото.

Малко обмиване се налага когато човек е умърсен с друга нечистотия, кръв, урина, дори и да няма такава, ако е бил в тоалетна, дори и да не е бил преди да чете Корана е най добре да се измие. Причина за това е предписания взети както от Корана така и от Хадисите (предания от пратеника на Аллах с.а.с.)

Бог казва в Корана:

75. Но не, кълна се в залезите на звездите ­ 76. а това е клетва ­ ако знаете ­ велика, 77. това наистина е свещен Коран 78. в съхранената Книга [-майка]. 79. Докосват го само пречистените. 80.Низпослание от Господа на световете. СУРА СЪБИТИЕТО

Исляма обръща особенно внимание не само на духовната, но и на физическата чистота, в друго предание от Пратеника на Аллах с.а.с. се казва, че чистотата е половината от вярата (В Бог)

т.е. който е вярващ трябва да бъде чист и още повече когато е възнамерил да се моли или да чете Свещеният Коран, ето защо не е добре не-мюсюлманите да взимат и да четат Корана, тъй като те може да бъдат в нечисто състояние след полов акто или излезли от тоалетната, без знание да докосват Корана би било голям грях и неуважение към Създателя. В други хадиси се казва че всеки новоприел Исляма трябва да вземе цялостно обмиване наречено Гюсл (да се изкъпе), за да се пречисти.

Благодаря, за изчерпателното обяснение. Тези табута свързани със сексуалността, менструацията, инцеста и пр., не са нещо ново, а са характерни за повечето архаични култове и патриархални религии.

Благодаря, за изчерпателното обяснение. Тези табута свързани със сексуалността, менструацията, инцеста и пр., не са нещо ново, а са характерни за повечето архаични култове и патриархални религии.

Какво по точно имаш в предвид, би ли обяснил?

По принцип в Исляма не се препоръчва да се докосва Корана ако човек е нечист, независимо от религията си, разбира се може да го премести от едно място на друго, но ако има намерение да го чете и по специално на арабски той трябва да се измие, с частично или цялостно обмиване. Това важи и за мюсюлманите, тъй като той е словото на Всевишния, част от нашата религия е да го докосваме само в състояние на физическа чистота. Голямо обмиване се налага когато човек е бил в контакт с другият пол или е получил семеизпразване както и при някой други положения. То се извършва като човек се искъпе целият без по него да остане сухо място, в предание на Пророка с.а.с. се казва: без да остане сухо място дори колкото върха на игла за шиене по тялото.

Малко обмиване се налага когато човек е умърсен с друга нечистотия, кръв, урина, дори и да няма такава, ако е бил в тоалетна, дори и да не е бил преди да чете Корана е най добре да се измие. Причина за това е предписания взети както от Корана така и от Хадисите (предания от пратеника на Аллах с.а.с.)

Бог казва в Корана:

75. Но не, кълна се в залезите на звездите ­ 76. а това е клетва ­ ако знаете ­ велика, 77. това наистина е свещен Коран 78. в съхранената Книга [-майка]. 79. Докосват го само пречистените. 80.Низпослание от Господа на световете. СУРА СЪБИТИЕТО

Исляма обръща особенно внимание не само на духовната, но и на физическата чистота, в друго предание от Пратеника на Аллах с.а.с. се казва, че чистотата е половината от вярата (В Бог)

т.е. който е вярващ трябва да бъде чист и още повече когато е възнамерил да се моли или да чете Свещеният Коран, ето защо не е добре не-мюсюлманите да взимат и да четат Корана, тъй като те може да бъдат в нечисто състояние след полов акто или излезли от тоалетната, без знание да докосват Корана би било голям грях и неуважение към Създателя. В други хадиси се казва че всеки новоприел Исляма трябва да вземе цялостно обмиване наречено Гюсл (да се изкъпе), за да се пречисти.

---------------------------------

Сега ще ти споделя малко личен опит, не го приемай лично или като обида.

Имам антикварен магазин от 18 години.

По-кирливи и мръсни книги от многото попаднали при мен корани не съм виждал. Доста по-гнусно изглеждат и от библиите, въпреки че и те са във вид, сякаш поколения са си бърсали сополите с тях при нещастия и са рязали сланинка отгоре им при щастие.

С това, повтарям, нищо не внушавам, нито намекмам - декларирам ти многогодишните си опитности. Ще извиняваш, но тези корани не са книги, пипани само с бели копринени ръкавици и стояли на чисто зад някоя витрина.

Наместе

AccessDenied,извинявай,но според написаното от теб излиза,че мнозинството хора-немюсюлмани четат Свещените Книги без да се измият.Ще ме прощаваш,но познавам мюсюлманка,която за пръв път се изми според ислямските норми на сватбата си(никяха,да съм съвсем точна).Та,едно е написано-друго се спазва и прави.А и пак питам-къде точно в Корана е написано,че немюсюлманин няма право да чете Корана,и това би било голям грях,и неуважение към Създателя?!Наистина малко е абсурдно Аллах да разрешава,а някои от хората да забраняват?!...Намасте. :cool:

Какво по точно имаш в предвид, би ли обяснил?

Би имало смисъл, ако имаш интерес към антропологията и културологията... С две думи за архаичното съзнание всеки предмет, действие или явление може да приеме статуса на йерофания (проява на свещеното). Но свещеното има амбивалентна природа, защото е кратофания, т.е. източник на сила и могъщество и тъкмо поради това на опасност. Никой не може да се доближи до свещен или осквернен обект без да се е подготвил ритуално. Тези предмети, хора или места се табуират, защото съществуват на друго онтологично ниво, което е нивото на свещеното, докато ние пребиваваме на нивото на профанното. Защо се табуира сексуалността, плодовитостта, кръвта и т.н. е друга тема...

AccessDenied,извинявай,но според написаното от теб излиза,че мнозинството хора-немюсюлмани четат Свещените Книги без да се измият.Ще ме прощаваш,но познавам мюсюлманка,която за пръв път се изми според ислямските норми на сватбата си(никяха,да съм съвсем точна).Та,едно е написано-друго се спазва и прави.А и пак питам-къде точно в Корана е написано,че немюсюлманин няма право да чете Корана,и това би било голям грях,и неуважение към Създателя?!Наистина малко е абсурдно Аллах да разрешава,а някои от хората да забраняват?!...Намасте. :offtopic_s:

Вижте сега, това че много от хората неспазват това което е написано си е тяхна вина. Често срещана грешка е да се съди религията по техните последователи, това най често въжи за Исляма, проблемът е в хората които не спазват предписанията на религията. Можем да дадем много примери който засягат не само чистотата, а и всички останали неща в религията като греховете и препоръчителните за испълнение неща. То и аз съм виждал всякакви отношения, аз като човек запознат с религията си ви казвам какви са изискванията и защо. То и аз знам за случай в които хора не спазват тези условия.

Аз например винаги се старая да съм чист когато ще чета Коран и така се чуствам добре, повечето от мюсюлманите които познавам също са така. Има разлика от мюсюлманин до мюсюлманин. Всеки сам си носи прегрешенията.

А и пак питам-къде точно в Корана е написано,че немюсюлманин няма право да чете Корана,и това би било голям грях,и неуважение към Създателя?!Наистина малко е абсурдно Аллах да разрешава,а някои от хората да забраняват?!

Ти не си ме разбрал правилно.

Няма забрана да се чете Корана от немюсюлмани, и как ще има като точно това е един от начините немюсюлманинът да се обеди в неговата истинност. Аз ти казвам, че от много предания на Пророка Мухаммед се разбира, че най добре е човек да е чист когато се докосва до него и го чете. Защото когато се рецитира на арабски език това е свещенно четене. Не само немюсюлманите а и мюсюлманите също трябва да са чисти. Ако немюсюлманин незнае как да извърши ритуално обмиване, винаги може да попита мюсюлманин ако ще чете на арабски, ако е на друг език с превод може и без ритуално измиване доколкото знам. Разликата между слушането и четенето на Корана без ритуално обмиване не е много голяма, най добре е човек да е чист и при двете положения.

Много немюсюлмани по времето на Пратеника на Аллах с.а.с. са чували четенето на Корана и са приемали Исляма по този начин. Но когато човек знае, че е най добре да се измие, то той трябва да го направи. Това е най доброто в случея.

6. О, вярващи, когато станете за молитвата, измийте лицето и ръцете си до лактите, и обършете главата, и измийте нозете си до глезените. И ако сте

омърсени, почистете се; и ако сте болни или на път, или някой от вас е дошъл от нужника, или сте обладавали жени, а не сте намерили вода, тогава

потърсете чиста земя и натрийте с нея лицата и ръцете си. Аллах не иска да ви притесни, а иска да ви пречисти и да изпълни Своята благодат към вас.

Дано сте признателни!

(“... омърсени” - отнася се и за мъже, и за жени след полов контакт, семеотделяне,

изтичане на секрет или след допиране на мъжкия и женския полов орган.)

5. СУРА ТРАПЕЗАТА

Предписанието в този текст е важно, защото именно по време на мюсюлманската молитва се четат текстове (айети) от Свещеният Коран.

От тук следва, че ако един човек е в състояние на телесна нечистота и докосва Корана, той извършва голям грях, ако незнае и в последствие се покае и започне да спазва, то на него му се прощава, но ако знае и продължава по този начин да докосва Корана докато не е чист, то той си носи греха и ще си отговаря за него пред Бог.

Така че не е забранено за никой човек да чете Корана а дори това се поущрява като той ще получи награда за това, а ако е немюсюлманин Бог може да го напъти, но когато чете или слуша на Арабски в неговата оритинална форма той трябва да е измит, както е описано: измийте лицето и ръцете си до лактите, и обършете главата, и измийте нозете си до глезените. И ако сте омърсени, почистете се; Това са задължителните стъпки при ритуално обмиване, от които има и още които са от обичай на Пророка Мухаммед, като оплакване на устата и носа по 3 пъти.

Ако човек чете само превода тогава може и без ритуално измиване но все пак то е препоръчително.

Аз лично познавам христянин които след прочитането на целият Коран, стана мюсюлманин Слава на Аллах.

Няма да задълбавам кой колко спазва предписанията в религията, това са неща които човек си решава а в последствие си носи греха или наградата.

AccessDenied,извинявай,но според написаното от теб излиза,че мнозинството хора-немюсюлмани четат Свещените Книги без да се измият.

Не съм искал да кажа това. Има специално ритуално измиване което важи и за мюсюлманите когато ще четат Коран. Човек трябва да е чист и измит първо цялостно или частично според случея. Но много немюсюлмани незнаят това и по този начин могат да извършат грях, без да знаят, вярно е че има и мюсюлмани който не спазват но тово си е техен проблем. Аз говоря за предписания които са задължителни в религията.

Най добре е да се чете Корана когато човек е чист, защото това го проближава повече до Бога и отблъсква злото. При измиване на тялото преди четене се постигат много физически и духовни ползи за човек, и той е по свеж и пречистен, готов е за размисъл над словото на Аллах. Пак пще повторя, че тук говоря за Корана на Арабски, не за превода на български, но по добре е човек да е чист дори тогава.

Редактирано от AccessDenied (преглед на промените)

Интересно е, че Хигия, която е дъщеря на Асклепий и богиня на хигиената, чистотата и благополучието, в определен период е била и богиня на Луната.

Публикувано изображение

Вижте сега, това че много от хората неспазват това което е написано си е тяхна вина. Често срещана грешка е да се съди религията по техните последователи, това най често въжи за Исляма, проблемът е в хората които не спазват предписанията на религията. Можем да дадем много примери който засягат не само чистотата, а и всички останали неща в религията като греховете и препоръчителните за испълнение неща. То и аз съм виждал всякакви отношения, аз като човек запознат с религията си ви казвам какви са изискванията и защо. То и аз знам за случай в които хора не спазват тези условия.

Аз например винаги се старая да съм чист когато ще чета Коран и така се чуствам добре, повечето от мюсюлманите които познавам също са така. Има разлика от мюсюлманин до мюсюлманин. Всеки сам си носи прегрешенията.

Ти не си ме разбрал правилно.

Няма забрана да се чете Корана от немюсюлмани, и как ще има като точно това е един от начините немюсюлманинът да се обеди в неговата истинност. Аз ти казвам, че от много предания на Пророка Мухаммед се разбира, че най добре е човек да е чист когато се докосва до него и го чете. Защото когато се рецитира на арабски език това е свещенно четене. Не само немюсюлманите а и мюсюлманите също трябва да са чисти. Ако немюсюлманин незнае как да извърши ритуално обмиване, винаги може да попита мюсюлманин ако ще чете на арабски, ако е на друг език с превод може и без ритуално измиване доколкото знам. Разликата между слушането и четенето на Корана без ритуално обмиване не е много голяма, най добре е човек да е чист и при двете положения.

Много немюсюлмани по времето на Пратеника на Аллах с.а.с. са чували четенето на Корана и са приемали Исляма по този начин. Но когато човек знае, че е най добре да се измие, то той трябва да го направи. Това е най доброто в случея.

6. О, вярващи, когато станете за молитвата, измийте лицето и ръцете си до лактите, и обършете главата, и измийте нозете си до глезените. И ако сте

омърсени, почистете се; и ако сте болни или на път, или някой от вас е дошъл от нужника, или сте обладавали жени, а не сте намерили вода, тогава

потърсете чиста земя и натрийте с нея лицата и ръцете си. Аллах не иска да ви притесни, а иска да ви пречисти и да изпълни Своята благодат към вас.

Дано сте признателни!

(“... омърсени” - отнася се и за мъже, и за жени след полов контакт, семеотделяне,

изтичане на секрет или след допиране на мъжкия и женския полов орган.)

5. СУРА ТРАПЕЗАТА

Предписанието в този текст е важно, защото именно по време на мюсюлманската молитва се четат текстове (айети) от Свещеният Коран.

От тук следва, че ако един човек е в състояние на телесна нечистота и докосва Корана, той извършва голям грях, ако незнае и в последствие се покае и започне да спазва, то на него му се прощава, но ако знае и продължава по този начин да докосва Корана докато не е чист, то той си носи греха и ще си отговаря за него пред Бог.

Така че не е забранено за никой човек да чете Корана а дори това се поущрява като той ще получи награда за това, а ако е немюсюлманин Бог може да го напъти, но когато чете или слуша на Арабски в неговата оритинална форма той трябва да е измит, както е описано: измийте лицето и ръцете си до лактите, и обършете главата, и измийте нозете си до глезените. И ако сте омърсени, почистете се; Това са задължителните стъпки при ритуално обмиване, от които има и още които са от обичай на Пророка Мухаммед, като оплакване на устата и носа по 3 пъти.

Ако човек чете само превода тогава може и без ритуално измиване но все пак то е препоръчително.

Аз лично познавам христянин които след прочитането на целият Коран, стана мюсюлманин Слава на Аллах.

Няма да задълбавам кой колко спазва предписанията в религията, това са неща които човек си решава а в последствие си носи греха или наградата.

Не съм искал да кажа това. Има специално ритуално измиване което важи и за мюсюлманите когато ще четат Коран. Човек трябва да е чист и измит първо цялостно или частично според случея. Но много немюсюлмани незнаят това и по този начин могат да извършат грях, без да знаят, вярно е че има и мюсюлмани който не спазват но тово си е техен проблем. Аз говоря за предписания които са задължителни в религията.

Най добре е да се чете Корана когато човек е чист, защото това го проближава повече до Бога и отблъсква злото. При измиване на тялото преди четене се постигат много физически и духовни ползи за човек, и той е по свеж и пречистен, готов е за размисъл над словото на Аллах. Пак пще повторя, че тук говоря за Корана на Арабски, не за превода на български, но по добре е човек да е чист дори тогава.

Много е похвално, че трябва да сте чисти докато четете корана, щото иначе направо не ми се мисли какво щеше да е положението около вас. Когато преди години ми се налагаше често да пътувам с влака, най смърдящите спътници може да се сетиш кои бяха, нали? Или това е било част от борбата с неверниците явно, да ги осмърдиш смъртоносно събувайки си обувките в купето? :grimace:

А когато четеш корана от екрана на компютъра, какви са предписанията на Аллах, всезнаещия и виждащия в бъдещето и миналото? Ако не е дал специални предписания, ясно е колко е всезнаещ. Щото ако ще целия да си изцапан, няма как да оскверниш нерукотворните виртуални текстове на арабски. :baby:

...

Нео, това обмиване, не е само хигиена на тялото, а хигиена и на душата.

Както Скептика вече каза Хигия, освен богиня, предотвратяваща болестите е била и богиня на Луната.

Луната е символ на материята.Тя е свързана с женския принцип – Ин енергията. Пак до енергия стигнахме :grimace:

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Нео, това обмиване, не е само хигиена на тялото, а хигиена и на душата.

Както Скептика вече каза Хигия, освен богиня, предотвратяваща болестите е била и богиня на Луната.

Луната е символ на материята.Тя е свързана с женския принцип – Ин енергията. Пак до енергия стигнахме :baby:

Нел, мен ако питаш, това обмиване си е само хигиена на душата, защото е само намокряне, символично обмиване. Нямаше друг начин да са толкова смърдящи. :baby: Само като се сетя и ми се повръща. Пък може и да ми е много чувствително обонянието.

Било. Сега малко се е притъпило, май. :grimace:

Трябва да има равновесие, ако е застъпен само единия принцип, работата става такава каквато е в момента - объркана и непълна. И от това почват проблемите.

Това, едва ли наистина са истински мюсюлмани. Доколкото знам задължително е да си хигиеничен, да миришеш на хубаво и за това не случайно се използва парфюм. Може би всеки път при излизане от вкъщи. Този случай е като по време на пост, излизаш от джамията и цигарка, водичка... Имам чувството, че исляма в арабските страни и в БГ, доста се различава, поне на места.

Редактирано от fringe (преглед на промените)

Това, едва ли наистина са истински мюсюлмани. Доколкото знам задължително е да си хигиеничен, да миришеш на хубаво и за това не случайно се използва парфюм. Може би всеки път при излизане от вкъщи.

Този случай е като по време на пост, излизаш от джамията и цигарка, водичка... Имам чувството, че исляма в арабските страни и в БГ, доста се различава, поне на места.

Приятелю, не е редно такива заключения да правиш. Това бяха хора от село, а те си имат малко по различни навици от градските хора. Разликата беше само в навика да си събуват обувките, иначе и християните и атеистите от село също така нямат навици да се къпят често и си смърдят по същия начин. Но ако не са много близо, нещата са поносими. Виж при събуване на обувките, положението се променя коренно и започва да прилича на обгазяване.

Мисълта ми беше, че препоръките в корана , не са абсолютно задължителни и това много точно са го казали суфите. :ph34r:

Колкото и да скача срещу тях, Алия - много са прави в вижданията си.

Съмнявам се дали хората от село са чели Корана на арабски или поне Библията. Препоръчвам ти да ползваш автобуса, по-практично е. :cool:

Съмнявам се дали хората от село са чели Корана на арабски или поне Библията.

Препоръчвам ти да ползваш автобуса, по-практично е. :cool:

Корана в джамиите не се ли чете на арабски? :cool: Вече не ползвам обществен транспорт, благодаря за съвета все пак. :cool:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.