Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

Не искаш да критикуваш, но точно това усещам из постовете ти, дори елементи на насмешка.

Всякакъв аналитичен и критичен коментар към сунитската версия на исляма е неприемлив, нали? Защо? Защото тя е единствено вярна и богоугодна. :yanim:

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 421,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

Всякакъв аналитичен и критичен коментар към сунитската версия на исляма е неприемлив, нали? Защо? Защото тя е единствено вярна и богоугодна. :yanim:

Както казах и преди очаквах малко уважение към религията и нормите й. Ти пак си аназирай и критикувай даден текст със запознатите с материята.

Ако не забелязваш с религията е така.

Редактирано от fringe (преглед на промените)

Това не е ли характерно по принцип за монотеистичните религии?

Строго монотеистични религии са само юдаизма и исляма. Също и христянството, но там е малко по-сложно за обяснение.

Но това не означава, че трябва да приема всичките ви вярвания и да стана мюсулманин, нали?

Не означава,но винаги си добре дошъл.От тебе би могло да стане алим,ако Аллах пожелае.

как не се усещате не ми е ясно, в целия Коран постоянно се повтаря едно и също нещо, Алах казва следвайте ме (тоест да сте от неговата религия) и той щял да ги предпазва, ...........

Богохулстваш не би трябвало да ти отговарям въобще,но искам да те посъветвам първо да разбереш каква е ислямската концепция за Бог,после да вадиш глобални заключения за кораничните текстове.Корана е за хора,които мислят.

относно знаците:те са предупреждения,от които вярващите ще имат полза.

Голям Знак за Съдния Ден :Идването на Антихриста

От създаването на Адам до настъпването на Сетния Час Антихриста е най-голямото изпитание за човечеството.

За това всеки от Пророците на Аллах е предупреждавал хората си за него и най-вече Мухаммад (Аллах да го благослови и с мир да го дари)като последен пратеник.

На арабски името му е Масихид (със заличено око,едноок) Даджаал (този,който покрива истината с лъжи).

Преди появата му,на земята ще настъпи суша,на третата година от която няма да падне и една капка дъжд по цялата земя.

Хората ще гладуват и много животни ще умрат.

Само истински вярващите Мюсюлмани няма да бъдат подведени от лъжата му,че той:едноокия,нисък,кривокрак и нелицеприятен човек е Богът!

Аллах ще му даде необикновени дарби,които ще подведат много хора и те ще го почитат като техен създател.

Той ще пътува по земята с голяма скорост ,,като облак каран от вятър,, и няма да има град на земята,в който няма да влезе,освен Мекка и Медина.

Даджаал ще заблуждава хората с нещо,което е като Рай,но всъщност ще е Ад и реки:едната от огън,другата от вода.Те обаче няма да са това,което хората виждат,а реката от огън всъщност ще бъде хладна вода,а реката от вода ще бъде изгарящ огън..

Ще има дарбата да връща умрелите към ,,живот,,но те всъщност ще са сатани в човешки образ,които ще казват на децата си:Следвайте Даджал мои деца,той е Аллах.''

Масихид Даджаал ще дойде от земите на Персия и ще бъде сред хората 40 дни,един ден ще е като година,един като месец,един като седмица,а останалите ще са като обикновени дни.Аллах знае най-добре.

Повечето от последователите му ще са евреи и жени.Вярващите ще избягат от него в планините,докато Иса ибн Мариам (Исус,синът на Мария) не се върне на земята и го убие.

Идването на Исус:

Мюсюлманите вярват,че Иса не е убит,а Аллах е направил друг да изглежда като него.Исус се е въздигнал на небето с тяло и душа.

Той ще дойде една сутрин,когато Мюсюлманите ще бъдат застанали в редици,за да извършат сутрешната си молитва (Фаджр).Имама (водача на молещите се) ще му отстъпи мястото си,но Иса няма да приеме и ще се моли зад него,като обикновен Мюсюлманин

Това ще е времето когато армия от Мюсюлмани ще се подготвя да се бори срещу Даджаал.Иса ще стане водач на армията и ще се отправят към Йеросалим.Той ще заповяда вратата на входа да бъде отворена;ще я отвоят и зад нея ще бъде Даджаал ,заедно с многобройна армия от евреи.Когато го види,Даждаал ще започне да се топи така,както сол се топи във вода и ще избяга.Иса ще го настигне и ще го убие.Тогава хората ще осъзнаят,че всъщност са почитали един измамник.

Иса ибн Мариам ще ,,счупи кръста,,т.е. ще се бори с тогаващните християни,докато не станат Мюсюлмани и започнат да се кланят на Аллах.Тогава за хората ще настъпят добри времена,земята пак ще стане плодородна,хищници и отровни животни няма да нараняват хората.

Исус ще остане на земята 40 години,ще направи поклоненията Хадж и Умра,после ще умре и ще бъде погребан като всеки обикновен Мюсюлманин.

Строго монотеистични религии са само юдаизма и исляма. Също и христянството, но там е малко по-сложно за обяснение.

Зависи как хората разбират монотеизма,изглежда е разтегливо понятие.

За мен Християните са политеисти,които приписват недостатъци на Създателя.

Строго монотеистични от не семитските религии са Сикхизма,сикхите се кланят само на ,,Уахи Гуру,,(Единствения Исински Бог)Зороастрийците са почитали само ,,Ахура Мазда,,(Мъдрия Бог),сигурно има и още подобни,които са били 'по-близо до целта' от Християните :)

Редактирано от Aliah (преглед на промените)

Не означава,но винаги си добре дошъл.От тебе би могло да стане алим,ако Аллах пожелае.

Благодаря, но предпочитам да си остана аал ал-китаб. Като алим със сигурност ще дам някое еретично тълкуване на Корана.:grimace: Интересно е как умело сте инкорпорирали христянството в исляма. Историята за Масихид Даджаал и Иса ибн Мариам е много експресивна, но е отражение на по-стари дуалистични митове. Както и да е... Би ли обяснила следното:

Аллах ще му даде необикновени дарби,които ще подведат много хора и те ще го почитат като техен създател.

Богохулстваш не би трябвало да ти отговарям въобще,но искам да те посъветвам първо да разбереш каква е ислямската концепция за Бог,после да вадиш глобални заключения за кораничните текстове.Корана е за хора,които мислят.

хм, аз май съм запознат с доста религии и в никоя друга нещото Бог не казва приемете моята религия и аз ще ви защитавам и всички, които не били от неговата религия ще страдат, така нещо този Бог (Алах) май е много комерсиален не мислиш ли, набира те за член за сектата си и чак тогава ще те закриля, че той от какъв зор ще го прави това закриляне, като си от неговата секта, нещо не ми е ясно, (излиза че Алах има много голям интерес да приемеш вярата му, щом ти предлага такъв подкуп, ще те пазя но при определено условие). Значи той Аллах като е всемогъщ хората трябва да му се подмазват и да приемат неговата вяра, за да може да ползват закрилата му, танто за кукориго.

е как така Алах ще дава много дарби на Антихриста, аз нещо съвсем взех да зациклям с вашия бог Алах. Нали Алах ще ви предпази от Антихриста понеже сте вярващи, пък той давал дарби на врага .................

или нещо в текста е объркано кой на кого дава дарбите.

и не богохулствам или там както се нарича ами анализирам писанията на вашия Алах в Корана, какво е писал там, нали можем да мислим, как ще разберем какво е искал да ни каже Алах без да прочетем внимателно писанията му и да ги анализираме обстойно.

Редактирано от some_spirit (преглед на промените)

Интересно е как умело сте инкорпорирали христянството в исляма. Историята за Масихид Даджаал и Иса ибн Мариам е много експресивна, но е отражение на по-стари дуалистични митове. Както и да е... Би ли обяснила следното:

Инкорпорацията е логична,в предвид еднаквото послание на всички пророци от Адам до Мухаммад:,,Бог е един и служете само Нему,,.В зародиша си хиндуизма също е монотеистичен,после хората развихрят богатата си фантазия.Това се случва с всички божии религия.

Даджаал ще е човек със свръхестествени способности просто казано.

хм, аз май съм запознат с доста религии и в никоя друга нещото Бог не казва приемете моята религия и аз ще ви защитавам и всички, които не били от неговата религия ще страдат, така нещо този Бог (Алах) май е много комерсиален не мислиш ли, набира те за член за сектата си и чак тогава ще те закриля, че той от какъв зор ще го прави това закриляне, като си от неговата секта, нещо не ми е ясно, (излиза че Алах има много голям интерес да приемеш вярата му, щом ти предлага такъв подкуп, ще те пазя но при определено условие). Значи той Аллах като е всемогъщ хората трябва да му се подмазват и да приемат неговата вяра, за да може да ползват закрилата му, танто за кукориго.

Аллах дава препитание,закрила и изпитания на всички свои човешки създания,вкл. и тези,които Го отричат и не вярват,че съществува.Корана е за напътствие на хората,той е като карта,черз която намираш лесно верния път и си спасяваш кожата.Комерсиално може да се каже, тъй като Исляма е милост към цялото човечество и който го намери печели два пъти.

Аллах е Един и няма нищо като Него.

Няма нищо което да го надмине,няма друг бог до Него и Той е Вечен,Безначален и съществува безкрайно.Той няма нито да изчезне,нито да има край и нищо не се случва без Неговото желание.

Няма фантазия,която може да си Го представи и мисъл,която може да го надмине.

Той е различен от всичко създадено.

Аллах,Най-Великия казва са Себе си:

,,Няма нищо приличащо на Него.''(сура ал-Шура:11)

И казва в сура Отварянето:

,,И няма нищо подобно на Него.''(112:4)

Аллах няма граници,които да Му бъдат наложени,или да е ограничен или има части и крайници.Нито е съставен шест величини,както всички създания са.''

Имам ал-Насафи(р.а.) казва:

Той (Аллах) не е тяло (джисм),нито атом (джаухар),нито нещо сформирано (мусауар),нито нещо ограничено (махдуд),нито нещо поредно(ма'дуд),нито нещо разделно или отделено,нито комбинирано (мутаракаб),нито имащо край.

Той не може да се опише като същност(ал-ма'хийа),или качество (ал-кафийа),нито е някъде в космоса (ал макан),или времето (ал заман)

няма значение за Него.

Алиа, мисля си, че Масихид Даджаал не ще да е човек. Нещо друго е. Има ли други тълкувания, освен правият текст, защото в прав текст има нещо нередно, а именно че евреите и жените най-вече ще са негови последователи? Евреите са синоним на нещо, жените - също...

не получих отговор на въпроса ми защо Алах помаха на антихриста в предния ми пост

обаче тука виждам друго нещо:

Комерсиално може да се каже, тъй като Исляма е милост към цялото човечество и който го намери печели два пъти.

значи излиза че исляма е религия измислена от Алах и който я приеме ще получи милост в живота си.Чакайте сега защо трябва да получаваме някаква милост, излиза че той Алах нали управлява всичко и значи той ни е някакъв господар и ни тормози докато си живеем живота на Земята, иначе няма връзка с това че ще получим милост, преди това значи е било мъчение живота. Той като всевисщ Бог го е правил това нещо да ни бил живота мъчение и сега ни предлага пак същия този бог милост. Нещо не е наред с този бог, аз лично бих му теглил една майна и това си е, няма да ме хване за баламурник.

Въпросът, на който отбягваш да отговориш, уважаема Aliah, е какво ще рече следното: Аллах ще му даде необикновени дарби,които ще подведат много хора и те ще го почитат като техен създател.

Инак дефиницията на Имам ал-Насафи ми допада, защото съответства на неоплатоническото разбиране. Цитатът е от исмаилитът ал-Насафи или имаме съвпадение на имена, че нещо се обърках?

Нел-човек ще е.За жените или добро или нищо,така,че няма да коментираме.А за евреите Даждаал е очаквания цар,който ще им даде господство над човечеството.Гледай филма The Arrivals,предполагам,че в него се обеснява с подробности за Антихриста.

Спирит-вече споменах,че Джаджаал ще е изпитание за хората.Исус също е имал необикновенни дарби и ето,че днес го наричат син на Бог,сващаш ли?

Аллах няма нужда от нас,ние имаме нужда от Неговата Милост,защото неоплодените яйца миришат зле и отиват на буклука,а от излюпените пиленца порастват красиви и щастливи птици.

scepsis-няма нужда да лаеш насреща ми.

ал Насафи е факих и последовател на имам Абу Ханифа,не на реинкарнациите.

Днес се предполага е ноща Кадр,много специална нощ за Мюсюлманите.

В сура Могъществото(Ал Кадр),Аллах СУТ казва:

,, Ние го низпослахме (Корана) в Нощта на могъществото.

Но откъде да знаеш ти какво е Нощта на могъществото?

Нощта на могъществото е по-добра от хиляда месеца.

Слизат ангелите и Духът [Джибрил] през нея ­ с позволението на техния Господ ­ за всяка повеля.

Мир е тя до началото на развиделяването.''

т.е. наградата от молитвите се умножава многокртно тази нощ,инша-Аллах.

-вече споменах,че Джаджаал ще е изпитание за хората.

от това изречение аз сметнах че има повече от 65% вероятност, Алах да изпраща Антихриста на хората, за да ги изпитва

той Алах значи е много тъпо говедо, щом обича да си играе на изпитванки с хората, май това му е любимо удоволствие ...............

т.е. наградата от молитвите се умножава многокртно тази нощ,инша-Аллах.

може ли да кажеш поне една награда, която си получила от многото ти молитви

Редактирано от some_spirit (преглед на промените)

той Алах значи е много тъпо говедо, щом обича да си играе на изпитванки с хората, май това му е любимо удоволствие ...............

Не е добре да се богохулства, независимо в какво вярваме или кое отричаме. Необходима е толерантност към вярата на другите. Нали все за свободен избор говорим.

И не е Кадр а Кадир, тихата и най - важна вечер в религията на мюсюлманите. Малко след нея приключва техния пост и започват празниците.

Интересна е историята на Кадир вечерта, може някой от вас да я разкаже :lol6:

Алия, агресията, нервността... спора и негативизма във всичките му форми разваля всяка една вяра, а в исляма - заличава постигнатия пост. Необходим е покой...

Редактирано от secret_rose (преглед на промените)

ал Насафи е факих и последовател на имам Абу Ханифа,не на реинкарнациите.

Аха. Абу Ханифа е основателя на ханафитския мазхаб. Попитах, защото има шиитски богослов със същото име.

Значи няма да получа отговор на въпроса си. Добре, няма да питам повече щом това засяга твоите религиозни чувства.

Иса ибн Мариам ще ,,счупи кръста,,т.е. ще се бори с тогаващните християни,докато не станат Мюсюлмани и започнат да се кланят на Аллах.Тогава за хората ще настъпят добри времена,земята пак ще стане плодородна,хищници и отровни животни няма да нараняват хората.

Исус ще остане на земята 40 години,ще направи поклоненията Хадж и Умра,после ще умре и ще бъде погребан като всеки обикновен Мюсюлманин.

Такова нещо в Kur-an Kerim няма. Освен това "мюсюлманин" не значи последовател на исляма а означава вярващ в Бог.

Ти какъв Коран четеш? И от кои мюсюлмани си? Суни навярно... Интересна мие гледната ти точка за алевите и изобщо за идеите на пророк Али които доста се различават от твоите тълкувания.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Зюлфикар е дар от Бога - огнен меч двуостър. Няма нужда да те затрупам с изображения и символи за да ти доказвам връзката на исляма с християнството. Езотеричните тълкувания дори не са нужни, символите сами говорят - слънце, лъв, новородено, рози, навсякъде рози, огнен меч (низпослан не за да колите гяури с него а за... сещай се, ако можеш :lol6:

И преди писах, че натрапчивия фанатизъм е досаден.

Не познавате собствената си религия.

Ти на какъв език четеш Корана си? Или само хадисите и сайтовете в нета четеш, и знаеш онова, което са ти разказали близките ти и месния ходжа? Кажи ми поне да знам...

Да не разводнявам повече, нека поговорим за исляма като религия, за различните му течения, описани в началото на темата и за тълкуванията на шифрите и тайните, интересни са и водят до още по - интересни неща.

За Алиах всичко що не е сунитски-ханифитски ислям е ерес. Пък ти я питаш за алианите.

ами аз ги уважавам донякъде и съм се захванал с Алах не с тях, а вие почвате да го защитавате (Алах) с мотива че богохулствам, дайте обяснение на нещата, не ми се крийте зад някакви си клишета и така да се измъквате от неудобните положения.

Ама тук във форума пишат хора, Аллах го няма наоколо... :cheers:

За Алиах всичко що не е сунитски-ханифитски ислям е ерес. Пък ти я питаш за алианите.

Четох нейни мнения назад в темата но така и не разбрах какво точно изповядва, затова я питам...

Различните течения в исляма са наистина различни. Те и воюват помежду си...

Да не би да е ...шериат нейното предпочитание?? :jumping11:

(извинявам се за неправилното изписване на български език на термините, но не зная превода им...)

Четох нейни мнения назад в темата но така и не разбрах какво точно изповядва, затова я питам...

Ами и аз не съм наясно, защото тя обикновено отговаря, че има само един правилен ислям - този, който следва тя. Несъмнено е сунитски и предполагам ханифитски, което е логично в исторически план.

гледай сега не позна, не съм християнче, макар че имам как се казваше аха имам Кръщене направено по настоятелното желание на роднини.

Обаче не вярвам в никакъв Бог, било то християнски или някакъв друг, аз по същия начин се заяждам и с християните и с Библията и там ги пише подобни глупости, като в Корана и те горките си вярват в библията като коне с капаци.

и накрая, не изповядвам никоя религия и не смятам да изповядвам някоя и за в бъдеще.

secret_rose - това което си написала какво е бог е само едно виждане и то също си е валидно, много религиозни хора го изповядват твоето виждане за бог, но то е непълно, вземи прочети отнякъде каква е дефиницията за Бог.

Това е добре ако питаш мен, но е добре колкото всеки един като теб ве направил своя избор да се приобщи към една или друга религия или не...

Що се заяждаш, недей.

А що е то Бог никой не знае. Може да няма такъв, може да има, нали така.

мале ти отрече целия ислям, Коран, Алах всички религии, защо богохулничиш а.

като не знаете какво е то Бог (Алах), защо му се кланяте и почитате, да не се окаже, че той всъщност е вашия враг.

Не богохулнича а допускам всичко. Моя най - голям враг е висшия Аз. Що ли си мисля, че и твоя... :)

Стига спам! Някой знае ли нещо за алианите? Искам да поговорим за тях, за символите им, идеите им, интересно ми е защо сунитите ги отричат (отричат и суфизма).

Тук мюсюлмани няма ли?

Алиани няма. Още по-малко суфи. Сунитите отричат шиитите и следователно алианите, да не говорим за суфите.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Алиани няма. Още по-малко суфи. Сунитите отричат шиитите и следователно алианите, да не говорим за суфите.

Нито будисти, розенкройцери или християни. Подкрепям. Но е имало и идеите частично са запазени. Те са интересните...

Сунизма оприличавам на православното християнство и католицизма в това отношение. В отричането. Ереста винаги е била интересна обаче...

А днес алиани има колкото и сунити...

secret_rose - защо се занимаваш с исляма след като не знаеш дали Алах съществува изобщо.

Омръзна ми да се занимавам с теб, не с исляма :)

Интересен ми е езотеричния ислям, ако правиш разлика.

Езотеричен ислям е суфизма и течението алиани.

То е като езотеричното християнство което няма общо с идеите на църквата нито с поповете.

Нито будисти, розенкройцери или християни. Подкрепям. Но е имало и идеите частично са запазени. Те са интересните...

Е, чак пък толкова :) Имах предвид, че няма алиани, които да участват във форума. У нас имаше една фондация на името на Маулана Джалалуддин Руми, които издаваха суфистка литература. Те издадоха и Анри Корбен, ако не греша.

Бог, както и да го наричат, при всички случаи "рекетира" хората, като проявява известна "милост" спрямо тези, които му се молят, а когато нещо не му отърва грабва бухалката, кибрита, лейката или някакво друго пособие и почва да гори, дави и т.н. нашего брата - човека...

Ако няма бог, няма и кой да ни рекетира, т.е. рекетираме си се сами, нали?

не ми напомняй за Фройд, това е един пълен глупак изписъл невероятни тъпизми в областта на психологията.

Кой от неговите "тъпизми" си прочел? Фройдиската критика към религията е много стойностна, макар и спорна.

Ако няма бог, няма и кой да ни рекетира, т.е. рекетираме си се сами, нали?

Тихо и потайно, моля. Все пак в темата пишат и четат и вярващи!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.