Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

Дъще, че какво знаеш ти за исляма, за да да се изказваш така ласкаво? Питам аудиторията вярва ли ми! Трябваше като възпитан млад човек да попиташ за коя година става въпрос! Но да се върнем в България! Не можеш да погребеш мюсюлматин съгласно изискванията на традицията ако не носи арабско име! Провери! Където има джамия това е вече отвоювана от неверниците територия, и тази територия трябва да се брани! На Родопите викат помакистан! Провери! Познаваш ли български турци да смятат България за своя родина, или са пета колона на Турция! Младите турци не говорят български, защо! Две жени в Пакистан са осъдени на смърт, защото са се отказали от исляма и са приели християнството! Провери! Баща и син убиват дъщеря/сестра само за това, че е говорила със съседски момчета през оградата! Искаш ли още! Ще ти изпратя на лични!

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 421,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

Нема нужда, веднага те прецених. :mad:

Погледни картата! То и аз те прецених дъще!

То и аз те прецених дъще!

1. ''Дъще'' ще викаш на дъщеря си. Очевидно е, че не си ме ''преценил''. :)

2. Каква карта? За какво говорите?

ООН иска Турция да премахне забраната за забрадки

Комисията на ООН, наблюдаваща изпълнението на Конвенцията за премахване на всички форми на дискриминация срещу жените, призова Турция да сложи край на забраната за носене на ислямски забрадки на обществени места, съобщава в. "Заман".

Комисията е посочила това в доклад, подготвен след заседание миналия месец, посветено на Турция.

В документа се преценява, че забраната е дискриминация и се иска от Турция на следващо заседание да обяви мерките, които са взети за решаване на проблема.

На заседание в Ню Йорк през втората половина на юли турската делегация начело с държавния министър, отговарящ за семейството и жените - Селма Алие Каваф, е представила официален доклад за състоянието на правата на жените в страната. На заседанието към турската делегация са били във връзка със забраната за носене на забрадки на обществени места, посочва турският сайт WorldBulletin.net.

Някои членове на комисията са задали въпроси за законовата основа на забраната. Делегацията е посочила, че няма закон, който забранява носенето на забрадки на обществени места, но има проблем "на практика".

WorldBulletin.net припомня, че забраната за носене на забрадки в университетите

Редактирано от Andrei1818 (преглед на промените)

Първата снимка! Тя говори много за който иска да разбере! Исляма е религия с две лица - показно (външно) и за вътрешна употреба! Двете лица нямат нищо общо! За да не те бъркат смени си фотото!

Редактирано от октим (преглед на промените)

Ами усещам себеподобните си!

Митко, това звучи много трогателно и възвишено... Всъщност репликата ми беше към Blue Star и е продължение на една стара дискусия между нас, която няма откъде да ти е известна. Както и да е.

Историята, която разказваш наистина звучи неправдоподобно, недостоверно.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Андрей, не ми се обяснява подробно, но накратко. Старият Завет разкрива личностния Бог, който е строг, но справедлив, както и ревнив и всемогъщ творец. Според Аристотел бог е интелект или чиста мисъл, а според Платон е висшата истина, която е източник на идеите. Според Стария Завет Бог е битийна пълнота: "Аз съм Оня, Който съм." (Изх, 3:14). Централното послание на Исус ни разкрива един друг аспект на бога. Deus caritas еst, т.е. Бог е любов:

"35 И един от тях, законник, за да Го изпита, зададе Му въпрос:

36 Учителю, коя е голямата заповед в закона?

37 А Той му рече: "Да възлюбиш Господа твоя Бог с цялото си сърце, с цялата си душа и с всичкия си ум".

38 Това е голямата и първа заповед.

39 А втора, подобна на нея, е тая: "Да възлюбиш ближния си, както себе си".

40 На тия две заповеди стоят целият закон и пророците."

(Мат. 22)

И стига с тези нелепи обвинения към христянството, че е политеистично. Идеята за Логоса е заимствана от гърците, а не е измислена от Павел. Йоан казва:

" 1 В началото бе Словото; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог.

2 То в начало беше у Бога.

3 Всичко това чрез Него стана; и без Него не е ставало нищо от това, което е станало."

Исус е Христос, т.е. Логосът, който се оприличава и отъждествява с нетварната светлина и затова Йоан пояснява:

"9 Истинската светлина, която осветлява всеки човек, идеше на света.

10 Той бе в света; и светът чрез Него стана; но светът Го не позна."

С други думи, според Новия Завет Исус не е пророк, както се опитвате да го изкарате. Когато опровергавате христянската доктрина, би следвало да критикувате тезите и в тяхното оригинално значение и обем, а не казаното от Павел да се опровергава с казаното от Мохамед, щото така и баба знае. :)

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Питам аудиторията вярва ли ми!

За да се случи това трябва да се аргументираш. Инак всеки може да твърди всичко, нали? Моля, направи го, за да придадеш някаква тежест на твърденията си. Разбираш ли? Дори и да съм съгласен с теб, не мога да те подкрепя, докато не се обосновеш.

Много интересно, аз не съм нов във форума чета ви отдавна! Още с първият ми пост разшифровахте името ми, а не можете да установите в какво вярва Blue_Star, ще ви кажа, това е човек докоснал се до ирационалното знание! А веднъж погледнал зад светлината човек се издига над религии учения и т.н. тоест елиминират се посредниците!Blue_Star просто върви без посредници! Откъде знам ли? Ами усещам себеподобните си!

Пълна каша ли - я стига!

Бях поканен на чаша чай в дома на един от работниците ми! Видях сестра му незабулена! И понеже я оскверних с погледа си момичето щеше да си изпати лошо! Нямаше право да влиза в мъжката част на дома когато има гост неканена и с непокрито лице! А тя не е знаела за госта! Свобода! Изборът бе да я поискам, стана ми жал като видях как се сви като пребито куче! Това не може да се опише! Поискаха 3000долара после паднаха на две хиляди! Като разбраха, че пари за жена няма да дам, поискаха да си разменим сестрите! Казах им, че нямам нищо против, но ако се съгласи сестра ми, казах им и че при нас се дава зестра на момичето! Върхът бе въпроса: Толкова ли е пропаднала сестра ти, че да плащате на някой да я вземе???

Да не ви разказвам на какви въпроси трябваше да отговарям на следващият ден!!!!

октим,аз пък вярвам в историята ти.Наистина така постъпват в някои страни с жените.И повярвай-това се случва,и в други страни,не само там,където се изповядва исляма.Иронията е там,че,ако приемем,че всеки от нас има мъжко и женско в себе си-тези мъже мразят,даже ненавиждат самите себе си.И октим,благодаря за хубавите думи.Но аз се чудя на нещо-защо им е на хората да установяват аз в какво вярвам или някой си,а не установят те в какво наистина вярват-мисля,че е по-логично,но,и по-трудно,де.

Andrei1818,хубаво пише кое забраняват и кое не-но,докато не е живяла в такава страна-просто нека не пише!Наистина за мен беше шокиращо,когато говорих с млад лекар в България,който беше иранец...Мисля,че е излишно да обеснявам с подробности.Но просто все едно беше някакъв друг човек,когато говорихме насаме и когато говори той пред други хора.Ако не го познавах щях да кажа,че е супер ерудиран и светски човек,но насаме с мен,и приятелите си-другояче говореше/мислеше/държеше се.Е,айде после пак някой да ми говори за забрани и тем подобни щуротии.Просто да кажем,че ислямът наистина е страхотна религия,но хората я изопачават.А истинските вярващи(някои от тях дори не знаят,че са такива и се имат за атеисти)-невероятни хора са и си приличат,независимо коя религия имат за своя,и официална.Помня един арабин,от тези,които би трябвало да са най-лошите-този човек ми напълни душата с държанието си и търпението,което проявяваше спрямо хората.Той просто имаше доверие на всичко и всички,но пак си бранеше интересите.И като се замисля-наистина кой какъв си е.Но и всеки си има свободния избор!Аз отказвам да си натрапвам мнението.

scepsis,мерси. :ph34r: А инак,ако търсите кой е Иисус Христос и Логоса,както,и Светлината-това е доста обширна тема.Още по-стряскащо е как в Библията са скрити доста неща на очеизвадни места,но никой не ги вижда.Донякъде е забавно. :blink: Аз самата имам още доста да търся "ирационалното",че другото ми е твърде нелепо в повечето случаи.А и Библията е книга,която освен,че човек би могъл да прочете-то,той би могъл,и да се опита да я разбере.Има разлика.А за усещанията-нима,scepsis като се влюбиш си търсил доказателства,че си влюбен?!Или просто си знаел?!И питам-мисля си,че е по-добре за задам въпрос като съм ненаясно с нещо,отколкото да твърдя,че знам нещо,от което си нямам хал хабер.scepsis,аз търся и знам,че нищо не знам.Опитай се да приемеш думите ми непреднамерено,а и просто на някои неща-не им знам човешкото наименование.Знам,че звучи странно,но понякога човек усеща болка и чак след това научава думичката болка.(Особено като малко дете,а аз умишлено се опитвам да се върна на този етап.)Просто малко странности си имам.Но кой ли няма.Намасте. :lol6:

Още по-стряскащо е как в Библията са скрити доста неща на очеизвадни места,но никой не ги вижда.

Така е.

А за усещанията-нима,scepsis като се влюбиш си търсил доказателства,че си влюбен?!Или просто си знаел?!

Въпросът е риторичен, но не виждам какво общо има с темата.

Хайде да провокирам дискусията със следното:

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=P9_qKA8He1k&feature=related

Така е.

Въпросът е риторичен, но не виждам какво общо има с темата.

Общото с темата е,че ти искаш доказателства на неща,които друг,освен теб самия-няма как да ти ги докаже.Доказателството се крие в теб самия!А човек,когато е влюбен-променя се и просто знае,че е влюбен-и дори всички да ти казват,че си невлюбен,дали ще им повярваш?!Е,така е с някои други неща. ;) А за Библията и Корана,и прочие-в едно клипче един мюсюлманин казваше,че няма различни нива на хората,и всички сме еднакви,но същият той казваше,че трябва да се молим Бог да ни даде усет да разберем нещата.Какво противоречие само,нали?!Следователно нещатата са си такива,каквито са си и те са ни пред носа,но,ако не можем да ги видим-проблемът си е наш.Но има хора,които имат и усет,и очи,но отказват да ги използват-а Аллах ни е дал необходимото,какво повече да ни даде?!Забелязала съм(и аз го правя понякога,но напоследък изключително рядко),че човек търси навън,извън себе си нещата,които са вътре в него самия,което е голяма ирония.А за "скритите" неща в Библията-интересно каква ли е причината за тях?!И понеже дадох примера с влюбването-колко хора по света отчаяно искат да се влюбят,но този,който е до тях отказват да го забележат?!И когато в един прекрасен ден се влюбят в този човек(и той/тя в тях)се чудят как са били толкова слепи досега?!Дали и с вярата не е така?! :)

За турците в България-няма такива.Има хора,които си мислят,че са останали от Османското робство,но истината е,че дори някакъв турчин от Турция прави някакви днк изследвания и няма турци в България.Но аз пък се чудя защо на хората им е толкова интересно кой откъде е и какъв се води по паспорт.Дали си негър,китаец,турчин,българин,американец-защо и какво е толкова важно?!scepsis,това сега си мисля,че някои хора могат да го приемат като провокация и стой,та гледай какво става.А и в България конкретно,както,и да други места по света-някои хора умишлено се държат необразовани,и прочие,но който има желание сам да се замисли защо.Намасте. :)

Редактирано от Blue_Star (преглед на промените)

Уважаема Звездичке, стига меша любовта и ероса с религията. Дядо Фройд е разкрил връзката между либидото и вярата, но не това е темата, която обсъждаме.

Хайде да провокирам дискусията със следното:

Има ли всъщност турци в България?

Не виждам, какво може да покаже това клипче, което е художествена измислица.

Трябва да се направят ДНК изследвания. Другото е лаф мохабет.

БЪЛГАРИ

70% Понтид-източносредиземноморски тип (траки, прабългари и др.)

20% Динарид и Алпиноид

5% Нео Данубиан (славяни)

5% Туранид (тюрки)

Редактирано от Andrei1818 (преглед на промените)

ДПС и Талибанските навлеци, които в момента са се хванали за гушите за властта над българските мюсулмани имат и една обща черта, опита им(доста успешен) да приравнят религиозна с расова принадлежност, в умовете на наивните и прости хорица живеещи в пределите на родината, Така че не е чудно да получите отговар от рода на "Аз съм турчин, защото изповядвам исляма", е в повечето случай не толкова ясно изказан...

"Аз съм турчин, защото изповядвам исляма",

Да, това е САМО за простите хорица от село.

има Православие у нас, има и български народ; няма Православие — няма и български народ.

Това също.

Да, това е САМО за простите хорица от село.

Това също.

Ахам, а нашите управляващи им поднасят такива хора масово, готови на тепсия, с умишлено пониженота качество на основно и средно образование в провинцията...За старите хора няма да говоря(имам предвид тези получили "образованието" си в "царско" време и тогава доброто образование са го взимали богатите, които са можели да си платят за такова. Все пак съм наблюдавал лично хора, които са се поддали на тези манипулации!

За младите образовани през периода след `60г. до около `93г. както и след това що се отнася до тези учили в елитни училища, наистина повечето от тях добре осъзнават реалността. Белята е, че дори част от тези, които знаят каква е истината, по някакви лични причини(явно печелят от "само"определението си) да заблуждават обществото в противното.

Не виждам, какво може да покаже това клипче, което е художествена измислица.

Романът на Антон Дончев е измислица, така ли?

Тази тема е за исляма, моля да се въздържаме /и аз включително/ от спам, оф топици и лични нападки! Намасте!

Наистина сбърках като омешах религиозния с политико-историческия дискурс. Извинявам се и на участващите във форума мюсулмани.

Мюсюлманите приемат извинението и те поздравяват с ислямския поздрав Ас саламу алейкум!

относно дискусията:наблюдавам напредък при българите-мюсюлмани.Младите хора осъзнават,че първо са Мюсюлмани,а после са

турци или *помакистанци*.

Наближават предсказаните 30 златни години на Исляма.

Мюсюлманите приемат извинението и те поздравяват с ислямския поздрав Ас саламу алейкум!

относно дискусията:наблюдавам напредък при българите-мюсюлмани.Младите хора осъзнават,че първо са Мюсюлмани,а после са

Aliah,религията и народността са две различни неща.Както и произхода,и народността са пак различни.И аз се радвам,че някои хора почнаха да правят разлика.Но защо забелязвам,че на някои хора им се иска нещата да са както преди и да играят ролята на жертва/и?!Не знам какви са тези 30 златни години на Исляма,но,доколкото знам един ден християнството и ислямът ще се обединят.Намасте. :)

Може да са 30 златни години за езотеричния ислям... (:

:nono: Да , да, ще набилижават още няколко .... години. Докато стигнат в музея. :cool:

Явно е че в България работят с всички сили доста ислямски секти. Участието е форума на някои от учениците в тях е явно. Но нещо не се представиха даже и задоволително. Така че няма голям проблем. :cool:

Исляма в глобален мащаб отдавна отмина златните си години, скъпа Алия. В момента е удобно плашило, за да могат мастърите на новия световен ред да осъществят идеите си. След това ще си направи среща в музея с всички останали религии. :)

Благодаря за поздрава! Уа алейкум ассалам!

Относно дискусията: не е ли най-добре младите хора първо да осъзнаят, че са хора, а после, че са мюсулмани, христяни, турци или българи?

Aliah,религията и народността са две различни неща.Както и произхода,и народността са пак различни.И аз се радвам,че някои хора почнаха да правят разлика.Но защо забелязвам,че на някои хора им се иска нещата да са както преди и да играят ролята на жертва/и?!Не знам какви са тези 30 златни години на Исляма,но,доколкото знам един ден християнството и ислямът ще се обединят.Намасте. :ph34r:

Народността няма значение в Исляма.

Какво имаш предвид под ,,жерви,,?

От къде знаеш,че Исляма и Християнството ще се обединят и как ще стане това?

Благодаря за поздрава! Уа алейкум ассалам!

Относно дискусията: не е ли най-добре младите хора първо да осъзнаят, че са хора, а после, че са мюсулмани, христяни, турци или българи?

Бързо се учиш вълчо.

А как по-точно става осъзнаването?Кой ти дава точната насока?

Процеса на 'еволюция' е твърде дълъг и за сега :безуспешен.

През 30-те златни години на Исляма,мнозинството хора на земята ще са мюсюлмани и ще живеят в мир.След това пак ще стане лошо,ще се сбъднат

и другите предсказания.Имаме късмета да живеем близо до края на света.Не просто на края на Земята,но и на края на Вселената.

Мюсюлманите виждаме как предсказанията се сбъдват едно след друго пред очите ни..страшно е,но усилва вярата ни и стремежа да се борим.Алхамдулиллах!

Народността няма значение в Исляма.

Какво имаш предвид под ,,жерви,,?

От къде знаеш,че Исляма и Християнството ще се обединят и как ще стане това?

Бързо се учиш вълчо.

А как по-точно става осъзнаването?Кой ти дава точната насока?

Процеса на 'еволюция' е твърде дълъг и за сега :безуспешен.

През 30-те златни години на Исляма,мнозинството хора на земята ще са мюсюлмани и ще живеят в мир.След това пак ще стане лошо,ще се сбъднат

и другите предсказания.Имаме късмета да живеем близо до края на света.Не просто на края на Земята,но и на края на Вселената.

Мюсюлманите виждаме как предсказанията се сбъдват едно след друго пред очите ни..страшно е,но усилва вярата ни и стремежа да се борим.Алхамдулиллах!

Алисия прекрасна, виждам че пак се разсейваш, както обикновено. Когато едно същество умира, винаги му се струва че идва краят на света. И то си е така погледнато от неговия зрителен ъгъл. Същото се случва и с религиите. Исляма е умираща религия и абсолютно закономерно е на последователите му , да им се струва че идва краят на света. В което няма нищо лошо разбира се. :mad: Е това отнема повече време и ти няма да доживеш да видиш края на исляма или истинския край на света, поне не в тоя си живот. :ph34r::)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.