Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

Пак се разгорещихте мили потребители :cool:

аз чета Куран на арабски и английски,следвам Исляма на Пророка Мухаммад (с.а.с.),не се придържам към Ханафийския мадбах,всички молитви за земни блага са ми се сбъднали,без две и обичам бял шоколад и диетична кола.Ако някой има още лични въпроси да ползва опцията ЛС.

Алианите не знам защо изобщо се наричат мюсюлмани;не ходят на джамия,не четат Куран,почитат внука на Пророка (с.а.с.) като светец,не спазват Рамадан и всичко от Шари'а им е чуждо...изобщо хората наследяват и учат за религията от семействата си,а те са доста затворено и тайно общество.Моя приятелка ходи по техните села и ми е разказвала за странните им обичаи.Тяхната представа за религия е сливането или личното общуване с Бог посредством мистични трансове.Как точно не се знае,защото те усърдно крият ритуалите си и полагат клетва да не разказват никому.Събират се в една стая мъже и жени на ядене и пиене (на алкохол),гасят лампите и какво става от там нататък никой не знае.Знае се,че главатарят,наречен бабА'ги ръководи,всеки от тях си има различни задължения и роля в обществото.

Много рядко сключват брак извън ордата си,дори и комунизма не е успял да изкорени мистичните им практики.Водят се клон на шиизма+малко християнство и много тюркски идоли.Изобщо:доста са зле и редовно практикуват магия.

,,Маулана,, Руми пише невероятни неща за любовта.Ако някой си пада романтик трябва задължително да прочете.

Редактирано от Aliah (преглед на промените)

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 421,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

Без коментар...

Без коментар...

Аз казах ли ти, че отговорът ще е такъв? :blink:

Все пак, уважаема Алиах, назови това единствено правилно течение на исляма, което следваш. То нали си има наименование, по което да се отличава от останалите?

Няма наименование,но може да се каже автентичен Ислям,без украси и преработки от хитри люде.

Няма наименование,но може да се каже автентичен Ислям,без украси и преработки от хитри люде.

Не знаеш какво следваш или не искаш да споделиш? Но ако не го сториш твърдението ти, че изповядваш автентичен ислям звучи несериозно. Не би ли могла да опишеш приемствената линия на твоята вяра от Пророка до днес? И да ни обясниш защо тя е автентична, а другите не са.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

хм,каква е тая тактика уважаеми scepsis:обвиняваш ме,че не ти отговарям!??Или караш по инерция:след като дебелите книги не ти отговориха на въпросите,Алиа ли ще може да ти отговори?

Искам просто да ти кажа:лека нощ. :blink:

хм,каква е тая тактика уважаеми scepsis:обвиняваш ме,че не ти отговарям!??Или караш по инерция:след като дебелите книги не ти отговориха на въпросите,Алиа ли ще може да ти отговори?

Искам просто да ти кажа:лека нощ. :blink:

Не, scеpsis много добър въпрос зададе : Защо твърдиш, че изповядваш автентичен ислям, а другите разновидности не са такива ?

И на мен ми е много любопитно

Искам просто да ти кажа:лека нощ. :)

;) само да не станат 1001 нощи да спиш? Присъединявам се към въпроса на Скепсис. На моя не си спомням дали отговори, най вероятно - не. Или не беше ти , а някое братче? :baby:

Дебелите книги са писани от хора, които нямат таланта да пишат кратко. :P

Ние тук сме всите талантливи, за опонентите ви говоря. Преди няколко поста ми стана едно такова мъчно за вас, като ви виждам колко сте наивни и заблудени, особено като прочетох как истинските мюсулмани не пиели кока кола , а само пепси! :cool:

Tricho може би е защото всички други религии даже и Християнството са претърпели промени ,докато в Исляма няма днес налагам това утре го премахвам и тнт. - това е игра на вашите духовници с простолюдието още от векове.. за пример 13 и 14 век християнските духовници продавали кости на простите хорица и казва ли ,че са Индологенции (ако не е така поправете ме) т.е. че са кости на Светци. Докато в Исляма няма такива неща , няма икони ,които са напразно създадени - защото 1 Икона 1 изображение както казват протестантите не означава ,че това е самата личност - по-скоро това е мисълта на художника , Мартин Лутер бързо е схванал на къде отиват нещата за това днес според мен от всички християни - те са най-прави ;) Замислете се самото понятие "Автентично" колко понятия към него добавя и дали те отговарят на въпроса Ислям ?

Логото на Кока - Кола в огледален образ, на арабски език означава:

"Не на Мухаммед, Не на Мекка"

Това просто съвпадение ли е или не, няма как да разберем, но самият факт, че Кока - Кола вреди на нашето здраве, е достатъчен аргумент да я изоставим.

Аллах (с.т) в Свещения Коран казва:

"И не убивайте сами себе си! Към вас Аллах е милосърден."

(4 / 29 )

В предание от Пратеника на Аллах (С.А.С.) се казва:

"Всяко нещо което вреди на тялото (на човека) е харам"

Списък с марките ,които повечето истински мисюлмани отбягват тук: http://www.inminds.co.uk/boycott-brands.html

Публикувано изображение

Тази снимка е спецялно за some_spirit виж буквите.

;)

Tricho може би е защото всички други религии даже и Християнството са претърпели промени ,докато в Исляма няма днес налагам това утре го премахвам и тнт. - това е игра на вашите духовници с простолюдието още от векове.. за пример 13 и 14 век християнските духовници продавали кости на простите хорица и казва ли ,че са Индологенции (ако не е така поправете ме) т.е. че са кости на Светци. Докато в Исляма няма такива неща , няма икони ,които са напразно създадени - защото 1 Икона 1 изображение както казват протестантите не означава ,че това е самата личност - по-скоро това е мисълта на художника , Мартин Лутер бързо е схванал на къде отиват нещата за това днес според мен от всички християни - те са най-прави :P

Замислете се самото понятие "Автентично" колко понятия към него добавя и дали те отговарят на въпроса Ислям ?

Няма сега, не можеш да докажеш , че не е имало икони. Е не са били точно икони, като са видели истинските и им се е доакало. И забранили изображенията за по лесно, защото не са имали и идея, как да ги нарисуват по добре от византийските майстори. Ама архитектурата на джамиите си е точно копие на "Света София" . :cool:

Така , че не пробвай да измъкваш кака си Алия с толкова смешни доводи. :baby:

Ама си направил един брилянтен каламбур, наистина в исляма няма как да има нящо автентично, той е целия неавтентичен. :)

А това?

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

За мен е интересно и защо Алия отрича алианите. Пророк Али е племенник и по - късно зет на Мохамед, и по думите на Мохамед Али е трябвало да бъде наследилия го религиозен... лидер.

А това си е доста автентично... чак от самия корен на религията. Или следваме исляма до смъртта на пророка и от там нататък е друго?

Али е дете, родено в Кубето в Мекка което в съвсем ранна възраст приема исляма и изоставя родителите си, за да следва пророка.

Алианите смятат, че само Али е опазил идеите на Мохамед а останалите са ги изопачили.

Понятие като "автентичен ислям" и на мен ми звучи неадекватно, исляма си има течения. Автентичен ислям може да означава ислям, неразделен на течения, нали? Или общо понятие. Защо тогава отричаш разсейките му драга Алия?

В Корана тези неща са разказани добре. И не само тези... и доста други, които по - назад в темата също отричаш.

Та нормално е да се питаме що за мюсюлманка си...

Нео, идолопоклонници са, дори да нямат икони. Те често пропускат бога си за да се кланят на пророка си.

Имат символични малки коранчета в кожени опаковчици които държат "по-високо от главите си", имат подобни заклинания в кожени опаковчици, наречени "муска", окачат корана по стените в спалните си, някои алиани носят накити, медальони с меча на пророк Али (съпоставям с християнските медальончета кръстчета), изображения на всички пророци се разхожждат в преддверията на всяка джамия по хавлийки, картини, някои частично, други без главата само (:, в градския транспорт и навсякъде изобщо в ислямския свят надписи на корана, снимки рисунки и картини на кубето в Мекка, извърпилите поклонение в Мекка пък се кланят в домовете си на огромни картини на това кубе, по време на хадж който се добере до плаща, покриващ кубето и се снабди с парченце от него си го отнася в къщи като свята реликва, ходят да се кланят по различни гробове на ходжи, на снимките им, поставени наоколо, освещават ключета и захар, бе изобщо доста интересен бит...

Окултизъм в най - чист вид, ако ме питаш.

Една интересна традиция е да са с покрити коси обаче оголени глезени. (:

Но това е бит. Аз се интересувам от идеите в исляма, които тук дори не се засягат в разговори... и в постовете на Алия откривам единствено... повтаряне на няколко заучени небивалици, отричане на всичко що е Корана и липса на каквато и да е конкретика.

И един въпрос, Алия - щом четеш Корана на арабски, защо го четеш и на английски? Забранено е.

Редактирано от secret_rose (преглед на промените)

Та нормално е да се питаме що за мюсюлманка си...

Правоверна :speak: Не е ли чудно, че Алия не иска да ни каже?

:speak: само да не станат 1001 нощи да спиш? Присъединявам се към въпроса на Скепсис. На моя не си спомням дали отговори, най вероятно - не. Или не беше ти , а някое братче? :clap:

Дебелите книги са писани от хора, които нямат таланта да пишат кратко. :mad:

Ние тук сме всите талантливи, за опонентите ви говоря. Преди няколко поста ми стана едно такова мъчно за вас, като ви виждам колко сте наивни и заблудени, особено като прочетох как истинските мюсулмани не пиели кока кола , а само пепси! :speak:

Neo, само да спомена че за кока колата, кафето и др., junk food са препоръчително да не се употребяват и при християните. Спроред тях( примерно Е. Уайт) е най-целесъобразно суровоядството и вегетарианството. Добре е да се ограничава максимално солта, захарта и някои чайове.

Lysander доколкото знам повечето протестанти не изполват никакви икони, църквите са изчистени. Да се прекланяш пред дърво или рисунка сътворена от човека е идолопоклонство.

Редактирано от fringe (преглед на промените)

Правоверна :speak: Не е ли чудно, че Алия не иска да ни каже?

Аз все още тая надежди, че ще се появи в темата мюсюлманин който познава добре тази религия и оправдае твърдението "права вяра".

Има два вида ислям, единия е този който ни представя Алия, фанатичния...

Роза,успокой се.Не се занимавай с моята личност моля.

Lysander добре го каза,нека видим какво е Шиизма:

Какво е шиизма и как се появява?

Шиизма изменя основите на Исляма и неговото послание.

Шиитската секта е основана и пропагандирана от Абдулла Ибн Салоул,бивш евреин,който бива изгонен от Арабия от Калифа Али Ибн Аби Талиб,след като поискал да създаде ислямска ,,църква,,подобно на основалата се католическа църква след смъртта на Исус.

Той планувал да направи Калифа Али ,,христос,, и започва да пропагандира неговата святост.Достигайки до Персия,подобно на историята със Свети Петър,Шиитското движение бива създадено и разпространявано там.

След смъртта на Али движението се разкъсва на по-малки секти,с различни вярвания:от такива,на които Али и Ахлул Байт(вкл.роднинитена Мухаммад (с.а.с.)е любим персонаж до такива,които са убедени,че той е самият Господ (астагфиралла!).

В семейството на Пророка (сас) няма нищо свято,а членовете му са най-обикновени хора,както достоверно разказаните и автентични предания сочат,които също както всички нас могат да попаднат в адския огън,ако не се придържат към повеленото от Исляма и не изпълняват задълженията си:

,,Разказано е от Абу Хурейра.че Пророка (сас) казал на дъщеря си :,,Прави ибада (служба) Фатима,защото аз не ти давам нищо (никаква полза) за пред Аллах’’

Религозната служба на Шиитите фактически се счита за невалидна,заради неспазване на правилата за молитва (липса на пълен суджуд заради слагане на камък,непълно уду’ и т.н.).Те имат политиестични вярвания:смятат,че горобовете на техните праведници могат могат да ги защитят и дадат добро в земния,в задгробния живот и в Съдния Ден.

Шиитската управа е считана за легитимна законова система,т.е. закони се издават от мъже с тюрбани,без да се изисква да бъдат доказани и обяснени от легитимните източници (Куран и Сунна).

Всичко това прави вярата им невалидна и без валидни молитви,както се казва в хадис:,,ако молитвата е добре,тогава и останалите дела са добре,а ако не е тогава и другите дела не са’’ да бъдеш Шия (поне Имамия и другите по-екстремни)означава,че службата им не се признава.

И още:щом някой приема Шахадата (свидетелството,че няма друг бог освен Аллах и че Мухаммад е Негов раб и пратеник) тогава той приема всичко от Курана т.е. от Аллах и всичко от Пророка (сас).Отричането на само един достоверен хадис е отричане на Пророка (сас),защото се отрича нещо,пратено от Аллах (сут) и гарантирано от Него.

Не се занимавам с твоята персона, Алия, а с исляма и теченията му. Но ти опитваш да представяш исляма тук, нали така. Исляма е това, което представя тук твоята личност...? Или пак не разбрах. Защо избягваш отговорите на въпросите ни и цитираш неща, за които никой не пита?

Не знаеш какво следваш или не искаш да споделиш? Но ако не го сториш твърдението ти, че изповядваш автентичен ислям звучи несериозно. Не би ли могла да опишеш приемствената линия на твоята вяра от Пророка до днес? И да ни обясниш защо тя е автентична, а другите не са.

Алия прекрасна, отговори на въпроса на Скептика!

Не се прави на разсеяна, уважаема, ще ти го припомням до второто пришествие ако трябва. :)

Роза,успокой се.Не се занимавай с моята личност моля.

Lysander добре го каза,нека видим какво е Шиизма:

Какво е шиизма и как се появява?

Шиизма изменя основите на Исляма и неговото послание.

Шиитската секта е основана и пропагандирана от Абдулла Ибн Салоул,бивш евреин,който бива изгонен от Арабия от Калифа Али Ибн Аби Талиб,след като поискал да създаде ислямска ,,църква,,подобно на основалата се католическа църква след смъртта на Исус.

Той планувал да направи Калифа Али ,,христос,, и започва да пропагандира неговата святост.Достигайки до Персия,подобно на историята със Свети Петър,Шиитското движение бива създадено и разпространявано там.

След смъртта на Али движението се разкъсва на по-малки секти,с различни вярвания:от такива,на които Али и Ахлул Байт(вкл.роднинитена Мухаммад (с.а.с.)е любим персонаж до такива,които са убедени,че той е самият Господ (астагфиралла!).

В семейството на Пророка (сас) няма нищо свято,а членовете му са най-обикновени хора,както достоверно разказаните и автентични предания сочат,които също както всички нас могат да попаднат в адския огън,ако не се придържат към повеленото от Исляма и не изпълняват задълженията си:

,,Разказано е от Абу Хурейра.че Пророка (сас) казал на дъщеря си :,,Прави ибада (служба) Фатима,защото аз не ти давам нищо (никаква полза) за пред Аллах’’

Религозната служба на Шиитите фактически се счита за невалидна,заради неспазване на правилата за молитва (липса на пълен суджуд заради слагане на камък,непълно уду’ и т.н.).Те имат политиестични вярвания:смятат,че горобовете на техните праведници могат могат да ги защитят и дадат добро в земния,в задгробния живот и в Съдния Ден.

Шиитската управа е считана за легитимна законова система,т.е. закони се издават от мъже с тюрбани,без да се изисква да бъдат доказани и обяснени от легитимните източници (Куран и Сунна).

Всичко това прави вярата им невалидна и без валидни молитви,както се казва в хадис:,,ако молитвата е добре,тогава и останалите дела са добре,а ако не е тогава и другите дела не са’’ да бъдеш Шия (поне Имамия и другите по-екстремни)означава,че службата им не се признава.

И още:щом някой приема Шахадата (свидетелството,че няма друг бог освен Аллах и че Мухаммад е Негов раб и пратеник) тогава той приема всичко от Курана т.е. от Аллах и всичко от Пророка (сас).Отричането на само един достоверен хадис е отричане на Пророка (сас),защото се отрича нещо,пратено от Аллах (сут) и гарантирано от Него.

:nono:

Не се занимавам с твоята персона, Алия, а с исляма и теченията му.

Но ти опитваш да представяш исляма тук, нали така. Исляма е това, което представя тук твоята личност...? Или пак не разбрах.

Защо избягваш отговорите на въпросите ни и цитираш неща, за които никой не пита?

:wors: :wors: :wors: Зашото няма какво да отговори, това не го е учила, дипломираната талибанка. ;)

талибанка = студентка по Ислям, не мислете, че я обвинявам в тероризъм, ама възгледите и са доста крайни. :baby:

Tricho може би е защото всички други религии даже и Християнството са претърпели промени ,докато в Исляма няма днес налагам това утре го премахвам и тнт.

Много смело твърдение. Само да припомня общоизвестното.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Това, което мюсулманите често подчертават е, че Корана е низпослан от бог на Мохамед между 612 и 632 г., докато другите свещенни книги като Стария и Новия Завет са били многократно редактирани. Така ли е наистина? Добре известно е, че Пророкът е бил неграмотен и неговите последователи са запаметявали думите му, а някои от тях впоследствие са ги записвали върху пергамент или друго. Възможно е и той лично да е диктувал някои откъси (на зет си Али, на първия му братовчед ибн Абаси и на др.) и да е пробвал да подреди текста. При всички случаи, едва през 656 г., т.е. около 24 г. след смъртта му, третия халиф Осман ибн Аффан създава комисия, която да състави официален текст и наредил другите ръкописиси да се унищожат. Част от тях, обаче, вероятно са били укрити и съхранени.

Коранът съдържа 114 глави (сури) и 2600 стиха, които обаче не са подредени нито хронологично, нито са систематизирани по някакъв друг критерий. Напр., повечето сури в края са от меканския период (612-615), докато тези в началото са от мединския (622-632). Тъй като Корана е божието слово, което е изговорено от Пророка, за да бъде възприет пълноценно той следва да се чете на арабски. Впрочем архетипа на Корана се намира на небето, но това е друга история.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Дори да допуснем, че несистематизирания начин, по който е записано пророчеството, предава съвсем точно напътствията на Аллах, което е съмнително, не може да се отрече факта, че възниква необходимост от тълкуване. Така възникват разясненията, преданията или сказанията наречени хадиси, които не са нищо друго освен лични интерпретации, основани върху легенди и житейски случки от битието на Пророка. Именно от тези тълкувания се състои Суната (Традицията) като основните сборници са от кр. на 9 и нач. на 10 в. Тези тълкувания, обаче, не винаги са достатъчно детайлни, ясни и конкретни и затова основния принцип в исляма е, че ако не разбираме нещо, трябва да го приемем на вяра.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Но това не решило проблема за това какъв е автентичния ислям и скоро (между 775 и 850 г.) се формирали четири ортодоксални сунитски правни школи, които трябвало да разяснят как да се съвместят Корана и Суната с местното обичайно право и традиции. Те са:

1.) Маликитската школа, която се основава на обичайното право в Медина и се разпространява в Египет и Судан.

2.) Ханафитска школа, която е най-либерална и при решаване на казуси използва принципа на аналогията, за да се облагодетелства цялата умма (общността на вярващите). Разпространена е в Турция и на Балканите, както и в Индия и Китай.

3.) Шафитска школа, която се позовава на догматиката приета в абасидския халифат и е разпространена в Палестина, Египет, Индонезия и Филипините.

4.) Ханбалитска школа, която е най-консервативна, защото не допуска нововъведения и се разпространява главно в източната част на Саудитска Арабия.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Това е накратко за сунитите, а шиитите и хариджитите са отделна тема.

С риск да стана досаден, пак ще попитам Алия, какъв ислям изповядва. Отговорът е важен, ако иска да докаже, че следва някое от традиционните сунитски течения, а не някоя ерес.

Не, scеpsis много добър въпрос зададе : Защо твърдиш, че изповядваш автентичен ислям, а другите разновидности не са такива ?

И на мен ми е много любопитно

Отговора е много прост: следвам Исляма така както Пророка Мухаммад (с.а.с.) го е следвал.

Всеки Мюсюлманин,бил той Шия или Суфит казва,че следва Курана и Сунната,но едно е на думи,а друго е на дела.

Лесно се познава дали някой следва наредбите такива,каквито са или се опитва да ги нагласява според нуждите си.Каквото Пророка (с.а.с.) е правил,правя го и аз,ако за нещо не е заемал позиция и аз нямам такава.Приемам истината,дори и да не ми допада и не се опитвам да философствам като Суфите,докато намеря ,,вратичката с извинението,, или си измислям хадис или интерпретация за да покрия греховете си като Шиите.

Мюсюлманите казват:,,Чухме и се подчинихме,, а не се впускат в безкрайни спорове относно заповедите,само и само да ги нагласят според както им е угодно.

Суфитите затъват в митове и сляпо следване на 'духовен водач'

Шиите затъват в омраза и лъжи

Алианите затъват в обичаите на дедите си

другите секти са заети постоянно да търсят доказателства за твърденията си

Аз:аз се основавам на автентичните текстове,които са преминали през редица критерии,за да бъдат доказани като такива от науката Хадис.Когато вземам решение,първо се допитвам до тях,т.е. до примера на Пророка (с.а.с.) и тогава действам,а не философствам и не си измислям извинения.Това е.

Това, което мюсулманите често подчертават е, че Корана е низпослан от бог на Мохамед между 612 и 632 г., докато другите свещенни книги като Стария и Новия Завет са били многократно редактирани. Така ли е наистина? Добре известно е, че Пророкът е бил неграмотен и неговите последователи са запаметявали думите му, а някои от тях впоследствие са ги записвали върху пергамент или друго. Възможно е и той лично да е диктувал някои откъси (на зет си Али, на първия му братовчед ибн Абаси и на др.) и да е пробвал да подреди текста. При всички случаи, едва през 656 г., т.е. около 24 г. след смъртта му, третия халиф Осман ибн Аффан създава комисия, която да състави официален текст и наредил другите ръкописиси да се унищожат. Част от тях, обаче, вероятно са били укрити и съхранени.

Унищожават се записаните хадиси,за да не се смесят с Кораничните текстове.Които пък няма как да се изменят защото са римувани.Една сричка да се измени и рима няма да им,но ето на до ден днешен Корана е в съвършена рима.

Коранът съдържа 114 глави (сури) и 2600 стиха, които обаче не са подредени нито хронологично, нито са систематизирани по някакъв друг критерий. Напр., повечето сури в края са от меканския период (612-615), докато тези в началото са от мединския (622-632). Тъй като Корана е божието слово, което е изговорено от Пророка, за да бъде възприет пълноценно той следва да се чете на арабски. Впрочем архетипа на Корана се намира на небето, но това е друга история.

Подредени са така,че известяват на човек плавно какво трябва и какво не трябва да прави.Т.е. по експоненциална крива.

Дори да допуснем, че несистематизирания начин, по който е записано пророчеството, предава съвсем точно напътствията на Аллах, което е съмнително, не може да се отрече факта, че възниква необходимост от тълкуване. Така възникват разясненията, преданията или сказанията наречени хадиси, които не са нищо друго освен лични интерпретации, основани върху легенди и житейски случки от битието на Пророка. Именно от тези тълкувания се състои Суната (Традицията) като основните сборници са от кр. на 9 и нач. на 10 в. Тези тълкувания, обаче, не винаги са достатъчно детайлни, ясни и конкретни и затова основния принцип в исляма е, че ако не разбираме нещо, трябва да го приемем на вяра.

Нещата с тълкованията са доста по-сериозни от смешното твърдение горе.Науката за тези предания профилира разказвачите и класифицира преданията.Така,че ,,приемането на вяра,,е за наивните хора.

Но това не решило проблема за това какъв е автентичния ислям и скоро (между 775 и 850 г.) се формирали четири ортодоксални сунитски правни школи, които трябвало да разяснят как да се съвместят Корана и Суната с местното обичайно право и традиции. Те са:

1.) Маликитската школа, която се основава на обичайното право в Медина и се разпространява в Египет и Судан.

2.) Ханафитска школа, която е най-либерална и при решаване на казуси използва принципа на аналогията, за да се облагодетелства цялата умма (общността на вярващите). Разпространена е в Турция и на Балканите, както и в Индия и Китай.

3.) Шафитска школа, която се позовава на догматиката приета в абасидския халифат и е разпространена в Палестина, Египет, Индонезия и Филипините.

4.) Ханбалитска школа, която е най-консервативна, защото не допуска нововъведения и се разпространява главно в източната част на Саудитска Арабия.

Всеки Мюсюлманин уважава и четирите школи,а по-късните учени уточняват гледните точки на кой по даден въпрос са най-правилни.Всъщност всички от тях са прави според наличните им знания и логика.Възможността да се избира е милост от Аллах СУТ.

Отговора е много прост: следвам Исляма така както Пророка Мухаммад (с.а.с.) го е следвал.

Всеки Мюсюлманин,бил той Шия или Суфит казва,че следва Курана и Сунната,но едно е на думи,а друго е на дела.

Лесно се познава дали някой следва наредбите такива,каквито са или се опитва да ги нагласява според нуждите си.Каквото Пророка (с.а.с.) е правил,правя го и аз,ако за нещо не е заемал позиция и аз нямам такава.Приемам истината,дори и да не ми допада и не се опитвам да философствам като Суфите,докато намеря ,,вратичката с извинението,, или си измислям хадис или интерпретация за да покрия греховете си като Шиите.

Мюсюлманите казват:,,Чухме и се подчинихме,, а не се впускат в безкрайни спорове относно заповедите,само и само да ги нагласят според както им е угодно.

Много и наистина ми е преинтересно как жена прави живота си по мъжки тертип, освен ако нещо или пророка не е мъж или Алая не е жена?...

Много и наистина ми е преинтересно как жена прави живота си по мъжки тертип, освен ако нещо или пророка не е мъж или Алая не е жена?...

Каквото е различно за жените и обикновените хора е уточнено.Както ви е известно,жените и мъжете в Исляма са равни пред Бог и различни душевно и физически.Четвъртата сура в Корана се нарича ,,Жените,, и описва техните права,задължения и индивидуалност и им дава напътствия.В Исляма не е нужно жената да се мери с мъжа или да извършва неговите задължение или още по абсурдното:да прилича на мъж физически http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif

:cool: Бе да не сте записали думите на Пророка на магнетофон? Хадисите, както посочих са тълкувания, които имат социо-културен произход. Напр., същността на исляма се съдържа във формулата, че „Няма друг Бог освен Аллах и Мохамед е Неговият Пророк", нали? Но този наниз от твърдения няма нито продължение, нито референт и затова от логическа гледна точка е едно псевдотвърдение, в което няма смисъл. Той обаче има значение като културна единица в ислямската цивилизация, която е родила серии от семантични реакции, а те на свой ред са предизвикали действия... Много завързано го написах. Това, което искам да кажа е, че ти си приела едно символно описание на живота, вселената и всичко останало, но нямаш основания да отричаш всички други. Много от тях са по-завършени и имат по-висока обяснителна стойност.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Суфитите затъват в митове и сляпо следване на 'духовен водач'

Шиите затъват в омраза и лъжи

Алианите затъват в обичаите на дедите си

другите секти са заети постоянно да търсят доказателства за твърденията си

Аз:аз се основавам на автентичните текстове,които са преминали през редица критерии,за да бъдат доказани като такива от науката Хадис.Когато вземам решение,първо се допитвам до тях,т.е. до примера на Пророка (с.а.с.) и тогава действам,а не философствам и не си измислям извинения.Това е.

Унищожават се записаните хадиси,за да не се смесят с Кораничните текстове.Които пък няма как да се изменят защото са римувани.Една сричка да се измени и рима няма да им,но ето на до ден днешен Корана е в съвършена рима.

Подредени са така,че известяват на човек плавно какво трябва и какво не трябва да прави.Т.е. по експоненциална крива.

Нещата с тълкованията са доста по-сериозни от смешното твърдение горе.Науката за тези предания профилира разказвачите и класифицира преданията.Така,че ,,приемането на вяра,,е за наивните хора.

Всеки Мюсюлманин уважава и четирите школи,а по-късните учени уточняват гледните точки на кой по даден въпрос са най-правилни.Всъщност всички от тях са прави според наличните им знания и логика.Възможността да се избира е милост от Аллах СУТ.

:cool::withballoon2: :withballoon2:

Ако си мислиш, че не си личи когато ползваш чужда помощ, просто не си познала.

С тоя отговор обаче, наистина разяснихте доста въпроси, поздрави! :cool:

И достатъчно ясно показахте, че разликите са само козметични в различните секти на исляма.

А тия сладкиши с римата ги зарежете, не се намираме в детската градина. За каква рима и какви пет лева разправяте бе, готини, след като писмото на арабите по това време е било толкова примитивно, че даже не за изписвали гласните? :nono:

Всичките ви "науки" са измислени за замазване на гафовете и грешките в курана, който е всъщност доизмислян и донатъкмявам много/ стотици/ години след смъртта на Мухамед и това си личи при нормален прочит. Ама на вас това е забранено, за вас е валиден само специалния такъв. :cool:

Ще помоля скъпите съфорумци да уважат празника ни и всякакви въпроси да се разглеждат след 3 дена (вкл и днес) Честит празник на всички мисюлмани !

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.