Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

Незнам, може да се тълкува буквално, може и преносно. В Библията е описано малко като филм на ужасите.

Не съм на мнение, че ние си избираме да бъдем ограничени. Било и по знания или други критерии, от където и да го погледнеш сме си ограничени. Просто се огледай наоколо и си пожелай да посетиш слънцето или някоя галактика. :cool:

Правим избор, продиктуван от съзнанието ни, повлияно от околната среда, ограничен избор.

Не вярвам в гледачи и прочие, имат голямо въображение :P

Защо мюсюлманите четат само Коран и хадисите(както и други) - съмнявам се, че повечето да са чели хадисите, като ги гледам какви томове са, по скоро си мисля че живеят по традициите предвани в семейството. Другото е заради страха. Страха да не се разклати вярата. Когато уверено си караш по пътя, няма опаснот да излезеш от него.

И за това са и многото конфликти, всеки си защитава своето, като иска да го наложи като най - правилно. За да защитиш своето, трябва да отречеш другото.

Права си за сблъсъка в самия себе си. Мисля си за стадото и овчаря, по-лесно е някой да те води, от колкото да тръгнеш сам.

Малко объркано прозвуча, но не е лесно да си във въртележката на дуалността ;)

Редактирано от fringe (преглед на промените)

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 421,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

Aliah, точно това имах предвид и умишлено цитирах някои белези за последното време от Библията. Намирам доста сходни текстове в Корана И Библията. ;) За края на света се е знаело доста отдавна, преди Мохамед. Не е нещо ново. :rolleyes:

Blue_Star, харесва ми начина ти на мислене. :)

scepsis за какво става въпрос, не я намирам на български?

Жалко е, че самият свят не знае за своя край, а само неколцина верующи...Краят ще премине покрай нас, които не знаем за

него, даже и се съмнявам да го забележим! Добре че си имаме свещени книги и техните живи провъзгласители за да ни плашат и---дано остане и след края някой от вас, че да ни осведоми на коя дата се е състоял.

Публикувано изображение

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

жалко,че форума ми даде заето и предългия ми пост се изтри,но така е пожелал Аллах Субханаху у Тааля

та за Края:в Курана се говори за физическия край на световете.Знаете,че Аллах е наричан в Курана Господа на Световете.

Тези,които ще си заминат с нас са ангелите и духовете.Това обаче няма да се случи за един миг и човечеството няма да е изчезнало.

Знаците за края и настъпването на Съдния Ден се делят на Малки и Големи знаци.

Големите са :

1)Появата на Димът

2)Идването на Антихриста

3)Завръщането на Исус

4)Появата на Гог и Магог

5)Края на Исляма,Курана и Добрите Хора

6)Човечеството пак започва да се кланя на идоли

7)Кааба бива разрушена

8)Слънцето изгрява от Запад

9)Появата на Звярът

10)Огъня,който ще събере хората заедно

след това светът ни ще се разпадне и ще настъпи Съдния Ден,в който всички ще отговарят за делата си пред Бог.

Блу-мерси за поздрава,Рамадана е специално време,време за пречистване,усилване на вярата и търпението.

Жалко е, че самият свят не знае за своя край, а само неколцина верующи...Краят ще премине покрай нас, които не знаем за

него, даже и се съмнявам да го забележим! Добре че си имаме свещени книги и техните живи провъзгласители за да ни плашат и---дано остане и след края някой от вас, че да ни осведоми на коя дата се е състоял.

Публикувано изображение

Някой от вас? Кои сме това ние, нещо не разбирам? Много моля да не ме поставяш в категории. :)

По пътя на логиката всяко начало си има и край, така че логично и за Земята да настъпи този край. Не е необходимо някой да ти го предрича за да знаеш. :D

Публикувано изображение

sliderum,иронията ти е убийствена. :yanim: Но ще споделиш ли изображението,което е в поста ти-какво всъщност символизира?! :wors:

fringe,за какво ми е да посещавам слънцето или някоя галактика точно в момента?! :( Затова че правим избор продиктуван от съзнанието ни,повлияно от околната среда,ограничен избор-съгласна съм.Само,дето всичко навън е проекция (от)вътре в нас. ;) Сега може би по-ясно се изразих,какво имам предвид,че ние сами сме си сложили и слагаме някои ограничения.А и кой е казал,че понякога като сме "ограничени" не се учим много по-добре,отколкото,ако разполагахме с абсолютната свобода?Намасте. :)

sliderum,иронията ти е убийствена. :yanim: Но ще споделиш ли изображението,което е в поста ти-какво всъщност символизира?! :wors:

Ако се вгледаш внимателно, ще видиш приетият символ за безкрайност, който съм си позволил да разслоя, завъртя на 90о и прекъсна с две отсечки, във видимата за нас перпендикулярна проекция в петизмерно пространство...

след това светът ни ще се разпадне и ще настъпи Съдния Ден,в който всички ще отговарят за делата си пред Бог.

И кога се очаква да се случи това грандиозно събитие?

Нали се сещаш, че исляма е достатъчно предпазлива в това отношение религия. Не разрешава на последователите си, поне на обикновените хора да разсъждават по такива въпроси, що се отнася до определянето на точно време за бъдещи събития - това си е направо забрана на ясновидството, впрочем дали не им забранява да мислят въобще, освен в направлението да работят за разпространението на учението си с всички средства...и тъй като повечето обикновени хора нямат дар слово, но пък имат оръжие...

Ако се вгледаш внимателно, ще видиш приетият символ за безкрайност, който съм си позволил да разслоя, завъртя на 90о и прекъсна с две отсечки, във видимата за нас перпендикулярна проекция в петизмерно пространство...

sliderum,хм,интересно хрумване.Но на мен и на друго ми заприлича затова попитах.Благодаря за отговора!Но наистина ли мислуш,че тези "чертички" ги има реално?!Намасте. :)

sliderum,хм,интересно хрумване.Но на мен и на друго ми заприлича затова попитах.Благодаря за отговора!Но наистина ли мислуш,че тези "чертички" ги има реално?!Намасте. :)

Не, не мисля, но има хора които са решили, че с действията си могат да повлиаят по този начин на личната безкрайност на други хора, примерно като ги убият...Това разбира се повлиява в точно този аспект само на самите тях, а пряко пострадалите от действията им хора губят само физическите си тела.

След като се сбъднат знаците,които изброих по-горе.

След като се сбъднат знаците,които изброих по-горе.

Може ли накратко да поясниш тези 10 знака, защото само си ги изредила? Или да ни насочиш към текст, в който те са разяснени по-детайлно. Благодаря предварително.

Може ли накратко да поясниш тези 10 знака, защото само си ги изредила? Или да ни насочиш към текст, в който те са разяснени по-детайлно. Благодаря предварително.

Избери един знак и ще ти разкажа по-подробно,щом си любопитен.

Добре,

Димът е първия от Големите Знаци за идването на Съдния Ден.В Курана има сура,наречена Ад-Духан (димът).

Аллах казва:

,,Изчакай Деня, в който небето ще донесе явен дим!

Той ще обгърне хората. “Това е болезнено мъчение.”(44:10-11)

Димът ще се разпростре над земята и не мюсюлманите ще бъдат болезнено засегнати от него(временно),докато на Мюсюлманите няма да им въздейства повече отколкото едно кихване,причинено от хрема.Никой не знае какъв точно ще е този дим.Може да е болест,финансова криза,суша,или пушек от голям пожар,вулкан...никой не знае,но когато се случи,със сигурност ще го познаем,защото ефекта ще е във световен мащаб(от изток до запад).Аллах знае най-добре.

Благодаря за отговора. Ясно е, че 10-те знака са извлечени от Корана. Въпросът е как ще ги тълкуваме. Ти казваш, че единствения признак е, че това явление ще е глобално и че няма да засегне правоверните. Не мислиш ли, че всеки може да спекулира и да манипулира вярващите с твърдение като следното:

Никой не знае какъв точно ще е този дим. Може да е болест,финансова криза,суша,или пушек от голям пожар,вулкан...никой не знае,но когато се случи,със сигурност ще го познаем,защото ефекта ще е във световен мащаб(от изток до запад). Аллах знае най-добре.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Може ли да разясниш следващите два знака (за Антихриста и завръщането на Христос)?

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Благодаря за отговора. Ясно е, че 10-те знака са извлечени от Корана. Въпросът е как ще ги тълкуваме. Ти казваш, че единствения признак е, че това явление ще е глобално и че няма да засегне правоверните. Не мислиш ли, че всеки може да спекулира и да манипулира вярващите с твърдение като следното:

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Може ли да разясниш следващите два знака (за Антихриста и завръщането на Христос)?

Не е казано че мюсулманите няма да бъдат засегнати, а че не те ще бъдат БОЛЕЗНЕТО засегнати, т.е. те също ще го понесат(а може би и предизвикат) събитието отъждествено с дим...терористите го разбират по следният начин, поне японските, но може би и ислямистките, а именно с използуването на бойни отровни вещества, газове и емулсии. Впрочем Али Химика не се посвени да използва такива мащабно...Също вариант е и ядрената война, при която атмосферата ще е наситена с прах, сажди и различни летливи продукти от горенето на пожарищата, също и огромно количество дим, за това се потготвя пък Иран(според ЦРУ).

А аз се чудя как някои хора, се интересуват от неща в които не вярват, дори са им антипатични, че толкова старателно се опитват да ги тълкуват и анализират!

терористите го разбират по следният начин

Едно от нещата, които имах предвид беше това.

А аз се чудя как някои хора, се интересуват от неща в които не вярват, дори са им антипатични, че толкова старателно се опитват да ги тълкуват и анализират!

Щото живеем в един свят и взаимното познаване е първата стъпка към разбирателството между нас...

Щото живеем в един свят и взаимното познаване е първата стъпка към разбирателството между нас...

Нима, със сигурност така резултата няма да е положителен. Като за начало няма да е зле преди да питаш нещо да прочетеш поне Корана и така да се запознаеш с основите на тази религия.

И защо мислиш, че не съм чел Корана и не познавам основите на вашата религия? Наистина предпочитам другия клон (шиитите и най-вече езотеричните школи като суфизма). Преди няколко дни и в друга тема помогнах на един от вас да представи едно от предимствата на исляма пред христянството. Вярно, че после му зададох въпрос, на който не можа да отговори... Не искам да критикувам вашата религия. Просто се опитвам да контактувам с вас и да подържам добър тон. Но това не означава, че трябва да приема всичките ви вярвания и да стана мюсулманин, нали?

Димът ще се разпростре над земята и не мюсюлманите ще бъдат болезнено засегнати от него(временно),докато на Мюсюлманите няма да им въздейства повече отколкото едно кихване,причинено от хрема.

как не се усещате не ми е ясно, в целия Коран постоянно се повтаря едно и също нещо, Алах казва следвайте ме (тоест да сте от неговата религия) и той щял да ги предпазва, не ви ли прилича на лов на заблудени овчици, идвайте така в нашата организацийка аз алах ще ви защитавам, този процес прилича на първоначално привличане и след това изтърбушване на този който се присъедини. И къде е този е Алах дето щял да ги защитава само тези които са от неговата вяра, това май прилага на постановката дай лайно и получи насреща кукориго, тоест ще си платиш първо и то яко и после може евентуално да получиш нещо.

този Алах действа на принципа като по социалистическо, аз сега ще ти направя услуга защото може после ти на мен да ми направиш също услуга а , как мислите.

И защо мислиш, че не съм чел Корана и не познавам основите на вашата религия? Наистина предпочитам другия клон (шиитите и най-вече езотеричните школи като суфизма). Преди няколко дни и в друга тема помогнах на един от вас да представи едно от предимствата на исляма пред христянството. Вярно, че после му зададох въпрос, на който не можа да отговори... Не искам да критикувам вашата религия. Просто се опитвам да контактувам с вас и да подържам добър тон. Но това не означава, че трябва да приема всичките ви вярвания и да стана мюсулманин, нали?

От въпроса ти

Може ли накратко да поясниш тези 10 знака, защото само си ги изредила?

предполагам не си запознат с Корана и може би не си чел друга литературa, иначе щеше да ти е излишно да питаш.

След като предпочиташ шиитската школа, обърни си въпросите към тях, тук предполагам са сунити.

Не искаш да критикуваш, но точно това усещам из постовете ти, дори елементи на насмешка. Както и в поддръжиците ти. Взе да става банално, елементарно и ниско. Никой не те кара или задължава каквото и да е! Най-малкото очаквах елементарно уважение към вярванията на хората. Опита ти за контакт го отправи по подходящия начин!

Въпросът не е към мен, а към мюсулманите, но сериозен отговор ли искаш? В исляма бог е всемогъщ Творец и е недосегаем за всякакви етически претенции от страна на неговите творения. Разбирането на неговите постъпки и решения е недостъпно за нас, чрез което въпроса за теодицеята се елиминира напълно. Аллах е абсолютен суверен и е напълно непознаваем. Всичко е предистинирано (предопределено) и ислямските богослови бая са си блъскали главите как да съгласуват последното с т.нар. свободна воля.

Точно това имах предвид. Не очаквах отговор. Това не е ли характерно по принцип за монотеистичните религии? Дадени са 99 наименования за Бог. А и какво очакваш автобиография, все пак говорим за религия. Според мен човек едва ли някога ще разбере всеобхватността на понятието Бог. Може би ще почувства, незнам.

Редактирано от fringe (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.