Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

Само да спомена ,че ритуалните обмивания след сексуални контакти,менструация и преди четене на Куран имат общо с ангелите.Знаете,че Мюсюлманите вярват в ангели.

Блу-така е в Исляма,не пречистени не могат да пипат арабския текст на Курана.Не ти харесва,не го приемаш,осъждаш го,добре.Това е твое право.Мое задължение да ти дам информация.

Исляма е пратен от Аллах за пречистване на хората:

''Аллах обича каещите се и обича пречистващите се.''(2:222)

Телесната хигиена и тази на душата вървят заедно.Който ги пренебрегва си понася последствията,защото за неизпълнението на всяка заповед има наказание.

В Мюсюлманските страни е забранено яденето и пиенето на публични места по време на Рамадана.

Има един ислямски лектор:Хюсейн Ходжа,той много добре описва българите-мюсюлмани.

ето някои цитати от него,от лекцията му за Рамадана в България:

* На Мюсюлманите им е най-лесно да говеят,защото е само един месец! (а през останалото време забравят молитви,смирение и Исляма въобще)

*Понеже съм от Велинград-говеенето не се отнася за мене!??(относно хората работещи в по-големи градове и смятащи,че са извинени и не говеят)

*40 години говеете,а не знаете защо вашето говеене е най-доброто!?-Не съм съгласен с вас,не съм съгласен! (въпрос към невежата публика,посрещнат с мълчание)

*(Ние българите)сме способни да идем до Кърджали,за да изопачим аятите на Аллах! (относно нелигитимни извинения от вярващите)

:cool:

А колко имами знаят арабски?

Всички имами четат и водят молитвите на арабски,дори и най-заблудените ''ходжи''.

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 410k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

Всички имами четат и водят молитвите на арабски,дори и най-заблудените ''ходжи''.

А има ли вероятност, да не говорят арабски?

Много е похвално, че трябва да сте чисти докато четете корана, щото иначе направо не ми се мисли какво щеше да е положението около вас. Когато преди години ми се налагаше често да пътувам с влака, най смърдящите спътници може да се сетиш кои бяха, нали? Или това е било част от борбата с неверниците явно, да ги осмърдиш смъртоносно събувайки си обувките в купето? :cool:

Говориш глупости! Хора всякакви, то и аз съм попадал на много немюсюлмани които не са чисти и не миришат добре, даже повечето са така, също и на мюсюлмани. Аллах заповядва да си чист, ти ако щеш стой си мръсен.

А когато четеш корана от екрана на компютъра, какви са предписанията на Аллах, всезнаещия и виждащия в бъдещето и миналото? Ако не е дал специални предписания, ясно е колко е всезнаещ. Щото ако ще целия да си изцапан, няма как да оскверниш нерукотворните виртуални текстове на арабски. :cool:

Няма значение дали четеш от компютъра или от книгата, щом изговаряш или слушаш Корана трябва да си чист. Не е нужно преди 1400 години Аллах да каже, че които чете от компютър трябва да е чист, то си се подразбира, помисли малко, компютъра е само средство, също като листа с хартия на екрана са изписани думите и ако ти ще четеш трябва да си измит защото това е свещенно четене, независимо дали го докосваш или не.

Редактирано от AccessDenied (преглед на промените)

о,тигърче-ходжите,които правят талисмани и ,,четат Куран,,против уроки ,те не знаят какво е Ширк. Това е лошото,иначе не е задължително имамите или който и да било обикновен Мюсюлманин да владее арабски,щом знае молитвите и превода им.

Може да не говорят свободно арабски, но всички имами(ходжи) водят молитвите на арабски защото Корана е изпратен на арабски в стихотворна форма която при превод е невъзможно да се запази- Коран от арабски се превежда като Рецитал или нещо което се рецитира. Ето защо Корана е Коран само на арабски.

Може да се искаже молитва и на български, но когато се извършва преклон пред Всевишния в който се чете Коран, то той е само на Арабски. Петте дневни молитви които мюсюлманите извършват също са на арабски, така че всеки мюсюлманин малко или много знае езика на Корана.

о,тигърче-ходжите,които правят талисмани и ,,четат Куран,,против уроки ,те не знаят какво е Ширк. Това е лошото,иначе не е задължително имамите или който и да било обикновен Мюсюлманин да владее арабски,щом знае молитвите и превода им.

Предпочитам коте :) , тези животинки много ги обичам!

Нямах предвид тези т.нар ходжи, хич и не искам да се занимавам с тях, а за хората които водят молитвата в джамията. Звучи ми странно, че могат да четат на арабски, но да не го говорят. Но щом казваш, че не е задължително нямам какво друго да кажа. :ph34r:

Редактирано от fringe (преглед на промените)

Предпочитам коте :) , тези животинки много ги обичам!

Нямах предвид тези т.нар ходжи, хич и не искам да се занимавам с тях, а за хората които водят молитвата в джамията. Звучи ми странно, че могат да четат на арабски, но да не го говорят. Но щом казваш, че не е задължително нямам какво друго да кажа. :P

Мяуууу,

Някой тук ме призова

Някой дава баклава

Ох, след този Рамазан

Нищо сладко веч` не ям...

:baby:

Мяуууу,

Някой тук ме призова

Някой дава баклава

Ох, след този Рамазан

Нищо сладко веч` не ям...

:baby:

Няма тука баклава, :)

за тоз

що е неверник сега! :P

Алиа, позволих си да прехвърля мнението ти тук, както предложи.

От къде си чел за предопределението?Ако е от суфистко ориентирани обяснения,тогава ми е ясно.Може да обсъдим в темата за Исляма,ако искаш.

Уа алейкум.

Не това не е суфитско обяснение... Ще задам следните прости въпроси: От кого или какво зависи нашата земна участ и задгробната ни съдба? Може ли да се каже, че Аллах според своето благоволение води едни хора към спасение, а други към гибел? Вярно ли е, че пътят на човека и света е предопределен (ал-кадар) от Аллах отпреди сътворението?

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Само да спомена ,че ритуалните обмивания след сексуални контакти,менструация и преди четене на Куран имат общо с ангелите.Знаете,че Мюсюлманите вярват в ангели.

Блу-така е в Исляма,не пречистени не могат да пипат арабския текст на Курана.Не ти харесва,не го приемаш,осъждаш го,добре.Това е твое право.Мое задължение да ти дам информация.

Исляма е пратен от Аллах за пречистване на хората:

''Аллах обича каещите се и обича пречистващите се.''(2:222)

Телесната хигиена и тази на душата вървят заедно.Който ги пренебрегва си понася последствията,защото за неизпълнението на всяка заповед има наказание.

В Мюсюлманските страни е забранено яденето и пиенето на публични места по време на Рамадана.

Има един ислямски лектор:Хюсейн Ходжа,той много добре описва българите-мюсюлмани.

ето някои цитати от него,от лекцията му за Рамадана в България:

* На Мюсюлманите им е най-лесно да говеят,защото е само един месец! (а през останалото време забравят молитви,смирение и Исляма въобще)

*Понеже съм от Велинград-говеенето не се отнася за мене!??(относно хората работещи в по-големи градове и смятащи,че са извинени и не говеят)

*40 години говеете,а не знаете защо вашето говеене е най-доброто!?-Не съм съгласен с вас,не съм съгласен! (въпрос към невежата публика,посрещнат с мълчание)

*(Ние българите)сме способни да идем до Кърджали,за да изопачим аятите на Аллах! (относно нелигитимни извинения от вярващите)

:)

Aliah,къде видя,че го осъждам?!Къде видя,че не ми харесва това,че нямали право непречистени да четат Корана?!А ти имаш ли идея какво означава думичката "пречистен"?!И пак те питам-къде в Корана е написано,че човек,изповядващ друга религия няма право да чете Корана?!Твое задължение е това,което ти си избереш!Това да учиш другите на неща,които те отказват да знаят-това е пак един вид грях.Хората,както и всеки един от нас има право да НЕ знае. ;)

Това,че в някои арабски страни е забранено яденето по време на Рамадана-това само доказва колко е слаба волята на някои хора.Нали смисълът в това човек да говее е точно това-да преодолее изкушението вътре в самия себе си?!А това да скриеш от погледа си изкушенията и да обвиняваш останалите,които имат причина да си ядат,и пият,че ти си слаб-просто интересна работа.Но шшшттттттттт... :) Искам също така да добавя,че постът е въздържание е за пречистване не само на тялото,но и на душата.Човек,когато гладува-умират някои неща вътре в самия него,което е хубаво. :) Но,ако аз избера да си ям или имам причина затова,значи ти ще ме задължиш чрез закон да стана като теб?!Значи някой,за да бъде като теб и да не си сама там,където си-си готова да си налагаш волята над друг/ите?!Но знаеш ли,че на това нещо му се казва подтисничество и Аллах го е забранил,дори за самия себе си?! :) Знам за жени в някои арабски страни,на които толкова са им втълпили в главата,кое е правилно и кое грешно-че някои от тях,дори като бяха бременни постеха...Това дали е нормално оставям всеки сам за себе си да реши,но,когато на човек му е отнето изконното право дадено му от Бог-наистина е интересно как после същите тези налагащи се хора се бият в гърдите колко са търпеливи.За последствията и наказанията-отново оставам без коментар и думи.Просто човек да прави нещо само,защото чака някой да го тресне по главата-това би доказало само неговото/нейното невежество.Но е хубаво за тези хора да го има(т) този страх,инак ще се разхайтат по-бетер от тези "мюсюлмани" в Европа,които са изкушени от жени,ядене,пиене и понеже в Европата са "гадните невежи",и капиталисти-няма закон,и забрани,както,и наказания,ако пиеш,ядеш,или правиш секс,както,и когато намериш за добре-та,затова някои "вярващи" полудяват.То,видиш ли,те са невинни-виновни са им онези,дето отказват да крият всичко лошо от тях(независмо дали по време на Рамадана или след него).То,направо викам някои хора да ги пратят директно в Рая,че тук много е трудно за тях...Изкушаващо!Наистина,чудя ти се Aliah-как можеш да вярваш в някои небивалици?!Уважавам ти правото на избор,но да се опитваш да убедиш останалите с тези псевдо-доводи и после да се наричаш мюсюлманка?!

П.С.:Още си чакам отговор на въпроса-къде точно в Корана е написано,че неверник или друговерец няма право да го чете,Aliah?!Или пак някои хора четат избирателно,и си тълкуват,както намерят за добре нещата?!Но това е Коранът,все пак.Къде отиват истинската вяра и човешкото достойство?!Намасте. :)

Редактирано от Blue_Star (преглед на промените)

Алиа, позволих си да прехвърля мнението ти тук, както предложи.

Не това не е суфитско обяснение... Ще задам следните прости въпроси: От кого или какво зависи нашата земна участ и задгробната ни съдба? Може ли да се каже, че Аллах според своето благоволение води едни хора към спасение, а други към гибел? Вярно ли е, че пътят на човека и света е предопределен (ал-кадар) от Аллах отпреди сътворението?

Дали всичко, което става е предварително предопределено или е напълно случйно и следствие от различни обстоятелства или истината е някъде по средата между тези две крайности?

За мен този въпрос е по-важен от въпроса дали има Бог или не.

Това е въпрос не само към мюсюлмани, а към всички.

Традиционното решение в исляма е следното.

"Не се случва беда преди да сме я породили, нито на земята, нито с вас самите без да е [записана] в Книга. За Аллах това е лесно. За да не страдате за онова, което ви се е изплъзнало, и да не ликувате за онова, което ви е дошло. Аллах не обича горделивите, самохвалците..." [57:22-23]

( Истинският мюсюлманин вярва в предопределението. В същото време човек е дарен със свободна воля и носи отговорност за делата си. Ислямът поставя пред вярващите необходимостта от действие. Доколкото Божествената воля остава тайна за човека, той ни най-малко не трябва да се отчайва от първите си неуспехи, а да постоянства в постигането на своята цел докато я завоюва или разбере, че е непостижима. Едва тогава, когато вече е направил всичко възможно - се намесва ислямската идея за предопределението, целяща да успокои и утеши човека: такава е божията воля! А успехът или неуспехът в този живот нямат никакво значение за вечното спасение, за което Бог ще отсъди според намеренията и усилията, а не според резултатите и успехите. )

ИЗТОЧНИК: ТУК

Това е едно от най-големите логически противоречия и недоразумения. Ако Алах е предопределил всичко от самото начало, няма никакво място за свободна воля. Но то си е казано в коментара, че идеята за предопределението цели да утеши човека. Също така, ако бог е предрешил всичко не виждам защо човек трябва да е отговорен за постъпките си пред него. За всичко може да е отговорен само бог, който го е планирал и привел в действия. Разбира се, той ще е отговорен само пред себе си. :wors:

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Традиционното решение в исляма е следното.

"Не се случва беда преди да сме я породили, нито на земята, нито с вас самите без да е [записана] в Книга. За Аллах това е лесно. За да не страдате за онова, което ви се е изплъзнало, и да не ликувате за онова, което ви е дошло. Аллах не обича горделивите, самохвалците..." [57:22-23]

( Истинският мюсюлманин вярва в предопределението. В същото време човек е дарен със свободна воля и носи отговорност за делата си. Ислямът поставя пред вярващите необходимостта от действие. Доколкото Божествената воля остава тайна за човека, той ни най-малко не трябва да се отчайва от първите си неуспехи, а да постоянства в постигането на своята цел докато я завоюва или разбере, че е непостижима. Едва тогава, когато вече е направил всичко възможно - се намесва ислямската идея за предопределението, целяща да успокои и утеши човека: такава е божията воля! А успехът или неуспехът в този живот нямат никакво значение за вечното спасение, за което Бог ще отсъди според намеренията и усилията, а не според резултатите и успехите. )

ИЗТОЧНИК: ТУК

Това е едно от най-големите логически противоречия и недоразумения. Ако Алах е предопределил всичко от самото начало, няма никакво място за свободна воля. Но то си е казано в коментара, че идеята за предопределението цели да утеши човека. Също така, ако бог е предрешил всичко не виждам защо човек трябва да е отговорен за постъпките си пред него. За всичко може да е отговорен само бог, който го е планирал и привел в действия. Разбира се, той ще е отговорен само пред себе си. :wors:

Скептик, приятелю, точно си го дифинирал и изводът се натрапва - това е религия лунарна, насочена към авеловите чада, към рожбите на демиурга. И е естествено да просперира - нали каиновите синове си тръгват, отиват си в своя си град /Енох, на изток от рая/ и тук, в чистилището, мястото им се освобождава...

Ла Илаха, ил Аллах, уа Мохамед ал расул, Аллах! :wors:

Блу-говеенето е изпитание.Никой не може да познае наистина ли се въздържаш от храна и т.н.,само Аллах знае.

На никой не е забранено да говее,освен ако не вреди на здравето му.Знам жена,която говееше и то доброволно,извън Рамадана и отиде да ражда.Какъв е проблема щом не и тежи и доктора и разрешава?Ти не знаеш какво е да си Мюсюлманин и да си отдаден.Майката на Моисей е хвърлила новороденото си бебе в реката;Ибрахим е бил готов да убие сина си Исмаил,това е да вярваш в Аллах и да преминеш през изпитанието.

И да,търпението е повод за гордост и човек е много щастлив,че след лишенията през деня,вечерта разговява.Говеещите хора са щастливи два пъти:когато разговяват при залез слънце и когато ще срещнат Аллах.

Трудно е и когато си заобиколен от вкусни плодове да не ги опиташ,не си ли съгласна?Човека е сътворен слаб.Знаеш ли какво Бог е казал на Адам?-Казал му е да не се ПРИБЛИЖАВА до забранения плод,не просто да не го опитва.А как Сатаната го е измамил:казал му е да се приближи малко,после още малко и така докато е убедил сам себе си,че щом като е близо няма опасност,тогава може и да опита плода.Но се е излъгал.За това Мюсюлманите в ислямските земи се пазят от забраненото,пазят си Исляма и вярват в Рая,в който ще влязат ако преминат земните изпитания.Псевдо-довод за теб,цел на живота за мене.

ето Куран,щом настояваш:

О, вие, които вярвате, съдружаващите са скверност!(9:28)

А които не вярват в него (Курана) -; тези са губещите.(2:121)

Глухи, неми, слепи -; те не проумяват.(2:171)

така,че първо трябва не мюсюлманина намерения да чете Курана без користни цели.Иначе и без това няма полза за него.

Защо тогава в Корана на толкова много места Аллах СУТ ни казва да полагаме усилия?

Първо да кажа,че ми е трудно да повярвам,че в тази тема се пита за Кадр.Еволюирахме след 'всички мюсюлмани са терористи', 'обрязване' и т.н.

1)От кого или какво зависи нашата земна участ и задгробната ни съдба?

-Задгробната ни съдба зависи от Аллах,ако пожелае ще прости греховете,ако не:ще ни накаже.Земния ни път зависи от нас на първо място.

Всеки човек има вродена предразположеност (фитра)и ако я развие ще повярва в Бог и Богът ще го насочва към праведни дела,които човекът със собствената си воля ще реши да извърши или не.

Няма следствие без причина според Исляма,който твърди обратното,значи не разбира какво е ал Кадр: пред-определение,

Куран:напътствие,

в молитвите всички казват:'поведи ни по правилният път!'

Относно ал Кадр имам Шафа'и е казал:

,,Каквото Ти (Аллах) искаш се случва,дори и аз да не искам,и каквото аз искам,ако Ти не искаш да се случи,не се случва.''

Редактирано от Aliah (преглед на промените)

това е религия лунарна, насочена към авеловите чада, към рожбите на демиурга. И е естествено да просперира - нали каиновите синове си тръгват, отиват си в своя си град /Енох, на изток от рая/ и тук, в чистилището, мястото им се освобождава...

Е, Вал, ти уби всичко детско в децата на Авел ;)

Алиа, казах ти, че познавам решението, което дава исляма и твърдя, че то не е смислено. Алах е всезнаещ и всемогъщ и именно затова е предопределил съдбата на всичко при сътворението. Един от проблемите при вашия тип монотеизъм е, че или бог е всемогъщ и няма нито случайност, нито свободен избор, или има свободна воля, но тогава бог не е всемогъщ. Никаква софистика няма да доведе до логично решение и затова, както и в другите религии остава един изход, който вие наричате иман, а невярващите - сляпа доктринална вяра. Нищо лошо, защото исляма е религия, а не наука, а от религиите никой не очаква да са логични и последователни.

Я, да те питам нещо друго. Как решавате въпроса с отстъплението (апостасията), т.е. какви последствия предвижда шариата за тези, които напускат исляма?

Алиа, казах ти, че познавам решението, което дава исляма и твърдя, че то не е смислено. Алах е всезнаещ и всемогъщ и именно затова е предопределил съдбата на всичко при сътворението. Един от проблемите при вашия тип монотеизъм е, че или бог е всемогъщ и няма нито случайност, нито свободен избор, или има свободна воля, но тогава бог не е всемогъщ. Никаква софистика няма да доведе до логично решение и затова, както и в другите религии остава един изход, който вие наричате иман, а невярващите - сляпа доктринална вяра. Нищо лошо, защото исляма е религия, а не наука, а от религиите никой не очаква да са логични и последователни.

Я, да те питам нещо друго. Как решавате въпроса с отстъплението (апостасията), т.е. какви последствия предвижда шариата за тези, които напускат исляма?

Кое не е смислено?Самата дума ал-кадаа'означава присъда,решение.Т.е. Аллах решава на къде да те напъти според делата ти.Отбележи,че Богът е извън времето.Ако си чел книга-игра знаеш,че пътищата и изходите вече са написани.Книгата е цяла и завършена отдавана от автора.

Ти имаш право да избираш как ще развиваш историята в книжката,вземаш решенията сам и те водят до определен изход,който е написан на еди коя си страница.Краят може да е добър или лош.Същото е и със съдбата:Аллах ти е дал възможности,ти избираш на къде да поемеш.

Апостатите се наказват със смърт,ако това не противоречи на законите на държавата в която са.

Кое не е смислено?Самата дума ал-кадаа'означава присъда,решение.Т.е. Аллах решава на къде да те напъти според делата ти.Отбележи,че Богът е извън времето.Ако си чел книга-игра знаеш,че пътищата и изходите вече са написани.Книгата е цяла и завършена отдавана от автора.

Ти имаш право да избираш как ще развиваш историята в книжката,вземаш решенията сам и те водят до определен изход,който е написан на еди коя си страница.Краят може да е добър или лош.Същото е и със съдбата:Аллах ти е дал възможности,ти избираш на къде да поемеш.

Апостатите се наказват със смърт,ако това не противоречи на законите на държавата в която са.

Браво, Алия! А сега ги обясни кое е това, дето отличава исляма от християнството и те накара да се отречеш от християнсвото и да приемеш исляма? Щото ми се струва, че ни лъжеш, никога не си била християнка. :)

Е, Вал, ти уби всичко детско в децата на Авел ;)

Да , ама Алия потвърди, че е прав. :cool:

-----------------

Да, така е - за вас наистина няма нищо извън Закона.

И който не го спазва просто умира.

Защото Законът го е създал, Той "храни", Той го "оживява", той му предава смисъл.

:)Аллах Акбар мин кули шай

Редактирано от valentinus (преглед на промените)

Еволюирахме след 'всички мюсюлмани са терористи'

Не всички мюсюлмани са терористи, но всички терористи са мюсюлмани. :)

Редактирано от lalili (преглед на промените)

Е, Вал, ти уби всичко детско в децата на Авел :)

Напротив, ти не познаваш решението и твоят отговор е именно нелогичния и противоречив.

Аллах е всемогъщ и няма случайност, но е оставил сводна воля за създанието.

Това че ти или някой друг, не може да намери логическо решение, не е валиден аргумент за едновременното съществуване на свободна воля и предопределение.

Второ - Именно твоята формулировка предполага подчиняване на Бога на твоята логика, а това е дълбоко нелогично.

Което за теб е противоречиво и без решение, за него не е! Именно заради тази разлика, аз ти посочих че исляма описва Бог по различен начин от християнството.В исляма човек не е подобен на Бог.

Така твоята теза е напълно коректна отнесена до християнството, където човекът е богоподобен и в есхатологичен план ще се обожестви, което прави твоята аналогия основана в/у сходството коректна, но тезата ти е напълно недопустима и софистична що се касее до Исляма.

Нищо в исляма не позволява отнасяне на твоята логика към начина на действие Бога.

А отношението предопределение/свободна воля в Исляма, може да бъде коментирана коректно само и единствено на арабски език и то на класически арабски.

Тук думата апостат не е на място.Само "муртад" подлежи на смъртно наказание.

"Апостат" в семантично отношение далеч не съвпада с "муртад".

Напротив, ти не познаваш решението и твоят отговор е именно нелогичния и противоречив.

Аллах е всемогъщ и няма случайност, но е оставил сводна воля за създанието.

Това че ти или някой друг, не може да намери логическо решение, не е валиден аргумент за едновременното съществуване на свободна воля и предопределение.

Второ - Именно твоята формулировка предполага подчиняване на Бога на твоята логика, а това е дълбоко нелогично.

Което за теб е противоречиво и без решение, за него не е! Именно заради тази разлика, аз ти посочих че исляма описва Бог по различен начин от християнството.В исляма човек не е подобен на Бог.

Така твоята теза е напълно коректна отнесена до християнството, където човекът е богоподобен и в есхатологичен план ще се обожестви, което прави твоята аналогия основана в/у сходството коректна, но тезата ти е напълно недопустима и софистична що се касее до Исляма.

Нищо в исляма не позволява отнасяне на твоята логика към начина на действие Бога.

А отношението предопределение/свободна воля в Исляма, може да бъде коментирана коректно само и единствено на арабски език и то на класически арабски.

Тук думата апостат не е на място.Само "муртад" подлежи на смъртно наказание.

"Апостат" в семантично отношение далеч не съвпада с "муртад".

Бадр, имам един въпрос към теб, в официалния превод на корана на български, има ли големи различия с оригинала?

Такива различия, че даже да има подменен смисъл в отделни аети?

какво пише тук:

Сура 54, аяти 22; 32 и 40

وَلَقَدْ يَسَّرْنَا الْقُرْآنَ لِلذِّكْرِ فَهَلْ مِن مُّدَّكِرٍ.

وَلَقَدْ يَسَّرْنَا الْقُرْآنَ لِلذِّكْرِ فَهَلْ مِن مُّدَّكِرٍ

Значи исляма е предназначен само за арабите???

Редактирано от neo2311 (преглед на промените)

Бадр, моля те дефинирай понятието Аллах! Какво точно означава?

Не всички мюсюлмани са терористи, но всички терористи са мюсюлмани. :speak:

Ирландската Републиканска армия; ЕТА ( Euskadi Ta Askatasuna) или Баско отечество и свобода и други, да не са ислямски? При това са само основните действащи в различни страни на Европа...Има и камара такива в Азия, Южна и Северна Америки и дори вероятно в Австралия и Океания...

Бадр, имам един въпрос към теб, в официалния превод на корана на български, има ли големи различия с оригинала?

Такива различия, че даже да има подменен смисъл в отделни аети?

Всеки един превод е интерпретация, така или иначе той има различия с оргинала.

Не мога коректно да определя кое е голямо различие.

Ще дам един пример.

28. Вярващите да не взимат неверници за ближни вместо повярвалите. А който направи това, той няма нищо общо с Аллах, освен ако се страхувате от тях. Аллах ви предупреждава за Себе Си и към Аллах е завръщането.

Тук думата "аулия" е преведена като ближен.Това е едновременно вярно и не съвсем вярно.

Да "Аулия Салахин" - това са най-вярващите и вършещите най-доброто, близо е по смисъл до светец.

А кой е най-близкия до вярващия, ако не светеца.Но пък светци в смисъла употребяван в църковният език ние нямаме.

И в този смисъл - не е допустимо да се взима като пример за подражание невярващ, но никак не означава, че към невярващия трябва да се отнасяме с омраза или несправедливо.

Това са само част от трудностите на превода, но превода си е много добър, личи добро съотнасяне на арабския текст към нашият език.А трябва да добавя, че аз не мога да дам точна оценка на превода.Това означава да оценявам човек, който ме превъзхожда с много в тази област.Как такава оценка би била коректна?

Официален превод няма.Няма такова нещо, като единствено одобрен за богослужебни цели превод.За такива цели винаги се ползват само и единствено арабските текстове на Курана и Хасисите.

В предишните си постове бях дал пример с Ибн Албани, изключително известен учен в СА.Той е албанец.Личи си и от името му.

Посочените текстове от теб са коректно преведени.

Бадр, моля те дефинирай понятието Аллах! Какво точно означава?

Не мога да дефинирам понятието Аллах и тази дефиниция да бъде коректна.

Бог който може да бъде дефиниран не е Бог, а фикция.

За това си има откровения в които той описва себе си, и то в степен която сам е решил.

Редактирано от badr (преглед на промените)

Сура 54, аяти 22; 32 и 40

وَلَقَدْ يَسَّرْنَا الْقُرْآنَ لِلذِّكْرِ فَهَلْ مِن مُّدَّكِرٍ.

,,О, хора, Ние ви сътворихме от един мъж и една жена,

и ви сторихме народи и племена, за да се опознавате.

Най-достоен измежду вас при Аллах е най-богобоязливият. Аллах е всезнаещ, сведущ.''(49:13)

ал нас озн. хора,не само араби,защо ми ги цитираш тези аи?

,,Хората бяха една общност и Аллах изпрати пророците -; благовестители и предупредители, и заедно с тях низпосла Книгата с истината, за да отсъди между хората за онова, по което бяха в разногласие. А поради злобата помежду им изпаднаха в разногласие за нея само онези, на които тя бе дадена, след като ясните знаци бяха дошли при тях. И поведе Аллах вярващите към онова от истината, по което бяха в разногласие, с Неговото позволение. Аллах води когото пожелае към правия път.''(2:213)

Обръщението :,,деца на Адам,, се среща в Курана.

Каквото е за арабите,християните,политеистите и т.н. е уточнено.

,,И те изпратихме [о, Мухаммад] наистина като милост за световете.''(21:107)

,,Това (Корана) е само Напомняне за световете.''(38:87)

,,То(посланието на Исляма) е само напомняне за световете.''(12:104)

и т.н. и т.н.

Редактирано от Aliah (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.