Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

[Коте (диво) -това означава,че веднъж преминалите земните изпитания;тези в гроба и Съдния ден,хората ще влязат в Рая,където забраненото в земния живот ще е разрешено,но без отрицателните последствия.Всеки ще има каквото пожелае и няма да има нужда се се труди,за да го спечели,както сега.Мъжете разбира се искат жени-и ще имат красиви такива.Жените искат шопинг и клюки-и ще ги имат разбира се http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif

Аз не искам нищо от тези обществено достъпни потребности. Искам други обстоятелства, непознати на стоящата действителност. Тогава, когато тръгна нейде, какво ще ми предложи Вашият наложник?

Дано не е единственият, че где ще се дяна :)

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 421,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

хахаха,доста разлики има.

Та докъде стигнахме със свободната воля,съдбата и предопределението?Май бягаш,което е нормално:

,,и не вярващия е винаги срещу своя Господ,,(25:55) и следва нашепванията на сатаната.

,,ако им се напомнят знаменията на техния Господ, не остават пред тях глухи и слепи''(75:25);тези са търсещите и мислещите хора.

Блу-много е дълго есето ти,с много въпроси.Ще ти отговоря на първия:Курана върви със Сунна-та,така пише в него.Курана обеснява Сунната и Сунната обеснява Курана.Така,че ако няма точен отговор в единия източник на Ислям,със сигурност ще го намериш в другия.

И Блу-не съм си сменила религията,а съм я намерила.Няма лични причини,не виждам защо трябва да се съгласявам с противоречащите на Исляма неща.Толерантността си има граници,инак е равна на безразличие,не си ли съгласна?

Коте (диво) -това означава,че веднъж преминалите земните изпитания;тези в гроба и Съдния ден,хората ще влязат в Рая,където забраненото в земния живот ще е разрешено,но без отрицателните последствия.Всеки ще има каквото пожелае и няма да има нужда се се труди,за да го спечели,както сега.Мъжете разбира се искат жени-и ще имат красиви такива.Жените искат шопинг и клюки-и ще ги имат разбира се http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif

Бг превода е най-ощетения,на Ю.Али е най-добрия.

Aliah,това последното,което си написала-много точно подтвърждава това,което съм написала в предишния си пост.Значи цял живот ще живееш в забрани от страх,че Аллах ще те тресне по главата и накаже с надеждата,че като умреш ще можеш да си правиш,каквото искаш?!Много страннен начин на мислене.Другото написано от теб-отказвам да го коментирам.А за Сунната и Корана-ако това нещо ми го намериш в Корана-наистина ще ми стане интересно.Понеже предишните цитати,които ми написа относно това,че е забранено на немюсюлманин да чете Корана-бяха неточни и всеки може да си ги тълкува,както иска.Аз искам точни напътствия,а не тълкувания на хора!За Господ,Сатаната,Бог и т.н.-всеки си има собствено мнение.

И Aliah,щом си си намерила религията-кога си я губила?!Защото човек,за да намери нещо,Aliah-би трябвало да го е изгубил първо.Наистина не разбирам.Съжалявам.А това за всичко разрешено в Рая-човек да живее тук зле,за да е добре там-така са лъжели робите и работниците преди няколко столетия,за да не се вдигнат на бунт.Аз в Корана никъде не съм прочела някои неща.Напротив,според Корана човек може да живее добре и в този,и в онзи свят.Намасте. :)

Много над средновековната хр.схоластика е примерно един Ал-Газали, от чийто трудове именно заимства Кант за изграждане на своите критики.Негови са, а не на Кант именно изследванията за отношението акл(разум)/накл(сетива,чувства)и възможностите за постигане на истината чрез средствата на разума.Тези именно тези Кант доразвива.

:) Аллах наистина е велик! Винаги съм се чудил какво е вдъхновило Кант да напише КЧР и КПР, и КСС, а то били трудовете на Ал-Газали. Впрочем последния наистина е голям философ, ама вашето стана като вицовете за македонците.

Първият ти пост, в който припомняш за върховете на арабската култура много ми допадна, защото тези неща често се пропускат. Но да се твърди, че причината за липсата на прогрес е жизненото пространство и ресурсите е странно. Твърдението ти е много общо и само мога да гадая какво имаш предвид под "ресурси" напр. Вода, полезни изкопаеми, почви, образование, наука или нещо друго...

...

За да има прогрес е необходимо наличието на излишъци - наличието на комфорт да се мисли за нещо повече от задоволяване на ежедневните нужди. Това съвсем не е лесно ако водата е силно дефицитен ресурс, голям процент от земите са необработваеми, а сериозен поминък просто липсва! Единствения природен ресурс, който до някъде облекчава положението е петролът, но той се разработва активно от около сто години. Краткия обзор ще ни покаже, че първият и вторият културен разцвет, които преживява ислямското общество съвпадат с икономическия разцвет породен от анексирането на територии съвпадащи с великия търговски път между изтока и запада. Златния поток от търговията с коприна, подправки и други екзотични за времето си стоки, по чудодеен начин стимулира обмена на знания и културни ценности. Създадените империи се хранят с ресурсите от присвоените плодородни региони в Египет и Леванта, богатствата от търговията с роби в Северна Африка и Южна Европа, са достатъчни да задоволяват ежедневните нужди и да остава за развитие на науката, изкуствата, философията... Респективно упадъка започва с откриването на морските търговски пътища от португалските мореплаватели. Редовните им рейсове, а по-късно и тези на Холандската и Английската Ост-Индийски компании правят сухоземния път с второстепенно значение, а златните потоци потичат в други ръце. От този момент нататък ислямското общество прекратява своето бурно и експанзивно развитие. Империите се разпадат на малки държави с вече споменатите проблеми...

Редактирано от darkterminal (преглед на промените)

За да има прогрес е необходимо наличието на излишъци - наличието на комфорт да се мисли за нещо повече от задоволяване на ежедневните нужди. Това съвсем не е лесно ако водата е силно дефицитен ресурс, сериозен процент от земите са необработваеми, а сериозен поминък просто липсва!

Кратки обзор

Нищо чудно, Исляма е с няколко века по-млад от християнството и с няколко десетки века по-млад от зороастризма и хиндуизма... Малко е буен младежът, но от това не следва непременно, че е лош! Ако погледнем отблизо неговия братовчед, на същите години, какво ли ще видим - цели ордени монаси лихвари, садистичния орган на "светата" инквизиция, сеещите разруха кръстоносни походи... И в контраст, по същото време, когато в Европа търсено на философския камък се е преследвало от църквата, а еротичната поезия е била едва ли не ерес, в мюсюлманските държави се процъфтяват изкуствата на Ал Джибрил (по-известно ни като алгебра), на Ал Хам (алхимия - по старото име на Египет), астрономия, поезия архитектура - без страх се говори за човешкото тяло и дори се възпява греховното вино! Каква голяма разлика! Не случайно искрата на ренесанса се пали именно след сблъсъка на християнска Европа с източната култура. Можем само да се радваме, че е имало кой да инициира въпросните промени и преди да отричаме ценности, да помислим, с какво нашите са по-различни и откъде са дошли...

Не са ли имали липса на тия ресурси по времето описано в първия ти пост, което сега е втори.;)

Няма да задълбавам в смешките които си написал за възникването на Ренесанса. Само кратичко ще ти кажа , че няма нищо общо с досег до исляма, точно обратното, само си спомни кога е почнало българското възраждане/ренесанс/. :cool:

Източниците на възхода на исляма са в далечния изток. Индия и Китай конкретно. :ph34r::D

60 милиарда долара и на мен ми се виждат сериозен излишък, петрола е все още доста по-скъп от водата, така че явно е , че нещо не ти е правилна тезата. Много ми хареса това, че Саудиска Арабия имала нужда от тия оръжия, за да се защитава от Иран. ;)

Не са ли имали липса на тия ресурси по времето описано в първия ти пост, което сега е втори.;)

Чети внимателно и наред!

Няма да задълбавам в смешките които си написал за възникването на Ренесанса. Само кратичко ще ти кажа , че няма нищо общо с досег до исляма, точно обратното, само си спомни кога е почнало българското възраждане/ренесанс/. :cool:

Източниците на възхода на исляма са в далечния изток. Индия и Китай конкретно. :ph34r::D

Няма да коментирам упорството с което повтаряш недомислиците си. Причината за ренесанса не е религията Ислям, а жаждата человеческа за познание. Факт е обаче, че знанията са текли от Изток на Запад и за разлика от западноевропейското общество, ислямското прегръща, развива и предава знанията нататък.

60 милиарда долара и на мен ми се виждат сериозен излишък, петрола е все още доста по-скъп от водата, така че явно е , че нещо не ти е правилна тезата.

Петрола е стратегическа суровина от около сто години! Които очевидно не са достатъчно да се наваксат няколко века забавяне в развитието. Но щом цената на петрола ти е основна мярка за ценност на ресурса, опитай да си задоволиш жаждата с бензин и да си полееш градините с нафта - успехът ти в това начинание ще обори тезата ми по всички правила...

Много ми хареса това, че Саудиска Арабия имала нужда от тия оръжия, за да се защитава от Иран. ;)

Какво очакваш да ти кажа щом ти харесва?

А православните са цвете, нали? Само ще припомня за Бориловия синодик и събора срещу богомилите (1211).

Здравей приятелю.

Мисля ,че правиш голяма грешка.Неудачно е да се дава за пример събора срещу богомилите,защото това е събор свикан от царя и последствията са само изселване или жигосване или и двете.Тук това не е заради църквата,а царя си го е решил.

За да има прогрес е необходимо наличието на излишъци - наличието на комфорт да се мисли за нещо повече от задоволяване на ежедневните нужди. Това съвсем не е лесно ако водата е силно дефицитен ресурс, голям процент от земите са необработваеми, а сериозен поминък просто липсва! Единствения природен ресурс, който до някъде облекчава положението е петролът, но той се разработва активно от около сто години. Краткия обзор ще ни покаже, че първият и вторият културен разцвет, които преживява ислямското общество съвпадат с икономическия разцвет породен от анексирането на територии съвпадащи с великия търговски път между изтока и запада. Златния поток от търговията с коприна, подправки и други екзотични за времето си стоки, по чудодеен начин стимулира обмена на знания и културни ценности. Създадените империи се хранят с ресурсите от присвоените плодородни региони в Египет и Леванта, богатствата от търговията с роби в Северна Африка и Южна Европа, са достатъчни да задоволяват ежедневните нужди и да остава за развитие на науката, изкуствата, философията... Респективно упадъка започва с откриването на морските търговски пътища от португалските мореплаватели. Редовните им рейсове, а по-късно и тези на Холандската и Английската Ост-Индийски компании правят сухоземния път с второстепенно значение, а златните потоци потичат в други ръце. От този момент нататък ислямското общество прекратява своето бурно и експанзивно развитие. Империите се разпадат на малки държави с вече споменатите проблеми...

Хубав анализ. За възхода на Запада, обаче, има и други много важни фактори освен морската търговия и колониалната политика. От основно значение за покълването на духа на капитализма е протестанската реформация и етика. Както и да е. Дори да приемем твоя анализ безкритично, можем да кажем само едно и то е, че това са историческите реалности, към които различните култури, общества и цивилизации се адаптират различно. Може да дадем примера с една Япония или Китай и да направим паралел с арабския свят да речем. Но така се отклоняваме от темата за исляма към историята... Благодаря за хубавото мнение.

Здравей приятелю.

Мисля ,че правиш голяма грешка.Неудачно е да се дава за пример събора срещу богомилите,защото това е събор свикан от царя и последствията са само изселване или жигосване или и двете.Тук това не е заради църквата,а царя си го е решил.

Здравей приятелю,

Дадох този пример съзнателно, защото бях провокиран от мненията на lalili. Алергичен съм към всякакви форми на религиозен, политически, расов, етнически и т.н. екстремизъм и популизъм. Темата, според мен, не бива да се превръща в самоцелно оплюване на исляма. По повод събора и цар Борил само ще припомня, че като цяло на Изток имаме цезаропапистки модел, а на Запад - папоцезаритски. Следователно, съотношението между светската и духовната власт е било различно.

Чети внимателно и наред!

Няма да коментирам упорството с което повтаряш недомислиците си. Причината за ренесанса не е религията Ислям, а жаждата человеческа за познание. Факт е обаче, че знанията са текли от Изток на Запад и за разлика от западноевропейското общество, ислямското прегръща, развива и предава знанията нататък.

Петрола е стратегическа суровина от около сто години! Които очевидно не са достатъчно да се наваксат няколко века забавяне в развитието. Но щом цената на петрола ти е основна мярка за ценност на ресурса, опитай да си задоволиш жаждата с бензин и да си полееш градините с нафта - успехът ти в това начинание ще обори тезата ми по всички правила...

Какво очакваш да ти кажа щом ти харесва?

Още предишния път когато имахме леки различия в гледната точка те бях посъветвал , първо да последваш собствените си препоръки и после да ги пишеш. Ренесанс означава Възраждане и мисля доста точно показва кой е бил началния импулс на процеса. Така че не се мъчи да пренаписваш историята, колкото и субективни да са ни представите за нея, все пак някои неща достатъчно известни като факти. Изток не е Юг, даже и да приемем твоята теза, която е доста спорна.

Продавайки по-скъпия петрол, лесно можеш да си набави и вода и всичко останало което ти трябва. Та затова няма нужда да пият нафта арабите, ама проблема е от доста различно естество. Не ми отговори как при същите липси са имали възход, които даже отворил очите на европейците според твоите твърдения. :yanim:

Май не ми разбираш иронията, за което съжалявам, явно имаме разминавания в превода. :cool:

Редактирано от N e o (преглед на промените)

Още предишния път когато имахме леки различия в гледната точка те бях посъветвал , първо да последваш собствените си препоръки и после да ги пишеш. Ренесанс означава Възраждане и мисля доста точно показва кой е бил началния импулс на процеса. Така че не се мъчи да пренаписваш историята, колкото и субективни да са ни представите за нея, все пак някои неща достатъчно известни като факти. Изток не е Юг, даже и да приемем твоята теза, която е доста спорна.

Продавайки по-скъпия петрол, лесно можеш да си набави и вода и всичко останало което ти трябва. Та затова няма нужда да пият нафта арабите, ама проблема е от доста различно естество. Не ми отговори как при същите липси са имали възход, които даже отворил очите на европейците според твоите твърдения. :yanim:

Май не ми разбираш иронията, за което съжалявам, явно имаме разминавания в превода. :cool:

60 млрд долара са напълно достатъчни за поне 17(може и повече, ако се договори едрова цена, защото става дума за наистина огромни средства) от най-мащабният модел инсталации за обезсоляване на морска вода...Както и за захранването на тези инсталации с енергия за десетилетие напред плюз цялата допълнителна инфраструктура от пътища към инсталациите, временни водохранилища, помпени станции и водопроводи с голям дебит за транпортиране на водата към поливните площи. Количеството прясна вода би било достатъчно да се превърне поне 15% от площта на пустинната вътрешна част на СА в (Райска)градина.

Така е. Едно сравнение с Израел, който не е при по-добри условия в ресурсно отношение от околните арабски страни е достатъчно показателно.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Така е. Едно сравнение с Израел, който не е при по-добри условия в ресурсно отношение от околните арабски страни е достатъчно показателно.

Ти къде се буташ при богоизбраните?? :baby:

Шимон Перес

Територията ни е малка, водата ни е малко, нямаме природни ресурси. Бяхме нападани седем пъти за 62 години. Това, което имаме, е хората. Първопроходниците, фермерите, лекарите, войниците... Нашето предимство е човешко, а не материално.

Има мюсюлмански страни, които са по-богати от Изсраел.

Например Катар и Кувейт.

Редактирано от Andrei1818 (преглед на промените)

ЕДИН АМЕРИКАНСКИ ЕВРЕИН В ТЪРСЕНЕ

Никoй не ме е карал да ставам мюсюлманин. Можех да бъда всякакъв. Можех да бъда хинду. Можех да почитам хиляди богове и богини – един за луната, друг за кучето на съседа, трети за загубеното ухо на Холлифилд… Щях да ги почитам и да вярвам в тях докато ми прилошее, докато се разболее сърцето ми, държейки го сляпо за логиката в това да обожествяваш розов шесторък слон. Да, все още има хора на този свят, които обожествяват слонове, а слоновете, както е всеизвестно, се страхуват от мишки...

Или пък можех да съм християнин и да се кланям на Исус. Но защо ли трябва да се моля на пророк, който никога сам себе си не е определял за Бог? Не му ли е било известно, че е такъв? Не, Исус със сигурност е знаел истината. И аз я знам. Исус не е Бог и Бог не е Исус.

Можеше да съм и Будист. Но в коя от всичките секти? Кой знае?….

Не избрах никое от тези и подобни на тях вярвания или религии. Обърнах се към Исляма още по времето, когато не знаех нищо за него. Една година след това направих Шахада. Съжалявам само, за това, че не съм го сторил много по-рано.

Това е историята за моето приемане на исляма. Тя започна когато бях 10-годишен. На тази възраст родителите ми ме записаха в местната консервативна синагога в плътно заселения с евреи квартал на Бруклин, Масачусец. Бях записан там с очакването да науча Хибру и Юдаизъм. Не научих задоволително нито едно от двете. Учителите бяха предимно от Израел. Въпреки че сега ми е трудно да си спомня някои неща, мисля, че те преподаваха Юдаизма много добре. На 10 години аз вече имах силна вяра в Бог, четях истории от Тората и Стария Завет и бях значително по-набожен от възрастните ми родители. Опитвах се да се моля и да бъда постоянен в това, въпреки че родителитете ми и техния приятелски кръг не го намираха дори за най-малко необходимо. Чудех се защо те не се интересуваха, но независимо от това запазих своя “вътрешен евреин”.

По същото това време правех опити да надникна и в християнството. Чудех се как толкова много мои приятели, последователи на Исус, непрекъснато използваха напразно неговото име, примерно когато изпуснат нещо от невнимание или се подхлъзнат. Чудех се не заслужава ли Исус малко повече уважение от последователите си и още повече – възможно ли бе той наистина да е син на Бог?

Тогава, един ден, все още 10-годишен, когато четях уроците си за евреите и Израел, аз се докоснах до една нова религия. Първото нещо, което видях беше полумесец и звезда. Продължих да чета по-нататък и бях дълбоко развълнуван да открия, че още около милярд други хора вярват в същия Бог, в които вярвах аз. Тези последователи на Исляма, почитат Аллах (свт), четат Свещения Коран в автентичен вариант и ходят на поклонение. Интересно. За съжаление по-нататъшното четене по въпроса отпадна на заден план, поради принадлежността и влечението ми към Израел. По-нататък мозъкът ми беше промит от схващанията за мюсюлманските терористи, които взривяват евреи като динамит. Евреите бяха добрите. Арабите – злите. Това беше, което приятелите ми говореха, изглежда, че същото имаха предвид и учителите ми, и аз рядко чувах за исляма в следващите години до 1999.

Междувременно, през 1995 г. семейството ми смени синагогата, към която принадлежеше и премина в нова секта. От “консервативни” станахме “реформирани” евреи и започнахме да бъдем много либерални. Новият ни равин беше далеч от това, което аз смятах, че един духовен водач трябва да бъде. Една вечер той дори си позволи да ни развеселява с шегите си за това колко обича да заглежда колежанките от Бостънския колеж близо до дома му. Шегата му предизвика само смях като ответна реакция. Днес, като се върна във времето, аз си припомням как той говореше за този “харам” в присъствието на съпругата си, пред Тората и пред Бог.

Моето недоволство от юдаизма растеше и аз осъзнавах, че преминаването ми в правилното крило е неизбежно. Само че нямаше да бъде Ортодоксалния юдаизъм.

По това време бях впечатлен от християнската духовност. Тя ми се струваше могъща. Знаех, че религията им беше видоизменена и корумпирана, но все пак аз вярвах в Бог. Християните вярват в Бог, нали?

Присъствах на литургии, разговорях със свещеници, но най-непреодилимата трудност изпитвах да приема, че Исус е Бог. Наложи се да насиля себе си. Молех се на “сина” и хаосът в мен растеше. Опитвах се много усилено да си отговоря защо, но знаех, че отговор нямаше. Аз не разбирах, но продължавах да изучавам католицизма и да се моля на Господ. Не бях покръстен, което означаваше, че още не съм католик. Всъшност, за да станеш католик, трябва да преминеш 9 месеца курс на обучение. Какво щеше да стане, ако умра преди това? Свещениците отказваха да ме приемат за християнин преди срока. Тогава какво? Продължих да установявам пукнатини в християнската доктрина. Свещениците изглежда, че също ги знаеха, но независимо от това си проповядваха по старому. Аз не продължих по-нататък. Някъде през янураи, 1999 г., напуснах класа. Напуснах християнството без дори да бях християнин. Нямаше да съм от “спасените”, но това вече не ме интересуваше. Родителите ми бяха безкрайно щастливи от моето напускане на Католическата църква.

Аз все още вярвах, че съществува Единният Бог.

До ден днешен се чудя колко изведнъж се случи всичко след това. Една седмица, след като напуснах завинаги църквата бях готов да науча за последната религия на Бог. Баща ми беше прекомерно радостен от моя отшумяващ интерес към католицизма, така че прие интереса ми към исляма с отворени обятия. За нещастие той ме заведе в библиотеката, където попаднах на Енциклопедия Британика. В нея прочетох за Пророка Мухаммед (с.а.с.). Написаното разказваше как той изклал всички евреи в племето му. Прочитайки това аз бях дълбоко натъжен, разгневен и объркан в същото време. Бях възмутен да науча, че този пророк на Исляма е клал евреи и бях объркан от недоумението ми какво да правя по-нататък. Мислех, че съм отписал Исляма, но все още вярвах в Бог. Тогава какво? Преди да изминат и няколко седмици аз се завърнах отново. Беше ми ясно, че юдаизма е корумпиран. Знаех го и за християнството. Тогава ми дойде наум, че Енциклопедия Британика може би също е видоизменила истината. Така започна моето търсене на ислямски център. Намерих го случайно по интернет. Местният ислямски център в Бостън имаше свои уебсайт. Едно кликване с мишката и аз бях поздравен с “Ассаламу Алейкум”. Свалих адреса и се приготвих за посещение. Бях развълнуван, че открих Джамия в Бостън и не ми се налагаше да пътувам до Египет или Йемен, за да науча това, което исках да знам.

Беше някъде около 28 февруари 1999. Вървях по Prospect Street и видях Джамията пред себе си. Пристъпих към входа и посегнах да отворя вратата, но забелязах знака: “вход за жени”. “Вход за жени?” Нямах представа какво означава това, но заобиколих сградата, надявайки се, че все отнякъде пропускат и мъже. Изведнъж се почуствах нервен. Никога не бях срещал религиозни мюсюлмани и нямах представа каква може да бъде тяхната реакция, когато ме срешнат. Чудех се дали да не скрия моя еврейски произход. Накрая поех дъх и влязох. “Извинете ме” – казах на първия срешнат – “аз съм тук, за да науча нещо за исляма.” Застинах в очакване да получа обяснение или да бъда отпратен. Мъжът отговори: “Съжалявам, не говоря английски” и влезе в централната зала. Аз го последвах, чудейки се дали ме е изоставил да се лутам. Огледах се наоколо, трогнат от смирените поклони пред Аллах (свт). Не бях сигурен какво да предприема по-нататък. Тогава забелязах, че мъжът се връща, придружен от (както ми изглеждаше) група от 50-на други. Те всички ми заговориха едновременно. Беше повече отколкото можех да поема, но се почуствах страхотно. Видях колко важен е исляма за тези хора в този момент и на това място. Дадоха ми “Кратък илюстриран справочник за Исляма” и след няколко минути вече имах “свидетелството” (шахада) пред очите ми. “Ля Иляха Илля Аллах, Мухаммадун Расулю Аллах”. Бях готов да го изрека. На същото място, в същия момент. Девет месеца да станеш християнин, може би много повече да станеш евреин и в рамките на няколко момента можеш да прегърнеш исляма. “Сигурен ли си? Не се чуствай задължен да го првавиш” – ме посъветва приятелски, но предпазливо един от братята. Бях изненадан. Толкова ли е сложно, че да се налага да мисля върху това? Не трябва ли да стана мисюлманин веднага?

В този ден аз не произнесох свидетелството, но той остана една прекрасна събота в моя живот. Срешнах братя от целия свят. Колкото и различни да изглеждаха всички тези хора, всички те споделяха една обща цел, която беше пределно ясна: всецялостно отдаване на Аллах (свт).

Измина почти година преди да стана офциално мюсюлманин. През това време ми се случиха няколко инцидента. Един от тях беше престрелка в Бронкс, в която попаднах минавайки случайно със семейната ни кола. Всъшност тогава куршумът дори беше одраскал задния прозорец на колата, преминавайки на сантиметри от главата ми. Оцелях без драскотина и скоро забравих за случая.

На 6 май 2000, пътувах с влака, който обикновено ползвах, за да стигна до Джамията в Кеймбридж. Този път носех със себе си учебник по арабски, тъй като смятах за необходимо да науча езика. Да изуча исляма с разбиране. Това беше моята философия по това време. Докато дойде времето за шахада, ще бъда почти гениален. Попаднах на един от мюсюлманите, когото отдавна не бях виждал. Той ме попита дали съм приел вече исляма. След това проведохме кратък разговор. Той ми каза, че ако изляза на улицата и попадна в автомобилна катастрофа мога да си умра немюсюлманин, което много вероятно би означавало огън за мен. Спомних си, че той ми даде същия пример по-рано, през 1999 г., но аз го бях подминал, независимо дори от пробуждащия знак на престрелката в Бронкс. Този път отлагането на моя ислям не можеше да продължи. Седях в джамията същия този следобед и наблюдавах вярващите, които се подреждаха за обедна молитва. Не откъсвах очи от техните поклони – акт, който шейтана беше отказал да стори. Повече не можех да понеса. Казах на един от братята след молитвата, че искам да стана мюсюлманин в този момент.

Сега три месеца по-късно, аз пиша това със съзнанието, че произнасянето на Свидетелството е най-доброто нещо, което някога ми се е случвало, най-правилното нещо, което някога съм правил. Единственото ми съжаление е, че не го сторих много по-рано.

Йош Хасан

...

Интересен разказ на човек, разочарован от две религии, неразбрал двете и избрал третата...

Доста често се случва в живота ни да не разбираме знаците, които ни се дават, като онази притча... за евреина, който се удавил, защото чакал Бог да го спаси. Отказал да се качи в лодката, в която го поканили с думите: Вие, вървете, Бог ще ме спаси. Отказал да се качи и в хеликоптера с думите: Мен сам Бог ще ме спаси. И когато се удавил и застанал лице в лице с Бога и сърдито го попитал: Боже, къде беше, когато къщата ми се наводни и трябваше да се кача на покрива, а после и от него не остана и следа? Къде беше, че не ме спаси. А Бог му отговорил: А лодката... А хеликоптера... тях кой ти ги изпрати?

Това е коментара ми, вероятно защото още при първото си разочарование, щях доста да помисля по въпроса: Кое не е наред?

В крайна сметка всеки прави своя избор, правилен или не, той(изборът му)касае само него и никой друг. Дори и да има "засегнати" те пък имат техните си права и т.н.

Днес ми е дървенофилософския ден явно :clap:

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Никoй не ме е карал да ставам мюсюлманин. Можех да бъда всякакъв. Можех да бъда хинду. Можех да почитам хиляди богове и богини – един за луната, друг за кучето на съседа, трети за загубеното ухо на Холлифилд… Щях да ги почитам и да вярвам в тях докато ми прилошее, докато се разболее сърцето ми, държейки го сляпо за логиката в това да обожествяваш розов шесторък слон. Да, все още има хора на този свят, които обожествяват слонове, а слоновете, както е всеизвестно, се страхуват от мишки...

Или пък можех да съм християнин и да се кланям на Исус. Но защо ли трябва да се моля на пророк, който никога сам себе си не е определял за Бог? Не му ли е било известно, че е такъв? Не, Исус със сигурност е знаел истината. И аз я знам. Исус не е Бог и Бог не е Исус.

Можеше да съм и Будист. Но в коя от всичките секти? Кой знае?….

Не избрах никое от тези и подобни на тях вярвания или религии. Обърнах се към Исляма още по времето, когато не знаех нищо за него. Една година след това направих Шахада. Съжалявам само, за това, че не съм го сторил много по-рано.

Това е историята за моето приемане на исляма. Тя започна когато бях 10-годишен. На тази възраст родителите ми ме записаха в местната консервативна синагога в плътно заселения с евреи квартал на Бруклин, Масачусец. Бях записан там с очакването да науча Хибру и Юдаизъм. Не научих задоволително нито едно от двете. Учителите бяха предимно от Израел. Въпреки че сега ми е трудно да си спомня някои неща, мисля, че те преподаваха Юдаизма много добре. На 10 години аз вече имах силна вяра в Бог, четях истории от Тората и Стария Завет и бях значително по-набожен от възрастните ми родители. Опитвах се да се моля и да бъда постоянен в това, въпреки че родителитете ми и техния приятелски кръг не го намираха дори за най-малко необходимо. Чудех се защо те не се интересуваха, но независимо от това запазих своя “вътрешен евреин”.

По същото това време правех опити да надникна и в християнството. Чудех се как толкова много мои приятели, последователи на Исус, непрекъснато използваха напразно неговото име, примерно когато изпуснат нещо от невнимание или се подхлъзнат. Чудех се не заслужава ли Исус малко повече уважение от последователите си и още повече – възможно ли бе той наистина да е син на Бог?

Тогава, един ден, все още 10-годишен, когато четях уроците си за евреите и Израел, аз се докоснах до една нова религия. Първото нещо, което видях беше полумесец и звезда. Продължих да чета по-нататък и бях дълбоко развълнуван да открия, че още около милярд други хора вярват в същия Бог, в които вярвах аз. Тези последователи на Исляма, почитат Аллах (свт), четат Свещения Коран в автентичен вариант и ходят на поклонение. Интересно. За съжаление по-нататъшното четене по въпроса отпадна на заден план, поради принадлежността и влечението ми към Израел. По-нататък мозъкът ми беше промит от схващанията за мюсюлманските терористи, които взривяват евреи като динамит. Евреите бяха добрите. Арабите – злите. Това беше, което приятелите ми говореха, изглежда, че същото имаха предвид и учителите ми, и аз рядко чувах за исляма в следващите години до 1999.

Междувременно, през 1995 г. семейството ми смени синагогата, към която принадлежеше и премина в нова секта. От “консервативни” станахме “реформирани” евреи и започнахме да бъдем много либерални. Новият ни равин беше далеч от това, което аз смятах, че един духовен водач трябва да бъде. Една вечер той дори си позволи да ни развеселява с шегите си за това колко обича да заглежда колежанките от Бостънския колеж близо до дома му. Шегата му предизвика само смях като ответна реакция. Днес, като се върна във времето, аз си припомням как той говореше за този “харам” в присъствието на съпругата си, пред Тората и пред Бог.

Моето недоволство от юдаизма растеше и аз осъзнавах, че преминаването ми в правилното крило е неизбежно. Само че нямаше да бъде Ортодоксалния юдаизъм.

По това време бях впечатлен от християнската духовност. Тя ми се струваше могъща. Знаех, че религията им беше видоизменена и корумпирана, но все пак аз вярвах в Бог. Християните вярват в Бог, нали?

Присъствах на литургии, разговорях със свещеници, но най-непреодилимата трудност изпитвах да приема, че Исус е Бог. Наложи се да насиля себе си. Молех се на “сина” и хаосът в мен растеше. Опитвах се много усилено да си отговоря защо, но знаех, че отговор нямаше. Аз не разбирах, но продължавах да изучавам католицизма и да се моля на Господ. Не бях покръстен, което означаваше, че още не съм католик. Всъшност, за да станеш католик, трябва да преминеш 9 месеца курс на обучение. Какво щеше да стане, ако умра преди това? Свещениците отказваха да ме приемат за християнин преди срока. Тогава какво? Продължих да установявам пукнатини в християнската доктрина. Свещениците изглежда, че също ги знаеха, но независимо от това си проповядваха по старому. Аз не продължих по-нататък. Някъде през янураи, 1999 г., напуснах класа. Напуснах християнството без дори да бях християнин. Нямаше да съм от “спасените”, но това вече не ме интересуваше. Родителите ми бяха безкрайно щастливи от моето напускане на Католическата църква.

Аз все още вярвах, че съществува Единният Бог.

До ден днешен се чудя колко изведнъж се случи всичко след това. Една седмица, след като напуснах завинаги църквата бях готов да науча за последната религия на Бог. Баща ми беше прекомерно радостен от моя отшумяващ интерес към католицизма, така че прие интереса ми към исляма с отворени обятия. За нещастие той ме заведе в библиотеката, където попаднах на Енциклопедия Британика. В нея прочетох за Пророка Мухаммед (с.а.с.). Написаното разказваше как той изклал всички евреи в племето му. Прочитайки това аз бях дълбоко натъжен, разгневен и объркан в същото време. Бях възмутен да науча, че този пророк на Исляма е клал евреи и бях объркан от недоумението ми какво да правя по-нататък. Мислех, че съм отписал Исляма, но все още вярвах в Бог. Тогава какво? Преди да изминат и няколко седмици аз се завърнах отново. Беше ми ясно, че юдаизма е корумпиран. Знаех го и за християнството. Тогава ми дойде наум, че Енциклопедия Британика може би също е видоизменила истината. Така започна моето търсене на ислямски център. Намерих го случайно по интернет. Местният ислямски център в Бостън имаше свои уебсайт. Едно кликване с мишката и аз бях поздравен с “Ассаламу Алейкум”. Свалих адреса и се приготвих за посещение. Бях развълнуван, че открих Джамия в Бостън и не ми се налагаше да пътувам до Египет или Йемен, за да науча това, което исках да знам.

Беше някъде около 28 февруари 1999. Вървях по Prospect Street и видях Джамията пред себе си. Пристъпих към входа и посегнах да отворя вратата, но забелязах знака: “вход за жени”. “Вход за жени?” Нямах представа какво означава това, но заобиколих сградата, надявайки се, че все отнякъде пропускат и мъже. Изведнъж се почуствах нервен. Никога не бях срещал религиозни мюсюлмани и нямах представа каква може да бъде тяхната реакция, когато ме срешнат. Чудех се дали да не скрия моя еврейски произход. Накрая поех дъх и влязох. “Извинете ме” – казах на първия срешнат – “аз съм тук, за да науча нещо за исляма.” Застинах в очакване да получа обяснение или да бъда отпратен. Мъжът отговори: “Съжалявам, не говоря английски” и влезе в централната зала. Аз го последвах, чудейки се дали ме е изоставил да се лутам. Огледах се наоколо, трогнат от смирените поклони пред Аллах (свт). Не бях сигурен какво да предприема по-нататък. Тогава забелязах, че мъжът се връща, придружен от (както ми изглеждаше) група от 50-на други. Те всички ми заговориха едновременно. Беше повече отколкото можех да поема, но се почуствах страхотно. Видях колко важен е исляма за тези хора в този момент и на това място. Дадоха ми “Кратък илюстриран справочник за Исляма” и след няколко минути вече имах “свидетелството” (шахада) пред очите ми. “Ля Иляха Илля Аллах, Мухаммадун Расулю Аллах”. Бях готов да го изрека. На същото място, в същия момент. Девет месеца да станеш християнин, може би много повече да станеш евреин и в рамките на няколко момента можеш да прегърнеш исляма. “Сигурен ли си? Не се чуствай задължен да го првавиш” – ме посъветва приятелски, но предпазливо един от братята. Бях изненадан. Толкова ли е сложно, че да се налага да мисля върху това? Не трябва ли да стана мисюлманин веднага?

В този ден аз не произнесох свидетелството, но той остана една прекрасна събота в моя живот. Срешнах братя от целия свят. Колкото и различни да изглеждаха всички тези хора, всички те споделяха една обща цел, която беше пределно ясна: всецялостно отдаване на Аллах (свт).

Измина почти година преди да стана офциално мюсюлманин. През това време ми се случиха няколко инцидента. Един от тях беше престрелка в Бронкс, в която попаднах минавайки случайно със семейната ни кола. Всъшност тогава куршумът дори беше одраскал задния прозорец на колата, преминавайки на сантиметри от главата ми. Оцелях без драскотина и скоро забравих за случая.

На 6 май 2000, пътувах с влака, който обикновено ползвах, за да стигна до Джамията в Кеймбридж. Този път носех със себе си учебник по арабски, тъй като смятах за необходимо да науча езика. Да изуча исляма с разбиране. Това беше моята философия по това време. Докато дойде времето за шахада, ще бъда почти гениален. Попаднах на един от мюсюлманите, когото отдавна не бях виждал. Той ме попита дали съм приел вече исляма. След това проведохме кратък разговор. Той ми каза, че ако изляза на улицата и попадна в автомобилна катастрофа мога да си умра немюсюлманин, което много вероятно би означавало огън за мен. Спомних си, че той ми даде същия пример по-рано, през 1999 г., но аз го бях подминал, независимо дори от пробуждащия знак на престрелката в Бронкс. Този път отлагането на моя ислям не можеше да продължи. Седях в джамията същия този следобед и наблюдавах вярващите, които се подреждаха за обедна молитва. Не откъсвах очи от техните поклони – акт, който шейтана беше отказал да стори. Повече не можех да понеса. Казах на един от братята след молитвата, че искам да стана мюсюлманин в този момент.

Сега три месеца по-късно, аз пиша това със съзнанието, че произнасянето на Свидетелството е най-доброто нещо, което някога ми се е случвало, най-правилното нещо, което някога съм правил. Единственото ми съжаление е, че не го сторих много по-рано.

Йош Хасан

Алия, пак пишеш неща които не разбираш. Евреин няма как да приеме исляма, защото той се ражда евреин и такъв умира, независимо колко религии реши да смени през живота си. Каквото и да прави, това няма никакво значение. Може да е перфектния мюсулманин, да рецитира целия коран на чист арабски, да изпълнява всички канони, това няма заначение. Защото нищо не може да промени завета сключен между Авраам и Йехова, а исляма е нито рак нито риба и няма никакво значение, че проформа евреина го е приел. Та такива ти ми работи. Всъщност точно евреите приели исляма са провалили Арабския халифат и са го превърнали в Османска империя. :)

:clap:

..Доста често се случва в живота ни да не разбираме знаците, които ни се дават, като онази притча... за евреина, който се удавил, защото чакал Бог да го спаси.

Точно така,Бог ни дава знаци.Начина да ги разберем преди да ни е застигнало неизбежното е чрез религията.Отричането на знаците ни води към гибел в отвъдното,невежеството също.

Мен пък ми е ден на притчите:

Влака и Атеиста,

/специален поздрав за Нео,Слайд и scepsis/

Вяра,Наука и Здрав разум

или истинската история на невярващия в явните знаци

На връщане от училище ,пресичайки моста група ученици виждат,че на железопътната линия някой е опънал палатка.

Кой е това,да отидем да видим какво става!

-Ало,ало,кой е тук?

-Вашата палатка е на жп линията!

-Какво?

-Палатката ви е на жп линията,влака минава от тук!

-Какво,какво?

-Палатката ви е опъната на железопътната линияяя!

-А?Какво е железопътна линия?

-Не знаете ли какво е жп линия??

-Не,не съм от тук.

-От коя планета сте Вие?!Хей,майтапа на страна,от тук минава влака.Само след няколко минути ще мине!Махайте се от тук!

-Не,не.Тази земя тука е моя собственост.

-А,ние не искаме твоята земя,само се преместете от тук!

-Аааа,не!Това е моято място:хубаво,сухо и на високо.И ще остана тук за дълго.

-Не мисля така......имате около две минути и половина!

-Не мърдам от тук.

-Добре,добре,ние не те познаваме и ти не ни познаваш,но ние живеем тук и знаем,че влака със сигурност идва.

-Какво?

-Железопътна линия!Тук има жп линия!

-За какво говорите?

-ЖП линия,погледни надолу,виждаш ли тези железни релси?Траверсите?Какво мислиш,че е това?

-Хм...подредени дъски.

-!!?Добре,добре,вижте сега:влак идва,а влака е нещо голямо...

-Добре,аз съм силен и ще го преборя.Палатката ми остава!

-!!?Не,не,вижте сега:влака е голяма и мощна машина.Наистина идва!

-Оххх,вие просто искате да заемете мястото ми!Хм.

-Не,не,не молим те помести се от линията!

-Няма.

-Добре,ние ще ти дадем знаци.Ако видиш знаците,то те са доказателства.И щом им повярваш,тогава ще се преместиш.

-Давайте.

-Първо:когато влака идва,ще чуеш звук:фииииу!

-Добре,ще видим.

-Има и още:знака за забранено пресичане ще падне и ще изсвисти:так-так- так.

-Аха.

-И още:когато дойде още по-наблизо,ще чуеш силна сирена :фииииу!

-ОК.

-И когато е съвсем наблизо ще чуеш:пуф- паф,пуф- паф.

-Мхм.

-А когато влака е още по-близо,дори ще усетиш земята да се тресе ,,бууу,бууу’’ и,че ще те премаже..

Тогава се чуло: ,,фииииу,,

-Чуваш ли!!!

-А,това е просто разносвача на сладолед.

-Не,не слушай,слуай и ще чуеш,приближава се!

Знака за стоп се спуснал:так-так-так.

-А,не това просто е училищния звънец.

-!!?Не,не приближава се,не чуваш ли!

,,ФИИИИУУУУ,,

-А,това е просто болен бухъл.

-!!!!!!!!?Чуй,толкова е близо!

,,пуф-паф,ПУФ-ПАФ,,

-Това е някакъв случаен звук.

-Олеле,толкова много знаци и ти все още не вярваш?!Молим те,помести те настрана!

...

Сега е времето,когато ние,призоваващите към Исляма трябва да се отеглим.

Няма нужда да говорим повече с невярващия.

Дадохме му всичко,освен едно:времето което остава до края му.Няма нужда ние да сме там на линията с него.Трябва да се махнем,докато още не сме усетили :,,бууу-буууу,,.

Целият Коран се състои от знаци на Аллах-аяти.Имаме 6327 от тези знаци,които се наричат части от Корана. Всяка една от тях е доказателство,отново и отново.

Корана се рецитира така,както е низпослан от първия си ден на Мухаммад:човек,който не е знаел как да пише и чете.

Как тогава той е измислил най-фантастично подредената по словоред книга,с множество предсказания,които са се случили и продължават да се сбъдват и днес.

Научни доказателства също са на лице в Корана.

Показва отново и отново:това е от Господ(Аллах от арабски),това е от Господ.Доказателство е и,че Корана е най-запаметяваната книга в човешката история.

Днес имаме над 20 000 души,които го знаят наизуст.88% от тези хора дори не говорят арабски език.Същият този необразован Мухаммад донася най-фантастичната книга във Вселената.И няма друга.

За тези,които се съмняват ,в нея пише:

,, А ако се съмнявате в това, което сме низпослали на Нашия раб (Мухаммад), донесете една сура, подобна на неговите’’(2:23)

Никой не успява.

Aliah - наистина вярваш ли си на тези глупости, които си написала Алах или който и да е там глупав Бог има предсказания в релизиозните си писания, понеже те тези които са ги писали тези неща всъщност управляват всецяло живота на човечеството още от дълбока древност (не знам кога са се появили на земята тези извънземните) и като управляват живота ни много лесно могат да правят така че това което го пише някъде да се случва наистина. Извънземните са енергийни резуми, има най-разлини, но едни са се установили на Земята и я управляват, и се хранят с вашата мисловна енергия.

Редактирано от some_spirit (преглед на промените)

Точно така,Бог ни дава знаци.Начина да ги разберем преди да ни е застигнало неизбежното е чрез религията.Отричането на знаците ни води към гибел в отвъдното,невежеството също.

Мен пък ми е ден на притчите:

Влака и Атеиста,

/специален поздрав за Нео,Слайд и scepsis/

Вяра,Наука и Здрав разум

или истинската история на невярващия в явните знаци

На връщане от училище ,пресичайки моста група ученици виждат,че на железопътната линия някой е опънал палатка.

Кой е това,да отидем да видим какво става!

-Ало,ало,кой е тук?

-Вашата палатка е на жп линията!

-Какво?

-Палатката ви е на жп линията,влака минава от тук!

-Какво,какво?

-Палатката ви е опъната на железопътната линияяя!

-А?Какво е железопътна линия?

-Не знаете ли какво е жп линия??

-Не,не съм от тук.

-От коя планета сте Вие?!Хей,майтапа на страна,от тук минава влака.Само след няколко минути ще мине!Махайте се от тук!

-Не,не.Тази земя тука е моя собственост.

-А,ние не искаме твоята земя,само се преместете от тук!

-Аааа,не!Това е моято място:хубаво,сухо и на високо.И ще остана тук за дълго.

-Не мисля така......имате около две минути и половина!

-Не мърдам от тук.

-Добре,добре,ние не те познаваме и ти не ни познаваш,но ние живеем тук и знаем,че влака със сигурност идва.

-Какво?

-Железопътна линия!Тук има жп линия!

-За какво говорите?

-ЖП линия,погледни надолу,виждаш ли тези железни релси?Траверсите?Какво мислиш,че е това?

-Хм...подредени дъски.

-!!?Добре,добре,вижте сега:влак идва,а влака е нещо голямо...

-Добре,аз съм силен и ще го преборя.Палатката ми остава!

-!!?Не,не,вижте сега:влака е голяма и мощна машина.Наистина идва!

-Оххх,вие просто искате да заемете мястото ми!Хм.

-Не,не,не молим те помести се от линията!

-Няма.

-Добре,ние ще ти дадем знаци.Ако видиш знаците,то те са доказателства.И щом им повярваш,тогава ще се преместиш.

-Давайте.

-Първо:когато влака идва,ще чуеш звук:фииииу!

-Добре,ще видим.

-Има и още:знака за забранено пресичане ще падне и ще изсвисти:так-так- так.

-Аха.

-И още:когато дойде още по-наблизо,ще чуеш силна сирена :фииииу!

-ОК.

-И когато е съвсем наблизо ще чуеш:пуф- паф,пуф- паф.

-Мхм.

-А когато влака е още по-близо,дори ще усетиш земята да се тресе ,,бууу,бууу’’ и,че ще те премаже..

Тогава се чуло: ,,фииииу,,

-Чуваш ли!!!

-А,това е просто разносвача на сладолед.

-Не,не слушай,слуай и ще чуеш,приближава се!

Знака за стоп се спуснал:так-так-так.

-А,не това просто е училищния звънец.

-!!?Не,не приближава се,не чуваш ли!

,,ФИИИИУУУУ,,

-А,това е просто болен бухъл.

-!!!!!!!!?Чуй,толкова е близо!

,,пуф-паф,ПУФ-ПАФ,,

-Това е някакъв случаен звук.

-Олеле,толкова много знаци и ти все още не вярваш?!Молим те,помести те настрана!

...

Сега е времето,когато ние,призоваващите към Исляма трябва да се отеглим.

Няма нужда да говорим повече с невярващия.

Дадохме му всичко,освен едно:времето което остава до края му.Няма нужда ние да сме там на линията с него.Трябва да се махнем,докато още не сме усетили :,,бууу-буууу,,.

Целият Коран се състои от знаци на Аллах-аяти.Имаме 6327 от тези знаци,които се наричат части от Корана. Всяка една от тях е доказателство,отново и отново.

Корана се рецитира така,както е низпослан от първия си ден на Мухаммад:човек,който не е знаел как да пише и чете.

Как тогава той е измислил най-фантастично подредената по словоред книга,с множество предсказания,които са се случили и продължават да се сбъдват и днес.

Научни доказателства също са на лице в Корана.

Показва отново и отново:това е от Господ(Аллах от арабски),това е от Господ.Доказателство е и,че Корана е най-запаметяваната книга в човешката история.

Днес имаме над 20 000 души,които го знаят наизуст.88% от тези хора дори не говорят арабски език.Същият този необразован Мухаммад донася най-фантастичната книга във Вселената.И няма друга.

За тези,които се съмняват ,в нея пише:

,, А ако се съмнявате в това, което сме низпослали на Нашия раб (Мухаммад), донесете една сура, подобна на неговите’’(2:23)

Никой не успява.

Дрън, дрън , ярина, систър Алиа. :cool:

не само са успели, ами и те са написали корана, мойто момиче.

Има и една доста вероятна версия, според която все пак Мохамед е бил относително грамотен, а се е правил на неграмотен за да подчертае, че това не са негови мисли, а на хипотетичния Бог. ;)

Алия, пак пишеш неща които не разбираш. Евреин няма как да приеме исляма, защото той се ражда евреин и такъв умира, независимо колко религии реши да смени през живота си. Каквото и да прави, това няма никакво значение. Може да е перфектния мюсулманин, да рецитира целия коран на чист арабски, да изпълнява всички канони, това няма заначение. Защото нищо не може да промени завета сключен между Авраам и Йехова, а исляма е нито рак нито риба и няма никакво значение, че проформа евреина го е приел. Та такива ти ми работи. Всъщност точно евреите приели исляма са провалили Арабския халифат и са го превърнали в Османска империя.

П.П. Тая притча е за Кадафи, той има навика да си опъва палатката, където му падне! :P

Все пак благодаря за поздрава, но ако ми отговаряш на въпросите ще съм ти по благодарен.

И понятие си нямаш, колко по близо сме до истинския Бог, ние, атеистите. :whist:

Редактирано от N e o (преглед на промените)

Йош Хасан

Oт свещения Коран, Сура 21. Ал-Анбиа

98. [О, неверници], вие и това, на което служите вместо на Аллах, сте горивото на Ада. В него ще влезете.

99. Ако тези бяха богове, те нямаше да влязат в него. Всички там ще пребивават вечно.

100. В него ще стенат и не ще чуват.

101. А тези, които са получили най-доброто обещание от Нас, те оттам ще бъдат отдалечени.

102. Не ще чуват от него дори шумолене. В това, което са желали, те ще пребивават вечно.

103. И най-големият ужас не ще ги наскърби. И ангелите ще ги посрещат: “Това е вашият Ден, който ви е обещан.”

Aз искам да попитам, тези, които са в Рая, богове ли са? Защото тези , които са в Ада не са богове. Т.е. в момента Мохамад, бог ли е?

П.П.:Умишлено го изписвам с мака буква. Все пак Христос е казал :"богове сте".

98. [О, неверници], вие и това, на което служите вместо на Аллах, сте горивото на Ада. В него ще влезете.

Те не служат на Аллах, те служат на думите...

---------------------

Позволете ми няколко думи за икономиката на Мека и Медина през първите векове на по-миналото хилядолетие, непосредствено преди възникването на исляма.

В Южната част на Арабския полуостров има верига високи пранини, по северните склонове на които растат един особен сорт сухоустойчиви, дребни и криви дървета Boswellia Sacra, които всяка пролет "произвеждат" обилно количество дървесна смола. След като се събере и изсуши тази смола се превръща в тамян. Още преди Христа тамянът е неотменен компонент при кремациите /убива ужасната миризма на горяща плът/ и Рим внася големи количества от нея. След варварските нашествия и залезът нса Римската империя за известен период тамянът губи голяма част от пазарите си, но изтинския му търговски пик е с християнизацията на Голяма Европа /от двете страни на Средиземно море и части от Мала и Предна Азия/ като необходим атрибут при различните църковни служби и ритуали.

Та Мека и Медина са важни точки по пътя на тамяна, едни проспериращи търговски градове, ежедневно приемащи и изпращащи кервани на север с тамян и други подправки, а на юг храни и стоки на разкоша от Византия.

------------------------

Та какво им е на благосъстоянието и на ресурсите, в сравнение с който и да било търговски град? :)

Редактирано от valentinus (преглед на промените)

Хубав анализ. За възхода на Запада, обаче, има и други много важни фактори освен морската търговия и колониалната политика. От основно значение за покълването на духа на капитализма е протестанската реформация и етика. Както и да е. Дори да приемем твоя анализ безкритично, можем да кажем само едно и то е, че това са историческите реалности, към които различните култури, общества и цивилизации се адаптират различно. Може да дадем примера с една Япония или Китай и да направим паралел с арабския свят да речем. Но така се отклоняваме от темата за исляма към историята... Благодаря за хубавото мнение.

Това беше много кратък обзор върху събитията обусловили икономическите и културни възходи и упадъци на ислямското общество в периода 7 - 15 век, без претенции да отразява развитието на Запада или която и да е друга култура. Благодаря за отзивите.

То хубаво е възраждане - редно е да се запитаме от какво са се възродили хората и защо това съвпада доста точно периода на експанзия на ислямското общество! Взаимодействието на двете култури в периода е толкова малко, че по последен писък на тогавашната мода (особено във Венеция) на главата вместо шапка хората са носели чалма, а гордостта на западно-европейската средновековна мисъл се нарича Ал-Химия, за архитектурата и медицината пък да не говорим!

Продавайки по-скъпия петрол, лесно можеш да си набави и вода и всичко останало което ти трябва. Та затова няма нужда да пият нафта арабите, ама проблема е от доста различно естество.

С теб човек трябва да бъде досадно подробен! Много повърхностно гледаш на нуждите от вода. Не е проблем да се закупи питейната вода (ако някой иска да я продаде разбира се)! Проблем е когато е необходима вода за урбанистични, мелиоративни и промишлени нужди. Такива количества вода никой не продава - за тях се водят войни! Един от пресните примери е войната за Голанските Възвишения.

Не ми отговори как при същите липси са имали възход, които даже отворил очите на европейците според твоите твърдения. :)

Няколко поста по нагоре е обяснено - по това време империята разполага с ресурсите на много държави плюс огромния приход на пари и евтини стоки от великия търговки път. Относително по-малкото население и огромните за времето си приходи са били достатъчни за създаването на въпросните излишъци!

Иронията ти няма обективна стойност в настоящия диспут, дори не се и опитвам да я разбера - тя е излишна в случая!

60 млрд долара са напълно достатъчни за поне 17(може и повече, ако се договори едрова цена, защото става дума за наистина огромни средства) от най-мащабният модел инсталации за обезсоляване на морска вода...Както и за захранването на тези инсталации с енергия за десетилетие напред плюз цялата допълнителна инфраструктура от пътища към инсталациите, временни водохранилища, помпени станции и водопроводи с голям дебит за транпортиране на водата към поливните площи. Количеството прясна вода би било достатъчно да се превърне поне 15% от площта на пустинната вътрешна част на СА в (Райска)градина.

От подобни опити в Туркменистан почти е пресъхнало Аралско Море. Водата се източва от около 50 години за предимно за промишлени и мелиоративни нужди. Единственият неоспорим резултат е, че Каракум продължава да бъде пустиня... Честито!

Сравнението с Израел би било добро, ако пренебрегнем дотациите, политическата подкрепа и няколко други "дребни" фактора.

Това беше много кратък обзор върху събитията обусловили икономическите и културни възходи и упадъци на ислямското общество в периода 7 - 15 век, без претенции да отразява развитието на Запада или която и да е друга култура. Благодаря за отзивите.

То хубаво е възраждане - редно е да се запитаме от какво са се възродили хората и защо това съвпада доста точно периода на експанзия на ислямското общество! Взаимодействието на двете култури в периода е толкова малко, че по последен писък на тогавашната мода (особено във Венеция) на главата вместо шапка хората са носели чалма, а гордостта на западно-европейската средновековна мисъл се нарича Ал-Химия, за архитектурата и медицината пък да не говорим!

С теб човек трябва да бъде досадно подробен! Много повърхностно гледаш на нуждите от вода. Не е проблем да се закупи питейната вода (ако някой иска да я продаде разбира се)! Проблем е когато е необходима вода за урбанистични, мелиоративни и промишлени нужди. Такива количества вода никой не продава - за тях се водят войни! Един от пресните примери е войната за Голанските Възвишения.

Няколко поста по нагоре е обяснено - по това време империята разполага с ресурсите на много държави плюс огромния приход на пари и евтини стоки от великия търговки път. Относително по-малкото население и огромните за времето си приходи са били достатъчни за създаването на въпросните излишъци!

Иронията ти няма обективна стойност в настоящия диспут, дори не се и опитвам да я разбера - тя е излишна в случая!

От подобни опити в Туркменистан почти е пресъхнало Аралско Море. Водата се източва от около 50 години за предимно за промишлени и мелиоративни нужди. Единственият неоспорим резултат е, че Каракум продължава да бъде пустиня... Честито!

Сравнението с Израел би било добро, ако пренебрегнем дотациите, политическата подкрепа и няколко други "дребни" фактора.

Това че венецианците са носели чалми е доказателство за теб, че Ренесанса е започнал поради някакво арабско влияние???

Съветвам те повече да не го казваш никъде, ако не искаш да ти се смеят така, както аз го правя в момента. :down:

Това че венецианците са носели чалми е доказателство за теб, че Ренесанса е започнал поради някакво арабско влияние???

Съветвам те повече да не го казваш никъде, ако не искаш да ти се смеят така, както аз го правя в момента. :cool:

Смехът е здраве - смей се на воля!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.