Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

scepsis,мерси,че се загрижи за Блу... :angry:

Не всички сме като теб скоро завърнали се от Рая.И напълно получили духовно просветление.Аз си признавам,че съм и същество живеещо,и изследващо,и неща като материята...А за изкрастилизирането-еми,нека някои неща оставим на въображението на останалите.Аз нямам желание да ме утрепат с камъни,че им нарушавам някои изконни права по рождение. ;):)

А и поста ми беше към Вало,а,и наистина ми беше интересно до какъв извод е стигнал?!

Аз нямам нужда да си налагам мнението или да следвам твоя,или нечий чужд път,scepsis.Просто е хубаво хората да обмеят идеи.А и понякога се радвам като малко дете на някои написани неща. :) В крайна сметка всеки си избира сам!!!Всеки от нас,scepsis сам прави избора си.А Рая,Ада,дори това тук наше съществувание е нещо по-различно от това,което сме научени да вярваме,че е.За Светлината и Любовта,и тем подобни Ню Ейдж булшит-само отчасти мога да ги възприема.Емоциите са нещо различно от чувствата!А и Рая на някои места е описан като място,където всичко се случва само да поискаш да се случи-следователно там би следвало да има общество(съжалявам,но друга по-подходяща дума не ми хрумна) основано на някакво по-различно ниво от нашето,защото наистина интересно докога би просъществувал Рая като Рай,ако бъдат допускати там същества с ниски чистоти?!Колкото до Будите и тем подобни-да,съгласна съм с теб,но,ако мисля само на това ниво,сегашното тук-но,ако си спомним,че човек е многоизмерно същество следва да се запитаме няколко други въпроси,а именно кои са тези същества над нас и какво ще стане с тези след нас?!И всъщност колко пробуждания (ще)има накрая,и за кои?!За обожаването-то и сега си е обожено,но ние не сме!Там е работата,че всеки един човек е индивид,създание със свободна воля,и то само може да направи крачка към Истината,или да се откаже от тази възможност.Но и в двата варианта индивидът ще продължи да съществува,но под каква форма,къде,и как-знае само Аллах.Поне аз вярвам в това!Просто Бог е над всичко и всички!!!

А до написаното от Алия и кой какво иска-мъжете-жени,жените-клюки,и шопинг-направо ми е жал за такива създания.Шопингът е хубаво нещо,клюките също понякога са отпускащи,сексът(понеже предполагам това всъщност искат мъжете според Алия)-също е релаксиращ,но само затова човек да съществува било то тук,или в Рая-ноу комент.Явно и Aliah е наскоро завърнала се от Рая...Само ми се ще да попитам там дали има CK и Gucci,че инак направо ще е кошмар.А и цял живот да живея така,както по принцип надали бих,ако знаех,че няма правила,и наказания-лицемерие,лицемерие,понеже накрая пак се надявам,че като награда за доживотното си въздържание ще получа точно това,което ми е било забранено.Дефакто мъжете отказват да правят секс(ако приемем,че има такива),защото накрая са им обещали,че ще получат не 1,а 70 девици...Тц,тц,тц...А и какво всъщност означава думичката "грях"?!

А после "неверниците" и атеистите били лицемерни?!Но човек да се опитва да излъже себе си или Абсолюта-леко обречена кауза ми се струва,но щом на някои им се отдава или поне така си мислят...Рядвам се за тях и че са щастливи.Плюс това откога емоциите ние ги изпитваме?!Това все едно да кажем,че човек мисли сам... :hush: Намасте. :):)

Редактирано от Blue_Star (преглед на промените)

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 409,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

Що се отнася до ислямската представа за рая, Алиа ни разясни, че това е място, в което правоверните биват съживени телесно, за да се наслаждават на обектите на своите чувствени желания. Мъжете - на девици, а жените - на молове и клюки. Доколкото разбрах, тъй като и девиците, и стоките в моловете ще са изобилни и безплатни, няма да има поводи за вражди, конфликти и афекти...

Ако в рая се наслаждаваш на чувствени желания, то това наличието на желание означава, че харесваш едни неща, а други не. Или харесваш едни повече от други. Желанието е разграничаване. Част от рая няма да ни харесва? И какво ще стане ако двама или повече бабаити харесат и желаят една и съща девица? Може ли някой в рая да се ядоса? Или да смята себе си за повече от другите?

На въпроса за будите - в темата за будизма. :-)

Според вас, тези които отидат в рая ще изпитват ли емоции, като гняв, гордост, завист, ревност, алчност ... ?

ПОСЛАНИЕ НА СВЕТИ АПОСТОЛ ПАВЛА ДО ЕФЕСЯНИ

ГЛАВА 4.

30. И не оскърбявайте Светия Дух Божий, с Когото сте запечатани за в деня на избавлението.

31. Всяко огорчение и ярост, гняв, вик и хула да бъдат далеч от вас заедно с всяка злоба;

32. но бивайте един към другиго добри, състрадателни, прощавайки си един другиму, както и Бог ви прости в Христа.

Следователно, превъзмогването на тези емоции е причина за влизане в Рая, а не следствие от него. Превъзмогване би трябвало да означава, че дори да ги изпитваш, действията ти не бива да са им подвластни. И да ги има и да ги няма, условие за влизане в Рая е да ги превъзмогваш. Както са се появили така и ще изчезнат.

Следователно, превъзмогването на тези емоции е причина за влизане в Рая, а не следствие от него. Превъзмогване би трябвало да означава, че дори да ги изпитваш, действията ти не бива да са им подвластни. И да ги има и да ги няма, условие за влизане в Рая е да ги превъзмогваш. Както са се появили така и ще изчезнат.

Благодаря за отговорите.

Въпросът ми е в тази тема, защото ме интересува гледната точка на Корана и мюсюлманите.

Редактирано от Вало (преглед на промените)

Благодаря за отговорите.

Въпросът ми е в тази тема, защото ме интересува гледната точка на Корана и мюсюлманите.

Тогава ще подкрепя думите си със слова от Корана:

42. Аш-Шура (Съвещанието)

35. За да знаят онези, които спорят за Нашите знамения, че не ще има за тях избавление.

36. Каквото и да ви се даде, то е от насладата на земния живот. А онова, което е при Аллах, е най-доброто и вечното за онези, които вярват и на своя Господ се уповават,

37. и за онези, които отбягват големите грехове и скверностите, и дори да се гневят, прощават;

38. и за онези, които откликват на своя Господ и отслужват молитвата, и по делата се съвещават помежду си, и от онова, което им дарихме за препитание, раздават;

Не. Идеята за вечен живот би се опорочила, ако там има някой "за Ада". Т.к. пътниците за Рая са осъдени на вечно блаженство, това вероятно оперира всичките им средства за нараняване на себе си и околните. И т.к. това се заслужава с духовна извисеност, то значи метаморфозата ще се реализира, чрез тотална богоугодност, а не чрез премахване на езика, краката, ръцете и т.н.

Опс, то било за исляма. Там май наричаха Рая с друго име, но логиката е същата. Ама там им обещаваха жени за секс... ще си докладвам поста за триене...

Няма нищо идеално...Както казваш ОСЪДЕНИ на вечно блаженство...напълно прав си, не е възможно да живее никакво разумно същество вечно в еднотипно състояние, то ще полудее.

Знамения за Рая: "Ще имат там, каквото пожелаят, а при Нас има повече." (Сура Каф, 35) "Където и да погледнеш там, ще видиш блаженство и огромно владение." (Сура Инсан, 20) "Облегнати там на престоли. Не ще виждат там ни зной, ни мраз." (Сура Инсан, 13) "Не ще слушат в нея празнословие." (Сура Гашийа, 11) "При тях ще има жени с целомъдрен поглед, с прелестни очи, сякаш са скрити бисери." (Сура Саффат, 48-49) "И ще кажат: “Слава на Аллах, Който премахна от нас скръбта! Нашият Господ е опрощаващ, признателен. Със своята благодат Той ни настани в Дома на вечното пребивание. Не ни засяга тук трудност, нито ни засяга тук умора.”" (Сура Фатир, 34-35) "А онези, които се боят от своя Господ, ще имат въздигнати обиталища, изградени върху други обиталища, реки сред тях ще текат. Обещано е от Аллах! Аллах не нарушава обещанието." (Сура Зумар, 20) След деня на равносметката призивът на Аллах към праведните му раби ще бъде следният: "О, душа успокоена, завърни се при твоя Господ доволстваща, заслужила благосклонност! Влез сред Моите раби, влез в Моя Рай!" (Сура Фаджр, 27-30)

Знамения за Рая:

"Ще имат там, каквото пожелаят, а при Нас има повече." (Сура Каф, 35)

"Където и да погледнеш там, ще видиш блаженство и огромно владение." (Сура Инсан, 20)

"При тях ще има жени с целомъдрен поглед, с прелестни очи, сякаш са скрити бисери." (Сура Саффат, 48-49)

"А онези, които се боят от своя Господ, ще имат въздигнати обиталища, изградени върху други обиталища, реки сред тях ще текат. Обещано е от Аллах! Аллах не нарушава обещанието." (Сура Зумар, 20)

След деня на равносметката призивът на Аллах към праведните му раби ще бъде следният:

"О, душа успокоена, завърни се при твоя Господ доволстваща, заслужила благосклонност! Влез сред Моите раби, влез в Моя Рай!" (Сура Фаджр, 27-30)

Това "огромно владение" как следва да се тълкува? Щом някой(правоверния) ще има огромно владение, значи други някои следва да са му подчинени... това ли е смисъла на знамението?

А тези целомъдрени жени... за тях какво? Щом са целомъдрени, значи са избрали непорочността за свой идеал, защо в същото време са описани с тези съблазнителни(прелестни) епитети...... не разбирам?

Редактирано от lalili (преглед на промените)

Блу, нали имаш чувство за хумор. Просто се шегувам с теб най-доброжелателно и приятелски. Уважавам това, че мислиш самостоятелно и не приемаш готови отговори и рецепти. ОК?

Блу, нали имаш чувство за хумор. Просто се шегувам с теб най-доброжелателно и приятелски. Уважавам това, че мислиш самостоятелно и не приемаш готови отговори и рецепти. ОК?

scepsis,и аз се майтапя.Но понякога съм си хаплива.А и наистина-няма нужда да се грижиш за другите. ;) Я кажи,в Рая наистина ли има ангелчета и имат ли пухкави крилца(шегувам се,но все пак винаги ми е било любопитно за крилата на ангелите,а,и наскоро открих,че имало няколко вида крила-пху,че преди съм било заблудено,хах...)?! :) Намасте. :(

Благодаря за отговорите.

Мюсюлманите са съгласни с отговора на Мечолари.

Блу-хайде моля те запази за себе си представите ти за моята личност :cool:

Материалното и духовното трябва да вървят заедно и да са балансирани колко пъти трябва да го повторя!?Показността в Исляма е грях и в двата аспекта.

Мюсюлманите не са екстремисти като Християните: най-набожните,смирени жени са в манастира с обръснати глави и забулени по цял ден монахини,лишени от радостта да са майки и съпруги и постигнали целомъдрието,което лалли описва в традиционния християнски стил:всички Еви са грешни;

или оставени на вечен 'пост' монаси.Също обрекли се на своя глава,напълно ненужно.

В Исляма трябва да съчетаваш службата към Бог със задълженията които имаш към семейството и обществото.Всяко прекаляване извежда от правия път образно казано.

И за Рая говориш глупости Блу,там нищо няма да е както си го представя човек.Описан ни е така,че да разберем,че ще е хубаво,ще сме щастливи и няма да се трудим и страдаме за да осъществим желанията си както в земния живот.Точка.

Мюсюлманите работят за вечно щастие-атеистите за временно,т.е. до смъртта.

Хайде сега изяж ме с двуметров коментар http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif

Блу-хайде моля те запази за себе си представите ти за моята личност :cool:

Материалното и духовното трябва да вървят заедно и да са балансирани колко пъти трябва да го повторя!?Показността в Исляма е грях и в двата аспекта.

Мюсюлманите не са екстремисти като Християните: най-набожните,смирени жени са в манастира с обръснати глави и забулени по цял ден монахини,лишени от радостта да са майки и съпруги и постигнали целомъдрието,което лалли описва в традиционния християнски стил:всички Еви са грешни;

или оставени на вечен 'пост' монаси.Също обрекли се на своя глава,напълно ненужно.

В Исляма трябва да съчетаваш службата към Бог със задълженията които имаш към семейството и обществото.Всяко прекаляване извежда от правия път образно казано.

И за Рая говориш глупости Блу,там нищо няма да е както си го представя човек.Описан ни е така,че да разберем,че ще е хубаво,ще сме щастливи и няма да се трудим и страдаме за да осъществим желанията си както в земния живот.Точка.

Мюсюлманите работят за вечно щастие-атеистите за временно,т.е. до смъртта.

Хайде сега изяж ме с двуметров коментар http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif

Двуметров коментар за "Мюсюлманите не са екстремисти като Християните"

Интересно ми е като какво са екстремисти, ако не като християните, освен с времевата разлика, че сега при мюсулманите са тъмните средни векове, и те сами се инквизират...

Линкът, в началото на отговора ми, не е подходящ за малки деца и хора със слаби нерви!

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

...

Това означава ли, че в рая хората няма да изпитват смущаващи емоции като желание, гняв, гордост, завист, ревност ... ?

Ако е така, как ще се случи това и кога хората ще се освободят от тези емоции?

Ако човек няма желание, защо му са девици?

Страданието им идва от това, че са съгрешили пред божията любов, а не че бог ги наказва. С други думи, те не са лишени от божията любов, а са измъчвани от това, че поради непречистените си грехове не могат да я приемат.

.

:)

С някакви цитати няма ли да подкрепите това тълкуване, защото аз мисля, че е глупаво и не се съдържа в Библията.

Страданието им идва, защото са нарушили божиите повели, а любовта няма нищо общо.

Бог наказва хората, както на земята, така и в ада.

И има много места в библията, където се казва, че Бог НАКАЗВА.

Бог НЕ Е любов.

Може да се каже, че Бог повелява любов.

“Не се страхувайте от ония, който погубват тялото, но душата не могат да погубят, а се страхувайте от оногова, който може и душата, и тялото да погуби в ада.” (Матей,10:28)

А който извинява и се помирява, неговата награда е при Аллах. Не обича Той угнетителите.

И се сражавайте по пътя на Аллах с онези, които се сражават с вас, и не престъпвайте! Аллах не обича престъпващите.”

Редактирано от Andrei1818 (преглед на промените)

Андрей, аз не съм апологет на христянството, нито дори христянин, макар че уважавам и ценя различни неща в различните религии. Мога да приведа цитати, разбира се, но не искам да се въвличам в празни теологични спорове. Ако беше изчел постовете ми в темата за Троицата щеше да научиш, че божията любов според христянството е едно от имената или атрибутите на бога, но той не е идентичен с тях. Както и да е. Да се върнем на исляма. Подобно на юдаизма и исляма познава само старозаветния бог, който е тираничен, авторитарен, завистлив и отмъстителен. Затова и цялата му политика се основава върху моркова и пръчката, т.е. върху санкции и награди. Та в тази връзка, винаги съм се чудил защо наказва правоверните в арабския свят, а не неверниците на запад... Тъй де, вие чакате нещата да се променят благодарение на демографскията, но без образование, отказ от номадския морал и теократично-авторитарните политически системи това няма да се случи никога.

амо старозаветния бог, който е тираничен, авторитарен, завистлив и отмъстителен.

??

Че то Бог променил ли се е??

Сигурно с годините е станал по-малко тираничен, авторитарен, завистлив и отмъстителен.

Ще се научи, но трябва време. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Затова и цялата му политика се основава върху моркова и пръчката, т.е. върху санкции и награди. Та в тази връзка, винаги съм се чудил защо наказва правоверните в арабския свят, а не неверниците на запад...

Защото са си заслужили, предполагам.

Тъй де, вие чакате нещата да се променят благодарение на демографскията, но без образование, отказ от номадския морал и теократично-авторитарните политически системи това няма да се случи никога.

Ти нали знаеш, какво казва естественият отбор. :cool:

...полезните за организма наследствени черти стават по-често срещани във всяко следващо поколение на една популация, а неблагоприятните - по-рядко срещани... ;):)

Освен това, доста се отклони от темата за ада.... :huh:

В Турция е демокрация. :)

Това означава ли, че в рая хората няма да изпитват смущаващи емоции като желание, гняв, гордост, завист, ревност ... ?

Ако е така, как ще се случи това и кога хората ще се освободят от тези емоции?

Ако човек няма желание, защо му са девици?

Няма смущаващи емоции,хората няма да имат слабости,те ще бъдат различни тялом и духом,ще се разбират помежду си хармонично,като едно цяло;в обяснението се казва:като един дъх и едно биещо сърце.

Тъй де, вие чакате нещата да се променят благодарение на демографскията, но без образование, отказ от номадския морал и теократично-авторитарните политически системи това няма да се случи никога.

Кои неща да се променят?

Защо не се запознаеш с концепцията за Бог в Исляма и тогава да се изказваш?Предопределението и свободната воля така и не ги разбра,опитай с 99 имена на Аллах,може да получиш просветление инша-Аллах Тааля!

Ти пък Слайд,за набожността ставаше въпрос.Праведника трябва да се замонашва и оставя светския живот в мнимото Християнство.В Исляма няма аскетизъм,Исляма е лесна за разбиране и практикуване религия,която е предназначена за всички.

Няма как да разбера нещо, което самите ислямски богослови не са се споразумели как да тълкуват. Пък ако мислиш, че концепцията за бог в сунитския ислям е някакво чудо невиждано и нечувано, дълбоко грешиш. Тя си е изцяло в рамките на аврамизма с някои арабски допълнения. За разлика от някои хора, уважаема Алиа, аз не се задоволявам с повърхностни отговори.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Няма смущаващи емоции,хората няма да имат слабости,те ще бъдат различни тялом и духом,ще се разбират помежду си хармонично,като едно цяло;в обяснението се казва:като един дъх и едно биещо сърце.

Накратко: Няма да са(вече) хора..."като едно цяло"...вероятно няма да са и личности - по-начина който сме сега. След като това което остане, ако приемем че нещо остава, та това нещо е ...нещо друго и това другото ще чувства и възприема това, което е около и в/с него, защо ни е на нас да спазваме някакви(религиозни) норми. То наградите и присъдите може и да са въздавани на нас самите, но това което ще се им "наслаждава" или ще ги "изтърпява" няма да сме ние. Остава да се разбере кое точно ще се води награда, удоволствието или болката?

Ако питате хората обичащи БДСМ практиката, вече не е толкова ясно нали?

Няма как да разбера нещо, което самите ислямски богослови не са се споразумели как да тълкуват. За разлика от някои хора, уважаема Алиа, аз не се задоволявам с повърхностни отговори.

Научи основите на Исляма и после искай задълбочени отговори.Това,че ти не си разбрал,не означава,че няма логично обяснение,подплатено с доказателства.

И най-добре го направи докато не е късно,напомняш ми на парашутист,който иска да си отвори парашута когато стигне до земята,за да я пипне и да се увери,че е там.Но резултата е фатален и кървав.

Е, Алиа, ако трябва да използвам твоята лексика и стил, ще кажа че ми напомняш на парашутист, който е отворил парашута си и разчита на щастливо приземяване, но е пропуснал да забележи, че парашутът му е книжен. :rolleyes:

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Бог НЕ Е любов.

Абсолютно съм съгласна, че вашия Алах НЕ Е любов. Спор няма!

Философията на исляма е, че всичко е създадено от Бога, но никое същество не може да сподели живота на самия Бог, да "застане" редом до Него в абсолютната Му самота. Бог е сам.

Между Бога и създанията Му има непреодолима пропаст. Той е Господарят, те – покорни роби.

Това е една първична,намръщена, мрачна религия.

Богът на мюсюлманите не е този, за Който говорят пророците на Стария Завет, и Мохамед не е "печат" на пророците.

Ако Мохамед претендираше единствено да е пророк, без да засяга тези преди него, то тогава не би имало проблем при оценката му. Но тъй като той претендира да е продължител именно на пророческа традиция от Стария Завет, то няма как да не видим многото проблеми, които тази претенция поражда.

Ще спомена само, че пророците в Стария Завет, винаги са призовавали народа на Израил да се върне към Закона и Завета. Това е бил основният им призив. Прочетете която и да е пророческа книга от Стария Завет и ще откриете точно това, призив към непокорния народ да се върне към почитането на Яхве, Създателят и Спасителят.

Мохамед изобщо не се вписва в този шаблон. Той не призовава хората да се върнат към Закона и Завета, които Бог е установил, но за сметка на това предава послание, което всъщност подменя старото откровение с негово собствено.

Изобщо не се е налагало човек, като Исаия например, да казва: "Няма друг Бог, освен Яхве и Исаия е Неговия пророк."

Поглеждайки към Иисус…… виждаме зееща бездна между Неговите морални качества и тези на Мохамед.

Но в Новия Завет има няколко коментара, които пасват много добре на Мохамед.

В Първо съборно послание на св. Йоан се казва, "И както сте слушали, че иде антихрист, и сега са се появили вече много антихристи: от това и познаваме, че е последно време…" (2:18) " Кой е лъжец, ако не оня, който отрича, че Иисус е Христос? Той е антихрист, който отрича Отца и Сина. Всякой, който отрича Сина, няма и Отца; а който изповядва Сина, има и Отца." (2:22-23) В четвърта глава се посочват лъжепророците и един от белезите на лъжепророка е именно отричането, че Отца е изпратил Сина Си за спасението на света.

Ако трябва да използваме положителен словоред, "Който изповяда, че Иисус е Син Божий, в него пребъдва Бог, и той - в Бога." (4:15) Йоан продължава с предупрежденията си: "Който вярва в Сина Божий, има свидетелството в себе си; който не вярва в Бога, прави Го лъжец, защото не е повярвал в свидетелството, с което е свидетелствувал Бог за Своя Син.

А свидетелството е това, че Бог ни е дарувал живот вечен; и тоя живот е в Неговия Син. Който има Сина Божий, има тоя живот; който няма Сина Божий, няма тоя живот." (5:10-12)

“Не се страхувайте от ония, който погубват тялото, но душата не могат да погубят, а се страхувайте от оногова, който може и душата, и тялото да погуби в ада.” (Матей,10:28)

Странно е, че се цитира св. Евантелие от хора, които казват, че то е фалшиво.

Същият този апостол Матей, казва: "И като се кръсти, Иисус веднага излезе из водата, и ето, отвориха Му се небесата, и видя Духа Божий да слиза като гълъб и да се спуща върху Него. И ето, глас от небесата, който казваше: Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение."

Вярваш ли и на тези му думи?

Редактирано от lalili (преглед на промените)

97.

СУРА МОГЪЩЕСТВОТО

(АЛ-КАДР)

Меканска. Съдържа 5 знамения.

В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния!

1. Ние го низпослахме в Нощта на могъществото.

(В тази нощ Свещеният Коран бил низпослан изцяло от тайнството на Запазения скрижал (Ал-лаух ал-махфуз) на земното небе. Освен “Нощта на могъществото” и и “Нощта на предопределението”, “Лайлату-л-кадр” означава и “Нощта на почитта”, защото тя е израз на почит, която Всевишният Аллах е оказал на отдадените на Него.)

2. Но откъде да знаеш ти какво е Нощта на могъществото?

3. Нощта на могъществото е по-добра от хиляда месеца.

4. Слизат ангелите и Духът [Джибрил] през нея - с позволението на техния Господ - за всяка повеля.

5. Мир е тя до началото на развиделяването.

Ако махнем [Джибрил] ангелите са написани с малка буква, а Духът с главна. Духът е Някой ,Който заслужава преголяма почит. Това е Светия Дух.

93.

СУРА УТРОТО

(АД-ДУХА)

Меканска. Съдържа 11 знамения.

5. И ще ти въздаде твоят Господ, и ще си доволен.

6. Не те ли намери Той сирак и не те ли приюти?

7. И те намери заблуден, и те напъти.

8. И те намери беден, и те замогна.

9. Тъй че не огорчавай сирака!

10. И не отпъждай умоляващия!

11. И за благодатта на твоя Господ възвестявай!

ОТ ЛУКА СВЕТО ЕВАНГЕЛИЕ

ГЛАВА 11.

13. И тъй, ако вие, бидейки лукави, умеете да давате добри даяния на чедата си, колко повече Отец Небесний ще даде Дух Светий на ония, които Му искат? (Исус Христос)

Тук възниква въпросът, дали тези на които Отец изпраща Дух Светий са му чада, т.е. синове и дъщери? Или това е акт на осиновяване?

ОТ ИОАНА СВЕТО ЕВАНГЕЛИЕ

ГЛАВА 14

17. Духът на истината, Когото светът не може да приеме, защото Го не види, нито Го познава; а вие Го познавате, защото Той с вас пребъдва и във вас ще бъде.

18. Няма да ви оставя сираци; ще дойда при вас.

Мохаммад е бил сирак преди тази нощ. След това Аллах го е приютил.Заблуден го е напътил с истината. Изпълнил го е с благодат.

28.

СУРА РАЗКАЗЪТ

(АЛ-КАСАС)

77. И чрез онова, което Аллах ти е дал, се стреми към отвъдния дом, и не забравяй своя дял от земния живот, и върши добро, както Аллах ти е сторил добро! И не се стреми към развала по земята! Аллах не обича сеещите развала.”

.....

83. Ще отредим Отвъдния дом за онези, които нито искат да се възгордяват на земята, нито да рушат. Краят принадлежи на богобоязливите.

84. Който дойде с добрина, ще има по-голяма от нея, а който дойде със злина ­ на вършещите злини ще се въздаде само за онова, което са извършили.

2. Ал-Бакара (Кравата)

.......

30. И когато твоят Господ рече на ангелите: “Ще създам на земята наместник.” рекоха: “Нима ще създадеш там някой, който ще сее по нея развала и ще лее кърви, докато ние Те славим с възхвала и възнасяме Твоята святост?” Рече: “Знам, каквото вие не знаете.”

ГЛАВА 7.

37. А в последния велик ден на празника застана Иисус, издигна глас и рече: който е жаден, да дойде при Мене и да пие.

38. Който вярва в Мене, из неговата утроба, както е речено в Писанието, ще потекат реки от жива вода.

39. Това каза за Духа, Когото щяха да приемат вярващите в Него; защото Дух Светий още не бе даден, понеже Иисус още не бе прославен.

39. Аз-Зумар (Тълпите)

20. А онези, които се боят от своя Господ, ще имат въздигнати обиталища, изградени върху други обиталища, реки сред тях ще текат. Обещано е от Аллах! Аллах не нарушава обещанието.

90.

СУРА ГРАДЪТ

(АЛ-БАЛАД)

Меканска. Съдържа 20 знамения.

1. Не! Кълна се в този град [Мека] -

2. на теб [о, Мухаммад] този град ти беше позволен, -

3. и в родителя [Адам], и в неговото потомство!

Вътре в родителя Адам-Христос, на който Аллах Му приема покаянието (прощава) първородния грях, е градът в който реки текът.Свещения град в който всеки човек е храм.

ГЛАВА 1.

22. и покори всичко под нозете Му и Го постави над всичко Глава на църквата,

23. която е Негово тяло, пълнота на Тогова, Който изпълня всичко във всичко.

Родителят е първият, на който му е бил позволен. Той е преди всички там. Той е първият, който е бил в Рая. Хората са част от неговото тяло, защото той е първият от тях.

ГЛАВА 14.

20. В него ден ще разберете вие, че Аз съм в Моя Отец, и вие сте в Мене, и Аз във вас.

21. Който има заповедите Ми и ги пази, той е, който Ме люби; а който Ме люби, възлюбен ще бъде от Отца Ми; и Аз ще го възлюбя и ще му се явя Сам.

22. Иуда (не Искариот) Му казва: Господи, що е това, дето искаш да се явиш нам, а не на света?

23. Иисус му отговори и рече: ако някой Ме люби, ще спази словото Ми; и Моят Отец ще го възлюби, и ще дойдем при него и жилище у него ще направим

Жилищата са въздигнатите обиталища, утробите, от които реки текът...

ПЪРВО ПОСЛАНИЕ НА СВЕТИ АПОСТОЛ ПАВЛА ДО КОРИНТЯНИ

ГЛАВА 3.

16. Не знаете ли, че вие сте храм Божий, и Духът Божий живее във вас?

17. Ако някой разори Божия храм, него Бог ще разори; защото Божият храм е свет; а тоя храм сте вие.

ГЛАВА 4.

4. Едно тяло сте и един дух, както сте и призвани към една надежда на вашето звание;

5. един е Господ, една е вярата, едно е кръщението,

6. един е Бог и Отец на всички, Който е над всички, и чрез всички, и във всички нас.

90.

СУРА ГРАДЪТ

(АЛ-БАЛАД)

Меканска. Съдържа 20 знамения.

12. Но откъде да знаеш ти какво е стръмният път? -

13. Да се освободи роб

14. или да се даде храна в ден на глад

15. на сирак - роднина

16. или на окаян клетник.

93.

СУРА УТРОТО

(АД-ДУХА)

Меканска. Съдържа 11 знамения.

6. Не те ли намери Той сирак и не те ли приюти?

Т.е. когато Аллах намери сирак-Моххамад и го приюти, дава на сирак роднина. Прави через Светия Дух. "Мека" е "Църквата".

Редактирано от mecholari (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.