Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

Няма грехове. Причина и следствие. Всичко, което ни се случва сега е резултат от нашите предишни мисли, думи и дела. И хубавите и лошите неща които ни се случва са си наша "заслуга". Не е предопределение. С всяка мисъл дума или действие сега, променяме бъдещето.

Страданието е свързано с егото. Колкото по-малко е егото, толкова по-малко е страданието. Когато няма его и свързаните с него "смущаващи" емоции, закостенели идеи и навици - няма страдание, преживяването е абсолютно щастие, без значение какво се случва или не се случва. Това абсолютно щастие, безстрашие, мъдрост и смислени действия са наречени просветление и са същността ни.

Причина и следствие е възглед, който не е догма и води до толерантност.

Ако един бог в свещена книга призовава за наказания към различно-мислещите, ако този бог е описан като гневен и отмъстителен, резултатът е че тези които го следват също имат тенденцията да развият тези качества.

Страданието в този живот не е наказание. Както и обусловеното щастие, което понякога преживяваме не е награда. И двете са резултат само и единствено на нашите собствени мисли, думи и дела. Причини и условия водят до резултат.

Колкото по-малко е егото - дуалистичните идеи, представи и навици и смущаващите емоции, толкова повече се появяват, естествените качества на природата ни. "Слънцето" на истинската ни природа винаги свети, пластовете "облаци" на егото ни пречат да осъзнаваме постоянно това. Когато ги няма "облаците" на егото - необусловените качества на същността ни се появяват от само себе си.

Спомените за това какви сме били и какво сме правили не се губят. Има методи с които можем да си припомним много събития от настоящия ни живот, които в момента са абсолютно извън паметта ни. Колкото по-малко е егото, толкова повече се разширява осъзнаването и в един момент то започва да включва и спомените от преди този живот.

Крайно съм несъгласен с теб Вало! Виждаш ли, аз съм човек, мисля с човешки категории и егото е неделима част от мен. Това е нормално за нас людете - ето, ти опитваш да обясняваш нас хората с достъпни човешки категории - мъдрост, щастие, безстрашие, чувства... Опитваш обаче, да прилагаш подобни категории и към Господ - гняв, ярост отмъстителност. Не бива да описваш Господ с човешки категории - не се достига до коректен резултат, а само до профанизирани умозаключения човешки! За това, нека оставим правотата на господните деяния на сѫвестҍ Гѫспода и да се занимаем с присущите нам дела человечески...

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 409,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

Книгата на Аллах е написана на Небето, а това, което е вътре у човека и свещените книги Библия, Коран, Тората са ключове за разгадаване на Небесната книга. Това, че Адам е Христос е записано в светата Библия:

ПОСЛАНИЕ НА СВЕТИ АПОСТОЛ ПАВЛА ДО ЕВРЕИТЕ

ГЛАВА 1.

1. Бог, след като в старо време много пъти и по много начини говори на отците чрез пророците,

2. в последните тия дни говори ни чрез Сина, Когото постави за наследник на всичко, чрез Когото сътвори и вековете

3. и Който, бидейки сияние на славата и образ на Неговата ипостас и държейки всичко с мощното Си слово, след като чрез Себе Си очисти греховете ни, седна отдясно на престола на величието във висините

4. и стана толкова по-горен от Ангелите, колкото по-славно от тях име е наследил.

5. Защото кому от Ангелите някога Бог е казал: "Син Мой си Ти, Аз днес Те родих". И пак: "Аз ще Му бъда Отец, а Той ще Ми бъде Син"?

6. Също, кога въвежда Първородния във вселената, казва: "да Му се поклонят всички Ангели Божии".

7. За Ангелите е казано: "Ти правиш Ангелите Си ветрове, и служителите Си огнен пламък";

8. а за Сина: "Твоят престол, Боже, е вечен; жезълът на правотата е жезъл на Твоето царство.

9. Ти обикна правдата и намрази беззаконието; затова, Боже, Твоят Бог Те помаза с елей на радост повече от Твоите съучастници".

10. И пак; "в начало Ти, Господи, си основал земята, и небесата са дело на Твоите ръце;

11. те ще загинат, Ти пребъдваш; всички ще овехтеят като дреха;

12. ще ги свиеш като наметало, и те ще се изменят: но Ти си все Същият, и Твоите години няма да се свършат".

13. А кому от Ангелите някога Бог е казал: "седи от дясната Ми страна, докле туря Твоите врагове подножие на нозете Ти"?

14. Нали те всички са духове служебни, провождани да служат на ония, които ще наследят спасение?

2. Ал-Бакара (Кравата)

В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния!

1. Алиф. Лам. Мим.

(В началото на някои сури има букви от арабската азбука, наречени “буквени съкращения”, които също са знамения, но истинският им смисъл е неясен (муташабих) и единствено Аллах го знае. Учените от своя страна им дават различно тълкуване.)

2. Тази Книга - без съмнение в нея - е напътствие за богобоязливите,

3. които вярват в неведомото и отслужват молитвата, и раздават от онова, което сме им дали за препитание,

4. и които вярват в низпосланото на теб и в низпосланото преди теб, и в отвъдния живот са убедени.

5. Тези са напътени от своя Господ и тези са сполучилите.

................

30. И когато твоят Господ рече на ангелите: “Ще създам на земята наместник.” рекоха: “Нима ще създадеш там някой, който ще сее по нея развала и ще лее кърви, докато ние Те славим с възхвала и възнасяме Твоята святост?” Рече: “Знам, каквото вие не знаете.”

31. И научи Той Адам на имената на всички [неща], после ги представи на ангелите и рече: “Съобщете ми имената на тези [неща], ако говорите истината!”

32. Рекоха: “Пречист си Ти! Нямаме друго знание, освен това, на което Ти ни научи. Ти си Всезнаещия, Премъдрия.”

33. Рече: “О, Адам, съобщи им имената!” И когато им съобщи имената, каза: “Не ви ли рекох, че знам неведомото на небесата и на земята, и знам какво разкривате и какво потулвате?”

34. И когато рекохме на ангелите: “Поклонете се на Адам!”, те се поклониха, освен Иблис. Възпротиви се той, възгордя се и стана един от неверниците.

35. И рекохме: “О, Адам, пребивавай с жена си в Рая и яжте оттам в доволство, откъдето пожелаете, но не приближавайте до онова дърво, та да не станете угнетители!”

36. А сатаната ги подмами да се подхлъзнат и ги извади от Рая, където бяха. И казахме: “Напуснете - врагове един на друг! За вас на земята има пребивание и ползване до време.”

37. И получи Адам слова от своя Господ, и Той прие покаянието му. Той е Приемащия покаянието, Милосърдния.

38. Казахме: “Напуснете оттук всички! И дойде ли при вас напътствие от Мен, за онези, които последват Моето напътствие, не ще има страх и не ще скърбят.

39. А които не вярват и взимат за лъжа Нашите знамения, тези са обитателите на Огъня, там ще пребивават вечно.”

........

Така ,че който не се поклони на Адам-Христос е един от неверниците.

Всъщност, Аллах подкрепя изцяло Христос, именно через Светия Дух:

2. Ал-Бакара (Кравата)

87. И дадохме на Муса Писанието, и подир него изпратихме един след друг пратениците, и дадохме на Иса, сина на Мариам, ясните знаци, и го подкрепихме със Светия дух. Нима не ви обземаше надменност всеки път, щом пратеник ви донасяше онова, което душите ви не желаят? И някои отрекохте, а други убивате.

...........

47. Мухаммад (Мухаммад)

25. Онези, които обръщат гръб, след като напътствието им се изясни, тях сатаната ги подвежда и им дава празни надежди.

26. Това е, защото казват на онези, които възненавиждат низпосланото от Аллах: “Ще ви последваме в част от делото.” А Аллах знае какво спотайват.

ГЛАВА 2.

1. Затова трябва да бъдем особено внимателни към онова, що сме чули, та да не би някак да отпаднем.

2. Защото, ако изреченото чрез Ангели слово излезна вярно, и всяко престъпление и непослушание получи праведна отплата,

3. как ние ще избегнем, ако занемарим такова велико спасение, което, бидейки отначало проповядвано от Господа, ни се удостовери от ония, които го бяха чули от Него,

Да продължим с тайнствата на свещените книги.За да стане ясна тайната на стръмният път.

90.

СУРА ГРАДЪТ

(АЛ-БАЛАД)

Меканска. Съдържа 20 знамения.

12. Но откъде да знаеш ти какво е стръмният път? -

13. Да се освободи роб

14. или да се даде храна в ден на глад

15. на сирак - роднина

93.

СУРА УТРОТО

(АД-ДУХА)

Меканска. Съдържа 11 знамения.

6. Не те ли намери Той сирак и не те ли приюти?

Т.е. когато Аллах намери сирак-Моххамад и го приюти, дава на сирак роднина. Прави через Светия Дух. "Мека" е "Църквата".

Вяращите могат да раздават храна на сирак, сирак-раднина, сирак-(или) роднина,или пък на окаян клетник, но така не изършват всичко необходимо за да вървят по стръмния път. Защото това, което е предписано да вършат е онова, което Аллах прави за самите тях. Т.е. Бог освобождава роби. А храната е Светия дух.

НОВИЙ ЗАВЕТ

на

ГОСПОДА НАШЕГО

ИИСУСА ХРИСТА

ОТ МАТЕЯ СВЕТО ЕВАНГЕЛИЕ

ГЛАВА 26.

26. И когато ядяха, Иисус взе хляба и, като благослови, преломи го и, раздавайки на учениците, каза: вземете, яжте: това е Моето тяло.

Последното показва, че Светия Дух е неделима част от Аллах.

39. Аз-Зумар (Тълпите)

6. Той ви сътвори от един човек. После от него създаде съпругата му.

........

23. Аллах низпосла най-прекрасното Слово в Книга със сходни, повтарящи се части. Настръхва от него кожата на онези, които се страхуват от своя Господ, после кожата и сърцата им се смекчават при споменаването на Аллах. Това е напътствието на Аллах. Напътва с него Той когото пожелае. А когото Аллах остави в заблуда, никой не ще го напъти.

20. А онези, които се боят от своя Господ, ще имат въздигнати обиталища, изградени върху други обиталища, реки сред тях ще текат. Обещано е от Аллах! Аллах не нарушава обещанието.

ГЛАВА 7.

37. А в последния велик ден на празника застана Иисус, издигна глас и рече: който е жаден, да дойде при Мене и да пие.

38. Който вярва в Мене, из неговата утроба, както е речено в Писанието, ще потекат реки от жива вода.

39. Това каза за Духа, Когото щяха да приемат вярващите в Него; защото Дух Светий още не бе даден, понеже Иисус още не бе прославен.

Това определено означава, че мюсюлманите тряба да се поклонят на Адам-Христос, защото това е едно от изискванията отправено към тях от Аллах в самото начало и по него се разбира кои са неверниците.

ГЛАВА 2.

14. А понеже децата са участници в плът и кръв, то и Той еднакво взе участие в същите, та чрез смъртта да порази оногова, у когото е властта на смъртта, сиреч дявола,

15. и да избави ония, които от страх пред смъртта през цял живот бяха подложени на робство.

Редактирано от mecholari (преглед на промените)

Страданието в този живот не е наказание. Както и обусловеното щастие, което понякога преживяваме не е награда. И двете са резултат само и единствено на нашите собствени мисли, думи и дела. Причини и условия водят до резултат.

Да, всичко е следствие, кармата се трупа не от днес а от безбройни инкарнации и е нещо което просто Е, нито страдание, нито награда...

Колкото по-малко е егото - дуалистичните идеи, представи и навици и смущаващите емоции, толкова повече се появяват, естествените качества на природата ни. "Слънцето" на истинската ни природа винаги свети, пластовете "облаци" на егото ни пречат да осъзнаваме постоянно това. Когато ги няма "облаците" на егото - необусловените качества на същността ни се появяват от само себе си.

Абсолютно. Колкото си по-малък толкова си по-голям. За съжаление не можем сами да се измъкнем от балона на егото, облачетата не ги разсейваме а само ги избутваме от хоризонта за кратко, после те изплуват другаде. За добри резултати е необходима не-егова помощ а нещо извън-егово )))

Трагедията на мюсюлманите е че не следват бога си а самите те богове са си.

Ако един бог в свещена книга призовава за наказания към различно-мислещите, ако този бог е описан като гневен и отмъстителен, резултатът е че тези които го следват също имат тенденцията да развият тези качества.

Култивиране. Те следват в каквото вярват. Проблема им не е в сегашния избор а в изначалния.

Не бива да описваш Господ с човешки категории

Защо не, ако този бог е човешки продукт. Той не може да бъде нещо различно...

Крайно съм несъгласен с теб Вало! Виждаш ли, аз съм човек, мисля с човешки категории и егото е неделима част от мен. Това е нормално за нас людете - ето, ти опитваш да обясняваш нас хората с достъпни човешки категории - мъдрост, щастие, безстрашие, чувства... Опитваш обаче, да прилагаш подобни категории и към Господ - гняв, ярост отмъстителност. Не бива да описваш Господ с човешки категории - не се достига до коректен резултат, а само до профанизирани умозаключения човешки! За това, нека оставим правотата на господните деяния на сѫвестҍ Гѫспода и да се занимаем с присущите нам дела человечески...

Аз нямам нищо против несъгласието ти. Според мен егото е само временна съвкупност от преходни неща. Егото зависи от причини и условия и като всеки такъв феномен се появява, променя и изчезва.

Има два вида щастие - единия вид познаваме, това щастие зависи от причини и условия. Появява се, променя се и изчезва. Въпреки, че е нетрайно нека всички същества имат повече от него.

Има и абсолютно щастие - независещо от причини, израз на същността ни.

Аз не описвам с подобни категории Господ - той така е описан в корана (и в стария завет) - ревнив, най страшен по наказание и отмъщение, към всички които мислят различно. Аз нямам нищо против да ме наказва който и да е Господ. Мисля че и в ада може да се помага на другите. Така че работа винаги има достатъчно.

Това което ме притеснява, че някои хора които приемат тези писания буквално, което създава условия за нетърпимост един към друг и крайна нетолерантност. Което в малко по-дългосрочен план, най-вероятно ще доведе до много страдания.

Въпросът е ако Господ има право да прави каквото си иска - имат ли право на същото поведение хората които го следват? Имат ли право да са гордо-убедени само в собствената си правота, надменни и нетолерантни към всички, които мислят по различен начин от тях?

Редактирано от Вало (преглед на промените)

Няма да взимам отношение в спора между Вало и Dark terminal, защото те изхождат от две напълно различни предпоставки. Едната е, че има бог, а другата е, че няма. Искам да направя само едно уточнение към казаното от Вало, за което съм споменавал и по-рано. Това уточнение има чисто технически или формално-логически характер и не засяга будистката доктрина за карма в нейната същност. Според общоприетото разбиране, за да има каузална връзка между две явления то трябва да са налице четири фактора: 1.) Причинно-следственото отношение да установява връзка между събитията А и В. 2.) Връзката между А и В да е необходима, т. е. закономерна. 3.) Да има темпорална последователност между тях, т. е. А да предхожда В. 4.) А не просто предхожда, но и активно поражда В. Обичайно се счита, че причината и следствието са плътно долепени, т. е. между тях няма времеви интервал. Това е така наречената "активна причина", която активно действа или поражда резултата (т. 4) Съгласно това, следствието трябва да възникне непосредствено след изчезването на причината. Противното означава да допуснем твърде спорната възможност за "действие от разстояние". Едно от възраженията срещу това е, че нещо, което вече не съществува не може да действа, т. е. А не би могла да породи В след като вече е преустановила съществуването си. Затова В не може да се появи известно време след изчезването на А. Това е било ясно осъзнавано още от великите индийски философи като Шанкара и Нагарджуна и те са давали различни решения на този въпрос. Тази аргументация е позната и на западната философия още от Зенон и е била използвана от Декарт, за да критикува Нютоновата теория за гравитацията. Отделен въпрос е,че дори да приемем, че А и В следват плътно едно след друго парадокса остава, както показва Ръсел. Защо? Защото и причината и резултата са събития имащи някакво времетраене, т. е. не можем да твърдим, че те имат нулева продължителност. Следователно, те са някакви отрязъци от процеси, но всеки подобен отрязък може да се представи като последователност от причини и следствия. Излиза, че само последното следствие от една каузална веригата е причина в строгия смисъл. И понеже и тази причина също може да се разложи на верига от събития, свързани в каузална последователност изпадаме в reductio ad infinitum. Т.е. изискването за плътна темпорална последователност нa A и B ни вкарва в една лоша безкрайност и не можем да установим и локализираме непосредствената причина, породила следствие. Единственият изход остава да допуснем, че има някакъв времеви интервал между А и В, но това значи да се откажем от т. 4 (активност на причината), освен ако не приемем действието от разстояние. Тогава, обаче, приемането на интервал между причината и разултата означава, че трябва да се откажем от т. 2 (необходимост на връзката между А и В) Защо? Защото няма гаранция, че във времевия интервал между А и В няма да се възникне събитие, което да попречи на настъпването на В. И всъщност това наистина може да се случи и именно по това доктрината за карма се различава от тази за съдбата, предопределението или фаталната необходимост. Това, обаче, ще рече че връзката между А и В не е необходима. Ето защо, както казах по-рано, кармата не е каузално, а по-скоро кондиционално учение, т. е. учение за условията, а не за причините и резултатите. Всъщност, всички тези въпроси за разработени детайлно от индийските логици.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Няма да взимам отношение в спора между Вало и Dark terminal, защото те изхождат от две напълно различни предпоставки. Едната е, че има бог, а другата е, че няма.

...

За мен няма значение кой какво обяснение за света приема.

Има значение дали следвайки това обяснение човек става по-толерантен и по-добър човек, не само към тези които имат същото мнение като него, но и към тези които имат противоположно мнение.

Да, разбира се. Будистите са сред най-толерантните хора. Нека се върнем към исляма, че май много се отклонихме.

Да, всичко е следствие, кармата се трупа не от днес а от безбройни инкарнации и е нещо което просто Е, нито страдание, нито награда...

Това как да го интерпретирам от ислямска гледна точка?

Нищо! Не е проблем да го направя от техническа, примерно от компютърна,...Обаче тук е въпросът, че се колебая между преинсталация или просто почистване от "вирусите" и/или временните файлове, като ако е вторият случай се чудя какъв е процента на открити и премахнати зарази, а в третият...ами и там не е ясно, след като има хора твърдящи че са в час с разните си минали животи, а ние мнозинството нищо не напипваме в тази посока?!

Нищо! Не е проблем да го направя от техническа, примерно от компютърна,...Обаче тук е въпросът, че се колебая между преинсталация или просто почистване от "вирусите" и/или временните файлове, като ако е вторият случай се чудя какъв е процента на открити и премахнати зарази, а в третият...ами и там не е ясно, след като има хора твърдящи че са в час с разните си минали животи, а ние мнозинството нищо не напипваме в тази посока?!

Факта, че съществува ислямска гледна точка (и всякаква друга, и е редно да е така), не означава, че няма прераждане.

Спомних си нещо забавно:

http://illuzia.net/en/videos/clips/reality

Едва ли има някой тук да твърди с думи това или онова... или да се счита за по - в час с нещата. Освен може би някой мюсюлманин... :biggrin:

И с юдаизма (в оргинал).

Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма.

А философия и мистика в Исляма няма.

Няма да я подкрепя.

Аз приемам всичко,което е според Шари'а,без изключения.

Логос-убийството с камъни се предпоръчва многократно в Библията,

според теб ние трябва да се подчиняваме на заповедите,нали :biggrin:

интересно защо всички се интересуват от жълтите неще:тероризъм,наказания,полигамия..

Искат нещо на което да ах-кат и блещят очи.

Защо никой не пита какво Исляма постановява за сираците,как обществото третира вдовиците,

защо се дава годишен данък в Исляма,защо мюсюлманите се мият по 5 пъти на ден,как се лекуват болести според Пророка САУС и т.н.???

Виж какво направи Исус,когато заведоха при Него прелюбодеиката и искаха да я убият с камъни.Но това не ни освобождава да вършим грях.

sliderum,в Корана прераждането го има...Допустимо е при определени случай и мисля,че до 7 пъти.Но има аяти,които,ако човек пожелае да ги тълкува-доста интересни неща казват.

За абсолютносто щастие-според мен това е по-скоро радост,отколкото щастие.Нещо,което човек изпитва без да има условия.Може би аз самата бих го нарекла безусловно щастие(колкото и парадоксално да звучи).Най-големият парадокс е обаче,че,когато човек знае кога да дава и отказва да очаква,каквото,и да е в замяна-получава наистина всичко.Тоест ненадяваш се на нищо,правейки/давайки всичко от себе си...За мнозинството хора,също и някои които аз персонално познавам-това е нещо невъзможно.Повечето "дават това,което (и)получават".

Да,но тогава се получава едно омагьосано кръгче,но всеки сам си избира.Може пък някои хора да имат нужда точно от това.Кой знае,освен единствено Аллах.

scepsis,кое ти се струва несъчетаемо,ако приемем(защото това аз го приемам 50% на 50%),че има пре-раждане и Бог?!Господ и Бог дали са едно,и също нещо?! :cheers: И грях какво е,понеже много хора все повтарят,че това е грях,онова е грях(или грешно),но кой определя кое какво е?!А и има напътствия,които някои приемат за закони,но съществува,и свободната воля,която ни дава право на избор,и да нарушаваме тези "закони"?!Също така,ако приемем,че човек мисли съзнателно и несъзнателно-кое е по-силно според теб?! :bday11:

Aliah,май пак залагаш на материалното.За философията в исляма-ако ти отказваш да видиш някои неща-остави другите да ги виждат.И ти самата имаш някаква житейска,и/или друга философия-но,дали го осъзнаваш,и знаеш ти самата,или просто го отричаш пред другите(себе си)-си е твоя работа,и личен избор,но да твърдиш,че въобще философията я няма-странна работа(но щом това те удолетворява)...Защо не напишеш как има жени/мъже в исляма,които са осигурени максимално материално,но вътрешно и духовно страдат?!Защо искаш всички да са съгласни с твоето мнение и да мислят,че ТВОЯТ ислям е най-правилният?!Защо Бог е създал и другите същества,както,и другите религии според теб?!Нима отказваш да видиш това,което Е?!Ако човек си затваря очите и вижда само това,което той/тя иска да види-ок.Но защо кара и останалите да са като него/нея?!Ако ти наистина си спокойна или по-скоро беше спокойна,и доволна,дори щастлива от твоя избор,който си направила-щеше ли така ревностно да оплюваш всички останали религии,и всички хора,които са избрали различен от твоя Път?!Доколкото знам Мухаммед(С.А.С.)е имал по-различно мнение за различните,другите хора,както и религиите.Междодругото,интересното в случая е,че,ако нямаше християнство Пророкът(С.А.С.)щеше да е мъртъв,а религията ислям-въобще нямаше да я има.За справка-прочети в Корана къде се укрива Мухаммед(С.А.С.)и как "мнимите" християни го приютяват заедно с хората му в една Църква...Колкото до абцеса-ок е,за намаза-също е супер,но това да спазваш избирателно Божиите закони-странно е.Пак е въпрос на избор,но,нали знаеш,че например по време на Рамадана е по-важно човек да пости и духовно,а лишаването просто от храна си е чисто гладуване,а целта е цялостно пречистване на целия организъм.Но колко мюсюлмани точно по време на този месец-злословят и се оплакват колко им е тежко да постят,дори ти написа,че в някои страни е забранено да се яде,и пие по това време със закон?!Е,явно хората са намерили начин да си видоизменят някои закони на Аллах и да си ги нагласят според техните нужди?!И тогава следва да се запитаме дали тези хора служат на Аллах или се опитват да направят така,че Той,и Неговите препоръки да са им на тях благоугодни,и да им служат?!А знаеш ли за временния брак в някои арабски страни?!Е,кажи как може Аллах да низспослае чрез Мухаммед(С.А.С.)нещо невероятно и с една цел,а хората да го изкривят,и дори извратят в съвсем друга посока,но казвайки,че следват Истината,и Него?!Но Той знае най-добре.Бог е Всемогъщият и ако някой си мисли,че е над Него,и знае по-добре от Него кое е най-добре,как,и защо-в голяма заблуда ще да е...Намасте. :)

Редактирано от Blue_Star (преглед на промените)

sliderum,в Корана прераждането го има...Допустимо е при определени случай и мисля,че до 7 пъти.

Уби мъ, Блу! Може ли да цитираш, къде в Корана пише за прераждане и да изтълкуваш текста, щото предполагам, че няма да е написано експлицитно, а ще се подразбира някак.

Оттук, обаче, възниква един проблем за ислямската теодицея: ако ние като наследници на Адам и Ева не носим техния грях защо сме наказани да се раждаме тук, а не направо в рая?

,,Нима хората смятат, че ще бъдат оставени да казват: “Повярвахме!”, без да бъдат изпитвани?''(Куран,сура Паякът)

,,Наистина ще бъдете изпитани''(Куран,сура Народа на Имран)

Каквото и да твърди Алиа истината е, че в ислямската теология този въпрос не е намерил удовлетворително решение, освен ако за решение се счита заключението е, че божията воля е загадка за нас и не ни остава друго освен да сме свободни и отговорни дотолкова, доколкото можем да се стремим да постъпваме според повелите на бога и да разчитаме на неговото милосърдие.

Загадка е за тебе.Бай Хасан от Чепинци го разбира,а ти философа не го разбираш!?Не знам защо се инатиш.Питай и ще ти дам да четеш нещо подходящо.

Когато разбереш када' уал кадр ще си направил стъпка към ла иллаха ил аллах,не е страшно,не се бой.

нашите сестри и братя мюсулмани са много чувствителни, лесно се афектират и бързо изгубват чувството си за хумор в подобни случаи. Историята с датските карикатури на Пророка е пресен пример, който потвърждава това.

Замислял ли си се защо е така?

......

Пиша ти шестица на релси за есето :wors:

Аз нямам нищо против да ме наказва който и да е Господ. Мисля че и в ада може да се помага на другите. Така че работа винаги има достатъчно.

Просто не знаеш какво говориш.По-точно не разбираш,защото не вярваш.Отричайки се самоубеждаваш,че няма да те сполети,както пише в Куран,сура Саба. Разбираш ли какво е вечност?Няма смърт,само мъчение.Пак и пак и пак.Адските сфери в Будизма имат край,адските мъчения нямат край.Няма помощ от никого,единствената ти работа ще е да съжаляваш,че когато са ти били дадени знаци не си ги приел.Заслужилите Ада ще молят да бъдат върнати,дори за малко в земния свят,за да се разкаят и поправят неверието си,но вече ще е късно.Срока е до смъртта.А смъртта е неизбежна и наближава.Тик-так,тик-так..

Виж какво направи Исус,когато заведоха при Него прелюбодеиката и искаха да я убият с камъни.Но това не ни освобождава да вършим грях.

Не.Винаги когато търсим прошка ще ни бъде прощавано обаче.

Блу-Аллах ни е дал Куран и Сунна и волята да избираме да ги следваме ли или не,стриктно или както ни е угодно.Който каквото надроби това ще сърба.Пророка (Аллах да го благослови и с мир да го дари) е предупредил за разцеплението и отклоненията,обяснил е,дал е примери,посочил е резултата.Неговата мисия е завършена,на хората е оставено да избират.

Временния брак се практикува от Шиитите в арабските страни.Измислили са си вид легална проституция и си я практикуват.

Мечолари-какви са тези фантастични тълкования???Има една поучителна история с един бедуин,който така като тебе разбирал Курана..ще я напиша по-късно,ако Аллах позволи.

И мен ме уби Блууу!Особено 7-те пъти и свободното тълкуване,аузубилла (Аллах да пази) :speak:

,,Нима хората смятат, че ще бъдат оставени да казват: “Повярвахме!”, без да бъдат изпитвани?''(Куран,сура Паякът)

,,Наистина ще бъдете изпитани''(Куран,сура Народа на Имран)

Загадка е за тебе.Бай Хасан от Чепинци го разбира,а ти философа не го разбираш!?Не знам защо се инатиш.Питай и ще ти дам да четеш нещо подходящо.

Когато разбереш када' уал кадр ще си направил стъпка към ла иллаха ил аллах,не е страшно,не се бой.

Замислял ли си се защо е така?

......

Пиша ти шестица на релси за есето :clap:

Просто не знаеш какво говориш.По-точно не разбираш,защото не вярваш.Отричайки се самоубеждаваш,че няма да те сполети,както пише в Куран,сура Саба. Разбираш ли какво е вечност?Няма смърт,само мъчение.Пак и пак и пак.Адските сфери в Будизма имат край,адските мъчения нямат край.Няма помощ от никого,единствената ти работа ще е да съжаляваш,че когато са ти били дадени знаци не си ги приел.Заслужилите Ада ще молят да бъдат върнати,дори за малко в земния свят,за да се разкаят и поправят неверието си,но вече ще е късно.Срока е до смъртта.А смъртта е неизбежна и наближава.Тик-так,тик-так..

Блу-Аллах ни е дал Куран и Сунна и волята да избираме да ги следваме ли или не,стриктно или както ни е угодно.Който каквото надроби това ще сърба.Пророка (Аллах да го благослови и с мир да го дари) е предупредил за разцеплението и отклоненията,обяснил е,дал е примери,посочил е резултата.Неговата мисия е завършена,на хората е оставено да избират.

Временния брак се практикува от Шиитите в арабските страни.Измислили са си вид легална проституция и си я практикуват.

Мечолари-какви са тези фантастични тълкования???Има една поучителна история с един бедуин,който така като тебе разбирал Курана..ще я напиша по-късно,ако Аллах позволи.

И мен ме уби Блууу!Особено 7-те пъти и свободното тълкуване,аузубилла (Аллах да пази) :clap:

Алилуйкина, ще ти повтарям въпроса докато отговориш. Продължаваш да пишеш глупости, запази си поучителните истории за бедуините драга, щото иначе и аз ще ти кажа една поучителна история с бедуин дето се бил запекъл нещо, самият Мохамед ми я разказа. :cool:

Алия, стига си дрънкала глупости, тук тия ти номера не вървят, не го ли разбра вече? Я да се върнем на въпросчето на Мечолари.

Бог е казал на ангелите да се поклонят на Адам. Как тълкуваш, сестро, тоя доста важен момент, защо Бог е накарал ангелите да се поклонят на човека? Усещаш ли какво значи този аят? :cool:

Исляма е най лесния път към ада. От бай ти Хасан ме отличава това, че никога не позволявам някой друг да мисли вместо мен и знам кой е истинския Бог, ако изобщо съществува такъв. ;)

:rolleyes:

Няма смърт,само мъчение

Ние сме точно на това място. За кармата няма смърт. Прераждане след прераждане до пробуждането. Според богомилите и катарите светът, в който живеем, е създаден от падналия ангел - сещатате се кой е той. В ада няма смърт.

За мен няма значение кой какво обяснение за света приема.

Има значение дали следвайки това обяснение човек става по-толерантен и по-добър човек, не само към тези които имат същото мнение като него, но и към тези които имат противоположно мнение.

За мен системата за репутация на форума е без значение.

Интересна ми е мотивацията на Алая да сложи минус на този пост.

Имаш нещо против толерантността ли?

И мен ме уби Блууу!Особено 7-те пъти и свободното тълкуване,аузубилла (Аллах да пази)

Aliah,съглана съм с написано от теб.За прераждането-от мюсюлмани го знам.

scepsis,има и други аяти,които,ако човек се зачете-има смисъл,но всеки има право да вярва,в каквото поиска,и пожелае.Аз самата написах,че приемам прераждането 50% на 50%,понеже има някои предпостави и е много малко,дори изключително рядко човек да се "роди" отново пак самият той,или по-точно това,което е бил някога си-а,и дори да се случи това нещо-в самия момент на самото случване-човекът става нещо друго...Както в момента,в който човек търси смисъла-той го губи...Както,когато се разделяме на субект и обект-появява се дуалността.А конкретно,доколкото знам-за да се въплъти човекът отново в чисто физически аспект-може да е извършил нещо много добро или просто да е умрял преждевременно,или по някаква причина известна само на Аллах-и тогава има някои изключения.(Но пак го пиша-аз на това ми е трудно да повярвам,а и в крайна сметка само Бог решава.)

Да, разбира се. Будистите са сред най-толерантните хора. Нека се върнем към исляма, че май много се отклонихме.

Има ли значение кой е по-по най.Само с това сравняване човек може да си извади извода кой е толерантен или не,защото истински толерантните хора рядко правят сравнения,и дават квалификации.Когато всичко е еднакво е много лесно,но,когато има срещу теб някой,който е на 80% по-различен от теб е наистина изключително трудно(дори непоносимо тежко)да се опиташ(а още повече да успееш)да видиш онези 20%,по които си приличаш с въпросния човек.Но човек успее ли-в крайна сметка вижда,че всичко е Едно,но просто има различни проявления.Все едно водата,ако я видя във формата на облак,вместо снежинки-да я обвинявам и да и се сърдя.А пък има хора,които харесват/мразят дъжда.Но в крайна сметка все си е H2O.Номерът според мен е това дъждът да си е дъжд,снегът-сняг,както всеки човек да открие/намери самия себе си и тогава вече няма смисъл да се сърди на другите,че са това,което са.Понеже дали смисълът е в това всички да правят/изповядват едно нещо по абсолютно еднакъв начин или едно нещо,но по различни начини?!Лесно е да помогнем на съседа мюсюлманин,когато и ние изповядваме исляма,но дали бихме протегнали ръка на човек в беда,или умиращ от глад,и жажда,ако той е да речем неверник,или християнин?!Демек нашата вяра е според това кой е като нас и доколко,а Аллах помага на абсолютно всички,и е търпелив...Слънцето свети за всички хора...Дали всъщност избирателната вяра е истинската вяра?!Намасте. ;)

Ние сме точно на това място. За кармата няма смърт. Прераждане след прераждане до пробуждането. Според богомилите и катарите светът, в който живеем, е създаден от падналия ангел - сещатате се кой е той. В ада няма смърт.

Serpentarius,за Падналият Ангел-Сатаната ли имаш предвид или Дявола?!Понеже Единият наистина е Паднал Ангел,а другият-друго(поне за мен,а и някои други...).Доста хора ги бъркат двамата.А какво е всъщност смъртта?!Не е ли малко странно,че много хора вярват в живота след смъртта,но повечето от тях,дори не се замислят,че преди да се родят-също е можело да има нещо?!Любопитно е. :) А къде сме-сорри,но не разбрах какво имаш предвид и ми е интересно какво става след въпросното "пробуждане" според теб?!Защото би следвало да няма как да съществуваме повече тук като хора...Да,но Буда и някои други Пророци,и Учители са си били като другите хора,дори се замислям кой може да различи кога един човек е "пробуден",и кога заспал?!Би следвало да няма кой знае каква разлика?!Дори в Библията е написано,че "страннолюбието не забравяйте, защото чрез него някои, без да знаят, оказаха гостоприемство на Ангели".И има още нещо интересно:"Римляни 14 гл.:

13. Като е тъй, да не съдим вече един друг; но по-добре да бъде разсъждението ви това - никой да не полага на брата си спънка или съблазън.

14. Зная и уверен съм в Господа Исуса, че нищо не е само по себе си нечисто; с това изключение, че за този, който счита нещо за нечисто, нему е нечисто.

15. Защото, ако брат ти се оскърби поради това, което ядеш, ти вече не ходиш по любов. С яденето си не погубвай онзи, за когото е умрял Христос.

16. Прочее, да се не хули това, което вие считате за добро,

17. Защото Божието царство не е ядене и пиене, но правда, мир и радост в Светия Дух.

И още:

22. Вярата, която имаш за тия неща, имай я за себе си пред Бога. Блажен оня, който не осъжда себе си в това, което одобрява.23. Но оня, който се съмнява, осъжда се ако яде, защото не яде от убеждение; а всичко, което не става от убеждение, е грях."

Понеже доста се изписа за греха в темата.И още нещо също мисля да цитирам(предварително се извинявам на всички пишещи в темата,че цитатите,които пускам са от Библията,но мисля,че са интересни.)

Евреи 8:5

(които служат на онова, което е само образ и сянка на небесните неща, както бе заповядано на Моисея, когато щеше да направи скинията; защото: "Внимавай", му каза Бог, "да направиш всичко по образеца, който ти бе показан на планината"),

Евреи 10:1

Защото законът, като съдържа в себе си само сянка на бъдещите добрини, а не самата същност на нещата, то свещениците, които непрестанно принасят всяка година същите жертви, никога не могат с тях да направят съвършени в чистота ония, които пристъпват да жертвуват.

И относно празниците е писано

Колосяни 2

16 И тъй, никой да ви не осъжда за това, което ядете, или което пиете, или за нещо относно някой празник, или новомесечие, или събота;

17 които са сянка на онова, което ще дойде, а тялото е Христово.

Също така мисля,че е хубаво човек сам себе си да се запита на Кого и Защо служи,понеже няма как на няколко неща да сме верни?!...Също така да се запитаме било Шериатът или Папата-защо имат нужда от нас?!Защо толкова много държат тези институции(защото за мен са точно това институции и много малко повече)и някои хора да ни "вкарат в правия път",и дали това е Истината,или просто едно отклонение?!Понеже в Корана и Библията има за хората,които изкушават,и водят в заблуда другите хора,и какво ще се случи с тях,и последователите им накрая...Но,ако човек откаже да ползва даденото му от Аллах е по-лесно да следва някой друг...Но дали лесното е всъщност това,от което имаме нужда?!А и какво означава лесно/трудно?!Явно поредните квалификации.Ето в Корана е написано едно за брака и затова как е правилно да са взаймоотношенията между мъж,и жена-да,но някои хора са се изтарикатили,и намират изход във временния брак-пак имат секс,пак пред Бог си мислят,че са чисти,понеже са женени пред Него,но реално-просто са дали известна плата,за да получат нечие тяло?!Та,питам аз-с какво се различават тези хора от онези "неверниците",които отиват и си плащат на някоя проститутка?!Само в това,че преди това са сключили временнен брак?!Еми,че то тогава всеки мъж имащ нужда просто от нечие женско тяло-може да сключи такъв брак за 1-2 часа примерно?!Та,къде е разликата?!(Знам,че съм малко крайна и цинична,но наистина се питам къде е разликата...)И после същите тези мъже-съдят останалите хора,жени?!Еми,че жените станали прелюбодейки може да обвинят мъжете...?!Ей това имам предвид като пиша,че някои хора изкривяват низпосланото и си го нагаждат според собствените нужни.Други пък имат нужда от слугиня,готвачка,перачка и прочие жена,която,и деца да им ражда-и се женят,но пак си продължават да речем предишния начин на живот,или просто такава една съпруга им е угодна?!Та,какво излиза-че някои "духовни" хора си гледат личния/личните интереса/интересите в чисто физически аспект.Да не споменаваме затова,че една жена трябва да е хубава,да има това и това-инак никой няма да я вземе за жена.Е,къде отиде духовното?!Къде отиде истинската вяра?!Че,дори Алия се стряска от жени с бръснати глави.Нима Алия една жена се оценява според външността и?!Според косата?!Според зестрата?!Нима наистина мислиш,че в Рая жените ще искат шопинг и клюки,а на мъжете ще им бъдат дадени 70 девственици?!Извинявай,но,ако тук на земята двама души се обичат истински-малко се съмнявам,че ще са много очаровани от твойта перспектива за Рая...Аз отказвам да съдя другите и който,и да е!!!Но просто отказвам и да съществувам според това,което тези хора мислят за правилно.Аз съм това,което съм и имам право на избор,което Аллах ми е дал,и дори Той е отказал да ми отнема.Защо тогава трябва да си дам това право и свободната воля да си я подчиня на други хора/същества?!Единствено Аллах решава!!!Единствено Той!!!И щом Бог е дал това право на хората-мисля,че Той знае най-добре,и по-добре от други хора.Всеки с и според избора/изборите си,и заслуженото,и избраното!!!Намасте. :lol6:

Аз ти сложих плюсче. :) Нека тя ти отговори, но исляма не толерира другите мнения и особено тези, които му противоречат, защото те противоречат на волята на Аллах, а всичко, което противоречи на Неговата воля идва от Иблис. Прав ли съм сестро?

Аз ти сложих плюсче. :) Нека тя ти отговори, но исляма не толерира другите мнения и особено тези, които му противоречат, защото те противоречат на волята на Аллах, а всичко, което противоречи на Неговата воля идва от Иблис. Прав ли съм сестро?

scepsis,защо Пророкът Мухаммед(С.А.С.)е имал различно мнение за различните хора според Корана?!А и някои мюсюлмани самите толкова си противоречат,че...Намасте. :lol6:

Намасте, Блу. Ми, аз да не съм мюсулманин, че ме питаш. Участвам във форума от мое име, а не като някои колеги - от името на Мохамед, Христос или извънземните от съзвездието Касиопея. :yanim: Между другото, някои от въпросите и коментарите ти са много на място, и ако започнеш да пишеш малко по сбито, цена няма да имаш.

Не знаех,че оценките на постовете влиаят на форумната репутацията,мислех,че се отнасят само за поста.И мен малко ме интересува.

С думата толерантност се спекулира.Наричаш Аллах СУТ с разни имена и после забърсваш с толерантността.Въобще не те интересува колко ме наранява това и колко ми е мъчно за тебе.Както и да е,заради теб си размазах грима,а чакам гости.Жесток будист си ти.

Aliah,съглана съм с написано от теб.За прераждането-от мюсюлмани го знам.

Блу-Би ли разказала повече,какви са тези Мюсюлмани,от къде са?

Втория ти пост е много интересен.

Ева винаги е виновна,тя прелъстява.Мъжа няма вина.Той може да прелюбодейства и това е ок,какво толкова?Неговата девственост не е важна,но тази на Ева е решаваща за бъдещето и.Това са неписани правила,разпростели се по цялата земя и станали част от традициите,особено важни за някои общества.В Исляма не е така.Вината от прелюбодеяние е една и съща,както и наказанието.

Аз вярвам,че всяка жена може да е външно красива,стига да си обръща внимание,а на мюсюлманите това е задължение така или иначе.

На мъжете не им върши работа само духовна красота,Блу.Просто красив дух в красиво тяло трябва да се съчетават.Един обича с очите си,друг със сърцето си,колкото и да не не ни е угодно.Такава е природата ни,допълваме се взаимно,не мислиш ли?

Жена с обръсната коса върви срещу природата си.Защо трябва да се прави на мъж,за да заслужи рай??В Исляма мъжете и жените са равни пред Аллах спрямо делата си,но имат различни роли,способности,задължения и няма как иначе да е.

Не знам защо всички толкова се впечетлиха от думите ми за Рая.Исках просто да кажа,че там хората ще имат това,което е нормално да им харесва,пак става дума за природа.

И Блу-дали Аллах не иска от нас да направим правилния избор?

Аз ти сложих плюсче. :yanim: Нека тя ти отговори, но исляма не толерира другите мнения и особено тези, които му противоречат, защото те противоречат на волята на Аллах, а всичко, което противоречи на Неговата воля идва от Иблис. Прав ли съм сестро?

Може и да си прав.Не съм ти сестра.Когато повярваш,кажеш шахадата в пълен вид,започнеш да се молиш в джамията по 5 пъти на ден и да си плащаш Заката тогава ще ме наричаш така.

Нео-защото ангелите служат на Аллах и на хората.Когато служиш на някого му се покланяш.Когато имаш собствена воля не е толкова лено.За това и заслужава награда.

В Исляма няма Паднал Ангел.

Шахадата не звучи ли така : "Ля иляха иллаллах уа Мухаммедун расулюллах" ? "Няма друг Бог, освен Бог, а Мохамед е негов пророк "? Аз като православен, зповядвам "Ля иляха иллаллах", но втората част отричам. прави ли ме това праведен ?

Може и да си прав.Не съм ти сестра.Когато повярваш,кажеш шахадата в пълен вид,започнеш да се молиш в джамията по 5 пъти на ден и да си плащаш Заката тогава ще ме наричаш така.

Нео-защото ангелите служат на Аллах и на хората.Когато служиш на някого му се покланяш.Когато имаш собствена воля не е толкова лено.За това и заслужава награда.

В Исляма няма Паднал Ангел.

Няма паднал ангел??? А Иблис какъв се явява? Джиновете какво са? Имат ли собствена воля? Я кажи какво значи това СУТ? Алия СУТ, ако кажа кое правило ще наруша?

Току що съобщиха по ТВ, че талибани в пакистан са убили жена с камъни, защото е говорила с непознати мъже. :yanim:

90.

СУРА ГРАДЪТ

(АЛ-БАЛАД)

Меканска. Съдържа 20 знамения.

12. Но откъде да знаеш ти какво е стръмният път? -

13. Да се освободи роб

14. или да се даде храна в ден на глад

15. на сирак - роднина

16. или на окаян клетник.

Да продължим с тайнствата на свещените книги.За да стане ясна тайната на стръмният път.

Вяращите могат да раздават храна на сирак, сирак-рoднина, сирак-(или) роднина,или пък на окаян клетник, но така не изършват всичко необходимо за да вървят по стръмния път. Защото това, което е предписано да вършат е онова, което Аллах прави за самите тях. Т.е. Бог освобождава роби. А храната е Светия дух.

ГЛАВА 2.

14. А понеже децата са участници в плът и кръв, то и Той еднакво взе участие в същите, та чрез смъртта да порази оногова, у когото е властта на смъртта, сиреч дявола,

15. и да избави ония, които от страх пред смъртта през цял живот бяха подложени на робство.

Сатаната е описан в свещения Коран.

СУРА КРАВАТА

(АЛ-БАКАРА)

Мединска. Съдържа 286 знамения.

В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния

21. О, хора, служете на своя Господ, който е сътворил вас и онези преди вас, за да се предпазите

........................

34. И когато рекохме на ангелите: “Поклонете се на Адам!”, те се поклониха, освен Иблис. Възпротиви се той, възгордя се и стана един от неверниците.

35. И рекохме: “О, Адам, пребивавай с жена си в Рая и яжте оттам в доволство, откъдето пожелаете, но не приближавайте до онова дърво, та да не станете угнетители!”

36. А сатаната ги подмами да се подхлъзнат и ги извади от Рая, където бяха. И казахме: “Напуснете - врагове един на друг! За вас на земята има пребивание и ползване до време.(АДЪТ Е ЗЕМЯТА!!!)

37. И получи Адам слова от своя Господ, и Той прие покаянието му. Той е Приемащия покаянието, Милосърдния.

38. Казахме: “Напуснете оттук всички! И дойде ли при вас напътствие от Мен, за онези, които последват Моето напътствие, не ще има страх и не ще скърбят.

39. А които не вярват и взимат за лъжа Нашите знамения, тези са обитателите на Огъня, там ще пребивават вечно.”

..............

Мои разсъждения:Горивото поддържа горенето, отдавайки енергията си. Аллах не е създал хората за това, но Илбис ги заблуждава и използва. Аллах спасява тези, които се уповават на Него, а другите продължават да си горят. Това е енергийно-вампирският принцип описан в Корана. Правоверните спират да бъдат ощетявани, спират да се страхуват и да бъдат угнетявани. Защото страхът изчерпва енергията, разбира се.

Oт свещения Коран, Сура 21. Ал-Анбиа

98. [О, неверници], вие и това, на което служите вместо на Аллах, сте горивото на Ада. В него ще влезете.

99. Ако тези бяха богове, те нямаше да влязат в него. Всички там ще пребивават вечно.

100. В него ще стенат и не ще чуват.

101. А тези, които са получили най-доброто обещание от Нас, те оттам ще бъдат отдалечени.

102. Не ще чуват от него дори шумолене. В това, което са желали, те ще пребивават вечно.

103. И най-големият ужас не ще ги наскърби. И ангелите ще ги посрещат: “Това е вашият Ден, който ви е обещан.”

.....................

Мои разсъждения:Когато чуеш най-доброто обещание от Аллах, биваш отдалечен от Ада. Тъй като в описанието на Рая в Корана няма ужас, който да те наскърбява, разбирам това отдалечаване ,ужаса и скръбта по време на земния живот. Ада е и на земята, а неверниците са горивото на Ада.

51. Аз-Зарийат (Отвяващите)

(АЗ-ЗАРИЙАТ)

Меканска. Съдържа 60 знамения.

56. Сътворих Аз джиновете и хората единствено за да Ми служат.

57. Не искам от тях препитание и не искам да Ме хранят.

58. Аллах! Той е Даващия препитанието, Владетеля на силата, Всемогъщия.

............

Мои разсъждения:Храната е необходимото гориво за човешкия организъм. Аллах няма нужда да се храни от хората. Следователно в Ада след като неверниците са гориво, те са храната на Иблис. Батерийките на сатаната...

Моххамад е известен с това, че посещава Рая още докато е жив. Изключително силно послание.

Редактирано от mecholari (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.