Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

Не знаех,че оценките на постовете влиаят на форумната репутацията,мислех,че се отнасят само за поста.И мен малко ме интересува.

С думата толерантност се спекулира.Наричаш Аллах СУТ с разни имена и после забърсваш с толерантността.Въобще не те интересува колко ме наранява това и колко ми е мъчно за тебе.Както и да е,заради теб си размазах грима,а чакам гости.Жесток будист си ти.

...

Извинявам се.

Не спекулирам.

Ти интересуваш ли се дали мненията ти нараняват?

Да, за съжаление, жесток съм понякога, понякога съм горд, понякога глупав, понякога ревнив,

Осъзнавам това и правя каквото е възможно да го променя.

Не наричам бог по друг начин от този с който сам се е определил в корана. (и в стария завет)

Редактирано от Вало (преглед на промените)

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 410k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

Не знаех,че оценките на постовете влиаят на форумната репутацията,мислех,че се отнасят само за поста.И мен малко ме интересува.

С думата толерантност се спекулира.Наричаш Аллах СУТ с разни имена и после забърсваш с толерантността.Въобще не те интересува колко ме наранява това и колко ми е мъчно за тебе.Както и да е,заради теб си размазах грима,а чакам гости.Жесток будист си ти.

Блу-Би ли разказала повече,какви са тези Мюсюлмани,от къде са?

Втория ти пост е много интересен.

Ева винаги е виновна,тя прелъстява.Мъжа няма вина.Той може да прелюбодейства и това е ок,какво толкова?Неговата девственост не е важна,но тази на Ева е решаваща за бъдещето и.Това са неписани правила,разпростели се по цялата земя и станали част от традициите,особено важни за някои общества.В Исляма не е така.Вината от прелюбодеяние е една и съща,както и наказанието.

Аз вярвам,че всяка жена може да е външно красива,стига да си обръща внимание,а на мюсюлманите това е задължение така или иначе.

На мъжете не им върши работа само духовна красота,Блу.Просто красив дух в красиво тяло трябва да се съчетават.Един обича с очите си,друг със сърцето си,колкото и да не не ни е угодно.Такава е природата ни,допълваме се взаимно,не мислиш ли?

Жена с обръсната коса върви срещу природата си.Защо трябва да се прави на мъж,за да заслужи рай??В Исляма мъжете и жените са равни пред Аллах спрямо делата си,но имат различни роли,способности,задължения и няма как иначе да е.

Не знам защо всички толкова се впечетлиха от думите ми за Рая.Исках просто да кажа,че там хората ще имат това,което е нормално да им харесва,пак става дума за природа.

И Блу-дали Аллах не иска от нас да направим правилния избор?

Може и да си прав.Не съм ти сестра.Когато повярваш,кажеш шахадата в пълен вид,започнеш да се молиш в джамията по 5 пъти на ден и да си плащаш Заката тогава ще ме наричаш така.

Нео-защото ангелите служат на Аллах и на хората.Когато служиш на някого му се покланяш.Когато имаш собствена воля не е толкова лено.За това и заслужава награда.

В Исляма няма Паднал Ангел.

Aliah,мисля,че няма значение един човек откъде е като страна...Иначе познавах мюсюлмани от Иран,Саудитска Арабия,Пакистан,кюрди и турци,също.За Ева-несъгласна съм.Това,че жената прелъстява е така,но Дяволът също-прелъстява. ;) А ако използваме една жена или Дяволът,за да се оправдаем-това би означавало единствено,че нашата воля,и/или вяра са слаби...За красотата-за мен тя е нещо по-различно от чисто физическата хубост.Истинската красота е хармония,дори един вид чистота.Един истински духовен човек-той излъчва нещо,което с бая външни средства е непостижимо.Ти мъж ли си,че знаеш какво харесва един мъж или не?!Говорила съм,а и познавам мъже,които да-харесват красивите жени,но търсят разбиране,и компромиси.А аз поне при повечето арабки и туркини съм виждала единствено налагане на собствените нужни,и изисквания.Дори по едно време бях почнала да съжалявам искрено техните мъже.Един обича с очите си,друг със сърцето си,колкото и да не не ни е угодно.Такава е природата ни,допълваме се взаимно,не мислиш ли?Да,всеки уж обича по различен начин.Но за мен това е като една картина,която всеки вижда само една част от нея и се опитва да обясни на другите какво е обичта-а истинската любов-еми,тя няма нужда да се обяснява,тя се изживява,и просто усеща,и повярвай-един човек,който е обичал веднъж истински-той надали би могъл да замени това чувство,нито с красиво тяло,нито с красив нечий чужд дух,освен с този,който желае сърцето,и цялото му същество.Мисля,че в Библията и Корана е написано достатъчно явно как е бил създаден човека,и че Ева,и Адам са били(и са все още,пък макар,и в две отделни тела)едно.Платон също е писал за това.Също и много други хора...Жена с обръсната коса върви срещу природата си.Защо трябва да се прави на мъж,за да заслужи рай??В Исляма мъжете и жените са равни пред Аллах спрямо делата си,но имат различни роли,способности,задължения и няма как иначе да е.Защо мислиш,че тази жена,която си видяла някъде и е с обръсната глава се е обръснала,понеже иска да се направи на мъж?!Виж,че ти съдиш за някой друг без,дори да си попитала този някой(в случая някоя)защо всъщност го е направила?!...Според мен идеята е човек да се откъсне от материалното...Да спре да впечатлява или той/тя да се впечатлява.Специално за теб искам да постна нещо,което се надявам ще ме извините е извън темата:"Ние изразходваме повече от енергията, за да поддържаме своята значимост. Този факт се проявява най-очебийно в начина, по който се представяме пред света, в грижата за това дали другите ни се възхищават, харесват или приемат. Ако ни се удаде да загубим част от значимостта си, две необикновени неща ще се случат с нас:

Първо, ще освободим енергията си от усилието да поддържаме илюзията за нашето величие и второ, ще се сдобием с достатъчно енергия за да зърнем действителното величие на Вселената."

Карлос Кастанеда

Сега разбираш ли,Aliah защо теб толкова те впечатлява една жена без коса,а на нея самата и е все тая дали ще е с обръсната глава,или не,както,и за твойто,или нечие чуждо мнение-ти търсиш,и имаш нужда от одобрение,а на нея,и е все тая?!Разбираш ли защо някои мъже имат нужда да са с много жени,обвинявайки тях,че са ги изкушили пред собствените си жени?!Просто,защото някои хора имат нужда друг да е виновен за техните грешки и да носи отговорността.Аз бих го нарекла това нещо-безхаберие.(Мое лично мнение.)За това,че един мъж няма значение дали е девствен-хм,Aliah я виж в Корана дали там няма еднакви наказания за прелюбодеяние за мъжете и за жените?!И си го написала това,че са еднакви наказанията-но пък си написала,че,и жената е тази,която винаги изкушава...Наистина интересно дали това не е опит от твоя страна да оправдаеш някои мъже пред теб самата?!...Да,жената е тази,която поема,но мъжът е този,който дава...А ако един мъж е изчерпан,откъм даване и е приел твърде кофти неща от партньорките,с които е бил-еми,кофти,и горко за жена му.Та,после дай пак да се чудим защо застаряващите мъже имат нужда от млади,неопитни,девствени девойки за жени.Но така ще да е,докато някои хора приемат секса като нещо чисто физическо като действие.И дори нагон.Само,ако се замислеха какво всъщност вършат...Но всеки сам си избира и после да обвинява някой друг,затова,че той е направил еди-какъв си избор-жалко е.Жена с обръсната коса върви срещу природата си.Защо трябва да се прави на мъж,за да заслужи рай??В Исляма мъжете и жените са равни пред Аллах спрямо делата си,но имат различни роли,способности,задължения и няма как иначе да е.Това са твой интерпретации на нещата.Първите две изречения ми е трудно да ги разбера...За другото-да,мъжете и жените са равни пред Аллах,имат различни роли и задължения,за способностите-отчасти съм съгласна,но гордостта,и достойството,и при двата пола би следвало да са еднакви.Но защо ли интересно откакто свят светува достойството за мъжете е било нещо толкова важно,колкото едва ли не живота?!

За Рая ме впечатлиха думите ти точно,заради товаИсках просто да кажа,че там хората ще имат това,което е нормално да им харесва,пак става дума за природа.,защото,ако човек има това,което му харесва в Рая-ми е интересно защо тук му е забранено?!Разбираш ли,че си противоречиш?!Още по-малко,че,ако там всеки има това,което му харесва-обезмисля се лишението тук.И не само за природа става дума.А дори ние,хората рядко виждаме истинската природа на нещата.А за Падналия Ангел-виж,когато си незапозната с нещо и отказваш да го видиш,дори да ти е пред очите-спри да подвеждаш останалите хора.Наистина неприятно ми става,когато някои хора отказват други хора от религията ислям.И Иблия не означава ли Дявол?!Докато Сатанаил е друго нещо.А да,още нещо се сетих-не е ли забранен гримът за мюсюлманките?! :lol6:

scepsis,благодаря.Трудно ми е да пиша сбито,но може да се пробвам. :whist: А те попитах,понеже някои хора така пишат,че изкарват Иисус Христос и Мухаммед(С.А.С.)-егати и безскруполните типове,дето са били(сорри,трудно ми беше да се стърпя).Доколкото знам Пророкът(С.А.С.)е имал нормално отношение към различните.А и както написах ислям нямаше въобще да има,ако не бяха "гадните,мними" християни.Намасте. :)

Само ще добавя, това което знам е, че за мюсюлманката е добре, препоръчително да бъде красива единствено за съпруга си или бъдещият й. Да се интересува от неговото одобрение, а не на другите хора. За това и служи хиджаба или там което е покривало за косата, да не показва красотата си на другите, както и да не съблазнява с това.

Само ще добавя, това което знам е, че за мюсюлманката е добре, препоръчително да бъде красива единствено за съпруга си или бъдещият й. Да се интересува от неговото одобрение, а не на другите хора. За това и служи хиджаба или там което е покривало за косата, да не показва красотата си на другите, както и да не съблазнява с това.

----------------------

Вие, кадъните,или наистина нямате капка самочувствие и себеуважение, или /както си мисля/ яко лицемерите - така ви е по-лек животеца, имате си огледала, зад които да се криете и безнаказано да си...уф, не ми се мисли за такъв фалшив и пошъл живот...

Аллах Акбар! :nono:

----------------------

Вие, кадъните,или наистина нямате капка самочувствие и себеуважение, или /както си мисля/ яко лицемерите - така ви е по-лек животеца, имате си огледала, зад които да се криете и безнаказано да си...уф, не ми се мисли за такъв фалшив и пошъл живот...

Аллах Акбар! :angry:

:speak: Машалла, както се казва!

Да се поставят всички под един знаменател не е коректно.

Редактирано от fringe (преглед на промените)

Защо не, ако този бог е човешки продукт. Той не може да бъде нещо различно...

Защото, чийто и продукт да е, Господ има различна от човешката същност и са му делегирани различни от човешките функции! За да се опише нещо, трябва да се познава същностно и тогава да се прилагат познати или да се въвеждат необходимите категории...

Аз нямам нищо против несъгласието ти. Според мен егото е само временна съвкупност от преходни неща. Егото зависи от причини и условия и като всеки такъв феномен се появява, променя и изчезва.

Има два вида щастие - единия вид познаваме, това щастие зависи от причини и условия. Появява се, променя се и изчезва. Въпреки, че е нетрайно нека всички същества имат повече от него.

Има и абсолютно щастие - независещо от причини, израз на същността ни.

И аз нямам нищо против мислите ти, само категорията "абсолютно" не ми се връзва с останалото - не обичам крайни състояния - най-често са несъстоятелни!

Аз не описвам с подобни категории Господ - той така е описан в корана (и в стария завет) - ревнив, най страшен по наказание и отмъщение, към всички които мислят различно. Аз нямам нищо против да ме наказва който и да е Господ. Мисля че и в ада може да се помага на другите. Така че работа винаги има достатъчно.

За да е пълна картинката, ще добавя, че пропускаш описания като Дащен, Справедлив, Въздаващ, Творящ...

Това което ме притеснява, че някои хора които приемат тези писания буквално, което създава условия за нетърпимост един към друг и крайна нетолерантност. Което в малко по-дългосрочен план, най-вероятно ще доведе до много страдания.

Винаги има хора които приемат разни неща буквално, но дали това води до страдания или действията на буквалистите се балансират с действията на не-буквалистите е много трудно да се прецени - особено в дългосрочен план!

Въпросът е ако Господ има право да прави каквото си иска - имат ли право на същото поведение хората които го следват? Имат ли право да са гордо-убедени само в собствената си правота, надменни и нетолерантни към всички, които мислят по различен начин от тях?

На този въпрос е редно да си отговорим индивидуално - моето мнение, е че всеки има право да бъде каквото е, докато съумява да защити правото си на съществуване. С други думи, нека мюсюлманите са си мюсюлмани, нямам нищо против, но ако някой от тях се опита да ми слага религиозен намордник - да не се чуди откъде му е дошъл тупаникът в носа...

Извинявам се.

Не наричам бог по друг начин от този с който сам се е определил в корана. (и в стария завет)

Извинението се приема.Хубаво е,че работиш над себе си,аз също.Да си пожелаем успех.

99 са имената на Аллах,чрез които Го опознаваме.Защо според теб Бог трябва да не наказва?

Блу-помолиха те да пишеш сбито.. :biggrin:

Не ме разбра за прелъстителката Ева и т.н.Това не е мое мнение,а общоприето.И никой мъж не оправдавам,не знам защо си ме представяш толкова самовлюбена и порочна ,ха ха.Алхамдулиллах!

За обръснатата будистка попитах в темата за будизма.Не е просто отдалечаване от материалното,а начин за постигане на цел.Косата и беше обръсната,но си личеше,че се грижи за маникюра си !?Това как го обесняваш?

Пророка (Аллах да го благослови и с мир да го благослови) е казал:,,Жената е създадена от ребро. Ако се опиташ да го изправиш ще го счупиш.'',според мен Будизма прави грешна съпоставка между половете.Какво означава да осъждам?Не бих спряла будистката,за да и наложа моето мнение.Видяла съм,питала съм,съставила съм си мнение и до там.

Относно мъжете и жените,интерпретацията не е моя,все едно да кажеш,че ябълката и крушата са плодове,имат сладък,вкус,семки,месеста сърцевина,следователно са едно и също нещо.

Забранените неща са изпитание на смирението,подчинението и вярата като цяло.Който има вяра се бори и пред забраненото избира разрешеното.Все пак Исляма забранява неща,които носят повече вреда,отколкото полза.Напр.прелюбодеянието е забранено,но бракът е разрешен.В хазарта и виното има и добро,но лошото е повече от доброто,така,че го оставете се казва в Курана.Аллах знае най-добре на какво са способни създанията Му.

Иблис се превръща в Сатана(на арабски шайтаан) след отказа му да се поклони на Адам.Както вече писах,той е бил заслужил живот сред ангелите,но не е ангел.Падналите ангели в Библията всъщност за духовете (джинове) в Исляма,доколкото знам.

За гримът зависи какъв е и за пред кого е,Котката ти каза.

Валентинус не разбирам защо така се разстрои !?

Извинението се приема.Хубаво е,че работиш над себе си,аз също.Да си пожелаем успех.

99 са имената на Аллах,чрез които Го опознаваме.Защо според теб Бог трябва да не наказва?

...

Бог да прави каквото иска. Проблем е когато хората решат да бъдат изпълнители на наказанията предвидени от Бог-а. Проблем е защото всичките ни действия са "оцветени" от смущаващи емоции и резултатът е много стрдание.

...

И аз нямам нищо против мислите ти, само категорията "абсолютно" не ми се връзва с останалото - не обичам крайни състояния - най-често са несъстоятелни!

...

Смисълът който влагам в думата абсолютно е: съществуващо трайно и независимо. Вярно е че абсолютните неща най-често са несъстоятелни, но е възможно да има и състоятелни такива. От будистка гледна точка, аспект на истинската ни природа е абсолютното щастие, защото не зависи от причини и условия а е израз на тази природа, която е безначална, безгранична, пуста и ясна.

Това твърдение има само информативен смисъл, не целя да убеждавам, а и не е необходимо да ми се вярва.

Не съм ти сестра.Когато повярваш,кажеш шахадата в пълен вид,започнеш да се молиш в джамията по 5 пъти на ден и да си плащаш Заката тогава ще ме наричаш така.

В генетичен план, Алиа, не в духовен. Забравили, че имаме общ генетичен прародител. За да започна да се моля в джамия трябва да си изгубя ума напълно, което е малко вероятно. Много си ми странна със страданието, което изпитваш, когато критикуват деспотичните черти на твоята представа за бог. Страдаш, че някои обидил Алах, но приемаш за съвсем нормално варварските, членоувредителните наказания от шериата. Тъй че лично аз нямам намерение да се извинявам, когато наричам нещата с истинските им имена.

Много си ми странна със страданието, което изпитваш, когато критикуват деспотичните черти на твоята представа за бог.

Това НЕ СА нейни представи.

Бог е такъв, според Библията и Корана.

ЗА тази представа може и да се спори, дали е вярна, но твоята със сигурност НЕ Е , защоте 100% е човешка измислица.

Блу-помолиха те да пишеш сбито.. :)

Не ме разбра за прелъстителката Ева и т.н.Това не е мое мнение,а общоприето.И никой мъж не оправдавам,не знам защо си ме представяш толкова самовлюбена и порочна ,ха ха.Алхамдулиллах!

За обръснатата будистка попитах в темата за будизма.Не е просто отдалечаване от материалното,а начин за постигане на цел.Косата и беше обръсната,но си личеше,че се грижи за маникюра си !?Това как го обесняваш?

Пророка (Аллах да го благослови и с мир да го благослови) е казал:,,Жената е създадена от ребро. Ако се опиташ да го изправиш ще го счупиш.'',според мен Будизма прави грешна съпоставка между половете.Какво означава да осъждам?Не бих спряла будистката,за да и наложа моето мнение.Видяла съм,питала съм,съставила съм си мнение и до там.

Относно мъжете и жените,интерпретацията не е моя,все едно да кажеш,че ябълката и крушата са плодове,имат сладък,вкус,семки,месеста сърцевина,следователно са едно и също нещо.

Забранените неща са изпитание на смирението,подчинението и вярата като цяло.Който има вяра се бори и пред забраненото избира разрешеното.Все пак Исляма забранява неща,които носят повече вреда,отколкото полза.Напр.прелюбодеянието е забранено,но бракът е разрешен.В хазарта и виното има и добро,но лошото е повече от доброто,така,че го оставете се казва в Курана.Аллах знае най-добре на какво са способни създанията Му.

Иблис се превръща в Сатана(на арабски шайтаан) след отказа му да се поклони на Адам.Както вече писах,той е бил заслужил живот сред ангелите,но не е ангел.Падналите ангели в Библията всъщност за духовете (джинове) в Исляма,доколкото знам.

За гримът зависи какъв е и за пред кого е,Котката ти каза.

Валентинус не разбирам защо така се разстрои !?

Aliah,аз достатъчно уважавам мнението на другите.А препоръката на scepsis да пиша по-сбито-приемам я с усмивка и беше точно на място. :) Ти нещо злорадстваш ли или така ми се струва?! :whist: Наистина интересно как може да пишеш за смирение,а в същото време да се усмихваш вътре в себе си като видиш някой съгрешаващ?!Наистина любопитно.А и за какво подчинение ми пишеш?!А боренето води до привличане на още от това,с което се борим.Всичките кампании против и в борба със-еми,доказват го.Майка Тереза явно го е казала и много умни приказки е казала жената.И недей да пишеш за Падналия Ангел,и Дявола(и джиновете)след като за теб са едно,и също нещо.Аз поне като не знам нещо-питам и/или си казвам,че не знам.И не,Падналият Ангел е ЕДИН в Библията,и в Корана,и няма много общо с духовете(джиновете в исляма,или бесовете в Библията).

За грима-няма зависи какъв и за пред кого.Правилата са едни и същи-навсякъде,и за всички!!!Ако почнем да ги изкривяваме и нагласяме според себе си,и кое,къде,кой-значи шмекеруваме.Мисля,че го знаеш по-добре и от мен,но просто някои неща така ти оттърват.Всеки според избора си!!!Аз отказвам да те съдя,но ще те помоля да спреш да се изживяваш като представител на абсолютно всички мюсюлмани.Ти отговаряш единствено и само за самата себе си!!!Другите-еми,те отговарят за тях си.И накрая всичко за всички определя Един-а именно Аллах!!!

За Рая и кое как ще бъде там-изчакай да отидеш там,ако така реши Бог,и тогава пиши кое какво ще бъде.Понеже двойните стандарти,които прилагаш-странни са ми.А лицемерието-знаеш ли,то вреди преди всичко на хората,които живеят с него.На другите им е все тая.Но въпреки всичко доста голям % от хората (от)дават "почти" цялата си енергия,за да защитят своята значимост.Значи някои,за да са "щастливи" и значими-нужно им е да дават квалификации,и да казват на другите кое е грешно,и кое правилно?!Еми,хубаво-техен си избор и начин на живот.Аз предпочитам да приемам всичко като в хармония.В крайна сметка Бог е Един и Той е Създателят на всичко-коя съм аз,че да казвам кои от Неговите създания са еди-какви са,и да се имаме за най-правилни?!Наистина не знам как може да пишеш,че си мюсюлманка,но да пишеш,че никъде в Корана не е написано,че Сатаната е ангел?!Та,явно някои неща всеки си ги тълкува според самия себе си...Според собствената си философия и разбирания...А после като разбере и види,че има хора,които мислят другояче-еми опитва се да ги направят като себе си,което доказва доколко един човек вярва в своите убеждения,защото,ако някой вярва истински-този някой няма нужда,нито от доказателства,нито от страх,и принуда,за да защитава това,което е...

А и междродругото-всички хора сме с един пра-родител,следователно сме братя,и сестри.Лелеле,колко си самомнителна...И как бързо се засягаш?!Тц,тц,тц-забрави ли,че всички хора произлизаме в чисто физически аспект от Адем?!

Аллах знае най-добре на какво са способни създанията Му.Да,с това съм напълно съгласна с теб.Намасте. :)

Редактирано от Blue_Star (преглед на промените)

За да започна да се моля в джамия трябва да си изгубя ума напълно, което е малко вероятно. Много си ми странна със страданието, което изпитваш, когато критикуват деспотичните черти на твоята представа за бог. Страдаш, че някои обидил Алах, но приемаш за съвсем нормално варварските, членоувредителните наказания от шериата. Тъй че лично аз нямам намерение да се извинявам, когато наричам нещата с истинските им имена.

Инша-Аллах (дай боже) да си го изгубиш един ден :white flag:

Странно ти е,защото ти не знаеш какво е вяра в Бог.Само ако повярваш ще разбереш.

Блу-защо си така преднамерена :white flag: на толкова дълги постове като твоя трудно се отговаря.

Важно е да разбереш,че тук се пише за Ислям.Когато давам лично мнение го споменавам.Исляма е един,законите в него важат за всички мюсюлмани.Курана не се тълкува индивидуално.

Бог да прави каквото иска. Проблем е когато хората решат да бъдат изпълнители на наказанията предвидени от Бог-а. Проблем е защото всичките ни действия са "оцветени" от смущаващи емоции и резултатът е много стрдание.

Не знам дали ще го разбереш,Вало,но тези наказания изкупуват греховете.Ако грешника умре без да изтърпи наказанието-обречен е на вечно страдание,което е несравнимо със земното.Страданието пречиства.Бог не иска от нас да страдаме вечно.

Бог не иска от нас да страдаме вечно

тогава защо

Ако грешника умре без да изтърпи наказанието-обречен е на вечно страдание,което е несравнимо със земното.

какъв е смисъла от вечното наказание ?

нали :

Страданието пречиства..

Всяко страдание ли пречиства или само земното ?

И ако е така - за какво му е на Бог вечно наказание след смърта ?

само питам де

...

Не знам дали ще го разбереш,Вало,но тези наказания изкупуват греховете.Ако грешника умре без да изтърпи наказанието-обречен е на вечно страдание,което е несравнимо със земното.Страданието пречиства.Бог не иска от нас да страдаме вечно.

Не съм сигурен дали те разбирам. Ти оправдаваш хората които "наказват" други хора, само защото са неверници?

Тоест всеки правоверен може да причинява страдания на всеки неверник и по този начин му помага да си изкупи греховете?

Инша-Аллах (дай боже) да си го изгубиш един ден :dancing18:

Странно ти е,защото ти не знаеш какво е вяра в Бог.Само ако повярваш ще разбереш.

Блу-защо си така преднамерена :line dance: на толкова дълги постове като твоя трудно се отговаря.

Важно е да разбереш,че тук се пише за Ислям.Когато давам лично мнение го споменавам.Исляма е един,законите в него важат за всички мюсюлмани.Курана не се тълкува индивидуално.

Aliah,отказвам да съм преднамерена.Ти даваш квалификации и ти подхождащ преднамерено към доста неща.Да,Аллах решава всичко и е Един.Също така-да,ислямът е един,законите(или по-скоро напътствията)са едни и същи за всички.Напълно съгласна съм с теб за това,но се чудя как тогава ти успяваш да извъртиш някои неща в религията,както на теб ти оттърва?!Това не са ли двойни стандарти?!Да,имаш това право-но после пък човек си получава там нужнана му глоба,ако приемем,че някои неща са просто закони.Ограничението на дадения път е 40 км в час,ти караш със сто-хваща те полицията и си плащаш като поп,щеш не щеш.А ако приемем,че всичко решава Бог и едно листо не пада някъде,без Той да знае-наистина трудно може да шментиш без Той да разбере.

За това,че страданието пречиства-да,,и с това съм съгласна.Човек с действията/мислите и въобще цялото си съществуване,докато трупа карма-той,за да я нулира е нужно да изпита това,което е причинил.Следователно,ако,дори приемем,че няма никакво пре-раждане и тем подобни-сееш омраза,и ти се отвръща с омраза,даваш любов-и получаваш любов.Елементарно е. :dancing18: А някои хора просто имат нужда от страдание,за да се осъзнаят,за да разберат какво са причинявали и причиняват на другите.Понеже едно е на приказки и уж аз вярвам в еди-какво си,а съвсем друго(и доста по-болезнено аз самата бих добавила),когато човек го изпита на собствен гръб.А и кой ти каза,че Бог иска ние да страдаме,колкото,и да е?!Замисли се,че Той ни е дал свободната воля и затова,че ние сме посяли страдание(навреждайки с постъпки на някой друг и/или самите себе си)-каква вина има Бог?!Та това е все едно да обвиниш персонално Създателят,че ние страдаме,при положение,че ние имаме свободен избор?!Алия,хвани се замисли поне малко.Аллах е над всички и всичко!!!Той е Милосърден и Всеопрощаващ!!!Но е меко казано нагло някой цял живот да прави гадории и после като го тресне нещо гадно да обвинява Бог.Не,той сам си е бил виновен по някакъв начин и докато отказва да го разбере,и обвинява някой друг за свойте грешки-еми,има страдание.А дали полу-вечно и за колко-това ние самите си определяме.Бог може да опрости и помогне,на който пожелае.Но хора,които се отричат от Него и правят какво ли не-после Бог им бил виновен... :line dance: Ноу комент.Аз отказвам да ги съдя.Само Аллах има това право!!!Той е Всемогъщият и Единственият!!!Всеки получава това,от което има нужда.Но при все пак-имаме свободен избор и ни е била дадена свободната воля,която имаме,и до днес-следователно,и ние самите можем,и променяме нещата,независимо съзнателно,или несъзнателно го правим-това е нещо невероятно,и уникално само по себе си,и ние,хората имаме много по-голяма сила,отколкото си мислим,и сме нещо различно от робите,които с това подчинение,и бла-бла някои други индивиди се опитват да ни вменят,че сме-а и кои са те,че да ни забраняват,или разрешават,каквото,и да е,след като Той ни е разрешил/забранил?!...Намасте. :huh:

Редактирано от Blue_Star (преглед на промените)

В генетичен план, Алиа, не в духовен. Забравили, че имаме общ генетичен прародител.

Това не е съвсем сигурно. Откакто съществуват мистерийните школи, в тях се е знаело, че на земята живеят два рода човеци. Едните имат белег зад челната кост. Другите нямат. Първите са способни да разберат Универсалното учение. Другите не, но за сметка на това, си измислят бог и му се кланят. Голяма част от съдържанието на свещенните книги, поради невежество, са фалшифицирани, за да се пригодят към разбиранията на вторите. Първите са от Кайновият род. Вторите от Авеловия.

Това не е съвсем сигурно. Откакто съществуват мистерийните школи, в тях се е знаело, че на земята живеят два рода човеци. Едните имат белег зад челната кост. Другите нямат. Първите са способни да разберат Универсалното учение. Другите не, но за сметка на това, си измислят бог и му се кланят. Голяма част от съдържанието на свещенните книги, поради невежество, са фалшифицирани, за да се пригодят към разбиранията на вторите. Първите са от Кайновият род. Вторите от Авеловия.

Serpentarius,да,но единият брат е бил убит от другият-следователно как единият след като е бил мъртъв е имал свои потомци?!И какъв е този белег зад челната кост,за които имаш предвид-заинтригува ме. ;);) Намасте. :devil2:

Не съм сигурен дали те разбирам. Ти оправдаваш хората които "наказват" други хора, само защото са неверници?

Тоест всеки правоверен може да причинява страдания на всеки неверник и по този начин му помага да си изкупи греховете?

Какво имаш предвид под ,,наказват,,?

Не,неверниците се канят,забележи:се поканват да засвидетелстват,че Бог е един.Само това е начина да се изкупят всичките им гехове,които се превръщат в добри дела,защото Аллах е Милостивият и Въздаващия.

В Исляма е забранено лошо отношение към животни,камо ли към хора.

какъв е смисъла от вечното наказание ?

Всяко страдание ли пречиства или само земното ?

И ако е така - за какво му е на Бог вечно наказание след смърта ?

Наказанието се определя според престъплението.

Следователно този,който извършва най-голямото престъпване:отричането на вечния и безграничен Господ (без основателна причина) заслужава вечно наказание.

Земното страдание изкупува Големите Грехове.Според Исляма който умре,извършвайки Голям Грах е заслужил Ада.

Бог не иска за хората вечно наказание,те само го избират и работят за него цял живот:,,не излъгаха Аллах,а излъгаха себе си,, пише в Курана.

Блу-какво извъртам :biggrin: Безусловно вярвам,че Аллах е Всеобхватния и Наблюдаващия.Мисля,че знаеш,че делата в Исляма са според намеренията.Ако ти помагам за нещо,а вътрешно те проклинам ми се записва лошо дело.Двуличието е грях,подчертан в Курана на много места.

Той ни е дал свободната воля и затова,че ние сме посяли страдание(навреждайки с постъпки на някой друг и/или самите себе си)-каква вина има Бог?!Та това е все едно да обвиниш персонално Създателят,че ние страдаме,при положение,че ние имаме свободен избор?!

Точно така е,но атеистите не го разбират.Те искат да бъдат наградени,без да полагат усилия и да инвестират,

но ако получеха нагада, то това би било несправедливо.

Несправедливо би било мързеливия да получи награда,а трудещия се да бъде наказан.

А Бог е Справедливия.Това допълва отговора ми към Trichocephalus.

Ако правоверният действа по волята и в името на Аллах, той си запазва място в рая. Това е така, защото Аллах е единствения бог, господаря на земята и небето, който е премъдър, всемогъщ и милостив.

Не знаех, че имало белег. Предполагам, че е свързано с братоубийството. Могат ли авеловите чеда да еволюират в каинови, или каиновите да деградират в авелови?

Ако правоверният действа по волята и в името на Аллах, той си запазва място в рая. ....

А как првоверният разбира, че действа по волята и в името на Аллах ?

Айде, "в името" е ясно.

Ама "по волята" ?

Aliah :

Не,неверниците се канят,забележи:се поканват да засвидетелстват,че Бог е един.Само това е начина да се изкупят всичките им гехове,които се превръщат в добри дела,защото Аллах е Милостивият и Въздаващия.

Значи аз не съм "неверник", ами вярващ, демек мюсюлманин, защото отново ти казвам и засвидетелствам : Бог е един.

Ама Мохамед не приемам за пророк.

каква ще е присъдата за мен ?

а какъв е белегът ? :biggrin: питам, защото доста черепи са ми минавали през ръцете, но не съм забелязвал, та при следващия череп да проверя....

В Исляма е забранено лошо отношение към животни,камо ли към хора.

На какво викаш "лошо отношение"? На това, че имате комплекса от правила за безболезнено умъртвяване на животните (нахр) и че викате "Бисмиллях-и-рахман-и-рахимм" ("В името на Аллах, милостивия и милосърдния")преди всяко заколване на животно? Милосърдно отношение към животните имат вегетарианците, а не мюсулманите, уважаема Алиа.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

каква ще е присъдата за мен ?

Ще имаш възможността да питаш Присъждащия,който няма да те съди като мюсюлманин при това полужение.

Боже,scepsis трябва да те запознаем с юзъра У-Ра:той е плодче и кришнар и анти-семитист.Обсъждали сме твоя въпрос на 50-60-та стр. от старата тема.

Ще имаш възможността да питаш Присъждащия,който няма да те съди като мюсюлманин при това полужение.

....

А, а, а .....

Ти каза :

да засвидетелстват,че Бог е един.Само това е начина да се изкупят всичките им гехове,които се превръщат в добри дела,защото Аллах е Милостивият и Въздаващия.

Аз засвидетелствам това.

Би трябвало да ме признаеш за мюсюлманин.

Аз засвидетелствам това.

Би трябвало да ме признаеш за мюсюлманин.

Остави какво съм казала.То шахадата в пълен вид сама по себе си не е достатъчна,ти за част от нея се пазариш :ph34r:

Исляма е пълно отдаване.Ти се вписваш в Залим (поел по грешен път) не в Муслим (отдаден).

Какво стана с белега на черепите?Тези без белег би трябвало да са много малко,1 на 1000 според ислямските предания.

Какво имаш предвид под ,,наказват,,?

...

Аз написах това:

Ти отговори така:

След което аз написах това:

От твоят отговор излиза, че ако някой прововерен причини страдание на някой неверник, всъщност му прави услуга, защото по този начин му осигурява пречистване и изкупване на греховете. Това ли искаш да кажеш?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.