Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо няма бог

Featured Replies

преди 8 минути, Śūnyatā написа:

Това е твое субективно мнение. Аз живея както не са живели и царете преди няколко века. 

Така е , ама не е вярно ! :).... навярно имаш колесница с 80 коня....каквато Цезар няма . Течаща питейна вода у дома , лична тоалетна....

Да , ама властта му на Цезар нямаш....това е съвсем сигурно . Обективно !......:nono:

За това пак питам : " С какво мерите ?" :nono:

• Отговори 5,7k
  • Прегледи 308,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз не знам. Но предпочитам да не знам и да гледам на нещата непредубедено, без да им слагам определения. Нещата, които не познавам, са неща, които не познавам. Мога да говоря само за това, което съм п

• Бог, както и да го наричат, при всички случаи "рекетира" хората, като проявява известна "милост" спрямо тези, които му се молят, а когато нещо не му отърва грабва бухалката, кибрита, лейката или някак

• Проява на лош вкус е да наречеш един от най-великите умове в историята "пълен кретеноид". Проява на още по-лош вкус е да твърдиш неща, в които няма как да си сигурен. Виждаш резултата? Горял в "пъкала

Публикувани изображения

преди 12 минути, by_chechi написа:

.... навярно имаш колесница с 80 коня....каквато Цезар няма . Течаща питейна вода у дома , лична тоалетна....

Да , ама властта му на Цезар нямаш....това е съвсем сигурно . Обективно !......:nono:

За това пак питам : " С какво мерите ?" :nono:

Обективно 99 коня и никой още не ме е заклал :D

преди 26 минути, kipen написа:

моралния релативизъм в интерпретациите ни...то и убежденията ни са производни на чувството ни за справедливост

Ако оставим другите ти (из/у - релативно :))пражнения на страна ....

Обратно е ! :nono:

Чувството за справедливост е производна на убежденията ни ! Практиката недвусмислено го показва .... :nono:

Тук няма никакъв релативизъм - Разумът управлява , Духът контролира ......:nono:

Това би могло да те наведе на мисълта , че и Големите грешат по някога....

В избор на отправна точка и вектор на развитие . А някои се опитват и без това....:nono:

преди 14 минути, Śūnyatā написа:

Толкова ли не можеш да свържеш два поста и да разбереш, че правя разлика между наблюдаеми факти и пълни измислици.

Аз съм ти "свързал" постовете и съм установил, по това което си писал, че зорлем "изтикваш напред" измисления ти свят, а живееш в "дупка", какъвто е и лапсусът ти...

.....па ти квото искаш ми твърди от "мишата ти дупка", от която възпроизвеждаш негативни интерпретации....щото при постигане на "пустотата" не е задължително да последват опити за "морализиране" и суетно изявяване..... тва го правят некви с Месиански комплекс....мишоче... 

преди 6 минути, by_chechi написа:

Чувството за справедливост е производна на убежденията ни ! Практиката недвусмислено го показва .... :nono:

Ти така и нема "да вденеш" за "цикличността" на самовъзпроизвеждането. За кви "убеждения" при бебето може да стане въпрос?!?? Аре спри се,бре,човек!

Не ме цитирай повече, ако обичаш!

преди 17 минути, kipen написа:

Аре спри се,бре,човек!

Аре спри се,бре,човек! :lol6:

Ако искаш да не ти цитирам някои от постовете ти , не ги пиши , бре ! :nono:

Близо е до Ума (ако го имаш) - тогава какво ще цитирам ? :lol6:

Моите ги цитирай колкото си искаш - за това ги пиша .

Схващаш ли разликата ?! :lol6:

преди 13 минути, kipen написа:

....щото при постигане на "пустотата" не е задължително да последват опити за "морализиране" и суетно изявяване..... тва го правят некви с Месиански комплекс....мишоче... 

Ама ти не си постигнал пустотата, за да осъзнаеш нравствеността като част от причинно-следствената верига. А Месианския комплекс го обяснявай на малките ти недорасляци в мишкарника. 

преди 6 минути, by_chechi написа:

И ти да си детегледачка на две олигофренчета по цял ден и ти ще откачиш :D

преди 2 минути, Śūnyatā написа:

Ама ти не си постигнал пустотата, за да осъзнаеш нравствеността като част от причинно-следствената верига. А Месианският комплекс го обяснявай на малките ти недорасляци в мишкарника. 

И ти да си детегледачка на две олигофренчета по цял ден и ти ще откачиш :D

Оууу ! Не знаех . Наистина .

Ами тогава трябва да му се помага на човека - да разтушава . :)

току-що, Śūnyatā написа:

Ама ти не си постигнал пустотата, за да осъзнаеш нравствеността като част от причинно-следствената верига.

Аз не съм, ама ти от "дупката ти" докато "изпълзиш" до там.....

преди 4 минути, by_chechi написа:
преди 11 минути, kipen написа:

Аре спри се,бре,човек!

Ако искаш да не ти цитирам някои постове , не ги пиши , бре ! :nono:

Предупредих те! Ти сам си реши! Отпаднаха ми моралните скрупули, щото се видя, че искаш да те "заредя" с вниманието ми:

Кат надраснеш модела на "посредствения даскал", не бих имал причина да изкажа критика към написаното от теб! За това те помолих да не ме цитираш! За да не се стига до моралната "колизия" в съзнанието ми, при която трябва да избирам дали да реагирам с уважение или да си позволя да пиша по твой "адрес", че хем си остарял човек, който изживява пълноценно за себе си миговете си, ама и егоистично нагло старче, което не осъзнава как "сее" собствената си посредственост при интерпретирането на някои по абстрактни идеи...

Сам си го написа : "Когато човек достигне некомпетентността си започва да си измисля", а ти Вярваш искрено на еднопосочните си интерпретации на реалността....щото така твърдяли повечето.... 

преди 15 минути, kipen написа:

Предупредих те!.........

..............интерпретирането на някои по абстрактни идеи...

Уауу ! ......малеййй , неам думи ....! :lol6:

Кога станеш пишман , обади ми се ! :lol6:

................................

Да пишеш глупости не значи нито абстрактни идеи , нито пък да ги интерпретираш....:nono:

..................................

Ха ! Сега погледнах ! `Ми ти нямаш ни едно наказание , бре ! Пък аз 9 ! Къде се каниш да ходиш ? Акъл не ти стига !:angry:

И аз те предупреждавам !  .....

Не четеш ли ? Падал съм от кайсия !.....:lol6:

преди 4 минути, kipen написа:

Ако ти се е налагало да управляваш тълпа от хора, всеки с неговите си претенции, няма как да не си установил, че "робския манталитет" е производна на "незадоволеното его", и липсата на реалистична оценка на способностите у индивидите, които обединени в "стадо с претенции" не проявяват почти никакъв разум в действията си, а само първични желания да се постигне, без да се мисли как, кой, какво.

Същото е обаче и с управляващите. Те в общия случай също се водят от своите си желания, които се опитват да удовлетворят, използвайки ресурса с който разполагат (включително и хората, които управляват). Отговорността на управляващите е по-голяма именно заради позицията даваща им повече власт и водеща до по-широки последствия. Реално и двете групи са привързани към желанията си и резултатите от тях. "Робите" може и сами да са се съгласили да бъдат в позицията на "роби", но те много трудно могат сами да излязат от нея. В същото време, ако същите "роби" се родят "от другата страна", те няма да са по-различни от управляващите ги. 

Разбира се, че обществото е отражение на съзнанието на съставляващите го. Това положение е "лошо", доколкото има много неща, които да доразвива. 

преди 24 минути, kipen написа:

Съответно, това "минато през призмата" на твоите убеждения, би ограничило въпросът ми до - според теб има ли "духовни йерархии", които определят "преражданията", т.е. има ли личен избор.

Има избор и от страна на самия човек и от други същества, предоставящи му разумни алтернативи между които да избере. В крайна сметка целта е човек да овладее всички свои аспекти. 

преди 40 минути, kipen написа:

И "робите" техен "продукт" ли са?, съответно категорията "лошо" лошо ли е?.... и изобщо как определи, че има "роби"? Ама последните три са производни на моралния релативизъм в интерпретациите ни...то и убежденията ни са производни на чувството ни за справедливост

.... "кармакома" както пеят Месив атак...

Робите са продукт на обществото. Някога писах една дипломна работа за свъхпроизводството и свръхпредлагането. Тук даже не става въпрос за потребности, а за система, която произвежда просто за да може да продължи да съществува. Всъщност роби са всички, но някои се имат за управляващи. Роби са на системата, която са създали да удовлетворява все повече и повече техните желанията, но която е близо до своя лимит. 

Колкото до справедливостта, действието на закона за кармата винаги ще възвърне баланса по един или друг начин. Въпросът е, че някои крайности могат да бъдат избегнати при повече разумност. 

преди 6 часа, Търсещ истини написа:

Понеже съм се присъединил към идеята, че решенията (съзнателни или не) се взимат от мозъка, като информацията за тях се възприема и се осъществяват от човека като психо-физио-социално единство, недоумявам с какво човек (във вашето разбиране) взима решение.

Викаш няма значение, дали са съзнателни или не, при всички положения решенията се вземат от човека .... исках да кажа от мозъка ..... т.е. от човека чрез мозъка ....  или май от мозъка чрез човека ..... сякаш се обърках, я дай пак.

п.п. инак добре е, че горепосочените експерименти поне не са проведени със спящи хора, че тогава Шунята хептем щеше да зацикли със събуждането, което упорито не спира да сънува.

преди 1 час, Śūnyatā написа:

Това е твое субективно мнение. Аз живея както не са живели и царете преди няколко века. 

Ти първоначално написа нещо, което се отнасяше до всички хора, но сега се вижда, че си имал предвид себе си. 

Но и тези ти думи потвърждават това, което написах, че хората са роби на системата и на желанията си. Реално ти с нищо не си повече от хората преди няколко века, само дето си по-зависим от системата, която те кара да се чувстваш щастлив и успял.

преди 32 минути, sound написа:

...при всички положения решенията се вземат от човека......

.... от човека чрез мозъка ....  или май от мозъка чрез човека ..... сякаш се обърках, я дай пак.

Я , пробвай да решиш да не дишаш продължително (примерно) ....за да е безусловно ясно ! :)

При инстинктите няма "аз решавам" ! Всичко е определено , сведено е до автоматизъм . :nono:

Друг е въпросът , че могат да се тренират....

.......................

...от мозъка НА човека....тук няма "или" .:nono:

А бе друго си е да си човек на мозъка ! :lol6:

Верно бе ! Голяма глупост - нали !? :lol6: 

преди 3 часа, Shiniasu написа:

Формата си я представям по-скоро овоидна, изградена от материя (или може би по-точно ще е да се каже енергия) излъчваща светлина с различен интензитет и цвят според развитието на съзнанието. 

Благодаря

преди 37 минути, by_chechi написа:

Я , пробвай да решиш да не дишаш .....

Хамлетовска дилема а ла Чичи: "да дишаш или да не дишаш".

преди 7 минути, sound написа:

Хамлетовска дилема а ла Чичи: "да дишаш или да не дишаш".

А бе защо ми приписвате свои си .......неща бе ?:)

Никаква такава дилема нямам . На Хамлет е .

Дишам си ! Докато дишам , надявам се ! (Овидий) :)

И ако някой преди мен го е казал , значи не съм го измислил аз ! :nono:

току-що, by_chechi написа:

Никаква такава дилема нямам ...

Сега пък си нямал - последно какво решаваш?

преди 12 минути, sound написа:

Сега пък си нямал - последно какво решаваш?

За дишането ли ? Нищо няма за решаване , нищо не решавам ! :nono:

Дадено е по условие , определено е ! Дишам си , и толкова ! :)

Съвсем друг е въпросът , че мога да си задържа дишането за известно време . Когато трябва , тогава ще го мисля ...

........................

Решението се крие в "търси се" - какво се търси . Тук въпросът е дали Може . 

Ако може по много начини - тогава се избира.

.....и т.н. виж в съответните постове как се избира - това съм го писал тук , в Калдата !

преди 48 минути, sound написа:

Викаш няма значение, дали са съзнателни или не, при всички положения решенията се вземат от човека .... исках да кажа от мозъка ..... т.е. от човека чрез мозъка ....  или май от мозъка чрез човека ..... сякаш се обърках, я дай пак.

Усещането и осъществяването от човека като психо-физио-социална цялост

Не зная как слепите усещат цветове и как глухите- звуци, но да речем сетивата им изпращат все някакви сигнали до мозъка за да вземе решение. Прим. вместо от очи, сигналът за препятствие идва от бастунчето. Заради това пиша, че се получават от цялостен човек. Когато пък футболист вземе решение да изпълни дуспа в горния ляв ъгъл, мускулите му може да пратят топката отвън вратата. Отделям усещането, макар да е нервна дейност от възприятието, което е мозъчна.

Решението- от мозъка

Възможностите и състоянието на човека са отразени в мозъка. Там решава дали на врата на която пише "шеф" да почука или направо да влезе. Дали да се целува с някого/я като е хремав и кашля, дали да напише стихотворение за 8 март като никога не е успявал в това. Рефлекторните решения- да мигне като иде нещо насреща се решава по- късо, от нервни възли преди мозъка.

Сега, като осмислям, възприятието слагам при дейността на мозъка, а усещането си остава към данни от периферията. При това и мозъка зависи от целостта: ако човек е с температура 41, мозъкът работи по друг начин отколкото при 36. Ако Наполеон го боли крака, решението за Ватерло ще е друго.

преди 25 минути, Търсещ истини написа:

...мозъка, а усещането си остава към данни от периферията....

Мозъкът без периферията пет пари не струва..."върти на празни обороти" евентуално ....и/или се "самоизяжда"....

Някъде наскоро писах - виж сензорна депривация или на български Информационен глад....(ама не рекламите на басейните за процедура) .

Примерно тук : (за повече копирай и търси с Гуугъл)

"...Сетивната депривация кара човек да изпитва състояние на временна психоза, различни психични разстройства и продължителна депресия. Дългосрочната сензорна депривация води до органични промени или дегенеративни промени в нервните клетки...."

А като всеки глад , в определени случаи , правилно дозиран може и да лекува ....

преди 1 час, Shiniasu написа:

Но и тези ти думи потвърждават това, което написах, че хората са роби на системата и на желанията си. Реално ти с нищо не си повече от хората преди няколко века, само дето си по-зависим от системата, която те кара да се чувстваш щастлив и успял.

Не. Хората са роби на невежеството си и никой друг не им е виновен. Повечето знание на наблюдаеми факти означава по-малко невежество, по-малка зависимост и повече свободно време за самоусъвършенстване. 

преди 26 минути, by_chechi написа:

Нищо няма за решаване...

Най- после, браво, даже еврика.

преди 7 минути, Śūnyatā написа:

...по-малка зависимост ...

от екстрите ли - дето те усъвършенстват да си цар над царете, че те милите за свободно време не са и чували.

преди 27 минути, by_chechi написа:

Мозъкът без периферията пет пари не струва..."върти на празни обороти" евентуално ....и/или се "самоизяжда"....

Може би мислиш някак си ограничено. Човек компенсира. Със слепо- глухо- немите се занимава Тифлосурдопедагогиката. Участват и в шахматни състезания. Ако имаш предвид пълно отсъствие на сетива... смяташ ли, че сърцето би тупкало без нервни сигнали за това?

преди 37 минути, Търсещ истини написа:

...

Писането на стихотворения е несъзнателен акт, а ритането на топка съзнателно взето решение и се получава, че колко сме по- несъзнателни, толкова по- добре.

преди 30 минути, sound написа:

от екстрите ли - дето те усъвършенстват да си цар над царете, че те милите за свободно време не са и чували.

Сещам се за един мислещ император Марк Аврелии, но и императорите са били заети с продължителни военни походи и отегчителни държавни дела.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.