Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо няма бог

Featured Replies

Кое моето ? Факта че Бог не съществува ли ?

• Отговори 5,7k
  • Прегледи 308,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз не знам. Но предпочитам да не знам и да гледам на нещата непредубедено, без да им слагам определения. Нещата, които не познавам, са неща, които не познавам. Мога да говоря само за това, което съм п

• Бог, както и да го наричат, при всички случаи "рекетира" хората, като проявява известна "милост" спрямо тези, които му се молят, а когато нещо не му отърва грабва бухалката, кибрита, лейката или някак

• Проява на лош вкус е да наречеш един от най-великите умове в историята "пълен кретеноид". Проява на още по-лош вкус е да твърдиш неща, в които няма как да си сигурен. Виждаш резултата? Горял в "пъкала

Публикувани изображения

вижте сега г-не , много други атеистични групи са били преследвани и избивани по времето на комунизма , анархистите например , бойните изкуства също са забранени защото носят различни идеологически виждания.Като не сте бил наясно с времето в което сте живял , не изявавайте претенцията си на вещ във времето на което вече не принадлежите.

преди 2 часа, Shiniasu написа:

.... Просто усещах, че получавам нещо, което не мога да получа по друг начин.

👌

преди 2 часа, Shiniasu написа:

А всички вярващи в Бог ли са повярвали защото са имали нужда от патерица?     

Това с патерицата ,е просто една философия . Господ е много повече от патерица . Тъй като светът се управлява от хора, които не са вярващи ( те ако бяха вярващи ,нямаше да крадат и мамят ,нямаше да рекетират ,щяха да се справят с наркотиците , щяха да дават по - високи заплати ,иначе казано щяха да разпределят ресурсите по - добре а не едни да работят и да гладуват за сметка на други които преяждат и т.н.т. ) един вярващ е с малки шансове за  охолен живот ,защото невярващите правят мръсотии на по- слабите, с цел лично облагодетелстване . И в този свят се остава надеждата ,че след като се изтърпят всички незгоди ,след смъртта си на  изрърпялия ще му минат всички незгоди и ще заживее безпроблемно цяла вечност ,а причинителя на незгоди ще му се почнат проблемите и то за цяла вечност . То не е само надежда ,а то си е и така ,защото целта на нашия живот е да си устроим вечността ,а не да си живеем прекрасно в близките няколко години. Един невярващ работи за близкия празник или почивен ден ,докато един вярващ живее с мисълта да си устрои  вечността. 

,, Господ - Бог бил Патерица " - ха ха ха ,да за един човек с ограничено съзнание ,който мисли че всичко свършва  със смъртта  е патерица ,но за един вярващ ,който вярва ,че има вечност и през тази вечност все пак трябва да си я прекарваш добре - то тогава Господ - Бог е Разума ,от който зависи как ще си прекараш  вечността ,защото вечността някакси е безкрайна  ,то тогава Господ - Бог е най - важното нещо в живота на човека . 

Така ,това ме навежда на мисълта ,че аз съм много важен ,защото съм посланник на Господ - Бог ,аз съм посредник между Бога и хората .А защо точно аз ,е ,дълга история ,но имам заслуги пред Господ - Бог ,защото отделих много от ценното си време да достигна Господ - Бог . Може да съм бил всякакъв ( пияница, любовкар  ,просяк ,бездомник и т.н.т. ...) Но съм си устроил вечността и съм си достигнал до позицията ,,Посланник на Господ - Бог" ,защото отдавна съм повярвал ,че има вечност и вместо да си губя ценното време в мисли за пари 💰 ,аз съм мислил ,,как да достигна Господ -Бог ? " И съм Го достигнал .

,,Патерица " колко наивно звучи в моите уши. То всеки си има убеждения де , но като си помисля само ,че има един лаф ,,пропуснати ползи" ,а доста от невярващите ще имат много пропуснати ползи, но ще го осъзнаят чак след смъртта си и като си помисля ,че една от причините е че не приемат ,че има по - ,,висш разум " от техния.....

преди 2 часа, Milkydead написа:

След като боговерците не приемат рационални аргументи , а настояват останалите да им зачитат въображението като самодостатъчна истина без нужда доказателства е невъзможно да се стигне до взаимно съгласие.

И какво доказателство искаш ? Снимка от моя рай ли ? То малко ли свидетелства има ,от хора върнали се от отвъдното. Принципно съм сигурен ,че при второто проявление на Господ ( спрямо мен)над мойто село ,разните му там военни и нему подобни институции са засекли несъответствие в пространството ,ама не могат да обяснят нищо и си траят и се вайкат ,но проблема си е техен .

преди 3 часа, Milkydead написа:

Но тези интелектуално ощетени хора са опасни , опасни са с това че разпространявайки своята глупост сред останалите , лъжейки и мамейки други глупаци като тях , полека лека създават една норма на човешка глупост която останалите следват , нормализират недостатъците на човешката природа и ги правят приемливи за останалите , което от своя страна вече не ги мотивира да изграждат себе си и да търсят по висшето в човешката природа.Наш дълг е не само да казваме истината на останалите , но и да разобличаваме лъжата и човешката глупост за да може в бъдеще тези след нас да бъдат по-близко до човешкия идеал , а не по-далеч от него както тези примитивни боголюбци искат.За едно по-цивилизовано общество глупостта на боговерците трябва да бъде премахната и изкоренена от нашето общество.Защото както твърди Ницше до ден днешен само благодарение на отстраняването на глупаците и недостойните от мъдрите и достойните хора имаме цивилизация на първо време.По никакъв начин не трябва да оставяме тази пасмина от богоидиоти да увеличава жалката си вярва в невидимия човек(бог), в нашето общество!

Един афоризъм гласи, че в църква, в болница и пред умиращ, не се говори, че няма Бог. Може да се добави и "при епидемия". :) Само за да се разгранича от вашето крайно мнение ще отбележа, че това са хора в НУЖДА ОТ БОГ, а не глупави хора. Нито разпространителите, нито християнските философи, нито дори и папите, с цялото ми възражение към морала им, не са глупави. Това важи и за другите религии. Подобно е поведението на приемащите всякакви церове раково болни. В такива моменти човек се провиква "Ех, защо няма Бог, мамка му стара"

Както стана дума много по- горе, не се наемам да доказвам, че няма Бог. Евентуално е доказуемо, че няма обективни условия за съществуване на високоорганизиран ум, мисъл,идея, без материален носител. Беше ми обърнато внимание, че и "вечен" не може да се твърди.

Интересното е, че истуканите са материални носители??? които излъчват нематериална благодат над аборигените... поне в съзнанието на самите приемници.

преди 3 часа, Aumi написа:

Живите организми, имат сложно изградени системи, които си взаимодействат по безупречен начин. Всичко това доказва, че те са създадени от интелигентен Разум.

Наличието на хармония не доказва нищо. Може би това е човешко разбиране за хармония, а Гуци- гуци имат друго? :) . Тази "безупречност" обаче задава въпроси. Част от хората си отговарят с "Има разум- творец", други търсят закономерности  и причини. Дори вторите да намерят причините, първите може да си останат на мнението за Разум- творец.

То и аз искам да има добра всемогъща сила дето да помага на хората да живеят живота си по безболезнено , то кой не иска.Ама след като няма и никога няма да има е вредно да се разпространяват тези илюзии.За да правят точна преценка над света в който живеят и опасностите които ги очакват в него , а те са безкрай , е най-добре да се ръководим от разума не от нечие въображение.Щото нищо няма да ни помогне така или иначе.

И храмът ехтеше от моми, невести,

кат падаха в кръвье или в безчестье!

И господ от свода, през гъстия дим,

гледаше на всичко тих, невъзмутим!…
И.Вазов "Кочо"

В суеверия вярват суеверните хора. Хубаво е да се прави разлика. Суеверието е доста по-близо до неверието, отколкото до вярата.

преди 7 часа, Търсещ истини написа:

Не смятам, че Бог посещава само и единствено нищите духом. Той идва, когато хората имат нужда от подкрепа

Чакай, чакай, чакай, чакай! В човешката история няма документирано и едно посещение на бог при човек. Защо говориш за това като реален факт, а не фикция, част от приказки и легенди?

Отделно, в темата мнозина ще ти се разсърдят, защото смятат, че бог няма форма, няма човешка, форма, има размери, които не биха позволили да му видим и копчето.

И отделно аз питах вече, след като не му коства никакво усилие защо се крие като баща изоставил децата си, а не се яви на всички ни по 700 пъти 700 дена, за да ни обясни това или онова и да не допуска атеисти? Даже хората са създали издръжката като форма на човечност, а богът олицетворяван с любовта ни се чува, ни се вижда. Абстрахирам се от тези, които толкова много искат да го видят, че им се присънва, привижда им се в облаците и т.н.

Интересно, сега се сетих защо Неговото царство е небесното. Ами сетете се за популярна игра от детството ви - оприличаване на облаците на познати неща.

1449eb1ac37a66ac8307ad9dc3f3d6f7.jpg

И разбира се класиката, която споменавах:

Jesus+Christ+Toast+%252B+Virgin+Mary+Gri

https://www.google.com/search?q=the+Virgin+Mary+appears+on+bread&client=firefox-b-d&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjw57XY0tztAhVE4aQKHVGwAGIQ_AUoAXoECBUQAw&biw=1920&bih=928#imgrc=7PSJj-nNx8BKdM

Има термин в психологията за тази склонност човек да оприличава и довършва даден образ до познат нему, но сега не се сещам как се нарича.

Може бог да няма, но те знаят, че не е лошо една такава патерица да има, за да бъде подкарвано стадото в желаната посока. Тия- простите, трябва да имат страх от бога- патерица! 

Ти смяташ, че популярният израз, че вярата е патерица за нуждаещия има друг вид - вярата е средство за подчинение на вярващите? Искам да си изясня мисълта ти, защото е нещо ново.

убеждението ми е, че бог няма, но за своя потреба човек го е изобретил

Даже не е точно изобретение. По същия начин са моделирани и извънземните. Странно защо вярващите избирателно приемат, че бог съществува, "защото така", а извънземните не, заради същото "защото така"!? Ето и "извънземния" модел:

Не открих надвесени родители над бебешка количка/креватче и т.н. Подобно е над операционна маса:

43695076-surgeons-team-standing-above-of

Сега разбрахте ли откъде са тези продълговати образи, които хора от цял свят описват за извънземни? Ярката светлина, големите приближени глави?

Чакай! Ама те са сиви!

Alien-Nightmare.jpg

Да. Бебетата виждат само черно-бяло. Цветното им развитие приключва след година. Но подсъзнанието пази тези образи и те ще изплуват при подходящи условия.

преди 4 часа, Milkydead написа:

След като боговерците не приемат рационални аргументи

Ти не предлагаш рационални аргументи. Точно обрарното - от тук пишещите ти си най-затънал във вярванията си и ги следваш без да ги подлагаш на разумна критика. 

преди 3 минути, Myanmar написа:

И отделно аз питах вече, след като не му коства никакво усилие защо се крие като баща изоставил децата си, а не се яви на всички ни по 700 пъти 700 дена, за да ни обясни това или онова и да не допуска атеисти? 1449eb1ac37a66ac8307ad9dc3f3d6f7.jpg

Защото , малко хора можем да достигнем до Бога . Има си йерархия ,примерно Доналд Тръмп няма да дойде в България за да се види с Ганьо ,така е и с Господ - Бог няма да се яви на Сульо и Пульо само защото Сульо и Пульо така искат. Има си път към Господ -Бог ,и всеки ,който иска да мине по този път и да достигне Господ - Бог трябва да изпълни определени условия. Ти и други като теб нямате правилното мислене и не вземате правилните решения и не постъпвате правилно за да достигнете До Господ - Бог. Причината поради ,която Господ - Бог не ви се явява е в самите вас. Примерно пътя до премиера е сложен и труден и непосилен за мнозинството ,а какво е един премиер в сравнение с Господ - Бог ? 

Да продължим с психологията:

1. Когнитивният дисонанс (или познавателното противоречие) е състояние, характерно със сблъсък в съзнанието на индивида между неговите убеждения, знания, нагласи и новопостъпила от околната среда информация, която им противоречи. Теорията за когнитивния дисонанс е изградена върху допускането, че човек е мотивиран да поддържа съгласуваност или консонанс между двойки релевантни когниции, като понятието когниция се отнася до всяко познание или убеждение за себе си, за поведението или средата. Когнициите X и Y се считат за дисонантни „ако не-X следва Y“.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Когнитивен_дисонанс

Открих го!

2. Парейдолия е психично явление, породено от неясно, неопределено и лошо разпознаване на обект (предимно образ). При изменения на мозъчния център, който управлява тази дейност, способността за различаване на лица се нарушава. Тази способност е била важна при развитието и социализацията на човешкия вид.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Парейдолия

Martian_face_viking_cropped.jpgpareidoliq-(15)-155604-500x0.jpg1-Bear-Creek-5bd246be0a9a6__700.jpgthis-wall-old-town-tuscany-260nw-7288659maxresdefault.jpgzimg_003_2.jpg

3. Магията е навсякъде, ако не разбираш от наука.

33672886_1837742279580395_63942630859761

преди 1 минута, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Има си йерархия ,примерно Доналд Тръмп няма да дойде в България за да се види с Ганьо

Виж сега, йерархията е изкуствена организация, чиято цел е да упражнява контрол.

Когато един баща обича децата си той не ги зарязва, и не ги наказва цял живот да не могат да го видят, да не могат да го чуят и едно писмо да не получат. Не се оправдава с йерархията.

преди 27 минути, Myanmar написа:

И отделно аз питах вече, след като не му коства никакво усилие защо се крие като баща изоставил децата си, а не се яви на всички ни по 700 пъти 700 дена, за да ни обясни това или онова и да не допуска атеисти?
Странно защо вярващите избирателно приемат, че бог съществува, "защото така", а извънземните не, заради същото "защото така"!?

Спокойно, ще се появи.

А откъде ти е хрумнало, че за вярващите няма извънземни?! Според мен е възможно да съществуват.

преди 2 минути, ncl написа:

Спокойно, ще се появи.

Да ги кажа, това вече съм го чувал. Дядо Мраз не дойде.

преди 3 минути, ncl написа:

А откъде ти е хрумнало, че за вярващите няма извънземни?!

Въпросът е не дали има за някои от тях, а защо няма за всички от тях, след като логиката защо съществува нещо следва да се опира на едни и същи вътрешни убеждения за преодоляване на природните закони и логика.

току-що, ncl написа:

Сигурно не си бил послушен...

Именно. Оказва се, че ЦЕЛИЯТ СВЯТ е бил непослушен и не е ЗАСЛУЖИЛ, както някой важно се изразяват, аудиенция с Дядо Мраз и с Господ.

В този форум един тъпанар обясняваше, че щом някой се отнася лошо с теб, това ти дава право да си крадец, убиец, изнасилвач... Не. Не трябва. Един любящ баща ще обича детето си даже след като счупи вазата и изгори къщата. И няма да го зареже, ако това се случва.

НЯМА и НЕ МОЖЕ ДА ИМА условия пред децата ти за получаване на среща с тях. Не и за баща, който обича или се грижи за тях. Обяснението на вярващи защо всемогъщо същество се укрива от хилядолетия, защото първо човек трябвало да реши загадка, без да знае каква е загадката, за да получи тази чест, е отвратително.

— Вы атеист?

— Полагаю, что так. Я процитирую великого философа Бертрана Рассела. Его спросили, почему он атеист, и сказали: "Конечно, вы имели ввиду, что вы агностик, ведь вы не можете быть уверены, что Бога нет". На что он ответил: "Нет, я не могу знать существует ли Бог, это правда". Он сказал: "Но я также не могу знать, вращается ли на орбите Венеры гигантский заварной чайник, положение которого таково, что мы никогда его не увидим. Однако, я совершенно уверен, что построил свою жизнь на предположении, что такого чайника не существует, и я не позволю своей жизни определяться теми, кто верит в такой чайник".

преди 16 минути, Myanmar написа:

Martian_face_viking_cropped.jpgpareidoliq-(15)-155604-500x0.jpg1-Bear-Creek-5bd246be0a9a6__700.jpgthis-wall-old-town-tuscany-260nw-7288659.

33672886_1837742279580395_63942630859761

Виж сега, йерархията е изкуствена организация, чиято цел е да упражнява контрол.

Когато един баща обича децата си той не ги зарязва, и не ги наказва цял живот да не могат да го видят, да не могат да го чуят и едно писмо да не получат. Не се оправдава с йерархията.

Иерархията винаги я е имало и ще я има .

Господ - Бог не е баща за всички ,а и не обича всички . Примерът ти е неуместен.

преди 14 минути, Myanmar написа:

е отвратително.

Не е отвратително ,а си е справедливо.

преди 18 минути, ncl написа:

Не знам. Изглежда логиката куца.

Но виж. Логиката куца и при двете, но с това не свършват приликите.

Дядо Коледа е всъщност традиция останала от реално съществуващ човек, титулован светец. Набожните много се кефят, че нещо е свързано с историята, с реална година, място, човек, сякаш това доказва и чудесата, които им се приписват.

Та, Никола бил богаташ роден през 270 година в днешна Турция. Нямал деца цял живот, но много ги обичал и им раздавал подаръци. Раздал цялото си богатство за своя живот. Приписва му се, че възкресява, спасява с молитвите си и др. чудеса. Едно знаем със сигурност. Той е умрял. Обаче възникнала една традиция, тачеща този спомен, а именно децата да продължат да получават подаръци, на неговия рожден ден. И хопалаа, лъсва истината, че той е в гроба, но изсипва подаръците през комина, до който идва с летящи елени, ЕДВА когато децата си легнат. Е, мисля, че всички ние знаем кой оставя подаръци за нас, и поставяме ли подаръци ние за останалите под елхата, която символизира Христовата осанка. НЕ Е Никола. Хора са. НО! Общото е, че той не се появява. И мистерията подкрепя тази вяра.

Ако има нещо, което те приземява и разочарова, това е някакъв дъртак с изкуствена брада да настоява, че е Дядо Коледа. Това убива вярата веднага. И преоблеченият баща също.

Обобщавам: Вярата в нещо е по-лесно да се подклажда, когато не се предоставят доказателства, като явяването, защото те по-скоро ще разочароват. А така всеки сам си дописва образа, моделира си го да пасне на неговите представи и вкус.

За други герои като Феята на зъбките, хората даже не се насилват. Представете си баща ви в рокля на балерина или майка ви, напълняла 50 кг след третото дете.

преди 7 минути, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Господ - Бог не е баща за всички...

Ако той е създал човечеството, то ние сме негова рожба. Ако буквално се приеме, че е заченал Адам и Ева, то ние сме му най-малкото внуци.

преди 7 минути, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Господ - Бог не е баща за всички ,а и не обича всички .

Според християнството или според сатанизма?

преди 15 минути, Śūnyatā написа:

— Вы атеист?

— Полагаю, что так. Я процитирую великого философа Бертрана Рассела. Его спросили, почему он атеист, и сказали: "Конечно, вы имели ввиду, что вы агностик, ведь вы не можете быть уверены, что Бога нет". На что он ответил: "Нет, я не могу знать существует ли Бог, это правда". Он сказал: "Но я также не могу знать, вращается ли на орбите Венеры гигантский заварной чайник, положение которого таково, что мы никогда его не увидим. Однако, я совершенно уверен, что построил свою жизнь на предположении, что такого чайника не существует, и я не позволю своей жизни определяться теми, кто верит в такой чайник".

на 10.12.2020 г. в 16:21, Myanmar написа:

Какво да правим като сте се бетонирали и окупирали от страх да не повярвате в чайникът на Ръсел, в Чаеното парти, създало всичко, което ви заобикаля. Ауми, ти нали си с отворено съзнание и не си задръстена да отричаш неща, които са абсурдни за науката? Ти вярваш, че света е направен от чайник, нали? love.png

medicina-online-bertrand-russell-perchc3

преди 11 минути, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Не е отвратително ,а си е справедливо.

Няма справедливост в това да бъдат наказвани деца заради безотговорността на родителите им!

преди 4 минути, Myanmar написа:

.

Ако той е създал човечеството, то ние сме негова рожба. Ако буквално се приеме, че е заченал Адам и Ева, то ние сме му най-малкото внуци.

Все едно да кажеш ,че компютрите са ни деца . Не ги е заченал ,а се говори ,че ги е създал.

преди 12 минути, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Все едно да кажеш ,че компютрите са ни деца . Не ги е заченал ,а се говори ,че ги е създал.

Не е все едно. Неживите неща се произвеждат, а живите се раждат.

Живите същества изискват грижи за да останат живи.

39834968_1969157543105534_26448264297866

преди 19 минути, Myanmar написа:

Но виж. Логиката куца и при двете, но с това не свършват приликите.

Да, интересно защо хората вярват в Бог, а не вярват в дядо Коледа. Логически би трябвало да вярват във всякакви други измишльотини, но не. Има нещо гнило...

преди 3 минути, Myanmar написа:

Неживите неща се произвеждат, а живите се раждат.

Живите същества изискват грижи за да останат живи.

,,Възпроизводство" - така че ... Е та мисълта ми е ,че Господ - Бог не обича всички.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.