Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вярвате ли в прераждането? (част ІІ)

Featured Replies

В новия завет е казано и "пийте вино" - пий вино и се не бой е практика, която за мен е с особена духовна стойност, та никак не се лишавам от нея, може заради това да се прерода, а може и в пъклото да ида, ала .... пия си винце аз и ич ми не е на кармата, щом на душата ми е добре.  :Д пък като му доде времето ще го мисля.

• Отговори 2,6k
  • Прегледи 185,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Работата е в какъв контекст се използват въпросните думи, а това вече аз преценявам. Леко започвате да ме изнервяте с тези препирни и детски сръдни. Още малко ще потърпя, после ще хвана голямата метла

• Да видим сега. Започваме с това.     Продължаваме с това     Хубаво, че си го признаваш. Възниква въпросът защо тогава пишеш по тема, от която нямаш понятие? Как би могъл да звучиш достоверно и сериоз

• Как егото само да възприеме че то самото е затвор за себе си. Не помни, че било е друго време без примеси, без клетки и без ереси. Не помни, но защото го е нямало. (преди затвора имало е друго което д

В новия завет е казано и "пийте вино" - пий вино и се не бой е практика, която за мен е с особена духовна стойност, та никак не се лишавам от нея, може заради това да се прерода, а може и в пъклото да ида, ала .... пия си винце аз и ич ми не е на кармата, щом на душата ми е добре.  :Д пък като му доде времето ще го мисля.

ако има прераждане, то тогава е  тотално текучество и у Пъклото!капни му малко лимонада за всеки случай! :)

капни му малко лимонада за всеки случай!

Ммммне - може да му добавя резенче ябълка, ала лимонадата за мен е светотатство. Да пише някъде, че Исус е включил и лимонада - не пише - само чисто винце, щото човека е бил табиятлия.

ако има прераждане, то тогава е  тотално текучество и у Пъклото!капни му малко лимонада за всеки случай! :)

Ако има обаче става интересно - как тия двама, Адам и Ева, се преродиха в 7 000 000 000?

Има прераждане. Смъртта е нероденост и няма как да е друго. 

Да мислиш, че има прераждане е също толкова погрешно, както да смяташ и че няма.

“Но къде, о, Гаутама, се преражда монаха, чийто дух е така свободен?”

“Прераждане, Ватса, не е подходящата дума.”

“Значи той, о, Гаутама, не се преражда?”

“Непрераждане, Ватса, не е подходящата дума.”

“Значи, той, о, Гаутама се преражда и не се преражда?”

“Прераждане и непрераждане, Ватса не са подходящите думи.”

“Значи, той, о, Гаутама нито се преражда, нито не се преражда?”

“Нито прераждане, нито непрераждане, Ватса, не са подходящите думи.”  Агни-ватсаготра-сутранта

............

Това не съм го чел - .линк да ми пратиш или да го публикуваш цялото, може и на лични?

Това не съм го чел - .линк да ми пратиш или да го публикуваш цялото, може и на лични?

http://tipitaka.wikia.com/wiki/Aggi-Vacchagotta_Sutta

текста на български го копнах от един друг форум.

Редактирано от мо_хи_ни (преглед на промените)

.....

Не знам ингилизки, за това се разтърсих и попаднах на следното:

На подобни въпроси Буда не е отговорил или по-скоро отговаря с “благородна усмивка”. Колкото и дълбоко тези въпроси да проникват в човешката или, по-скоро, във философската потребност, то те имат значение като действителната наличност на антиномията. В емпиричния свят отговорите на тези въпроси следва да имат също така емпирично основание. Според О. О. Роземберг на въпроса съществува ли Буда (Татхагата) след смъртта, питащият има предвид единствено “Аза” на Шакямуни. Следователно въпросът придобива вида дали съществува Аза (съзнанието) след смъртта или не. Според будизма именно тук е наивният момент. Човек има желанието да намери същия закон, който е в този свят, в неговата емпирична и сетивна същност като го привнесе или го замени, едва ли не,, буквално в един друг свят. Това е същото когато мислейки безкрайността на световете, т.е. излизайки извън абсолютния хоризонт, човек се пита какво има оттатък. Това е наивността на представата да търси собствените си основания там където по условие знае, че те не могат да бъдат.

от тук ->

http://cebudiz.blogspot.com/2012/02/14.html

И тъкмо в този смисъл е и питането ми в тази тема - да разберете, че вярата в прераждането е безсмислица и не само, но дори прераждането да е факт, то вярата в него пак е безсмислица. Буда е човек стъпил здраво на земята, но е живеел сред хора разнясащи разни приказки за прераждане - а това е безполезна заигравка, пак казвам, дори да е факт, то с нищо не ви облагодетелства и по- скоро се явява пречка. Та поради това Буда вероятно наистина е твърдял - има начин да се прекъсне прераждането - но не е имал предвид точно това, целта е да се насочи вниманието към същественото, което преподава Буда, а не към хипотетичното прераждане и евентуалното освобождаване от цикъла на прераждане. Сиреч - прераждането няма никакво значение, що се касае до преподаваното от Буда, с изключение на една подробност: стигни там, където е стигнал Буда, намери това, което е намерил той, пък после като искаш изследвай прераждането.

Редактирано от sound (преглед на промените)

Аз пък моите уроци си ги научих, само не разбирам защо  трябва пак да съм свидетел на задаващи се ужасни времена и световна война (такава се задава). Веднъж подобно преживяване ми стига. Трябваше да мога да си живея живота, а не спомените ми да се връщат и да страдам отново.

Много ми се ще да питам Бог  защо не унищожи това голямо зло нацизма.

Нещото, което искам е, да се отдам на хобитата и интересите си, на любовта и да гледам само напред,  а не дълбоко в себе си да живея в страх от втори дубъл на един ужасен конфликт.

Нещото, което искам е, да се отдам на хобитата и интересите си, на любовта и да гледам само напред,  а не дълбоко в себе си да живея в страх от втори дубъл на един ужасен конфликт.

"Страхът няма да те спаси от гадостите, само ще придаде по-гаден вкус на обяда ти преди да се върнеш в офиса и да разбереш, че ще те уволнят" - Вивиан Уестууд

п.п. не бързай - все още не си си научила уроците.

Хъм, да, има един урок - да се науча да прощавам, ама това няма да стане точно никога! И точно никога няма да спра да мисля и за отмъщение в някои аспекти.

Хъм, да, има един урок - да се науча да прощавам, ама това няма да стане точно никога! И точно никога няма да спра да мисля и за отмъщение в някои аспекти.

ако малко ще ти олекне не си само ти с този труден урок

аз също

:(

ако малко ще ти олекне не си само ти с този труден урок

аз също

sad.gif

Всички хора имаме да учим този труден урок, но твърде малко са тези, които си признават, че им е трудно.

А да осъзнаеш своя грешка и да я признаеш е първата крачка към поправката и.

Всички хора имаме да учим този труден урок, но твърде малко са тези, които си признават, че им е трудно.

А да осъзнаеш своя грешка и да я признаеш е първата крачка към поправката и.

така е, то не е срамно това, нали за това сме тук да се учим

то ако си бяхме научили всички уроци нямаше да се прераждаме вече, а щяхме да учим и помагаме на други там у Дома

също така не вярвам и на тези, които казват че за нищо не съжаляват

не им вярвам

Докато е жив, човек прави грешки и това е съвсем нормално.

Който твърди, че е безгрешен не казва истината.

Хъм, да, има един урок - да се науча да прощавам, ама това няма да стане точно никога!

.............
.............

Не знам кой ви е говорил за такива уроци, ала със сигурност не съм аз. До ден днешен не съм видял и един човек - нито един! - който да е научил този урок: прошката. Но съм срещал безброй учители на прошка - много е забавно да ги наблюдаваш, самите те не могат да прощават, но учат другите да прощават.

Аз самия никога даже не съм се и стремял да се научавам на такива глупости - научената прошка не е никаква прошка, единственото, което се постига е едно глупашко лицемерие.Чел съм как и Буда, и Махавира са учели хората да прощават - учението на ненасилието, нали така. Пази се да не трупаш лоша карма - при никакви положения не наранявай съществата, защото това ще повлияе негативно на съдбата ти. И така, научиха се индийците - а те са много старателни ученици - попиха уроците, спазиха всичко както им бе казано и кажете ми какво се случи? Случи се следното - една от най- великите цивилизации в историята на човечеството се превърна в една от най- жалките. Който не я е хванал тази Индия, той не я е превземал и защо - поради една прозаично проста причина: за да не натрупат лоша карма, защото се били научили да прощават, защото са велики мъдреци, толкова мъдри, че оставиха земята си незащитена. Така де - на кой му пука, след като в замяна на добрия земен живот, ще получи нирвана, великото освобождение, само си трай, каквото и да ти правят другите хора, каквито и злини да ти причинят, ти прощавай, инак няма нирвана.

Евреите са се оказали малко по- досетливи, когато Исус чул- недочул почнал да проповядва същите правила, евреите взели та го попитали - добре де, убу, ще ме ударят, ще си подам другата буза, ала ако това не спре агресора какво правим. И Исус взел да заеква - ми нека те ударят още седем пъти. Ок - казали евреите - но след тези седем пъти, ако пак не се озапти, какво правим. Исус вече се оказал в патова ситуация - нека те ударят 777 пъти. Може би някои са разбрали, че този човек говори глупости, може би е имало други, които са му казали - а е човек, до кога ще ме удрят, то така мога да си трая докато ме убият от бой, що за решения предлагаш. Но книжниците лекинко така може би без да искат, са пропуснали тези съвсем логични въпроси.

Какво фактически се случва - много е просто: егото чува, че ако се научи да прощава, ще получи нещо велико, истината, царството небесно, нирвана и какви ли още не захарни пръчици, и егото си казва, ок, превключва на режим ненасилие и смирение, застава с главата надолу и готово. Какво си мислите, че правите в действителност, като демонстрирате прошка - първо това е един по- лукав начин да унизите човека срещу вас и второ се оставяте да ви мачкат. Какъв е смисъла от това? Погледнете в историята - има толкова много примери - до какво реално водят подобни превземки.

Замислете се, не е ли по- добре и по- човечно да сте просто джентълмени? Има една много хубава дума, която много харесвам - спортменство. Какво означава тази дума - тя означава, че най- напред приемате човека срещу вас, като равностоен противник, нито се опитвате да го поставите под вас, нито го оставяте да се постави над вас. Признавате неговата сила - ок човече, знам, че можеш да ми направиш беля, но да знаеш, че и си търсиш белята, или се спри, или аз ще те спра, внимавай, защото още преди да ме удариш по едната буза, аз мога да те цапардосам и по двете. Спортменството означава, че демонстрирате уважение - спорменството означава, че запазвате както вашето, така и чуждото достойнство. Прощаването е за страхливци - смелите се изправят очи в очи с проблема и ако някой иска да ти направи проблем, ти вземаш позицията, че ще се справиш с неговото намерение, че ще се опиташ да намериш някакво решение на проблема, а не да си играеш на прощаване, защото са ти казали, че това ще те направи светец, пък вътре да си оставаш гневен, ядосан и онеправдан. Прощаването не е справедливо - защитаването е справедливо. Някой тръгнал да ти съсипва живота, ма ти ще му прощаваш, щото това било мъдро - че кое му е мъдрото?

Не подкрепям никой, който е решил да се научи да прощава - и без това не съм срещал такива хора, има ги само из книгите и легендите, в реалността има преструванковци, които обаче колкото и да демонстрират какви велики духовни последователи са, в действителност вътре в психиката им ври и кипи. Само се преструват, че са простили, а вътрешно си мислят - как бих искал да му го върна. Но се стиска човека, защото инак ще излезе, че не е религиозен и ще отиде в ада, Бог ще го накаже, задето се е защитил. За това харесвам Лао Дзъ, човека е рекъл - никога не нападам, но съм длъжен да се защитавам. Защо е длъжен - защото така не само, че ти самия се пазиш от погрешни постъпки, но и не позволяваш на другия да постъпи погрешно. Приемете хората, като равнопоставени на вас и изобщо няма да стигате до прощаване - няма какво да прощавате, който си го търси, нека го намери, тъкмо ще му е за урок, да не си го търси повече.

Така, че не се занимавайте с прощавате - заемете се със осъзнаване, осъзнатостта дава отговорите, от които се нуждаете, а не книгите и учителите, няма рецепти за "правилен" живот.

Редактирано от sound (преглед на промените)

Евреите са се оказали малко по- досетливи, когато Исус чул- недочул почнал да проповядва същите правила, евреите взели та го попитали - добре де, убу, ще ме ударят, ще си подам другата буза, ала ако това не спре агресора какво правим. И Исус взел да заеква - ми нека те ударят още седем пъти. Ок - казали евреите - но след тези седем пъти, ако пак не се озапти, какво правим. Исус вече се оказал в патова ситуация - нека те ударят 777 пъти. Може би някои са разбрали, че този човек говори глупости, може би е имало други, които са му казали - а е човек, до кога ще ме удрят, то така мога да си трая докато ме убият от бой, що за решения предлагаш. Но книжниците лекинко така може би без да искат, са пропуснали тези съвсем логични въпроси.

това,което си мислиш не е правилно!чудиш защо Исус би казал "Ако те ударят по едната буза, обърни другата!"по онова време,както  и сега плесницата е по-скоро морално посегателство.  общо казано, ако ти ударят плесница, значи искат да изразят несъгласие,отвращение от моралния ти облик.смисълът на обръщането на другата буза е, че ако някой изтъкне някой твой недостатък или грях, то трябва да си му благодарен и да го попиташ какво още грешно вижда в теб. какво друго страда от един шамар, освен егото ти?ако смяташ,че е правилно да си разменяме песници ,не е така!

това е как трябва да се разбира,и за да не кажеш ето още един преструвко-аз самия незнам как ще постъпя,най-вероятно ще върна шамара! :)

............

Първо - кой дава право на някого да раздава шамари? Кой е този дето е без его и е толкова морален, че може да раздава шамари безнаказано? И второ - ти ял ли си шамар, за да твърдиш, че само егото ти пострадва?

Ако си решил да се правиш на моралист, който да изтъква недостатъците на другите, то дано бъдеш готов, да ти се върне същото.

защо Исус би казал "Ако те ударят по едната буза, обърни другата!"

горкия Исус, и мазохист го изкарахте

Винаги съм се чудела какво е искал да каже Христос с думите: "Ако те ударят по едната буза, обърни другата!".

Не ми се вярва да го е казал в буквалния смисъл.

Винаги съм се чудела какво е искал да каже Христос с думите: "Ако те ударят по едната буза, обърни другата!".

ама и ти ли мислиш че това Исус го е казал

недей така моля ти се

:P

В буквален смисъл - едва ли !

В по-вехтите книги е обратно - око за око , зъб за зъб....видели , че до нищо добро не води и опитали нещо уж ново (обратното)....

Смисълът на Христовото е , че това е начин да се забави и спре временно процеса (всяко действие предизвиква (има) противодействие) , без унищожение .

Но е решение само за едната страна на конфликта....временно....

В същност и това не е решение на конфликта !

Най-малкото си е лицемерие , придружено с отлагане и натрупване....става причина за същия , още по-остър конфликт след време....

Следва да се търси качествено ново решениеедновременно удовлетворяване на страните с еднакви , но противоположни интереси....... двойно решение!

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

това,което си мислиш не е правилно!чудиш защо Исус би казал "Ако те ударят по едната буза, обърни другата!"по онова време,както  и сега плесницата е по-скоро морално посегателство.  общо казано, ако ти ударят плесница, значи искат да изразят несъгласие,отвращение от моралния ти облик.смисълът на обръщането на другата буза е, че ако някой изтъкне някой твой недостатък или грях, то трябва да си му благодарен и да го попиташ какво още грешно вижда в теб. какво друго страда от един шамар, освен егото ти?ако смяташ,че е правилно да си разменяме песници ,не е така!

това е как трябва да се разбира,и за да не кажеш ето още един преструвко-аз самия незнам как ще постъпя,най-вероятно ще върна шамара! :)

Айнщайн е твърдял, че хора които му показват грешките, му правят добро.

Исус е говорил по- подобен начин на Лао Дзъ: слабото побеждава силното, мекото надвива твърдото и т.н. Но или не е бил съвсем наясно какво преподава, или учениците му така са го "разбрали", че оплескали всичко.

За какво става дума в действителност - човек се ражда особено интелигентен, до ден днешен не съм видял и едно не- интелигентно дете, но на хората това им е трудно да го разберат, което е нормално тъй като забравяме себе си. Ала не един път съм го твърдял това - човешкото същество е интелигентно по рождение, така преди години една позната, беше се включила в една програма са интегриране на ромите. Програмата се занимаваше с образоване на деца от ромско потекло, а тази приятелка беше завършила педагогика и много пъти съм си говорил с нея по този въпрос, та започна работа и след няколко месеца иде при мен и ми рече - не мога да повярвам, това което казваш наистина е вярно, не мога да повярвам, че тези циганчета са толкова умни, какво се случва с децата, че да се превръщат в такива глупаци, като порастнат.

Това, което се случва, се случва със всички ни т.е. влиянието на социалната среда - обществото ни така е устроено, че винаги навреждаме на детската интелигентност. Едва последните десетилетия, педагозите започнаха да признават, че конвенционалната образователна система е изключително неефективна, защото акцентира на паметливостта, а не на интелигентността. Но дори без образователната система човекът бива обусляван, а обусляването се явява един вид, като стена пред интелигентността - колкото е по- обусловен човекът, толкова е по- трудно да разгърне потенциала си. Обичайната логика е отражение на обективното, в което силното побеждава слабото, а твърдото надвива мекото, така че за да се справяш в живота, ти трябва да си устремен, ерудиран, борещ се или казано с една дума амбициозен. Такъв е обичайния извод, който правим наблюдавайки природата - оцеляват по- силните.

А Исус е роден и проповядвал сред юдеи, за които знаем, че амбициозността им е отличителна черта - едва ли има по- амбициозен народ от евреите. Те са толкова амбициозни, че през вековете напук на всички опасности и страдания, те са запазили прокараната в умовете им идея, че са избран от бога народ. Безброй бедствия са им се случили, заради тази тъпа идея, ако можеха да я отхвърлят, те биха били значително по- добре приети в света. Но не могат да се откажат така лесно, цялото им его е въвлечено в тази идея - зад гърба им има огромна история в името на тази идея, това е его на хиляди години, инвестицията е твърде голяма, за да си позволиш да се откажеш. И така - в тези обстоятелства се появява един човек, Исус и започва да проповядва немислимото, тъкмо обратното на всичко, което са изповядвали юдеите: последните ще бъдат първи. Как така - сещаш ли се - те са родени да бъдат първи, на тях им е обещано да властват над целия свят, те са избрания от Бога народ, а сега този човек им казва, да бъдат последни. Абсурд - но погледни какво е това: дай си ризата, обърни си бузата, бъдете смирени? Това е не- амбициозност, това би трябвало да е преподавал Исус. Било е съвсем естествено и очаквано, обществото, в което е живял да не може да му прости - и фактически те все още не са му простили, не могат да му простят.  Изстрадали са много за тази идея и колкото повече са страдали, толкова повече тя се е затвърдила в съзнанието им, което и е нормално, тъй като ако се налага да се изправиш пред лицето на страданието, трябва да си все по- егоистичен, по- каменен, така че да можеш да устоиш, да се бориш, за да не бъдеш унищожен. И именно това е затворило евреите - Исус е създал за тях отвореност, възможност от която биха могли да се възползват, но уви .... ако бяха послушали Исус, цялата им история щеше да е различна, но те не могли да го приемат.

Но това често се случва в живота на мистиците - те се появяват и просто заявяват: захвърлете тази глупост, всичките ви идеи са глупости. С Буда се е случило същото - индусите не го приели по същата причина, те също подържат идеята, че са най- светия народ в света, че земята им е свещена, дори кучетата копнеят да се родят в Индия, да не говорим за кравите, никоя друга страна не е толкова свещена, а Буда им казва "всичко това са глупости" и те го отхвърлили. Трябвало е да го направят, защото такива хора саботират самата структура на обществото - те удрят във фундамента.

Уви традицията все така си се запазва - сега пък християните и будистите, се смятат за много специални, пак същата его игра: те са призвани, те са от добрата страна, Исус ще дойде и ще бъде техен човек, защото са гласували за него. Мистиците постъпват така, че да тушират егото, но егото е такъв хитрец, че е способно да обърне всяка една идея и да я превърне в храна за още по- солидно его.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.