Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вярвате ли в прераждането? (част ІІ)

Featured Replies

Плямпането виж да не е от теб. :-)

Ето ти част от една сутра:

Ето и още една:

http://www.theravada.ru/Teaching/Canon/Suttanta/Texts/sn22_96-gomaya-pinda-sutta-sv.htm

А в момента мога да посоча още 6 сутри, като това е на първо четене.

• Отговори 2,6k
  • Прегледи 185,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Работата е в какъв контекст се използват въпросните думи, а това вече аз преценявам. Леко започвате да ме изнервяте с тези препирни и детски сръдни. Още малко ще потърпя, после ще хвана голямата метла

• Да видим сега. Започваме с това.     Продължаваме с това     Хубаво, че си го признаваш. Възниква въпросът защо тогава пишеш по тема, от която нямаш понятие? Как би могъл да звучиш достоверно и сериоз

• Как егото само да възприеме че то самото е затвор за себе си. Не помни, че било е друго време без примеси, без клетки и без ереси. Не помни, но защото го е нямало. (преди затвора имало е друго което д

Сега, би ли обяснил изказа на Шакямуни, че той бил... еди какъв си в предишните преинкарнации?

Говори за "аз"-а.

Когато нещо не си разбрал, по-добре за теб е да си мълчиш, че излагането ти е голямо. :-)

Няма такава същност постоянна и независима която да преминава от един живот в друг, не си разбрал учението на Буда относно взаимозависимото възникване, което е описано ясно в сутрите. Това не е бил Буда Шакямуни, а други личности които не са постигнали това което е постигнал той, просветлението и завъртането на колелото на учението (Дхармачакра-правартана сутра). Искаш доказателства, а самият ти за доказателства даваш книжки, не знам кой се излага. Прочете джатаките и започна да им се кланяш като абсолютна истина ли, не ставай смешен. Но за теб е нормално, етерналист си, обичаш да се прекланяш пред неизвестното, непознатото и собственото си недоумение.

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

Няма такава същност постоянна и независима която да преминава от един живот в друг, не си разбрал учението на Буда относно взаимозависимото възникване, което е описано ясно в сутрите. Това не е бил Буда Шакямуни, а други личности които не са постигнали това което е постигнал той, просветлението и завъртането на колелото на учението (Дхармачакра-правартана сутра). Искаш доказателства, а самият ти за доказателства даваш книжки, не знам кой се излага. Прочете джатаките и започна да им се кланяш като абсолютна истина ли, не ставай смешен. Но за теб е нормално, етерналист си, обичаш да се прекланяш пред неизвестното, непознатото и собственото си недоумение.

Никога, повтарям никога, щото един път писано явно за теб не дедостатъчно :-) , не съм твърдял, че съществува вечен "аз", който да се преражда.

Ако казва, че това съм твърдял, или си чел някой друг потребител, или четеш с умствено затъмнение.

Такъв "аз" съществув само на относителнониво и то самозащото съществуват неведението, двата воала.

Тъй че, прецени сам що за Етернализъм ти се привижда.. :-)

Едва ли ще разбереш и сега де...

Това не е бил Буда Шакямуни, а други личности които не са постигнали това което е постигнал той, просветлението и завъртането на колелото на учението (Дхармачакра-правартана сутра). Искаш доказателства, а самият ти за доказателства даваш книжки, не знам кой се излага. Прочете джатаките и започна да им се кланяш като абсолютна истина ли, не ставай смешен. Но за теб е нормално, етерналист си, обичаш да се прекланяш пред неизвестното, непознатото и собственото си недоумение.

Нещо тук севем се показа жлъчтта ти. :-) Тъжно е от една срана. От друга си ти е карма. :-)

В сутрите Буда товори зсебе си в първо лице, единствено число и обяснява какъв е бил в предишните си преинарации, черно на бяло. Кето веднага показва, че говори за "аз", която е различна от социално формирания "аз" в самата преинкарация, което не значи, че този "аз" е вечен. :-)

Едва ли ще схванеш какво ти се пише.

Това, което съм чел са сутрите и някои коментари към и върху тях, но при мен, освен тези, има пряко познаване, чрез опитност, в следствие на осем годишна практика, на тези истини, сиреч осъзнаване.

Единствения смешен тук си ти, но не видаш това. Ако прочетеш писаниците си през "чужди" очи, ще разбереш. Не че е нужно е. Стига да бъдеш искрен пред себе си, пак става.

Няма такава същност постоянна и независима която да преминава от един живот в друг, не си разбрал учението на Буда относно взаимозависимото възникване, което е описано ясно в сутрите. Това не е бил Буда Шакямуни, а други личности които не са постигнали това което е постигнал той, просветлението и завъртането на колелото на учението (Дхармачакра-правартана сутра). Искаш доказателства, а самият ти за доказателства даваш книжки, не знам кой се излага. Прочете джатаките и започна да им се кланяш като абсолютна истина ли, не ставай смешен. Но за теб е нормално, етерналист си, обичаш да се прекланяш пред неизвестното, непознатото и собственото си недоумение.

Ето, разгледай медитативно какво ти казва този цитат:

"Буда преподавал три различни подхода на три отделни етапа. Те са известни като Трите завъртания на колелото, но могат да бъдат сумирани в една единствена фраза: “Ум; няма ум; умът е сияйност.”

Първото “Ум” се отнася до първия набор от учения и показва, че Буда е преподал, че има един “ум”. Това е било, за да се разсее нихилистичния възглед, че няма божествени сфери, няма адски сфери, няма причина и резултат. След това, когато Буда е казал: “Няма ум”, той е имал предвид, че умът е просто една концепция и че няма такова нещо като истински съществуващ ум. Накрая, когато е казал: “Умът е сияйност”, той е имал пред вид буда-същността, незаблудената, или изначално съществуващата мъдрост."

Значи това, което ти казва Буда, е че сансара, страданието, ти и пр., всички локи/сфери, преинкарнациите в тях, аз-ът, бардо и т.н. съществува, но съществува само и единствено на относително ниво.

На абсолютно ниво Буда казва, че тези неща ги няма,че са илюзия.

Макар да ги няма на абсолютно ниво и да са илюзия, тези неща са все още твоя действителност, твоя реалност и ти срадаш - това също ти го казва Буда, а и такива са фактите. Абсолютната реалност е все още за теб просто концепция. Затова и относителната реалност все още реалност и болезнана.

Ако ти се стовари една тояга на главата,ти е подскочиш, ще те заболи, а един Буда ще остане безразличен.

Привързаността ти към аз-а, към идеята ти,че си индивидуалност, която идея е дълбоко вкоренена, те прави да се преинкарнираш и да приемаш света такъв какъвто го приемаш в тази лока, а в последствие и вдруги локи, сопед кавото там сееш (кармичен дълг).

Та относителната реалнос за еб си е бая голяма реалност, все още, а Абсолютната веалност е просто една представа в ума ти, една концептуалност.

Не че такава Реалност няма, има, но ти имаш единствено концептуалност за нея, представи.

Та това е маиа, в която плуваш, в която си ти, в която това "ти" ("аз"-а с който си се отъждествил) съществува.

Иаче Реалноняма нито "аз" нито маиа, нито прераждане, но за теб тази реално е още непозната и тези неща си съществуват - и тоягата, и болката, и прераждане, а моето мнение, рещу което се дзвериш и към което търпиш ненавист. :-)

• 2 седмици по-късно...

Будда отказывался иметь дело с тем, что не приводит к угасанию Дуккхи. Возьмем вопрос о том, существует ли или не существует перерождение. Что перерождается? Как оно перерождается? Каково его каммическое наследие? Эти вопросы не ведут к угасанию Дуккхи. Раз так, они не являются наставлениями Будды и не связаны с ними. Они лежат вне сферы Буддизма. Кроме того, тому, кто спрашивает о таких вещах, не остаётся ничего другого, кроме как поверить ответу, который будет ему дан, потому что тот, кто отвечает, не собирается приводить никаких доказательств, он просто будет говорить в соответствии со своей памятью и чувствами. Слушатель не может видеть этого сам и ему остаётся только слепо верить «словам других». Вопрос мало-помалу отдаляется от Дхаммы, пока, наконец, не становится чем-то совершенно иным, не связанным с угасанием Дуккхи.

Итак, никто не рождается, никто не умирает и не перерождается. Значит сам вопрос о перерождении — глуп и не имеет с Буддизмом ничего общего.

Аджан Буддадаса

Разгадаха митичната светлина в тунела - животът продължава след смъртта

Разбира се, че продължава. Проблемът ни е че даваме погрешна характеристика  на явлението наречено от нас живот, с начална точка и край, а всъщност това което е, е винаги Едно и Безкрайно. Буда например е осъзнал, че това е Безкрайната Сфера на Пустотата. В нея ние всички сме Едно, никой не се ражда и никой не умира. Няма Аз, няма Бог, всичко е Едно.

Разбира се, че продължава. Проблемът ни е че даваме погрешна характеристика  на явлението наречено от нас живот, с начална точка и край, а всъщност това което е, е винаги Едно и Безкрайно. Буда например е осъзнал, че това е Безкрайната Сфера на Пустотата. В нея ние всички сме Едно, никой не се ражда и никой не умира. Няма Аз, няма Бог, всичко е Едно.

Все някак трябва да го наречем нали, пък кой как го нарича въпрос на избор.

За мен Живот, Вечност и Бог е едно.

Все някак трябва да го наречем нали, пък кой как го нарича въпрос на избор.

За мен Живот, Вечност и Бог е едно.

Да, Космосът може да се нарече също, Една Безкрайна Живост, понеже той е себеизразяващ се(paṭiccasamuppāda). Основният проблем според Буда, за нас хората е жаждата(желанието), вкопчването, стремежа да осъществяваме различни реалности с ума си. Но колкото по-силно се вкопчваме в тях, колкото по-силна е жаждата, толкова по-силно е страданието. Затова можем да бъде истински щастливи, да изпитваме радост от изживяването на реалността, дори екстаз от съществуването, само когато се осъзнаем като едно с Цялото, а не като аз, ти и той. 

Да, Космосът може да се нарече също, Една Безкрайна Живост, понеже той е себеизразяващ се(paṭiccasamuppāda). Основният проблем според Буда, за нас хората е жаждата(желанието), вкопчването, стремежа да осъществяваме различни реалности с ума си. Но колкото по-силно се вкопчваме в тях, колкото по-силна е жаждата, толкова по-силно е страданието. Затова можем да бъде истински щастливи, да изпитваме радост от изживяването на реалността, дори екстаз от съществуването, само когато се осъзнаем като едно с Цялото, а не като аз, ти и той. 

разбрах

и вашта не е лесна

но всеки с победите си

:)

разбрах

и вашта не е лесна

но всеки с победите си

:)

Не е и трудна. Letting go... Безпристрастието не е депресия  ;)

Не е и трудна. Letting go... Безпристрастието не е депресия  ;)

успокоих се

рекох че съм зле ама като гледам колко по-зле има - та прав си, приятелю

:friends1:

• 2 месеца по-късно...

https://www.youtube.com/watch?v=crZIMRRA5ew

Та какво значение има дали вярваме или не в прераждането? А да видим, дали някой ще изплюе камъчето :Д.

Та какво значение има дали вярваме или не в прераждането? А да видим, дали някой ще изплюе камъчето :Д.

Кой каквото значение си намери.

Кой ли си, кой ли - дето си се преродил

Кой каквото значение си намери.

Ок, но аз не питам това, а питам: за теб какво значение има?

Ок, но аз не питам това, а питам: за теб какво значение има?

Ако не вярвах в прераждането - демек че после няма да ме има изобщо - нямаше да ми пука за много неща, да не кажа за нищо.

Но тъй като вярвам че съм вечна и пак ще се преродя - се старая да си уча уроците в този си живот.

Ако не вярвах в прераждането - демек че после няма да ме има изобщо - нямаше да ми пука за много неща, да не кажа за нищо.

Но тъй като вярвам че съм вечна и пак ще се преродя - се старая да си уча уроците в този си живот.

А не е ли един от уроците тъкмо този, че всичко е преходно - днес каквото се е родило, все някой ден ще умре, всяко нещо с начало, има и край? Поради, което само непрехедното и нероденото (би следвало) да е вечно?

Инак странно, че ти пука тъкмо вярвайки във вечността си - аз ако вярвах, че съм вечен нямаше да ми пука, не виждам за какво да ми пука, та нали съм вечен, тогава цяла вечност мога да лазя по нервите на хората, какъв е проблема, какво има да му се притеснявам на уроците на живота, то като съм вечен, за какво са ми тези уроци. По- скоро тъкмо обратното, именно защото животът е един и при това кратък, всичко има по- особена стойност, било котенце, било то да изпуша една цигара или просто да се посмея, изобщо за всичко ми пука, щото няма да имам втори шанс.

А не е ли един от уроците тъкмо този, че всичко е преходно - днес каквото се е родило, все някой ден ще умре, всяко нещо с начало, има и край? Поради, което само непрехедното и нероденото (би следвало) да е вечно?

Инак странно, че ти пука тъкмо вярвайки във вечността си - аз ако вярвах, че съм вечен нямаше да ми пука, не виждам за какво да ми пука, та нали съм вечен, тогава цяла вечност мога да лазя по нервите на хората, какъв е проблема, какво има да му се притеснявам на уроците на живота, то като съм вечен, за какво са ми тези уроци. По- скоро тъкмо обратното, именно защото животът е един и при това кратък, всичко има по- особена стойност, било котенце, било то да изпуша една цигара или просто да се посмея, изобщо за всичко ми пука, щото няма да имам втори шанс.

Какво мислиш и какво вършиш очевидно за теб са коренно различни неща. Вкарваш една-две очевидни истини всички съставни неща са непостоянни (Буда) и след това си противоречиш държейки се като вечен и всезнаещ. Животът за теб няма никаква стойност, защото пушиш и на практика го отричаш и унищожаваш, задоволявайки най-ниските си страсти, подвластен на тази наркотична зависимост. Тъй като явно можеш да четеш, няма да е лошо да започнеш да правиш връзка с написаното на кутията с цигари, след това да направиш връзка с нервните клетки които са ти останали, а не да ръсиш личните си глупости по форумите, ставайки за присмех. 

.....

Опитай се да се придържаш към темата - аз какво, що, си е моя работа, ако искаш да отвориш тема за мен, моля заповядвай, там ще обсъждаме моята особа. Та кажи, защо вярваш в прераждането и какво значение има за теб?

- аз какво, що, си е моя работа Та кажи, защо вярваш в прераждането и какво значение има за теб?

sound,що не сипеш от твойта ракия,нарежи и нещо за мезе да видиш колко бързо ще намериме изход от тия спорове!интернет е гяволска работа!друго си е на маса! :)

sound,що не сипеш от твойта ракия,нарежи и нещо за мезе да видиш колко бързо ще намериме изход от тия спорове!интернет е гяволска работа!друго си е на маса! :)

Нямам против, ала дори тавряз сте готови да ми скочите - как ще се справя, като вдигнем градуса? :Д

Нямам против, ала дори тавряз сте готови да ми скочите - как ще се справя, като вдигнем градуса? :Д

не бой се!в Новия завет Бог е казал 98 пъти-небойте се!!!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.