Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вярвате ли в прераждането? (част ІІ)

Featured Replies

https://www.youtube.com/watch?v=33rckcR1CFU

• Отговори 2,6k
  • Прегледи 178,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Работата е в какъв контекст се използват въпросните думи, а това вече аз преценявам. Леко започвате да ме изнервяте с тези препирни и детски сръдни. Още малко ще потърпя, после ще хвана голямата метла

• Да видим сега. Започваме с това.     Продължаваме с това     Хубаво, че си го признаваш. Възниква въпросът защо тогава пишеш по тема, от която нямаш понятие? Как би могъл да звучиш достоверно и сериоз

• Как егото само да възприеме че то самото е затвор за себе си. Не помни, че било е друго време без примеси, без клетки и без ереси. Не помни, но защото го е нямало. (преди затвора имало е друго което д

кой ли е този прероден композитор

Публикувано изображение

• 4 седмици по-късно...

В предишните си животи съм бил облак, река, дърво, тъй като 70% се състоя от вода. Още по-отпреди съм бил скала и камък, назад не помня. А ще се преродя в листо, трева или прашинка, която ще обикаля навсякъде, колко вълнуващо!  :cool:

В предишните си животи съм бил облак, река, дърво, тъй като 70% се състоя от вода. Още по-отпреди съм бил скала и камък, назад не помня. А ще се преродя в листо, трева или прашинка, която ще обикаля навсякъде, колко вълнуващо!  :cool:

сигурно са те кремирали

интересно как като дърво или нещо от другите неща си стигнал да духовно развитие??? :)

интересно как като дърво или нещо от другите неща си стигнал да духовно развитие??? :)

Не съм стигнал до никъде, все съм си тук. Раждането и смъртта са илюзия. Защо дървото да не е духовно развито, то е част от Всичко. 

Не съм стигнал до никъде, все съм си тук. Раждането и смъртта са илюзия. Защо дървото да не е духовно развито, то е част от Всичко. 

добре добре

щом си бил дърво - няма да спорим

:D

Защо бил ???

мда прав си

щом казва че не е стигнал до никъде...

Раждането и смъртта са илюзия. 

в  какъв смисъл?какво разбираш под илюзия?недай Боже,да не ти се случва да стоиш до смъртен одър!толкова е реална смъртта,че е трудно да се проумее!

в  какъв смисъл?какво разбираш под илюзия?недай Боже,да не ти се случва да стоиш до смъртен одър!толкова е реална смъртта,че е трудно да се проумее!

Дуалното възприятие разделя нещата на съществуващи и не-съществуващи. В сферата на не-двойствеността няма раждане и смърт, тази сфера се осъзнава чрез различни видове медитация. Едното е Самсара, другото Нирвана, те са тук и сега, във всеки един миг едновременно, от теб зависи кое от тях ще виждаш. Виждал съм много мъртви и умиращи в агония хора, отначало е притеснително, но по-натам такава гледка може да ти служи дори и за практика за самоусъвършенстване. Не преодолееш ли страха, не осъзнаеш ли че и неговата природа е пуста, ще се гърчиш всеки миг. 

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

Виждал съм много мъртви и умиращи в агония хора, отначало е притеснително, но по-натам такава гледка може да ти служи дори и за практика за самоусъвършенстване. Не преодолееш ли страха, не осъзнаеш ли че и неговата природа е пуста, ще се гърчиш всеки миг. 

Наистина ли си виждал много агонизиращи хора? Изпитваше ли състрадание към тях, или мислеше как да преодолееш страха си? Този страх е инстинктивен, обаче има и други страхове, които не са и те ни тормозят къде повече. Хората се се страхуват и от различни неща, днес например пак не можах да мина покрай едно голямо куче, после се стреснах от плъх. Втората реакция беше прекогнитивна, както я наричат, но първата не беше. В първия случай имах време да помисля и пак да си кажа - не днес и не сега. Понякога няма възможност за избор обаче и или не се отъждествяваш, или продължаваш да спиш и те отнася бързият влак.

Ти например би ли прекарал известно време насаме с буен психичноболен? Това е възможност за самоусъвършенстване.

Не преодолееш ли страха, не осъзнаеш ли че и неговата природа е пуста, ще се гърчиш всеки миг. 

Точно така. Страхът е въпрос на избор. Така разправя и Уил Смит във филма After Earth:

“Fear is not real. It is a product of thoughts you create. Do not misunderstand me. Danger is very real. But fear is a choice.”

Точно така. Страхът е въпрос на избор. Така разправя и Уил Смит във филма After Earth:

Това форумът е страната на чудесата, имам чувството, че тук само напълно безстрашни същества пишат. Или наистина живеещи само в мислите си. Ама тя само една част от нас живее там, и то разделена на стотици части, а за останалата нищо не знаем и затова не я забелязваме. Уил Смит, филми, книги, учения, компютърни игри, къде сме ние сред всичко това? Къде си ти, докато миеш човешки труп и му затваряш през пет минути очите, когато те налазят насекоми, когато си жаден и пиеш вода, когато те боли нещо или приятно мечтаеш, лежиш под слънцето, или мислиш за пенсията си след не знам колко време?

Да си повтаряш, че те няма, че си пуст и всичко е пусто не помага. Трябва да присъстваш във всичко това, дори когато четеш книга или гледаш филм, за да поправяш нещата, иначе няма оправия.

Е вярно, че така густото вече го няма, но да си жив е трудно. Както казва... няма значение кой,

Когато човекът отново е събран към една цел, но тя вече не е долу, а на върха. И когато всичко в него е йерархично устроено. И когато този човек вече е дотолкова вътрешно жив, че вече не се променя от разликите в обкръжаващата среда. В биологията има такъв закон, нарича се „закон на Кенън”: степента на съвършенство на организма се определя от степента на неговата независимост от промените в обкръжаващата среда. По този критерий, в частност, топлокръвните животни са по-съвършени от студенокръвните… Щом моята температура се изравнява с температурата на обкръжаващата среда, щом моите налягания – артериално, очно, черепно и т.н и т. под. – се изравняват с наляганията, предсказани от хидро-метеорологичния център за днес вечерта, какво ще означава това? Че съм станал част от обкръжаващата среда. Тоест, че съм умрял. Въобще, трябва да отбележим, че най-приспособеното към обкръжаващата среда същество, е трупът на гробищата. Ето той съвършено се е разтворил, съвършено се е приспособил, на него му е добре и прохладно. А да бъдеш жив е трудно. Да си жив означава да поддържаш самия себе си…

надявам се, че никой няма да се преражда, само за да разбере кой го е казал.

Редактирано от witness (преглед на промените)

Дуалното възприятие разделя нещата на съществуващи и не-съществуващи. В сферата на не-двойствеността няма раждане и смърт, тази сфера се осъзнава чрез различни видове медитация. Едното е Самсара, другото Нирвана, те са тук и сега, във всеки един миг едновременно, от теб зависи кое от тях ще виждаш. Виждал съм много мъртви и умиращи в агония хора, отначало е притеснително, но по-натам такава гледка може да ти служи дори и за практика за самоусъвършенстване. Не преодолееш ли страха, не осъзнаеш ли че и неговата природа е пуста, ще се гърчиш всеки миг. 

аз се ловим на бас по бира,че 90 процента от това което пишете,нищо не разбирате!всички тия думи,термини ако ви питам едно по едно какво означават нито един будист не може да обясни без да да цитира още по безмислени цитати!пусто,пусти думи!

аз се ловим на бас по бира,че 90 процента от това което пишете,нищо не разбирате!всички тия думи,термини ако ви питам едно по едно какво означават нито един будист не може да обясни без да да цитира още по безмислени цитати!пусто,пусти думи!

Не си практикуващ будист, как да ти се обясни с думи? Не съм и учител. В будизма, ако искаш да разбереш нещо не говориш за него като страничен наблюдател, а ставаш участник, практикуваш го. Щом си сигурен че нищо не разбираме, защо питаш, за да изобличиш ли някой? Нямаш инструменти за това, невеж си в тази сфера, и твоите думи са не по-малко пусти, като моите. Да, думите са пусти, напълно си прав, въпреки че не го осъзнаваш...

Вярно е това. 

Но и при християните е същото. Колцина сте, които имате правилно разбиране за божието и човешкото.

Не си практикуващ будист, как да ти се обясни с думи? Не съм и учител. В будизма, ако искаш да разбереш нещо не говориш за него като страничен наблюдател, а ставаш участник, практикуваш го. Щом си сигурен че нищо не разбираме, защо питаш, за да изобличиш ли някой? Нямаш инструменти за това, невеж си в тази сфера, и твоите думи са не по-малко пусти, като моите. Да, думите са пусти, напълно си прав, въпреки че не го осъзнаваш...

Homo sapiens  (човек разумен) е единствената твар на земята притежаваща умението да говори  отразявайки себе си и околната среда чрез думи ..

Думите са форма , изразно средство което служи за отразяване мисленето на човека , неговото разбиране на нещата , явленията и процесите .

Човек мисли чрез думите .

Ако тази форма е лишена от съдържание и смисъл (е пуста) , мисленето е невъзможно .

Формата е само "етикет" с който обозначаваме нещата , а не е отражение на самото нещо ! 

"Етикетът" може да се лепи на всякъде и съвсем произволно . Няма никакви ограничения !

Това все още нищо не означава !

Казано просто - ако нещо не можеш да го изразиш чрез думи , това значи че не можеш да го мислиш , а в частност и да го разбираш .

Можеш само да го преживяваш , без да го разбираш.......така като го преживява всеки друг добитък.

Какво тогава практикуваме , ако думите са изпразнени от съдържание или изобщо ги няма?

Едва ли това е смисълът на будизма !

По скоро е начин за освобождаване от всички заблуди........

Но за съжаление в огромното си мнозинство се получава тъкмо обратното - превръща се във форма на религия !

.

Какво тогава практикуваме , ако думите са изпразнени от съдържание или изобщо ги няма?

Едва ли това е смисълът на будизма !

По скоро е начин за освобождаване от всички заблуди........

Но за съжаление в огромното си мнозинство се получава тъкмо обратното - превръща се във форма на религия !

Тук всеки прави своя илюзорен избор, носи илюзорните му последствия, преживява илюзорни удоволствия и страдания, после всичко се разтваря като илюзорно цвете в пространството, и отново се появява, подобно отражение на луна във вода.

Религията не е била забранена даже и по времето на комунизма и фашизма, за съжаление на някои им се иска да я забранят и сега :D

Тук всеки прави своя илюзорен избор, носи илюзорните му последствия, преживява илюзорни удоволствия и страдания, после всичко се разтваря като илюзорно цвете в пространството, и отново се появява, подобно отражение на луна във вода.

Религията не е била забранена даже и по времето на комунизма и фашизма, за съжаление на някои им се иска да я забранят и сега :D

Колега Шунята :D

Ами че ако прибавиш към първото от двете си твърдения едно "...и толкова", за какво изобщо ти е религия? Ти сам отменяш смисъла ѝ, предназначението ѝ да те извади от порочния кръг.

После, доколко е вярно, че правим избор, че живеем по този начин, или пък нещо друго ни живее, а ние само се правим на важни пред себе си.

Като в други разни теми: имали сме били стандарт на живот. Нямаме стандарт на живот, той ни има... не е ли ясно?

Вярно е това. 

Но и при християните е същото. Колцина сте, които имате правилно разбиране за божието и човешкото.

"Християнин" не би се нарекъл някой, който знае какво означава това - да спазваш заповедите на Христос.

Както във всички религии, и християнство има най-различно според вида човек. Масовото е всъщност езичество във формата на християнство; има държавно християнство; има християнство на опитващите се да изпълняват заповедите, което не е особено популярно и малко се познава; а за християнството на онези, които могат да спазват заповедите, направо и нищичко не знаем.

Колега Шунята :D

........................................................................................

После, доколко е вярно, че правим избор, че живеем по този начин, или пък нещо друго ни живее, а ние само се правим на важни пред себе си.

........................................................................................

Ако нещо друго ни живее, как бихме могли да се правим на важни пред себе си. Единственият логичен вариант е ТО да ни прави важни пред себе си, щом ТО ни живее.

Homo sapiens  (човек разумен) е единствената твар на земята притежаваща умението да говори  отразявайки себе си и околната среда чрез думи ..

Думите са форма , изразно средство което служи за отразяване мисленето на човека , неговото разбиране на нещата , явленията и процесите .

Човек мисли чрез думите .

Ако тази форма е лишена от съдържание и смисъл (е пуста) , мисленето е невъзможно .

Формата е само "етикет" с който обозначаваме нещата , а не е отражение на самото нещо ! 

"Етикетът" може да се лепи на всякъде и съвсем произволно . Няма никакви ограничения !

Това все още нищо не означава !

Казано просто - ако нещо не можеш да го изразиш чрез думи , това значи че не можеш да го мислиш , а в частност и да го разбираш .

Можеш само да го преживяваш , без да го разбираш.......така като го преживява всеки друг добитък.

ха от къде е тази глупост която съм те цитирал, според нея аз съм най-умното добиче на планетата сред хората което мисли и понякога и говори, но предимно мисля с мисли на мисловен език а не с думи, просто нямате и понятие колко неща има в мисленето за които няма измислени думи, та значи първо се разбират мислите и след това може евентуално да се каже нещото с думи (понеже ние тука ни карат да говорим), да се разберем аз не мисля чрез думи щото не съм кретен или глупак, но знам доста добре значението мисловното на всички думи да кажем в българския език .........

просто вие тук ви кукуригат постоянно, имам предвид никоя дума всъщност нищо не значи това са просто букви звуци наредени последователно, самия смисъл идва в главите ви на мисловен език от астралните енергийни разуми само че няма как да го разберете това нещо, кажете си гласно коя и да е дума и веднага ще усетите в главата си нейното мисловно значение, но това значение ви го пускат енергийните разуми чрез тяхната телепатия във вашите глави, без това мисловно значение никоя дума почти нищо не значи .........

и да се разберем каква е тази дума човек имал усещания, това е пълна простотия, всичко което става в главата на един човек е все мисли, усещанията са все мисли на мисловен език, я пробвайте да кажете на друг човек усещанията си с думи ха ха пълен провал или заобиколни сравнения ще се използват, но ако направите телепатия с друг човек и можете да му покажете тези усещания (мисли) и той ще ги разбере както и вие ги чувате или мислите .........

Редактирано от some_spirit (преглед на промените)

Ако нещо друго ни живее, как бихме могли да се правим на важни пред себе си. Единственият логичен вариант е ТО да ни прави важни пред себе си, щом ТО ни живее.

Ами а де? Ти обаче все търсиш логичен вариант, а аз не съм фокусник като ТО. Не опростяваш ли прекалено.

Виж например в Римляни 8, какво ли трябва да означава, че създанието (човекът в смисъл на нещо първоначално създадено, в груб и основен вид) било подчинено не по волята си, а чрез покорилия го; и се очаква да бъде освободено, или да се освободи от робството на тлението по-нататък... само?

20 Понеже създанието беше подчинено на немощ, не своеволно, но чрез Този, Който го подчини,

space.gif 21 с надежда, че и самото създание ще се освободи от робството на тлението, и ще премине в славната свобода на Божиите чада. space.gif 22 Понеже знаем, че цялото създание съвокупно въздиша и се мъчи до сега. space.gif 23 И не то само, но и ние, които имаме Духа в начатък, и сами ние въздишаме в себе си и ожидаме осиновението си, сиреч, изкупването на нашето тяло.

И това чрез (диа) също е толкова подозрително, също като в "законът беше даден чрез Мойсей"

Не мога да те вкарам в моя филм обаче, защото ще трябва да боравим някакви други символи и термини, и истории, а нямам сили :ph34r:

Виж например в Римляни 8, какво ли трябва да означава, че създанието (човекът в смисъл на нещо първоначално създадено, в груб и основен вид) било подчинено не по волята си, а чрез покорилия го; и се очаква да бъде освободено, или да се освободи от робството на тлението по-нататък... само?

римляни 8

19. Па и тварите с нетърпение ожидат прославянето на синовете Божии,

20. защото тварите се покориха на суетата не доброволно, а по волята на Оногова, Който ги покори,

21. с надежда, че и самите твари ще бъдат освободени от робството на тлението при славното освобождение на синовете Божии.

тука се говори за съдбата на животните!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.