Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо има Бог ?

Featured Replies

преди 6 минути, valkiria1 написа:

Тогава съгласно закона за причинно следствените връзки защо търсиш навсякъде другаде но ти пречи да приемеш,че този свръхинтелигентен разум или Програмист е Бог ?!

Защото не е правилен възглед, да се приема за абсолютна истина каквото и да е, включително и бог, включително и собственото съществуване. Същото се отнася и за несъществуване на бог и за собствено несъществуване.

Защото е казано:

"Приемайте всяка една истина, разсъждавайте на база на това, но в никакъв случай не се обвързвайте и винаги бъдете готови да приемете срещуположната истина и да разсъждавате на база на това."

Защото обвързването с определена истина носи страдание. Защото е неправилен възглед.

• Отговори 2,7k
  • Прегледи 200,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Това между другото- Защото ми писна от оная тема защо нямало - сега да пишат защо Го има. Знаете ли притчата за стъпките по пясъка?

• Защото, както всички знаем, човекът е произлязъл от маймуната, а маймуните са стадни животни, също като овцете. Всеки индивид с овчи манталитет изпитва дълбока вътрешна потребност от овчар, пред когот

• Ами нека добавим към малкото.Няма откритие в никоя сфера на науката, което да не е постигнато именно благодарение на вярата и никога в/у скептичността. Всички известни откриватели са вярвали в своите

Публикувани изображения

преди 15 минути, valkiria1 написа:

По същия начин по който се приема ,че науката е права ,без тя да е доказала нито едно от нещата ,които твърди за произхода на човека и земята .:wink12:

аз не съм отрекла и поставила на съмнение това ........ноооо повтарям се ...  ...и нищо не може да ме обори,че не  съм права:tongue2:

Не приемам че науката е права, а просто че има полза от някои нейни достижения, включително и факта че пишем тук, докато от вярата в Бог - полза никаква. Ти си мисли че си права, това мен не ме касае, нито ми пречи, за да те оборвам. Аз мога да кажа че вселената е произлязла от сопола на Спагетеното Чудовище и края й ще съвпадне с Великото Пришествие на салфетката с която чудовището ще си избърше сопола който се явява нашата вселена и който сопол ние населяваме като микроби, пък ти ме обори! :D

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

преди 5 минути, valkiria1 написа:

не допускаш ли,че човек може да се обвърже към  нещо определено за истина,просто защото не е намерил разумни доказателства ,че съществува нещо обратно на това ?? или поне нещо,което да го обори?:wink12:

защо си мислите  ,че човек е само безпросветен  фанатик, приемайки своята вяра в Бог , а не го е   избрал  съзнателно ,просто защото има достатъчно знания ?!

Фанатизма не се изразява само с вярата в бог. Фанатизма може да е предизвикан и от неверие в бог. Защото вяра и неверие е едно и също.

Сама по себе си, вярата в бог не е фанатизъм. Нито неверието в бог е фанатизъм. Дори търсенето на доказателства за и против не е фанатизъм.

Намирането на доказателства обаче, противоречи на всякаква логика, и си е фанатизъм отвсякъде. Защото както още великия Декарт е казал, връщането назад по доказателствената верига, ни води неминуемо до постулираните от интуицията първоначала, които могат да бъдат всичко друго, но не и доказани.

преди 1 час, Śūnyatā написа:

Не. Свободата от теории е покой. Както звука убива тишината, така и теориите убиват щастието, което подобно на тишината не се нуждае от звука ОМ и теории, а си е самодостатъчно такова каквото е. Непрестанния стремеж към знание води до нещастие, цар Соломон го е писал в Библията също :)

Това оставя открит въпроса, защо Буда съветва да се поставят под съмнение думите му.

Звукът убива тишината, светлината - тъмнината, знанието - невежеството...

преди 57 минути, valkiria1 написа:

как и кога е възникнал  човешкия език /говорната реч /?!

При всички случаи след ума.

преди 2 часа, valkiria1 написа:

Библията е много  точна..просто ти трябват други " очи"

Aй ся - Библията обяснила с точност как произлязъл човека и целия свят няма очи?!

Редактирано от sound (преглед на промените)

преди 24 минути, Shiniasu написа:

Това оставя открит въпроса, защо Буда съветва да се поставят под съмнение думите му.

Защото всички думи трябва да се поставят под съмнение, като не-описващи адекватно реалността, която няма нужда от думи, описания и от знанието ни, за да я има. Тя няма нужда от нас, както не е имала нужда преди и както няма да има нужда след като престане да ни има. Освен за собствено забавление в момента :D

Че то такива "обяснения" от преди века, има къде ли не.

преди 29 минути, valkiria1 написа:

има ли нещо досега открито  ,което да опровергава това ..този ред и порядък..при това,Библията е на света  векове преди  великите открития:wink12:

Писмеността не е ли велико откритие? Първите писмености са:

Писмеността Цзяху, издълбана върху коруби от костенурки в Цзяху, Китай през 6600 г. пр.н.е.

Винчанските символи, открити върху Търтърските таблици, от 5300 г. пр.н.е. (която е била разпространена и по нашите земи).

Индийското писмо от 3500 г. пр.н.е

Следват шумерското, египетското и чак тогава писмеността в Синайския полуостров. Та твоите предци са пасли овци по грозните си чукари, докато на други места писмеността е процъфтявала. 

Или дай да се кланяме на рисунките на неандерталците във Франция, които са още по-древни от откритието на писмеността :D

Смешни и жалки са твърденията ти, но пък става купон с тях. Нищо лично.

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

преди 1 час, Śūnyatā написа:

Защото всички думи трябва да се поставят под съмнение, като не-описващи адекватно реалността, която няма нужда от думи, описания и от знанието ни, за да я има. Тя няма нужда от нас, както не е имала нужда преди и както няма да има нужда след като престане да ни има. Освен за собствено забавление в момента :D

Айде друго говорехте с Реджепа.За наблюдател и съзнание да бъде възприемана.А тази Земя не е ли наше битие?Тикате съзнанието на първо място.

преди 1 час, valkiria1 написа:

има ли нещо досега открито  ,което да опровергава това ..този ред и порядък..при това,Библията е на света  векове преди  великите открития:wink12:

1 В начало Бог създаде небето и земята. .....

Даже и така (ако предположим , че е така ! :)) , още от първия ред си в тотална грешка ! :) Сама не знаеш какво цитираш !!! :)

" В началото бе Словото . И Словото беше Бог . 

И Бог като рече , каза : " Да бъде светлина ! " . Настана светлина....." (да кажем Големият Взрив ! Обикновено от там започват .....! :))

Е , добре ! От къде тогава се е взело Словото или Бог в началото , преди да настане светлина.....? 

преди 2 часа, Реджеп Иведик написа:

Фанатизма не се изразява само с вярата в бог. Фанатизма може да е предизвикан и от неверие в бог. Защото вяра и неверие е едно и също.

Сама по себе си, вярата в бог не е фанатизъм. Нито неверието в бог е фанатизъм. Дори търсенето на доказателства за и против не е фанатизъм.

Намирането на доказателства обаче, противоречи на всякаква логика, и си е фанатизъм отвсякъде. Защото както още великия Декарт е казал, връщането назад по доказателствената верига, ни води неминуемо до постулираните от интуицията първоначала, които могат да бъдат всичко друго, но не и доказани.

Самият Стивън Хокинг си е сменял убежденията (Вярата) няколко пъти . Ту с Бог , ту без бог . Пък Декарт толкова е можел , макар че за времето си е бил велик......днес вече не чак толкова ! :)

Днес освен за материя-идея се говори и за информационно поле имащо способността да преминава както от "тук->там" през Черните дупки , така и от "там->тук" през Големият Взрив................ , нещо което Декарт дори не е можел и да си помисли....:) . Т.е. ако изобщо Го има , той е отвъд нашата Вселена....Нещо което мен примерно никак не ме вълнува . И без това Вселената е достатъчно безкрайна за нас , пък проблемите ми за решаване са съвсем земни.....! Има ли Бог или няма за сега не се знае ! А Човек си го измисля по свой образ и подобие за да си обясни собственото си незнание......:)

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Пълна преданост към собствените политически, религиозни и др. убеждения, съпроводена от ненавист към чуждата позиция.

Идеали,цели стремежи, въжделение са прочетени и дълбоко вярвани и кауза може да има и така.......И идол има!

Атеиста какъв фанатик е и на какво? Отрича просто и нищо не е прегърнал.

преди 11 часа, _Alex&Vanko_ написа:

Пълна преданост към собствените политически, религиозни и др. убеждения, съпроводена от ненавист към чуждата позиция.

Идеали,цели стремежи, въжделение са прочетени и дълбоко вярвани и кауза може да има и така.......И идол има!

Атеиста какъв фанатик е и на какво? Отрича просто и нищо не е прегърнал.

Просто , както обикновено се случва , бъркат понятията - подменят атеист с комунист примерно , или с друго....

"...Не човек , а желязо ! - просъскал агентът фашист .

Тихо мъртвият казал : " Не ! Комунист ! "....."  .....:)

В този смисъл атеистът също може да бъде фанатик - безмозъчно предан на идеята , каквато и да е тя . При това тук имаме две различни характеристики на едно и също нещо . Едната характеристика е психологическа - фанатик (психически увреден) , а другата характеристика обозначава Вярата (атеист , комунист , християнин....)....

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Да се появява най-накрая! Без страх и да има почитание нищо не става!

И попове и рингпочета и лами /много са ухилени/ разпасана работа!

Има вероятност метеорит да ни удари/вероятност или случайност/ и всички карми отиват на кино!

Ако се появи Бог Будизма си заминава!:D

на 9.05.2016 г. at 17:53, Aumi написа:

Големият взрив, е само една теория и няма никакви факти, които да потвърждават нещо, което евентуално се е  състояло преди 13 милиарда години.
Ако вярваш в съществуването на безброй йерархии над нас, е равносилно да вярваш в Бог. Но не знам защо за вас е по-приемливо да вярвате в някакви йерархии над нас, но не приемате да вярвате, че всички тези йерархии са сътворени от някаква Сила.

Ами ако господ е един от нас, а понякога всеки един от нас. Началото на този филм сме го гледали поне няколко пъти и накрая пак си тръгва и всичко става черно или тъмно без светлина.

Какво става с роботиката? Нали в машините щеше да се влага душа и щом нас ни е страх да летим поне до Марс примерно и да изследваме други планети какво ни пречи поне в началото някоя по-умна и надеждна машина да усвоява планетата до нас. До кога ще зяпаме нагоре към звездите и ще се чудим има ли "Бог?" или Го няма? Може да е на почивка някъде.

А сега ако сме сериозни какво става след още няколко милиарда хора на нашата мила планета земя? Някой изобщо чуди ли се за това или най-умното което измислихме е да редуцираме броя на хората на тази планета по един или друг начин. Дали с мизерия (не винаги помага), дали с война (пак не винаги помага). Вместо библията (все заспивах когато се опитвах да я прочета) много по-интересни книги има Азимов.

Редактирано от サムライオートバイ (преглед на промените)

преди 2 часа, by_chechi написа:

Даже и така (ако предположим , че е така ! :)) , още от първия ред си в тотална грешка ! :) Сама не знаеш какво цитираш !!! :)

" В началото бе Словото . И Словото беше Бог . 

И Бог като рече , каза : " Да бъде светлина ! " . Настана светлина....." (да кажем Големият Взрив ! Обикновено от там започват .....! :))

Е , добре ! От къде тогава се е взело Словото или Бог в началото , преди да настане светлина.....? 

Самият Стивън Хокинг си е сменял убежденията (Вярата) няколко пъти . Ту с Бог , ту без бог . Пък Декарт толкова е можел , макар че за времето си е бил велик......днес вече не чак толкова ! :)

Днес освен за материя-идея се говори и за информационно поле имащо способността да преминава както от "тук->там" през Черните дупки , така и от "там->тук" през Големият Взрив................ , нещо което Декарт дори не е можел и да си помисли....:) . Т.е. ако изобщо Го има , той е отвъд нашата Вселена....Нещо което мен примерно никак не ме вълнува . И без това Вселената е достатъчно безкрайна за нас , пък проблемите ми за решаване са съвсем земни.....! Има ли Бог или няма за сега не се знае ! А Човек си го измисля по свой образ и подобие за да си обясни собственото си незнание......:)

"Тъй си мислиш ти", както казва Лина на Алфред приятелят на Емил от Льонеберя, "Ще видим ний, кой крив кой прав".

Защо си измисляш такъв Бог, който е отвъд нашата вселена. Дори и да е така, подобно на информационно поле и Той може за нула време да премине от там>тук. И как ще е отвъд нашата вселена, пък ще е по наш образ и подобие. Обаче, материята е Бог в проявление, пардон че се повтарям, и Бог диференцира вътре в себе си, ако може така да се каже, вселени т.е. Вселената е Бог. Това, пък е друга измислица

Редактирано от Sleda (преглед на промените)

преди 1 минута, Sleda написа:

"Тъй си мислиш ти", както казва Лина на Алфред приятелят на Емил от Льонеберя, "Ще видим ний кой крив кой прав".

Защо си измисляш такъв Бог, който е отвъд нашата вселена. Дори и да е така, подобно на информационно поле и Той може за нула време да премине от там>тук. И как ще е отвъд нашата вселена, пък ще е по наш образ и подобие. Обаче, материята е Бог в проявление, пардон че се повтарям, и Бог диференцира вътре в себе си, ако може така да се каже, вселени т.е. Вселената е Бог. Това, пък е друга измислица

Не знам. На мен понякога ми се живее вечно, но няма да разбера май никога какво е (не отново...) Какво е всъщност вечност и вселена? Ако махнем времето разширявате една вселена до безкрай и отново и отново се връщаме на голям взрив и създаване на планети които гледаме от нашата нищожна Земя. Има достатъчно умни и богати хора които влагат средства в развитието на технологии които вече в днешно време помагат да одължи продължителността и качеството на живота, но колкото и да се правим че няма звезди понякога лично аз не бих спрял да мисля за полет до друга планета, поне докато съм жив. Едно време хората ги е било страх от какво ли не: първите коли и църквата  веднага: това са дяволски неща, първия опит човек да лети с дървени крила и допотопни машини (едва не са го убили пак), доктори се учат на анатомия пак са ги обвинявали в какво ли не. Айде за малко да спрем а го мислим този бог. И да го има и да го няма все е тая, все ще се махне накрая. Както и за абсолютното зло ако изобщо има такова.

Лъжи да те мажем е всичко и е създадено да вярвате именно! Някои ги удовлетворява Будизма, други ги удовлетворява Библията и завета!

Само че не е един/доста са замесени/ дава,раздава, подава, всеки за себе си взема или не взема.:D

преди 21 минути, サムライオートバイ написа:

Не знам. На мен понякога ми се живее вечно, но няма да разбера май никога какво е (не отново...) Какво е всъщност вечност и вселена? Ако махнем времето разширявате една вселена до безкрай и отново и отново се връщаме на голям взрив и създаване на планети които гледаме от нашата нищожна Земя. Има достатъчно умни и богати хора които влагат средства в развитието на технологии които вече в днешно време помагат да одължи продължителността и качеството на живота, но колкото и да се правим че няма звезди понякога лично аз не бих спрял да мисля за полет до друга планета, поне докато съм жив. Едно време хората ги е било страх от какво ли не: първите коли и църквата  веднага: това са дяволски неща, първия опит човек да лети с дървени крила и допотопни машини (едва не са го убили пак), доктори се учат на анатомия пак са ги обвинявали в какво ли не. Айде за малко да спрем а го мислим този бог. И да го има и да го няма все е тая, все ще се махне накрая. Както и за абсолютното зло ако изобщо има такова.

Защо страх? От всички неща на този свят единственото сигурно нещо е смъртта, неизбежна е. Дори и да има прераждане, ако се родиш отново като друга личност т.е. друг човек, каква е разликата, умрял си, смъртта си е смърт.

Страх - нестрах, това е положението. Друг мотив има, поне за мен, интересно е, философията, езотериката, квантовата механика кято се движи в посока към тях, генетиката и тя... И тук интересни и забавни неща си обменяме, стига да не са тъпи.

Усещам че ще почна да програмирам ако посещавам този форум. Сега се опитвам на C++ но се оказа че не е за Линукс и сега се опитвам нещо с JAVA. Общо взето обърках пак операционната система и ми трябва да се разсейвам с глупости и затова пиша тук, като си почивам.

преди 8 часа, valkiria1 написа:

не разбрах този ти пост ,какво общо има с това ,което дискутираме и това ,което питам,...

аз не твърдя нищо, аз цитирам Библията..за другите неща, в другите постове,досега никой не ме е оборил...

Да си разбрала. Освен очи, трябва и разум (логика, дедукция и тн.) Ще ти подскажа малко. Търсиш или не търсиш има поне два варианта за появяване на вселената, единия е отгоре надолу - създател, другия, който не отчитаеш е отдолу нагоре, от простото към сложното. Един ден може да има Бог, може ние да го създадем дори "deus ex machina", може и да е създаден вече.

Така че, пак повтарям, няма нужда да те оборвам, ти сама се оборваш игнорирайки разума си, като кон с капаци се вкопчваш само в една вероятност изключвайки останалите като възможни, следователно постъпваш неразумно. Бог иска ли да постъпваме неразумно? Явно да, така е по-интересно :P

преди 7 часа, サムライオートバイ написа:

Какво става с роботиката? Нали в машините щеше да се влага душа и щом нас ни е страх да летим поне до Марс примерно и да изследваме други планети какво ни пречи поне в началото някоя по-умна и надеждна машина да усвоява планетата до нас. До кога ще зяпаме нагоре към звездите и ще се чудим има ли "Бог?" или Го няма? Може да е на почивка някъде.

А сега ако сме сериозни какво става след още няколко милиарда хора на нашата мила планета земя? Някой изобщо чуди ли се за това или най-умното което измислихме е да редуцираме броя на хората на тази планета по един или друг начин. Дали с мизерия (не винаги помага), дали с война (пак не винаги помага). Вместо библията (все заспивах когато се опитвах да я прочета) много по-интересни книги има Азимов.

Не само Азимов и други фантасти изследват роботиката, например Филип К. Дик в "Сънуват ли андроидите електровце". Там се разглежда вероятността човек да създаде андроид, който изпитва емоции и поставя въпроса, тогава какво би ги различавало от нас, и не сме ли и ние андроиди. В случая за андроидите Бог се явява човека, нали всичко е относително. А Бог кой го е създал, една сутрин се е събудил в някакъв пашкул, станало му е скучно и е създал вселената или една от вселените. Бог също може да си има създател, но да не го знае и да се мисли за всемогъщ, а ние микробите търсим Източника на цялото мироздание и треперим като листни въшки на гол клон за да спасим нещо което изобщо не съществува, освен като представа в мислите ни - "душата".

"Душа" е събирателно понятие, представа, която обобщава емоциите които изпитваме - в една дума, която искаме да вярваме че реално съществува, както и думата "Бог". Интересна е еволюцията на думата и в Библията (колежката от Израел да не си мисли че не съм запознат и не съм я изчел внимателно няколко пъти). Някой да посочи какво точно е " душа", така че да бъде достъпно за разума и ще му повярвам, щото иначе трябва да пребрегна грубо единствения инструмент който имам на разположение. Ако не съществува такава нетварна субстанция какво ме интересува дали има Бог и дали е безсмъртен, като аз не съм.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.