Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо има Бог ?

Featured Replies

преди 18 часа, momolord написа:

Вие за воля, или за вяра говорите?

Те тук в тази тема въобще не са наясно за какво си пишат.   Вярващите са във вечна заблуда - а волята е хоби на атеистите.

• Отговори 2,7k
  • Прегледи 200,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Това между другото- Защото ми писна от оная тема защо нямало - сега да пишат защо Го има. Знаете ли притчата за стъпките по пясъка?

• Защото, както всички знаем, човекът е произлязъл от маймуната, а маймуните са стадни животни, също като овцете. Всеки индивид с овчи манталитет изпитва дълбока вътрешна потребност от овчар, пред когот

• Ами нека добавим към малкото.Няма откритие в никоя сфера на науката, което да не е постигнато именно благодарение на вярата и никога в/у скептичността. Всички известни откриватели са вярвали в своите

Публикувани изображения

преди 10 минути, attj написа:

Те тук в тази тема въобще не са наясно за какво си пишат.   Вярващите са във вечна заблуда - а волята е хоби на атеистите.

Не, аз уважавам аскетизма на пишещите в тази тема, защото донякъде и аз съм умерено вярващ, но ме учуди факта, че бъркат вярата с воля.

Волята си е проявление на съзнанието и е обект на психологията, не на религията.

преди 10 часа, Aumi написа:

Осъзнатата воля, е присъща на човешките същества. Само психично болни хора нямат воля, от което следва че волята е функция на съзнанието.

Айде айде. Има хора хич не им се учи и са психично болни? Има жени дет имат мания за чистене или работохолици а други ги мързи.

И характер с хапчета не се лекува! Това го написах!

Дух и материя при човека и седем тела, защо? Защото сте хора и се интересувате. Една маймуна има ли седем тела?

преди 1 час, Shiniasu написа:

Какво съм аз лишен от волята си? Какво си ти лишен от волята си? Какво ще остане от човека ако го лишим от избора му? Опитай да отговориш на трите въпроса и може би ще си отговориш на въпроса.

Волята е лишена от теб и мен, ние даже не я осъзнаваме, тя идва от различни нива на подсъзнанието и е многоизмерна, като хидра с много глави борейки се за надмощие една с друга. Ние си мислим погрешно че правим избор, в това е цялата измама на съществуването, фокуса на илюзията наречена "аз", "индивидуалност". Какво сме аз и ти? Интересен въпрос, Буда е отговорил така:

„Така ти казвам:

Ето как да съзерцаваме нашето обусловено съществуване в този блуждаещ свят:

‘Като дребна капчица роса или мехурче, плуващо в потока, Като проблясък на светкавица в летен облак, Като мъждукаща лампа, илюзия, фантом или сън.’ Така трябва цялото обусловено съществуване да се разбира.”

Така каза Буда.

То за това са измислиците, да хранят надежди или илюзии. Аз ако ви кажа,че съм с 7 глави няма ми повярвате.

Ама в удобната истина да, и писана от приети авторитети!

преди 3 минути, Śūnyatā написа:

Волята е лишена от теб и мен, ние даже не я осъзнаваме, тя идва от различни нива на подсъзнанието и е многоизмерна, като хидра с много глави борейки се за надмощие една с друга. Ние си мислим погрешно че правим избор, в това е цялата измама на съществуването, фокуса на илюзията наречена "аз", "индивидуалност". Какво сме аз и ти? Интересен въпрос, Буда е отговорил така:

„Така ти казвам:

‘Като дребна капчица роса или мехурче, плуващо в потока, Като проблясък на светкавица в летен облак, Като мъждукаща лампа, илюзия, фантом или сън.’ Така трябва цялото обусловено съществуване да се разбира.”

Така каза Буда.

А кой прави изборите и ако нямаме свободна воля или свобода на избора, защо трупаме Карма?

Вярата определя избора, а волята е инструмента, който помага да го направим.

Това е предмет на психологията и си има аз и свободна воля, избор!

Не се обяснява с религия или учение, защото там обяснението е харесано!

преди 5 минути, Aumi написа:

А кой прави изборите и ако нямаме свободна воля или свобода на избора, защо трупаме Карма?

Ние нищо не трупаме. Питай Реджеп ако не вярваш. На сън трупаш ли карма? По време на сън имаш ли усещане в съзнанието си за реалност на случващото се - имаш? Е, същото усещане за реалност се усеща в съзнанието и когато си будна. Когато осъзнаеш че всичко което се случва в съзнанието на сън или на яве няма присъщо съществуване, тоест няма независима същност, ще разбереш че вече не трупаш карма, защото няма същност към която да се отнесе определено действие, то зависва, остава само, просто случващо се.

Айде, аз съм сънувал, че скачам от балкона! В съня аз ли диктувам нещата? Реално и осъзнато? И не са толкова реални сънищата. За карма, че не се трупа съм съгласен. А с това присъщо съществуване като отговор и другите се едно сте в рамка братче!

преди 23 минути, Aumi написа:

преди 7 минути, Śūnyatā написа:

Ние нищо не трупаме. Питай Реджеп ако не вярваш. На сън трупаш ли карма? По време на сън имаш ли усещане в съзнанието си за реалност на случващото се - имаш? Е, същото усещане за реалност се усеща в съзнанието и когато си будна. Когато осъзнаеш че всичко което се случва в съзнанието на сън или на яве няма присъщо съществуване, тоест няма независима същност, ще разбереш че вече не трупаш карма, защото няма същност към която да се отнесе определено действие, то зависва, остава само, просто случващо се.

"I declare, O Bhikkhus, that volition is Karma. Having willed one acts by body, speech, and thought." (Anguttara Nikaya)

преди 26 минути, Śūnyatā написа:

Е, тогава излиза, че Първата проповед на Буда е само едно бълнуване, един сън, в който няма никаква истина.

Ауу, Вие тук сте неспасяеми. Отказвам се. Със стената не се води нормален диалог.

преди 13 минути, Shiniasu написа:

"I declare, O Bhikkhus, that volition is Karma. Having willed one acts by body, speech, and thought." (Anguttara Nikaya)

Обусловено съществуване. Но ти не си нито волята, нито тялото, нито речта, нито мисълта. Това са облаци, илюзии, фантоми, но ако се вкопчваш във волята, тялото, речта, мисълта като реално съществуващи, отнасящи се към определена индивидуалност - хвърляш съчки в огъня и вярваш в агонията си, тогава страдаш, защото си мислиш че страданието е реално, така вкопчването или това което наричаш воля образува друг летен облак, който Буда нарича карма, и тн, тн.

преди 4 минути, Aumi написа:

Е, тогава излиза, че Първата проповед на Буда е само едно бълнуване, един сън, в който няма никаква истина.

Относителна истина.

преди 13 часа, Aumi написа:

Има много теории и размишления по въпроса, но всеки сам приема коя теория да приеме като най-достоверна.

Освен от Дух и Душа, поред източните и езотеричните учения, човекът има седем тела:
1 - Физическото тяло; 2 - Емоционалното тяло; 3 -Менталното тяло; 4 - Интуитивно/състрадателното тяло; 5 - Волево/духовното тяло; 6 - Душевното тяло; 7 -Божественото тяло

Аурата, това е полето от фина енергия ограждаща нашето физическо тяло. Това са седемте енергийни тела около физическото ни тяло представляващи взаимопроникващи структурно организирани слоеве (пласта).

Ми, нищо по-различно няма в спомената по-напред трактовка с изключение на това, че дух, душа и тяло се разглеждат като едно неделимо цяло, което всъщност е и човешкото същество. Просто така наречените енергийни тела или аурата не се разглеждат като някакви отделни тела, а като комплексно излъчване на различните енергетични процеси протичащи в тялото, подобно на топлинното излъчване (което си е част от аурата). А, емоционалното, менталното и прочие такива "тела" се разглеждат като различни системи в едно единствено тяло заемащи широк честотен диапазон на вибрация на материята. Тоест различните системи функционират на всички нива  (етерно, астрално...) на битието от духовно-каузалния план до нивото на плътната материя, като включват в себе си материята характерна за дадено ниво, но същевременно и тази на останалите нива.

Иначе всичко си е там - чакри, слоеве на аурата..., просто подхода на разбиране е различен.

Редактирано от koldun (преглед на промените)

Всеки е свободен да вярва в каквото си иска!

Дайте ми безсмъртие и не ме занимавайте с Бог и други фантазии!:D

преди 2 часа, Śūnyatā написа:

Обусловено съществуване. Но ти не си нито волята, нито тялото, нито речта, нито мисълта. Това са облаци, илюзии, фантоми, но ако се вкопчваш във волята, тялото, речта, мисълта като реално съществуващи, отнасящи се към определена индивидуалност - хвърляш съчки в огъня и вярваш в агонията си, тогава страдаш, защото си мислиш че страданието е реално, така вкопчването или това което наричаш воля образува друг летен облак, който Буда нарича карма, и тн, тн.

Волята е действие. Но докато волята представя субективната страна, то действието е обективната. Затова и будизмът не се занимава с волята. Той се занимава с действията и техните последствия. Затова Буда казва, че волята е карма. Ние няма как да разберем каква е нечия воля, освен по действията чрез които тя се проявява. Съществуването е обусловено - да. Сега се опитай да схванеш какво точно означава това.

преди 37 минути, Shiniasu написа:

Съществуването е обусловено - да. Сега се опитай да схванеш какво точно означава това.

Разбирам те накъде биеш, че е обусловено от Атман, но ако това е така ние сме просто марионетки, кукли на конци. Не вярвам в това, щото не го чувствам да е така, обусловеността за мен значи пустота.

Обусловен - свързан, зависим, в причинна връзка и проявяваш воля! Никаква пустота.

Боравите с понятията както си искате с Реджепа! Те моите думи не са красиви верно!

Ся си на работа, обусловил си се там и ако има пожар ще проявиш воля да го загасиш!:)

преди 4 часа, Śūnyatā написа:

„Така ти казвам:

Така каза Буда.

Като няма никакъв смисъл в нашето обусловено (каквото и да значи това) съществуване, защо не вземем всички да се самоубием. Или не, по-добре една война, например атомна.

В пълнотата е човешкото щастие и стремеж! Пустота и лишено от смисъл?

Цитат

Нихилизъм е философската позиция, според която всичко в света, особено човешкото съществуване, човешкото минало и настояще, е лишено от обективно значение, цел, познаваема истинност и реална ценност.

Кораба потъна!:)

преди 4 минути, _Alex&Vanko_ написа:

....

Така погледнато, нихилизма излиза дооооста положителен.

Будизма не е панацея за всичко! Ако беше, нямаше да има други философии! Нали критично трябваше да се гледат думите на Буда? Той е бил човек а не Бог нали, може и да е грешал за нещо. А дали приказките са негови го е казал това може би,че ще има спекулации след него.

Не, че "може", а Е грешал. Безгрешността е опиум за малките умове - вероятно и мървите не грешат. :Д

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.