Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо има Бог ?

Featured Replies

преди 58 минути, valkiria1 написа:

при цялото ми уважение към теб,

можеш ли да  определиш  със сигурност съотношението на въглерод 14 и въглерод 12 в биосферата ,ако изследвания обект е загинал ?

можеш ли категорично да твърдиш ,че скоростта на полуразпад е била константна и не се е влияела от външни условия ,при положение ,че този процес  силно се влияе от магнитното поле, космическа радиация и пр..?

можеш ли категорично да твърдиш ,че съотношението между радиоактивния С 14  и С 12 погълнати от организмите ,е константно ?

можеш ли да намериш една напълно затворена система ,която да не е подлагана на никакви външни  и вътрешни фактори,за да бъдат обективни и верни изследванията и получените резултати ? 

можеш ли да определиш със сигурност  първоначалното състояние на радиоактивни елементи / и изходните и дъщерните / в система ,която отстои от нас милиарди или милиони години ,според твърденията

ако,можеш със сигурност да твърдиш или докажеш тези неща ,то аз приемам ,че не съм права и радиоактивния метод  е абсолютен авторитет при определяне възрастта на земята.

Валкирия, моля да се върнеш назад, и да прочетеш мнението ми, пак, заедно с първия ред от подписа ми. Къде споменавам възрастта на земята? Ти направи едно директно твърдение за конкретен научен метод, което аз оспорих. Изобщо не говорим за възрастта на земята.

Първо и най-важно грешка и обхват са две тотално различни неща.  Ти говореше за обхват и принцип на действие ("неприложим"), докато аргументите ти засягат грешката на измерването.

Да ми кажеш защо каза 5000? Защо не 3000, 1000 или 50, като има толкова фактори? Можеш ли да го твърдиш със сигурност? Ако не защо го писа? Щото ако беше писала - въглеродното датиране е много несигурен метод, нямаше да се намеся, макар че и с това не съм съгласен. Можеш ли да посочиш изследване, в което се доказва че след 5000 години резултатът от карбоновото датиране става произволен.

Не, не мога да ги твърдя тези неща. Но твърдя, че не е и нужно. Тоест всичко което спомена Това е все едно да ме караш да твърдя че като хвърлиш 6 пъти зар и категорично ще ти се паднат числата от 1 до 6. Няма. Само че ако хвърлиш зар 6 милиона пъти, бройките на всяко ще бъдат достатъчно близо до милион. Ако си учила за измерванията (а то е цяла истинска наука) ще знаеш, че не само, че грешките не се отричат, ами напротив, винаги се вземат предвид и се използват - включват се в изчисленията, за да се направи резултата по-близък до истината. Никой не премерва едно нещо веднъж и после да го изтръси като доказан факт. Така че нека ги има всичките тия влияния. Никой не е казал, че като премерим нещо и то е абсолютно. Така че хората са обикаляли света. Сравнявали са стотици датирани на близки възрасти кости - пикове и други такива биха били забелязани лесно. Космическата радиаци също е взета в предвид. Има изследвания които предлагат методи за допълнително елиминиране на нейното влияние за още по-големи периоди.
 Така че хич не ми трябва да доказвам че може да мерим до ден с радиовъглеродно датиране. и 5000 години да беше стандартното отклонение - а тo е доста по-малкo, пак числото което каза не е вярно.

Редактирано от flare (преглед на промените)

• Отговори 2,7k
  • Прегледи 200,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Това между другото- Защото ми писна от оная тема защо нямало - сега да пишат защо Го има. Знаете ли притчата за стъпките по пясъка?

• Защото, както всички знаем, човекът е произлязъл от маймуната, а маймуните са стадни животни, също като овцете. Всеки индивид с овчи манталитет изпитва дълбока вътрешна потребност от овчар, пред когот

• Ами нека добавим към малкото.Няма откритие в никоя сфера на науката, което да не е постигнато именно благодарение на вярата и никога в/у скептичността. Всички известни откриватели са вярвали в своите

Публикувани изображения

преди 1 час, flare написа:

При цялото ми уважение към теб, тука съм силно несъгласен. Направо издъно несъгласен :D Периодът на полуразпад на въглерод 14 е приблизително 5700. Това значи че след 5700 години ще се е разпаднало половината количество. Тоест разпада се експоненциално, а не линейно и чисто математически процесът би бил безкраен (ако атомите не бяха дискретни)... Реално е приложим до поне 50000 години доколкото знам, ама има изследвания и за доста отгоре.

Методът на въглеродния анализ, с Ц14 отдавна остаря, след като постепенно стана ясно че има ограничения и недостатъци. Сега се ползват комбинирани хибридни прийоми за датировки, съпоставящи се един на друг. То и въпроса е, че някои неща се развиват и променят, но нуждата на толкова хора от "истини" за да се вкопчат и привидят през обясненията, не е мръднала с нищичко.

Току що, _ramus_ написа:

Методът на въглеродния анализ, с Ц14 отдавна остаря, след като постепенно стана ясно че има ограничения и недостатъци. Сега се ползват комбинирани хибридни прийоми за датировки, съпоставящи се един на друг. То и въпроса е, че някои неща се развиват и променят, но нуждата на толкова хора от "истини" за да се вкопчат и привидят през обясненията, не е мръднала с нищичко.

Това не го оспорвам. Оспорвам едно 5000.

преди 1 час, valkiria1 написа:

ами еволюционната теория твърди ,че водещите за еволюцията  доказателствени вкаменелости са тези,които ти посочих. ако,твърдеше ,че света започва от зайците ,/както излиза да  е според теб /щеше да ги определи за водещ еталон.Мислех,че се сещаш за толкова елементарни неща:emoji_smiley-14:но пък нищо не пречи да се напънеш да ми покажеш вкаменелост от заек и да го мислим дали е стар или нов ,или просто си е напълно завършен биологичен вид ,неподвластен на еволюция и милиони години:wink12:

Въпросът, който зададох беше защо се срещат хиляди вкаменелости на динозаври, които по един или друг метод биват датирани на десетки милиони години, а не се срещат вкаменелости на кученца, котенца, мечета и зайчета, които да бъдат датирани на същата възраст? Ако и динозаврите и зайчетата са живели преди пет хиляди години, то би трябвало броят на споменатите находки да бъде поне приблизително равен.

Radiometric Dating - Тук можеш да прочетеш за различните радиометрични методи и за възможните грешки при някои от тях.

за трети път ти казвам ...дай ми теорията ,доказателството ,метода или каквото там ти се намира ,като идея :tongue2:която да е определила живота на земята на милиони или милиарди години и тогава ще си обясниш всичко останало. не започвай да строиш къщата от покрива:wink12: ако беше се поинтересувал какво искам да ти подскажа с примерите за Сатур ни Слънцето,нямаше да ме попиташ отново,защото скоростта на светлината никъде не е посочена като доказателство за еволюция ..мислех ,че си наясно с нещата за които пишеш.

Това, което се опитвам да докажа, е не наличието на еволюция (последното е някакво твое желание, което ми вменяваш), а това, че възрастта на земята и вселената е милиарди години.

Редактирано от Shiniasu (преглед на промените)

преди 25 минути, flare написа:

Това не го оспорвам. Оспорвам едно 5000.

Абе, българите сме по велики от евреите. Кажи и го в прав текст, какво те е страх. И от ерменците сме по велики. То е ясно.

Попа може да е ерменски, ама на български господ се моли

Току що, Реджеп Иведик написа:

Абе, българите сме по велики от евреите.

Конкретни личности са велики, не народи. :D

преди 1 минута, flare написа:

Конкретни личности са велики, не народи. :D

Идеята е че за да бъда аз велик без да съм направил нищо за да бъда такъв, то трябва целият народ да е велик, за да мога и аз да бъда велик като част от него.

преди 5 часа, Aumi написа:

Мога да кажа, че Бог е във великолепието на изгрева, в красотата на цветето, в аромата на розата, в лъчите на слънцето, в капчиците роса...но това няма да е Бог, а моето лично виждане и възприятие за Бог или Божественото. :)

Ма ти ми описваш Творението не Твореца!

Цитат

Възприятието е познавателен психичен процес, при който в мозъчната кора в тяхната цялост се отразяват предмети и явления от околната среда при непосредственото им въздействие върху сетивата.

Цитат

Виждане е схващане, отношение на някого към актуални въпроси и т.н.

Това си видяла това си схванала дето ми го описваш!:D

маниера е наивен. Основава се на положение от рода:"... това и това има проблеми и не може да ме убеди че е истина. И понеже има друга "истина", според която бог е направил всичко останало... тя ми е достатъчна за да ме убеди..."

:)

Достатъчно?... това не е разумен избор, а игра. Всякакви претенции за разум са напълно неуместни. Заигравките с "вижте кви недостатъци има", както и "дай ми едно доказателство" са израз на стандартна игра за прикритие на пристрастието и вече заучената "истина" и остава само жонглирането да се нагажда всичко само и само "истината" да се съхрани и утвърди.

Търсенето на "свещеностите" и бог, са магнитни заради това, че те имат "затворен" характер. Те се постановяват като окончателни, верни и абсолютни. А това всъщност най-много се търси от масовия тип потребител и хиляди години са създадени и редактирани динамично, за да прилепват подходящо на заявените нужди на същия.

Борбата на душиците със смъртта и игрите на страха и страхуването са в основата на целия несъзнателен етаж на битието. Сред него всеки може да си постулира сред неговата си форма на игра, каквото на него му е изгодно, според нещото наречено от самия него "убеждение" или "възглед".

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

преди 32 минути, valkiria1 написа:

тъй де  и как доказа ,че възрастта на земята е милиарди години ????? 

Това, което към момента съм направил, е да покажа несъстоятелността на допусканите от Библията няколко хиляди години. Доказателствата за това, че земята е на 4-4,5 млрд. години всеки сам може да си ги намери в нета. За радиокарбоновия метод си в грешка. приложим е за възраст до 60000 години, но това явно не те устройва, защото въпреки че е кратък период, все пак е неколкократно над допусканата от Библията възраст на земята.

за мен това ,че никой не може да докаже ,че няма Бог е доказателство ,че Го  има !!!

Еврейска логика

Пет по пет, деца, прави 26 или 27, най много 28, не бива да сме прекалено алчни, казал учителят Моше, на любознателните еврейчета.

Доказано е,че той е добър  и надежден за обекти живели до  3000 години, неубедителен  до 5000 години и нереален над тази цифра.

А може ли доказателството. Всички научни материали, които аз съм виждал говорят друго. Също и простата логика, съпоставена с принципа на действие + известните ми неща за радиоактивния разпад.

преди 10 минути, Реджеп Иведик написа:

Еврейска логика

Посочваш логическа грешка правейки такава? Мислех че си над тези неща...

преди 3 минути, flare написа:

Посочваш логическа грешка правейки такава? Мислех че си над тези неща...

Аз съм го измислил логическото мислене, по добре гледай и се учи !!!

Току що, Реджеп Иведик написа:

Аз съм го измислил логическото мислене, по добре гледай и се учи !!!

уфф...

на 11.05.2016 г. at 18:17, valkiria1 написа:

Нютон кон с капаци .:wink12: Той счита Исус  за свързващото звено между Бог и човека.

Беше написала, че Нютон смятал Исус (Христос) за връзката между Бога и човека.

преди 6 часа, valkiria1 написа:

Нютон е принадлежал към Англиканската църква. Известно време е бил фен на  Арий,който  е проповядвал ,че Троицата  е дяволска лъжа измислена от ранната църква и има основание затова. :emoji_smiley-14:Нютон е вярвал ,че само Богът Отец е Бог , независимо че Синът и Св.Дух са свещени..оттам и това ,което писах в поста ми /относно това ,какво е смятал Нютон за Исус./който коментираш. 

Следователно май не разбираш за какво говорим. Как се появява тази връзка, откъде, щом според Арий Бог единствен притежава божествената природа и никой друг? Никой и нищо не може да застане като връзка над пропастта между него и тварния свят. В християнството това е несътвореният Бог Слово, Синът, омоусиос - единосъщен с Отца, приобщаващ чрез благодатта на Светия Дух човека към божествената природа. И затова ти казах, че Нютон няма как да е разглеждал Христос като връзка, ако е изповядвал ариански схващания. Впрочем аз видях, по-скоро попаднах на същата статия, на която изглежда и ти за Нютон, и разбрах откъде идва объркването ти. 

Интересно в юдаизма как е разрешен този проблем (немалък) с прескачането на пропастта към божествената природа. Да кажем, че имам някакви теоретични догадки и мога да помогна, но ми е любопитно какво знаеш. Моля. Някаква замяна на дяволската лъжа, хипотетично... Впрочем защо да се мъчим, и без това знам реакцията, обикновено е "не ме занимавай с глупости, аз вече всичко си знам".

Ето едно предположение от мен, малко по-близко до някакво обяснение, но с известни (на всички ни) особености - като притежаването на духовна интуиция, или "дух на светостта" или руах ха-кодеш, и способност за непосредствено знание на божествените желания (даас или даат, невидимата сефира) благодарение на т. нар. "обща или групова душа" на иудеите... ограничено единствено сред тях като етнос, разбира се: (между другото, благодатта винаги наистина се смята за подарък)

.......

Понятие «даас» — «знание» обсуждается в Гемаре неоднократно, но однозначного объяснения нет. В одном месте сказано[1], что отсутствие даас опускает человека на уровень животного. В другом говорится[2]: если есть даас — есть всё. ...

Объясняет Раши[6], что даас — это руах акодеш — духовное прозрение. ...

По утверждению Мудрецов, руах а-кодеш присущ каждому еврею. У некоторых это выражено так сильно, что позволяет видеть вещи поверх законов природы.

Руах а-кодеш — это контакт человека с душой, благодаря которому он получает знания. Не книжную информацию, не досужие мнения других людей, не факты, выведенные путём мыслительной оценки и логического анализа, но достоверные знания души. Знания, идущие непосредственно от Всевышнего. Явление это необычайное. Всевышний, словно невидимыми нитями, связан с душой, и наши чувства отражают желание Творца. Душа — камертон, настроенный на желание Б-га.

Эта связь — подарок. Более того, Всевышний создал реальность, называемую «общность Израиля», — одну общую душу всех евреев, и установил с ней связь. У всех людей в мире есть душа. Но тот уровень связи с душой, который мы называем руах а-кодеш, есть только у евреев. И только евреям дана в подарок возможность так близко и ясно чувствовать связь со Всевышним.

http://toldot.ru/tora/articles/articles_2430.html 

преди 8 часа, Śūnyatā написа:

Значи Ума е душата, мозъка е душата, така ли?

Значи физическото тяло не е отделно от атмосферата на планетата, защото ако го няма елемента въздух, няма да го има и елемента тяло, елемента Ум също.

2-BG_L-comprised-of.jpg

https://www.spiritualresearchfoundation.org/bg/%D0%9E%D1%82-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D1%81%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D1%8A%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0

преди 13 минути, Aumi написа:

И ти вярваш на това? Ми че аз мога да ти нарисувам друга картинка в която душата се намира в епифизата в мозъка, ще повярваш ли и на нея или от личен опит знаеш че душата е в сърцето? Може би като се уплашиш и се отделят от мозъка едни вещества, които карат сърцето да мине в друг режим, потреперва и това е душата, а?

преди 18 минути, Aumi написа:

2-BG_L-comprised-of.jpg

А, тия схеми и карти на човешкото същество дали са верни или до колко са верни?

преди 50 минути, valkiria1 написа:

това е формулата за изчисляването на възрастта :

t = \frac{1}{\lambda} {\ln \left(1+\frac{D}{P}\right)}
където
t =възраст на пробата
D =брой атоми на производния изотоп в пробата
P =брой атоми на изходния изотоп в пробата
\lambda =константа на разпада на изходния изотоп
\ln =натурален лотаритъм

е ,колко от тези неща са постоянни във времето , или категорично доказуеми за да се получат правилните изводи ...

Сериозно ли задаваш този въпрос? Я кажи освен константата на разпада в кое друго можеш да се усъмниш? D и P  се измерват в самата проба. Т.е. те не зависят от някакви доказателства и от времето, когато се правят измерванията. Натуралният логаритъм си е математическо действие, което няма как да се промени. t е това, което търсим. Константата на разпада е статистическата вероятност за протичане на разпад. Тя е измерена в следствие от множество експерименти, като е взета под внимание възможната статистическа грешка. Сега и в статистиката ли ще се съмняваме като наука?

Кашьяпапаривартасутра приводит следующие слова Будды: «О, Кашьяпа! То, что называется вечным, есть одна из противоположностей. То, что называется преходящим, есть вторая противоположность. То, что лежит между этими двумя противоположностями, оно не подлежит исследованию, неизреченно, непроявленно, непостижимо и не имеет длительности. О, Кашьяпа! Это и есть Срединный путь, называемый истинным познанием явления бытия».

Следуя Срединным путем мы избегаем любых крайностей, но это не значит, что мы парализованы, находимся между ними, не двигаясь ни в ту, ни в другую сторону. К концепции Срединного пути не применима обычная логика «да-нет». Следуя Срединным путем, мы избавляемся от дуализма, находимся не между противоположностями, а как бы над ними. Мы видим проблему комплексно, со всех сторон, ни на минуту не забывая об относительности каждой позиции. Таким образом, мы получаем единое, неразрывное впечатление, не имеющее качеств и признаков, неотделимое от нас самих – «… прикасаемся к пространству, как ладонями к щекам своим».

преди 1 час, koldun написа:

А, тия схеми и карти на човешкото същество дали са верни или до колко са верни?

Кой знае?

Казват, че човек имал седем тела. Но кой може да даде доказателство за всички теории, които съществуват. Материалистите ще кажат, че имаме само едно физическо тяло и след неговата смърт нищо не остава от нас. Но те също нямат обяснение какво става със съзнанието след смъртта на тялото.

преди 45 минути, Śūnyatā написа:

Кашьяпапаривартасутра приводит следующие слова Будды

Не ме разбирай погрешно, но никак не мога да си представя, че Буда би преподавал такива неща на някой, който искрено вярва в бог и изобщо не му е искал мнението. В автентичния будизъм отсъства всякакъв прозелетизъм и всякакъв опит да се опровергават чуждите светогледи, освен ако тези, които ги следват не са помолили изрично да им бъде обяснена Буда–Дхарма. Отделно от това, то този, който обяснява трябва да е наистина компетентен поне относно текстовата традиция (сутрите и шастрите). Но дори и да допуснем, че е, то никак не му е работа да пропагандира. Логиката е съвсем проста. Според преподаденото от Буда, за да се срещне някой с неговото учение в ситуация, когато може да го оцени, разбере и практикува (8-те свободи и 10-те предпоставки), то се иска т. нар. чиста заслуга. Това е нещо, което притежават много малко същества. Да се обяснява нещо на някой, който не е в подобна ситуация е като да се обсъжда музикално произведение с човек, който лишен от слух. В това не само, че няма смисъл, а и само може да подразни другия. Ефектът от подобно неумело поведение ще узрее в потока на ума на този, който е постъпвал неумело, понеже е бил воден не от мъдрост и съчувствие, а от желание да утвърди мнението си.

Не го приемай лично – обяснявам по принцип.

преди 1 час, Aumi написа:

Такива картинки има много, подобни са. Твърди са че са измислени от посветени т.е. хора на върха на човешката еволюция, притежаващи свръх-способности(всички останали хора ще ги придобият след време кой по-рано кой по-късно, в зависимост от положените усилия от всеки). Тези посветени черпят знания от първа ръка, каквото и да значи това.

Но аз си мисля за следното. И за Съзнание, и за Душа и за Ум, но за сега да е само за Характера или Темперамента(знам че не едно и също). Това което е различно за всеки човек, това което прави човека човек- как реагира той за разлика от други при една и съща ситуация, кога крещи и кога се смее, добър ли е или лош, стиснат или със широки пръсти и т.н. Какво е това Характер, къде се намира и то ли е в мозъка, от какво е направено? Химически реакции и процеси ли го генерират? Ако е така, защо е различно при всички - почти всички хора?

Същото е и за представите, дето стана дума при медитирането. Химически процеси в мозъка ли ги генерират? За мен следната идея е приемлива: направени са от по-ефирна материя от материята на физическото тяло, материя на по-високи нива(по-високи условно казано) на Всемира, нива на които и ние функционираме, защото имаме и такива тела освен плътното.  Тези нива не са над физическото, всички са едно в друго, проникват се. И точно обратното, не трябва да се издигаме за да ги достигнем, а да се спуснем в дълбините на физическата материя, материята на нашия свят. Квантовата механика изглежда вече го доказва това.

А генетиката? Вече разглеждат ДНК като трептящ кръг , хромозомата бобина, а имало било и подобно на кондензатор, в който се индуцира ел.магнитен заряд който чупи хромозомата и причинява мутации. А етерното(също така наречено витално е енергийно поле) тяло, което притежаваме прониква всички атоми на плътното тяло.

Редактирано от Sleda (преглед на промените)

Болен ум или съзнание щом се лекува с хапчета значи са химически процеси! Характер с тях обаче не се лекува!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.