Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо има Бог ?

Featured Replies

Да и той го е съзнавал сигурно! Иначе щеше да е божие слово като в светите книги. Слушай те ме вервайте и така. Категоричност и абсолют.

• Отговори 2,7k
  • Прегледи 200,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Това между другото- Защото ми писна от оная тема защо нямало - сега да пишат защо Го има. Знаете ли притчата за стъпките по пясъка?

• Защото, както всички знаем, човекът е произлязъл от маймуната, а маймуните са стадни животни, също като овцете. Всеки индивид с овчи манталитет изпитва дълбока вътрешна потребност от овчар, пред когот

• Ами нека добавим към малкото.Няма откритие в никоя сфера на науката, което да не е постигнато именно благодарение на вярата и никога в/у скептичността. Всички известни откриватели са вярвали в своите

Публикувани изображения

преди 9 часа, Shiniasu написа:

Волята е действие. Но докато волята представя субективната страна, то действието е обективната. Затова и будизмът не се занимава с волята. Той се занимава с действията и техните последствия. Затова Буда казва, че волята е карма. Ние няма как да разберем каква е нечия воля, освен по действията чрез които тя се проявява. Съществуването е обусловено - да. Сега се опитай да схванеш какво точно означава това.

А действията, са следствие на волята и желанията, които пак са следствие на волята. Защото няма нито действия, нито желания, ако няма воля.
Само може би условните рефлекси, не са породени от волята, но всички осъзнати действия, са следствие на нея.

Както и до колкото човекът има физическа сила , по същият начин има и духовна сила . Тази духовна сила наричаме Воля .

Волята се поражда от Душата........Умът изработва алтернативи , Душата избира.....:) 

Т.е. чрез Волята (сила) , Душата управлява физическата и умствена дейност....!

А Душа и Ум заедно , прави Съзнание !

Всичко това са способностихарактеристики на мозъка и е смешно когато се търси друга субстанция на съществуване. То е все едно да търсите субстанцията на красотата примерно....характеристика красив-грозен...характеристика образован-прост , характеристика умен-глупав , характеристика духовен-бездушен....

Сега остава да поискате и графична диаграма на взаимодействие.....! :)

Друг е въпросът , че функционирайки мозъкът образува , електрически , химически , биологични , информационни и други полета , повечето в голяма степен не изучени до сега.....

(може би е трудно за разбиране , но това е положението...:))

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

преди 5 минути, by_chechi написа:

Както и до колкото човекът има физическа сила , по същият начин има и духовна сила . Тази духовна сила наричаме Воля .

Волята се поражда от Душата........Умът предлага алтернативи , Душата избира.....:) 

Т.е. чрез Волята (сила) , Душата управлява физическата и умствена дейност....!

Всичко това са способностихарактеристики на мозъка и е смешно когато се търси друга субстанция на съществуване. То е все едно да търсите субстанцията на красотата примерно....характеристика красив-грозен...характеристика образован-прост , характеристика умен-глупав , характеристика духовен-бездушен....

Сега остава да поискате и графична диаграма на взаимодействие.....! :)

Друг е въпросът , че функционирайки мозъкът образува , електрически , химически , биологични , информационни и други полета , повечето в голяма степен не изучени до сега.....

(може би е трудно за разбиране , но това е положението...:))

А ти като атеист, може ли да обясниш Душата какво е?
Тя е някаква духовна субстанция, въплътена в тялото. А това е религиозно вярване...от което следва, че май и ти не си 100% атеист. :):whist:

преди 12 минути, Aumi написа:

А ти като атеист, може ли да обясниш Душата какво е?
Тя е някаква духовна субстанция, въплътена в тялото. А това е религиозно вярване...от което следва, че май и ти не си 100% атеист. :):whist:

Атеистите също са религиозни ! Тяхната религия е , че няма БОГ !!!

Аз не съм религиозен в класическият смисъл на понятието . Вярвам в единството Знание-Незнание и си го обяснявам с достиженията на науката - това е моята религия . Т.е. правя ясна разлика между Знание и Незнание . За мен не представлява никаква трудност , когато не знам нещо да кажа :" Не знам ! Това не се знае ! " , а не да търся под вола теле ......:)

За Душата вече не един път съм го обяснявал , но очевидно без никаква полза за незнаещите , сляпо вярващите в измислици всякакви....ако изобщо е видяно - "през едното влязло , през другото излязло"...

преди 10 часа, Śūnyatā написа:

Разбирам те накъде биеш, че е обусловено от Атман, но ако това е така ние сме просто марионетки, кукли на конци. Не вярвам в това, щото не го чувствам да е така, обусловеността за мен значи пустота.

По скоро от Брахман. Но това е просто дума, която всеки може да разбира по различен начин. Друго имах предвид. Всичко съществуващо е обусловено най-малкото от материята, без която нито една форма и нито едно действие не е възможно. Пустотата от независимо съществуване може да е само характеристика на съществуващото. Съществуващото) е нещо повече от пустота. То е обусловено от едно или повече неща. За да го разбереш, е необходимо да разбереш това, което го обуславя. Да знаеш, че нещо е обусловено не е достатъчно.

Редактирано от Shiniasu (преглед на промените)

Току що, Реджеп Иведик написа:

А материята не е обусловена, така ли ?

Според мен не е. Доколкото знам в някои будистки школи също не е, докато в други е. Ако можеш да откриеш нещо, от което е обусловена материята - ок, но аз не мога.

преди 18 минути, by_chechi написа:

Комунистите също са религиозни. Тяхната религия е, че битието определя съзнанието. И Путлер е бог.

преди 2 минути, Shiniasu написа:

Според мен не е. Доколкото знам в някои будистки школи също не е, докато в други е. Ако можеш да откриеш нещо, от което е обусловена материята - ок, но аз не мога.

Дай определение за материя

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

преди 22 минути, by_chechi написа:

Аз не съм религиозен в класическият смисъл на понятието . Вярвам в единството Знание-Незнание и си го обяснявам с достиженията на науката - това е моята религия . Т.е. правя ясна разлика между Знание и Незнание . За мен не представлява никаква трудност , когато не знам нещо да кажа :" Не знам ! Това не се знае ! " , а не да търся под вола теле ......:)

За Душата вече не един път съм го обяснявал , но очевидно без никаква полза за незнаещите , сляпо вярващите в измислици всякакви....ако изобщо е видяно - "през едното влязло , през другото излязло"...

Е, явно аз съм пропуснала обясненията ти за Душата и бих те помолила да обясниш пак, защо вярваш в съществуването на Душа?
Например, будистите, въпреки, че вярват в други неща, не вярват в Душата.

преди 2 минути, Реджеп Иведик написа:

Комунистите също са религиозни. Тяхната религия е, че битието определя съзнанието.

В която и да е религия няма нищо обидно и унизително .(така разбирам подтекста на твоето :) , "изплюто" ни в клин , ни в ръкав)

Сама по себе си , която и да е религия се явява инструмент за работа с Незнанието - обяснява го . И тъй като Незнанието е неизчерпаемо , а Човекът все се стреми да превърне Незнанието в Знание , религия винаги ще има !

преди 8 минути, Реджеп Иведик написа:

Комунистите също са религиозни. Тяхната религия е, че битието определя съзнанието. И Путлер е бог.

Невидимото, материя ли е?

преди 4 минути, Aumi написа:

Е, явно аз съм пропуснала обясненията ти за Душата и бих те помолила да обясниш пак, защо вярваш в съществуването на Душа?
Например, будистите, въпреки, че вярват в други неща, не вярват в Душата.

Само преди 3 дена !!! :nono:

преди 4 минути, by_chechi написа:

Само преди 3 дена !!! :nono:

Ти да не мислиш, че чета всички теми и всички твои постове?! :no-no::lol6:

преди 32 минути, Реджеп Иведик написа:

А кой определя, че душата не е субстанция, пък тялото е субстанция. Съзнанието нали ? И ако съзнанието не е първично ко прайм ?

:) Кой определя , че си красив и умен ? :)

"...преди бях млад и красив - сега съм само красив..." . :) 

Кой го определя ?

Въпросът ти не е коректен ! Т.е. е неправилен !

На неправилни въпроси - грешни , измислени отговори !

......Съзнанието никъде , никога и по никой начин не е определящо !

Съзнанието е решаващо ! То не създава конфликтите - Съзнанието ги решава !......

.....Определящо съзнанието е мозъкът . Има мозък - има Съзнание ! Няма мозък - няма Съзнание ! :) 

А за това , което веднага ще си помислиш - допусната е същата на теб мисловна манипулация , със съответните решения и произтичащите от това отвратителни следствия....! Предвидим си ! Сталин ряпа да яде !.... :)

Кой определя, че определящ съзнанието е мозъкът ?

За съзнанието на Путлер, знаем че само и самО решава конфликтите. Но съзнанията на враговете на Путлер само създават конфликти.

преди 34 минути, Aumi написа:

Ти да не мислиш, че чета всички теми и всички твои постове?! :no-no::lol6:

Принцеса Ауми, пак се сложи на пиедестал.

Не !!!

Той си мисли, че всички четем всички негови постове.

преди 14 минути, Реджеп Иведик написа:

Кой определя, че определящ съзнанието е мозъкът ?

За съзнанието на Путлер, знаем че само и самО решава конфликтите. Но съзнанията на враговете на Путлер само създават конфликти.

Очевидно ти е гъста Лондонска мъгла у главата (не само на теб , а у мнозинството) ! :)

Определящото конфликта е нарастващата потребност от ресурси  (петрол , газ и др..)

Как се справят Обама и Путин е въпрос на решение ! И те сами по себе си никак не са определящи !....

Решенията , разбира се пораждат конфликти , но тези конфликти не са определящи , а са вторични , второстепенни , субективни...

преди 6 минути, Реджеп Иведик написа:

И все пак, кой определя, че определящ съзнанието е мозъкът ?

Определя го обективното съществуване на мозъка (няма мозък -> няма Съзнание) , със или без теб (мен) , без нашето "височайшо" присъствие . Ние можем само да го разберем и опишем......трябва да се различават нещата !

Току що, by_chechi написа:

Определя го обективното съществуване на мозъка , със или без теб (мен) , без нашето "височайшо" присъствие . Ние можем само да го разберем и опишем......трябва да се различават нещата !

А чие съзнание определи, че мозъкът обективно определя съзнанието ?

преди 6 минути, Реджеп Иведик написа:

А чие съзнание определи, че мозъкът обективно определя съзнанието ?

Нашето Съзнание реши ( правилно ! ) , взаимодействайки с околната среда ......

Колко пъти да пиша (?) - Съзнанието нищо не определя ! Може само по обратна връзка да му въздейства..т.е. да го изменя , решава ! 

.....отчайващо неразбиране на понятията...! :(

преди 1 час, Реджеп Иведик написа:

Това, от което са изградени всички форми.

Добре, чие съзнание реши, че мозъкът обективно определя съзнанието ?

И ако съзнанието, за разлика от мозъка, не е обективно, а е субективно, то следва ли да се доверяваме на решенията на съзнанието, което е решило, че мозъкът обективно определя съзнанието ?

преди 15 минути, Реджеп Иведик написа:

Добре, чие съзнание реши, че мозъкът обективно определя съзнанието ?

И ако съзнанието, за разлика от мозъка, не е обективно, а е субективно, то следва ли да се доверяваме на решенията на съзнанието, което е решило, че мозъкът обективно определя съзнанието ?

Зависи в каква степен решението съответства на действителността , до колко е вярно , т.е. до колко е истина . Единственият критерий (мярка) е практиката !

Истина е примерно , че ако скочиш от скалата , ще си разбиеш главата . Но ако е в дълбока вода...? :)

Различно развито Съзнание - различни решения , в различна степен съответстващи на действителността , различно верни .....

Единственият критерий (мярка) е практиката ! Всичко друго е ала-бализми !

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.