Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо има Бог ?

Featured Replies

Ако приемем че вратата (средата) е Синът, възниква въпроса откъде са минавали хората към Бог преди да се въплъти Синът. Но за да се получи адекватен отговор на този въпрос, все още трябва да се даде отговор на основния (отворения все още "що е същност"), тези две природи тварната и нетварната по отделно имат ли същност и къде е, или същността е Синът който придава същност (реалност) на тези две природи? 

Въпреки нежеланието ми трябва да кажа нещо, а единствено нещо в този смисъл искам да кажа - древните гърци имали поговорка "изключвам божественото от разговора" и тя била необходима в случаите, когато темата предизвиква кощунстване. Нямам предвид теб, или че искаш да определяме нещо неопределимо, освен чрез отрицания. Понеже морето ни е до колене.

Смятам, че се досещате. Не може да обсъждаме действията на модераторите и политиката на форума, нито пък се налага при очевидното положение. Въпреки че някои си го позволяват със сладникав привкус в думите. Да са им честити и да си ги ползват със здраве.

• Отговори 2,7k
  • Прегледи 200,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Това между другото- Защото ми писна от оная тема защо нямало - сега да пишат защо Го има. Знаете ли притчата за стъпките по пясъка?

• Защото, както всички знаем, човекът е произлязъл от маймуната, а маймуните са стадни животни, също като овцете. Всеки индивид с овчи манталитет изпитва дълбока вътрешна потребност от овчар, пред когот

• Ами нека добавим към малкото.Няма откритие в никоя сфера на науката, което да не е постигнато именно благодарение на вярата и никога в/у скептичността. Всички известни откриватели са вярвали в своите

Публикувани изображения

Има бог - заради шайка вярващи психопати, които не знаят точно в какво вярват...  Това, че не знаят нищо ...  не им пречи въобще...Те пак си вярват...Затова са психопати...

А атеистите в какво вярват ?

Единия в алкохола,другия в дрогата,третия в педофилията  :D

С нищо не сте по различни 

• 3 седмици по-късно...

Ха така ... Фетишизирането на вещи отдавна е отмряло. Но все пак, кой не си е прочел задължителните автори :)

5611de2a5653b__.thumb.jpg.fe99b3acfdcde9

• Автор

"Бог шепне на душата ти и говори на сърцето ти. Ако нямаш време да го чуеш, понякога хвърля и тухла по теб. Изборът е твой: да чуеш шепота или да чакаш тухлата.“

Джериес Авад

• 2 месеца по-късно...
  • Автор

12359875_902347369856901_850181629221419

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

25 велики мисли на велики хора за Бога

094d739d968df36a87418643dcb9d4ac_L.jpg

1. Аз искам да знам как Бог е сътворил този свят. Аз не се интересувам от този или онзи феномен, от спектъра на този или онзи елемент. Аз искам да узная мислите на Бога; всички останали неща са детайли. - Алберт Айнщайн

2. Колкото повече се занимавам с наука, толкова повече вярвам в Бога. - Алберт Айнщайн

3. Пътят към Бога не е екскурзия с водач, а самотно пътешествие. – Владимир Набоков

4. Много от учените вярват в Бога. А онези, които казват, че заниманията с наука правят човека атеист, са вероятно някакви жалки хора. – Макс Борн, Нобелов лауреат за физика

5. Бог е упование за храбрия, а не оправдание за страхливия. — Плутарх

6. Невъзможността да си представя, че тази величествена и удивителна Вселена и нашите съзнателни души са възникнали по случайност, е за мен главното доказателство за съществуването на Бога. - Чарлз Дарвин

7. Бог обича всички нас, но от никого не е във възторг. — Айзък Азимов

8. Очевидно е, че опознаването на природните закони не е нищо друго, освен опознаване на ума на Бога, който е въплътен в тях. – Джеймс Джаул

9. Вярвате ли в Бог? Аз не вярвам, аз знам. — Карл Густав Юнг

10. Повърхностните занимания с наука ще те отведат далеч от Бога, а задълбочените научни изследвания ще те доведат при Него. - Луи Пастьор

11. Ако те беше осиновил цар, твоето високомерие не би знаело предели. А защо не се гордееш със съзнанието, че си Божи син? — Епиктет

12. Аз вярвам в Бога, но не в Бога на мистиците и теолозите, а в Бога, който се проявява в природата – Великият математик, Архитектът на Вселената, първодвигателят, неизменният, трансценденталният, вечният. - Волтер

13. Безбожното общество, в което хората се отричат от своите религиозни потребности и дори се подиграват с тях, е обречено на стремглаво падение. – Теодор Рузвелт

14. Бог е единственият господар на света. Той царува като монарх, а не като деспот, защото Той иска Неговите заповеди да бъдат спазвани от любов, а не от робски страх. – Емануел Кант

15. Да се съмняваш в Бог, означава да вярваш в него. — Оноре дьо Балзак

16. Не е наша работа да поучаваме Бог как да управлява света. — Нилс Бор

17. Колкото голям е Бог в големите неща, толкова е голям и в малките. — Августин

18. Първата глътка от чашата на природните науки прави човека атеист, но на дъното на чашата го очаква Бог. - Вернер Хайзенберг, Нобелов лауреат за физика

19. Моли се така, сякаш всичко зависи от Бог, но работи така, сякаш всичко зависи от теб. — Едгар Кейси

20. Само хората, които са искрено благодарни на Бога, са наистина богати. Така че нашето вътрешно щастие не зависи от добрите или лошите събития, които ни се случват, а от степента на нашата благодарност към Бога. — Алберт Швайцер

21. Религията ни учи как да се отнасяме един с друг, а науката ни показва как Бог е конструирал Вселената. – Уилям Филипс, Нобелов лауреат за физика

22. Съвест без Бог е съдилище без съдия. — Алфонс дьо Ламартин

23. Аз вярвам в Бога. Според мен е абсурдно да се предполага, че възникването на Вселената и нашето собствено съществуване са просто една космическа случайност. – Антъни Хюиш, Нобелов лауреат за физика

24. Човешката душа е като стъкло. А Бог е светлината, която преминава през него. – Лев Толстой

25. Ние просто работим със средствата, които Бог ни е дал. Няма причина, поради която науката и религията да бъдат във враждебни отношения. И науката, и религията произхождат от един и същ извор – единственият извор на истината – Творецът. – Джоузеф Мъри, Нобелов лауреат за медицина и физиология

gnezdoto.net

• 1 месец по-късно...
  • Автор

Едно момче гледало баба си как пише писмо. По едно време я попитало:
- Какво пишеш? История за нас ли? За мен ли пишеш?
Бабата спряла да пише и му отговорила:
- Да, всъщност пиша за теб, но по-важен от думите е моливът, който използвам. Надявам се един ден да станеш като този молив, когато пораснеш.
Заинтригувано, момчето погледнало молива. Той не изглеждал нещо особено.
- Но той е съвсем обикновен! – разочаровано възкликнало то.
- Зависи как гледаш на нещата – отвърнала възрастната жена. – Той има пет важни качества, които, ако успееш да отгледаш в себе си, ще се превърнеш в човек, който е в мир със света.
Първо, ти си способен на велики неща, но не бива никога да забравяш, че има една ръка, която направлява твоите стъпки. Това е Бог и Той винаги ни води според волята си.

12631448_1390084291017389_35475292832605

на ‎16‎.‎9‎.‎2015‎ г. at 8:33, vikont85 написа:

Вярват атеистите  в безброй други неща и съвсем не е нужно да са алкохолици, наркомани или педофили.   Баба ми през миналия век беше атеистка и казваше - няма бог и всички помени и празници са мероприятия ....само за живите... Майката на баща ми правилно е преценявала.  Вечна и памет...

• 2 седмици по-късно...
на 31.12.2015 г. at 20:59, haidukpikaso написа:

Аз вярвам в Бога, но не в Бога на мистиците и теолозите, а в Бога, който се проявява в природата – Великият математик, Архитектът на Вселената, първодвигателят, неизменният, трансценденталният, вечният. - Волтер

Ако Бог се проявява в природата, то той е част от нея, следователно няма как да е неизменен - това е очевидно. Това което ни обединява с архитекта и математика, и ни прави част от него са движението и промяната. Бидейки първодвигател, а ние следствия, които произвеждат също свои следствия, от органичен и неорганичен тип (ако Бог е навсякъде в природата обаче не би трябвало да се прави разграничение между мъртва и не-мъртва природа), спокойно може да се приеме, че бог е машина (изкуствен интелект), а цялата природа - механична симулация, подчинена на законодателя в тази сфера.

преди 1 час, Śūnyatā написа:

Ако Бог се проявява в природата, то той е част от нея, следователно няма как да е неизменен - това е очевидно. Това което ни обединява с архитекта и математика, и ни прави част от него са движението и промяната. Бидейки първодвигател, а ние следствия, които произвеждат също свои следствия, от органичен и неорганичен тип (ако Бог е навсякъде в природата обаче не би трябвало да се прави разграничение между мъртва и не-мъртва природа), спокойно може да се приеме, че бог е машина (изкуствен интелект), а цялата природа - механична симулация, подчинена на законодателя в тази сфера.

Природата е част от Бог (Брахман), чрез която разбира се той се изразява, но не в своята цялост, а само в отделни свои аспекти. Бог в природата не е неизменен. Бог извън природата също не е неизменен. Това, което е неизменно е в основата на Бог и на всичко съществуващо. Неизменността и изборът са несъвместими. Това, което е неизменно, не може да проявява избор. Неизменното не можеш да промениш, но можеш да използваш за да предизвикаш желаната промяна в това, което може да се измени. Няма абсолютна свобода, тъй като всяка свобода е обусловена от неизменното. Всяка промяна е обусловена от неизменното, защото дори и в промяната не сме абсолютно свободни. Можем да осъществим промяна само в рамките които ни поставя неизменното. Съществуването на ограничения доказва съществуването на неизменното. Преодоляването на ограниченията винаги е резултат от наличието на необходимите условия, т.е. промяна винаги е възможна, но не промяна на неизменното, а благодарение на неизменното и обусловена от неизменното.

преди 3 часа, Shiniasu написа:

Природата е част от Бог (Брахман), чрез която разбира се той се изразява, но не в своята цялост, а само в отделни свои аспекти.

Откъде знаеш толкова за аспектите на Бог? Кои изразява и кои не изразява, би ли могъл да обясниш това твърдение, така че някой да го разбере, както ти си го разбрал?

преди 2 часа, Śūnyatā написа:

Откъде знаеш толкова за аспектите на Бог? Кои изразява и кои не изразява, би ли могъл да обясниш това твърдение, така че някой да го разбере, както ти си го разбрал?

Кой какво ще разбере няма как да знам. По-важното е да се разсъждава върху някои положения, които съм засегнал. Ако нещо още не е проявено на нашата планета, то вече е проявено на други планети. Възможностите са неограничени, а проявлението е ограничено. Няма как крайното да прояви безкрайното в неговата цялост. Затова крайното се развива. Или от друга гледна точка погледнато, безкрайното се разгръща проявявайки се чрез крайното. Този процес не може да има край, доколкото крайното никога няма да може да изрази безкрайното, колкото и да нараства.

Не знам към кой автор мога да те насоча, освен Шанкара (което едва ли те устройва). Друг не знам да е засягал тези въпроси.

преди 1 час, _Alex&Vanko_ написа:

Всичко са догадки и предположения. Обосноваването, изобщо никое няма да има тежест.

Не всичко са догадки и предположения, но има и такива. А колкото до обосноваването, не забравяй, че там където сме сега, други са били преди милиони години. Всъщност сред известните духовни учители няма почти нито един човек, т.е. такъв който принадлежи към земната еволюция. Всички са дошли на Земята вече постигнали всичко това, което им се приписва като принос.

преди 2 часа, Shiniasu написа:

Кой какво ще разбере няма как да знам. По-важното е да се разсъждава върху някои положения, които съм засегнал. Ако нещо още не е проявено на нашата планета, то вече е проявено на други планети. Възможностите са неограничени, а проявлението е ограничено. Няма как крайното да прояви безкрайното в неговата цялост. Затова крайното се развива. Или от друга гледна точка погледнато, безкрайното се разгръща проявявайки се чрез крайното. Този процес не може да има край, доколкото крайното никога няма да може да изрази безкрайното, колкото и да нараства.

Всичко което е извън твоята сфера на познание ти наричаш безкрайно, но това не ти пречи явно да го анализираш и даваш определения за него, че даже и за другите планети, та ние още не познаваме напълно нашата. Харесва ми че мислиш във вероятности обаче, а една от вероятностите е това, което наричаш безкрайно да не е безкрайно, а просто на теб да ти изглежда такова, поради ограничеността ти. Това ужким безкрайното е възможно да е изначалното космическо тяло или структура - macrometasomacosmos.

преди 45 минути, Śūnyatā написа:

Всичко което е извън твоята сфера на познание ти наричаш безкрайно, но това не ти пречи явно да го анализираш и даваш определения за него, че даже и за другите планети, та ние още не познаваме напълно нашата. Харесва ми че мислиш във вероятности обаче, а една от вероятностите е това, което наричаш безкрайно да не е безкрайно, а просто на теб да ти изглежда такова, поради ограничеността ти. Това ужким безкрайното е възможно да е изначалното космическо тяло или структура - macrometasomacosmos.

Една част от безкрайното е в моята сфера на познание, а друга - извън нея. Мога да анализирам и разсъждавам върху всичко, а това включва и тази част от безкрайното до която имам досег. За мен безкрайното е необходимост, каквато е и неизменното (по-рано си позволих някои разсъждения върху последното). Т.е. то, безкрайното съществува. Отделен е въпросът дали можем да го разграничим точно от крайното. Но ти няма как да откриеш неизменното и безпределното, не заради друго, а защото не си поставил за цел да ги откриеш. Нещо повече - ти бягаш от това откритие, защото го намираш за противоречащо на будизма. Може би наистина му противоречи, а може би го допълва. Аз съм открил отговора за себе си.

преди 3 часа, Shiniasu написа:

Всички са дошли на Земята вече постигнали всичко това, което им се приписва като принос.

Значи духовните учители, всъщност ни лъжат - те не са постигнали нищо, ами просто са супермени или по религиозному богове.

преди 5 часа, _Alex&Vanko_ написа:

Всичко са догадки и предположения. Обосноваването, изобщо никое няма да има тежест.

Твърде високо мнение даваш - да се наричат предположения, откровените фантасмагории, не е съвсем коректно. Така наречените "духовно търсещи", просто са се заиграли прекалено много с въображението си, та са се увлекли до степен, да си вярват, че знаят нещо, дето никой друг не го знае.

Човек може ли да си представи безкрайно? На таз планета всичко е крайно.И дали бог е живата природа?

преди 12 часа, sound написа:

Значи духовните учители, всъщност ни лъжат - те не са постигнали нищо, ами просто са супермени или по религиозному богове.

Постигнали са го, нищо не им е дадено наготово. Лъжата е нещо, което трябва напълно да изключим като възможност.

преди 11 часа, _Alex&Vanko_ написа:

Човек може ли да си представи безкрайно? На таз планета всичко е крайно.И дали бог е живата природа?

Аз мога. Но трябва да го търсиш отвъд формите. Формите ограничават. Думите също са форми, така че няма как да посоча отговор.

преди 33 минути, Shiniasu написа:

....така че няма как да посоча отговор.

Има как - заместваш с измислица ! :)

А самата измислица е психологическа потребност и подлежи на удовлетворяване !

За това Бог съществува , но само в нашите глави като измислица....

Или следва да се научим да си живеем в мир с незнанието....:)

..........

Човешкото мислене ПРЕДполага Знание и Незнание , и тяхното припокриване едно в друго , в граничните им територии на съществуване - къде знание , къде незнание - смесено . За друго не се сещам ! :)

И до колкото знанието е придобито чрез наука , религията временно запълва и замества незнанието (природата празно място не търпи).......замества с вяра както в науката , така и в религията ......И ако става дума за будизъм - също !.....

По тази причина днешната ортодоксална религия (която и да е тя) все повече и повече губи позиции , а нова такава все още не е институционално установена (примерно религия основаваща се на вяра в извънземните).....мястото сурогатно се запълва с вяра в разните партийни структури и системи , че ей сега нещата ще се оправят....:)

Това от своя страна води до пълна деградация , разпад в обществото....

Дошло е време за нова религия !

преди 1 минута, by_chechi написа:

Дошло е време за нова религия !

"На крак о парии презрени,

на крак о роби на труда.

Потиснати и угнетени,

ставайте срещу врага !!!"

преди 3 часа, by_chechi написа:

.....

Недей, че Реджепа много се стряска пред възможността, неговия будизъм, да се окаже едно простичко незнание - та нали тъкмо поради това, човека даже и не стъпва в будистка територия. :Д

преди 4 часа, by_chechi написа:

За това Бог съществува , но само в нашите глави като измислица...

Несубстанционална абстрактна структура.

Е то и числата са несубстанциална абстрактна структура - ала това не пречи математиката да работи на практика, както се казва: с математическа точност. :Д

преди 17 часа, _Alex&Vanko_ написа:

Всичко за което се сещам е безкрайно и крайно, защото е затворено в кръг. всяко съществуване съществува заради нещо друго, което съществува.  Когато се прекъсне затворен кръг след време  идва и края на всичкото. Чудесен пример е човешкото тяло. То представлява една малка вселена и съществува защото е съществувало нещо друго заради което се е появило въпросното тяло. Тялото е съставено от много тела, които отново образуват кръг и ако се прекъсне идва края на цялото. Същото това нещо се повтаря в дървото, в тревата, във всичко което погледна. Дори и към познатия космос да погледна виждам въпросните градивни елементи, които са свързани и едното съществува заради другото. Макар и да не виждам цялата вселена ми става ясно, че е затворен кръг и съществува благодарение на нещо друго.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.