Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо има Бог ?

Featured Replies

В просташки разговори не участвам. Диалогът за мен приключи.

И на нашето ако викаш простащина. Върни се малко по нагоре в темата и ще видиш тонове простащина във постовете на Бригадира, Нарциса и Звука.

Или те имат право на простащина, защото защитават със зъби и нокти пресветите етернализъм и нихилизъм. Пресветата обективна истина, да се свети името и.

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

• Отговори 2,7k
  • Прегледи 200,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Това между другото- Защото ми писна от оная тема защо нямало - сега да пишат защо Го има. Знаете ли притчата за стъпките по пясъка?

• Защото, както всички знаем, човекът е произлязъл от маймуната, а маймуните са стадни животни, също като овцете. Всеки индивид с овчи манталитет изпитва дълбока вътрешна потребност от овчар, пред когот

• Ами нека добавим към малкото.Няма откритие в никоя сфера на науката, което да не е постигнато именно благодарение на вярата и никога в/у скептичността. Всички известни откриватели са вярвали в своите

Публикувани изображения

Това което се познава, не съществува докато не е познато....

Ха стига бе !  :)

Бах ти самовлюбения и непробиваем егоцентризъм !

Я , си помисли още малко ! :angry:

Не съществува като идея и мисъл в твоята глава докато не го познаеш !

Иначе си съществува съвсем реално и за него няма никакво значение ти познаваш ли го или не го познаваш ......

Кой знае защо това "в твоята глава" или "в главите на хората" постоянно се пропуска като неоспорим факт!

А това пропускане , на момента подменя смисъла и измислицата е готова !

Очевидното заключение което се налага е :  

Много са тези без глави на раменете или поне не ги ползват по предназначение !

Нема никой вътре ! Пусто е !  :angry:

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Това което се познава, не съществува докато не е познато, но без него няма съзнание, затова няма нито знание, нито обект на знанието от гледна точка на абсолюта.

Ама и аз ви казвам, че няма нито Буда, нито среден път, ама вие не ми вярвате. Или те май не спадат в категорията на това, което се познава.

Да оставим това настрана. Няма как познаващия да познае нещо несъществуващо. Имаме опознаващ; обект, който бива опознаван; процес на познаване за да стигнем до познанието. Всичко това няма как да се случи, ако не приемем, че всички нужни елементи съществуват (включително това, което се познава).

Не съществува като идея и мисъл в твоята глава докато не го познаеш !

Иначе си съществува съвсем реално и за него няма никакво значение ти познаваш ли го или не го познаваш ......

Именно, но помисли и ти малко, че след определението на Реджеп няма какво да добавя, съвършено е :D

Ако на това реално нещо, ограниченото ни съзнание с помощта на ограничените ни сетива не му дадат име, не му зададат очертания, да го отделят от цялото (друго същество, не човек, ще зададе други очертания), как точно ще съществува тогава? При вече зададени рамки съществува като име, ок. Но името няма никаква отделна същност от този който го обозначава. Натам можеш ли... или... си сипи една ракия и му ... .....  :D

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

Ама и аз ви казвам, че няма нито Буда, нито среден път

Има ги !

Само че тук са изопачени до неузнаваемост !

За това се създава илюзия , че ги няма !  :)

И стигаме до момента който куца на всички ни, усъвършенстването на медитацията, изкуството на благородните, на лъвовете, не на помиярите. В медитацията чистото съзнание не се опира на знаци, то е спокойно и цялостно.

Просветлението е достижимо от всички. Открилият същността я вижда навсякъде във всичко съществуващо и не си позволява да прави разлики подобни на тези, които ти правиш. Иначе така, както описваш чистото съзнание май си по-близо до атман, отколкото до шунята.

Именно, но помисли и ти малко, че след определението на Реджеп няма какво да добавя, съвършено е :D

Ако на това реално нещо, ограниченото ни съзнание с помощта на ограничените ни сетива не му дадат име, не му зададат очертания, да го отделят от цялото (друго същество, не човек, ще зададе други очертания), как точно ще съществува тогава   в твоята глава (!) ? При вече зададени рамки съществува като име, ок. Но името няма никаква отделна същност от този който го обозначава. Натам можеш ли... или... си сипи една ракия :D

Вземи нещо непознато за теб към момента , което и без теб си съществува съвсем "щастливо", дето до сега не е съществувало в твоята главаи проследи какво се случва в твоята глава !......

Може и да разбереш !

Примерно .....нов  айфон , дето сефте излиза на пазара !

Да му изучиш опциите , да го настроиш според себе си и да го ползваш в практиката !....

Иначе за какво ти е ?

Майка ми да кажем (баба на 82 години) трудно би се справила , да не кажа че хич.... :)

На майка ми не й трябва , спокойно и без него ще си доживее старините....

​Нали не искаш да ми кажеш , че айфонът обективно (извън твоята глава !) не съществува !  :)

Ама за да се случи разбирането , трябва и още много други неща да знаеш .........!

Или сипи една ракия.....аз бих добавил и шопска , че да се спазва ритуала (това за ритуала , за Рамус го пиша ! :) ) !   :)

Или сипи една ракия...!  :)

Намират се няколко вида уиски и червено вино, ако те устройва. Може да почетем с минута мълчание жертвите на комунизма сред българската интелигенция, и жертвите на възродителния процес.

Ако на това реално нещо, ограниченото ни съзнание с помощта на ограничените ни сетива не му дадат име, не му зададат очертания, да го отделят от цялото (друго същество, не човек, ще зададе други очертания), как точно ще съществува тогава? При вече зададени рамки съществува като име, ок. Но името няма никаква отделна същност от този който го обозначава. Натам можеш ли... или... си сипи една ракия и му ... .....  :D

Написаното е вярно. Ама тези ще ги говориш след като осъзнаеш наистина, а не само на думи единството на всичко съществуващо (аз бих добавил и тъждествеността му с Брахман). Преди това са само празни приказки.

Написаното е вярно. Ама тези ще ги говориш след като осъзнаеш наистина, а не само на думи единството на всичко съществуващо (аз бих добавил и тъждествеността му с Брахман). Преди това са само празни приказки.

Атман, шунята, и Брахман да добавиш, все са си празни приказки, и преди, и по време, и след. 

Вземи нещо непознато за теб към момента , което и без теб си съществува съвсем "щастливо", дето до сега не е съществувало в твоята глава , и проследи какво се случва в твоята глава !......

Може и да разбереш !

Примерно .....нов  айфон , дето сефте излиза на пазара !

Смартфона от кой е измислен бре, това да не са ти банани по дърветата да растат. Ти от кайсията като пада на какво падна точно  :D

Смартфона от кой е измислен бре, това да не са ти банани по дърветата да растат. Ти от кайсията като пада на какво падна точно  :D

Сорррриииии!  :)

Не знаех , че ти си го измислил ! :lol6:

Дай тогава нещо друго , дето още го няма в твоята глава.... :)

Моля , не ме карай аз да го правя , че може на кълбо да станем....! :)

П.П. За падането е ясно !

На главата си паднах ! :)

Не като други дето уж са падали ....на задника си !

Кой с каквото мисли , на него си пада..... :)

И по друг начин може да се каже - на земята паднах ! 

Обобщено казано - на главата си , на земята паднах ! :nono:

Та , така ми се наместиха (подредиха) нещата.

Всяко само , от само себе си , си отиде на мястото !.... 

Сега съм пак горе - при маймуните !

Ама вече съм падал от кайсия !  :lol6:

....

Реджепе, големи филми си твориш, но "правилно" не е някакъв -изъм, а онова, което работи - а познай от първия път кой го е казал.

п.п. та увличаш се във философстването - нормално е и очаквано да се объркваш толкова много.

Редактирано от sound (преглед на промените)

На 9-ти септември бригадира с ракия медитира.
Нарциса пред огледалото сам със себе си *нанира.

by_chechi.djiya?

Защо има Бог реално нас не ни касае, защото нас ни няма реално - ние нито съществуваме, нито не-съществуваме. Това ако не е свобода :D

[Нагарджуна] кратко пересказал эти слова из [сутр]. И в "корзине" шравак сказано:

Форма – словно скопление пены;
ощущения – как водяные пузыри;
осознания напоминают миражи;
побуждения – [сухие] камыши,
а сознание подобно иллюзии.
Так учит Друг Солнца (Будда).

По сути, о том же говорится в "Коренной мудрости":
В "Наставлении Катьяяне"
Бхагаван, знающий [все] вещи и не-вещи,
отрицает как существование,
так и несуществование.

Значит, хинаянские "корзины" тоже не лишены учения об отсутствии самости явлений.

Даскалката вместо да ни учи счупи тъпомера.

На 9-ти септември бригадира с ракия медитира.

Нарциса пред огледалото сам със себе си *нанира.

А подсвиркващия козичка на село си избира.

В просташки разговори не участвам. Диалогът за мен приключи.

Шундaта обича да е вулгарен. Странна работа, вулгарен будист... Имало било и такива.

Редактирано от Sleda (преглед на промените)

Шундаята обича да е вулгарен. Странна работа, вулгарен будист... Имало било и такива.

На некадърния космонавт космоса му крив. ;)

Если ты не осознаешь, что все вещи –просто проекции ума,Бесконечные превращения Намтога никогда не прекратятся.Если не осознать, что суть ума – Пустота,Как можно разогнать дух зла?Ты – падшая ведьма-демоница! Не задевай меня!Не вреди мне и возвращайся в свою обитель!

Миларепа

...

Така се получава, когато опитите са да се "поправи" космоса, а космонавта бива пренебрегнат. Будистите тука, така и продължават да пропускат, че онова започнато от Буда учение, касае най- напред и преди всичко, космонавта - но уви, космонавта не бил самостойно съществуващ, нямал себеприрода и същност, така че той няма значение. И те ти най- обичайното изкривяване на будизма - да се фокусираш в/у обекта на медитация и да не обръщаш внимание на медитиращия.

Е очаквано е в такъв случай, преструвките понякога да отпадат и каквото си е вътре, да изригне навън, въпреки упоритото, старателно и продължително подтискане - така, че вулгарните прояви са съвсем закономерни и предвидими.

Няма никакъв космонавт, нито кадърен, нито некадърен. Дхармакая е лесно да се види бегло, но е трудно да се направи устойчиво нейното осъзнаване. Дотогава Петте отрови ни надделяват често. Когато осъзнаването на Шунята стане стабилно, тогава става сливането с Трикая и се реализира Просветлението.

Затова се възмущавам когато пълни неудачници, които даже и това не са успели да зърнат, освен провала на личния им живот, се правят на много мъдри, както казва и колегата рамус (от него също съм научил някои неща) всичко избива през постовете, а и през други места даже.

Така че, до Просветлението има още, а дотогава, дупе да ви е яко! :D

Шундята обича да е вулгарен. Странна работа, вулгарен будист... Имало било и такива.

"Живели наблизо двама известни Учители. Те били твърде различни по характер. Единият стриктно спазвал всички заповеди на Буда, не пиел възбуждащи напитки и не ядял след 11 часа сутринта; а другият никога не съблюдавал заповедите, ядял, спял и пиел когато си поиска.

Веднъж стриктният Учител посетил другия, а той в това време пиел вино, въпреки че будистите не трябвало да вкусват дори и капка.

— Здравей братко — казал пийналият Учител. — Не искаш ли да пийнеш с мен?

— Аз никога не пия — важно казал стриктният Учител.

— Който не пие, той даже не е човек — заключил дълбокомислено пийналият.

— Нима не ме смяташ за човек, само защото не пия тази отрова — възкликнал гневно стриктният Учител. -- Ако аз не съм човек, то тогава какъв съм, според теб?

— Буда! — отговорил подпийналият Учител."

....

Така е - подпийналият учител е по- тавряз от непиещия учител. Хубав и показател анекдот - мерси.

А наздраве да казвам ли - или да не ви дразня? :Д

Така се получава, когато опитите са да се "поправи" космоса, а космонавта бива пренебрегнат. Будистите тука, така и продължават да пропускат, че онова започнато от Буда учение, касае най- напред и преди всичко, космонавта - но уви, космонавта не бил самостойно съществуващ, нямал себеприрода и същност, така че той няма значение. И те ти най- обичайното изкривяване на будизма - да се фокусираш в/у обекта на медитация и да не обръщаш внимание на медитиращия.

Е очаквано е в такъв случай, преструвките понякога да отпадат и каквото си е вътре, да изригне навън, въпреки упоритото, старателно и продължително подтискане - така, че вулгарните прояви са съвсем закономерни и предвидими.

Саунде, така са "просветлените". Псуват, обиждат, но, за сметка на това, са убедени че не трупат карма. Щот нямат себеприрода.   :D

Редактирано от мо_хи_ни (преглед на промените)

...

Мне - ти не разбираш, защото не гледаш в дълбочина. Значи какво е предназначението на кармата - тя е "инструмента" на справедливостта, законът, който поддържа баланса в цялата работа. И сега, какво се случва - ти виждаш, че просветлените обиждат и псуват, но не разбираш защо, а именно: защото в предния си живот са били особено щедри, милосърдни и добродетелни хора, та са натрупали твърде много положителен капитал, изпаднали са в излишък и съответно счетоводната фирма, за да компенсира нарушения баланс, кармично ги обуславя да хулят в този живот т.е. в момента те не трупат карма, а изплащат карма, че да възстановят баланса.

Относно себеприродата всичко е ясно, търсили са я доста по-напреднали от нас, продължават да я търсят някои, ок, но едните са установили че няма себеприрода, а други са си въобразили че има и като ги попиташ къде е, дори убедени атеисти като бай ти Чечи - млъкват.

Сега веселата част: Кармата ми е незаслужено добра, като гледам тука разни селянчета, дето нямат пари за една книга, прочели 2-3 книжки на Ошо от селското читалище, намерили в духовноста своя пристан, които се мислят за Буда, защото са преспали в сламата при животните, ме обзема смирение и благоговение.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.