Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избори 2013: изгледи за старите и новите играчи

Featured Replies

Аз казах да се дадат парите във формата на образование и създаване на работни места. Примерно, градовете в България са ужасно мръсни, хората ужасно некултурни, законите ужасни. Така улиците ни са зартинати с боклуци и трябва по една метла всеки ден. Защо тия пари не се дадат за наемане на работници, които да метат, както бе едно време? Тогава циганите точно това правеха - метяха и миеха всеки ден улиците. А образования човек не е същия като необразования. Много от проблемите ни ще изчезнат, ама на коя ли партия и пука за това, след като си получава субсидиите...

Идеята е добра, но отново не може да се реализира в обозримо бъдеще - отдавна чистотата в градовете е дадена на частни фирми.

Те печелят парите си като  от общинския бюджет им плащат за да почистват, мият улиците и т.н.

ако кметът реши тази дейност да се извършва от цигани на общинска злаплата - нали се сещаш, че на другия ден собственикът на местната "чистота" може и да го гръмне ?  

Единственото, което се разрешава на общините е да пускат определена бройки цигани да чистят по програмата "временна заетост", но без да се намесват на пазара на труда и най-вече до парите, които отиват  в нечии джобове

• Отговори 983
  • Прегледи 43,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Идеята е добра, но отново не може да се реализира в обозримо бъдеще - отдавна чистотата в градовете е дадена на частни фирми.

Те печелят парите си като  от общинския бюджет им плащат за да почистват, мият улиците и т.н.

ако кметът реши тази дейност да се извършва от цигани на общинска злаплата - нали се сещаш, че на другия ден собственикът на местната "чистота" може и да го гръмне ?  

Единственото, което се разрешава на общините е да пускат определена бройки цигани да чистят по програмата "временна заетост", но без да се намесват на пазара на труда и най-вече до парите, които отиват  в нечии джобове

Значи, не е точно така. Добре, тия пари могат да се дадат на чистота, за да наеме допълнителни нискообразовани работници. Няма значение как ще го квалифицират. Обаче като каза за гърмене, май ДоВолен ще се окаже прав, че някои сфери отново трябва да се национализират. Зададоха много интересен въпрос на Сидеров за обещанията му. Човека каза - дайте ми 37.3% гласове, а не 7.3 %. Тогава ще се оправя с обещанията. Сега народа гласува за 400 лева минимална заплата от БСП. Е, какво повече да добавя? 400, 400. Кунева искаше нормална държава, но това е все едно в една лудница да обещаеш на лудите да не са вече луди. Може, обаче ако се присъединиш и ти към тях. Значи, българина иска оправия, ама гласува за мизерия. Някой му казва - дръж парите, той си мисли, че ако си протегне ръката, ще му захапе пръста.

Редактирано от KB2640148 (преглед на промените)

...... май ДоВолен ще се окаже прав, че някои сфери отново трябва да се национализират. Зададоха много интересен въпрос на Сидеров за обещанията му. Човека каза - дайте ми 37.3% гласове, а не 7.3 %. Тогава ще се оправя с обещанията. ....

И какво като се направи национализация ? 

И ти , и аз сме живели във време кгоато всичко беше национализирано - знаеш какво беше из градовете - мръсотия, безстопанственост, крадеше се на поразия.

Единственото, което ни спасяваше тогава беше СИВ, че соцстраните  изкупуваха всичко, което произвеждахме-включително гнилите, пълни с нитрати зеленчуци и консерви ,траншовете в рубли от СССР и това, че границите ни бяха завардени и нямаеш мърдане от тук.

Да, добре се бяхме наредили -спор няма.Ама сега -нямаме гарантирани пазари, няма СИВ, няма СССР, няма и затворени граници.

Всичко технологично се произвежда от ония смърфове с дръпнатите очи, а ние само купуваме. Земеделието сами си го съсипахме, а то беше единственото, което можеше да ни осигури прехрана и експортна стока.Сега, тепърва да създаваме наново съсипаните ферми и оранжерии - ще струва много,, адски много пари и труд, а вече нямаме и подготвени кадри да развиват земеделие от 21-век.

Та какво да национализираме ? 

Мините за злато ли ?   :lol6:

Та нали до преди няколко години си бяха държавни тези мини и рудодобива ?  Аз не си помням тогава да съм бил по-богат- бях си беден, като си бяха държавни, и сега съм си беден -като са частни. 

Единствената разлика за мен от времето, когато рудодобива беше национализиран се състои в това, че тогава в лимузини се возеха държавни чиновници, а сега - някакви си канадци.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Човека каза - дайте ми 37.3% гласове, а не 7.3 %. Тогава ще се оправя с обещанията.

Какво означава това: дайте ми!? :)

На Сидеров програмата не може да се изпълни и 100 процента да получи... което не ви пречи да мечтаете.

Не разбирам от икономика, но не ми я ясно как при намаляващ БНП, могат да бъдат вдигани заплати... (не визирам частните фирми). Не знам нито една сфера от нашата икономика, която в момента да функционира на пълни обороти, за да обезпечи някакъв растеж... Много е лесно да се говорят големи приказки, мнооого... Другото-заемите и печатането на пари... това вече сме го виждали и сме му сърбали попарата. Не искам младите хора да разбират какво е. НЕ ИСКАМ!

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Какво означава това: дайте ми!? :)

На Сидеров програмата не може да се изпълни и 100 процента да получи... което не ви пречи да мечтаете.

Не разбирам от икономика, но не ми я ясно как при намаляващ БНП, могат да бъдат вдигани заплати... (не визирам частните фирми). Не знам нито една сфера от нашата икономика, която в момента да функционира на пълни обороти, за да обезпечи някакъв растеж... Много е лесно да се говорят големи приказки, мнооого... Другото-заемите и печатането на пари... това вече сме го виждали и сме му сърбали попарата. Не искам младите хора да разбират какво е. НЕ ИСКАМ!

това, кеото трябва да се направи по мое скромно менние е :

1.) първа стъпка е да се премахне понятието МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА и да се въведе минимална почасова надница за всяка категория работници и служители. 

2.)да се реорганизира МВР  

и двете стъпки не изискват пари като вложение, но резултатът от тях ще се усетят мигновенно в цялата страна.

В момента имаме пълната възможност да го направим, без страх някоя политическа сила да опере пешкира, тъй като всяка може да се оправдава с програмното правителство.

МВР няма какво толкова много да се реорганизира.

Само ръководния състав има спешна нужда от генерална реорганизация и всичко ще се оправи.

Редовия състав винаги е изпълнявал съвестно задълженията си и е обирал пешкира за цялата некадърност и корумпираност по високите им етажи.

Затова от години роптая и негодувам срещу липсата на поемаен на отговорност и размиването и, което се прави перфектно в МВР.

МВР няма какво толкова много да се реорганизира.

Само ръководния състав има спешна нужда от генерална реорганизация и всичко ще се оправи.

Редовия състав винаги е изпълнявал съвестно задълженията си и е обирал пешкира за цялата некадърност и корумпираност по високите им етажи.

Затова от години роптая и негодувам срещу липсата на поемаен на отговорност и размиването и, което се прави перфектно в МВР.

В момента структурата е така направена, че до ръководен пост се добират само корумпирани лица.

Системата там мачка всекиго , и  рано или късно всеки полицай  се опира до въпроса :дали да се корумпира и да продължи да се изкачва в йерархията или да остане честен, но смачкан вътре или направо аут от МВР. 

А без МВР нито едно правителство не може да запази властта си или да направи реформи в каквато и да е посока. 

това, кеото трябва да се направи по мое скромно менние е :

1.) първа стъпка е да се премахне понятието МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА и да се въведе минимална почасова надница за всяка категория работници и служители. 

и двете стъпки не изискват пари като вложение, но резултатът от тях ще се усетят мигновенно в цялата страна.

В момента имаме пълната възможност да го направим, без страх някоя политическа сила да опере пешкира, тъй като всяка може да се оправдава с програмното правителство.

За минималната заплата съм напълно съгласна, Док, макар че... то си е същото. Трябва заплатата и при най-ниската надница да е над прага на бедността, който праг(мисля) в момента е 350 лв. Но пак ще го кажа-става, ама става като се развие производство, а поне аз не виждам все още светлина в тунела... Работя в произвоствена фирма(при това уникално на световно ниво, производство) и съм напълно наясно какво причини световната икономическа криза на малкото останали производства в нашата държава... А и няма работодател, който би дал по-големи заплати когато пазарите му намаляват и когато(от друга страна) няма конкуренция на пазара на труда... Порочен кръг, от който трудно се излиза.

Майката му е чужди инвестиции, нови работни места и растеж в производствата и услигите. Те формират БНП.

И никакви черни каси!

Накратко: Работа и пак работа! И спазване на законите от най-ниското до най-високото стъпало.

И аз съм мечтател, де :)

За минималната заплата съм напълно съгласна, Док, макар че... то си е същото. Трябва заплатата и при най-ниската надница да е над прага на бедността, който праг(мисля) в момента е 350 лв. Но пак ще го кажа-става, ама става като се развие производство, а поне аз не виждам все още светлина в тунела...

не е едно и също - минималната работна заплата я определят политиците чрез разни "тристранни съвети", разни кръгли маси и тем подобни, свързани с приказки, лъжи и всякакви политиески окраски. От тама насетне тя е една и съща за всички в страната, и синдкатите си спят спокойно зимен сън, считайки , че са свършили голяма работа. А това, че санитарката в болницата и циганинът който мете улиците получават едно и също възнаграждение ( МРЗ) мислиш ли, че е справедливо ? Почасовата надница обаче се определя от преки разговори и договори от браншовите организации.Не КНСБ и Подкрепа да ми разсъждават философски за всички работещи в страната и да държат всички яйца в една кошница. Пряко хлебарите се разбират със синдиката на работниците във фурните - колко да им бъде часовата надница.И колкото си извоюват -толквоа да получават. Да има една минимална часова за цялата страна определена от правителството ( аналогична на МРЗ в момента) и от там насетне всяка категори работник, всеки браш, всеки служител да бъде с надница, зависеща от часовете положен труд за ден, седмица и месец. Не "сумирано", като е сега - пряко и точно -колкото си изработил -толкова. Ако работиш като стругар -толкова ти е надницата на час. Ако си чистач - толвкоа ще бъде. Ако си лекар, полицай, пожарникар, слуга - толквоа и толкова. Без място за демагогия, без място за лавиране и шикалкавене.

Работя в произвоствена фирма(при това уникално на световно ниво, производство) и съм напълно наясно какво причини световната икономическа криза на малкото останали производства в нашата държава... А и няма работодател, който би дал по-големи заплати когато пазарите му намаляват и когато(от друга страна) няма конкуренция на пазара на труда... Порочен кръг, от който трудно се излиза. Майката му е чужди инвестиции, нови работни места и растеж в производствата и услигите. Те формират БНП. И никакви черни каси! Накратко: Работа и пак работа! И спазване на законите от най-ниското до най-високото стъпало. И аз съм мечтател, де

Не, не "чужди инвестиции". Чуждия инвеститор не инвестира в теб за да ти нарпави живота по-добър, ами за да извлече от теб максимална печалба - тоест да те скапе от труд, а печалбата да прибере при себе си, в собствената си страна. Трябват на наши инвеститори - трябват ни българи, които да са богати умни и да милеят за БЪлгария, да произвеждат и да влагат печалбите си тук, у нас.

Голяма грешка! Това ще прецака работника/служителя:

[*]ще подпишеш договор за 4 часа, а ще бачкаш 8

[*]винаги може да ти плати за 6 часа, пък ти да си работил 8

"почасовото заплащане" ще искат да го пробутат, за да замажат пак въпроса със заплатите! Трябва да стане съвсем ясно, че българина няма да работи повече за мизерна заплата....и опити за шикалкавене със въвеждане на "почасовата глупост" няма да мине!

И много ми е интересно как ще ти се води трудовия стаж? В часове ли? И изобщо самото понятие "почасово заплащане" отива много повече за временна работа, за сезонна работа, за работа, която наистина е свързана със фактора време. Обаче никак не се връзва с понятнието "постоянна работа". Абсурд някакъв! Как ти звучи: "Заплатата министър-председателя е 100 лв/час?" Крайно несериозно! Или примерно на лекаря? Ти твоите пациенти като ги преглеждаш, пускаш ли хронометъра?

Ами не съм съгласен, че не може да се оправи България. Всичко може при добро желание. Сега сигурно ще ми кажете, че не мога като съм прост работник да имам втора новозакупена нова кола? Ами мога и то с не толкова голяма заплата и без да крада. Всичко може, стига човек да иска. На първо време бих премахнал магазините за дрехи втора употреба и тия за един лев. Бих увеличил неколкократно таксите за стари автомобили, внасяни от моргите в Европа. Бих впрегнал циганите да чистят улиците, иначе няма помощи. Бих върнал старото комунистическо правило за максимум 3 деца, за които да се дават добри парички. Всяко следващо...всеки да си го гледа сам. Бих дал повече свобода на полицията, отколкото даваше Цветанов. Тоест, пълното право първо да биеш, после да питаш. Тогава да видим как щеше да стои въпроса с кражбите, превишената скорост и така нататък. И най-важното, което поне 3 пъти съм писал в тоя форум - заплатата на работника или служителя на първо място. След това задължения към банките. Тия пари трябва да се завъртят, а на това е способен единствено обикновения човек с обикновена заплата и пенсия, която никога няма да вкара в девета банка, та чак в десета. Ей там ни е проблема. Фирмите имат печалба, но тая печалба се внася или за лихва в банките или някъде извън България. Законите ни са такива, че е по-изгодно една фирма да е губеща, отколкото да декларира печалба. Бих махнал и данъчните облекчения за фирмите при закупуване на автомобил. Тия данъчни облекчения бих прехвърлил на други места, като например сферите, свързани с наука, образовани, култура и тем подобни. Бих увеличил многократно субсидиите към университетите, науката, включително БАН. Има много неща, които могат да се направят, но които не са изгодни на мафиотските структури, както и на "простите" хора, домогнали се до властта с купена или фалшифицирана диплома. "Прости" е в кавички, защото тия хора са си всъщност много умни, но тоя ум не може да бъде впрегнат в полза на обществото. Борисов бе много мек премиер. Щеше ми се да действа още по-твърдо, но не може да се угоди на всички. 

А за това, дали през комунизма е било чисто или мръсно...при нас всяка седмица минаваше камионът-водоноска, който миеше улиците. Постоянно се виждаха сутрин метящи жени от малцинствата. Ако сутрин човек излезеше, градът бе много чист. Обаче понеже сме си простаци, към обяд нямаше и помен от тая чистота. Работил съм на площад като продавач на вестници  и знам как беше. Вярно, това бе в началото на "демокрацията", когато все още си викахме "другарю", защото ни бе кофти "господине", но фактът си е факт. Чистота се грижеше за улици и тротоари. И то не само за централни и главни улици и площади, а дори и за съвсем крайни, малки улички, на каквато и аз живеех.  Не съм съгласен, че по време на комунизма бе толкова мръсно или поне се отделяше внимание на чистотата редовно. Малцинствата имаха много голям дял в това, градът ни да бъде чист. Сега да ти кажа, от години не съм виждал камион да мие улицата ни. За последно засякох такъв по време на еднилетни горещини, но общината тогава просто бе решила да мокри улиците уж за прохлада. Тая година стигнахме до там, че румънците пръскаха против комари, а те избягаха към България. Толкова комари не е имало от 12-13 години или поне аз за тогава се сещам. Тъжна картинка.

А дали Сидеров може да направи нещо или не, никой не може да каже. Никога не сте му давали тая възможност. Това, за което говорите постоянно е правено десетки пъти и не само в България, а в много страни на света. Резултатът е плачевен. Така, че замълчете малко. 

Къв е смисъла ,ако имаш фиксирано работно време.

Ако пък направят почасово заплащане според това колко работа си свършил през това работно вренме ,тогава сам "за".

Щото докато си бъркат в носа,и си гледат часовниците колко време оства докато си тръгнат ,няма да се орпавиме.

Редактирано от KiriL Cox (преглед на промените)

Аз казах да се дадат парите във формата на образование и създаване на работни места. Примерно, градовете в България са ужасно мръсни, хората ужасно некултурни, законите ужасни. Така улиците ни са зартинати с боклуци и трябва по една метла всеки ден. Защо тия пари не се дадат за наемане на работници, които да метат, както бе едно време? Тогава циганите точно това правеха - метяха и миеха всеки ден улиците. А образования човек не е същия като необразования. Много от проблемите ни ще изчезнат, ама на коя ли партия и пука за това, след като си получава субсидиите...

ПП: ДоВолен го гледах отчасти, но след това по няколко телевизии наведнъж даваха едно и също - покупка на гласове със скрита камера. 

Приятелю, в града, където живея, не много далече от София нали точно това е направено. Кметът гербер си е купил всички цигани и ги е изпратил по улиците "да чистят". И понеже 99,9 процента от тях са безмозъчни и закърнели хора, те естествено не работят. Знаеш ли какво правят през повечето време - седят по тротоарите и по кафетата. И защо го правят - ами защото да има работа и за другия ден. Това е мисленето на тази измет. Знаеш ли, че нашият град е най-мръсния и западнал в цяла България може би? Каква е файдата, че те се разкарват по улиците? Как вече не разбрахте, че на циганите и работа да им дадеш те си остават същите. Те ако искаха щяха да живеят като нормални хора, щяха да го направят. Стига с това държавата да им помага. Защо държавата не се погрижи за младежите, който напускат страната, заради мизерията тук, а ще се грижи за цигани?

Не, не "чужди инвестиции". Чуждия инвеститор не инвестира в теб за да ти нарпави живота по-добър, ами за да извлече от теб максимална печалба - тоест да те скапе от труд, а печалбата да прибере при себе си, в собствената си страна. Трябват на наши инвеститори - трябват ни българи, които да са богати умни и да милеят за БЪлгария, да произвеждат и да влагат печалбите си тук, у нас.

Имам особено мнение за българските бизнесмени, макар и да не ги слагам под общ знаменател. Вярно е, че има напористи, умни мъже и жени, които не търсят безогледната си лична печалба, но... са един малък процент. Те заслужават и парите си и уважението на всички. За съжаление повечето работят именно с черни каси, което ощетява работниците и държавата.

А като говоря за чужди инвеститори, визирам отрасъла, в който аз работя. В света има гиганти на машиностроенето, автомобилостроенето и леярството, а те имат гигантски пазари... както и да е, Док, разбирам какво казваш.

И точно тук ми се иска да опонирам на колегата КВ... къде се хвана с тези дрехи-втора ръка, така и не разбрах :) Като са замисля сигурно плащат повече данъци на държавата от бутиците, но от там ли започна? - от малката радост на безработните, пенсионерите и работещите бедняци. Осъзнаваш ли, че повече от половината от работещите не могат да си позволят един път годишно почивка на семейството... Иначе, щом заплатата ти позволява, купи си и 2 нови автомобила, но помисли малко преди да забраниш старите автомобили, защото с 400 лв. заплата не знам как се покрива лизинг...

И като казвам на някого, че е мечтател, това не е обида. Радвай се на спомените си за чистите улици, не защото не могат да бъдат чисти, а защото много сол трябва да изядем и много работа да свършим преди да се случи това.

Волен Сидеров едва ли някога ще получи по-голяма подкрепа от сегашната. Не искам да съм лош пророк, но поне 5-има от неговите депутати ще се прелеят другаде... винаги има 5-6 процента "парашутисти", които се нагаждат в движение(не само от "Атака", разбира се).

А циганите... освен от мотивация, се нуждаят и от надзор. И никакви привилегии ако им е била осигурена работа и те не искат да я работят. 

Но... не е ли смешно от циганите и магазините втора ръка да започнем?

Не се ли вмирисваше рибата откъм главата?

Имам особено мнение за българските бизнесмени, макар и да не ги слагам под общ знаменател. Вярно е, че има напористи, умни мъже и жени, които не търсят безогледната си лична печалба, но... са един малък процент. Те заслужават и парите си и уважението на всички. За съжаление повечето работят именно с черни каси, което ощетява работниците и държавата.

А като говоря за чужди инвеститори, визирам отрасъла, в който аз работя. В света има гиганти на машиностроенето, автомобилостроенето и леярството, а те имат гигантски пазари... както и да е, Док, разбирам какво казваш.

И точно тук ми се иска да опонирам на колегата КВ... къде се хвана с тези дрехи-втора ръка, така и не разбрах :) Като са замисля сигурно плащат повече данъци на държавата от бутиците, но от там ли започна? - от малката радост на безработните, пенсионерите и работещите бедняци. Осъзнаваш ли, че повече от половината от работещите не могат да си позволят един път годишно почивка на семейството... Иначе, щом заплатата ти позволява, купи си и 2 нови автомобила, но помисли малко преди да забраниш старите автомобили, защото с 400 лв. заплата не знам как се покрива лизинг...

И като казвам на някого, че е мечтател, това не е обида. Радвай се на спомените си за чистите улици, не защото не могат да бъдат чисти, а защото много сол трябва да изядем и много работа да свършим преди да се случи това.

Волен Сидеров едва ли някога ще получи по-голяма подкрепа от сегашната. Не искам да съм лош пророк, но поне 5-има от неговите депутати ще се прелеят другаде... винаги има 5-6 процента "парашутисти", които се нагаждат в движение(не само от "Атака", разбира се).

А циганите... освен от мотивация, се нуждаят и от надзор. И никакви привилегии ако им е била осигурена работа и те не искат да я работят. 

Но... не е ли смешно от циганите и магазините втора ръка да започнем?

Не се ли вмирисваше рибата откъм главата?

Магазините за дрехи втора употреба иззеха функциите на магазините за първа употреба. Това доведе до две неща. След 1989 година в България масово почна да се развива леката промишленост и в частност шивашките фирми. С масовизирането на магазините втора употреба, хората отвикнаха да купуват евтини български дрешки. Това е ясно до какво доведе. Второто важно нещо е, че човек дава толкова пари за дрехи, колкото е решил. Дали ще са нови или стари, това няма значение. Сумата е една. Само дето тия втора употреба залежават в гардероба му. Има и още нещо важно. По тоя начин се промива мисленето на хората и оформя мисленето на младото поколение - да се задоволяват с вехтории. Това оказва влияние и на цялодтното мислене. Когато ти знаеш днес, че ти трябват 2-3 лева за дънки, а не 20-30 или повече, се стремиш да имаш 2-3 лева, а не 20-30. Неслучайно давам пример с това, че стига човек да иска, може да си купи дори нова кола с една средна за България заплата и то без да краде от работодателя си, без да укрива данъци и без да се занимава със странични дейности. Значи, ще продължа моя пример, че явно тук нещата не се разбират добре, По-горе в темата споменах, че в края на Станишевото царуване, пардон управление, моята заплата падна над 2 пъти . Това естествено ме шокира и бях принуден да се опълча, защото реално тия пари щяха да ми стигнат колкото да покрия всички сметки, а за храна каквото остане. Та само след месец вече се бях договорил за 50 % по-голяма заплата, която пак си бе доста по-малка, но пък и не беше оная сума, с която щях да покривам дълговете си. Ако аз нямах дългове, ако не се бях хванал да направя нещо, щях да промърморя под мустак и щяха да продължат да ме тъпчат, както това правят с почти всички хора, попаднали в подобно положение. Значи, има теза, че щом като човек има дългове, кротува. Така е, стига парите да му стигат. Не му ли стигат, той се стреми към нещо повече. Било към договорки за по-добро заплащане, било към повече работа, за да набави необходимите средства. А тия договорки са полезни не само за подчинения, а и за работодателя. Той по тоя начин поставя своите условия към работника за по-добра работа. Та това е моята логика. Стига човек да иска да направи нещо, винаги може да намери начин да го направи или поне да се доближи до него.

А за циганите ще кажа така. И българи да са, пак ще се скатават, като нямат точно определени задачи. Аз много дълго време загубих да обяснявам на един от преките си началници, че е по-добре да ми казва в началото на седмицата какво трябва да свърша, а не постоянно да дебне дали някой работи или не и постоянно да те натиска по негови си причини. Така и аз доволен, че началника не иска невъзможното и началника доволен, че върша работата в срок. Не виждам нещо различно това да се направи и с работниците от чистота. Правиш му план, казваш му какво трябва да почисти днес, минаваш след него, правиш му няколко пъти забележки и като не разбира от дума, наказваш един за назидание. За предпочитане бригадира на групичката, ако има такъв. След това и другите. Има едно много умно нещо, което вършат нашите работодатели. Това е принципа "разделяй и владей" . По тоя начин се всява раздор между колегите, те почват да се дебнат, да се пеят един друг и цялата положителна работа е, че не могат да скочат когато се налага, а работата се върши по-добре от сърдити колеги, отколкото от брат'чеди.

И никой не е казал, че с 400 лева заплата някой трябва да купува кола, та била тя и 5-10 годишна. Тая заплата е крайно недостатъчна дори за бензин. Първо, защото старите автомобили са амортизирани, по-изостанали в техническо отношение, а всичко това води до много по-висок разход на гориво от нов подобен. И когато се вдигнат тия такси и мита за много стари автомобили, тогава тоя с 400 лева няма и да си помисля да купи кошница за 1000-2000 лева, на която на всичко отгоре не може и да напълни резервоара нито веднъж през живота и. 

Та когато той разбере, че с 400 лева не може да си осигури дори най-необходимото, той ще бъде принуден да търси начин. А начините са по-платена работа, преговори с работодателя за по-високи заплати, стачки. Да, но нали има магазини, в които си взема старите дънки за 2 лева и има автомобили за по 1000 лева? Защо му е да се мъчи да постига нещо повече?

Но най-много съм против дрехите втора употреба и изобщо стоките втора употреба, защото те насаждат в българина клошарско мислене. Извинявам се за тая дума. Никак не ми е приятно да я произнасям, повярвайте ми! Но това е истината! 

Ако пък направят почасово заплащане според това колко работа си свършил през това работно вренме ,тогава сам "за".

О... И форумът ще се раздели с всички тези дълбокомислени, километрични постове, писани все в работно време?!?!... :)

Голям роман голямо нещо. Факт е, че "демокрацията" върна постигнатото през времето на социализма с 1000 години назад и още много ще трябва да напреднем докато отново стигнем да се мият улиците в цялата страна. По дяволите! В него време си имахме две водоноски със ниски струйници, които миеха улиците в моя иначе тъй малък град. Миеха новият, качествен асфалт, който (младата)тиква Бойко Борисов не беше откривал с прерязване на ленти. Сега дори не можем да мечтаем за онова време. Убиха ни мечтите тия пуряци, Убиха идеалите, мъртвородиха безпределната алчност и власт на парите и насилието.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Голям роман голямо нещо. Факт е, че "демокрацията" върна постигнатото през времето на социализма с 1000 години назад и още много ще трябва да напреднем докато отново стигнем да се мият улиците в цялата страна. По дяволите! В него време си имахме две водоноски със ниски струйници, които миеха улиците в моя иначе тъй малък град. Миеха новият, качествен асфалт, който (младата)тиква Бойко Борисов не беше откривал с прерязване на ленти. Сега дори не можем да мечтаем за онова време. Убиха ни мечтите тия пуряци, Убиха идеалите, мъртвородиха безпределната алчност и власт на парите и насилието.

Прав си, ама с плюене най-много да се удавим :)

Но най-много съм против дрехите втора употреба и изобщо стоките втора употреба, защото те насаждат в българина клошарско мислене. Извинявам се за тая дума. Никак не ми е приятно да я произнасям, повярвайте ми! Но това е истината! 

Нов феномен значи? Клошарско мислене :)

А да си чувал за просяци-милионери? - Хора с много пари, които се кефят от свободата на клошарството.

И не, не мисля, че човек с 220 лв.пенсия мисли за нещо друго, освен за оцеляването си. А част от оцеляването са дрехите и обувките, които във "втората ръка" освен по-качествени(от евтините китайски, не български стоки), са и в пъти по-евтини. Такъв човек, колега, не може да си позволи в нито един от месеците да задели по-голяма сума от 20 лв. Пробвай и може и да разбереш, че освен маниаците, има и хора, които просто няма накъде.... С кого да се пазарят те?

Съжалявам, но не приемам доводите ти. В цял свят има магазини за бедни и магазини за богати. Богатите имат избор-никой няма да ги спре ако пазаруват в магазин за бедни и/или се кефят да живеяткато просяци.

Ултра ляво, колега. Чак убийствено! :)

Нов феномен значи? Клошарско мислене :)

А да си чувал за просяци-милионери? - Хора с много пари, които се кефят от свободата на клошарството.

И не, не мисля, че човек с 220 лв.пенсия мисли за нещо друго, освен за оцеляването си. А част от оцеляването са дрехите и обувките, които във "втората ръка" освен по-качествени(от евтините китайски, не български стоки), са и в пъти по-евтини. Такъв човек, колега, не може да си позволи в нито един от месеците да задели по-голяма сума от 20 лв. Пробвай и може и да разбереш, че освен маниаците, има и хора, които просто няма накъде.... С кого да се пазарят те?

Съжалявам, но не приемам доводите ти. В цял свят има магазини за бедни и магазини за богати. Богатите имат избор-никой няма да ги спре ако пазаруват в магазин за бедни и/или се кефят да живеяткато просяци.

Ултра ляво, колега. Чак убийствено! :)

Докато бяха живи прабаба ми и баба ми, не си спомням да са си купували дрехи от пенсията си. А живеехме и през комунизма. Прабаба ми  си караше с дрешките на по 20-30 и не знам колко години. Аз също не съм фен на дрешките и рядко купувам, макар да мога да си позволя. Така, че не дрехите са проблем. Който е манияк, нека купува. Хе, сега се сетих за един уж бивш на една бивша, ама сега май сегашен...та пича вземаше колкото моята заплата, не бе шофьор, но манията му бе да купува нови и скъпи дрехи. Какво да се прави, съдийска му работа. Има бол, дал бол. Но и в моя и в неговия случай имаше някаква идея. Това подтиква човек да работи повече, да произвежда повече, да е жив в работата си и да не е безгласна буква във фирмата или службата. Всеки сам избира пътя си, но не е вжно да има път, а е важно да има цел. Защото пътя ще ти го покаже и построи ББ, но без цел за какво си на тая магистрала?

Ето, мърморите, че заплатите малки. В същото време не се съгласявате, че трябва да се направи нещо по въпроса. Съгласни сте с това, което ви манупулират така наречените "големи" партии, макар да са големи за кратък период от време. А големите партии казват - ние няма да ви лъжем. Ще ви дадем 400 лева след 4 години. Не може да очаквате повече. Защо? Нима?

А големите партии казват - ние няма да ви лъжем. Ще ви дадем 400 лева след 4 години. 

Тия 400 лв след 4 години, няма да ги дадат те....а инфлацията, т.е. реално- нищо няма да дадат! А в същото време ще продължим да наливаме 90 ст. от всеки 1 лев в чуждите пенсионни фондове! 

Ето, мърморите, че заплатите малки. В същото време не се съгласявате, че трябва да се направи нещо по въпроса. Съгласни сте с това, което ви манупулират така наречените "големи" партии, макар да са големи за кратък период от време. А големите партии казват - ние няма да ви лъжем. Ще ви дадем 400 лева след 4 години. Не може да очаквате повече. Защо? Нима?

Оффф бе човек! :) Хайде живей в настоящето, няма лошо, че помниш прабаба си прадядо си, ама... ела на мене си(както казват малките деца), живеем в 21-и век и нечии баби и дядовци чатат из фейса... :)

Елементарно е - няма ли икономически растеж, няма и пари. За всички по редицата.

Аз определено се чудя откъде са тези огромни бюджети за държавните служители и прословутите им бонуси, но щом ги има, значи би трябвало да има и за учителите, лекарите и т.н... обаче се оказва, че за онези, с които директно комуникираме ние-обикновените хора... за тях все няма.

За главата на рибата се чудя демек... :)

Тия 400 лв след 4 години, няма да ги дадат те....а инфлацията, т.е. реално- нищо няма да дадат! А в същото време ще продължим да наливаме 90 ст. от всеки 1 лев в чуждите пенсионни фондове! 

Нали и аз това писах преди два дена в тая тема. Човек, работил съм за голяма българска фирма ( разбирай с голям оборот), занимаваща се с хранителни стоки. Само за една година МЕТРО ( не 2033) и еба мамата. А сега да бягаме по големите вериги. Не, че не е удобно, ама много гъгрици има бе човек. Вече не купувам зърнени храни от Кауфланд, защото всички макарони надупчени от гъгрица, овесените ядки същата работа, а за боб и леща изобщо не ми се мисли. Майак ми веднъж сложила да вари юфката дето купих, но в един момент я гледам нещо прецежда. Хванах я на момента и и казах повече да не прави тия номера :) 

@Нел, с теб явно няма да се разберем, ако ще и до утре да пишем. Да го кажа така. Аз съм за мерки, които биха подтикнали обикновения човек да се раздвижи. Тоест да почне да работи по-добре, за да изкара повече, да търси работа, ако няма такава и изобщо да има някакви цели в живота. Когато ти му подхвърляш трохи или дрешки, той с неговата малка заплата вижда, че може да я кара и така. Казвам го от мноооого личен опит в миналото, когато имаше период, през който за 6 месеца изкарах точно 50 лева за два работни дни, без грам помощ от държавата. Тогава като почнах работа за 150-200 лева и останех без пари, съм ял отново хляб и сол, но не ми е пукало толкова, защото аз първо нямах дългове. Второ имаше кой да ми даде поне малко храна, жилище, топлина. Изобщо, бях си най-щастлив без стотинка в джоба, честно! А без стотинки в джоба съм бил през половината си живот досега :) Нали се сещаш, че и така се живее? Да, ама банките казаха - вземай и не питай! После казаха. А сега си дай дупето!

Елементарно е - няма ли икономически растеж, няма и пари. За всички по редицата.

Оффф....как се нервя на клишета! Интересно що така- даже и да има т.н. "икономически растеж", се получава, че расте предимно печалбата на т.н. "придприемач", и съвсем слабо се отразява на заплатите! що така? 

Не мислиш ли, че в България реално е пълно с пари, но те се намират в 10-15% от хората? Не мислиш ли, че държавата трябва да се намеси регулаторно, като озапти печалбите на фирмите, за сметка на заплатите на тези, които изработват тия печалби? Не мислиш ли, че така би било по-справедливо? Мога да ти кажа, че тази една едничка мярка, която трябва да направи държавата за хората, ще тушира абсолютно всичко в държавата.

Редактирано от SS-23 (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.