Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Световните религии - разделят или обединяват ?

Featured Replies

1.кой каквото прочел, все му се струва че "казвам" всякакви неща - едно е написано, четящи много и реакции - също. А уж едно и също е написаното. Това е пример за интерпретация ... но както и да е.

2.С това, което пишеш, не мислиш ли че  е твоят начин да разпознаваш нещо - като през едно или друго полукълбо... като през една или друга зодия - да пасне, да се нагоди към предварителното убеждение за да се докаже то - отново и отново.

1. Именно, затова и написах, че ми се струва. Струва ли си?

2. Не, не мисля, защото беше просто шега.  :clown:

• Отговори 385
  • Прегледи 22,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Не ме интересува дали съм прав. Не е идеята да се докажа като такъв. Не говоря истината, дори не е моята истина. Истината не ме интересува, както и учителите и ученията. Въпроса е човека и това, което се случва в главата му. Това за мен е интересното...

Всеки е прав за него си и вярва в тезата си :) Е, има и такива, които напук отстояват някаква си теория, ей така, за да са по-интересни, но мисля, че ти не си от тях ;)

Та каква пречка е това?

Мхм. Губене на време и енергия.

Издишаш Mohini, издишаш..... :wow:

Хихи, готина игра на думи спретна, но си е чист чат и не по темата, затова ще се оттегля.

Нямам мое учение

Имало един такъв пич по времето, когато живял Буда. Казвал се Санджая Белатхипута. Той отказвал да прави каквито и да е категорични изказвания, за да не бъде хванат в грешка. Можел да заеме и защити всяка позиция, макар да не се придържал към нея. Мислел, че това означава да е необусловен.

Хихи, готина игра на думи спретна, но си е чист чат и не по темата, затова ще се оттегля.

Нали :tease:

Имало един такъв пич по времето, когато живял Буда. Казвал се Санджая Белатхипута. Той отказвал да прави каквито и да е категорични изказвания, за да не бъде хванат в грешка. Можел да заеме и защити всяка позиция, макар да не се придържал към нея. Мислел, че това означава да е необусловен.

Сигурно е имало и други. Може и да си е мислил друго, може други да са му сложили етикет кой какво мислил. Само по себе си, че си написал че "грешката" и хващането в такава, е целта и фокуса ти, е достатъчно за да покаже каква е насоката на думите. Както и тяхното пълно несъответствие с контекста тук. Грешката не ме интересува - нещо повече, дори е повече от вероятна. Не се страхувам от грешка. Не се страхувам да си призная че се самозалъгвам. Аз съм точно това - търсач. А не "търсещ". Има разлика, но тя е за познавачи. Та - думата ми е, че няма за мен значение дали ти си прав или аз греша. Тук концептуалистиката нищо не определя СКЕП, аз говоря за път... За път, а не за концепции. Покажи ми от твоя път, СКЕП - извади опита си, покажи ми дълбочината си. Покажи ми че си мислил чрез собствената си глава, а не през концепциите или ученията, книгите и наученото за света.

СКЕП, още не си написал нищо сериозно. Разбираш ли. Оставяш го за уикенда ли? или имаш някакви бариери да напишеш нещо сериозно и дълбоко относно различното. Остави ги бариерите, ако искаш - на лични, ако искаш тук. Ако искаш - на среща на живо. За мен това е целта на участието ми в тия теми. Всички те са само контекст и ползвам когато се стигне до форма, която мога да използвам.

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

СКЕП, още не си написал нищо сериозно.

Рам, написах нещо доста сериозно.

Като надзърнах в темата "Будизъм за любопитни" видях, че нещата са дори още по-сериозни. Мисля да приключа засега с участието си тук. Може би, ще пусна още два-три поста, но не повече.

Като надзърнах в темата "Будизъм за любопитни" видях, че нещата са дори още по-сериозни. Мисля да приключа засега с участието си тук. Може би, ще пусна още два-три поста, но не повече.

ОК. надявам се да продължим на друго място и друго време. някога... някъде. Поздрави :) 

ОК. надявам се да продължим на друго място и друго време. някога... някъде. Поздрави :)

Разбира се.

Поздрав и на теб! :)

Недей, защото ще останем без коректив на самозвани "капацитети" по будизма ! 

Така, както badr е коректив по въпросите за исляма, така и ти внасяш яснота по върпосите на будизма.

без твоте постове ще изглежда, че Мохини най-знае, най-може , постовете и ще седят без да иамт опозиция и съответно, когато някой попадне през гугъл тук ще приеме нейните думи за чиста монета и ще се учи от нея ( него ) 

Като надзърнах в темата "Будизъм за любопитни" видях, че нещата са дори още по-сериозни.

Убу, че не съм любопитен, та не надзъртам.....

Значи това е една от причините да участвам. Док, уморително е и много изтощаващо.

Наскоро четох едно писмо, което е било оставено от 15-я Кармапа и в което той посочва мястото и семейството, където ще се роди в своята 16-та инкарнация. И пише: Не бих искал да се раждам повече тук. Ужасно е.

И се замислих защо го е казал, след като принципно е на ниво, на което няма нужда да се оплаква, да търси разбиране, приемане, харесване и други такива от другите. Накрая стигнах до извода, че го е казал, заради такива като мен. За да се позамислят малко.

Така, както badr е коректив по въпросите за исляма, така и ти внасяш яснота по върпосите на будизма.

без твоте постове ще изглежда, че Мохини най-знае, най-може , постовете и ще седят без да иамт опозиция и съответно, когато някой попадне през гугъл тук ще приеме нейните думи за чиста монета и ще се учи от нея ( него ) 

Е, щом тук сте със самомнение за "учители" и "корективи",  които не са "самозвани", очевидно не съм в подходящия форум.

Дори предлагам, ако не е голяма занимавка, постовете ми да бъдат напълно заличени от форума, както и никът ми, ако толкова ви притеснява тяхната достоверност и евентуалното "подвеждане" на други лица.

Байки. Дишайте спокойно.  :bye1:

Убу, че не съм любопитен, та не надзъртам.....

ПОЗДРАВ.

Сутра във форма на песничка и на санскрит. Ма, е готино и ще ти хареса, предполагам.

ПОЗДРАВ.

Сутра във форма на песничка и на санскрит. Ма, е готино и ще ти хареса, предполагам.

Субтитрите не ми помогнаха, ама хич :D  Иначе приятна мелодийка, върви и с ракийка, пинчера я хареса и той :P

Субтитрите не ми помогнаха, ама хич.

Ето субтитри, но те не са важни в случая. Изискават много обяснения. А животните са много чувствителни към тези неща. Усещат ги по-добре от нас понякога. защото нямат толкова много концепции.

Като изключим едно изречение, което е частично вярно, но принципно погрешно, съм съгласен с всичко, което си написал. Интерпретирането на будизма като социална реакция срещу кастовата система е исторически вярно, но е твърде ограничено. Ислямът също може да се интерпретира и обясни по подобен начин, но това няма да е нито точно, нито вярно. Както и да е...
–––––––––––––––––––––
Явно днес е ден, в който трябва да се "борим" срещу погрешните, превратни и невежи интерпретации. Утре пък ще е нещо друго. И както казва мечето Пух: "Да видим какво ще има за закуска?" ;)

виж днес евреите и ги сравни с останалия свят :wink12::tongue2::whist:

Фукла ... :P

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

И както казва мечето Пух: "Да видим какво ще има за закуска?" ;)

"При все, че да ядеш мед това е много хубаво нещо, има един миг, точно преди да започнеш да ядеш, който е по- хубав."

"При все, че да ядеш мед това е много хубаво нещо, има един миг, точно преди да започнеш да ядеш, който е по- хубав."

Дам. Значи, ако трябва да се пошегувам, то ще кажа, че едно приблизително вярно описание на поведението на един будист е дал Киплинг. То звучи така: "... Котка, която ходи и броди, където си ще, и където да иде, й е много добре. И тогава тя се измъква тихо-тихо от къщи и поема към Дълбоките диви дебри или пък към Високите сиви покриви, като маха своята дива опашка и скита, дето зелените й очи видят." ;)

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Как ме насочи към Мечо Пух, та ето нещо подходящо ;)

Не може да не уважаваш някой, който може да напише Вторник, дори и да е с правописни грешки. Но правописът не е всичко. Има дни, когато да напишеш Вторник — просто не е нужно.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.